فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال ششم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ضحی سعیدی، نیما قربانی، مهدی رضا سرافراز، محمدحسین شریفیان صفحه 1
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط شفقت خود، ارزش خود و آمادگی برای شرم و گناه با تجربه ی شرم و گناه پس از بازسازی تجربه ی خطا و اشتباه پرداخته است. در این مطالعه شبه تجربی 80 دانشجوی دانشگاه تهران (زن 54، مرد 26) به مقیاس های شفقت خود، ارزش خود و زیرمقیاس آمادگی برای شرم و گناه پرسشنامه ی عاطفه خودآگاه-3 پاسخ دادند. بعد از القای هیجان شرم و گناه از طریق بازسازی تجربه ی خطا و اشتباه در این افراد، میزان هیجانات ناخوشایند آنها از طریق چک-لیست صفات شرم و گناه مبتنی بر نظریه ی تانگنی و پرسشنامه هیجانات ناخوشایند سنجیده شد. یافته ها نشان داد آمادگی برای شرم به صورت مثبت و شفقت خود به صورت منفی با هیجانات ناخوشایند ارتباط دارند. ارزش خود تنها با هیجان شرم ارتباط منفی داشت و آمادگی برای گناه با هیچکدام از هیجانات رابطه ای نشان نداد. همان طور که پیش بینی شده بود، شفقت خود توانست فراسوی آمادگی برای شرم و گناه، هیجانات ناخوشایند را پیش بینی کند. در حالی که ارزش خود توانایی پیش بینی هیجانات ناخوشایند را نداشت. یافته ها با توجه به ماهیت متفاوت سازه های شفقت خود و ارزش خود تبیین شده اند.
    کلیدواژگان: خوداظهاری، اعتماد به نفس، آمادگی برای شرم، آمادگی برای گناه، احساسات ناخوشایند
  • فهیمه قهوه چی، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزاد فلاح صفحه 10
    این مطالعه با هدف تعیین رابطه باور های فراشناختی و سبک های مقابله با اضطراب امتحان با توجه به نقش دلبستگی دو سوگرای دانش آموزان دختر انجام گرفت. در یک مطالعه از نوع همبستگی، 202 دانش آموز مقطع سوم راهنمایی شهر یزد به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر، پرسشنامه باورهای فراشناختی، سبک های مقابله (CISS)، دلبستگی کولینز و رید را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد اضطراب امتحان با باورهای فراشناختی، سبک مقابله اجتنابی و هیجان مدار و دلبستگی دو سوگرا همبستگی مثبت و معناداردار دارد. همچنین بین باورهای فراشناختی با سبک های مقابله اجتنابی، مساله مدار، هیجان مدار و دلبستگی دو سوگرا رابطه مستقیم و معنادار به دست آمد. از طرفی همبستگی سبک های مقابله هیجان مدار با دلبستگی دو سوگرا مثبت و معنادار بود. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد متغیر باورهای فراشناختی به تنهایی 27 درصد واریانس اضطراب امتحان را تبیین کرد. در حالی که متغیر سبک مقابله به همراه باورهای فراشناختی تقریبا 32 درصد از واریانس اضطراب امتحان و در صورتی که دلبستگی دوسوگرا به دو متغیر باورفراشناختی و سبک مقابله اضافه گردد تقریبا 34 درصد از واریانس اضطراب امتحان را تبیین می کنند. با توجه به تاثیری که استفاده مناسب از سبک های مقابله در رویارویی با اضطراب ناشی از امتحان دارد، می توان با آموزش های لازم در این حوزه مانع از در چالش قرار گرفتن بسیاری از دانش آموزان با پدیده اضطراب امتحان که تاثیر منفی زیادی در کاهش عملکرد تحصیلی دارد شد. همچنین لازم است والدین به عنوان کسانی که در شکل گیری دلبستگی کودکان نقش دارند نیز تحت آموزش های لازم قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، سبک های مقابله، اضطراب امتحان، دلبستگی دوسوگرا
  • حسین زارع، زهرا سلگی صفحه 19
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با افسردگی، اضطراب و استرس در دانشجویان با استفاده از روش تحقیق توصیفی همبستگی انجام شد. بدین منظور به روشنمونه گیری تصادفی خوشه ای235 دانشجوی (102 پسر و 133دختر) دانشگاه پیام نور کرمانشاه با میانگین سنی31/23 و انحراف معیار 53/2 انتخاب شدند و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS-21) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیری و ماتریس همبستگی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از ارتباط منفی بین افسردگی با تمرکز مثبت/ برنامه ریزی و ارزیای مثبت/دیدگاه وسیع تر بود. همچنین بین افسردگی، اضطراب و استرس با همه راهبردهای ناکارآمد تنظیم شناختی هیجان (سرزنش دیگران، سرزنش خود، نشخوار فکری، فاجعه پنداری و پذیرش) همبستگی مثبت به دست آمد. از بین مولفه های تنظیم شناختی هیجان، فقط در مولفه ی نشخوار فکری تفاوت معناداری بین دانشجویان پسر و دختر وجود داشت. بین میزان افسردگی، اضطراب و استرس دانشجویان پسر و دختر نیز تفاوتی وجود نداشت. با در نظر گرفتن نتایج فوق، به نظر می رسد برای افزایش سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی دانشجویان، آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان متمرکز بر برنامه ریزی/ تمرکز مثبت و ارزیابی مجدد مثبت بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، افسردگی، اضطراب، استرس، دانشجویان
