فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نفیسه فخرایی، زینب خانجانی، رحیم بدری صفحات 8-16
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های شخصیتی افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی، به روش پس-رویدادی بر روی 90 نفر با دامنه سنی40-20 سال (میانگین سن=28٫41 و انحراف معیار=5٫38) از مراجعین به مراکز بهزیستی و مراکز درمان سرپایی در بخش های مختلف شهر تبریز و مرند در سال 1388 که به طور تصادفی با روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شده بودند انجام شد. گروه مورد بر مبنای ملاک های تشخیصی DSM-IV-TRبه سوء مصرف یا وابستگی به مواد آمفتامین مبتلا بودند. گروه دیگر، 60نفر مرد، 30 نفر زن (میانگین سن=27٫71 و انحراف معیار=4٫41) از افراد عادی جامعه که اعتیاد نداشته از بین اقوام، همسایگان و دوستان انتخاب شدند. مجموع نمونه شامل 180 نفر بود. برای جمع آوری داده ها از آزمون شخصیت پنج عاملی نئو استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون پیگیری(LSD) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین گروه معتاد و عادی در ویژگی های شخصیتی وجود دارد. یافته ها حاکی از بالا بودن نمرات معتادان در عامل نوروزگرایی (0٫001>P)، پایین بودن نمرات معتادان در عوامل های گشودگی در برابر تجربه (0٫001>P)، توافق پذیری (0٫001>P) و وجدان گرایی (0٫001>P) بود. ولی تفاوت معنی داری در عامل برون گرایی (0٫05P)، توافق پذیری (0٫05>P) و با وجدان بودن (0٫001>P) بیشتر از مردان است. نمرات مردان نیز در عامل گشودگی در برابر تجربه (0٫001>P) بیشتر از زنان بود.
    نتیجه گیری
    نمره معتادان در پیوستار عوامل شخصیتی بیشتر به سوی منفی (شامل نورزگرایی، توافق پذیری، گشودگی در برابر تجربه و باوجدان بودن پایین) گرایش دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود که در درمان معتادان یک ارزیابی گسترده از آنها به عمل آید و ویژگی های شخصیتی رشد نایافته در افراد معتاد شناسایی شده و سپس در کنار درمان دارویی به درمان این ویژگی ها نیز اقدام شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، اعتیاد، جنسیت
  • محمد رضایی، وحید راشدی، لعیا تهرانی صفحات 17-22
    هدف
    از آن جا که زبان نوشتاری مبتنی بر زبان گفتاری می باشد، احتمال می رود آسیب شنیداری باعث ایجاد نقایصی در مهارت های خواندن شود. هدف از این پژوهش بررسی نقایص خواندن کودکان کم شنوا و مقایسه مهارت های خواندن دانش آموزان کم شنوای شدید و شنوا در پایه پنجم ابتدایی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی مقایسه ای، 16 کودک کم شنوا که در پایه پنجم مدارس باغچه بان تحصیل می کردند، با توجه به معیارهای ورود انتخاب و با 16 کودک شنوا که براساس پایه تحصیلی با گروه نمونه همتاسازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از آزمون خواندن در دانش آموزان دبستانی و جهت تجزیه و تحلیل آنها از آزمونهای آماری کولموگروف-اسمیرنوف، تی مستقل و یومان ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کودکان کم شنوا در مهارت های سرعت نامیدن (0٫385=P)، حافظه شنیداری-کلامی صدا (معکوس) (0٫345=P)، حافظه بینایی-کلامی تصویر (1=P)، حذف واجی (0٫817=P) و صحت خواندن ناکلمه (0٫633=P) عملکرد مشابهی با گروه کنترل داشتند، ولی در مهارت های دیگر عملکرد ضعیف تری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق می توان اذعان داشت که پردازش شنیداری در همه مهارت های پیش نیاز و تکمیلی خواندن نقش کلیدی دارد و کودکان کم شنوا در تکالیف مبتنی بر پردازش های شنیداری و زبانی عملکردی ضعیف تر و در تکالیف مبتنی بر پردازش بینایی عملکردی مشابه با کودکان شنوا دارند.
    کلیدواژگان: ویژگی های خواندن، کم شنوایی شدید، دانش آموزان ابتدایی
  • احمد یارمحمدیان صفحات 23-31
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین اختلالات یادگیری و اختلالات زبان در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دچار اختلال یادگیری در مقطع ابتدایی شهرستان میبد بودند. نمونه مورد نظر در این پژوهش 50 نفر (25 دختر و 25 پسر) از دانش آموزان دچار اختلال یادگیری بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از مرکز اختلالات یادگیری این شهرستان که تحت آموزش و درمان بودند انتخاب شدند و با توجه به هدف و فرضیه های مطرح شده مورد آزمون قرار گرفتند. فرض اصلی این پژوهش این بود که بین اختلالات یادگیری و اختلالات زبان رابطه وجود دارد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه سنجش اختلالات یادگیری میکل باست و پرسش نامه سنجش اختلالات زبان محقق ساخته و آزمون هوش کلامی وکسلر کودکان بود که پایایی و روایی آنها در حد مطلوبی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی برای دو گروه مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش رابطه معناداری را بین نمرات اختلال زبان و نمرات اختلال یادگیری نشان داد (0٫558=r؛ 0٫05>P). همچنین بین خرده مقیاس های اختلال یادگیری و اختلال زبان رابطه معنادار بود. این نتایج در بین دانش آموزان پسر و دختر مشابه بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تاخیر در رشد زبان و عناصر آن، می تواند یادگیری کودک را تحت تاثیر قرار دهد زیرا این همبستگی نشان می دهد که عوامل مشترکی بین محتوای یادگیری و زبان وجود دارد که هر دو جنبه از رشد را تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع، در کنار عوامل تاثیرگذار بر اختلال یادگیری همچون آسیب های مغزی و عصبی، تاخیر در پیش نیازهای یادگیری تحولی از جمله رشد زبان، عامل دخیل مهمی محسوب می شود و خانواده باید نسبت به تحول زبانی کودک هم در قسمت درک و هم در قسمت گفتار توجه و مراقبت ویژه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، اختلالات زبان، هوش کلامی، دانش آموزان دبستان
  • مرتضی ارغیانی، حسن عشایری، قربان تقی زاده، شهلا رفیعی صفحات 32-39
    مقدمه
    در برخی بررسی های انجام شده بر روی کودکان با اختلال خواندن مشاهده شده که روابط معناداری بین توانایی کنترل پاسچر و اختلال خواندن وجود دارد. ما در این بررسی با کنترل عوامل مداخله کننده، این ارتباط را با مقایسه ی کنترل پاسچر و ویژگی های تعادلی بین کودکان عادی و کودکان با اختلال خواندن بررسی کرده ایم.
