فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • براتعلی خاکپور، زهرا خدابخشی، میرمعظم ابراهیمی قوزلو صفحه 1
    مقاله حاضر با هدف مکان یابی مراکز درمانی به مطالعه موردی در ناحیه دو شهر نیشابور می پردازد. بر این اساس، معیارهای کالبدی، اقتصادی، ارتباطی و طبیعی جهت مکان یابی مراکز درمانی انتخاب شده است. اطلاعات مورد نیاز برای معیارهای فوق با شیوه ی برداشت میدانی(مصاحبه و مشاهده) جمع آوری گردیده، سپس برای دست یابی به بهترین مکان از مدل ترکیبی«فرآیند تحلیل سلسله مراتبیAHP» استفاده شده است. محاسبات و فضایی نمودن معیارها با استفاده از نرم افزارهای «Excel» و «Arc GIS» صورت گرفته و نتایج مطالعات به صورت نقشه هایی حاصل شده است. نقشه ی نهایی، که نتیجه ی بررسی کلیه ی معیارهای مرتبط با مکان یابی مراکز درمانی (درمانگاه) در سطح ناحیه می باشد، محدوده ی مورد مطالعه را به صورت پهنه هایی با اولویت قوی، متوسط و ضعیف نشان می دهد و مکان های پیشنهادی برای درمانگاه را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مکان یابی، مراکز درمانی(درمانگاه)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، شهر نیشابور
  • حسن عینی، سلیمان صادقی*، سید رضا حسین زاده صفحه 21

    با توجه به اینکه سطح زیر کشت غالب محصولات دیم در استان کرمانشاه به گندم دیم اختصاص دارد، لذا پهنه بندی توپوکلیمایی کشت گندم دیم در این استان هدف این تحقیق قرار گرفته است. پارامترهای مورد استفاده در این مقاله عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین یعنی ارتفاع و شیب بوده و برای دست یابی به تاریخ دقیق مراحل رشد گندم دیم در مناطق مختلف استان، از روش درجه – روزهای رشد استفاده شده است. در مرحله بعد مقادیر بارش سالانه، پاییزه و بهاره برای تمام ایستگاه ها محاسبه و سپس احتمال وقوع دماهای مناسب جوانه ز نی، دمای بیشینه25 و 30 درجه سلسیوس و بیشتر در مرحله ی گل دهی و مرحله ی دانه بندی محاسبه شده است. مقادیر محاسبه شده با توجه به روش واسطه یابی IDW در محیط GIS به پهنه های مختلف تبدیل شد. هم چنین با استفاده از مدل رقومی ارتفاع (DEM) با وضوح90 متری در محیطGIS طبقات ارتفاعی و هم چنین طبقات شیب برای کل استان محاسبه شد. نهایتا با هم پوشانی و تحلیل لایه های اطلاعاتی به روش «ارزش وزنی طبقه بندی شده»، نقشه نهایی مناطق مساعد کشت گندم دیم در استان کرمانشاه تهیه گردید. نتایج نشان می دهد که در حرکت از شرق به غرب استان، مناطق مساعد کشت گندم دیم مساعد می شود و این روند مشابه پراکندگی بارش سالانه در استان است. افزون بر این از بین پارامتر های مورد مطالعه در این تحقیق، نقش بارش سالانه از همه مهم تر است. همچنین از طریق انطباق لایه های موثر در فرایند کشت گندم دیم در محیط، امکان شناخت میزان مطلوبیت مناطق مساعد جهت کشت این گیاه ارزشمند وجود دارد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، گندم دیم، توپوکلیما، درجه، روزهای رشد (GDD)، سیستم های اطلاعات جغرافیایی
  • محمد جعفر زمردیان، معصومه خاکپور، سعدالله ولایتی صفحه 47
    حوضه ی آبریز دریاچه ی مهارلو در دره ی ناودیسی زاگرس چین خورده واقع است. اسکلت و ساختار ناهموار این حوضه از سه واحد ژئومورفولوژیک کوهستانی، سطوح پست و هموار و چاله ی تکتونیکی دریاچه تشکیل شده و در طی دوره های زمین شناختی، تحت تاثیر روابط تعاملی فرآیندهای تکتونیکی، کلیماتولوژیکی و هیدروژئومورفولوژیکی تکوین و تکامل یافته است. در این پژوهش، برای بررسی ژئومورفولوژی، به ویژه تحولات هیدروژئومورفولوژیکی این حوضه، از روش های تاریخی، تجربی، توصیفی – تحلیلی و برخی مدل های ژئومورفولوژیکی استفاده شده و نتایج زیر به دست آمده است: واحدهای ژئومورفیک، به ویژه ناحیه ی کوهستانی این حوضه، تحت تاثیر فرآیندهای پالئوهیدرومورفوتکتونیک، لندفرم ها و ناهمواری های معکوس نظیر، کلوزها و دره های عرضی، ناودیس های هوایی، الگوی زهکشی ترلیس(داربستی) و غیره را ایجاد نموده اند. از سوی دیگر شرایط پالئوهیدرومورفوکلیماتیک، فرایندها ولندفرم های پالئوکارست را در این ناحیه پدید آورده و کارست های زیرزمینی نیز با افزایش نفوذپذیری و جریان های عمقی و زیرزمینی، موجبات ضعف زهکشی های سطحی حوضه را فراهم آورده اند. این شرایط و ویژگی ها هم اکنون با روندی کندتر و خلق لندفرم های نسبتا متفاوت، به ویژه در سطوح پست حوضه، تداوم یافته و در قالب فرآیندهای نئوهیدرومورفوتکتونیک، عملکرد گسل های فعال، تحلیل گنبدهای نمکی، همراه با فرآیندهای جریانی و نئوهیدرومورفوکلیماتیک (نوسانات سطح