فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1390)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بهنام فر، مفید شاطری صفحه 1
    اشعار تعزیه به عنوان بخشی از ادبیات داستانی از جنبه های مختلف دارای اهمیت و قابل تامل است. یکی از ویژگی هایی که در تعزیه کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته بررسی ویژگی های زبانی و ادبی جنگ های تعزیه است.
    در این مقاله سعی شده تا به کمک فن تحلیل محتوی، اشعار تعزیه مورد بررسی قرار گیرد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که این جنگ نسبت به جنگ های مشابه از اهمیت زبانی و ادبی خاصی برخوردار است. تعداد بحور بکار رفته در مجلس مورد بررسی 22 بحر می باشد که به تنوع آهنگ های بکار گرفته شده توسط تعزیه خوانان کمک می نماید.
    مهم ترین ویژگی های زبانی تعزیه استعمال لغات و ترکیبات عامیانه، لغات و اصطلاحات عربی، ترکیبات و تعبیرات کنایی و باستان گرایی است. اهمیت ادبی تعزیه نیز هم به واسطه آرایه های لفظی و موسیقی درونی اشعار است که با تکرار، به صورت های مختلف تجلی می کند و هم به کارگیری آرایه های معنوی نظیر تضاد، اغراق، تلمیح، ارسال المثل و استعمال زیبای صور خیال مانند انواع تشبی هات و استعارات، بر غنای ادبی آن افزوده است.
    کلیدواژگان: تعزیه، تعزیه حضرت ابوالفضل(ع)، ادبیات آیینی، ویژگی های زبانی و ادبی، جنگ روستای سرخنگ
  • هادی پورشافعی صفحه 22
    کثرت جمعیت و افزایش نقش جوانان در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، علمی و فناوری، توجه زیادی از پژوهشگران و برنامه ریزان را به خود معطوف داشته است. در نتیجه، اهتمام همه جانبه به امور جوانان به عنوان امری فرابخشی و ملی، بیش از هر چیز مستلزم درک نیازها و مسائل آنان است.
    از چنین منظری، هدف پژوهش اخیر، شناسایی مسائل و نیازهای جوانان براساس محورهای سند ملی جوانان در چشم انداز20 ساله کشور و برنامه های پنج ساله توسعه اقتصادی فرهنگی و اجتماعی کشور با رویکرد هویت بود.
    روش تحقیق از نوع توصیفی – پیمایشی و جامعه تحقیق کلیه جوانان در فاصله سنی 29-15 شهرستان های استان خراسان جنوبی به تعداد 216389 نفر بودند سپس با توجه به جدول مورگان تعداد 2762 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. پس از اجرا و توزیع پرسشنامه نهایتا 1685 مورد، مبنای تحلیل قرار گرفتند. پرسشنامه پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که روایی آن با نظر افراد متخصص واعمال دیدگاه های اصلاحی آنان در 33 گویه تنظیم و پایایی آن از طریق آلفای کرانباخ 0/83 محاسبه شد.
    برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و از روش آماری استنباطی آزمون t با مقایسه میانگین با یک مقدار معین، استفاده شد.
    نتایج نشان داد که درمولفه ی هویت «مذهبی» نیاز جوانان بارز است. چنانکه «ازبین رفتن قبح و زشتی انجام کار نادرست در جامعه» از اهم مسائل بوده است. در هویت ملی، نتایج نشان دهنده سطح بالایی بود، مانند «ایستادگی در مقابل هجوم و تجاوز دشمنان به میهن» و «افتخار به ایرانی بودن» از عوامل مورد تاکید جوانان بوده است. در موضوع هویت «فردی»، نتایج مبین معناداری میانگین تجربی در مقایسه با میانگین نظری می باشد.
    کلیدواژگان: نیاز، جوانان، هویت ملی، هویت مذهبی، هویت فردی
  • الهام تاجریزی، راضیه آرزومندان صفحه 52
    شناخت ویژگی های اقلیمی و استفاده از توان های اقلیمی، یکی از مهمترین عوامل بهینه سازی مصرف انرژی و در معماری است.
    هدف از این مقاله تبیین ویژگی ها و عناصر اقلیمی استان خراسان جنوبی به منظور شناخت قابلیت ها و ظرفیت های اقلیمی و ارائه راهکارهای عملی در معماری مناطق خشک است. روش تحقیق از نظر ماهیت از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات از نوع اسنادی و از نظر روش تجزیه و تحلیل از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. در این مقاله با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه های سینوپتیک استان، نسبت به پهنه بندی عناصر دمایی، تابشی و پتانسیل بادخیزی به روش درون یابی، در محیط نرم افزار Arc GIS 9.3 اقدام گردید.