  • جواد اژه ای، وحید منظری توکلی، سیدرحمان حسینی، وجیهه سادات هاشمی زاده صفحه 30
    این پژوهش اثرات درمان شناختی – رفتاری گروهی، معنی درمانی گروهی و تلفیق آنها را بر افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان ناسازگار مورد بررسی قرار می دهد. نمونه ی پژوهش 60 دانش آموز ناسازگار در مدارس ناحیه 2 شهر ری بود که با استفاده از مقیاس سازگاری دانش آموزان دبیرستانی (AISS) ناسازگار تشخیص داده شدند. سپس به صورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. تمام دانش آموزان مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا را درمرحله ی پیش آزمون پاسخ دادند. برای گروه اول درمان شناختی-رفتاری گروهی،گروه دوم معنی درمانی گروهی و گروه سوم درمان ترکیبی از هر دو روش به کار گرفته شد و گروه چهارم هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. سپس مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا در مرحله ی پس آزمون در چهار گروه اجرا شد. تغییرات چهار گروه با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تحلیل واریانس نشان داد افزایش نمره های سازگاری اجتماعی در پس آزمون معنی دار بوده است. نتایج آزمون توکی نشان می دهد که هر سه روش درمانی در افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان موثر بوده اند ولی درمان تلفیقی در مقایسه با دو روش درمان به طور جداگانه اثربخشی بیشتری داشته است. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان می دهد که درمان تلفیقی می تواند به طور معناداری سازگاری اجتماعی دانش آموزان ناسازگار را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری گروهی، معنی درمانی گروهی، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان ناسازگار
  • مریم دیباواجاری، عبدالله شفیع آبادی، معصومه اسماعیلی، ابوالفضل کرمی صفحه 40
    پژوهش حاضر به مقایسه ی صلاحیت های مشاوره چندفرهنگی مشاوران شهر تهران با توجه به قومیت آنها پرداخته است. بررسی این صلاحیت ها بر اساس سه بعد دانش، آگاهی، و مهارت انجام شده است که بر مبنای جدیدترین نظریه ی صلاحیت های مشاوره چندفرهنگی است. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از روش پیمایشی و پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی مشاوران شهر تهران دارای پروانه اشتغال تا 1391 هستندکه با استفاده از روش تصادفی ساده 298 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. با استفاده از آزمون آماری کراسکال والیس، نتایج نشان داد که مشاوران با قومیت مازندرانی از نظر میزان دانش مشاوره ی چند فرهنگی در رتبه اول قرار گرفته اند و مشاوران با قومیت گیلکی از نظر میزان دانش مشاوره چند فرهنگی در رتبه آخر قرار دارند. بین میزان آگاهی مشاوره ی چند فرهنگی مشاوران با قومیت های مختلف تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در بعد مهارت نیز مشاوران با قومیت ترکمن از نظر میزان مهارت مشاوره ی چند فرهنگی در رتبه اول و مشاوران با قومیت کرد از نظر میزان مهارت مشاوره ی چند فرهنگی در رتبه دوم قرار گرفته اند. مشاوران با قومیت گیلکی نیز از نظر میزان مهارت مشاوره چند فرهنگی در رتبه آخر قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: دانش، آگاهی، مهارت، قومیت
  • محسن جعفریان فرد، حمیدرضا عریضی صفحه 50
