فهرست مطالب

مدیریت شهری - پیاپی 31 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1392)

  • 358 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی اصغر احسانی فرد، مهدی احسانی فرد صفحات 7-26
    جامعه شهری و شهرداری ها در هر کشوری در نظام شهری، دو جزء لاینفک و تفکیک ناپذیر هستند و بسیاری از دغدغه های عملکردی در نظام شهری در حوزه شهرداری ها و مناطق تحت امر شهرداری مرکز تبلور پیدا می کند. اصلاح جامعه شهری و ارتقاء عملکرد و مدیریت آن درشهرداری ها و مناطق آن بدون پرداختن به این مجموعه و نقش و جایگاه آن و بهبود و ارتقاء عملکرد آن مقدور نخواهد بود. بررسی های انجام شده نشان می دهد که مدل ارزیابی متوازن «BSC» و تعالی سازمانی «EFQM» در صورت تلفیق می توانند چارچوب مناسبی را برای ارزیابی عملکرد خصوصا در نظام های شهری و عملکرد مناطق شهرداری ها فراهم آورد؛ زیرا این دو مدل، صرف نظر از شباهت های مهمی که با هم دارند، دارای منشاء های متفاوتی هستند و می توانند هم پوشانی مناسبی را ایجاد نمایند. لذا الگوی ارایه شده در این تحقیق جهت ارزیابی و مدیریت عملکرد مناطق شهرداری تهران، مبتنی براین دو مدل می باشد. با توجه به نوع تحقیق، تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی است. از طرف دیگر با توجه به این که الگوی تحقیق و معیار های استخراج شده از مبانی نظری، از طریق نظر سنجی از خبرگان مورد بررسی و تایید نهایی قرار گرفته اند، لذا روش تحقیق پژوهش حاضر مبتنی بر روش دلفی می باشد. در این تحقیق برای رسیدن به اجماع نظر بین خبرگان در مورد ابعاد و مولفه های ارزیابی عملکرد، اجماع نظر نهایی 32 نفر از خبرگان این امر حاصل شد. جامعه آماری این تحقیق را مدیران ارشد و خبرگان حوزه مدیریت شهری در شهرداری ها بودند تشکیل داده و افراد نمونه به صورت هدفمند انتخاب گردیده اند و سطح رضایتمندی عمومی شهروندان از عملکرد شهرداری نیز با مولفه های مختلف از پرسشنامه شهروندان در سطح مناطق به دست آمد. روایی محتوایی مدل و مولفه های آن با بهره از نظرات خبرگان حاصل شد و رابطه بین ابعاد و مولفه های آن با بهره برداری از نرم افزار SPSS، آزمون همبستگی همگرا- واگرا و آزمون اسپیرمن مورد محاسبه کمی قرار گرفت و برای رتبه بندی مولفه ها از آزمون تحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. در الگوی ارزیابی و مدیریت عملکرد شهرداری ها و مناطق در نظام شهری، همبستگی و رابطه بین ابعاد انگیزش سازمانی (با مولفه های تاریخچه، ماموریت، فرهنگ و سیستم پاداش) مدیریت منابع (با مولفه های مدیریت فرآیند، مدیریت منابع مالی و بودجه، مدیریت منابع مادی، تجهیزات و مدیریت سرمایه انسانی) عملکرد (با مولفه های عملکرد سطح کارکنان، عملکرد سطح برنامه و عملکرد سطح سازمان) و بعد رضایت مندی ذینفعان (با مولفه های شهروندان، جامعه شهری، کارکنان، سرمایه گذاران و عرضه کنندگان خدمات شهری) با سطح تعادل در عملکرد سازمان مورد تایید قرار گرفت و تعادل در عملکرد موجب رضایتمندی شهروندان آن سازمان (شهرداری) خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدل تلفیقی، ارزیابی و مدیریت عملکرد، BSC، EFQM، شهرداری ها، جامعه شهری، مناطق 3 و 18
  • محمدحسین حسینی، محمدحسین پور، علی سلطانی، مهیار اردشیری صفحات 27-40
    تبیین روشی کاربردی جهت تعیین حداکثر تراکم ساختمانی با اتکا به ویژگی های قطعات و تاثیر این ویژگی ها بر تراکم ساختمانی از موضوعات جالب توجه و کاربردی است که بدان کمتر پرداخته شده است. اعمال سلیقه و دیدگاه های غیر علمی در تعیین تراکم ساختمانی پیشنهادی وعدم تناسب این پیشنهادات با ویژگی های قطعات مسکونی را می توان از دلایلی دانست که سبب کاهش کیفیت سکونت در شهرهای ایران شده است. این پژوهش می کوشد با بررسی و تعیین شاخص های اثرگذار بر تراکم ساختمانی (در مقیاس قطعات مسکونی) در بافت های ساخته شهری، روشی کاربردی در چگونگی تعیین تراکم ساختمانی بر اساس محدودیت های کالبدی قطعات شهری ارائه دهد. این روش در محله ولی عصر قصرالدشت در شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفت و نتایج زیر حاصل گردید: 1- ضوابط پیشنهادی طرح های توسعه شهری شهر شیراز در حوزه تراکم دارای پشتوانه علمی کافی نمی باشد. 2- عامل اصلی در تعیین تراکم ساختمانی، طول سایه اندازی ابنیه و فضای باز به ازای هر واحد مسکونی است و تراکم ساختمانی، سطح اشغال و تعداد طبقات می تواند مقادیر متفاوتی داشته باشند.
    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، قطعات مسکونی، برنامه ریزی شهری، شیراز
  • علی اصغر آینه وند، مریم حاجی زاده، مصطفی قدمی صفحات 41-64
    نگاه یکسونگر و سوژه انگار به شهر مشکلات زیادی را به بار خواهد آورد که تنها راه برای رفع آن، نظارت عموم (پاسخگویی) و عمل مشارکتی و با تکیه بر این دو مولفه، بالا بردن سطح کارایی است. هدف این تحقیق، تعریف و تحلیلی جامع از حکمرانی خوب شهری و همچنین ارائه مجموعه ای از شاخص ها برای توسعه حکمرانی خوب شهری در ایران و بررسی این شاخص ها در مدیریت شهری، شهر بابلسر است. روش تحقیق و گردآوری مطالب، پیمایشی، توصیفی، تحلیلی، مبتنی بر پرسشنامه است. فرضیات تحقیق مبتنی بر این است که به نظر می رسد سه مولفه مشارکت، پاسخگویی و کارایی در شهر بابلسر در سطح مناسبی نباشد و بین نظرات افراد تحصیل کرده و سایر شهروندان خصوصا در رابطه با مشارکت تفاوت معناداری وجود داشته باشد. که با بررسی فرضیات، مشارکت با میانگین (0.024- x=) و همچنین کارایی با میانگین (0.025-x=) ارزیابی شده اند. این اعداد بیانگر این هستند که مشارکت و کارایی شهرداری بابلسر در سطحی پایین قرار دارند. اما شهروندان تحصیل کرده با میانگین (0.05x=) نسبت به سایر گروه ها از رغبت بیشتری نسبت به همکاری با شهرداری برخوردار هستند. اما میزان پاسخگویی شهرداری بابلسر با میانگین (0.094(x= در سطحی متوسط توسط شهروندان ارزیابی شده است. با توجه به بررسی های صورت گرفته صحت فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی ما جز فرضیه دوم که پاسخگویی را نیز در سطح نامناسبی بیان داشته بود (که با توجه میانگین ها در سطحی متوسط است) تایید می شود. برای بررسی فرضیات بالا از آزمون های سطح معنی داری (ANOVA) و همچنین روش آمار استنباطی ((LSD استفاده شده است. کل جامعه آماری متشکل از 65 درصد مرد، 35 درصد زن با طیف سنی 18 سال به بالا، میانگین سنی 38.8 و میانگین سواد تقریبی بالاتر از دیپلم تشکیل شده است که به سه گروه: 1. افراد تحصیل کرده مقیم بابلسر، 2. مراجعه کنندگان به شهرداری بابلسر، 3. کسبه مقیم بابلسر، تقسیم و به صورت نمونه گیری ساده انتخاب و بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: انفجار جمعیت، حکمرانی خوب شهری، نظارت عموم، عمل مشارکتی، کارایی و اثربخشی
  • سحر اسمعیلیان، محمدرضا پورجعفر صفحات 65-82
    هماهنگی و پیوستگی میان اجزای فضا و فعالیت های آنها در بافت های تاریخی ایران سبب می شود که این شهرها در نظر ناظر به شکل یک کل منسجم از اجزا جلوه نمایند. از سوی دیگر، ارزش های فضایی این شهرها را توالی و توجه به کیفیت های کالبدی و بصری فضاهای شهری می سازند. در این شهرها ترکیب فضاهای شهری به شکل شبکه ای از فضاهای ایستا و پویا صورت می گیرد. این ترکیب در بافتهای تاریخی ایران، شبکه ای منسجم از فضاهای شهری را تشکیل می دهد که که استخوانبندی و ساختار فضایی بافت بر مبنای آن وجود می یابد. مقاله حاضر جستاری است در پی بیان جایگاه شبکه فضاهای شهری در ساختار شهرهای تاریخی ایران. در فرآیند پژوهش از روش های مختلف تحقیق تاریخی، مقایسه و تحلیل محتوا و مطالعات کتابخانه ای جهت تکمیل ادبیات موضوع و سپس پژوهش نمونه موردی به صورت مطالعات میدانی در بافت تاریخی محله دردشت اصفهان این فرایند را تکمیل می کند. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که ترکیب سه مفهوم معیارهای کالبدی، فعالیتی و هویتی مفاهیم پایه ای در شکل گیری این شبکه را در بر دارد. در طول زمان نیز این مفاهیم موجب استمرار عملکردی شبکه فضاهای شهری در ساختار بافت های تاریخی می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه فضاهای شهری، ساختار شهر، فضاهای متوالی، اصفهان، دردشت
  • محمد جواد مهدوی نژاد، محمدرضا بمانیان، معصومه امینی صفحات 83-106
    با مطرح شدن نظریه شهر آموزش دهنده، در دهه اول قرن بیست ویکم که بسیار مورد استقبال عموم صاحب نظران قرار گرفت و در سال 2004 میلادی به عنوان یک کنوانسیون بین المللی مطرح شد، این فرصت پیش آمد تا از امکانات موجود در شهر نیز برای آموزش شهروندان استفاده شود. در حقیقت، شهر آموزش دهنده، شهری است با هویت خاص خود، که می تواند بخشی از هویت یک ملت را تشکیل دهد. از این رو هدف اصلی این تحقیق، بررسی کردن ابعاد کلی و خصوصیات شهرهای آموزش دهنده در سراسر دنیاست تا بتوان با الهام از معیارها و اصول مطرح شده، معیارها و اصولی برای تبدیل شهر تهران به شهر آموزش دهنده تدوین کرد. سوالات اصلی پژوهش عبارتند از: چگونه آموزش را می توان با شیوه های غیرمستقیم به مخاطبان و افرادی که در یک فضای شهری حاضر می شوند، انتقال داد؟ و اصول طراحی که برای ایجاد شهر های آموزش دهنده لازم هستند، کدامند؟ روش تحقیق مورد نظر به کار رفته در این پژوهش روش تحلیل محتواست، که در آن تجربه های صورت گرفته در کشورهای مختلف در حوزه طراحی و تدوین محیط های آموزش دهنده، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و با استفاده از تکنیک های توصیفی- تحلیلی نتایج را استخراج نموده، و با بهره گیری از تکنیک های مطالعه تطبیقی برای شرایط و نیازهای جامعه ایرانی باز طراحی می شود.
