فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:4 Issue: 1, Spring 2013

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:4 Issue: 1, Spring 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محی الدین مصباحی صفحه 7
    اعتماد و تاثیرات آن در روابط بین الملل به طور کلی و به ویژه در تاثیرات آن در شکل دادن به محیط خصومت های بلندمدت در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این مقاله موضوع و نقش اعتماد در شکل گیری روابط ایران و آمریکا، تاثیرات آن در ساختار پیچیده تعاملات بین دو کشور، و به ویژه نقش آن در شکل دهی و تاثیر بر مذاکرات چندجانبه موضوع هسته ای را مورد بررسی و بحث قرار می دهد. این مقاله بحث اعتماد را در چارچوب نظریات روابط بین الملل مطرح می کند و دیدگاه ها و رهیافت های متفاوت دو کشور در مورد اعتماد، میزان خطرپذیری آن ها در مورد «علامت دادن های پر هزینه» و «بازی اعتماد» را بررسی می کند. این نوشتار ارتباط پیچیده و مهم بین مقوله اعتماد و «فرهنگ استراتژیک» ایران و آمریکا را تشریح می کند و با ارائه مفهوم «غرور طبیعی» در هویت سیاست خارجی آمریکا، پیامدهای آن برای محرکه های اعتماد و در نهایت «موازنه موثر» بین دو کشور را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: روابط ایران و آمریکا، اعتماد، غرور طبیعی، معمای زندانیان، بازی اعتماد، فرهنگ استراتژیک، هستی شناسی امنیت، علامت دادن پر هزینه، موازنه موثر، بازتاب پذیری
  • صادق زیبا کلام *، سید مهدی مدنی صفحه 53

    شکل گیری انقلاب ایران در سال 57، روابط ایران و آمریکا به عنوان دو متحد را به شدت تیره و تار ساخت. هر چند این روابط همواره بر تخاصم پایه گذاری شده و دو طرف در آن زمان از هیچ اقدامی برای دشمنی فروگذاری نکردند اما در این میان می توان به سال های65-1363(86-1984) اشاره کرد که روابط دو بازیگر از این قانون مستثنی گردیده است و دو طرف سعی در برقراری ارتباط غیر رسمی با یکدیگر دارند. آنچه در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد، بررسی دلیل نزدیکی ایالات متحده به ایران طی این سال ها است. در این نوشتار به این سوال پاسخ می دهیم که چرا به رغم دشمنی ها و فضای خصمانه میان دو کشور، ایالات متحده راه نزدیکی به ایران را می پیماید؟ فرضیه ای که در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد بحث «ترس از نفوذ کمونیسم در ایران» است. این ترس سبب شد که آمریکا برنامه ای را برای نزدیکی به ایران طراحی کند که نهایتا خود را در واقعه ای به نام «ایران گیت» یا «ایران – کنترا» نشان داد. به بیان دیگر فرضیه تحقیق عبارت است از: ترس از نفوذ کمونیسم در ایران منجر به تلاش ایالات متحده آمریکا برای نزدیکی به ایران در سال های 65-1363 شد.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، روابط غیر رسمی، مک فارلین، نفوذ کمونیسم
  • نرگس سادات موسوی صفحه 77
    نوشتار حاضر فیلم آرگو را مورد بررسی قرار داده که حادثه تاریخی فرار شش دیپلمات آمریکایی از ایران در جریان بحران گروگان گیری سال 1979 و ایران هراسی و اسلام هراسی را روایت می کند. این مقاله همچنین فیلم میلیونر زاغه نشین و نقش زاغه نشینان مسلمان و زندگی سخت آن ها و فیلم آواتار را بررسی می کند که روایت جنگ بین نوع انسان و مردم بومی سیاره پاندوراست. انسان ها این سیاره خیالی را استثمار می کنند و مردم بومی آن را سرکوب می کنند که در واقع بازتابی از رهیافت شرق شناسی جدید در مورد ایرانیان، مسلمانان هند و شرق شناسان در رسانه های غربی است. با اجتناب از بکار بردن نمود صورت های سفید و عدم کار برد استعمارگری و نژادپرستی در این فیلم تلاش شد تا برتری فرهنگ غرب نشان داده شود. آرگو کلیشه فکری غرب در مورد ایران و ایرانیان را به تصویر می کشد، میلیونر زاغه نشین مناطق فقیرنشین را به عنوان مناطق بی ثمری نمایش می دهد که دنیای خود را دارند و آواتار استعمارگری را در معنای شرق شناسی آن نشان می دهد که یک رهیافت علمی و جنگی است. با این حال، مبنای فکری هر سه فیلم شرق شناسی در مورد ایرانیان، مناطق فقیرنشین مسلمان و شرق شناسان است که پوششی احساسی از شرق شناسی جدید در رسانه های نوین به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: میلیونر زاغه نشین، آواتار، آرگو، دوگانگی، شرق شناسی، استعمارگری، شرق شناسی جدید