    روش بررسی
    مطالعه ی مورد-شاهد حاضر بر روی 19 کودک پسر با تشخیص اختلال خواندن با میانگین سنی (78/13±90/112) و 19 کودک پسر عادی با میانگین سنی(62/15±42/118) صورت گرفته است. دو گروه کودکان با اختلال خواندن و عادی از نظر سن، قد و وزن با هم یکسان شده بودند. تکالیف وضعیتی شامل ایستادن ساکن با پاهای مجاور هم روی سطح سفت با چشم باز و بسته، روی اسفنج با چشم بسته و روی سطح سفت بهمراه اغتشاشات داخلی بوده است. مدت زمان انجام هر یک از تکالیف 35 ثانیه بود و از دستگاه صفحه ی نیرو برای ارزیابی عملکرد وضعیتی استفاده شد. از تمامی نمونه ها، قسمت تعادل تستBruininks Oseretsky نیز گرفته شد و همبستگی تست های عملکردی و تست های آزمایشگاهی را مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطح کل ایستادن روی سطح سفت با چشم باز، وابستگی به اغتشاشات داخلی در انحراف معیار سرعت در راستای داخلی-خارجی و قدامی-خلفی و همچنین سطح کل تفاوت معناداری بین دو گروه کودکان با اختلال خواندن و کودکان عادی وجود دارد ولی طول مسیر و متوسط سرعت در حالت های مختلف کنترل پاسچر(فوم،سطح سفت،چشم باز و بسته) و وابستگی به بینایی در تمامی پارامترهای(طول مسیر، سرعت و سطح کل)تفاوت معناداری بین دو گروه کودکان وجود نداشت. همچنین ارتباط معناداری بین پارامترهای مرکز فشار(COP) با بخش تعادلی تست Bruininks Oseretsky در کودکان با اختلال خواندن پیدا نشد.
    نتیجه گیری
    درنتایج با وجود تفاوت در برخی پارامترهای کنترل پاسچرال بین کودکان با اختلال خواندن و عادی، ارتباط معناداری بین کنترل پاسچر واختلال خواندن یافت نشد.
    کلیدواژگان: کنترل وضعیتی، اختلال خواندن
  • علی مشهدی، منا حیدری پور صفحات 40-49
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی روابط ساده و چندگانه ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی، کیفیت زندگی با سلامت روان در معلولین جسمی حرکتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی همبستگی 60 نفر از معلولین جسمی حرکتی مجتمع نیکوکاری آموزشی توان یابان مشهدشامل 30دخترو30پسر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند.، جهت جمع آوری داده ها، چهار پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ، پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن، پرسشنامه ویژگی های شخصیت (NEO، تکمیل گردید.WHOQOL-BREF) پرسشنامه کیفیت زندگی و داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل ها نشان دادندکه ویژگی های شخصیت و کیفیت زندگی با چهار بعد سلامت روان همبستگی معناداری دارند(86 r=0/، 87/0 r=05/0(p<در حالی که بین مولفه های هوش هیجانی با سلامت روان همبستگی معناداری وجود ندارد(،03/0، r=05 /0 (p> تحلیل رگرسون چندگانه نشان داد که ویزگی های شخصیت و کیفیت زندگی متغیر های تبیین کننده واریانس و پیش بین سلامت روان هستند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیت و مولفه های آن و کیفیت زندگی با سلامت روان رایطه ای مستقیم دارد و قادر هستند مولفه های سلامت روان رابه طور معناداری پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: معلولین جسمی حرکتی، سلامت روان، هوش هیجانی، ویژگی های شخصیت، کیفیت زندگی
  • مرضیه محمدی، فرحناز غفاری نژاد صفحات 50-55
    مقدمه
    اسکولیوز با علت نا معلوم شایع ترین نوع اسکولیوز می باشد. علایم و نشانه های این بیماری بر کیفیت زندگی و عملکرد بیماران تاثیر بسزایی دارد. تکنیک های دستی که توسط کایروپرکتورها و استئوپات ها انجام می شود، معمولا در درمان این بیماران مورد استفاده قرار می گیرد.. این یک گزارش موردی از درمان اسکولیوز با علت نا معلوم به کمک درمان های دستی در یک بیمار 28 ساله می باشد.