دریاچه بر اثر تغییرات اقلیمی عصر حاضر و جریان های فصلی و موقتی) بر بافت الگوی زهکشی و فرآیندها و لندفرم های هیدروژئومورفیک تاثیر گذاشته و ژئوفرم هایی نظیر مخروط افکنه ها و تقطیع آن ها، تراس های دریاچه ای، اشکال مختلف کویری و غیره را در حوضه ی آبریز مهارلو به وجود آورده اند. با وجود این در حال حاضر برخی موارد مانند بارش های رگباری شدید و وجود شیب های تند ارتفاعات، جریان های سطحی قدرتمندی را ایجاد نموده و در فرسایش، تولید رسوب و تحولات هیدروژئومورفولوژی این حوضه نقش مهمی را ایفا می نمایند. نتیجه ی نهایی آنکه شرایط تکتونیکی، اقلیمی و هیدرودینامیکی، چه در گذشته و چه در زمان حال، فرآیندها و لندفرم های هیدروژئومورفولوژیکی گوناگونی را در سطح حوضه به وجود آورده و این ویژگی های هیدروژئومورفیک دارای پتانسیل ها، تنگناها، خطرات و معضلاتی زیست محیطی هستند، که باید در مدیریت محیطی و دست یابی به توسعه ی پایدار، مورد توجه برنامه ریزان و مجریان پروژه های عمرانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لندفرم، هیدروژئومورفولوژی، دریاچه مهارلو، مورفوتکتونیک، مورفوکلیماتیک، هیدرمورفیک
  • حمید شایان، علی اکبر تقیلو، رضا خسروبیگی صفحه 71
    امروزه مشارکت به عنوان رهیافتی کارآمد، نقش مهمی در دست یابی به معیشت پایدار و برقراری نظام پایدار اقتصادی در نواحی روستایی ایفا می کند. در واقع رهیافت مشارکت با فراهم آوردن بستر همکاری و ایجاد جریان اطلاعاتی در بخش های مختلف تولید، خدمات و بازرگانی، زمینه ی مناسبی را جهت استمرار و پایداری نظام اقتصاد روستایی به وجود می آورد. از آن جایی که اقتصاد روستاها به جهت فقر منابع ارتباطی و اطلاعاتی با مشکلات عدیده ای از قبیل پایین بودن راندمان تولید، نوسان شدید تولید محصولات، آشفتگی بازار فروش محصولات، ضعف سرمایه گذاری، آفت زدگی شدید محصولات و بسیاری مشکلات دیگر مواجه است، توجه به این رهیافت جهت خروج از وضعیت ناپایدار کنونی امری اجتناب ناپذیر می باشد. از این رو مقاله حاضر در صدد است با رویکردی همه جانبه و در قالب روش توصیفی- تحلیلی و هم بستگی، نقش مشارکت مردم در پویایی اقتصاد روستا و حذف و تعدیل چالش ها را در سطح 14 سکونت گاه روستایی دهستان ایجرود بالا در شهرستان ایجرود مورد کنکاش قرار دهد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه در حجم نمونه 147 نفر و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مناسب در نرم افزار SPSS و رتبه بندی پایداری اقتصادی نواحی روستایی از طریق تکنیک تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس انجام شده است. بر اساس آزمونt استیودنت، میزان مشارکت مردم و پایداری اقتصاد روستا به طور معناداری کمتر از حد مورد انتظار است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد، معیارهایی همچون مشارکت مردم و دولت در خصوصسرمایه گذاری در منابع آب و خاک، اخذ وام برای سرمایه گذاری به صورت مشترک، همکاری و اطلاع رسانی در خصوص زمان کنترل آفات محصولات کشاورزی و مشارکت در اطلاع رسانی در خصوص انواع جدید گونه های پر محصول، بیشترین تاثیر را بر سطح پایداری اقتصادی در نواحی روستایی داشته است.
    کلیدواژگان: مشارکت، پایداری، اقتصاد، روستا، دهستان ایجرود بالا، زنجان
  • محمداجزاء شکوهی، فرشته مرادی کرتویچی صفحه 95
    نظر به اینکه امروزه در اکثر کشورها به منظور رسیدن به توسعه ی پایدار شهری به برنامه ریزی در سطح کوچک ترین واحد شهری، یعنی محلات مسکونی، توجه بسیار می شود، در این پژوهش با هدف ارتقای سطح پایداری محلات مسکونی سراب و سجاد شهر مشهد، به شناخت مفهوم توسعه ی پایدار محله ای، بررسی و مطالعه ی ادبیات مربوط و تدوین شاخص های تاثیرگذار بر سطح پایداری محلات مورد مطالعه پرداخته شده است. نتایج حاصل از پیمایش و اطلاعات گردآوری شده درباره ی این شاخص ها در سطح محلات مورد بررسی، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ترکیب روش های تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و دلفی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که محله ی سجاد با وزن نهایی پایداری 794/0 نسبت به محله ی سراب با وزن نهایی 357/0 در شرایط پایدارتری به سر برده، اما از منظر سطح بندی ابعاد پایداری، با توجه به حاصل نظرات ساکنین محلات در باب شاخص های مورد مطالعه و وزن دهی گروه تصمیم ساز این پژوهش به این شاخص ها، محله ی سجاد از منظر اجتماعی، اقتصادی، نهادی و کالبدی و محله ی سراب از منظر شاخص های زیست محیطی در شرایط پایدارتری نسبت به دیگری قرار داشتند.
