فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طیبه پرتوی، سید احمد میرشکرایی صفحات 391-404
    در این مطالعه از روش «مشتق سازی – گسست کاهشی» (DFRC) برای بررسی ساختار لیگنین چوب آسیاب شده (MWL) و لیگنین دیوکسان چوب سرو سیمین استفاده شد. با استفاده از این روش و نیز فنون طیف سنجی 13CNMR FT- و GC-Mass و کروماتوگرافی تراوش ژلی (GPC) ساختارهای تشکیل دهنده این دو نوع لیگنین مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج نشان داد که مهمترین واحدهای ساختاری در دو لیگنین فوق الذکر از شکسته شدن پیوندها در موقعیت های? -O-4 حاصل می شوند. بر اساس این مشاهدات، مهمترین واحدهای ساختاری در لیگنین دیوکسان و لیگنین چوب آسیاب شده به ترتیب، 4- هیدروکسی-3- متوکسی-1- فنیل پروپن و 4- هیدروکسی-3- متوکسی-1- فنیل- پروپنال (ساختارهای گواییاسیل) می باشند.
  • لعیا جمالی راد، کاظم دوست حسینی، سیداحمد میرشکرایی، گرالد کخ صفحات 405-420
    تغییرات رنگی چوب ناشی از عوامل زیستی یا غیرزیستی و یا ترکیبی از هر دو، باعث کاهش کیفیت چوب، افزایش هزینه های فرآوری و همچنین کاهش کیفیت محصول نهایی می گردند. در این تحقیق تغییرات آناتومیکی و توپوشیمیایی مواد استخراجی و لیگنین قبل و بعد از تیمارهای خشک کردن و کهنگی در برون چوب راش با استفاده از روش میکرواسپکتروفوتومتری UV در سطح سلولی (UMSP) مورد مطالعه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل ترکیبات شیمیایی به روش کروماتوگرافی مایع فشار بالا (HPLC) صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهند که با افزایش دمای خشک کن تاoC 180 و افزایش مدت زمان کهنگی تا 6 ماه مقدار مواد استخراجی در حفره آوندها و حفره سلول های پارانشیمی و میزان لیگنین در لایه های مختلف دیواره سلولی افزایش می یابد. همچنین می توان یک ارتباط مستقیم بین شدت تغییر رنگ مشاهده شده و میزان جذب مواد استخراجی در محدوده طول موج nm 700-280 تعریف کرد. هرچه تغییر رنگ مشاهده شده شدیدتر باشد، به همان اندازه میزان جذب مواد استخراجی در طول موج nm 280 بیشتر خواهد بود. آزمایش های HPLC نشان می دهد که با افزایش دما و مدت زمان کهنگی، تغییرات رنگی بیشتر و واضح تری در بافت چوب راش اتفاق می افتد و ترکیبات لیگنین و مواد استخراجی دستخوش تغییراتی می شوند و می توان سیگنال های مربوط به کاتکین و 2 و 6- دی متوکسی بنزوکینون را مشاهده کرد که از جمله پیش ترکیب های اصلی گروه های رنگ ساز در چوب راش هستند.
  • مقداد جورغلامی، باریس مجنونیان صفحات 421-430
    اثرات استفاده از اسکیدرهای چرخ لاستیکی در چوب کشی بر روی خاک های جنگلی می تواند به سه گروه اصلی تقسیم بندی شود: بهم خوردگی خاک، کوبیدگی خاک و شیاری شدن خاک. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تعداد تردد اسکیدر چرخ لاستیکی تیمبرجک C450 و رطوبت خاک در مسیرهای چوب کشی بر روی شیاری شدن و ایجاد رد چرخ در خاک های ریزدانه و کمی کردن این اثرات است. این مطالعه در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود اجرا شد و اثرات رطوبت خاک در سه دسته 25، 35 و 45 درصد و سطوح متفاوت کوبیدگی که به وسیله تعداد عبور اسکیدر اعمال شده شامل 1، 5، 10، 15، 20 و 30 بار تردد است. نتایج نشان داد که افزایش تعداد دفعات عبور اسکیدر، شیاری شدن و تشکیل رد چرخ را افزایش داده است. همچنین شیاری شدن و تشکیل رد چرخ در خاک در رطوبت 45 درصد بیشتر از رطوبت های 25 و 35 درصد است. به طور میانگین، عمق رد چرخ خاک در رطوبت های 25، 35 و 45 درصد به ترتیب برابر 43، 101 و 172 میلی متر است. بنابراین متوقف کردن عملیات چوب کشی در طول دوره ای که رطوبت خاک بالا است، می تواند صدمه به خاک و ایجاد رد چرخ را کاهش دهد. در نتیجه عملیات چوب کشی به طور عمده باید در طول فصل تابستان و شرایط خشکی انجام شود.