    هدف پژوهش بررسی رابطه خستگی هیجانی و رفتار های شهروندی سازمانی با در نظر گرفتن نقش تعدیل کننده رفتار های شهروندی معطوف به فرد بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بودند، که تعداد 144 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار های به کار رفته در پژوهش شامل پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1990) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ (1981) بود. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد. یافته ها نشان داد خستگی هیجانی یک رابطه منفی معنا داری با رفتار های شهروندی سازمانی دارد. همچنین رفتار های شهروندی معطوف به فرد رابطه خستگی هیجانی و رفتار های شهروندی معطوف به سازمان را تعدیل می کند. بدین معنی که در رفتار های شهروندی معطوف به فرد بالا، یک رابطه منفی معنی داری بین خستگی هیجانی و رفتار های شهروندی معطوف به سازمان وجود دارد ولی در رفتار های شهروندی معطوف به فرد پایین این رابطه معنا دار از بین می رود. در مواجهه با خستگی هیجانی سازمان ها باید کارکنان را حمایت نمایند تا از این طریق کارکنان بتوانند منابع بیشتری را بر عملکرد های سرمایه گذاری کنند.
    کلیدواژگان: خستگی هیجانی، رفتار های شهروندی سازمانی معطوف به فرد، رفتار های شهروندی سازمانی معطوف به سازمان
  • جعفر حسنی، سامرند صالحی، مراد رسولی آزاد صفحه 60
    هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه ی فارسی پرسشنامه پنج عاملی جکسون و بررسی اعتبار و روایی آن در جامعه ایرانی بود. نسخه ی فارسی پرسشنامه پنج عاملی جکسون پس از آماده سازی با استفاده از تکنیک ترجمه مضاعف، بر روی 308 نفر (174مرد و 134 زن) از شرکت کننده ها اجرا شد. اعتبار پرسشنامه بر اساس روش های همسانی درونی، همبستگی های مجموعه ماده و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، روایی مقیاس، از طریق روش های تحلیل عاملی، همبستگی بین خرده مقیاس ها و روایی ملاکی بررسی شد. دامنه آلفای کرونباخ (72/0 تا 88/0)، ضرایب بازآزمایی (64/0 تا 78/0) و همبستگی های مجموعه ماده (28/0 تا 68/0) بیانگر اعتبار مطلوب نسخه فارسی پرسشنامه پنج عاملی جکسون بود. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی از الگوی پنج عاملی اصلی پرسشنامه حمایت کرد. روابط درونی بین خرده مقیاس ها مطلوب بود (11/0 تا 53/0). در نهایت، وجود الگوهای خاص ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس های پرسشنامه با عاطفه ی مثبت، عاطفه ی منفی، مقیاس سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری، ابعاد شخصیتی آیسنک و ابعاد تکانشگری بارت حاکی از روایی ملاکی خوب مقیاس بود. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که نسخه ی فارسی پرسشنامه پنج عاملی جکسون، ساختار عاملی، اعتبار و روایی مناسبی در جامعه ایران دارد.
    کلیدواژگان: نظریه ی بازنگری شده حساسیت به تقویت، نسخه ی فارسی پرسشنامه پنج عاملی جکسون، سیستم های مغزی رفتاری
|
  • Zoha Saeedi, Nima Ghorbani, Mahdi Reza Sarafraz, Mohammad Hossein Sharifian Page 1
    The present study examined the relationship between Self-Compassion, Self-esteem, Shame-Proneness and Guilt-Proneness with experiencing shame and guilt after reminding the experience of fault and transgression. To do so, in a quasi-experimental design, 80 students (26 males and 54 females) of the University of Tehran filled Self-Compassion and Self-Esteem Scales and Shame-Proneness and Guilt-Proneness subscales of the Test of Self- Conscious Affect-3. After shame and guilt induction by reminding and writing about an experience of fault and transgression, Participants reported their unpleasant emotions by the adjective-checklist of shame and guilt based on Tangney`s theory and the scale of unpleasant emotions. The Results revealed that shame-proneness was positively and self-compassion was negatively associated with the unpleasant emotions. Self-esteem was correlated negatively with the shame only and guilt-proneness showed no significant relationship with the unpleasant emotions. As hypothesized, self-compassion predicted unpleasant emotions that are beyond the shame-proneness and guilt proneness, while self-esteem wasn’t the predictor of the unpleasant emotions. The results were explained based on the different nature of self-compassion and self-esteem constructs.