    کلیدواژگان: محله، توسعه ی پایدار، شاخص های پایداری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • علی اصغر پیله ور، رضا فیض آبادی، هادی افرا صفحه 119
    آگاهی از وضعیت بهداشتی و سلامت در هر جامعه ای از مهم ترین اطلاعاتی است که در برنامه های توسعه ی اجتماعی و برنامه ریزی برای تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از دستاوردهای مهم توسعه ی اقتصادی و اجتماعی دو قرن اخیر، توسعه ی بهداشت و در نتیجه کاهش اساسی و مستمر مرگ و میر بوده است. استان خراسان شمالی یکی از مناطق محروم و کمتر توسعه یافته ی کشور است که کمتر تحقیقاتی در خصوص بررسی وضعیت مولفه های جمعیتی، به ویژه مرگ و میر، در آن صورت گرفته است. این مقاله به دنبال تحلیل و بررسی توزیع جغرافیایی و علل شناسی مرگ و میر در استان خراسان شمالی است، تا از این طریق رهنمودهایی جهت برنامه ریزی در حوزه ی بهداشت، سلامت و امنیت در اختیار مسوولان قرار دهد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی گذشته نگر و تحلیل وضع موجود است که به بررسی علل مرگ و میر در دوره ی 5 ساله (1383 تا 1388) در بین کلیه ی متوفیات ثبت شده در استان خراسان شمالی می پردازد. برای گروه بندی علل مرگ و میر از طبقه بندی بین المللی (ICD) سازمان بهداشت جهانی استفاده شده، که در 17 گروه طبقه بندی انجام گردید. برای تحلیل موضوع از داده ها، جداول، نمودارها و نقشه به کمک تکنیک GIS بهره برداری شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهند، که مرگ به علت بیماری های دستگاه گردش خون، سوانح و حوادث، سرطان ها و تومورها در استان در تمام سال های مورد بررسی به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار داشته است، البته شهرستان فاروج از این امر مستثنی می باشد. در این شهرستان شایع ترین علت مرگ و میر را بیماری های دستگاه تنفسی تشکیل می دهد. نتایج تحقیق حاکی از تفاوت معنی‫دار علل مرگ و میر برحسب سن و جنس در استان می‫باشد. به عبارت دیگر، علل مرگ ومیر در بین مردان و زنان از الگوهای خاصی تبعیت می‫کند. بیش ترین تفاوت در الگوهای علل مرگ ومیر در بین مردان و زنان، مربوط به مرگ ومیرهای ناشی از حوادث و سوانح غیرعمدی است، که در مردان بیشتر از زنان می‫باشد. بررسی علل مرگ و میر در بین جمعیت جوان استان حاکی از آن است، که شایع ترین علت مرگ و میر جوانان را سوانح، مسمومیت و خودکشی (4/54 درصد) تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: علل شناسی، توزیع جغرافیایی، مرگ و میر، خراسان شمالی
  • مرجان بدیعی، فاطمه سادات میراحمدی صفحه 143
    «فناوری اطلاعات و ارتباطات»(ICT) مجموعه ابزارها، ماشین ها، دانش فنی، روش ها و مهارت های استفاده از آن ها برای تولید، دادوستد، پردازش، انباشت، بازیافت، جابه جایی، انتقال و مصرف «اطلاعات» است که طی روند جهانی شدن، توانسته است امکان شکل گیری شبکه های رسمی و غیررسمی گوناگون را در اختیار افراد، گروه ها وسازمان ها قرار دهد و «زمان» و «مکان» را برای بسیج آن ها وشکل بخشی به حرکت-ها و جنبش ها فشرده سازد. «منطقه خاورمیانه و شمال افریقا» با موقعیت جغرافیایی ویژه، استقرار سه تنگه مهم (هرمز، باب المندب و سوئز)، حجم عظیم ذخایر انرژی و مسیرهای انتقال آن دارای اهمیت ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و ژئواستراتژیکی خاصی است. همچنین عناصر مشترکی مانند دین، زبان، نژاد وگذشته ی استعماری، سرعت پخش پدیده ها را حتی به طور طبیعی در سراسر این گستره ی به هم پیوسته افزایش می دهد. در سال های اخیر، به ویژه در اواخر سال 1389(2011)، «فناوری های اطلاعات و ارتباطات» توانسته اند نقش مهمی در گسترش خیزش های این منطقه ایفا نمایند. به نظر می رسد، دگرگونی های سیاسی درکشور مصر به دلیل توان تاثیرگذاری بالای ویژگی های منحصر به فردش در جهان اسلام و عرب، که از گذشته پیشرو تحولات فکری بوده، در تعیین مسیر آینده فرآیندهای جغرافیای سیاسی منطقه نقش مهمی خواهد داشت. این مقاله به شیوه ی توصیفی- تحلیلی به این می پردازد که چگونه تحولات سیاسی در «خاورمیانه و شمال آفریقا»، به خصوص درکشور«مصر»، تحت تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، به ویژه «شبکه های اجتماعی»، قرارگرفته اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که این فناوری ها توانسته اند در مدت زمان کوتاهی ازطریق ارتقای سطح آگاهی های مردم، ایجاد دگرگونی در نوع و نحوه ی خواسته ها، تشدید و سازماندهی اعتراضات، جذب طرفداران درون وبرون مرزی با مهندسی کردن انتشار خبرهای مربوط به قیام نه تنها در ایجاد تحولات، بلکه در تسریع آن در سراسر منطقه خاورمیانه عربی و شمال آفریقا، به ویژه مصر، نقش مهمی ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات وارتباطات، منطقه خاورمیانه عربی وشمال آفریقا، مصر، تحولات سیاسی
  • محمدرضا افشاری آزاد، هاله پورکی صفحه 177
    حجم و سطح آب حوضه و شکل سواحل، تابعی از تراز آب حوضه می باشد. شناخت عوارض ژئومورفولوژیکی ساحلی و تغییرات در آن می تواند نقش تعیین کننده ای در برنامه ریزی و مدیریت سواحل داشته باشد. عوامل موثر در شکل گیری و تحول ژئومورفولوژیکی آن مانند عوامل زمین شناسی، تکتونیکی، کلیماتیک، پالئوکلیماتیک و تغییرات سطح دریا، مد نظر قرار گرفته و هدف اصلی، بررسی و طبقه بندی ژئومورفولوژی سواحل و تغییرات آن در مقابل نیروهای حاصل از نوسانات سطح آب دریای خزر، از سواحل انزلی تا آستارا می باشد. در این تحقیق با در نظر گرفتن ضرورت شناخت منطقه ی ساحلی غرب استان گیلان، به طبقه بندی سواحل با استفاده از روش شپارد پرداخته شده است. روش تحقیق، بر پایه ی مطالعات تصاویر ماهواره ای، GIS و پیمایش های میدانی بوده است. بررسی با استفاده از کلیه خصوصیات سواحل، خصوصیات هیدرودینامیکی (امواج، جریان های دریایی، نوسانات تراز آب)، خصوصیات زمین شناسی، اقلیمی، کاربری اراضی و پوشش گیاهی مورد مطالعه قرار گرفته است، وسعت و نرخ تغییرات اشکال ژئومورفولوژیکی نیز شناسایی و طبقه بندی شده اند. همچنین نقشه ی پهنه بندی بر اساس تصاویر ماهواره ای و تقسیم بندی شپارد تهیه شد و رده های شاخصی چون دلتا، تپه های ماسه ای، تالاب و... شناسایی شد.
