فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:3 Issue: 8, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ابوالحسن تنهایی، زهرا قاسمی، شیرین اسداللهی صفحات 9-22
    هدف از این پژوهش بررسی وجود تابوی جنسی در میان جوانان 15 تا 30 سال ساکن شهر تهران و نیز بررسی عوامل موثر بر این مساله اجتماعی است. تعداد 640 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جهت سنجش میزان شیوع تابوی جنسی در جوانان ساکن در شهر تهران و همچنین سنجش عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی محدودکننده آشکار شدن موضوعات جنسی از پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس لیکرت استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه تحقیق، از قضاوت اساتید استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای T، پیرسون، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون استفاده گردید. مهمترین یافته های تحقیق نشان می دهد که تابوی جنسی در میان جوانان مذبور وجود داشته و عوامل اجتماعی،سیاسی و فرهنگی پیش بینی کننده تابوی جنسی هستند. و اصلی ترین عامل محدودکننده آشکارشدن موضوعات جنسی عوامل فرهنگی هستند.1.بین میزان عوامل فرهنگی و اجتماعی محدودکننده آشکار شدن موضوعات جنسی و میزان تابوی جنسی ارتباط معناداری در جهت مستقیم وجود دارد.2. بین میزان عوامل سیاسی محدودکننده آشکارشدن موضوعات جنسی و میزان تابوی جنسی ارتباط معناداری وجود ندارد3. بین میزان تابوی جنسی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود دارد. بدین صورت که زنان تابوی جنسی بیشتری را گزارش می کنند.4. بین میزان تابوی جنسی جوانان با سطح تحصیلات مختلف تفاوت معناداری وجود ندارد.5. بین میزان تابوی جنسی و شغل جوانان ارتباط معناداری وجود ندارد.6.بین میزان تابوی جنسی جوانان ارتباط معنا داری در جهت معکوس وجود دارد. هر چه فرد سن بیشتری داشته باشد، میزان تابوی جنسی کمتری را گزارش می کند و بالعکس.
    کلیدواژگان: تابو جنسی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل سیاسی
  • علیرضا اسماعیلی صفحات 23-44
    گدایی درخواست کمک مالی از دیگران برای گذراندن زندگیست که از زمان های بسیار دور در جوامع وجود داشته و همچنان وجود دارد. هدف بررسی و شناخت علل گرایش به تکدی گری قشرهای آسیب پذیر جامعه و ارائه نتایج آن به مدیران جهت برنامه ریزی مناسب جهت کاهش آن در کشور می باشد. روش تحقیق پیمایشی و مهمترین ابزار گردآوری داده ها یا تکنیک غالب در پژوهش، پرسشنامه است. جامعه آماری متکدیان شهر گنبد کاووس هستند که در این پژوهش سرشماری گردیدند. نتایج بررسی نشان می دهد، بین متغیرهای سن، تاهل، بعدخانوار، محل تولد، نظارت و سلامت خانواده، فقر اقتصادی، مهاجرت و دوستان با تکدی گری رابطه معنی داری وجود دارد و میزان همبستگی 724/0 است. همچنین محاسبه رگرسیون نشان می دهد، در مجموع 4/52 درصد تغییرات متغیر وابسته با عوامل اجتماعی مورد مطالعه تبیین می گردد، زیرا سطح معنی داری محاسبه شده برابر با 000/0 می باشد که معنی دار بودن آن را در سطح 99 درصد تایید می کند.
    کلیدواژگان: تکدی، تکدی گری، فقراقتصادی، نابهنجاری، کجروی، نظارت خانواده
  • علی حسن توفیقیان فر، سید احمد حسینی صفحات 45-58
    در این پژوهش سعی شده است میزان بیگانگی اجتماعی و همچنین عوامل اجتماعی موثر بر بیگانگی اجتماعی جوانان، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. جامعه آماری این تحقیق شامل کل جوانان 20 تا 30 ساله ی شهر یاسوج است و تعداد 360 نفر از جوانان 20 تا30 ساله ی این شهر براساس نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و با لحاظ کردن جنسیت، انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند. روش این پژوهش از لحاظ نوع، پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آمار استنباطی(همبستگی پیرسون، آزمونt مستقل، آزمون تحلیل واریانس) و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که بین متغیرهای مسقل (اعتماد اجتماعی،گرایشات مذهبی جمعی، میزان همنوایی اجتماعی و میزان رضایت از زندگی) و متغیر وابسته یعنی بیگانگی اجتماعی رابطه ی معناداری وجود دارد و قویترین رابطه (همبستگی)، مربوط به متغیر اعتماد اجتماعی بوده است.