    روش بررسی
    زنی 28 ساله، به مدت 4 سال از کمردرد رنج می برده است. به کمک رادیوگرافی مشخص شد که این بیمار مبتلا به اسکولیوز با زاویه انحراف 32 درجه است. بیمار به مدت 16 هفته و دو جلسه در هر هفته، تحت درمان با تکنیک های آزادسازی میوفاسیا، موبیلیزاسیون و مانیپولاسیون قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از 8 هفته درمان میزان زاویه انحراف به اندازه 62/15% کاهش یافت و پس از16 هفته درمان میزان این زاویه به اندازه87 /21% کاهش یافت همچنین درد بیمار به میزان 50% کم شد.
    نتیجه گیری
    در این گزارش، بیمار فقط تحت درمان با تکنیک های دستی بوده است. کاهش انحنای مهره ها و درد بیمار، پس از 16 هفته درمان، حاصل گردید و بیمار دچار عارضه جانبی خاصی نگردید. پس می توان نتیجه گرفت که درمان های دستی باعث بهبود اسکولیوز با علت نا معلوم در این بیمار گردید.
    کلیدواژگان: اسکولیوز بی علت، در مان های دستی، موبیلیزاسیون، مانیپولاسیون
  • سولماز صالحی، رزیتا هدایتی*، امیرهوشنگ بختیاری، محمدعلی سنجری، راهب قربانی صفحات 56-66
    هدف

    اختلال تعادل یکی از اختلالات مشاهده شده در افرادی با وضعیت جلوآمده سر می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر تمرینات ثباتی و استرچی- تقویتی بر بهبود تعادل در این بیماران بود.

    روش بررسی

    سی و سه زن مبتلا به وضعیت جلو آمده سر به طور تصادفی در یکی از سه گروه از تمرینات ثباتی، کششی-تقویتی و کنترل قرار گرفتند. میزان جلوآمدگی سر از طریق خط شاقول و زاویه کرانیو-ورتبرال اندازه گیری شد. آزمون های تعادلی در سه وضعیت مختلف ایستادن روی صفحه نیرو انجام شد. افراد پس از شش هفته از انجام تمرین درمانی و ا ماه دوره پیگیری، مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    شاخص تعادلی در دو گروه کنترل و کششی-تقویتی، تغییر معنی داری نشان نداد (05/0P>) در حالی که در گروه ثباتی در دو وضعیت دوپا-چشم باز-سطح نرم و یک پا-چشم بسته-سطح سخت کاهش قابل توجهی در جابجای و سرعت مرکز فشار مشاهده شد (05/0>P) و هیچ تغییری در شاخص های تعادل در وضعیتی که فرد روی دو پا-چشم باز-سطح سخت ایستاده بود، اتفاق نیافتاد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    در وضعیت هایی از ایستادن که اطلاعات بینایی و حس عمقی از ناحیه کف پا به چالش کشیده می شود، تمرینات ثباتی بیش از تمرینات کششی-تقویتی سبب بهبود تعادل می گردد.

    کلیدواژگان: وضعیت جلوآمده سر، تعادل، تمرینات ثباتی، تمرینات کششی، تقویتی
  • زهرا جدی، زهرا جعفری، مسعود متصدی زرندی صفحات 67-75
    هدف
    انجام برنامه های توانبخشی شنوایی پس از کاشت حلزون، بهبود در عملکرد شنوایی کودکان کم شنوا را باعث می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر استفاده از کاشت حلزون و برنامه توانبخشی شنوایی در پیشرفت مهارت های شنوایی کودکان استفاده کننده از کاشت حلزون انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه طولی توصیفی تحلیلی حاضر روی 15 کودک دچار کم شنوایی شدید تا عمیق با میانگین سنی 27/45 ماه صورت گرفت که در مرکز کاشت حلزون بیمارستان امیر اعلم از مرداد تا دی ماه 1389 تحت عمل کاشت حلزون قرار گرفتند. ارزیابی مهارت شنوایی با استفاده از آزمون سنجش رشد نیوشا به صورت پرسش از والدین کودکان کم شنوا پیش از جراحی و پس از آن به مدت 8 ماه در فواصل 2 ماهه صورت گرفت. پس از تعیین سن رشدی کودک، سرعت رشد کودک در زمان پیش آزمون، شاخص کارایی مداخله و شاخص کارایی برنامه توانبخشی محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری آنوای یک سویه و تحلیل پوست هوک استفاده شد.
    یافته ها
    افزایش معناداری در سرعت رشد کودک طی انجام برنامه توانبخشی مشاهده شد (0001/0P<). بین شاخص کارایی مداخله طی 4 بار ارزیابی دوره ای، تفاوت معناداری وجود داشت (0001/0P<). همچنین، اختلاف معناداری بین شاخص کارایی برنامه توانبخشی شنوایی طی 4 بار ارزیابی دوره ای مشاهده شد (0001/0P<).
    نتیجه گیری
    انجام برنامه توانبخشی شنوایی پس از کاشت حلزون به تسریع رشد مهارت های شنوایی کودکان کم شنوا و نزدیک شدن به سطوح شنوایی متناسب با سن منجر می شود.