    کلیدواژگان: خزر، سواحل غرب خزر، پیش روی آب، تغییرات ژئومورفولوژی، تراز آب
  • علی کیوان زراعتکار، بهنام رحیمی صفحه 195
    زون گسل سنگ بست- شاندیز با طول تقریبا 57 کیلومتر، پهنای متوسط 2 کیلومتر و روند شمال غرب- جنوب شرق، از فاصله ی حدود 15 کیلومتری غرب شهر مشهد می گذرد و از جمله گسل های اصلی کوه های بینالود است. با توجه به شواهد ژئومورفیک، دارای حرکت امتداد لغز راست گرد با مولفه ی راندگی است. در این مقاله با استفاده از مطالعات سنجش از دور، تصاویر ماهواره ای و نقشه های ارتفاعی رقومی و انجام مطالعات میدانی به بررسی خصوصیات ژئومورفیک متاثر از فعالیت این زون گسلی پرداخته شده است. خصوصیات ژئومورفیک مرتبط با زون گسل سنگ بست- شاندیز به فرم ناهنجاری های توپوگرافی در راستای گسل و جابه جایی و برش در سیستم های زهکشی منطقه، نظیر کانال های آبراهه و ستیغ های فرسایشی خطی به وضوح دیده می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که هر چه میزان لغزش در زون گسلی بیش تر شده، قطعات گسل هم طویل تر و عریض تر شده اند. علاوه براین با افزایش لغزش های امتدادی، گسل های از پیش موجود و قطعات گسلی به هم متصل شده و تعداد پله ها در زون گسل کم تر می شود. بنابراین براساس شواهد موجود و نتایج به دست آمده، نیمه ی جنوب شرقی زون گسل سنگ بست- شاندیز در حال توسعه و آزادسازی انرژی می باشد و برعکس بخش شمال غربی آن نسبت به نیمه ی جنوب شرق در حال تمرکز استرس است.
    کلیدواژگان: توسعه ی گسل امتدادلغز، ژئومورفولوژی زون گسل، کوه های بینالود
  • کرامت الله زیاری، حسن پارسی پور، نسرین علی آبادی صفحه 215
    در دهه های پایانی قرن بیستم، به دلیل نگرانی های زیست محیطی ناشی از شهرسازی مدرنیسم، برنامه ریزان شهری به دنبال پارادایم های جدید توسعه ی پایدار در جستجوی فرم ایده آلی برای شهر پایدار می گردند، زیرا توسعه ی پراکنده و گسترش افقی شهرها سبب بروز اختلالات مختلف اجتماعی اقتصادی و کالبدی در پیکره ی شهرها شده است. بنابراین طی دهه های اخیر فرم های مختلف شهری در کانون توجه برنامه ریزانی قرار می گیرد که همگی در حرکت به سمت توسعه ی پایدار اتفاق نظر دارند. از جمله فرم های مختلف شهری، فرم تراکم شهری یا شهر فشرده می باشد که سبب ایجاد فضای تعامل اجتماعی مناسب و مصرف انرژی کم تر برای شهروندان می شود. این تحقیق از نوع توسعه ای – کاربردی بوده که با هدف مقایسه ی بافت های موجود شهری، به ویژه بافت میانی و شناسایی برخی ویژگی های کالبدی (ترکیب کاربری ها، عرض معابر و تراکم جمعیتی) در شهر بجنورد و بر اساس روشی توصیفی - تحلیلی و با استفاده از تکنیک SWOT انجام شده است. در این راستا، نخست به تدوین چارچوب های نظری و مفاهیم شهر پراکنده و شهر فشرده پراخته شده، سپس مطالعه ی موردی شهر بجنورد صورت پذیرفته است. مطالعات وضع موجود و تحلیل آن نشان می دهد که شهر بجنورد تحت تاثیر عوامل مختلف تاریخی، اجتماعی و اقتصادی به ساختاری با سه بافت قدیمی، میانی و بیرونی رسیده است که هر کدام دارای امکانات و محدودیت ‎های خاص خود، جهت دست یابی به یک شهر پایدار می باشد. همچنین نتایج بررسی ها و یافته های این تحقیق در چارچوب تئوری های رشد هوشمند و مدل شهر فشرده نشان می دهد، که بافت میانی شهر بجنورد در مقایسه با بافت مساله دار قدیمی و بافت بیرونی برخوردار از سکونت گاه های غیررسمی، از پتانسیل بالاتری برای ترکیب کاربری ها و متراکم سازی شهری برخوردار است که با برنامه ریزی مناسب می تواند نقطه ی آغازی برای حرکت به سمت پایداری در توسعه ی شهری باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شهر فشرده، متراکم سازی، بافت میانی، شهر بجنورد
  • کمال امیدوار، زهرا دهقان بنادکی صفحه 237
    پسته یکی از مهم ترین اقلام صادراتی ایران است که بیش از 23% از ارزش کل صادرات غیر نفتی ایران را به خود اختصاص داده است. استان یزد پس از استان کرمان بزرگ ترین استان پسته خیز ایران محسوب می شود. از آنجایی که پدیده ی سرمازدگی، به ویژه سرمازدگی شدید بهاره، به باغ های پسته این منطقه خسارت زیادی وارد می کند، بررسی سرمازدگی در این استان ضروری می باشد، زیرا آگاهی از این پدیده و تاریخ های احتمالی وقوع آن به پسته کاران در جلوگیری و کاهش خسارات ناشی از سرمازدگی کمک می کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی و تحلیل سرمازدگی شدید بهاره باغ-های پسته و پهنه بندی آن در استان یزد است. به این منظور، از آمار روزانه ی کمینه دما 16 ایستگاه هواشناسی استان و هم جوار آن طی دوره ی آماری مشترک 18 ساله(1372-1389) استفاده شده است. به منظور پهنه بندی شدت سرمازدگی بهاره پسته، تعداد روزهای دارای سرمازدگی هر ایستگاه درسه آستانه ضعیف (1 تا 1- درجه سلسیوس)، متوسط (1/1- تا 3- درجه سلسیوس) و شدید (3- درجه سلسیوس و کمتر) به وسیله ی نرم افزار SPSS شمارش و پس از بررسی رابطه ی تعداد روزهای سرمازدگی با ارتفاع، نقشه های هر پهنه ی سرمازدگی در محیط Arc GIS ترسیم شد. همچنین برای آگاهی از تاریخ پایان سرمازدگی بهاره پسته در استان، تاریخ های افت دما به آستانه های 1، صفر و 1- درجه سلسیوس به عنوان دماهای موثر بر پسته در مرحله گل دهی، استخراج و نقشه-های پهنه بندی آن نیز ترسیم گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد، باغ های پسته تمام ایستگاه های مورد مطالعه ی استان در بهار به غیر از ایستگاه های طبس و بافق، سرمازدگی ضعیف و بقیه ی ایستگاه ها سرمازدگی ضعیف، متوسط و شدید را تجربه می کنند. بنابراین جنوب و جنوب غرب(ایستگاه های دهشیر، مروست، اشکذر، اردکان، بهادران) از نظر وقوع شدت سرمازدگی، به ویژه سرمازدگی شدید بهاره پسته، منطقه ی پرخطری برای فعالیت های کشاورزی به خصوص باغ های پسته می باشد. تاریخ افت دما به میزان 1، صفر و 1- درجه سلسیوس نشان دهنده ی آن است که به طور متوسط و به تفکیک شهرستان، افت دماهای 1 درجه از چهارم تا نهم فروردین ماه، دمای صفر درجه از سوم تا هشتم فروردین و 1- درجه سلسیوس از دوم تا نهم فروردین در استان یزد به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: سرمازدگی شدید، تحلیل آماری، باغ های پسته، پهنه بندی، استان یزد
