فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 46، تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا علی اکبرزاده آرانی، حمیدرضا گیلاسی، مجید خاری آرانی، علیرضا شعوری بیدگلی، حمید آسایش صفحه 252
    پیش زمینه و هدف
    تهوع و استفراغ از شایع ترین عوارض پس از عمل جراحی است که می تواند عوارض و مشکلات بسیاری برای بیمار و سیستم درمانی ایجاد نماید. این مطالعه با هدف تعیین اثر اکسیژن درمانی بر تهوع و استفراغ بیماران پس از اعمال جراحی عمومی انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تجربی بر روی 46 بیمار تحت عمل جراحی عمومی در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. همه بیماران در حین عمل جراحی اکسیژن 50 درصد دریافت کردند. در دوره پس از عمل (تا 6 ساعت) برای بیماران گروه مداخله در اتاق ریکاوری و بخش، اکسیژن 80 درصد با ماسک ونچوری گذاشته شد اما به بیماران گروه کنترل (طبق معمول بیمارستان) فقط در اتاق ریکاوری اکسیژن 30 درصد تجویز شد و در بخش جراحی هیچ اکسیژنی تجویز نشد. میزان اشباع اکسیژن خون از طریق پالس اکسی متر (SPO2) و تهوع و استفراغ بیماران طبق فهرست وارسی در اتاق ریکاوری و بخش ثبت شد. در پایان نتایج با استفاده از آزمون خی دو و تی تست تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تهوع و استفراغ بیماران گروه مداخله و کنترل در اتاق ریکاوری تفاوت معناداری نداشت (05/0< P) و همچنین مقایسه تهوع بیماران دو گروه در بخش جراحی نیز تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0< P). تعداد دفعات استفراغ گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود و این اختلاف از نظر آماری نیز معنادار بود(01/0= P).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که اکسیژن درمانی در کوتاه مدت، بر تهوع و استفراغ بیماران بعد از عمل جراحی تاثیری ندارد اما با گذشت چند ساعت از پایان جراحی موجب کاهش استفراغ بیماران می گردد.
    کلیدواژگان: تهوع، استفراغ، اکسیژن، اکسیژن درمانی، جراحی
  • اسفندیار بالجانی، حسین حبیب زاده، ژاله رحیمی، افسانه عظیم پور، صالح سلیمی صفحه 259
    پیش زمینه و هدف
    عدم تبعیت از رژیم غذایی در میان بیماران دیالیزی شایع و از مشکلات جدی در این بیماران است. علیرغم وجود شواهدی مبنی بر اثربخشی مداخلات خودمدیریتی در بیماری های مزمن، مطالعات کمی در زمینه ارزش برنامه های خودمدیریتی در بیماران تحت درمان با همودیالیز صورت گرفته است. این تحقیق با هدف تاثیر برنامه های خودمدیریتی بر تبعیت از رژیم غذایی و اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. تعداد نمونه شامل 82 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان طالقانی ارومیه بود. بیماران بعد از همسان سازی به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. داده ها قبل و بعد از 12 هفته مداخله، توسط فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه تبعیت رفتاری بیماران کلیوی تکمیل شد و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی زوج و آزمون تی گروه های مستقل تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف میانگین تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مایعات و اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز قبل از مداخله بین گروه مداخله و شاهد معنی دار نبود. همچنین نتایج نشان داد بعد از مداخله اختلاف میانگین اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز و خرده مقیاس رعایت محدودیت مایعات، تبعیت پتاسیم - فسفات و محدودیت سدیم بین گروه مداخله و شاهد معنی دار بود(05/0 P<) اما خرده مقیاس خودمراقبتی و تبعیت در مواقع خاص بین دو گروه معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تاثیر برنامه های خودمدیریتی بر کنترل بیماری در بیماران همودیالیزی را نشان داد. با توجه به کمبود نیروی انسانی در پرستاری و اهمیت مشارکت بیماران در مدیریت بیماری های مزمن، توسعه برنامه های خودمدیریتی می تواند جایگزین روش های آموزش سنتی و پاسخی به چالش های مذکور باشد.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی، تبعیت از رژیم غذایی، همودیالیز