    کلیدواژگان: شهرهای آموزش دهنده، شهروند، آموزش شهروندان، نظریه شهر آموزش دهنده
  • کرامت الله زیاری، علی مهدی، معصومه مهدیان بهنمیری صفحات 107-124
    امروزه اولین و مهم ترین محدودیت برای حل مسائل روز افزون شهری و ناکارآمدی خدمات رسانی بویژه در شهرهای ملل درحال توسعه از جمله ایران، فقدان منابع مالی پایدار و مستمر، نظام ناکارآمد مدیریت و برنامه ریزی هزینه است که در نهایت به عدم موفقیت چشم اندازهای پیش بینی شده شهری و نارضایتی شهروندان منتهی می شود. بنابراین ضرورت مطالعات بیشتر در این زمینه از اهمیت بالایی جهت پایداری درآمد و ایجاد کیفیت مناسب زندگی برای شهروندان برخوردار است که در این مسیر، نگاه نو به منابع درآمدی پایدار در شهرداری ها، متضمن آینده روشن برای شهر ها جهت توسعه و تحقق شهر ایده آل می-باشد. درهمین ارتباط مقاله حاضر در نظر دارد به مطالعه و شناخت منابع مالی و راهکار های درآمدزایی پایدار برای شهرداری شهر مهاباد به عنوان یکی از شهرهای مهم استان آذربایجان غربی بپردازد. نوع تحقیق در پژوهش حاضر کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد و نتایج آن نشان می دهد که شهرداری مهاباد در بسیاری از جنبه ها با مشکلاتی مواجه می باشدکه ریشه آن به عدم وجود مکانیسم و راهبردهای درآمدزایی پایدار باز می گردد. در نهایت با توجه به مشکلات و مسائل موجود شهرداری، راهکارهایی جهت درآمدزایی پایدار شهرداری پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: شهرداری، درآمد پایدار، مدیریت شهری، شهر مهاباد
  • اصغر نظریان، محمد رحیمی صفحات 125-138
    انتخاب نوع مدل مدیریت شهری منعکس کننده نگرش حاکم بر تنظیم روابط شورا و شهرداری و مهم تر از همه بیانگر میزان مشارکت و قدرت اجرایی است. یکی از مباحث مهم در تعیین مدل مدیریتی برتر تعیین چگونگی اداره شهر و قرارگیری قدرت در دست مدیران شهری است. از طرف دیگر مدل اداره شهر رابطه نزدیکی با حل یا ایجاد مسائل شهری دارد. از بررسی مدل مدیریت شهری در کلانشهر تهران چنین استنباط می شود که نوع مدل مدیریت شهری در ایران مدل شورا - مدیر شهر است. تحلیل الگوی مدیریتی تهران و ویژگی های این نوع مدل در ایران به ویژه انتصابی بودن شهردار باعث وابستگی شدید عناصر مدل مدیریت شهری به ساختار کلان قدرت گردیده و این روند به نوبه خود فقدان و کمبود نهادهای مدنی و مشارکت مردمی را تشدید کرده و باعث تبدیل شدن عرصه مدیریت شهری به یک عرصه تجدید قدرت برای گروه های قدرت سیاسی در سطح ملی شده است. داشتن روش برای رسیدن به هدف یکی از ضروریات هر تحقیق علمی است. روش به کار گرفته شده برای انجام تحقیق شبیه نوعی پیمایش (جمع آوری اطلااعات در مورد یک پدیده) خواهد بود. و مطالعات اسناد و مدارک به عنوان تکنیک اصلی جمع آوری اطلاعات مدنظر است. منابع کتابخانه ای مربوط به موضوع تحقیق از کتابخانه های دانشگاه ها، سازمان های مرتبط با امور شهری، پایگاه های اطلاعات علمی و پژوهشی، و اینترنت جمع آوری شده و مورد مطالعه قرار گرفتند بنابراین مدل شورا- شهردار قوی به عنوان الگوی مناسب توصیه می شود تا با بهره گیری از این الگو به دلیل دارا بودن رویکرد جمع گرایانه و مشارکتی که در حل مسایل شهری دارد، از یک سو در سطوح فراملی، با تاکید بر کاهش نقش دولت مرکزی و در سطوح محلی، تقویت جایگاه و نقش مدیریت محلی و مشارکت اجتماع محلی، حاکمیتی چند سطحی و چند عاملی را برای مدیریت شهری کارآمد و اثر بخش توصیه کند و همچنین این مدل با استفاده از معیارهای منتج از مبانی نظری حکمروایی شهری و برخی از معیارهای مرتبط دیگر، سبب تقویت شاخصهای حکمروایی شهری (مشارکت شهروندان، مسئولیت پذیری و پاسخگویی و عدالت) و نیز ارتقاء برخی دیگر از شاخص های مورد توجه چون اقتدار مجموعه مدیریت شهری، قدرت و اقتدار شهردار، هماهنگی و همکاری بین شورا - شهرداری، تخصص گرایی در بدنه شهرداری، قدرت نظارتی و قانونگذاری شورا و ثبات در مدیریت شهری خواهد شد و وابستگی به عناصر قدرت سیاسی سطح ملی را کاهش و یا از بین می برد بدین ترتیب مدل شورا- شهردار قوی، به طور کلی در جهت تقویت نهاد مدیریت شهرتهران ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، الگوی (مدل) مدیریت شهر، حکمرانی شهری
  • سوده بیات، آرین قلی پور، علی اصغر پورعزت صفحات 139-156
    مقاله حاضر با هدف بررسی مفهوم شهر یادگیرنده و شناسایی عوامل موثر در شکل گیری این مفهوم در منطقه 6 شهرداری تهران انجام گرفته است. به این منظور، ابتدا مفاهیم یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده بررسی شده و سپس چارچوب نظری تحقیق بر مبنای ادبیات پیشین مشخص گشته است. این چارچوب شامل پنج متغیر اصلیماموریت و استراتژی، آموزش خلاقیت و یادگیری، رهبری و توانمندسازی (مشارکت)، توسعه ارتباطات و همچنین نیروی کار دانشی است. همچنین بررسی ادبیات نشان می دهد که برای ایجاد و استمرار شهر یادگیرنده بایستی چند نهاد اصلی در شهر به عنوان نهادهای یادگیرنده فعالیت نمایند که عبارتند از: شهرداری، مدارس، مراکز آموزش علمی و کاربردی بزرگسالان، دانشگاه ها و سازمان های خصوصی متوسط و کوچک. در ادامه با استفاده از چارچوب نظری تحقیق پرسشنامه ای شامل 92 سئوال برای سنجش متغیرهای شهر یادگیرنده در هر کدام از نهادهای شهری در منطقه 6 شهرداری تهران طراحی و بین 100 پرسشگر توزیع گردید. در مقاله حاضر، داده های حاصل از پرسش نامه های توزیع شده با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، t تک نمونه ای برای توزیع های نرمال و آزمون علامت برای توزیع های غیر نرمال و تحلیل واریانس (ANOVA) تجزیه و تحلیل گردید. یافته های تحقیق نشان دهنده جایگاه منطقه 6 شهرداری تهران بر مبنای ابعاد شهر یادگیرنده از نظر کارشناسان است. در انتهای مقاله، به بحث در مورد اهمیت مفهوم یادگیرندگی در شهر پرداخته شده و راهکارهایی جهت توسعه مفهوم شهر یادگیرنده ارائه می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری مادام العمر، یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، اجتماع یادگیرنده، شهر یادگیرنده
  • مشارکت پذیری شهروندان تهرانی در حوزه وظایف شهرداری / مطالعه موردی: شهروندان منطقه 4 شهرداری تهران)
    جمال عبدالله پور، حسن مختارپور، رجبعلی مختارپور صفحات 157-174