    Keywords: Self, Compassion, Self, esteem, Shame, proneness, Guilt, Proneness, Unpleasant Emotions
  • Fahimeh Ghahvehchi, Ali Fathi, Ashtiani, Parviz Azadfallah Page 10
    This study was conducted to examine the relationship between meta cognitive beliefs and female students’ test anxiety coping styles by considering the role of ambivalent attachment. In a correlative study, 202 female students in the third grade of Yazd’s middle school were selected by random cluster sampling and then completed the Spielberger Anxiety questionnaire, Meta cognitive Beliefs Questionnaire and Collins and Raid attachment questionnaire. Pearson's correlation test and regression analysis were used to analyze the data. The present study showed that there was a positive relationship between test anxiety and cognitive beliefs, avoidant coping style, emotional-based coping style and ambivalent attachment. Also there was direct and significant relationship between meta cognitive beliefs and avoidant coping style, issue-oriented copying style, emotional-based coping style and ambivalent attachment. Emotional coping styles were also positively and significantly oriented with ambivalent attachment. Results of the step by step regression analysis showed that meta cognitive beliefs explained 27% of the variance the test anxiety by themselves, while the coping style along with meta cognitive beliefs explained approximately 32% of the variance of test anxiety and if ambivalent attachment added to meta cognitive beliefs and coping style, 34% of the variance of test anxiety can be explained approximately. Due to the effectiveness of the proper use of coping styles in dealing with the test anxiety, the necessary trainings in this area can prevent the students from being challenged by the test anxiety which could have many negative effects on their performance. Also parents as those having a role in the formation of their children’s attachment should undergo necessary training.
    Keywords: Meta Cognitive Beliefs, Coping Style, Test Anxiety, Ambivalent Attachment
  • Hossein Zare, Zahra Solgi Page 19
    The present study investigated the relationship between cognitive emotion regulation strategies and depression, anxiety and stress in students through using descriptive correlational research method. To do so, throughrandom cluster sampling, 235 students(102 boys and 133 girls) of Payame Noor University with the average age of 23/31 and a standard deviation of 2/53 were selected and then completed cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) and depression, anxiety and stress scale (DASS-21). Data was analyzed by using multivariate analysis of variance and correlation matrix. Results indicated a negative relationship between depression and positive refocusing, between planning and positive reappraisal. Moreover, there was a positive relationship between depression, anxiety, stress and all of the maladaptive cognitive emotion regulation strategies (other blame, self-blame, rumination, catastrophizing and acceptance). Among the components of cognitive emotion regulation strategies, there was no significant difference between male and female students, except rumination. There was also no difference between male and female students in depression, anxiety and stress. Considering the above mentioned results, it seems that cognitive emotion regulation training focused on positive refocusing, planning and positive reappraisal is very essential to enhance the physical, mental and social health of students
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Depression, Anxiety, Stress, Students
  • Javad Ejei, Vahid Manzari Tavakoli, Sayed Rahman Hosseini, Vajihesadat Hashemizadeh Page 30
    This study investigated the effectiveness of group cognitive behavioral therapy, group logo therapy and the combination of these methods in the increase of social adjustment in maladjustment students. The sample of the study included 60 maladjustment male students in the 2nd district of Rey city who were recognized maladjustment by adjustment inventory of high school students (AISS). Then, they were randomly divided into four groups. All the students completed the social adjustment scale, developed in the University of California, in the pre-test step. The first group underwent group cognitive behavioral therapy, the second group underwent group logo therapy, the third group underwent both group CBT and group logo therapy, and the fourth group (control group) received no intervention. Then, in the post-test step, California’s social adjustment scale was administered in four groups. Changes occurred in the four groups were compared through analysis of variance and post-hoc test. Results of the analysis of variance showed that social adjustment scores increased significantly in the post-test (P<0/001). Results of Tukey’s test indicated that the three treatment methods had an effect in increasing the students’ social adjustment, but the combination of group cognitive behavioral therapy and group logo therapy had better effect than the two separate treatment methods. As a whole, results of this study showed that the combination treatment could increase the social adjustment significantly.