  • بهلول علیجانی، رضا دوستان * صفحه 255

    الگوهای فشار سطوح بالای جو، شرایط جوی سطح زمین را کنترل می کنند. شناسایی این الگوها در سطح منطقه ای برای بررسی رفتار پارامترهای سطحی، تغییرات و پیش بینی ضروری می باشد. به منظور شناسایی الگوهای فشار کنترل کننده ی اقلیم ایران در دوره ی سرد سال، داده های روزانه ارتفاعی سطح 500 هکتوپاسکال با تلاقی های 5/2درجه در محدوده ی 10-70 شمالی و 10-80 شرقی از مرکز ملی پیش بینی محیطی (NCEP) برای دوره ی 2010-1948استفاده شده است. مراکز فعالیت یا کانون های کنترل کننده ی اقلیم ایران با روش تحلیل مولفه های عمده(PCA) تعیین شده اند. هرکدام از مراکز فعالیت با الگوی فشار خاصی، اقلیم ایران را کنترل می کنند. نتایج نشان می دهد که هشت مرکز کنترل کننده، اقلیم ایران در دوره ی سرد سال را تحت تاثیر قرار می دهند. سیبری شمالی، مهم ترین مرکز کنترل کننده ی اقلیم ایران می باشد. بیش تر مراکز فعالیت در شمال و فقط مونسون پاکستان در جنوب ایران قرار دارد. عمدتا الگوهای فشار نصف النهاری، با پدیده های مانع و سردچال همراه است. تراف های عمیق و ریج های قوی، پدیده ی عمده بادهای غربی در ایران می باشند.

    کلیدواژگان: الگوهای فشار، مراکز فعالیت، اقلیم ایران، مراکز کنترل اقلیم ایران، ارتفاع 500 هکتوپاسکال
  • الهام فهیمی نژاد، زهرا حجازی زاده، بهلول علیجانی، پرویز ضیاییان صفحه 281
    یکی از مخرب ترین توفان های دهه ی اخیر، توفان برف فوریه 2005 رشت می باشد. در پژوهش حاضر اهمیت توفان از نظر اقتصادی، سیاسی و انسانی، تعیین بعد فضایی(با کمک تصاویر ماهواره ای (MODIS، بعد زمانی، قدرت تخریب و عوامل موثر در شکل گیری توفان شامل مباحث دینامیک، ترمودینامیک و مباحث اقلیمی، توفان برف 2005 مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل سینوپتیکی دقیق تر توفان برف گیلان، الگوهای فشار سطح زمین بارش برف برای رشت تعیین شد. به منظور شناسایی الگوهای بارش برف شهرستان رشت، آمار بارندگی روزانه ایستگاه سینوپتیک رشت، طی دوره ی آمار(2005–1995) از سازمان هواشناسی تهیه شده و روزهای برفی رشت انتخاب شدند. با استفاده از روش تحلیل خوشهایWards سه الگوی بارش برف برای روزهای برفی رشت تعیین شد. الگوی اول زبانه پر فشار بالکان(زبانه پر فشار حوضه ی بالکان از شمال وشمال غربی دریای خزر منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد). الگوی دوم پرفشار سیبری (آنتی سیکلون سیبری از شمال شرقی و شرق روی دریا گسترده شده و تا سواحل جنوبی دریا گسترش می یابد).الگوی سوم پرفشار ترکیبی (زبانه پرفشار بالکان و سیبری با یکدیگر ادغام شده و دریای خزر را تحت تاثیر قرار داده است). در سطح 500 هکتوپاسکال تراف بادهای غربی روی منطقه حاکم است. بارش برفی که ارتفاع آب معادل آن برابر با mm 73 باشد، به عنوان آستانه برف سنگین رشت تعیین شد. بارش سنگین برف گیلان در فوریه 2005 (بهمن ماه 1383)، نتیجه ی استقرار الگوی سوم است. با توجه به بررسی نقشه های سینوپتیکی از روز3 فوریه این دو زبانه پرفشار باهم ادغام شده و در روز 5 فوریه دریای خزر را تحت تاثیر قرار می دهد. از ساعت 21 گرینویچ 7 فوریه بارش سنگین برف شروع می شود. در سطح hpa 500، تراف خوابیده با محور شمال شرقی- جنوب غربی بادهای غربی حاکم است. مساحت پوشش برفی به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده های ماهواره ای MODIS نشان می دهد، که بالغ بر 275/2420 کیلومربع از سطح استان به زیر پوشش برف رفته است. تخریب بالغ بر پنجاه هزار واحد مسکونی، تجاری، صنعتی، اداری و آموزشی و صدها کیلومتر شبکه برق استان، خود گواهی روشن بر حجم عظیم توفان برف رشت می باشد، درحالی که هیچ گاه چنین خسارتی در پیشینه برف رشت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توفان برف، سینوپتیک، برف سنگین، تصاویر ماهواره ای MODIS
|
  • Barat Ali Khakpour, Zahra Khodabakhshi, Mir Moazzam Ebrahimi Ghouzlu Page 1
    This article studies the process of specifying the location of medical centers in two districts of Neyshabour city. Physical, economical, transport and natural criteria are addressed to locate the medical centers. The required information for the aforementioned criteria was collected through interview and observation; then, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used for attaining the best site. The accounts have been processed through the use of a couple of beneficial software, Excel and Arc GIS, observation outcomes being presented in diagrams. The final diagram which is the outcome of all criteria which are relevant to the process of specifying the location of the medical centers in the districts displays the studied districts with strong, medium and weak priority, and offers several sites for infirmary.