  • ندا سخاوتی، سید محسن حسینی*، مسلم اکبری نیا صفحات 431-438

    محلب Cerasus mahaleb (L.) Mill یکی از گونه های درختی مهم موجود در جنگل های زاگرس می باشد از جمله گونه هایی است که بیشترین خطر نابودی متوجه آن می باشد. در این بررسی، تاثیر تیمار های مختلف سرما دهی (با توجه به رویش محلب در ارتفاعات فوقانی)، مورد بررسی قرار گرفت. تیمار های مورد بررسی شامل: 4، 8، 12، 16، 18، 20 و 22 هفته استراتیفه سرد (در حالت های با و بدون پوسته) بودند. نتایج این بررسی نشان داد بین تیمار های مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.01) و تیمار 22 هفته استراتیفه سرد دارای بیشترین میانگین جوانه زنی (5/61 درصد) است. کمترین میزان جوانه زنی در تیمار 8 هفته استراتیفه سرد صورت گرفت و در تیمار های شاهد و 4 هفته استراتیفه سرد، جوانه زنی مشاهده نشد. بیشترین قدرت جوانه زنی نیز در تیمار 22 هفته استراتیفه سرد و کمترین میزان آن در تیمار 4 هفته استراتیفه سرد صورت گرفت.

  • اصغر طارمیان صفحات 439-452
    در این تحقیق، الگوی دینامیکی همکشیدگی چوب راش (Fagus sylvatica) و نوئل (Picea abies) طی خشک شدن به صورت غیرمخرب و پیوسته با استفاده از تکنیک طیف سنجی با اشعه X بررسی شد. همچنین، مطالعات میکروسکوپ الکترونی (ESEM) و الگوی توسعه گرادیان رطوبت نیز انجام شد تا تشخیص دقیقی از رفتار دینامیکی همکشیدگی این دو چوب ارائه گردد. نتایج نشان داد که الگوی دینامیکی همکشیدگی چوب راش و نوئل متفاوت است؛ همکشیدگی چوب راش به هنگام جریان توده ای (مویینگی) آب آزاد و همزمان با کاهش رطوبت سطح بلوک چوبی به زیر نقطه اشباع فیبر آغاز شد؛ در حالی که همکشیدگی چوب نوئل فقط در هنگام انتشار آب آغشتگی رخ داد. نوساناتی در الگوی دینامیکی همکشیدگی چوب راش مشاهده شد که بیانگر همکشیدگی ناهمگن تر آن در مقایسه با چوب نوئل است. در هر دو چوب به ویژه چوب راش، در دامنه انتشار آب آغشتگی و در رطوبت نزدیک به رطوبت نهائی با وجود کاهش رطوبت، همکشیدگی رخ نداد. با توجه به عدم مشاهده آثاری از چین خوردگی سلول ها در چوب راش، می توان نتیجه گیری کرد که همکشیدگی قابل ملاحظه چوب راش در دامنه آب آزاد نمی تواند ناشی از چین خوردگی سلول ها در اثر کشش مویینگی باشد.
  • ابوالفضل کارگرفرد صفحات 453-460
    این تحقیق با هدف بررسی اثر زمان انبارداری ساقه پنبه بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب ساخته شده از آن بوده است. بنابراین با استفاده از ساقه پنبه در 5 حالت تازه، بعد از 4 ماه و 8 ماه انبارداری در دو حالت فضای باز و سرپوشیده و همچنین کاربرد 2 نوع ترکیب چوبی شامل 100 درصد ساقه پنبه و ترکیب 60 درصد ساقه پنبه و 40 درصد چوب صنوبر، اقدام به ساخت 30 تخته خرده چوب آزمایشگاهی همسان گردید. سپس ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها اندازه گیری و نتایج حاصل با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان انبارداری ساقه پنبه، مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده با کاهش معنی داری روبرو گردید. با این حال افزوده شدن چوب صنوبر به ترکیب چوبی باعث شد که مقدار کاهش مقاومت خمشی و به ویژه مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده با ساقه پنبه با انبارداری 4 و 8 ماه به حداقل برسد. نتایج نشان داد که انبارداری ساقه پنبه موجب کاهش چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده گردیده است و استفاده از چوب صنوبر در ترکیب چوبی برای حفظ میزان چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده در سطح مطلوب موثر بود. همچنین با افزایش زمان انبارداری ساقه پنبه، واکشیدگی ضخامت تخته ها به طور معنی داری افزایش یافت. نتیجه این بررسی بیانگر آن است که کلیه ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب ساخته شده از ساقه پنبه با افزایش زمان انبارداری آن کاهش می یابد.