    Keywords: Group Cognitive Behavioral Therapy, Group logo Therapy, Social Adjustment, Maladjustment Students
  • Maryam Diba Vajari, Abdollah Shafia Abadi, Masoomeh Esmaeeli, Abolfazl Karami Page 40
    This study was an attempt to compare the multicultural counseling competencies of Tehran‘s counselors considering their ethnicity. These competencies were investigated based on the three dimensions of knowledge, awareness and skill which are based on the newest theory of multicultural counseling competencies. In this study, to collect the data, survey method and researcher-made questionnaire were used. Population of the study included all Tehran’s counselors who had the employment permit until 2012 and of this population, 298 counselors were selected as the samples through simple random sampling. Using Kruskal Wallis statistical test, the results showed that the counselors with Mazandarani ethnicity came in the first place in terms the degree of multicultural counseling knowledge and that the counselors with Gilaki ethnicity came in the last place in terms of the degree of multicultural counseling knowledge. Furthermore, no significant difference was seen among the counselors with different ethnicity concerning the degree of multicultural counseling awareness. As for the dimension of skill, the counselors with Turkman ethnicity came in the first place in terms of the degree of multicultural counseling skill and the counselors with Kurdish ethnicity came in the second place. Also, counselors with Gilaki ethnicity came in the last place in terms of the degree of multicultural counseling skill.
    Keywords: Knowledge, Awareness, Skill, Ethnicity
  • Mohsen Jafarianfard, Hamidreza Oreyzi Page 50
    The aim of the current research was to investigate the relationship between the emotional exhaustion and organizational citizenship behavior by considering organizational citizenship behavior directed at individual (OCBI) as a moderator variable. Population of the current research included personnel of Karoon Oil & Gas Production Company and of this population, 144 persons were selected through random stratified sampling method. Measurement tools of the study were organizational citizenship behavior questionnaire developed by Podsakoff et al (1990), Maslash Burnout Inventory (1981). Data was analyzed through hierarchical regression analysis.Findings indicated that there was significant negative relationship between the emotional exhaustion and organizational citizenship behavior. OCBI moderated relationship between the emotional exhaustion and organizational citizenship behavior (OCB).Namely, in high OCBI there was significant negative relationship between the emotional exhaustion and organizational citizenship behavior, but in low OCBI this relationship disappeared. Confronting the emotional exhaustion, the managers should support personnel, so that more resources could be invested on the performances by the personnel.
    Keywords: Emotional Exhaustion, Organizational Citizenship Behavior Directed at Individual, Organizational Citizenship Behavior Directed at Organization
  • Jafar Hasani, Samerand Salehi, Morad Rasoli Azad Page 60
    The aim of the present study was to develop a Persian version of Jackson’s five factor questionnaire and to assess its reliability and validity in the Iranian society.Following the preparation of the Persian version of Jackson’s five factor questionnaire through using double translation technique, it was administrated on 308 subjects (174 males and 134 females). The reliability of questionnaire was assessed via internal consistency, item-rest correlations and test-retest methods. In addition, the validity of the scale was investigated using factor analysis, correlations between subscales and criterion validity methods. Cronbach’s alphas range (0.72 to 0.88), test-retest coefficients (0.64 to 0.78)) and test-retest correlations (0.28 to 0.68) suggested good reliability of the Persian version of Jackson’s five factor questionnaire. Confirmatory and explanatory factor analysis supported the original five factor model of questionnaire. The internal relations between the subscales were appropriate (0.11 to 0.53). Finally, existence of special correlation patterns between subscales of the questionnaire and positive affect, negative affect, behavior inhibition / activation systems scale, Eysenck’s personality dimensions and Barrett’s impulsivity dimensions indicated good validity of the scale.The results of this research showed that the Persian version of Jackson’s five factor questionnaire had suitable factor structure, reliability and validity in the Iranian society.
    Keywords: revised Reinforcement Sensitivity Theory (r, RST), Persian Version of Jackson's Five Factor Questionnaire, Brain, Behavior Systems