  • کتایون جلالی آریا، نیره اشرف رضایی، حمید آسایش، سید احمد بطحایی، علیرضا شریعتی، محمد تقی بادله صفحه 269
    پیش زمینه و هدف
    نوجوانی دوره ای بحرانی از زندگی است که تغییرات فراوانی در آن رخ می دهد و اضطراب یکی از شایع ترین مشکلات این دوران است. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مقابله با اضطراب بر اضطراب دختران نوجوان شهر گرگان انجام شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 60 دانش آموز دختر به روش نمونه-گیری آسان از یکی از دبیرستان های شهر گرگان انتخاب شدند. ابتدا پرسشنامه های دموگرافیک و اضطراب اسپیل برگر توسط دانش آموزان تکمیل شد و در مرحله بعد نمونه ها بر حسب شرایط ورود به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گروه مداخله کلاس های آموزشی مقابله با اضطراب تشکیل گردید. برای مقایسه میانگین نمره اضطراب قبل و بعد از برنامه آموزشی از آزمون تی زوجی و برای مقایسه دو گروه با یکدیگر از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    بعد از اتمام مداخله آموزشی میانگین نمره اضطراب دانش آموزان، در مقایسه با ارزیابی اولیه، کاهش معناداری را نشان داد(001/0 > P). میانگین قبل و بعد نمره اضطراب در گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    کسب مهارت های مقابله با اضطراب می تواند باعث کاهش اضطراب در دختران نوجوان گردد لذا می تواند با افزایش سلامت روانی، آن ها را در مقابله با بسیاری از مشکلات اجتماعی توانمند سازد.
    کلیدواژگان: اضطراب، دختر نوجوان، مهارت مقابله ای
  • علیرضا دیدارلو، توحید عزیززاده، رسول قره آغاجی، محمد علیزاده، عبدالله خرمی، رضا پورعلی صفحه 275
    پیش زمینه و هدف
    چاقی و لاغری از عوامل مهم تهدید کننده ی سلامت هستند و مقابله با آن ها نیازمند داشتن اطلاعاتی در مورد میزان شیوع و عوامل خطر آن هاست. هدف این مطالعه کمک به تکمیل دانش استانی و کشوری در مورد میزان شیوع و عوامل خطر چاقی و لاغری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بر روی یک نمونه ی معرف از دانش آموزان پسر پایه ی اول تا سوم راهنمایی 12 تا 14 ساله مدارس پسرانه ی شهر ماکو انجام شد. 650 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک با استفاده از چک لیست، مصرف مواد غذایی از طریق پرسشنامه ی بسامد خوراک روا و پایا و فعالیت بدنی از طریق پرسشنامه ی فعالیت بدنی (PAQ-C) روا و پایا مورد ارزیابی قرار گرفت. وزن و قد با روش استاندارد اندازه گیری شده و نمایه ی توده ی بدنی (BMI) محاسبه گردید. داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    شیوع لاغری، اضافه وزن و چاقی به ترتیب 1/12درصد، 8/10درصد و 8درصد بود. ارتباط معکوس و معنی دار بین سطح فعالیت بدنی و BMI و ارتباط مستقیم معنی دار بین سطح تحصیلات والدین و رفتارهای کم تحرکی نظیر تماشای تلویزیون و کار با رایانه با BMI مشاهده شد. علی رغم بالا بودن کالری دریافتی در افراد چاق، ارتباط معنی داری بین BMI و دریافت کالری و درشت مغذی ها مشاهده نشد. همچنین در این مطالعه بین تعداد دفعات مصرف صبحانه و BMI ارتباط معنی داری دیده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه بیانگر شیوع بالای هم اضافه وزن و هم کم وزنی در بین دانش آموزان پسر شهر ماکو می باشد. برای مقابله با پدیده ی اضافه وزن در نوجوانان پسر شهر ماکو افزایش فعالیت فیزیکی، کاهش مدت زمان تماشای تلویزیون و کار با رایانه و نیز افزایش آگاهی تغذیه ای والدین تحصیل کرده مفید به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، لاغری، فعالیت بدنی، مواد غذایی، دانش آموزان مقطع راهنمایی