    کلیدواژگان: از خود بیگانگی، بیگانگی اجتماعی، جوان، عوامل اجتماعی
  • حیدر جانعلیزاده، محمود شارع پور، رضا کاشفی راد صفحات 59-82
    پژوهش حاضر، به بررسی برنامه درسی پنهان بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقاطع دبیرستان پسرانه دخترانه شهر نیشابور در سال تحصیلی 9190 می پردازد. هدف پژوهش حاضر، تاثیر مهمترین بعد برنامه در سی پنهان (محیط اجتماعی) بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه که امتحانات آنان سراسری است می باشد. روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع توصیفی استنباطی می باشد. درخصوص روائی پرسشنامه از آزمون هالپین کرافت که پرسشنامه ای جهانی است استفاده شده و پایایائی آن با تغییرات انجام شده 884/. می باشد. تعداد جامعه آماری 290 نفر می باشد. پرسشنامه هالپین کرافت که با آن محیط اجتماعی مدارس سنجیده می شود شامل روابط مدیر و کارکنان با دانش آموزان، روابط معلمان با دانش آموزان و رابطه دانش آموزان با یکدیگر را شامل می شود، نتایج حاصله نشان داد که: 1 محیط های اجتماعی مدارس خاص(نمونه شاهد) و دولتی از نظر باز بسته بودن با هم متفاوتند. 2 محیط های اجتماعی مدارس نمونه از شاهد و شاهد از دولتی باز ترند.3 محیط های اجتماعی مدارس دخترانه نسبت به پسرانه بازترند.4 محیط های اجتماعی باز 21/. از عملکرد تحصیلی (معدل پایانی) دانش آموزان را تبیین می کند.5 با بسته شدن محیط های اجتماعی مدارس عملکرد تحصیلی (معدل پایانی) دانش آموزان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، محیط اجتماعی، آزمون هالپین کرافت، عملکرد تحصیلی
  • علی جهانگیری، مهرنوش قوپرانلو، مصطفی حاج زاده صفحات 83-98
    سرمایه اجتماعی که حاصل شکل گیری و استقرار ارزش ها، هنجارها، سنت ها، عرف ها و قواعد به صورتی خودجوش و در بستری از روابط متقابل اجتماعی است، زمینه ساز همدلی، همکاری، نوع دوستی، وفاداری، وجدان کاری در زندگی اجتماعی از جانب افراد است. دراین پژوهش چگونگی پیوند بین سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی بررسی و تحلیل شده است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی کارکنان سازمان بهزیستی خراسان شمالی (کل استان) در نیمه دوم سال 1390 تشکیل می دهند. در این پژوهش از بین 239 کارمند رسمی، پیمانی، رسمی کارگری و قراردادی 142نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. این بررسی به روش توصیفی از نوع همبستگی صورت گرفته و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرمایه اجتماعی و از پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی(ارگان و فارح) و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها متناسب با فرضیه های تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون وآزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شده است. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج حاکی از آن بوده بین سرمایه اجتماعی ورفتار شهروندی سازمانی رابطه وجود دارد و تمام مولفه های سرمایه اجتماعی (سلسله مراتب، تراکم گروه، اعتماد اجتماعی، روابط متقابل و انسجام اجتماعی) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مستقیم دارند. بعلاوه نتایج حاصل از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه نشان می دهد که رفتار شهروندی سازمانی افراد با نوع استخدام، سابقه خدمت، رده سنی وجنسیت آنان ارتباط معنی داری ندارد و فقط با میزان تحصیلات افراد رابطه مستقیم دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، ارتباط متقابل، سلسله مراتب، تراکم گروه، انسجام اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، نوع دوستی، جوانمردی
  • اکبر زارع شاه آبادی، مسعود حاجی زاده میمندی، علی کرم پور صفحات 99-120
    هدف تحقیق حاضر بررسی میزان عوامل موثر بر نوگرایی جوانان 25-18 سال شهر شوشتر بوده است. در این تحقیق میزان نوگرایی و رابطه بین متغیرهای مختلف از جمله جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، میزان استفاده از رسانه های جمعی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، با میزان نوگرایی مورد سنجش و تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. روش مطالعه از نوع پیمایش بوده است. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد و جامعه آماری تحقیق را جوانان 25-18ساله شهر شوشتر تشکیل داده اند که400 نفر از آنها را به عنوان نمونه مورد مصاحبه قرار گرفتند. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای بوده است. اعتبار ابزار تحقیق اعتبار محتوی (صوری) بوده و برای سنجش از آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان نوگرایی، 1درصد از پاسخگویان پایین، 5/83 درصد در حد متوسط و 5/15 درصد بالا می باشد همچنین میزان نوگرایی در بین زنان و مردان و افراد متاهل و مجرد تفاوت معناداری با هم نداشته است. متغیرهای رسانه های جمعی، اشتغال، تحصیلات، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و میزان دینداری تاثیر معنا داری بر میزان نوگرایی داشتند. در بین متغیر های مستقل تحقیق، رسانه های جمعی با 3/ 15 درصد بیشترین سهم را در تبیین میزان نوگرایی داشته است.