  • افسانه احدی صفحه 105
    در دنیای کنونی بازتاب و وجهه یک کشور در بین افکار عمومی بیش از گذشته اهمیت دارد و تا حد زیادی می تواند به موفقیت یا شکست سیاست های آن منجر شود. از این نظر تلاش برای تاثیرگذاری و شکل دهی به افکار عمومی در سال های اخیر مورد توجه دولت های مختلف قرار گرفته است. آمریکا یکی از کشورهایی است که بیش از سایرین به این مسئله توجه دارد و فعالیت های خود را در قالب دیپلماسی عمومی پیگیری می کند. در سال های اخیر تغییر اذهان عمومی در منطقه خاورمیانه یکی از اهداف دیپلماسی عمومی این کشور محسوب می شود. ایران نیز دارای برنامه هایی برای معرفی الگوی انقلاب اسلامی به جهان و تاثیرگذاری بر اذهان عمومی جهانی است و با توجه به قرابت های مذهبی، فرهنگی و جغرافیایی به ویژه به مردم منطقه خاورمیانه توجه دارد. این مقاله درصدد است تا دیپلماسی عمومی دو کشور ایران و آمریکا را در خاورمیانه مورد مقایسه قرار دهد. و این پرسش را دنبال می کند که فعالیت های دیپلماسی عمومی آمریکا و ایران در منطقه در مقایسه با یکدیگر را تا چه حد می توان موفق دانست؟ این مقایسه به ویژه معطوف به برخی جنبه های کلیدی دیپلماسی عمومی دو کشور می شود که از جمله اهداف، مخاطبان، منابع قدرت نرم، ابزارها و میزان موفقیت آن ها را در این زمینه در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، سیاست خارجی، خاورمیانه، ایران، آمریکا
  • محمدرضا حاتمی، علی بغیری صفحه 129
    رقابت میان دیدگاه های مختلف اسلامی امری قدیمی است و تحولات اخیر خاورمیانه نیز فرصتی مجدد برای تشدید رقابت میان آن هاست. صرف نظر از دیدگاه هایی که اقتصاد، ناسیونالیسم، جنگ های داخلی، دموکراسی خواهی و دیگر مسائل را علت اصلی این تحولات می دانند، این مقاله فرض را بر آن قرار داده است که اسلام گرایی ریشه اصلی تحولات جدید خاورمیانه است. بر این اساس چهار الگوی مختلف مورد بررسی قرار می گیرند: نوعثمانی گرایی، سلفی تکفیری که به دو دسته سلفی درباری و جهادی تقسیم می شود، اخوان المسلمین مصر و جمهوری اسلامی ایران. این چهار الگو مهمترین دیدگاه های اسلامی رقیب هستند که نگرش های متفاوتی به اسلام دارند. حال از میان این الگوها، کدامیک به لحاظ منطقی از قابلیت بیشتری برای تسری در تحولات اخیر خاورمیانه برخوردار است؟ فرضیه اصلی مقاله آن است که در میان الگوهای مذکور الگوهایی می توانند به تقاضای اسلام خواهی منطقه پاسخ دهند که دو ویژگی داشته باشند: جایگاه سیاسی اسلام و انعطاف پذیری عمل سیاسی را پذیرفته باشند. بر این اساس، ابتدا ماهیت و نوع نگرش هر یک از دیدگاه ها به اسلام تبیین می شود. سپس، با توجه به فرضیه مذکور میزان توانایی این الگوها برای پاسخگویی به تقاضاهای اسلام خواهی منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتیجه آن بوده که از میان الگوهای مذکور، جمهوری اسلامی ایران به لحاظ برقراری رابطه مناسب میان عقل و شرع از توان منطقی بیشتری برای تسری در تحولات اخیر خاورمیانه برخوردار است.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، نوعثمانی گرایی، اخوان، سلفیه تکفیری، خاورمیانه
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، علی اکبر اسدی صفحه 157
    نوشتار حاضر درصدد تبیین سیاست خارجی دهه نخست جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه در چهارچوب راهبرد توسعه نفوذ انقلابی است. هدف این راهبرد حفظ انقلاب و نظام سیاسی جدید با گسترش مرزهای انقلاب به خارج از کشور و ایجاد محیط منطقه ای مناسب برای تداوم حیات انقلاب اسلامی و توسعه آن بوده است. این نوشتار که تلاش می کند از ظرفیت ها و مولفه های مفهومی نظریه واقع گرایی نو کلاسیک برای تبیین راهبرد توسعه نفوذ انقلابی در سیاست خارجی دهه نخست جمهوری اسلامی ایران استفاده کند به این پرسش می پردازد که مهمترین عوامل شکل گیری، تداوم و تضعیف راهبرد توسعه نفوذ انقلابی در سیاست خارجی ایران در دوره مورد نظر چه بوده است و همچنین سعی