    امروزه بیشتر صاحبنظران حوزه مدیریت شهری، تجربه مدیریت متمرکز شهر را شکست خورده دانسته و آن را بدون مشارکت شهروندان ناموفق ارزیابی می کنند. از این رو جلب مشارکت شهروندان یکی از دغدغه های اصلی مدیریت های نوین شهری محسوب می شود. شهرداری تهران یکی از نهادهای مهم مدیریت این کلان شهر با اتخاذ رویکردی اجتماعی، گام های اساسی در راستای جلب مشارکت شهروندان برداشته است. نظر به اهمیت مشارکت شهروندان در اداره امور شهری و با توجه به راهبردهای شهرداری تهران در این راستا، مقاله حاضر وضعیت مشارکت پذیری شهروندان محلات تهران را با مطالعه موردی شهرداری منطقه چهار بررسی نموده است. چارچوب نظری انتخاب شده به منظور شناخت عوامل تاثیرگذار، چارچوبی ترکیبی مبتنی بر عوامل فردی و اجتماعی است. به منظور بررسی تجربی فرضیات تحقیق از روش پیمایش استفاده شده که در تحلیل داده ها از تکنیک های آماری میانگین، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T و F و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر متوسط بودن سطح مشارکت پذیری شهروندان بوده که تغییرات آن با استفاده از عواملی نظیر جنسیت، وضعیت شغلی، آگاهی و اطلاعات درباره امور شهری، انتظار پاداش از مشارکت، عضویت انجمنی، سابقه سکونت در محله و علاقه و تمایل به آن تبیین می شود. شهرداری با انجام اقدامات گوناگون با تکیه بر نتایج این مطالعه می تواند تمایلات مشارکتی شهروندان را ارتقاء داده و از ظرفیت های آن برای مدیریت بهینه شهر بهره گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت پذیری، شهردرای، شهروندان منطقه چهار
  • مهدی ستاری قهفرخی، علیرضا زمانیان صفحات 175-188
    هدف از این پژوهش بررسی وضعیت هوش سازمانی در مدیریت شهری شرق استان مازندران بوده است. طبق نظر آلبرخت هوش سازمانی استعداد و ظرفیت یک سازمان در حرکت بخشیدن به توانایی ذهنی سازمان و تمرکز این توانایی درجهت رسیدن به رسالت سازمان می باشد. مولفه های هوش سازمانی بر اساس مدل آلبرخت عبارتند از: 1. چشم انداز استراتژیک، 2. سرنوشت مشترک، 3. میل به تغییر، 4. روحیه، 5. اتحاد و توافق، 6. کاربرد دانش و 7. فشار عملکرد. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی و نمونه های تحقیق شامل 133 نفر از کارکنان ستاد اداری پنج شهرداری نکا، رستم کلا، بهشهر، خلیل شهر و گلوگاه بوده اند که به روش نمونه گیری گروهی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسش نامه هوش سازمانی آلبرخت با ضریب پایایی آلفای کرونباخ 918/0 بوده است. نتایج اصلی پژوهش نشان داد که: 1. بر اساس آزمون t تک نمونه با فاصله اطمینان 95 درصد، میانگین وضعیت هوش سازمانی و مولفه های آن در حد مناسبی بوده است؛ 2.بر اساس آزمون فریدمن، بین رتبه میانگین حداقل دو مولفه از مولفه های هوش سازمانی تفاوت معناداری وجود داشته است. رتبه بندی میانگین ها بر اساس مولفه ها عبارت بودند از: 1.فشار عملکرد، 2. روحیه، 3. اتحاد و توافق، 4.سرنوشت مشترک، 5. کاربرد دانش، 6. میل به تغییر، 7. چشم انداز استراتژیک. در نهایت یافته های پژوهش ضرورت توجه بیشتر به بهبود مستمر مولفه های هوش سازمانی و توسعه همزمان و متوازن این مولفه ها را نمایان ساخت.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، شهرداری، مدیریت شهری، مازندران
  • فرخنده جوهری، محمدرضا پورجعفر، محمدضا مثنوی، مهدی حقیقت بین صفحات 189-204
    با در نظر گرفتن عدم توجه برخی طرحهای شهری به ویژگی ها و پتانسیلهای طبیعی- تاریخی شهر در ارائه پیشنهادات طراحی و ناکارآمدی های حاصله در زندگی شهری، به نظر می رسد استفاده مناسب از این توان ها جهت افزایش کیفیت محیط و هویت شهر امری ضروری باشد. هسته قدیمی شهر کرج یکی از محدوده های ویژه ای است که هم ماهیت تاریخی دارد و هم ماهیت طبیعی، در واقع وجود عناصر طبیعی و تاریخی همجوار با یکدیگر در این محدوده، ویژگی منحصر به فردی را به محدوده مذکور داده است که با استفاده مطلوب از پتانسیلهای بیان شده می تواند نقش مهمی در هویت شهر کرج ایفا نماید. یکی از راه های ارتقاء کیفیت پتانسیلهای مذکور که در این پژوهش به آن اشاره شده است، ایجاد ارتباط مناسب بین عناصر شاخص به کمک پتانسیل محیط طبیعی می باشد. لذا در این پژوهش سعی شده است که در ابتدا ارتباط بین عناصر طبیعی و مصنوع بررسی شده و با توجه به اینکه استفاده از طبیعت در شهر می تواند یکی از راهکارهای ارتباط بین عناصر شاخص مصنوع و طبیعی باشد، به بحث اکولوژی شهری و ارتباط طبیعت و شهر و ایجاد شهر سبز پرداخته شود و در نهایت نکات کلیدی تجارب ایران و جهان در این زمینه به صورت اصول ارتباط بین عناصر شاخص طبیعی و مصنوع ارائه گردیده است. سپس با استفاده از روی هم گذاری لایه های عناصر فیزیکی و طبیعی و تاریخی، ارتباط عمودی و افقی لکه ها بررسی شده و در نهایت با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، از جاذبه های طبیعی هسته قدیمی کرج و تلفیق یافته ها جهت ایجاد ارتباط مطلوب بین عناصر شاخص محدوده و در نتیجه بهبود و تقویت استخوانبندی شهر کرج بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: شهر کرج، هسته قدیمی، عناصر شاخص، اکولوژی شهر، شهر سبز
  • مهدی نوجوان، بابک امیدوار، اسماعیل صالحی صفحات 205-222
    یکی از مهمترین مسائلی که همواره مورد توجه سازمان های مسئول در مدیریت بحران قرار دارد انتخاب مکانی مناسب جهت اسکان موقت جمعیت های آسیب دیده از سوانح می باشد. بدیهی است عدم رعایت مکان گزینی صحیح ممکن است فاجعه دیگری حتی به مراتب وخیم تر از سانحه اولیه بدنبال داشته باشد. بنابراین لزوم برنامه ریزی، مدیریت و ارائه راهکارهای مناسب در استقرار اضطراری یا موقت جمعیت آسیب دیده قبل از وقوع زلزله الزامی می نماید. هدف از این تحقیق ارائه روشی مناسب و کارا برای مکان یابی اسکان موقت با استفاده از الگوریتم های فازی می باشد. به منظور نشان دادن کارآیی الگوی کلی مکان یابی مناسب اسکان موقت پیشنهاد شده در این تحقیق، منطقه یک شهر تهران به عنوان نمونه موردی انتخاب شده تا مکان یابی مورد نظر در سطح این منطقه صورت گیرد. با استفاده از نتایج تحلیل خسارت منطقه، تعداد بی خانمان های شهر تهران 136،786 نفر و میزان سرپناه لازم عددی بین 410 تا 615 هکتار برآورد شد. جهت انتخاب مکان مناسب، ابتدا معیارهای لازم برای مکان یابی تهیه شد. پس از بررسی تحقیق های گذشته و همچنین دریافت نظرات خبرگان، معیارهای موثر در مکان یابی اسکان موقت شناسایی گردید. این معیارها شامل معیارهایی مانند دسترسی، نزدیکی به منابع آب، فاصله از گسل ها و رودخانه ها، نزدیکی به مراکز درمانی و خدماتی و امنیت می باشد. در این تحقیق برای تلفیق معیارها (لایه ها) از دو منطق بولین و فازی استفاده شد. جهت انجام عملیات تلفیق فازی و عملیات مکان یابی اسکان موقت، با توجه به قابلیت های گسترده نرم افزار IDRISI در مسائل آنالیز تصمیم گیری چند معیاره، از این نرم افزار استفاده شد. سپس با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار (WLC)، نقشه های فازی بدست آمده، تلفیق شدند و نقشه مطلوبیت منطقه