    نتایج مطالعه بیانگر وجود پتانسیل های مناسب در زمینه های تابشی، دمایی، باد و ظرفیت های بلااستفاده در این زمینه ها است که می تواند در معماری همساز با اقلیم و تولید انرژی های نو و تجدید پذیر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اقلی، م، عناص، ر اقلیم، ی، معم، اری همس، از ب، ا اقلی، م، خ، راس، ان جن، وب، ی، ان، رژی ه، ای تجدیدپذیر
  • اسدالله زمانی پور، جواد محمدقلی نیا، کمال غوث صفحه 74
    علی رغم نیاز روزافزون جوامع روستایی به کاربرد فناوری های جدید در کشاورزی و امور دام، پذیرش این فناوری ها در روستاها بسیار اندک است. در حال حاضر، در بسیاری از کشورهای جهان مدیریت منابع کشاورزی در دست افرادی است که در کشورهای غربی آموزش دیده اند، لذا آشنا شدن این مدیران با ریشه های فرهنگی و محیطی نظامهای بومی مدیریت منابع تا حد زیادی از اشتباهات آتی جلوگیری خواهد کرد. بنابراین لازم است تا مجریان امور توسعه روستایی به عنوان کسانی که در امر توسعه روستایی نقش دارند به دانش بومی که با ساختارهای روستایی هماهنگ است، توجه کنند تا با انطباق آن با شرایط جدید، بتوانند گامهای موثری در توسعه امور روستایی بردارند.
    این مقاله که با استفاده از روش کیفی «روش مشارکتی و عملی» اجرا شده، سعی دارد تا دانش بومی مردم ناحیه هردنگ شهرستان خوسف خراسان جنوبی را در پرورش دامهایی از قبیل بز، گوسفند و مرغ که از عوامل اساسی در حیات این مردمان است، مورد بررسی قرار دهد.
    نتایج این تحقیق حاکی از غنای بالای دانش پرورش دامهای مذکور دارد که خود می تواند عاملی در افزایش تولیدات دامی استان به شمار آید.
    کلیدواژگان: دانش بومی، پرورش دام، هردنگ، خراسان جنوبی
  • محمدامیر شیخ نوری صفحه 98
    یکی از مباحث مطرح در مطالعات تاریخ اجتماعی و اقتصادی به ویژه در پژوهش های تاریخ محلی، وضعیت راه ها و مسیرهای تجاری است. راه ها نقش مهمی در مبادلات بازرگانی، داد و ستد های علمی و فرهنگی و شکوفایی تمدنی ایفا می کنند. عوامل متعددی در سده ی سیزده و چهارده شمسی (عصر قاجار و پهلوی) بر وضعیت جاده های ارتباطی اثر گذاشته اند و به دنبال آن شهرهایی که در مسیر این راه ها قرار داشته، تحت تاثیر عوامل مذکور، دچار تحول شده اند. در مقاله حاضر، ابتدا کلیاتی در مورد وضعیت جاده ها و حمل و نقل در ایران در سده سیزده و چهارده شمسی بیان شده، آنگاه موقعیت بیرجند از جنبه مسیرهای ارتباطی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این بررسی نقش عوامل داخلی موثر در رونق و بهبود راه ها در منطقه از طریق اشاره به اقدامات حکام محلی مورد ارزیابی قرار گرفته است. تاثیر عوامل خارجی نیز از گزارشهای آنان و اقدامات و مداخلات مستقیم و گاه غیر مستقیم آنان در منطقه آشکار می شود.
    کلیدواژگان: راه های تجاری، بیرجند، قاینات، سده سیزده و چهارده شمسی، خراسان جنوبی
  • الهام ملک زاده صفحه 121
    ویژگی های طبیعی و اقلیمی خراسان جنوبی زمینه ی رشد برخی گیاهان دارویی را در بیابان های این منطقه فراهم ساخته است. گیاهانی چون کما، انقوزه، زیره کوهی و محصولاتی از این قبیل درگذشته به دلایل متعدد از جمله کاربردهای صنعتی و دارویی جزو اقلام صادراتی کشور محسوب می شده است.
    اسناد آرشیوی به ویژه مکاتبات اداری دوره پهلوی اول، نشان گر توجه دولت در امر کاشت، برداشت و مبادله ی این محصولات است. ارسال بخشنامه های دولتی متعدد، ضرورت اعلام موجودی اقلام مذکور توسط تجار به دولت و مطالبه ی جواز جهت حمل و فروش، نظارت جدی و سیاست های کنترلی دولت را در مورد این اقلام آشکار می سازد.