    کلیدواژگان: واگرایی، رسانه های جمعی، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، دینداری
  • سروش فتحی، جمیله فدوی صفحات 121-144
    هدف این مقاله بررسی آسیب های اجتماعی جوانان و عوامل تاثیرگذار بر آن می باشد که با استفاده از روش تحقیق اسنادی و روش تحلیل ثانویه با مراجعه به تحقیقات انجام شده در مورد موضوع مورد بحث و نظریه مربوط در زمینه آسیب شناسی اجتماعی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد تعداد ورودی ها به زندان در طی سالهای 87- 1378مردان بیشترین تعداد با 1041979 نفر در مقابل زنان(41876 نفر) تشکیل می دهند و گروه سنی 39-30 ساله با 392279 نفر در میان سایر گروه های سنی بیشرین ورودی را تشکیل می دهند بیشترین نوع آسیب، حمل مواد مخدر بوده است بطوریکه اعتیاد رتبه دوم و سرقت در رتبه رسوم قرار دارد و سطح تحصیل اکثریت پایین تر از دیپلم بوده است. خودکشی نیز در میان مردان 53/12 درصد و در میان زنان با رشد مثبت 22/3 درصد مواجه بوده است. در میان گروه های سنی بالاترین سهم با 40 درصد مربوط به گروه سنی جوانان 24-18 ساله می باشد. نکته قابل توجه آن است که سهم این گروه سنی در میان زنان و مردان بالاترین درصد است. بطوری که در این گروه سنی سهم مردان 24 درصد و سهم زنان 16 درصد بوده است. سهم گروه سنی 34-15 ساله 30 درصد، 35 ساله و بیشتر 20 درصد و 17 ساله و کمتر 10 درصد می باشد. در گروه سنی 34-25 ساله نرخ رشد در سالهای 83-13779 این رقم معادل 49/12 درصد بوده است. مقایسه صورت گرفته از یافته های تحقیق و نتایج ادبیات تجربی نشانگر آن است که در سالهای مورد مطاله یکی از علل افزایش آسیب های اجتماعی در میان مردان مشکلات اقتصادی، فقر، بیکاری و مشکلات درون خانواده و... در جامعه و تاثیری که در درون خانواده ها و بر سرپرست خانوارها داشته اند می باشد و در گروه سنی جوانان معمولا افراد بدلیل افکار و احساس پوچی، نومیدی، احساس گناه، افسردگی، اعتیاد، احساس شکست، بحران های حاد عاطفی، بیماری های شدید و نداشتن سعه صدری در کنار سایر عوامل اجتماعی باعث آسیب اجتماعی شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آسیب اجتماعی، جوانان، اعتیاد، بیکاری
  • فیض الله نوروزی، علی اصغر عباسی اسفجیر، معصومه بسمل صفحات 145-164
    روابط و پیوندهای اجتماعی، به سبب آن که به عنوان سرمایه اجتماعی و دارایی فرد محسوب می شوند و فرد از طریق آنها می تواند بر منابع و حمایت های موجود در این پیوندها دسترسی یابد در جامعه شناسی از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف کلی در این پژوهش، بررسی انواع ساختار شبکه پیوندهای اجتماعی زوجین ساکن شهر بابل در سال1390 است. انواع شبکه اجتماعی(روابط رسمی، روابط غیر رسمی) و ساختار شبکه اجتماعی(دامنه، تراکم، سلسله مراتب، فاصله، قدرت پیوند) به عنوان متغیر وابسته و جنسیت(زنان و شوهرانشان) به عنوان متغیر مستقل، مورد مطالعه قرار می گیرند. روش تحقیق پیمایش و روش نمونه گیری، گلوله برفی می باشد. همچنین 270 نفر(135 زوج) به عنوان نمونه آماری تحقیق، انتخاب شده اند. براساس یافته های این پژوهش، نوع شبکه اجتماعی مردان و زنان متاهل، تفاوت معناداری با هم ندارند؛ مردان و زنان، در روابط رسمی و روابط غیررسمی حضور یکسانی دارند. ساختار شبکه اجتماعی مردان و زنان متاهل نیز، تفاوت معناداری با هم ندارند؛ مردان و زنان در دامنه، تراکم، سلسله مراتب، فاصله و قدرت پیوند شبکه های اجتماعی تفاوتی با یکدیگر ندارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ساخت اجتماعی، شبکه اجتماعی، پیوندهای ضعیف، پیوندهای قوی، تحلیل شبکه
|
  • Hossein Abolhasan Tanhaei, Zahra Ghasemi, Shirin Asadollahi Pages 9-22
    The purpose of the present research is to determine whether there are sexual taboos among young people age from 15 to 30 residing in Tehran and to investigate the factors affecting this social issue. This research attempts to answer three questions and to obtain the empirical support for 8 main hypotheses. In this study، the target population is all the young people residing in Tehran age from 15 to 30 years old. In order to calculate the appropriate sample size، Cochran’s formula was used and the sample size of 640 (n=640) was obtained. During the cluster sampling 640 Questionnaires were distributed. The questionnaires were prepared based on Likert scale to investigate the existence of sexual taboos among the adolescents and young adults in Tehran and to measure the different political، social، and cultural factors that impose restriction on disclosure of sexual subjects. In order to test the hypotheses، t test، Pearson test، Analysis of variance and regression analysis were used. The results show that there are sexual taboos among the young people in Tehran and there are social، political and cultural factors predicting these sexual taboos. The main factor that restricts the disclosure of sexual subject is the cultural factor. 