مورد مطالعه بدست آمد. با استفاده از این نقشه و منطق فازی، تعداد 17 مکان با مجموع مساحت 1/649 هکتار جهت اسکان موقت شناسایی گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با توجه به محدودیت های قطعی که در روش بولین (روش کلاسیک) اعمال می شود، در این روش مناطق مکان یابی شده نسبت به روش های مبتنی بر منطق فازی، دارای تعداد بیشتری می باشند بنابراین، این منطق در مناطقی که زمین دارای محدودیت است، مناسب نمی باشد. اما با بررسی روش فازی اعمال شده در این تحقیق، مشخص گردید که روش WLC علیرغم سادگی آن، دارای کارایی بسیار بالایی می باشد و این قدرت را به تصمیم گیر می دهد که برای عوامل مختلف برحسب درجه اهمیت آن ها، وزن های متفاوتی را اختصاص دهد. در اثر این برتری، نتیجه حاصل از مکان یابی به روش فازی WLC دارای قدرت تفکیک بهتری می باشد. همچنین نتایج نشان داد با توجه به اینکه موضوع مکان یابی تا حد زیادی وابسته به استدلال تصمیم گیری می باشد، منطق فازی نسبت به منطق کلاسیک دارای کارایی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: اسکان موقت، مکان یابی، منطق فازی، IDIRSI، WLC
  • جمال محمدی، اصغر ضرابی، جبار علیزاده اصل، جمال الدین صمصام شریعت صفحات 223-240
    امروزه یکی از تئوری های جدید شهری مورد توجه سیاستمدران علوم شهری استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح شهرها می باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیلی بر سنجش فناوری اطلاعات و ارتباطات و نقش آن در تحقق مشارکت اجتماعی و توانمندسازی مدیریت شهری است، نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه اسنادی و پیمایشی است. که جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش جهت سنجش فاوا از ساکنان منطقه 6 شهر اصفهان، با استفاده از فرمول کوکران 322 نفر برآورد گردید و نهایتا حدود 400 پرسشنامه از شهروندان و سازمانها تهیه شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد. بین سواد اطلاعاتی و پذیرش مظاهر فناوری اطلاعات و ارتباطات با عنایت به 001/0Sig= رابطه معنا داری وجود دارد. دسترسی به امکانات فاوا در محل کار در سطحی مناسب ولی در محل سکونت چندان مطلوب نیست و شهروندان برای انجام امور روزمره بیشتر با مراجعات حضوری انجام می دهند. هر چه میزان رضایت شهروندان از خدمات رسانی مدیران شهری بیشتر باشد میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری افزایش می یابد، با عنایت به 000/0Sig= بین میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و سطح مشارکت شهروندان در مدیریت شهری رابطه معناداری وجود دارد. بین میزان مشارکت اجتماعی و توانمندسازی مدیریت شهری رابطه وجود دارد، که در خاتمه پیشنهاداتی برای توسعه این فناوری در جوامع شهری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مشارکت اجتماعی و توانمندسازی مدیریت شهری
  • موسی کمانرودی کجوری صفحات 241-256
    ساماندهی بافت های فرسوده، موضوع چند وجهی و چند نظمی است. در این بین، نظام حقوقی ساماندهی بافت های فرسوده که از مهمترین وجوه و زمینه های تحقق پذیری آن به شمار می رود، تاکنون در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به طوری که یکی از بزرگترین مشکلات اجرایی ساماندهی آن بافت ها در شهر تهران، موانع قانونی و عدم امکان تملک به موقع املاک واقع در طرح های مربوط است. از اینرو این پژوهش به منظور پاسخگویی به این سئوال اساسی انجام شده است که آسیب های قانونی- اجرایی تملک املاک واقع در طرح های ساماندهی بافت های فرسوده شهر تهران چیست و چه راهکارهایی را برای بهبود آن ها می توان ارائه نمود؟ جامعه آماری این پژوهش، کلانشهر تهران است. رویکرد نظری این پژوهش، ساختاری- کارکردی می باشد؛ به گونه ای که ضمن توجه به مبانی قانونی و ساختار مدیریتی، به فرایندها و سازوکارهای اجرایی تملک املاک واقع در طرح های ساماندهی بافت های فرسوده شهر تهران می پردازد. نوع این پژوهش، کاربردی-راهبردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. در انجام این پژوهش، علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، بیشتر از روش مطالعات پیمایشی استفاده شده است. برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات پیمایشی این پژوهش، تکنیک Delphi و ابزار پرسشنامه به کار گرفته شده است. اطلاعات این پژوهش با استفاده از تکنیک SWOT تحلیل شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، تعدد قوانین موضوعی ملاک عمل، فقدان مدیریت یکپارچه و رویه های قانونی و اجرایی مختلف، مهمترین آسیب ساختاری و کارکردی نظام تملک املاک واقع در طرح های ساماندهی بافت های فرسوده شهر تهران است. در این شرایط، راهبرد حمایت و بهبود شرایط درون سازمانی مدیریت شهری تهران، از امکان اجرایی بیشتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، تملک املاک، ساماندهی، تهران
  • هوشنگ رستم پور، حسن حیدری* صفحات 257-268

    غالب برنامه ریزان شهری، بویژه در مکتب ساختارگرایی معتقدند که پدیده های گوناگون فضای زندگی را نمی توان جداگانه و بطور مستقل از یکدیگر مطالعه کرد؛ لذا پیوستگی اساسی تئوری های سکونتگاهی شهری و ناحیه ای را می توان در «تئوری سیستم ها» مشخص ساخت. این پژوهش با اعتقاد به اینکه تعادل فضایی در سیستم شهری استان فارس و بوشهر چه وضعیتی دارد، انجام شده است. با عنایت به ماهیت تحقیق سوال اصلی مقاله این است که آیا در سیستم شهری منطقه بوشهر و فارس، سلسله مراتب شهری دارای تعادل فضایی می باشند، بنابراین در این رساله هدف پژوهش ضمن غنا بخشیدن و انسجام دهی به مطالعات موجود در پی به دست آوردن شواهد عینی در خصوص بررسی تعادل سیستم شهری در محدوده مورد مطالعه می باشد تا براساس آن بتوان به ارائه یک الگوی مناسب سازمان فضایی سیستم شهری دست یافت. روش تحقیق انتخاب شده برای انجام پژوهش روشی نظری -کاربردی است که در آن از تئوری سیستم ها و روش های آمار توصیفی، استنباطی و مدل های برنامه ریزی استفاده شده است. در جامعه آماری تحقیق برای سنجش روابط جمعیتی میان شهرها 8262 نفر به عنوان آزمودنی های تحقیق مورد ارزیابی گرفتند. در نهایت مشخص گردید که با توجه به روابط مذکور در روابط فضایی جمعیت ورودی و خروجی مراکز شهری در طبقات مختلف میزان خی دو محاسبه شده کوچکتر از میزان خی دو در جدول نقاط بحرانی است و با احتمال 05/ =a فرض صفر (Ho) را می پذیریم و پذیرش فرضیه صفر دارای این معنی است که فرض وابسته بودن یا سیستمی بودن عناصر و مراکز شهری تایید نمی شود، بلکه مراکز مذکور به طور مستقل از یکدیگر فعالیت می نمایند و از همپیوندی و انسجام سیستمی برخوردار نمی باشند.