  • حسین حبیب زاده، نسرین خواجه علی، حمیدرضا خلخالی، یوسف محمدپور صفحه 284
    پیش زمینه و هدف
    فرآیند پرستاری محور اصلی کار پرستاری و نماد رابطه کاربرد هنر و علم پرستار در پیشگیری از بیماری ها، حفظ و ارتقاء سلامتی است. هدف نهایی خدمات پرستاری، ارائه مراقبت با کیفیت در راستای بهبود وضعیت بیماران می باشد. یکی از مهم ترین راه ها جهت افزایش کیفیت مراقبت های پرستاری، استفاده از آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد بر مهارت اجرای فرآیند پرستاری در بین دانشجویان پرستاری انجام شد
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی بر روی 48 دانشجوی ترم 3 پرستاری دانشکده پرستاری ارومیه در سال تحصیلی 1392-1391 انجام گردید. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام گرفت و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (24) و مداخله (24) تقسیم شدند. دانشجویان گروه مداخله تحت آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد قرار گرفتند. نحوه نگارش فرآیند پرستاری توسط دانشجویان گروه کنترل و مداخله با چک لیست مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد مهارت اجرای فرآیند پرستاری در دانشجویان گروه مداخله که بر اساس پرستاری مبتنی بر شواهد آموزش دیده بودند به طور معنی داری بهتر از دانشجویان گروه کنترل بود (001/0 (p< 0 در مقایسه دو گروه، تفاضل میانگین نمرات عملکرد بالینی دو گروه بعد از مداخله دارای تفاوت معنی دار آماری بود (001/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد به علت تقویت تفکر انتقادی و توسعه خلاقیت بیش از روش مرسوم منجر به ارتقای مهارت اجرای فرآیند پرستاری در دانشجویان پرستاری می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در آموزش بالینی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پرستاری، مبتنی بر شواهد، فرآیند پرستاری، دانشجویان پرستار، مهارت اجرایی
  • سهیلا عباسی، سودابه مهدی زاده*، معصومه مقدم صفحه 293
    پیش زمینه و هدف

    خستگی یکی از تضعیف کننده ترین علایم بیماران با اختلالات تنفسی است. علاوه بر این در میان بیماری های مزمن، بیماری های ریوی از بیشترین میزان شیوع اختلالات روانی برخوردار می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط خستگی با سلامت روان در مصدومین شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی- همبستگی، 93 مصدوم شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی به روش در دسترس از بین مراجعین به درمانگاه فوق تخصصی ریه بیمارستان بقیه الله (عج) جهت شرکت در پژوهش انتخاب گردیدند. میزان خستگی با استفاده از مقیاس شدت خستگی(FSS) و سلامت عمومی با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ-12) مورد سنجش و اندازه گیری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    اکثریت واحدهای پژوهش(6/80%)از خستگی رنج می بردند. 4/77درصد افراد شرکت کننده در پژوهش، از سلامت روان مناسب برخوردار نبودند. نتایج این مطالعه نشان داد که بین خستگی و سلامت روان ارتباط آماری معناداری وجود داشت(0001/0 P<).

    بحث و نتیجه گیری

    خستگی و وضعیت نامطلوب سلامت روان در مصدومین شیمیایی مورد مطالعه، ضرورت توجه بیشتر را نسبت به روش های کنترل این دو متغیر جهت ارتقاء سلامتی و نیز بهبود کیفیت زندگی این عزیزان مطرح می نماید.