    کلیدواژگان: کاشت حلزون، توانبخشی شنوایی، مهارت شنوایی
  • فرنوش کاویانپور، مختار ملکپور، احمد عابدی صفحات 76-86
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ) بر میزان تکانشگری کودکان پیش دبستانی دارای اختلال هماهنگی رشد شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کودکان پیش دبستانی (5-6 ساله) دارای اختلال هماهنگی رشد بود که در مراکز پیش دبستانی و آمادگی وابسته به آموزش و پرورش شهر اصفهان ثبت نام شده بودند. روش نمونه گیری نمونه گیری هدفمند بود. آزمودنی ها 3 کودک پیش دبستانی بودند که به تشخیص متخصص دارای علائم و نشانه های اختلال هماهنگی رشد بوده اند. ابزارها شامل: آزمون عصب- روانشناختی نپسی، پرسشنامه کانرز والدین، مقیاس هوشی وکسلر کودکان، آزمون توانایی- حرکتی پایه و مصاحبه بالینی بودند. در این پژوهش از روش موردی با طرح MBD استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که طی تحلیل دیداری نمودار داده ها بر اساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری، مداخله ی مورد نظر در مورد هر سه آزمودنی اثر بخش بوده است (به ترتیب با PND 80%، 70% و 70% برای آزمودنی شماره یک، دو و سه).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با آموزش کارکرد اجرایی بازداری پاسخ، میزان تکانشگری کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، بازداری پاسخ، تکانشگری، اختلال هماهنگی رشد، پژوهش موردی
  • عباسعلی آهنگر، مهدی بختیار، مهدی محمدی، مریم شاکری کواکی صفحات 87-96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پیچیدگی نحوی ساختار گروه اسمی و گروه فعلی بر وقوع لکنت در کودکان پیش دبستانی فارسی زبان 6-4 سال است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی-تحلیلی بر روی 15 کودک لکنتی، شامل 12 پسر و 3 دختر، 6-4 ساله فارسی زبان تک زبانه که به کلینیک گفتاردرمانی جوادالائمه شهر مشهد مراجعه نمودند، انجام گرفت. روش نمونه گیری، نمونه گیری آسان (در دسترس) بود. صدای این کودکان به وسیله یک ام. پی. تری ضبط گردید و یک نمونه گفتار خودانگیخته 30 دقیقه ای از هر یک از کودکان لکنتی مورد نظر ذخیره شد. این کودکان، حدود 60 پاره گفتار را در حین تعامل با گفتاردرمانگر، والد (پدر یا مادر) و یا پژوهشگر تولید کردند. نمونه گفتار تولید شده توسط هر یک از این 15 کودک لکنتی روی کاغذ واج نگاری شد. سپس تحلیل داده های زبانی فقط به صورت گروهی و با روش آزمون تی زوجی صورت گرفت.
    یافته ها
    تحلیل گروهی، تفاوت های مهمی را بین پاره گفتارهای روان و ناروان از نظر پیچیدگی نحوی ساختار گروه اسمی و فعلی نشان داد. به علاوه، یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سطح گروه، در گروه اسمی برحسب سه نقش آن در جمله به عنوان نهاد، مفعول مستقیم و مفعول حرف اضافه، فقط تعداد نهاد (0٫001>P) و مفعول حرف اضافه (0٫050=P) بطور معناداری با وقوع لکنت ارتباط دارند. در گروه فعلی، بین سه متغیر حضور فعل کمکی، فعل ربطی و پیشوند منفی ساز فقط حضور فعل کمکی با وقوع لکنت از ارتباط معناداری برخوردار است (0٫010=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که، در کودکان لکنتی فارسی زبان 6-4 سال پیش دبستانی، بین متغیر پیچیدگی نحوی برحسب ساختار گروه اسمی و فعلی و وقوع لکنت ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی نحوی، گروه اسمی، گروه فعلی، وقوع لکنت، کودکان لکنتی پیش دبستانی فارسی زبان
  • عباس فرجاد پزشک، حیدر صادقی، مائده فرزادی صفحات 97-108
    هدف
    هدف این مقاله، مقایسه توزیع فشار کف پایی و نیروی عکس العمل عمودی زمین در اندام غالب و غیرغالب افراد سالم با استفاده از تکنیک آنالیز اجزای اصلی (PCA) بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق تحلیلی و مقایسه ای 20 مرد و زن بالغ سالم از بین نمونه های در دسترس به صورت ساده انتخاب شدند. توزیع فشار کف پایی و نیروی عکس العمل عمودی زمین با استفاده از سیستم پدار مورد اندازه گیری قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های تی زوج، آنالیز واریانس یک سویه (ANOVA)، ضریب همبستگی پیرسون و PCA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها: تفاوت معناداری در الگوی توزیع فشار مردان و زنان و هم چنین پای غالب و غیر غالب وجود نداشت. برای سمت غالب فشار و نیروی مربوط به پاشنه، انگشتان، انگشت شست و متاتارس اول و در سمت غیرغالب فشار و نیروی مربوط به ناحیه خارج وسط پا، ناحیه خارج جلوی پا، متاتارس اول و پاشنه نقاط مهم شناخته شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد سمت غالب مسئولیت پیشروی و پذیرش وزن و سمت غیرغالب مسئولیت کنترل تعادل را بر عهده داشته باشد. بنابراین در هنگام بررسی بیومکانیکی عملکرد پنجه، غالب یا غیرغالب بودن آن باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تقارن در راه رفتن، فشار کف پایی، نیروی عکس العمل عمودی زمین، آنالیز اجزای اصلی
  • محسن منادی، محبوبه شیخ زاده، فرزانه ضمیری عبدالهی، یونس لطفی صفحات 109-115
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه پاسخ های شنیداری برانگیخته ساقه مغز کودکان هنجار و نیز مبتلا به سندرم داون می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی و مقایسه ای در مرکز توانبخشی اخوان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران و بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان امیرکلا بابل در محدوده سال های 1388 تا 1391 انجام شد. 45 کودک 3 تا 6 ساله مبتلا به سندرم داون و 45 کودک هنجار از نمونه در دسترس و از میان پسرها انتخاب شدند. پس از تاریخچه گیری، اتوسکوپی و ارزیابی پایه شنوایی، آزمون پاسخ های شنیداری برانگیخته ساقه مغز (ABR) انجام شد. پارامتر های مورد مطالعه در ABR عبارتند از: نهفتگی مطلق امواج I، III و V، نهفتگی بین امواج و نسبت دامنه موج V/I. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون پارامتری t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نهفتگی مطلق امواج ABR و نهفتگی بین امواج I-III و I-V؛ (0٫001>P)، و نهفتگی بین امواج III-V (0٫003=P) در گروه مبتلا به سندرم داون به شکل معناداری (0٫001=P) از گروه هنجار کوتاه تر بود. نسبت دامنه V/I در گروه مبتلا به سندرم داون به شکل معناداری کوچک تر از گروه هنجار (0٫001>P)و آستانه موج V در گروه مبتلا به سندرم داون به شکل معناداری از گروه هنجار بالا تر بود (0٫001>P).