    کلیدواژگان: تعادل فضایی، شهر، سیستم، سیستم شهری، بوشهر، فارس
  • اسماعیل نصیری صفحات 269-280
    منطقه ده شهر تهران با ساختار قدیمی و فرسوده دارای 3 نوع بافت فرسوده است که بیش از 97 درصد واحدهای مسکونی این نوع بافتها دارای قطعات کم دوام هستند. اطلاعات حاصل از مطالعات اسنادی ومیدانی با استفاده از روش های آماری و نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق با تاکید بر شاخص های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، توزیع کاربری ها، زیست محیطی به ارزیابی ناپایداری مکانی- فضایی بافتهای فرسوده پرداخته شده است. جامعه آماری مورد مطالعه 400 نفر از سرپرستان خانوار در بافتهای فرسوده بوده اند که از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بیش از 97 درصد از واحدهای مسکونی بافتهای فرسوده دارای قطعات کم دوام هستند و 7/23 درصد از تاسیسات زیربنایی با ناپایداری بالا ارزیابی شده اند. محاسبه ضرایب آنتروپی و ضرایب مکانی نیز بیانگر عدم تعادل در توزیع کاربری ها است، بطوریکه ناپایداری های مکانی – فضایی کاربری ها سبب کاهش کیفیت زندگی در بافتهای فرسوده شده است. مقدار X2 (3/262) در سطح معنی داری 000/0 بیانگر رابطه مستقیم بین ناپایداری ها و محرومیت نسبی در محدود مورد مطالعه است. آلفای 07/0 و ضریب Beta نیز بیانگر آن است که شاخص های کالبدی و توزیع نامطلوب کاربری ها از جمله دلایل عمده ناپایداری بافتهای فرسوده در منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: ناپایداری، مکانی فضایی، بافتهای فرسوده شهری، شاخص ها، منطقه ده
  • مهدی استادی جعفری، امیر عباس رصافی صفحات 281-294
    گسترش حمل ونقل شهری پیامدهایی از قبیل نرخ فزاینده تصادفات رانندگی، مصرف بی رویه انرژی های فسیلی، تولید آلاینده های مخرب سلامت انسان و محیط زیست و هزینه های کلان ناشی از این موارد را به دنبال دارد. ازاینرو، افزایش نیاز روزافزون به توسعه بخش حمل ونقل به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه یافتگی ضرورت دستیابی به حمل ونقل پایدار را تقویت می نماید. در این راستا، شناسایی و اولویت دهی به سیاست های توسعه پایدار حمل ونقل بسیار حایز اهمیت است. در مقاله حاضر تلاش گردیده با استفاده از مدل های سیستم پویایی وضعیت حمل ونقل شهر مشهد مدلسازی شود. در ادامه، تعداد 20 سناریو در پنج گروه سیاستی جهت ارزیابی توسعه پایدار حمل ونقل شهری برای افق 20 ساله درنظرگرفته شده و بر مبنای نتایج آن، سیاست های موردنظر در سال طرح اولویت دهی شده است. در این ارزیابی مشخص گردیده سیاست های هم پیمایی، کاهش خودروهای فرسوده و افزایش کیفیت وسایل نقلیه همگانی، بیشترین تاثیر را بر روی شاخص های پایداری گذاشته و توانسته معضلات ناشی از حمل ونقل را طی 20 سال آینده کمینه نماید. به نظر می رسد، پیشنهادات ارائه گردیده در این مقاله در تصمیم گیری گردانندگان حمل ونقل شهری جهت دستیابی به حمل ونقل پایدار موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار شهری، مدل های سیستم پویایی، سیاست
  • یوسف اشرفی، طلا رشیدی صفحات 295-316
    در راستای سیاست های شهرداری تهران، در عمده پروژه های شهری که مسئولیت اجرای آنها را بر عهده دارد، برای نوعی فراتر رفتن از معیارهای اقتصادی و شهرسازی و توجه به آثار و پیامدهای محیطی، اجتماعی و فرهنگی طرح ها، هدف این مقاله ارزیابی پیامدهای اجتماعی احداث پارک کودک ظفرگلچین در منطقه 10 شهرداری تهران است. در این ارزیابی، روش تحقیق بر اساس هدف، ارزیابی اتا (ارزیابی پیامدهای اجتماعی) و بر حسب ماهیت، تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد که با استفاده از روش های زمینه یاب (پیمایشی)، به مطالعه ویژگی ها و صفات افراد جامعه پرداخته و وضعیت جامعه آماری را بعد از مداخلات توسعه در قالب چند صفت و متغیر مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به امکانات موجود در پارک (سرسره بازی و زمین اسکیت)، یکی از کارکردهای اصلی پارک کودک استفاده مکرر کودکان مجتمع های اطراف پارک از آن است. وجود زمین بازی برای کودکان که بیشتر برای فوتبال بچه های 10 الی 15 ساله استفاده می شود، کودکان در این سنین را تبدیل به مشتریان دایمی پارک کرده است. دومین پیامد بسیار مهم پارک، اثرات زیست محیطی آن در منطقه است. همان گونه که پارک کودک می تواند با برنامه ریزی و طرح ریزی، محل بروز و نمود فضایل انسانی باشد؛ از جهت دیگر نیز می تواند از طریق رهاشدگی و برنامه ریزی های نادرست و ساده انگارانه، به مکان بروز انواع جرایم شهری تبدیل شده و آثار اجتماعی، فرهنگی و روانی زیانباری بر شهرنشینان داشته باشند. از پیامدهای منفی که ساکنان اطراف آن به شدت از آن واهمه دارند می توان به، تبدیل آن به مکانی برای تجمع معتادان و ارازل و اوباش، مکانی برای فروش مواد مخدر و درگیری و مکانی برای شکل گیری دوستی های نامشروع اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مارزیابی تاثیر اجتماعی، پارک کودک، زمین بازی، مداخلات توسعه، پارک کودک ظفر گلچین
  • علی اصغر احسانی فرد، حمیدرضا شعاعی، کیانا مالکی شجاع صفحات 317-334
    امنیت پیش زمینه یک اجتماع سالم و احساس امنیت بستر ساز توسعه جوامع انسانی است و سعادت یک اجتماع در گرو حفظ و بقاء امنیت و احساس ناشی از آن است. حضور مردم در فضای عمومی شهر مستلزم احساس امنیت از سوی آنان است. یکی از مهمترین عوامل تهدید کننده حضور مردم در فضاهای عمومی، ترس یا احساس ناامنی (احساس عدم امنیت) است. در تحقیق از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. در داخل ناحیه شهروندان به طور تصادفی ساده انتخاب شدند و در مرحله دوم در داخل مناطق شهر جدید اشتهارد با توجه به تعداد محلات هر منطقه به تناسب محلاتی جهت نمونه گیری انتخاب شدند. برای سنجش پایایی ابزار سنجش از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. آلفای کرونباخ برای سنجش احساس امنیت در شهرهای جدید با تعداد 50 گویه (0.94=a) به دست آمد. جهت اعتبار گویه های به دست آمده و به کار گرفته شده در تحقیق در سنجش احساس امنیت، از اعتبار صوری استفاده شده است. و به منظور توصیف و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده و از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، تفاوت میانگین ها (t.test) و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. انتظار می رفت اشتهارد به عنوان یک شهر جدید واجد مولفه های اساسی امنیتی باشد و این انتظار خود از آنجا مایه می گرفت که شهر جدید بر اساس برنامه ریزی همه جانبه و با لحاظ معیارهای مورد نظر ساخته می شود و تکوین و رشد می یابد. نتایج تحقیق نشان می دهد انتظار فوق چندان برآورده نشده است که می تواند متاثر از شرایط اجتماعی کل جامعه و مهاجرپذیری شهر باشد. نتایج تحقیق نشانگر آن است که بین احساس امنیت و شاخص هایی همچون سرمایه اجتماعی، عملکرد رسانه ها،نقش نیروی انتظامی، پایگاه اجتماعی افراد رابطه معناداری وجود دارد، بنابراین تمامی فرضیه های تحقیق تایید گردیده است.
    کلیدواژگان: شهرهای جدید، اشتهارد، احساس امنیت، امنیت شهروندی، امنیت ارزشی، اقتصادی
  • محمد جوانمردی، پردیس علیزاده، عبدالعزیز راد درویش، سمانه کشایی صفحات 335-355
    فناوری نانو را منشا تحولات فناورانه و انقلاب صنعتی آینده می دانند و بسیاری از کشورها اقدام به توانمندسازی خود در رویارویی با این فناوری نموده اند. این فناوری در مراحل اولیه رشد خود است و انجام پیش بینی های دقیق در خصوص روند توسعه و ابعاد آن امکان پذیر نیست. سیاست گذاری گسترش فناوری های نوین بویژه علوم مرتبط با نانو، مستلزم بررسی ابعاد و جوانب مختلف عملکردی اقدامات پژوهشی می باشد. یکی از منابع عملکردی تولید علم، قلمرو آثار زیست محیطی آنهاست. با توجه به اهمیت این موضوع، ارزیابی خطرات زیست محیطی در همان مرحله ی اولیه ی تولید علم و تولید ایده می تواند تاثیرات چشم گیری بر پیشگیری از گسترش آسیب زیست محیطی و تاثیرات پیشبرنده ای بر توسعه پایدار علم داشته باشد. در این تحقیق سعی شده است که ابتدا حوزه های تحقیقاتی علم نانو از حیث خطرپذیری زیست محیطی با نظر خبرگان و تکنیک AHP اولویت بندی شود. سپس طبقات مختلف ریسک با توجه به اوزان بدست آمده برای هر یک از حوزه های تحقیقاتی و میزان ریسکی که در هر طبقه از ریسک ایجاد می کنند و با استفاده از روش TOPSIS فازی، رتبه بندی می گردند. با توجه به اینکه این پژوهش نتیجه انجام یک پایان نامه کارشناسی ارشد می باشد لذا طریقه ی استخراج عوامل با استفاده از ادبیات تحقیق در پژوهش به تفصیل آورده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین خطرات در حوزه ی فناوری نانو در مراحل اولیه تولید ایده مربوط به خطر سرطانزایی مواد می باشد. پس از آن مواد حساسیت زای پوستی و خطرناک برای محیط های آبزی سلامت انسان و محیط زیست را تهدید می کند و کمترین تاثیر مربوط به مواد جهش زای ژنتیکی است. محاسبات انجام شده جهت افزایش دقت در محیط فازی به روش محاسبات فازی و محاسبات غیر فازی انجام شده است که نتایج بدست آمده در رتبه بندی بسیار به یکدیگر نزدیک می باشند.