    کلیدواژگان: خستگی، سلامت روان، مصدومین شیمیایی، برونشیولیت انسدادی
  • لیلا مختاری، عبدالله خرمی مارکانی، زینب حبیب پور صفحه 299
    پیش زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است که 7/10درصد از کل مبتلایان به سرطان را در ایران تشکیل می دهد. تشخیص زودرس توسط برنامه های غربالگری می تواند یک روش بالقوه مفید برای کنترل بیماری باشد. این مطالعه با هدف بررسی باورهای بهداشتی کارکنان زن مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز نسبت به انجام خودآزمایی پستان (BSE)، ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان (CBE) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، 174 نفر از کارکنان زن بهداشتی شاغل در 52 مرکز بهداشتی درمانی شهر تبریز با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و باورهای بهداشتی آنان بر اساس الگوی باورهای بهداشتی چمپیون از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط سن شرکت کنندگان 54/7 ± 01/37 بود، اکثر (5/73%) آن ها متاهل و شغل (6/45%) آن ها مامایی بود. 2/73درصد از شرکت کنندگان BSE، 6/26درصد ماموگرافی و 7/10درصد معاینات کلینیکی پستان انجام می دادند. اکثر شرکت کنندگان در پژوهش، به ترتیب درباره فواید خودآزمایی پستان (9/46%)، فواید ماموگرافی (4/22%) و معاینات کلینیکی پستان (6/27%) باورهای بهداشتی خوبی داشتند. بین شغل و وضعیت تاهل با انجام BSE، وضعیت تاهل و سن با انجام ماموگرافی و سن و انجام معاینات کلینیکی پستان ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. انجام BSE در بین پرستاران و ماماها و انجام BSE و ماموگرافی در کارکنان متاهل بیشتر بود. سن کارکنانی که ماموگرافی و CBE انجام می دادند بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج یافته ها نشان داد که میزان انجام BSE، ماموگرافی و CBE در این افراد پایین است؛ بنابراین تهیه و تدوین برنامه های آموزشی و تداوم برنامه های بازآموزی با تمرکز بر انجام رفتارهای تشخیص زودرس توسط مسئولین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خودآزمایی پستان، ماموگرافی، کارکنان بهداشتی
  • رحیم بقایی، فرزاد زارعی، داود رسولی، ناصر شیخی صفحه 309
    پیش زمینه و هدف
    به کارگیری روش های نوین یادگیری فعال در دانشکده های پرستاری جهت بهبود روند آموزشی امری ضروری است. استفاده از سیستم پاسخ مخاطب به عنوان یکی از این روش ها می تواند جهت ارتقاء مولفه های آموزش و در راستای یادگیری هرچه بهتر دانشجویان به کارگرفته شود. هدف از این مطالعه ارزیابی دیدگاه دانشجویان پرستاری نسبت به کاربرد سیستم پاسخ مخاطب در فرآیند آموزش کلاسی است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مداخله ای نیمه تجربی بوده که در طی جلسات آموزشی یک دوره برای 44 نفر از دانشجویان سال آخر پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه در سال 1391، از سیستم پاسخ مخاطب به عنوان یک فن یادگیری فعال استفاده شد. داده ها به وسیله ی پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، 14 گویه با مقیاس لیکرت و دو سوال بازپاسخ جهت ارزیابی دیدگاه دانشجویان از نقاط قوت و ضعف این سیستم جمع آوری گردید و در نهایت به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های توصیفی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت دانشجویان درک مثبتی از به کارگیری سیستم پاسخ مخاطب در طی سخنرانی داشتند. 5/79درصد از دانشجویان این سیستم را در بهبود یادگیری، 2/68درصد در کمک به شناسایی نقاط ضعف و قوت، 4/86درصد در اندازه گیری میزان درک از محتوای کلاس، 6/88درصد در لذت بخش نمودن تجربه یادگیری و2/93درصد در کمک به تمرکز و فهم مطالب مهم و کلیدی، موثر ارزیابی نمودند. در سوالات بازپاسخ نیز بهبود یادگیری به عنوان مهم ترین نقطه قوت و احتمال تقلب به عنوان مهم ترین نقطه ضعف سیستم مورد اشاره قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    دانشجویان دیدگاه مثبتی از کاربرد سیستم پاسخ مخاطب در طی فرایند آموزش دارند و این نتایج می تواند در زمینه استفاده هرچه بیشتر از تکنیک های یادگیری فعال در آموزش پرستاری یاری رسان باشد.