دارد تا ابعاد و تغییرات مختلف مربوط به این راهبرد را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا استدلال می شود که ساختار و تحولات نظام بین الملل و منطقه ای متغیرهای مستقل شکل دهنده، تداوم و تضعیف راهبرد توسعه نفوذ انقلابی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه بوده اند، با این حال تاثیرگذاری این متغیرها بر سیاست خارجی از طریق متغیرهای میانجی سیاست داخلی مانند ایدئولوژی و هویت نظام سیاسی جدید، فهم و بینش رهبران از تحولات و همچنین میزان توان بسیج منابع در راستای اهداف سیاست خارجی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: راهبرد توسعه نفوذ انقلابی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، واقع گرایی نو کلاسیک، جنگ ایران و عراق، صدور انقلاب، خاورمیانه
  • محمد علی موسوی، اسفندیار خدایی صفحه 185
    ایران در سال 2005 به عنوان عضو ناظر به سازمان همکاری شانگهای پیوست و یک سال بعد برای عضویت کامل در این سازمان درخواست داد. این درخواست بحث های زیادی را در بین اعضای سازمان مذکور، در داخل ایران و خارج از این سازمان و در عرصه سیاست بین الملل به همراه داشت. بخش مثبت این درخواست این است که اهمیت استراتژیک و منابع عظیم انرژی ایران انگیزه زیادی به اعضای سازمان همکاری شانگهای می دهد. بعد منفی نیز این است که چالش ایران با غرب، به ویژه در مورد برنامه هسته ای، مانع پذیرش ایران توسط اعضای این سازمان می شود، از آنجا که آن ها نگران شرایطی هستند که در برابر آمریکا و غرب قرار بگیرند. این مقاله در تلاش است تا این مباحث را در چارچوبی نظریه نئورئالیسم دنبال کند و این رویدادها را به کمک تحلیل های تاریخی و بر اساس چارچوب تاریخی آن ها بررسی نماید. با در نظر گرفتن فضای بین المللی کنونی، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای دور از دسترس است و تا حد زیادی به پیشرفت مذاکرات آینده در پرونده هسته ای ایران و روابط بین این سازمان و غرب بستگی دارد.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، ایران، پرونده هسته ای، روسیه، چین، دولت های آسیای مرکزی، ایالات متحده آمریکا، غرب
|
  • Mohiaddin Mesbahi Page 7
    Trust and its implications in international relations in general, and in conditions of longterm conflict and hostility between opposing states, has been the subject of considerable scholarly attention and debate in recent years. This study addresses the issue of trust in shaping U.S.-Iran relations in general, and in affecting a myriad of complex issues and interactions between the two states, including its role in framing direct or multilateral negotiations on the nuclear issue. The paper situates the discussion of trust in the context of international relations theories and examines the divergent views and approaches of both countries towards trust, the extent of their risk taking in “costly signaling”, and both states’ attitudes and behavior while engaging in both “prisoners’ dilemma” and the “assurance game”. It is argued that Iran''s approach towards conflict resolution and overcoming the challenge of mistrust is generally driven by its “strategic culture” of being a “security seeker” which favors playing an “assurance game”. The incongruency between the U.S''s and Iran''s strategic cultures and thus the U.S. tendency towards “prisoners'' dilemma” in mistrusting conditions constitutes a foundational obstacle in bilateral and multilateral diplomacy and negotiations between the two countries.The study thus illustrates the complex and significant connection between trust and the U.S. and Iranian strategic cultures, introducing the concept of natural hubris in U.S. foreign policy identity and its ramifications for the dynamics of trust, and finally, what is termed here the effective balance between the two states.