    Keywords: Site Selection, Remedial Centers, Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographical Information System (GIS), Neyshabour City
  • Hasan Eini, Soleiman Sadeghi, Seyed Reza Hosseinzadeh Page 21

    The dominant agricultural land uses are included of wheat farming in the Kermanshah providence in the northwest of Iran. The objective of this paper is Analyzing of topoclimatic zonning of the wheat dry farming areas based on overlying the climatic and topographic character tics. To achieve the exact date of stages of rain-fed wheat growing in different areas of the province, the degree-days temperature method was used. The next step the researchers took was the measurement of annual, autumn and spring rainfall amounts for all the stations throughout the province. Then the probabilities of suitable temperature for germination were computed; as well as, a maximum temperature of 25 to 30 ° C or higher was determined to be appropriate at flowering and grain-filling stages. The calculated values were converted to different zones by weighted average method (IDW) in GIS. Also using Digital Elevation Model (DEM) of the province, elevation and slope classes were calculated for the whole province. Finally, by pooling and studying the data layers using “weighted classification” method, the final map of the suitable areas for the rain-fed wheat cultivation in Kermashah province was prepared. The results show that moving from east to west of the province, the terrain becomes more favorable for rain-fed wheat cultivation and the process is parallel to the distribution of annual rainfall in the province. Among the parameters studied in this research, the annual rainfall is the most important. Moreover, through the superposition of the effective layers in the process of rain-fed wheat cultivation in the environment, the potential of indentifying suitable areas for growing this precious plant were provided.

    Keywords: zonation, wheatdray farming, topoclimatic parameters, GDD, GIS analysing
  • Mohammad Jafar Zomorrodian, Masoumeh Khakpour, Sadollah Velayati Page 47
    Lake Maharlu basin is located in a synclinal valley of the folded Zagros. The frame and rugged structure of the basin is made of three units of mountainous geomorphologic, smooth levels and tectonic hole and evolved during several geological periods under the effect of interactive relations of tectonic, climatology and hydro geomorphologic processes. In this study, the researchers applied historical, experimental, descriptive-analytic methods for geomorphologic investigation (especially, hydro-geomorphologic change) of the basin and the results are presented. Geomorphic units, especially, the mountainous area of the basin under study, under the influence of paleohydromorphotectonic, have created landforms and reverse ruggedness such as, cloze and cross valleys, air synclinals, canalization models and the like. On the other hand, paleohydromorphoclimatic conditions have created processes and paleokarst landforms in this area, and underground karsts by increasing insinuation and deep and underground flows, leading to surface canalization weakness of the basin. In current period, these conditions and characteristics have continued by smooth flow and creation of relatively different landforms, especially in basin levels and they have influenced the tissue of canalization model and processes and hydrogeomorphic landforms, in the form of neohydromorphotectonic processes (the operation of active faults, analysis of salty domes with flow processes) and neohydromorphoclimatic processes (lake level fluctuations on climate change at present and seasonal and temporal flows), and they have created geomorphs such as alluvial fans and lake terrace and different desert forms in Maharlu basin. However, presently, some cases such as heavy rain showers in heights have created powerful surface flows and have had an important role in erosion, sedimentation and hydro-geomorphologic changes in the basin. The final result is that, tectonic and climatic conditions in the past and present time have created processes and various hydro-geomorphologic landforms in the basin. And these hydro-geomorphic characteristics have some potentials, hazards and environmental problems that must be paid attention to by planners and implementers of construction projects in the environment management to achieve a sustainable development.
    Keywords: Landform, Hydro, geomorphology, Lake Maharlu, Morphotectonic, Morphoclimatic, Hydro, morphic
  • Hamid Shayan, Ali Akbar Taghilou, Reza Khosrobeygi Page 71
    Nowadays, participation plays an important role as an effective approach in achieving a permanent livelihood and establishing a sustainable economic system in rural areas. In fact, the approach of participation creates an appropriate field for the continuity of rural economic systems by providing a proper background of cooperation and establishing an informational flow in different parts of production service and commerce. Rural economy is facing numerous problems including low level of production pace, severe fluctuation of production, confusion in markets, and lack of investment and severe crop diseases. Consequently, considering the participation approach in order to pass over the current unstable situation seems inevitable. The present study has attempted to investigate the people’s participation role in the dynamism of rural economy between 14 rural settlements of Eijroud Bala Rural District, in Eijroud Township, on the basis of a comprehensive approach, in a descriptive-analytical, regression framework. The data were collected in the form of a questionnaire containing 147 samples and the analysis was done by applying the SPSS software and rating the economic stability of rural areas by using TOPSIS multi-criteria decision-making technique. Based on the t-student test, the extent of people’s participation and rural economic stability is meaningfully less than the expected level. The results of a multi-variable regression indicated that some indices such as the people and the government’s participation in investment in soil and water resources, offering loans for shared investment, contributing in and informing the control of agricultural products pests and the new types of high-yield crops would have the greatest influence on the stability of rural economy.