    کلیدواژگان: فرآیند آموزش، دیدگاه دانشجویان پرستاری، سیستم پاسخ مخاطب
|
  • Z. Aliakbarzadeh Arani, Hr Gilasi, M. Khari Arani, Ar Shouri Bidgoli, H. Asayesh Page 252
    Background and Aims
    Postoperative nausea and vomiting (PONV) are the most common complications after surgery which could cause complications and problems for many patients and healthcare systems. This study was performed to evaluate the effect of oxygen therapy on postoperative nausea and vomiting after general surgical operations.
    Materials and Methods
    This experimental study was performed on 46 patients undergoing general surgery in Kashan Shahid Beheshti Hospital. Patients were randomly divided into two groups. Anesthesia and drugs in intraoperative and postoperative periods were the same in the two groups. All patients received 50% oxygen during surgery. In intraoperative period all patients inhaled 50% oxygen balanced with N2O. The first group received 80% oxygen in postoperative period (study group)، and the second group received routine care of %30 oxygen in recovery room and no oxygen on surgical ward (control group). SPO2 and PONV were recorded in recovery and surgical wards. The results were analyzed using chi-square and t test.
    Results
    The rate of nausea and vomiting in intervention and control group patients in the recovery room did not show any significant difference (P>0. 05). The rate of nausea in both groups in surgery ward showed no significant difference (P>0. 05). The frequency of vomiting among intervention group patients was lower than controls patients and the difference was statistically significant (P=0. 01).
    Conclusion
    The results showed that oxygen therapy has no effect on postoperative nausea and vomiting in short-term، but after several hours after surgery it could reduce vomiting in patients.
    Keywords: nausea, vomiting, oxygen, oxygen therapy, surgery
  • Es Baljani, H. Habibzadeh, J. Rahimi, A. Azimpour, S. Salimi Page 259
    Background and Aims
    Poor adherence to dietary among dialysis patients is a common and serious problem among patients. Despite of the effectiveness of self-management programs in chronic diseases، few studies have been conducted in the importance of self-management programs in patients treated with hemodialysis. This study tries to determine the effect of self-management programs on dietary adherence and interdialytic weight gain in patients undergoing hemodialysis.
    Materials and Methods
    This is a quasi - experimental study. The sample included 82 hemodialysis patients referred to Taleghani dialysis center، Urmia. Eligible patients were randomly divided into two groups، control and experimental. Data were obtained by using a demographic data form، and Renal Adherence Behavior Questionnaire before and after 12 weeks of intervention and they were analyzed by using descriptive statistics، paired t-test and independent samples t-test.
    Results
    There were no statistically significant differences Pre-test mean scores for adherence to dietary and fluid restriction and IDWG in both intervention and control groups. There was a significant difference between the experimental and control groups in terms of pre-to post-intervention changes in sub scale fluid restriction adherence potassium phosphate and sodium restrictions (p<0/05) but there were no statistically significant differences in sub scale of self-care and adherence in particular times.
    Conclusion
    The results of this study showed the impact of self-management programs on controlling the disease in hemodialysis patients. Due to the shortage nursing staff، and the importance of participating patients in the management of chronic diseases، developing self-management programs can be an alternative to the traditional training methods as well as the mentioned challenges.