    Keywords: U.S., Iran relations, trust, natural hubris, prisoner's dilemma, assurance game, strategic culture, ontological security, costly signaling, effective balance, reflexivity
  • Sadegh Zibakalam, Seyed Mahdi Madani Page 53

    The advent of the Islamic Revolution in Iran in 1979 significantly worsened Iran-U.S. relations. Although this relationship has been founded upon hostility ever since, the 1984-86 period can be mentioned as one when relations between the two actors were exempt to the rule, with both sides trying to establish unofficial relationships. This article seeks to explore the reasons for U.S. proximity to Iran during those years and to answer the following question: Why did the United States pursue rapprochement with Iran in 1984-86 in spite of hostility and negative space found between the two states? The hypothesis which is proposed in this writing revolves around the discussion of fear of Communist influence in Iran; a fear that made the United States devise a plan for approaching Iran. This ultimately resulted in the Iran-Gate or Iran-Contra affair. In other words, this research seeks to test the following hypothesis: Fear of Communist influence in Iran led the United States to approach Iran in the 1984-86 period.

    Keywords: Iran, United States, Unofficial Relations, McFarlane, Communist Influence
  • Narges Sadat Mousavi Page 77
    The main question this paper seeks to answer is what the legal and political This paper studies the film Argo which narrates the historical event of the escape of six U.S. diplomats from Iran during the 1979 hostage crisis and the Iranophobia and Islamophobia presented in the film. It also examines the film Slumdog Millionaire and the role of Muslim slum dwellers and their petty and thoughtless lives as well as the film Avatar which narrates the conflict between human beings and native people on the Planet Pandora, where humans exploit the land and suppress the natives as mirrors of the Neo-Orientalist approach towards Iranians, Indian Muslims and Easterners through the Western media. Although avoiding the uses of white bodies for forcing their central storyline and lacking the labels of ‘colonialist’ or ‘racist’, they show traces of a Western superior culture. All three movies have a potential for so-called humanism, Argo by depicting Western stereotypes about Iran and Iranians, Slumdog Millionaire by framing slums as useless spaces that are worlds of their own, and Avatar representing colonization by means of Orientalism through a scientific approach and war. However, underpinning all three films are Orientalist stereotypes about Iranians, Muslim slum-dwellers, and Easterners which are wrapped in the sentiment of Neo-Orientalism by the New Media.
    Keywords: Slumdog Millionaire, Avatar, Argo, Dualism, Orientalism, Colonialism, Neo, Orientalism
  • Afsaneh Ahadi Page 105
    In today’s world, a country’s portrayal and prestige in public opinion is more important than before, essentially contributing to the failure or success of its policies. From this perspective, many states have considered efforts at influencing and shaping public opinion in recent years. The United States is among those which pay utmost attention to this issue, pursuing its activities within the framework of public diplomacy. In recent years, a change in mindsets in the Middle East is viewed as one of Washington''s public diplomacy goals. Iran also has a few plans for introducing the Islamic Revolution’s model to the world and influencing global public opinion. Given religious, cultural and geographical commonalties, Iran pays special attention to the peoples of the Middle East. This paper seeks to compare public diplomacy employed by Iran and the United States in the region, raising the question of which has been more successful. This comparison particularly refers to certain key aspects of the public diplomacy of the two nations, including their goals, audience, sources of soft power, instruments and degree of success.