    نتیجه گیری
    رشد دستگاه شنوایی محیطی در کودکان مبتلا به سندرم داون تاخیر داشته و عملکرد ساقه مغز غیرهنجار است. تشخیص به موقع اختلالات شنوایی و مداخله زودهنگام در این کودکان ضروری است زیرا این اختلالات با توانایی های ارتباطی کودک مداخله می کند.
    کلیدواژگان: سندروم داون، کم شنوایی، پاسخ برانگیخته شنیداری ساقه مغز
  • مولود رادفر، فضل الله احمدی، مسعود فلاحی خشکناب صفحات 116-127
    هدف
    افسردگی شایعترین اختلال خلقی است. امروزه قسمت اعظم مسئولیت مراقبت از بیماران روانی به عهده خانواده ها می باشد. خانواده ها برای مراقبت بهینه و اصولی از عضو افسرده، نیاز به حمایت سیستم های اجتماعی و درمانی دارند. مطالعه حاضر به منظور تبیین تجارب خانواده های بیماران افسرده از عملکرد سیستم های حمایتی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه با روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی انجام گرفته است. 24 نفر از اعضای خانواده بیماران افسرده که به درمانگاه روانپزشکی رازی مراجعه کرده بودند، به روش مبتنی بر هدف برای مصاحبه انتخاب شدند. مصاحبه ها به روش ساختار نیافته و عمیق انجام شد. کلیه مصاحبه ها پیاده و با آنالیز مداوم و مقایسه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نرم افزار MAXQDA2007 برای مدیریت داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق تجارب خانواده ها منابع حمایتی – اجتماعی و درمانی، جامع و کافی نیستند. نحوه عملکرد منابع حمایتی در چهار درون مایه استخراج شدند. «نگاه نامناسب جامعه»، «حمایت ناکافی»، «سیستم درمانی غیر موثر» و «فقر اقتصادی – شناختی خانواده» درون مایه های اصلی بودند.
    نتیجه گیری
    خانواده ها در فرآیند مراقبت از عضو افسرده، احساس تنهایی می کنند. در فرایند مراقبت از بیمار افسرده لازم است که خانواده ها از منابع حمایتی منسجم و در دسترس برخوردار باشند و تیم درمانی برنامه های پیگیری درمان را بطور مستمر و پویا انجام داده و با ارائه خدمات مراقبتی و مشاوره ای در منزل به خانواده ها کمک کنند.
    کلیدواژگان: بیمار افسرده، منابع حمایتی، سیستم درمانی، خانواده
|
  • Nafiseh Fakhraie, Zeynab Khanjani, Rahim Badri Pages 8-16
    Objectives
    The aim of this study was the comparison of personality traits in addicts and normal group whit due attention to gender.
    Materials and Methods
    The design of the present study was a causal comparative that has been done on the 90 people (60 men and 30 women addicts with the range of age=20-40) of the referrers to the welfare centers and outpatient addiction treatment centers in different parts of Tabriz and Marand in1388. They were selected through the accessible sampling method. This group suffered the substance abuse or dependence on Amphetamine substance on basic of the diagnosis criterions DSM-IV-TR. The other group، 60 men and 30 women with non-addicted who were among the relatives، neighbors and friends. The number of all members was 180 people. An assembling instrument was questionnaire of NEO-FFI. Analysis of the data was based on the multiple-analysis of variance (MANOVA) and LSD post-hock test.
    Results
    The results revealed that there was significant difference between addicts and normal group in personality traits. Addicted scores were high neuroticism (P<0. 001)، less openness to experiences (P<0. 001)، less agreeableness (P<0. 001)، less conscientiousness (P<0. 001). But، there was no significant difference between addicts and normal group in extraversion (P>0. 05). Also، the results revealed that women scores were higher in neuroticism (P<0. 05)، agreeableness (P<0. 05)، and conscientiousness (P<0. 001)، than men and men score was higher in openness to experiences.