    Keywords: Self management, dietary adherence, hemodialysis
  • K. Jalaliaria_N. Ashrafrezai_H. Asayesh_S. A Bathaei_Ar Shariati_Mt Badeleh Page 269
    Background and Aims
    Adolescence is a critical period in life with lots of change which can play an important role in the country''s future. At this period there is a great incident of anxiety disorder. Therefore، the present research was done to evaluate the effect of anxiety management skills on anxiety in Gorgan adolescent girls، 2010.
    Materials and Methods
    This research is an experimental study which was done on 60 girl students in Gorgan high school. In this study a questionnaire was completed by girl students. The questionnaire consisted of two parts of demographic characteristics and Spielberger''s anxiety. The method of sampling was convenience. The samples were chosen based on internal criteria، and the sampling was continued up to 60 qualified people. Then they were divided in to two groups of intervention and control. The members of the intervention group were participated at the anxiety management classes. We used independent T test for comparing the anxiety means between control and intervention groups، and T test was carried out to compare the scores in each group.
    Results
    The results showed a significant difference in intervention group between anxiety means before and after training with P<0. 001، but in control group there was no significant difference.
    Conclusion
    Learning anxiety management skills can decrease the rate of anxiety in girl students; therefore it can help them to overcome social problems.
    Keywords: training, anxiety, adolescent
  • Ar Didarloo, T. Azizzadeh, R. Gharaaghaji Asl, M. Alizade, A. Khorami, R. Pourali Page 275
    Background and Aims
    Overweight and underweight are health threatening factors. The first step in combat with over and under weight is obtaining data about their prevalence and risk factors. We aimed to complete local and national science about prevalence of over and underweight and their related risk factors.
    Materials and Methods
    This descriptive – analytical study conducted on a representative sample of boys who studied in guidance schools in Makoo. We randomly selected 650 students. Demographic data was obtained by a check list، food intake evaluated by validated food frequency questionnaire and physical activity was assessed by validated physical activity questionnaire (PAQ-C). Weight and height were measured by standard protocols and body mass index (BMI) was calculated. Data was analyzed by descriptive and analytical statistics in SPSS.
    Results
    The prevalence of underweight، overweight and obesity was 12. 1%، 10. 8% and 8% respectively. This study showed an indirect correlation between physical activity and BMI، and direct correlation between parent educational level and BMI، and between times spent in sedentary activities (TV viewing and working with computer) and BMI. Obese students consumed more calories، but the difference between underweight، overweight and obese students in consumption of calories and macronutrients was not significant.
    Conclusion
    This study showed high prevalence of underweight and overweight in boys who studied in guidance schools of Makoo. It seems that increasing of physical activity، reducing times spent in TV viewing and working with computer، and enhancing nutritional information of graduated parents are very important in control of overweight and obesity in boy adolescents of Makoo.
    Keywords: Obesity, Overweight, Underweight, Physical activity, Food, Guidance students
  • H. Habibzadeh, N. Khajehali, Hr Khalkhali, Y. Mohammadpour Page 284
    Background and Aims
    Nursing process is the important pivot of nursing، and it is an icon of the art and science application in the prevention of disease and promotion and maintaining of health. The ultimate goal of nursing services is improving the quality of patient care. One of the most important ways to improve the quality of nursing care is using evidence-based nursing educations. This study examines the impact of evidence-based nursing education in executive skill of nursing process among nursing students.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 48 students of third semester in the academic year of 2012-2013 in Urmia. Data sampling was available، and it was randomly divided into two groups: control (24)، and intervention (24). Students in the intervention group were trained in evidence-based nursing. They were evaluated how to write a nursing process in control and intervention groups by using a check list. The data was analyzed by using Chi2، independent t test and Mann Whitney methods of SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that the students'' skills in nursing process based on evidence-based nursing education were better than the control group students (P<0. 001). Comparing the two groups، the mean difference between the two groups in clinical performance after the intervention had a significant difference (P<0. 001).
    Conclusion
    Evidence-based nursing education improves the skills of the nursing process more than traditional method due to the strengthening and developing of critical thinking and creativity. Therefore it is recommended to use this method in clinical education.