    Keywords: Public Diplomacy, Foreign Policy, Middle East, Iran, United States
  • Mohammad Reza Hatami, Ali Boghairy Page 129
    Rivalry between different Islamic views is an old issue that the recent developments in the Middle East have revived in a more acute manner. Irrespective of the views considering economy, nationalism, civil war, democratization, etc. as the main cause of these developments, this article posits that Islamism is the main cause of recent developments in the Middle East. Accordingly, four different models are studied: Neo-Ottomanism, Salafi–Takfiris divided into Salafi-Courtiers and Salafi-Jihadis, Egypt''s Muslim brotherhood, and the Islamic Republic of Iran. These four models are the most important rival Islamic views with distinct attitudes towards Islam. Now, the question is which model is more apt at influencing the recent developments in the Middle East? The main hypothesis of this article is that among these models, the only suitable ones are those capable of responding to demands regarding democratization that enjoy two characteristics: accepting the political status of Islam and the flexibility of political action. As a result, this article first explains the nature and attitude of each views regarding Islam. Then, given the above hypothesis, the ability of these models in responding to demands for democratization in the region is evaluated. The finding is that among the above models, the Islamic Republic of Iran has a more logical capability to establish a link between wisdom and faith to influence the developments in the Middle East.
    Keywords: Islamism, Neo, Ottomanism, Muslim Brotherhood, Salafi, Takfiri, Middle East
  • Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi, Ali Akbar Assadi Page 157
    This article tries to explain the Islamic Republic of Iran’s foreign policy towards the Middle East during the first decade of its existence in the framework of the strategy of maximizing revolutionary influence. The goal of this strategy is to pressure the revolution and the new political system by expanding the revolution''s borders and creating a favorable regional environment for the survival of the Islamic Revolution and its expansion. This article tries to answer the question of what were the most important factors contributing to the introduction, continuation and decline of the strategy of maximizing revolutionary influence in the I.R.I''s foreign policy in the related period, drawing upon the conceptual potentials and elements of neo-classical realism to explain this strategy. It also seeks to study the different dimensions and changes of this strategy. Along these lines, it argues that the structure and developments of the international and regional systems have been the independent variables contributing to the introduction, continuation and decline of the strategy of maximizing revolutionary influence in the I.R.I''s foreign policy towards the Middle East. However, the impact of these variables on foreign policy has been carried out through intermediating variables of domestic policy such as ideology, identify of the new political system, leaders'' perception of developments and capability of mobilizing resources along with the goals of foreign policy.
    Keywords: strategy of maximizing revolutionary influence, the I.R.I's foreign policy, neo, classical realism, Iran, Iraq war, revolution export, Middle East
  • Mohammad A. Mousavi, Esfandiar Khodaee Page 185
    Iran joined the Shanghai Cooperation Organization (SCO) as an observer member in 2005 and the year after applied for full membership. This application raised debates among SCO members, inside Iran and outside this organization in international politics. In the positive side, Iran''s geostrategic importance and huge energy resources give impetus to SCO members. On the negative side, Iran’s challenge with the West, nuclear in particular, discourages SCO members to accept Iran at this juncture because they hesitate to pretend that they are standing against United States and the West. This article studies these debates in the theoretical framework of neo-realism and examines these events through historical analysis and according to their historical context. Considering the current international environment, membership of Iran in the SCO seems remote and very much depends, on the one hand on future progress of negotiations over Iran’s nuclear dossier, and on the other hand on relations between SCO members and the West.
    Keywords: The Shanghai Cooperation Organization, Iran, Nuclear Dossier, Russia, China, Central Asian States, USA, the West