    در مقاله حاضر از خلال بررسی اسناد، اهمیت این محصولات و مقررات حکومتی در مورد گیاهان دارویی و صنعتی فوق الذکر و دلایل آن، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قاینات، گیاهان صنعتی و دارویی، کندل، زیره کوهی، انقوزه
  • علی نجف زاده صفحه 140
    بخش مهمی از جمعیت قاینات در دوره قاجار را طوایف تشکیل می داد. طایفه هایی مانند بهلولی، نخعی، عنانی و دولاکه از مهمترین گروه های عشایری منطقه قاینات بودند. این طوایف با ترکیب نیرومند خود نقش مهمی در ساختار نظامی منطقه ایفا می کردند. هر یک از طوایف قاینات با توجه به تعداد مردانی که توان حمل اسلحه را داشتند در امور نظامی شرکت می کردند. طوایف، بیشتر نیروهای چریک و ایلجار را تشکیل می دادند که در شرایط خاص فراخوانده می شدند. علاوه بر این، پس از تشکیل امنیه مسوولیت جدیدی بر عهده طوایف گذاشته شد و آنان نقش مهمی در تامین امنیت منطقه ایفا کردند.
    مردان نظامی طوایف قاینات در زمان جنگ جهانی اول برای مدتی نیز در اختیار انگلیسی ها قرار گرفتند. در این مقاله نحوه تشکیل ایلجار در قاینات، تعداد نیروهای ایلجار، نحوه تامین نیرو، شیوه پرداخت حقوق و دستمزد ایلجارها، نقش طوایف در نیروهای امنیه، معافیت های نظامی طوایف، سیاست تقسیم اسلحه بین روسای طوایف، ترکیب نیروی طوایف در ایلجارها و امنیه و چگونگی به استخدام گرفته شدن طوایف توسط بیگانگان مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ایلات و طوایف، قاجار، نظامی گری، قاینات، ایلجار
|
  • Mohammed, Behnamfar .Shateri, Mofid Page 1
    The poems in the passion play, as a part of story literature, are significant and worth considering. One of the characteristics of the Passion play which has been considered and examined a little is the lingual and literary features of passion play anthologies. This paper tries to examine the poetry of the passion play through content analysis. The results of the study reveal that the anthology of Sarkhong village has special lingual and literary significance compared with similar anthologies. In this anthology, the number of the poetical meters used in the melody is 22 which helps to the variety of tones by reciters. The most important characteristic of "passion play" are the use of slang words and combinations, Arabic words and expressions, ironical combinations and interpretations, and tendency towards antiquity. The literary significance of "passion play" is both due to ' literal graces and internal music ', which is manifested in various ways through repetition, and the application of semantic graces such as contradiction, exaggeration, allusion, proverbial quotation, and the beautiful use of imaginative figures such as different similes and metaphors that add to its literary riches.
    Keywords: Passion play, Abolfazl Excellency, Religious literature, Lingual, literary characteristics, Anthology of Sarkhong village
  • Pourshafei, Hadi Page 22
    Having a lot of population and increasing of the role of the youth in the cultural, social, economical, political, and technological fields has attracted a lot of attention of the researchers and planners. As a result, multilateral endeavour to the youth affairs, as an extra-sectional and national matter, requires understanding their needs and problems more than anything else. From such a point of view, the aim of the present study was to identify the youth's problems and needs on the basis of the trends in the national document for the youth in the twenty-year perspective and the country's five year social, economical, and cultural plans with a personality outlook. The method of the study was a descriptive-analytical one and the population under study were all the youth aged 15-29 of the cities in South Khorasan, which numbered 216389. Then, regarding Morgan table 2762 of the youth were selected through cluster-sampling. After handing out the questionnaires, 1685 cases were chosen as the basis for analysis. The questionnaire applied was a researcher-designed one, whose validity had been approved by specialists and enforcing their corrective viewpoints, it had 33 items. Reliability of the questionnaire was calculated 83% according to Kranbach. In order to analyse the obtained data descriptive statistics (central index and index of dispersion) and inference statistical method of T-test with the comparison of the average with a specific value were used. The results showed that the need of the youth is evident in the index "religious character", as it was among the most significant problems "to eliminate the wretchedness of doing wrong from the community". As far as national character was concerned, the results showed a high level such as "resistance to the aggression of enemies against homeland" and "honour of being Iranian", which were among the things emphasized by the youth. Regarding "individual" character, the results define its significance based on the average obtained.