    Keywords: participation, sustainability, rural economy, Eijroud dehestan, Zanjan
  • Mohammad Ajza Shokouhi, Fereshteh Moradi Kortaviji Page 95
    In order to achieve sustainable development, nowadays, many countries have been paying attention to bottom-up planning and planning for smallest urban unions (residential communities). This paper aims to promote sustainability level of Sarab and Sajjad residential communities and provide appropriate solutions for promoting quality of these communities. The results related to indicators of the residential communities in question (Sarab and Sajjad districts) were analyzed by using a descriptive-analytical and synthetic method of AHP and Delphi. The results show that Sajjad community, with a final sustainability weight of 0.794, compared to Sarab community, with a final weight of 0.357, enjoys more sustainable conditions, but in terms of sustainability level, considering residents’ opinions about indicators and weighting decision-making group’s opinions, Sajjad community enjoys better conditions in terms of social, economical, organizational and structural dimensions, while Sarab community is in a better condition with respect to ecological indicators.
    Keywords: District, Sustainable Development, Sustainability Indicator, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Ali Asghar Pilehvar, Reza Feizabadi, Hadi Afra Page 119
    Awareness of health and hygiene status in any society is among the most important information used in social development and planning programs to provide, maintain and improve health condition of the society, and health development is one of the important achievements of economic and social development in the two recent centuries, resulting in continuous and essential reduction in the death rate. North Khorasan Province is one of the disadvantaged and less developed regions of the country whose components of population status, especially mortality, has been taken into very little consideration. This article seeks to analyze the geographical distribution of etiology of deaths in North Khorasan province to provide authorities and decision makers with guidelines for planning in the fields of health, hygiene and safety. The research method has been retrospective descriptive and analysis of the current situation to investigate the causes of deaths in a 5-year period (1383 to 1388 A. H.) in all deaths recorded in the Province. Categorization of the causes of deaths has been carried out on the basis of the International Classification Deaths (ICD) of the World Health Organization into 17 groups. To study the issue, the authors have benefited from some data, tables, charts and maps along with GIS techniques. The findings show that mortality due to circulatory system diseases, injuries and accidents, cancer and tumors in the province in all the years studied rank first to third, respectively. The town of Farooj is an exception. In this town, respiratory system diseases are the most common causes of deaths. Research results indicate significant difference ‫in causes of deaths according to sex in the Province‫. In other words, the causes of deaths between men and women follow a specific pattern‫. The greatest differences in the patterns of death causes between men and women relates to deaths caused by accidents and the mortality rate 54/4 due to the above-mentioned factors among men is more than those of women‫.
    Keywords: Etiology, Geographical Distribution, Mortality, North Khorasan
  • Marjan Badiee, Fatemeh Sadat Mir Ahmadi Page 143
    Information and Communication Technologies are a set of tools, machines, technical knowledge, methods and skills to be used for production, trade, processing, storage, recycling, transferring, and transport of “information”. In the globalization process, information has created the possibility for formation of various formal and informal networks by individuals, groups, and even other networks, and by contraction of time and space, information has mobilized these groups for the formation of movements and causes. Middle East and North Africa Region enjoys a specific geographical status due to having three important straits (Hormoz, Bab-el-Mandeb, and the Suez Canal), great energy reserves, and energy corridors. These factors make it a geopolitically, geoeconomically, and geostrategically significant region. Beside natural conditions, factors such as common religion, language and race, and post-colonialist backgrounds increase speed of diffusion of events all over this large area. In recent years, especially in 2011, Information and Communication Technologies have played an important role in expansion of uprising in the region. Egypt is a country with unique characteristics, which has traditionally led intellectual developments in the Arab region and Muslim world. It seems that the course of the recent political events in Egypt will have a prominent role in identifying future geopolitical developments in the region. Using a descriptive-analytic method, the current article investigates how political developments in North Africa and the Middle East, especially in Egypt, have been influenced by Information and Communication Technologies, namely by “social networks”. Results of this research show that these technologies have been strongly instrumental not only for the generation of the mentioned developments, but also for the rapid expansion of social unrest in the Arab Middle East and North Africa; they have been used for increasing people’s awareness, changing the type of requests and methods of expressing them, intensification and organization of protests, and attraction of the exponents inland and abroad by managing the transmission of news.
    Keywords: Information, Communication Technologies, the Arab Middle East, North African Region, Egypt, Political Developments
  • Mohammad Reza Afshari Azad, Haleh Pouraki Page 177
    The volume and surface area of the coast is a function of basin water levels. Recognizing the factors of coastal geomorphologic changes could have a pivotal role in planning and managing the coast. Effective factors in the formation and evolution of geomorphologic factors such as geological, tectonic, paleoclimatic, paleoclimatic and sea level changes have been considered in this study and the main purpose has been the study and classification of coastal geomorphology and the forces of change in water level fluctuations of the Caspian coast from Anzali to Astara. In this study, the classification method has been Shepard Studies and the research was based on satellite images, GIS and field surveys, using all the features of the coast: hydrodynamic characteristics (waves, ocean currents, and water level fluctuations), geological features, climate, land use, and vegetation. The extent and rate of geomorphologic changes were identified and classified. The zoning map on the basis of satellite images and Shepard studies were divided and category indicators like delta, sand dunes, and wetlands were identified.
    Keywords: The Caspian, Gilan west coast, changes in geomorphology, water level
  • Ali Keivan Zeraatkar, Behnam Rahimi Page 195
    The Sangbast-Shandiz fault zone, with a length of about 57 km, a width of moderately 2 km, and a NW-SE direction, is located about 15 km in the west of Mashhad city. That is one of the major faults in the Binalud Mountains. Geomorphic evidences illustrate that the Sangbast-Shandiz fault zone has dextral strike- slip offsets with thrust activity. In this article, we investigated geomorphic features of faulting, by using remote sensing analysis of satellite images, digital elevation maps, and field work studies. These geomorphic attributes consist of a topographical distortion along the fault line on the surface and offsets or cutting in liner features as drainage systems like stream channels and liner eroding crests. In the results, we found out that increasing of fault slip quantity, increased elongation, widened the fault segments, and so joined pre-existing faults and segments and decreased fault steps. In addition, the southeast mid of Sangbast-Shandiz fault zone is releasing energy and seems to be in a growing state while the northwest mid is in a compressing stress state.