    Conclusion
    Addiction as a social pathology will not be eradicate completely، but it can be controlled through thinking، devotedly attempts. An assessment of personality traits in addicts contributes important information for a better definition and recognition of addicts and has implications for their treatment.
    Keywords: personality traits, substance abuse, gender
  • Mohammad Razaei, Vahid Rashedi, Laya Tehrani Pages 17-22
    Objective
    Since the written language is based on spoken language، hearing impairments may cause delays and defects in reading skills. This study is aimed to investigate reading problems in children with hearing loss and comparison of reading skills of fifth-grade elementary students’ reading skills suffering severe hearing loss.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional comparative study، 16 children with hearing loss were selected based on inclusion criteria from the whole fifth-grade elementary students with severe hearing loss in the Baghcheban schools and compared with 16 normal children matched upon the grade with sample group. To gather the data، Reading Test in elementary students was used as well as SPSS for data analysis.
    Results
    Results showed children with hearing loss performed similarly as the control group on some skills، including naming speed skills (P=0. 385)، auditory-verbal sounds (reverse) memory (P=0. 345)، visual-verbal pictures memory (P=1)، phonological deletion (P=0. 817) and nonword reading accuracy (P=0. 633)، however، they had poorer functions in the other domains.
    Conclusion
    According to the result، it is concluded that auditory processing plays the key role in all prerequisite reading skills and children with hearing loss performed poorly on tasks based on auditory and language processing، whereas، the same perform on visual-processing-base tasks to normal children.
    Keywords: Reading skills, Sever hearing loss, Elementary students
  • Ahmad Yarmohammadian Pages 23-31
    Objective
    This research was designed to study the relationship between learning disorders and language difficulties in elementary school students with learning disabilities.
    Materials and Methods
    The method of research was a correlaticve qualitative study. A sample of 50 elementary school students was selected from learning disabilitiy center in Maybod city. Wechsler Intelligence Test and MykelBust Learning Disorder Questionnaire and Language Capacity Questionnaire were administered for the subjects.
    Results
    The results of regression analysis showed that the correlation between language difficulties and learning disorders of students was significant (P<0. 01). The results also showed that the correlation between factors of learning disabilities and language disorders of sample was significant (P<0. 05)، but this correlation between communication and learning disabilities was not statistically significant (P>0. 05).
    Conclusion
    The results of this study support the claim that correlation between language disorders and learning disabilities is high but it is not certain and stable that is the persons who have a low or moderate language development; they will have been low learning capacity. In addition، the persons who have a high language development; they will have been high learning capacity. In the other hand، besides of another causes، the learning disabilities such as neurological pathology and psychopathology، the factors of evolutionary process of learning such as language development) can affect learning process. Therefore، it can conclude that retarded in language development and their factors، can affects child learning process. Because of this significant correlation that shows the common factors between them، parents must attend to evolution of language the child. The most important finding from these analyses is that for learning، maturity of language is necessity and for education of language and learning، it must have been special programs and parents and educators must use democratic method for education of language the children.
    Keywords: Learning disorders, Language difficulties, Verbal intelligence, Elementary school students
  • Arghiani M., Ashayeri H., Taghizadeh Gh, Rafiee Sh, Mahdizadeh H Pages 32-39
    Objective
    In some reviewed studies on children with dyslexia it is observed that there is a significant relationship between the ability of postural control and dyslexia. In this study، by controlling the interfering factors، we have reviewed this relation by comparing postural control and balance ability in normal children and children with dyslexia.
    Methods
    This case – control study is done on 19 boys with dyslexia by mean age of (112. 90± 13. 78) and 19 Normal boys with mean age of (118. 42 ± 15. 62). Normal children and children with dyslexia were matched in age، height and weight. Positioning duties included standing with adjacent feet on firm surface with open and close eyes، and with close eyes on the foam and with internal perturbation on firm surface. Duration of each assignment was 35 seconds and the force plate device was used to evaluate the condition performance. Part balances of Bruininks Oseretsky test were take from all of the samples and correlation between functional and laboratory test were reviewed.
    Result
    The results showed that the area on firm surface with open eyes، internal perturbation dependency rate in the standard deviations of the lateral body sways (SDX) and of the antero-posterior body sways (SDY) and the surface area، there is significant difference between normal children and children with dyslexia، but it''s not found significant difference between the two groups in path length and mean velocity in different postural control modes (foam، firm surface، open and close eyes) and visual dependence in all parameters (path length، velocity and surface area). It is not also found significant correlation between Center of pressure (COP) with the balance part of Bruininks Oseretsky test in children with dyslexia.
    Conclusion
    In spite of differences in some postural control parameters between normal children and children with dyslexia، it was not found significant relationship between postural control and dyslexia. Key words: Control Posture / Dyslexia
  • Ali Mashhadi, Mona Heydari Poor Pages 40-49
    Objective
    This study reviews the simple and multiple relationships between personality characteristics، emotional intelligence، quality of life with mental health disabilities were physical motion.
    Methods
    This Descriptive Correlation study randomly selected، 60of the physical movement disabilities Including 30 girls 30 boys OF SET Educational Beneficence Tavanyaban of Mashhad. Order to collecting data was completed four Questionnaire: General Health (GHQ) Questionnaire، Emotional Intelligence Questionnaire، characteristics of personality questionnaire (NEO) and Quality of Life questionnaire. Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and Multiple regression analysis
    Results
    Analysis showed that personality characteristics and quality of life with the four dimensions of mental health are significant correlations (r = 0/86، r =0/87، p<0/05) while between components of emotional intelligence and mental health There is no significant correlation (r = 0/03،، p>0/05) multiple regression analysis showed that multiple that personality characteristics and quality of life are explain and predictors variables of mental health.