    Keywords: evidence, based nursing, nursing process, nursing students
  • S. Abbasi, S. Mehdizadeh, M. Moqaddam Page 293
    Background and Aims

    Fatigue is one of the most debilitating symptoms in patients with respiratory disorders. In addition، among the chronic disease، lung disease have the highest prevalence of mental disorders. This study was applied to assess the relationship between fatigue and mental health in chemical victims with bronchiolitis obliterans.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study، 93 chemical warfare victims with bronchiolitis obliterans were selected who referred to respiratory clinic of Baqyatallah hospital. Fatigue and mental health were measured by fatigue severity scale (FSS) and general health questionnaire (GHQ-12). The collected data were analyzed by using SPSS statically software.

    Result

    The majority of subjects (80/6%) were suffering from severe fatigue. 77. 4% of them did not have desirable mental health. There was a significant relationship between fatigue and mental health (p<0. 0001).

    Conclusion

    Fatigue and poor mental health status in the study population suggested more attention to the methods of controlling these two variables in order to achieve health promotion and to improve quality of life in chemical warfare victims.

    Keywords: fatigue, mental health, chemicals warfare victims, Bronchiolitis Obliterans
  • L. Mokhtary, A. Khorami Marekani, Z. Habibpour Page 299
    Background and Aims
    Breast cancer is the most common cancer among females. In Iran 10. 7% of cancers are related to breast cancer. Early detection by screening programs is a useful approach in controlling the disease. The purpose of this study was to assess the health beliefs about breast self examination، mammography and clinical breast examination among female healthcare providers in Tabriz health centers.
    Materials and Methods
    In this descriptive analytic study، 196 female healthcare providers were selected from Tabriz 52 health centers by cluster random sampling and their health beliefs are assessed by using Champion’s Health Belief Model questionnaire. Data analyzed by SPSS software.
    Results
    The mean age of participants was 37. 01± 7. 54 and 73. 5% of them were married and the job of 45. 6% was midwife. 73. 2% of participants performed BSE، 26. 6% of them performed mammography and 10. 7% of them performed CBE. There was a significant relation between job and marital status with BSE performing، marital status and age with mammography performing and age with CBE performing. The BSE performance was higher among nurses and midwifes. BSE and mammography performance were higher in married health workers. Health workers who performed mammography and CBE were older.
    Conclusion
    The results of this study showed that the rate of BSE، CBE and mammography performance is low in Tabriz healthcare providers. So providing educational programs with focus on performance of early detection behaviors is strongly recommended by people in charge.
    Keywords: Breast Neoplasm, Breast Self, Examination, Mammography, Healthcare Workers
  • R. Baghaei, F. Zareie, D. Rasouli, N. Sheykhi Page 309
    Background and Aims
    the use of innovative learning methods in nursing schools is necessary to improve the educational process. Using audience response systems are one of the ways can be used to enhance of learning components and more improvement in student learning. The aim of this study was to evaluate nursing student''s perception to use audience response systems in the classroom learning process.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental intervention conducted during the training sessions in a period for 44 final year Nursing students in 2013، that the audience response system was used as an active learning technique. Data have been collected by the questionnaire included demographic information، 14 items with a Likert scale and 2 open-ended questions to assess students'' views of the strengths and weaknesses of this system And finally analyzed by SPSS statistical software (ver. 16) and using descriptive and chi-square tests.
    Results
    Most students have positive perception to the using of audience response systems in lecture. 79/5% of students assess this system effective to improve student learning، 68/2% to help identify strengths and weaknesses، 86/4% to measurement of understanding rate of the content، 88/6% in make enjoyable learning experience and 93/2% in helping to focus and understanding of key issues. In open-ended questions، learning improvement as the major strength and potential fraud were cited as a major weakness for the system.
    Conclusion
    Students have positive view to the use of audience response systems in the learning process and this can result in greater use of active learning techniques can be helpful in nursing education.
    Keywords: Education process, Nursing students, Audience response system (ARS)