    کلیدواژگان: تاپسیس، نانوتکنولوژی، ریسک زیست محیطی، تجزیه تحلیل سلسله مراتبی، محیط فازی
|
  • Pages 7-26
    Urban reform and improve its performance and its management in municipalities and regions without addressing this complex and its role and enhance its performance would not be possible. Studies show The Balanced Scorecard BSC and Organizational Excellence Model EFQM «in combination" can be a useful framework for evaluating the performance Especially System performance in urban areas and municipalities to provide; because these two models, Regardless of which have significant similarities, have different origins and can establish a good overlap. The model presented in this study to evaluate the management and operation areas of Tehran, the two models we are based. Model evaluation and performance management in municipalities And in the urban areas, And the correlation between motivation and organizational dimensions (with component history, mission, culture and reward systems) Resource management (with the components of process management, financial management and budgeting, financial management, facilities management and human capital) Performance (with component-level performance of staff, program and practice levels of performance across the organization) And stakeholder satisfaction (with the components of the citizens, civil society, employees, investors and providers of municipal services) The equilibrium level of performance was confirmed Balance in performance and satisfaction of its citizens (municipality) will be.
    Keywords: Integrated model, evaluation, performance management, BSC, EFQM, municipalities, urban communities, regions 3, 18
  • Mohammad Hosein Hoseini *, Mohammad Hosein Poor, Ali Soltani, Mahyar Ardeshiri Pages 27-40
    Providing a description of a practical method in order to determine maximum density of building in reliance on block's specifications and its influence on building density is one of the notable and practical themes in the field of urban planning debates which is less discussed. Exertion of specific tendencies and unscientific approaches in determination of proposed density, besides disproportionateness of the proposed density percentages to specifications of residential blocks are from reasons that can be discerned in decreasing of environmental quality of Iran cities residential blocks. This research makes an effort by assessment and finding effective indexes on building density on scale of residential blocks in urban built texture to present a practical method to show how building density percentages should be determined based on physical limitations of urban blocks. This method was assessed in GhasrO'Dasht neighborhood in city of Shiraz and follow issues was resulted. 1) Proposed criteria of urban development plans have no sufficient scientific basis at density subject. 2) Main agent in determination of building density are the overcastting length of buildings and open space per every unit of residential block and building density, occupation extent and numbers of floors could have different value.
    Keywords: Building Density, Residential Blocks, Urban Planning, Shiraz
  • Ali Asghar Adineh Vand *, Maryam Haji Zadeh, Mostafa Qadami Pages 41-64
    One-sided and subject-focus look will bring about many problems for a city; the only ways to meet these problems are public supervision (accountability) and cooperative action; these two ways can increase the level of efficiency. This study aimed at providing a comprehensive definition and analysis of the good municipal rule.Furthermore, this study was an attempt to present a set of indexes for developing good municipal rule in Iran, and to investigate these indexes in the municipal management of Bobolsar city. When it came to the Research method and data collection tools of the study.descriptive survey method, analytic method and questionnaire were used. Hypothesizes of the study were based on the fact that three factors,cooperation, accountability and efficiency, were in an inappropriate level in Babolsar City, and there was a significant difference between the educated people and other citizens of this city in terms of cooperation. Investigating thesehypothesizes, average level of cooperation and efficiency were -0.024 and -0.025 respectively.These numbers showed that the level of cooperation and efficiency werein a low level in Babolsar City. However, educated citizens showed more interest in cooperating with the municipality: the average level of cooperation was 0.05.As far as the accountability of the municipality was concerned, the citizens believed it was in an average level:the average level of accountability was 0.094.Our analysis showed that the main hypothesis of the study and also the secondary hypothesizes of the study, except the hypothesis which considered the factor of accountability in a lower level, could be supported.To investigate the above mentioned hypothesizes, ANOVA and LSD were used.65 percent of the population of the study were men and the rest(35 percent) were women;all these participants were above the 18 years old and the average level of age was 38.8.Furthermore,an average of the participants had a degree higher than the diploma.Generally speaking, these participants were classified as follows: the educated people who lived in Babolsar, those who consulted to the Babolsar’s municipality, and businessmen of Babolsar city. These participants were selected through simple random sampling and then were investigated.
    Keywords: Population explosion, good municipal rule, public supervision, cooperative action, efficiency, effectiveness
  • Sahar Esmailian, Mohammad Reza Poor Jafar Pages 65-82
    Coordination and connection between space elements and their functions in historic fabrics of Iran caused those historic Iranian cities look like as an integrated frame. On the other hand the space value of these cities, were given shape by consecutiveness and attention to physical and visual qualities. In these cities the combination of urban spaces based on the network of Dynamic and halt spaces; this combination in Iranian historical fabrics is organized an integrated urban space network which forms the space structure and the framework of the texture. This article researches about the role of urban space networks in fabric of Iranian historical cities. This article researches about the role of urban space network in fabric of Iranian historical cities. The main research method is analytical description on the subject literature and Dardahst district in Isfahan with context analyze method will finished the research process. The results of this research show that the combination of three factors as physical setting, activity and events and meaning are key attributes of creating this network. Also over time these criteria cause urban space network functional enduring in the structure of historic fabrics.
    Keywords: Urban space network, urban structure, consecutive spaces, Isfahan, Dardasht
  • Mohammad Javad Mahdavi Nejad *, Mohammad Reza Bemanian, Masoomeh Amini Pages 83-106
    Today more than ever the city, large or small, offers countless opportunities for education. For the first time the theory of Educating City released as international convention in 2004. Educating cities must offer all inhabitants, as prerequisites, growing objective for the community, education in the values and practices of a democratic citizenship: respect, tolerance, participation, responsibility. Educating cities must interest public consensus, programmers’, heritage and services. The main scope of this paper is about determining the design principles of educating cities in Iran. The most important goal of this study is presentation of a model which turns Tehran to an educating city.
    Keywords: educating cities, citizenship, Educating City theory, Tehran
  • Keramat Allah Zyari, Ali Mahdi *, Masoomeh Mahdian Bahnamiri Pages 107-124
    Today, due to extensive urbanization and physical development of cities, urban management and administration is to become a hard work to do for most municipalities that are located particularly in city management. In this regard, the first and most important limitations to solve the growing problems of urban and inefficient services in many developing cities of nations such as Iran is lack of Sustained and continuous financial resources,, inefficient management and cost planning system which ultimately lead to urban predict landscapes and dissatisfaction of citizens. Thus the need for further studies in the context is very importance for the stability of income and creating a suitable quality of citizen life. In this way, a new point of view to a sustainable income sources in the municipal, will ensures a bright future for cities to develop a comprehensive ideal city. So, the present article intends to study and identify the resources and strategies for sustainable income for Mahabad city as one of the major cities of west Azarbaijan province. Type of research is applied and the survey method is descriptive-analytical. The results show that the city of Mahabad has many problems in many aspects which have roots in lack of mechanisms and strategies for sustainable income. Finally, with regard to the problems of the municipality, strategies have been suggested to sustainable income.
    Keywords: municipality, sustainable income, urban management, Mahabad city
  • Asghar Nazarian Pages 125-138
    Choosing the type of urban management model reflects insight into relationships to be held between municipality and councils. It also considers as index for executive power and level of participation. Defining managerial style for city and conducting power down toward urban managers is regarded as significant discussion of the best managerial model. City managerial model has a close relation to creation or solution of city problems. Survey over Tehran Municipality managerial model offers that the regular model of urban management in Iran is council-manager; Analyzing managerial pattern of Tehran and its features peculiarly dative selection of mayor causes hard dependence of urban management model's elements to the main structure of power. This procedure in turn exacerbates lack of civil institutions and people participation has made urban management as contest arena for political parties over national level. So, council-mayor model is suggested as the convenient model. Applying the model through masses-based procedure and communicative insight into urban problems, in one hand, over national level emphasizes declining role of the center of power and on the other hand in local level it strengthen local management, participation of local community, multi-level and multi-agent government for effective urban management. This model using deductive measures of theoretical discussions urban governance supports urban governance indicators (citizens participation, justice and taking responsibility) and elevates other indicators like the authority of urban manager, mayor power, coordination and cooperation between council and municipality, expertise in municipal body, surveillance power of council and consistency in urban management. Using the model also, decline the dependency of political elements over national level and in an overall view invigorates institutional management the city of Tehran.