1)There is a significant positive correlation between the magnitude of cultural and social beliefs about restricting the disclosure of sexual subjects and the magnitude of sexual taboos. 2)There is no significant correlation between the political factors that restrict the disclosure of sexual subjects and sexual taboos. 3)There is a significant difference between men and women about the magnitude of sexual taboos. There are empirical evidences that women report stronger beliefs about sexual taboos. 4)There is no correlation between sexual taboos and the education level of the young people. 5)There is no correlation between sexual taboos and the occupation of the young people. 6)There is a negative correlation between sexual taboos and the age of the participants. The older they get، the less they report sexual taboos and vice versa.
    Keywords: Sexual Taboo, Cultural Factors, Social Factors, Political Factors
  • Ali Reza Esmaeili Pages 23-44
    Beggary is to beg others for money just to make a living which has been a way of life for some people throughout history. This way of life conventionally believed to be ugly and socially abnormal behavior. Hence، the main objective in this research was to find out the roots of the tendency toward resorting to beggary among socially vulnerable groups and then communicate the findings to the governmental organizations for making policies aimed at reducing the number of beggars on the streets. Field survey research is the method employed in this research. Data is collected through a researcher made questionnaire completed by beggars in the city of GonbadeKavus who composed the statistical population in this research. Findings show that variables such as age، marital status، size of household، place of birth، family health and planning، poor economy، and type of friends have statistically significant correlation (r=. 724. Based on the obtained correlation coefficient، these variables together explained (52. 4) percent of variation in the dependent variable of beggary.
    Keywords: Begging, Beggary, Impoverishment, Abnormality, Deviant Behavior, Family Planning
  • Ali Hassan Tofighiyanfar, Seyyed Ahmad Hosseini Pages 45-58
    In this research، we attempt to analyze the degree of social alienation and also the social factors which affect on social alienation of young people. The statistical society of this research includes twenty up to thirty year- old young people of Yasouj. 360 young people about twenty up to thirty years- old were selected based on sex and stratified sampling and examined through questionnaire. This is a quantitative research in respect of sort and an applicable one in respect of purpose. Descriptive statistics، and inferential statistics were used for analyzing data. The finding of the research showed that there is a correlation between independent variables (social confidence- public religions tendency- the degree of social congruence and the degree of life satisfaction) and dependant variable (i. e social alienation) and the strongest correlation is related to social confidence.
    Keywords: Self Alienation, Social Alienation, Young, Social Factors
  • Heydar Jan Alizadeh, Mahmoud Sharepour, Reza Kashefi Rad Pages 59-82
    This study studies the role of hidden curriculum on educational function of students in 2011-2012. It also studies the hidden curriculum (social setting) on educational function among high- school students in Nayshabour. This research is descriptive and inferential. It also uses Halpean craft questionnaire and the validity shows 88%. 290 students were selected. Social settings of high schools includes the relationship of staffs and principles with students. The relationship of teachers with students and the students with each other results are as follows: The social settings of special schools (Nemoneh Shahed) 1- The state schools are different from close-open social settings. 2- The social settings of Nemoneh schools are more open than state ones. 3- The social settings of girls schools are more open than boys ones. 4- The open social settings (21%) explains educational function of students. 5- If the social settings close more، the educational functions will reduce.