    Keywords: Needs, Youth, National character, Religious character, Individual character
  • Tajrizi, Elham. Arezoomandan, Razieh Page 52
    Identifying regional characteristics and capabilities is one of the most important factors to optimize energy consumption in architecture. The aim of this paper is to define features and regional elements of South Khorasan to understand capabilities and regional capacities to offer practical solutions to the architecture for dry areas. The methodology of the present study is an applied one and data collection is predicative. The analysis used is descriptive-analytic. Besides, in this paper using the synoptic weather stations of the province temperature Zonation, radioactive and potential wind blowing by means of interpolation were attempted; all done in Arc GIS 9.3 software. The results of the study show the suitable potentialities in the fields of radiation, temperature, wind and unused potentialities in these fields. This can be used in the architecture coordinated with the region to produce new energies and recoverable ones.
    Keywords: Region, Regional elements, Architecture coordinated with region, South Khorasan, Recoverable energies
  • Zamani Pour_Asadollah. Mohammad Gholiniya_Javad . Ghous_Kamal Page 74
    In spite of ever-increasing need of rural communities to use modern technology in agriculture and cattle affairs, the acceptance of these technologies by villagers is very little. Nowadays, the management of agricultural sources in many of the world countries is at the hands of managers already trained in western countries. Thus, the acquaintance of these managers with cultural and environmental roots of local systems of source management will prevent following failures to a large extent. So it is necessary for rural development executives, as individuals having a role in rural development, to pay attention to local knowledge which is coordinated with rural structures; so that by matching this knowledge with new conditions they can take effective steps to develop rural affairs. The present paper tries to study the local knowledge of the people of Hardeng district of Khoosf city in South Khorasan in breeding cattle such as goats, sheep, and hens, which are among the main factors in these people's lives, by the enforced qualitative method "i.e. participial and applicable method". The results of this study indicate the high richness of local knowledge in breeding the above cattle, which can be a factor in increasing cattle products in the province.
    Keywords: Local knowledge, Breeding of cattle, Hardeng, South Khorasan
  • Sheikhnoori, Mohammid Amir Page 98
    One of the issues in social history and economy, particularly in local history research, is the situation of roads and trade routes. Roads have an important role in business dealings, scientific and cultural exchange, and civilization prosperity. Various factors have affected the situation of relationship roads during the 13th and 14th Hejri centuries (Qujar and Pahlavi eras), and following this the cities which were situated on the route developed because of these factors. In the present paper, first some generalization is given about the situation of roads and transportation of Persia during the 13th and 14th Hejri centuries; then, the position of Birjand concerning relationship routes is assessed. In this assessment the role of internal factors influential in the flourish and improvement of roads in the region is examined through reference to the measures of local rulers. The effect of external factors, too, is also revealed through their reports and measures; and their direct, and sometimes indirect interference, in the region.
    Keywords: Trade routes, Birjand, Ghayenat, Hejri 13th, 14th centuries, South Khorasan
  • Malekzadeh, Elham Page 121
    Natural and regional peculiarities of South Khorasan have provided a basis for the growth of some medicinal herbs in the deserts of the area. Herbs such as Sweet Asa, Asafetida, Mountain Caraway, and products like these, have been among exporting items of the country in the past for various reasons. Archival documents, especially official correspondence of the era of the first Pahlavi, indicates the attention of the government to planting, harvesting, and exchange of these products. Dispatching of various governmental directives reveals the requirement of proclaiming the stock of these products to the government by merchants, their obligation to have a permit to carry and sell these, serious governmental supervision, and controlling policies of the government on these items. In the present paper, while surveying the documents, the significance of these products and governmental rules about medicinal and industrial herbs and the reasons behind them have been examined.
    Keywords: Ghayenat, Industrial, Medicinal Herbs, Kandelia (Persian: Kandel), Mountain Caraway, Asafetida
  • Najafzadeh, Ali Page 140
    A significant part of the population of Ghayenat during Quajar era consisted of families; such as Bohluli, Nakhaei, Anani, and Dulakeh; which were among the most important tribal groups of Ghayenat. These families, which had a strong composition, had a significant role in the military structure of the area. Each family of Ghayenat participated in the military affairs with respect to the number of men who had the strength of carrying weapons. Families mostly formed the Partizan forces and proclaimers (Iljar) who were summoned for special situations. Moreover, after the establishment of security force a new responsibility fell on the families and, thus, they played an important role in the security of the area. The warriors of Ghayenat families were at the disposal of the British forces for some time during World WarI. In this paper the way of formation of proclaimers (Iljars) in Ghayenat, the number of their forces, how new forces were prepared, how the salaries and the wages of proclaimers was paid, the role of families in the security forces, military exemptions for families, the policy of distributing weapons among family chiefs, the composition of the family forces in the proclaimers and security forces, and the way of employing of families by strangers are studied.
    Keywords: Tribes, families, Quajar, Militarism, Ghayenat, Proclaimer (Iljar)