    Conclusions
    Personality characteristics and its components and quality of life have a direct relationship with mental health also they are capable significantly predicted components of mental health.
    Keywords: physical mobility disabilities, mental health, emotional intelligence, personality characteristics, quality of life
  • Marzieh Mohamadi, Dr Farahnaz Ghafarinejhad Pages 50-55
    Objective
    Idiopathic scoliosis (IS) is the most common type of scoliosis. Clinical signs and symptoms of scoliosis impair quality of life and function. Manual therapy is commonly used for treatment of scoliosis. This is a case report of scoliosis treatment with manual therapy in a 28 years old patient.
    Method
    A 28 years old woman complained of low back pain for 4 years. Spine x-ray، showed scoliosis with a 32 degrees Cobb angle. The patient underwent a manual therapy procedure of two visits per week for 16 weeks including myofascial release technique، mobilization and manipulation.
    Results
    The Cobb angle was reduced 15/62% after 8 weeks and 21/87% after 16 weeks. In addition the pain was reduced 50%.
    Conclusion
    This case only underwent manual therapy. Decrement of spinal curvature and pain were obtained after 16 weeks so we can state that manual therapy was useful for this patient.
    Keywords: scoliosis, Mobilization, Manipulation
  • Sulmaz Salehi, Hedayati, Amir Hoshang Bakhtiari, Mohammad Ali Sanjari, Raheb Ghorbani Pages 56-66
    Objective

    Balance disturbance is one of the observed impairments in patient with forward head posture (FHP). The aim of this study was comparing the effect of stabilization and stretching-strengthening exercises on the improvement of balance in these patients.

    Materials and Methods

    Thirty three females with FHP were randomized into three groups of stabilization training، stretching-strengthening and control. The degree of FHP was measured using plumb line and the cranio-vertebral angle. Balance tests performed in three different standing conditions on a force platform. The subjects were evaluated after 6 weeks training and 1 month follow-up.

    Results

    Balance parameters in both stretching-strengthening and control groups showed no significant changes (P>0. 05) while in the stabilization group، significant decrease in displacement and velocity of center of pressure were seen under conditions of double-leg، eyes-open، foam-surface and single-leg، eyes-closed، rigid-surface (P<0. 05) and no changes observed in balance parameters under conditions of double-leg، eyes-open، rigid-surface (P>0. 05).

    Conclusion

    In the conditions of standing that visual and proprioception information from plantar region of foot is challenged، stabilization exercises lead to more balance improvement than stretching-strengthening exercises.

    Keywords: forward head posture, balance, stabilization training, stretching, strengthening training
  • Zahra Jeddi, Dr Zahra Jafari, Dr Masoud Motasaddi Zarandi Pages 67-75
    Objective
    Aural rehabilitation program after a cochlear implant leads to improve the auditory performance of hearing impaired children. The present study aims to determine the effect of cochlear implants and aural rehabilitation program in the auditory development of children with cochlear implants (CI).
    Materials and Methods
    This longitudinal analytical study was conducted on 15 deaf children (m. a. 45. 27 mo) who received CI in the AmirAlam cochlear implant center between August 2010 and January 2011. Auditory skills of deaf children were assessed before they received CI، and then again 2، 4، 6 and 8 months after implantation. Data was collected by interview with parents of deaf children. Newsha developmental scale is used for this purpose. After determining the developmental age، Pretest Developmental Rate، Intervention Efficiency Index and Proportional Change Index were calculated. One-way ANOVA and LSD post hoc tests were used for analysis of data.
    Results
    There was a significant increase in Pretest Developmental Rate during the aural rehabilitation after a cochlear implantation (p<0. 0001). There was a significant difference among the 4 follow up assessments of Intervention Efficiency Index (P<0. 0001). There was also a significant difference among the 4 follow up assessments of proportional change index (P<0. 0001).
    Conclusion
    Aural rehabilitation program after a cochlear implant can accelerate the development of auditory skills of children with cochlear implants، which in turn results in acquire skills close to normal hearing peers.
    Keywords: cochlear implant, aural rehabilitation, auditory skill
  • Farnoush Kavianpour, Mokhtar Malekpour, Ahmad Abedi Pages 76-86
    Introduction
    The present study aims to investigate the efficacy of executive functions training (response inhibition) on the rate of impulsivity in preschool children with developmental coordination disorder in Isfahan city.
    Material And Method
    The participants of this study were three preschool children which were recognized to have developmental coordination disorder. To collect data used NEPSY neuropsychology test، Conner’s parent rating scale، Wechsler intelligence scale for children، basic motor ability tests and clinical interview. A single-subject method with MBD design research methodology was used as well.
    Results
    The results of the data chart analysis based on descriptive statistics'' and visual analysis indices revealed that the intervention has been effective on the three participants (respectively PND 80%، 70% and 70% for test number one، two and three).
    Conclusion
    The results of the present study show that response inhibition executive function training، the rate of impulsivity can be reduced.