    Keywords: Strike, slip fault growth, Geomorphology of fault zone, Binalud Mountains
  • Keramatollah Ziari, Hassan Parsipour, Nasrin Aliabadi Page 215
    In the late decades of the 20th century, urban planners, due to the environmental worries arising from modernist urbanism looked for paradigms of new sustainable development regarding ideal city forms, since urban sprawl and horizontal expanse of cities lead to different socio–economic and structural disorders; therefore, during the recent decades, planners who are unanimously heading for sustainabledevelopment, have been taking different city forms into consideration, one of which being city compact form or compact city which results in a balanced social atmosphere and decreases energy consumption.This study, aiming at comparing the existing city textures and identifying the structural characteristics of each (especially the middle texture) in the city of Bojnord, and based on a descriptive method and using the SWOT technique, shows that Bojnord city, under the influence of various economic, social and historical factors, has consequently enjoyed three textures: ancient, middle and external, each of which providing some certain facilities and limitations to achieve the goal of a sustainable city.results, withinframework smart cities theory, shows that the inner texture of Bojnord, compared with the problematic ancient texture and the informal settlements in the external texture has a higher potentiality for combining mix-land uses and compressing the city.It should be noted that proper planning can be a good point to move toward sustainablecity development.
    Keywords: sustainabledevelopment, compact city, compactness, middle texture, bojnord city
  • Kamal Omidvar, Zahra Dehghan Banadoki Page 237
    Pistachio is one of the most important export items in Iran, comprising more than 23% of Iran non-oil exports. Yazd is considered as the second biggest province of Iran from the viewpoint of pistachio production, standing after Kerman Province. Since frostbite phenomenon, especially, strong spring frostbite, has incurred many damages into pistachio gardens of this area, it is necessary to study frostbite in this province; since being aware of the phenomenon and its occurrence time can help the farmers in preventing and reducing damages caused by frostbite. The objective of this project is to study and analyze strong spring frostbite in pistachio gardens and zone it in Yazd province. For this purpose, we used the daily statistics of the minimum temperature in 16 meteorological stations of the province and its neighborhood during a common 18-year statistical period (1993-2010). In order to zone spring frostbite intensity of pistachio, we counted the number of days having frostbite in each station with three weak (1 to -10C), mediate (-1.1 to -30C) and strong (-30C and less) thresholds and after studying the relation between the number of frostbite days and altitude, we plotted the frostbite area maps in Arc GIS medium. In addition, we extracted temperature drop times with 1, 0 and -10C thresholds as the effective temperatures on pistachio in florescence stage and plotted its zoning maps. The results of this research show that pistachio gardens of all stations under investigation except Tabas station including Yazd and Bafgh stations experience weak frostbite, while the remaining stations experience weak, mediate and strong frostbite in spring season. Therefore, south and southwestern stations (Dehshir, Marvast, Ashkezar, Ardakan and Bahadran) are considered as a dangerous region for agriculture especially pistachio gardens in terms of occurrence of different frostbite intensities. Temperature drop time in 1, 0 and -10C reveals that 10C temperature drop ends from 23 to 28 March and 00C temperature drop ends since 22 to 27 March and -10C temperature drop ends since 21 to 28 March in Yazd province.
    Keywords: Strong Frostbite, Statistical Analysis, Pistachio Gardens, Zoning, Yazd Province
  • Bohloul Alijani, Reza Doostan Page 255

    The upper level pressure patterns control the climate of the surface. The identification of these patterns in the regional scale is useful for the study of the surface climate elements and their forecasting. In order to understand the pressure centers controlling the climate of Iran during the cold period of the year, the daily 500 hPa. geopotential height of the grid points of 2.5 degrees distance within the windows of 10 to 70 North and 10 to 80 E. were obtained from the NCEP data center for the 1948-2010 period. The action centers or the controlling points of the climate of Iran were determined using the PCA. Each action centre controlled the climate of Iran through a specific pressure pattern. The results showed that about eight controlling points affect the climate of Iran during the cold period of the year. The northern Siberia is the most important center in controlling the climate of Iran. Most of the controlling centers are located north of Iran. Only the Monsoon of Pakistan is located to the south of Iran. Most of the pressure patterns indicated a meridional orientation with low index cycle accompanied with cut-offs and blocking patterns. Deep troughs and strong ridges are the frequent phenomena of the westerly winds over Iran.

    Keywords: Pressure patterns, action centers, climate of Iran, controlling centers of the climate of Iran, 500 hPa. geopotential height
  • Elham Fahimi Nezhd, Zahra Hejazi Zadeh, Bohloul Alijani, Parviz Ziaeeyan Page 281
    In the present study storms of the economic, political, and human dimensions of space (with the help of satellite imagery (MODIS, after a time, and the destructive power of hurricanes, including discussions of the factors influencing the formation dynamics, thermodynamics and environmental issues, snow storm 2005 investigated. For a more detailed analysis of synoptic snow storm of Guilan, Rasht was set for the snow surface pressure patterns. To identify patterns of snowfall city of Rasht, Rasht station daily precipitation statistics for the period (2005-1995) of the weather and snowy days Rasht were prepared. Wards cluster analysis using three models for snow days, snow was Rasht. The first pattern of high pressure Balkan languages (bilingual high pressure north-west of the Caspian Sea basin, the Balkans region is affected).is). 500 hPa level winds over the region's traffic. Precipitation, snow water equivalent height mm 73 is the same as the threshold was heavy snow in Rasht. Gillan heavy snowfall in February 2005 (Feb 1383) settlement pattern in the third. Of the synoptic maps from the two tabs on February 3 and February 5 hyperbaric merged Caspian Sea are affected. 21 hours of Greenwich heavy snowfall begins February 7. The hpa 500, traffic axis lying north-east - south-west, west winds prevail. Snow covered area derived from MODIS satellite data analysis shows that over 275/2420 Kylvmrb of the province is covered by snow. Destruction of over fifty thousand units of residential, commercial, industrial, institutional, educational and hundreds of kilometers of electrical networks, a clear testament to the City is a huge snow storm, record snow in Rasht, but there is never such damages.
    Keywords: Gilan province, synoptic, heavy snow, MODIS images