    Keywords: Urban management, urban governance, city management pattern (model)
  • Soodeh Bayat, Arian Qoli Poor, Ali Asghar Poor Ezzat Pages 139-156
    Present study aims to investigate the concept of learning city and to identify affecting factors on building this concept in Tehran Municipality, borough 6. To this end, organizational learning and learning organization concepts are initially investigated and then a conceptual framework is devised based on previous literature. It includes five major variables including mission and strategy, creativity training and learning, leadership and empowerment (contribution), communication development and knowledge workers. Literature studying indicates that some main entities should act as learning organs to establish and keep on learning city including municipality, schools, adults’ applied and scientific training centers, universities and SMEs. Then, a 92 – item questionnaire was devised to measure learning city variables in each urban organ in Tehran Municipality, borough 6 and it was distributed among 100 interviewers. In present paper, gathered data was analyzed by Kolmogrov – Smirnov test, single-sample t test for normal distributions and ANOVA. Research findings show scholars’ opinions on the status of Tehran Municipality, borough 6, in terms of the aspects of a learning city. Finally, the importance of learning in city concept is discussed and guidelines are provided to develop learning city concept.
    Keywords: Lifelong Learning, Organizational Learning, Learning Organization, Learning Community, Learning Ci
  • Jamal Abdollah Poor *, Hasan Mokhter Poor, Rajabali Mokhtar Poor Pages 157-174
    today, most expert believe that the focused urban management experience is failed and it is impossible without citizen participation. So the attraction of citizens’ participation is the main concerns of the urban new managements. Tehran Municipality the one of the major institutions of urban management has adopted the social approach in order to attract the participation of citizens and has taken the basic steps. The present article is aimed to explore the status of Tehran citizens’ tendency to participate in doing activities of municipality (case study region 4). Chosen theoretical framework for understanding the effective factors, a framework based on a combination of individual and social factors. The survey method was used to examine the hypothesis. The statistical data analysis techniques such as Pearson correlation, t and F tests and multiple regression analysis was used to analyze data. The research results indicate a moderate level of citizens participation tendency that its changes will be explained with factors such as gender, employment status, knowledge and information on urban affairs, expected rewards of participation, association membership, experience and interest in and desire to live in neighborhoods. Municipality with different measures based on results of this study can enhance citizens’ participation willingness, operating these capacities and attract them in doing its activities.
    Keywords: participation, tendency to participation, citizens of region four, municipality
  • Mehdi Sattari Qahfarrokhi *, Ali Reza Zamanian Pages 175-188
    The purpose of this research was to survey the organizational intelligence in the east urban management of Mazandaran province. According to Albrecht, Organizational intelligence is the capacity of an organization to mobilize all of its brain power, and focus that brain power on achieving the mission. Organizational intelligence components based on Albrecht’s model included: 1.strategic vision, 2.shared fate,3. Appetite for change,4.heart, 5.alignment and congruence,6.knowledge deployment and 7.performance pressure. The research method was descriptive-survey and research samples including 133 administrative staffs in five municipalities of Neka, Rostamkola, Behshahr, Khalilshahr and Galogah, that were selected through Stratified sampling.Research tool was Albrecht’s organizational intelligence questionnaire with 0.918 Cronbach,s alpha reliability coefficient. Main results of the research showed that: 1.According to One-sample t test with 95 percent confidence interval the organizational intelligence and its components were in acceptable condition;2.Based on Freidman’s test, there was significant difference between mean rank of at least two components of organizational intelligence components. Means ranking based on the components included: 1.Performance pressure, 2.Heart, 3.Alignment and congruence, 4. Shared fate, 5.knowledge deployment, 6.Appetite for change, 7.Strategic vision; finally, research findings showed necessity of more attention to components of organizational intelligence continuous improvement and simultaneous and balanced development of this components.
    Keywords: Organizational Intelligence, Municipality, Urban Management, Mazandaran
  • Farkhondeh Johari *, Mohammad Reza Poor Jafar, Mohammad Reza Masnavi, Mehdi Haqiqat Bin Pages 189-204
    Considering the lack of attention of some urban projects to city natural-historic features and potentials in the offers of the design and resulting inefficiencies in urban life, it seems proper use of these potentials for increasing the quality and identity of the city is essential. The old core of the city of Karaj is considered one of the particular zones which includes natural and epochal identity, actually the existence of natural and historical elements adjacent to one another in this zone, give specific feature to pointed zone by using optimal the expressed potentials can bring about an important role to play in the identity of the City of Karaj. One of the ways to improve the quality of the expressed potentials that in this research study referred to is good relationship between the important elements with helping of the potential of the natural environment. Therefore, this study has tried to consider in the beginning the relationship between the natural and artificial elements and according to the use of the nature in the city can be one of the strategies of the relationship between the important artificial and natural elements, in continue to discuss the urban ecology and the relationship of the nature and the city and the green city, and finally have been discussed the key points of Iran and world experiences in this context as the principles of the relationship between natural and artificial important elements, then using to overlay the layers of the physical and natural and historical elements, the vertical and horizontal relationship of stains is considered and finally from natural attractions of the old core of the city of Karaj with using the analytical – descriptive method and integrating the findings to create a good relationship between important elements of zone and thus improving and strengthening the framework of the city of Karaj have been used.
    Keywords: The old core of the city, Relationship, Important elements, urban ecology, green city
  • Mehdi Nojavan *, Babak Omidvar, Esmail Salehi Pages 205-222
    One of the most important problems that always have been considered by the authorities in the crisis management is the selection of site for emergency and temporary sheltering. It is obvious that inappropriate site selection may lead to another disaster that is more complex than the main one. So, the necessity of planning, managing and offering appropriate options for temporary sheltering of affected people before the occurrence of earthquake is vital. The objective of this research is the presentation of the appropriate and efficient method for the selection of site for temporary sheltering using Fuzzy algorithms. For illustrating the efficiency of proposed algorithm, the municipality district no.1 of Tehran is selected as the case study. Using the results of damage assessment of the study area, the number of homeless people was evaluated 136786 people and the required shelter was evaluated 410-615 hectares. For the selection of site, initially necessary criteria are determined. After studying the past research and receiving the expert’s viewpoints, 13 criteria were selected. These criteria include criteria such as vicinity to water resources, distance from faults and rivers, vicinity to hospitals and other therapeutic centers, and security. In this research, Fuzzy and Boolean logics have been used for the combination of the criteria (layers). IDRISI is used for the implementation of fuzzy operations and the selection of site for temporary sheltering due to its high capability in the multi criteria decision making analysis problems. Then using WLC (Weighted Linear Combination) method, the produced fuzzy layers (maps) were combined and the map of eligibility was produced. Using this map and Fuzzy logic, 17 zones with total area of 649.1 hectares were selected for temporary sheltering. The results indicated that due to applied decisive limitations in Boolean method (classic method), the number of selected sites are more than Fuzzy method. Boolean logic is not appropriate for the areas that land use has some limitations. Assessment of applied fuzzy method in this research (WLC) showed that despite the simplicity of WLC method, it has high efficiency and makes possibility of allocating different weights to various criteria due to the importance of criteria. Considering this predominance; the outcomes of the selection of site using WLC fuzzy method have better resolution power. However results showed that the selection of site depends on the experience and personal judgment of the corresponding manager, therefore fuzzy logic has high efficiency.
    Keywords: Fuzzy Logic, IDRISI, Selection of Site, Temporary Sheltering, WLC
  • Jamal Mohammadi, Asghar Zarabi, Jabar Alizadeh Asl *, Jamal Aldin Samsam Shariat Pages 223-240
    Nowadays, one of new urban theories which attention of urban sciences politicians is the use of ICT in the cities, the current paper attempts to examine Assessment of ICT and Its Role in Realization oF Social Participation and Empowerment of Urban Management: the Case Study of Isfahan - District 6. The research method is applied-developmental and the study method is survey-documental. To collect data, questionnaires were used and SPSS was used for analyzing data. The samples were selected from residents of Isfahan’s central district and its size was estimated by Cochran method and ultimately questionnaires were provided from citizens and institutes. Findings show that: there is meaningful relationship between Information literacy and acceptance of ICT symbol (sig=0/001). Accesses to ICT facilities are in a good level in working places but not in living ones and citizens have to go out to do own routine affairs. The more satisfaction of citizens whit services of urban managers, the more citizens Participation in urban Management (sig=0/001). There is meaningful relationship between the level of using ICT and the level citizens Participation Urban Management (sig=0/000). There is a relationship between Social Participation and Empowerment of Urban Management (coefficient correlation 0/42). At least some proposals put forward to development this technology in urban society.