    Keywords: Executive Functions, response Inhibition, impulsivity, Developmental Coordination Disorder, Single, Subject Research
  • Abbas Ali Ahangar, Mehdi Bakhtiar, Mehdi Mohammadi, Maryam Shakeri Kavaki Pages 87-96
    Objective
    The purpose of the present research was to investigate the effect of syntactic complexity of noun phrase and verb phrase on the occurrence of stuttering in 4-6 year Persian speaking children with stuttering.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytic research was done on 15 stuttering children، consisting of 12 boys and 3 girls، 4 to 6 years old monolingual Persian speaking who referred to Javad-Ol-Aemmeh speech therapy clinic in Mashhad city. The sampling approach was simple (available) sampling method. To do this research، sampling was carried out in a quiet home of speech therapy where there were just the speech therapist، the parent، the child and the researcher. While speaking، the speech of the children was recorded by an MP3 with Creative brand. Finally، a 30-minute spontaneous speech sample was gathered from each of the given stuttering children. The children produced around 60 utterances during a verbal interaction with the speech therapist، parents (mother or father) or the researcher. Then the produced spontaneous speech sample by any of these stuttering children was transcribed on paper. The data were analyzed only as groups and not individually. The data were analyzed using SPSS software and Paired T-test method.
    Results
    The group analyses showed significant differences between fluent and stuttered utterances in terms of syntactic complexity of noun and verb phrase structures. Also، the results confirm that at phrasal level، in noun phrases، based on their three functions as subject، direct object and object of preposition، there is a meaningful relationship between the number of subject (P<0. 001) and object of preposition (P=0. 050) with the stuttering frequency. In verb phrases، based on the presence of the auxiliary verb، copula verb، and negative prefix، just there is a meaningful relationship between the presence of the auxiliary verb and the stuttering frequency (P=0. 010).
    Conclusion
    The research findings indicate that، in Persian-speaking children، there is a meaningful relation between the variable of syntactic complexity، based on noun and verb phrase structure and the variable of stuttering frequency.
    Keywords: Syntactic Complexity, Noun phrase, Verb phrase, Stuttering frequency, Pre, school Persian stuttering children
  • Abbas Farjad Pezeshk, Heydar Sadeghi, Maede Farzadi Pages 97-108
    Objectives
    The aim of this study was the comparison of plantar pressure distribution and vertical ground reaction force between dominant and none-dominant limbs in healthy through using Principle Component Analysis (PCA) technique.
    Materials and Methods
    This study was quasi-experimental in which 20 healthy adult males and females were selected from available subjects. Subject’s plantar pressure distribution and vertical ground reaction force measured using the Pedar-X system. The obtained data were analyzed by Paired-t test، one way analyze of variance، Pearson coefficient correlation and PCA.
    Results
    ANOVA and Paired-t test did not show any significance difference between males and females and dominant and non-dominant limb pressure pattern، (P>0. 05). PCA recognized pressure and force applied on the heel، fingers، big toe and first metatarsal regions for the dominant limb and lateral mid foot، lateral fore foot، first metatarsal and heel regions for non-dominant limb، as important parameters.
    Conclusion
    The results of this study showed that، dominant limb is responsible for propulsion and weight acceptance and non-dominant limb is responsible for balance control. Therefore during biomechanical evaluation of feet، difference between function of dominant and non-dominant limb must be considered.
    Keywords: Symmetry in Gait, Plantar pressure, Vertical ground reaction force, PCA
  • Mohsen Monadi, Mahboobeh Sheikhzadeh, Farzaneh Zamiri Abdollahi, Yones Lotfi Pages 109-115
    Objectives
    The aim of this study was comparing ABR in normal and down children.
    Materials and Methods
    This study was performed between 1388 to 1391 at Akhavan rehabilitation center of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences Tehran and Babol Amir Kola hospital. Forty five 3-6 year-old boy with Down’s syndrome and forty five normal children were selected from available population. After case history، otoscopy and basic hearing tests، ABR test was performed. In ABR absolute latencies، interpeak latencies and amplitude ratio of V/I were analyzed. For analyzing data، parametric independent t test was selected.
    Results
    Latencies and inter-peak latencies of I-III، I-V (P-value<0. 001)، III-V (P-value=0. 01) and V/I amplitude ratio (P-value<0. 001) were shorter than normal. Children with Down syndrome had significantly higher threshold than normal children (P-value<0. 001).
    Conclusions
    Peripheral auditory system development is delayed and brainstem function in children with Down’s syndrome is abnormal. Early diagnosis of hearing impairments and intervention in these children is very important because it affects communication skills.
    Keywords: Down's syndrome, hearing loss, auditory brainstem response
  • Moloud Radfar, Fazlollah Ahmadi, Masood Falahi Khoshknab Pages 116-127
    Objective
    Depression is the most common mood disorder. Today، family has most responsibility in caring of psychiatric patients. For having best care of depressed patients، families need to social and health systems supports. Since the aim of this study was to explain the experiences of the families about function of these supportive sources.
    Materials and Methods
    This is a qualitative research that it was done using conventional content analysis method. 24 family members of the patients suffering from depression referred to Razi psychiatric clinic in Tehran was selected using purposeful sampling. Unstructured and in-depth interviews were applied to collect data. The interviews were transcribed and constant comparison analysis was applied. MaxQDA2007 software was used to manage the data.
    Results
    According to family experiences، social and health support sources are not comprehensive and efficient. The performances of the supporting sources have been extracted in four themes. These themes include: “incorrect viewpoints of the society”، “inadequate support”، «ineffective health system”، “economic–cognitive deficiency of the families” that they were the main themes.
    Conclusion
    During the process of caring depressed patient، families find themselves alone. They need to access to comprehensive support systems easily. In addition، health team must implement the follow up programs regularly and dynamic.
    Keywords: depressed patient, supportive resources, health system, family