    Keywords: Hidden Curriculum, Social Settings, Halpean Craft Test, Educational Function
  • Ali Jahangiri, Mehrnoush Qopranlou, Mostafa Hajzadeh Pages 83-98
    Social capital results from shaping and establishment of values، norms، traditions، conventions and rules in self realization manner and in the context of social interactions and it produces hypothesis in different fields such as empathy، cooperation، humanism، loyalty and conscience in people’s social lives. The relationship between social capital and citizenship behavior is explored in this paper. The population (239 employees) includes all employees of Welfare Organization of North Khorasan in (2012) including officially employed، employed by contract، and other forms of employment. Sampling was performed randomly based on different fitted classifications and 142 employees were selected out of the population. The method of the study is descriptive with correlation. Data is collected using two questionnaires: Social Capital Questionnaire and Standard Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Organ and Farh). Data was analyzed using Pearson Correlation Coefficient and Mono Lateral Variance Analysis. The data analysis was performed in descriptive and inferential levels. The results show that there is a relationship between social capital and organizational citizenship behavior and all parameters of social capital (hierarchy، togetherness، trust، interpersonal relations and social cohesion) are directly related with organizational citizenship behavior. In addition، the result of Mono Lateral Variance Analysis shows that organizational citizenship behavior is not significantly related with employment type، experience، age group and gender and it is only related with education level.
    Keywords: Social Capital, Social Trust, Interpersonal Relationship, Hierarchy, Togetherness, Social Cohesion, Organizational Citizenship Behavior
  • Akbar Zare Shahabadi, Masoud Hajizadeh Meymandi, Ali Karampour Pages 99-120
    The present study attempts to examine the factors contributing to modernism of the youth in Shoshtar city. In the research the degree of modernism and the relationship between education، job status، the use of mass media، social and economic status and the degree of faith were evaluated. The data were collected through a questionnaire. The population was all the youth in Shoshtar 400 people were selected as the participants in the study. Validity of the material was formal. Coronbach index was employed for the data. Findings from the study indicated that the degree of modernism of 1% percent of the participants was low، 83/5% average and the other 15/5 % is high. There wasn''t a significant difference between men and woman (married and single) and the degree of modernism in Shoshtar. Variables such as social contribution، employment. Social-economic، standing played the major role in defining modernism. Among independent variable، mass media of 15/3 % has the most effect on the explanation.
    Keywords: Modernism, Social, Economic Status, Social Contribution, Mass Media, Faith
  • Soroush Fathi, Jamileh Fadavi Pages 121-144
    This research studies the social problems and its effective factors through documentary and second analysis on the researches done on social problems. The results show that more than 1041979 men (41876 women) were in prisons. More than 392279 ones between 30-39 were the largest groups in prison-due to transportation of drugs. And addiction in the second group. Their level of education suicide among men is 12/53 and women 3/22. (The highest rate is among 18-24 of age. Men 24%، women 16%) among 15-34 aged people. The rate is 30% and among 35+ is 20% and 17- is 17%. A comparative study shows that the factors involved in social problems are poverty. Unemployment، family and economic problems. The youth in the study feels hopeless، depress، addicted، failure، emotional and sinful.
    Keywords: Pathology, Social Problems, Addiction, Unemployment
  • Feyzollah Noroozi, Ali Asghar Abbasi Asfajir, Masoumeh Besme Pages 145-164
    Ties and social bonds are considered as social capital and assets of the person and the person can be accessed at these links from the resources and support has great importance in sociology. The overall goal of this research was to study social networks and social ties of women and their husbands, living in Babol. Types of social networks(formal relationships, informal relationships) and the structure of social networks(range, density, hierarchy, distance, power link) as dependent variables and gender(women and husbands) as independent variables are involved in the study. The Methodology is Survey and Sampling, is snowball. The sample included 270 person(135 couples). Based on the findings, the types of social network of married men and women,, has no significant difference, and men and then women in formal and informal relationships have the same membership. The preference of official relations, primarily with family and friends of the couple they have relationship with their colleagues, but no relationship with neighbors and the results are not significantly different between women and their husbands. The structure of social network of married men and women, havent significant differences with each other.
    Keywords: Social Capital, Social Structure, Social Networks, Weak Ties, Strong Ties, Network Analysis