    Keywords: information, communication technology, Social Participation, empowerment of urban management
  • Moosa Kamanroodi * Pages 241-256
    The organization of urban decay texture is a multifaceted and multi-disciplinary issue. However, the legal system regarding the organization of these urban fabric which somehow guarantees its fulfillment, has not been fully considered. It is argued that the legal barriers and lack of due possession of estate properties correspond with the relevant plans are being considered as a major executive problems. This study aims to answer the following fundamental questions: “What are the legal-executive vulnerabilities regarding estate properties possession pertaining to Tehran’s urban decay texture? What improvement measures could be adopted?” This study is based on Tehran metropolitan. Its theoretical approach has structural–functional nature. That is along with the legal and managerial structure, estate property possessions, executive mechanisms located in Tehran’s urban decay texture should be taken into account as well. This research has both applied and strategic nature and is carried out through descriptive and analytical method. Moreover, this study is based on both documentary and survey method. Moreover, Delphi and SWOT technique as well as questionnaire were applied. This study suggests that lack of urban integrated management and the existence of numerous varied legal-executive procedures are being considered as the major structural and functional vulnerabilities regarding Tehran’s urban decay texture. This in turn, invites more attention regarding support strategy. Taking advantage of strengths and combating with internal weaknesses with regard to urban management organization has high priority.
    Keywords: Decay Texture, estates possession, organization, Tehran
  • Hooshang Rostam Poor, Hasan Heidari Pages 257-268

    Most urban planners, especially in the structuralism school believe that different phenomena can not be a separate living space and studied independently of each other. So fundamental coherence theories of urban and regional habitat can be found in "systems theory" made clear. This study convinced that the balance of urban space in the system of Fars and Bushehr situation is what has been done. Considering the nature of the research question is whether the article in Bushehr and Fars regional urban systems, urban hierarchy have a balance of space, so the aim of this thesis research, and enriching the consistency week in studies seeking to obtain evidence objective regarding the balance of the urban system is studied in the range to be the basis to provide a suitable model of spatial organization of urban systems achieved. The research method chosen for theoretical research approach - in which the application of systems theory and methods of descriptive statistics, inferential and planning models are used. Community survey to measure relationships between cities population 8262 persons as research subjects were evaluated. Eventually was determined that due to the relationship mentioned in the spatial relationships populations incoming and outgoing urban centers in different classes amount Chi calculated smaller than the amount of Chi Table critical points is likely in a=0/5(Ho)is zero to accept and accepting the hypothesis of zero means is a hinge or system elements, and urban centers is not confirmed, but the facilities to operate independently of each other and you have integration and system integrity are not.

    Keywords: balance, space, city systems, urban systems, Bushehr, Fars
  • Esmail Nasiri Pages 269-280
    The district ten of Tehran with old and erode structure have over than 85196 erode house in this district are three erode texture that over than 97 percent of house have spice powerless. In this article for receive to goal research that is analysis instability place-spaceal urban erode texture in ten district of Tehran statistical and analytic with approach to indices of physical economical social cultural and distribution of land use and environmental. For analysis of data have used method descriptive and inference statically and spss software have used about 400 person guardian family of erode texture with Cochran formula have selected. Results show that over than 97 present of houses have powerless spices and 23/7 percent of infrastructural with up unstability have assessment. 57/3 percent of guardian families with seven person average in profession of worker have employed. Entropies and place efficient calculation show unstablity in distribution of land use. however unstability place- special of land use have case decrease of quality of life in erode texture. Size x2 (262/3) in meaningful level; /000 showed directive relatives between unstablity and relative privation in erode texture. Alfa. /.7 and beta coefficient sho that indices physical and undistribution of land use are most important of unstablaity in erode texture.
    Keywords: Unstability, place, spatial, index, Tehran (district of ten)
  • Mehdi Ostadi Jafari *, Amir Abbas Rassafi Pages 281-294
    Urban transport development has resulted in a massive increase in rate of accidents, more consumption of fuels and emission of dangerous pollutants, and consequently considerable costs. These issues alongside the increasing needs to transportation services a rise the necessity for gaining sustainable transportation as one of the principle solutions for development. However, recognition and prioritization of sustainable transportation policies are very important. In this article we tried to model Mashhad transportation by using a system dynamics framework. Then, 20 scenarios have been introduced for sustainable urban transportation appraisal in 5 policy groups for 20 years. In this evaluation scheme, carpooling, reducing old vehicles and improvement of public transportation have identified as the most effective factors on sustainability indicators and is able to minimize the negative consequences of transportation in the study horizon. It seems that suggestions of the current paper may be useful for decision-makers in achieving sustainable urban transportation.
    Keywords: sustainable urban transport, system dynamics model, policy
  • Yoosef Ashrafi, Tala Rashidi Pages 295-316
    Social impact assessment (SIA) is one of the newest subjects in development-related issues, which has been started with USA’s environmental national policy. This issue has attracted immense attention in last five decade (from mid 70s) through the published results in related books and articles. Social impact assessment reflects the social results of interaction between development and society, while emphasizes the necessity of evaluating the post-decision impact by urban managers before taking action. This also provides an opportunity to the people, who are influenced by this intervention, to achieve the chance to participate in designing their future environment. So, estimating social consequences can be helpful in addressing concerns of social development in designing projects. The purpose of this paper is to evaluate the social consequences of constructing a Children's Park “Zafar Golchin” in district 10 of Tehran municipality. This paper is written to satisfy the policy of Tehran’s municipality, which is responsible for most of the urban projects, to consider the environmental, social and cultural consequences of the projects. In this evaluation, the method of research according to the goal is social impact assessment, and according to nature is descriptive-analytical, which studies the characteristics and traits of individuals. Also, in this paper the state of statistical society in the form of some attributes and variables after development interventions have been studied. According to the features in a park (sliding and skating), frequently usage of park by children in the surrounding complexes is one of the main functions of the Children's Park. Because of the playground in the park, mostly the children in the range of 10-15 ages use the park. So, one can claim that the most important social consequence of construction of Zafar’s Children park is positive effects of Park on kids (providing opportunities for playing, exercising, learning, reducing obesity and improving mental health). So, the kids are the most important community who are affected by the direct and positive effects of the park. Since, formerly the place of the park was a ruined place, where the surrounding residents were putting their garbage, it caused very bad odor in the area, and as a result, the second important effect of the park is its environmental effects in the area. Although, by accurate planning, the kid’s park can be a place for improving human merits, but by inaccurate and simplistic planning, it can be converted to a place which crimes will happen, and so it will have negative social, cultural and sociological on the residents. Some of the negative consequences which residents worry about are that the park will be converted to a place of accumulation of drug addicts and gangsters; it will be a place for trading drugs, and formation of some illegal friendship.
    Keywords: Social impact assessment, Children's Park, Playground, Development interventions, Children's Park Zafar Golchin
  • Ali Asghar Ehsani Fard *, Hamidraze Shoai, Kiana Maleki Shoja Pages 317-334
    Security, Background of healthy community any sense of security, development and prosperity of human societies and the survival of a community depends on maintaining the security and sense of it. The city requires people in public space are safe from them. One of the most important factors threatening the people in public spaces, fear or feeling of insecurity; Study security issues were considered in this city where one would expect Eshtehard as a new city the basic component is eligible security and its expectation that the funds were The new city of a place is defined in terms Based on the comprehensive plan and the criteria required to be made And will develop and grow. The results show the above is not expected to meet this could be influenced by the social conditions of the whole community and migrant vulnerability. The results indicate that Between feeling safe and indicators such as Social capital, performance media, the police, social status, so all people have a meaningful relationship has been confirmed by research hypotheses.
    Keywords: new city, Eshtehard, security (social security, economy, values, political, environmental, national security), feel safe
  • Mohammad Javanmardi *, Pardis Alizadeh, Abdolaziz Rad Darvish, Samaneh Keshai Pages 335-355
    Nanotechnology is the origin of technological developments and considers the next industrial revolution, and many countries in attempting to meet their empowerment have the technology. This technology is in early stages of their growth and does detailed predictions about the development process and its dimensions is not possible. Policy development of new technology, especially nano-related science, involves various aspects and dimensions of performance measures are research. Functional source of knowledge production, the environmental effects of their territory. Considering the importance of this issue, assessment of environmental risks in the initial stage of production of knowledge and ideas can produce beneficial effects on preventing the spread of environmental damage and the impact of a promoter of sustainable development is knowledge. The study has tried the effect of each of the environmental risk factors using fuzzy AHP are given. Then, according to the weights obtained for each factor using fuzzy TOPSIS risk levels created in the desired areas are ranked. Considering that the study results do a master's thesis is so way using factors extracted from literature research study are presented in detail. The results showed that nano-particles and nano-fibers, the greatest impact on various areas of risk and Fullerenes are having the least risk to the environment can result. Also according to the results that can be downloaded from the influence of factors causing cancer and in contact with sensitive skin and are the least effect on these factors are genetic. Performed calculations to increase accuracy in fuzzy environment using non-fuzzy computing and fuzzy computing has been done results in the ranking are very close to each other.
    Keywords: TOPSIS, nanotechnology, Environment existence risk, Analytic Hierarchy Process, Fuzzy environment.