  • سیاوش کلبی، اصغر فلاح، شعبان شتایی جویباری، جعفر اولادی قادیکلایی صفحات 461-474
    برآورد مشخصه های ساختاری جنگل، از اساسی ترین اطلاعات در مدیریت پایدار و برنامه ریزی جنگل می باشد. در این مطالعه ارتباط بین داده های سنجنده ASTER و سه مشخصه مهم ساختار جنگل شامل حجم سرپا، سطح مقطع برابر سینه و تعداد درختان در هکتار، در بخشی از جنگل های شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. پیش پردازش و پردازش های مناسب بر روی داده های طیفی انجام گرفت. پس از برداشت اطلاعات زمینی محاسبات مقادیر حجم، سطع مقطع برابر سینه و تعداد درختان در هکتار در سطح قطعات نمونه صورت گرفت. ارزیابی اعتبار بهترین مدل بدست آمده با تعدادی قطعه نمونه و با معیارهای ارزیابی مناسب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیب خطی شاخص های MSAVI2، NDVI و باند سبز نسبت به دیگر شاخص ها و ترکیبات باندی به کار رفته، توانست مشخصه حجم را بهتر پیش بینی نماید. برای مشخصه سطح مقطع برابر سینه در هکتار نیز ترکیب خطی شاخص های MSAVI2، NDVI و نسبت ساده SWIR12 بهترین نتایج را نشان دادند. همچنین ترکیب خطی شاخص MSAVI2 و باندهای SWIR1 و SWIR2 با ضریب تبیین اصلاح شده 85 درصد و ریشه میانگین مربعات خطای 95/50 پایه در هکتار نسبت به سایر ترکیبات بکار رفته توانست مشخصه تعداد درختان در هکتار را بهتر پیش بینی نماید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بکارگیری داده های سنجنده ASTER و روش رگرسیون خطی می تواند تا حدودی وضعیت کلی از برخی مشخصه های ساختار جنگل مورد مطالعه را ارائه دهند.
  • بهمن کیانی، اصغر فلاح فلاح، مسعود طبری*، سیدمحسن حسینی حسینی، محمدحسین ایران نژاد پاریزی صفحات 475-486

    با توجه به اینکه مساحت قابل توجهی از بیابان های مرکزی کشور زیر پوشش گونه های مختلف تاغ قرار دارد، هرگونه مطالعه در مورد این گیاهان مقاوم حائز اهمیت زیادی است. در این راستا دو نقطه از جنگل های تاغ، هر یک به مساحت 30 هکتار انتخاب و از طریق اندازه گیری فاصله و آزیموت، موقعیت مکانی کلیه پایه ها ثبت گردید. با کمک نرم افزار GIS Arc نقشه موقعیت مکانی پایه ها ترسیم و در هر بخش 35 قطعه نمونه 10 آری به صورت تصادفی سیستماتیک پیاده شد. مراکز این قطعه ها به عنوان نقطه تصادفی برای بررسی روش های فاصله ای مد نظر قرار گرفت. شاخص های فاصله ای شامل ابرهارت، هینز، هاپکینز، جانسون زایمر، پیلو، هولگیت، نزدیکترین همسایه و مربع تی (C) و شاخص های کوادراتی شامل موریسیتا، استاندارد شده موریسیتا، گرین، نسبت واریانس به میانگین و لوید بودند. یافته های حاصل از پژوهش نشان دادند که در منطقه اول با توجه به شاخص های ابرهارت، هاینز، پیلو، موریسیتا، C، نزدیک ترین همسایه، پراکنش و موریسیتا الگو تصادفی و بر اساس شاخص جانسون زایمر کپه ای است. شاخص های گرین و لوید نیز الگو را تصادفی مایل به کپه ای نشان دادند. در منطقه دوم تمامی شاخص ها به استثنای شاخص های هاپکینز و جانسون زایمر الگو را کپه ای نشان دادند. از برآیند این روش ها، الگوی پراکنش تاغ در منطقه سیاه کوه از تصادفی مایل به کپه ای در مناطق هموار تا کپه ای در کوهپایه ها ارزیابی می گردد. همچنین بهترین شاخص ها برای تعیین الگوی پراکنش تاغ مربع تی و هولگیت ارزیابی شدند. بین شاخص های مبتنی بر کوادرات نیز شاخص موریسیتا بهتر از سایرین توانست الگوی پراکنش واقعی را تشخیص دهد.

  • فهیمه میرزازاد، محمد آزادفلاح، یحیی همزه همزه صفحات 487-496
    در این تحقیق اثر تکرار دفعات بازیافت بر ویژگی های فیزیکی خمیرکاغذ های لیگنین دار سولفیت خنثی نیمه شیمیایی (NSSC) و خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی (CMP) ارزیابی شد. به این منظور خمیرکاغذهای مورد نظر بدون انجام پالایش بیشتر و با حفظ نرمه سه بار تحت فرآیند بازیافت قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برخی از خواص هر دو خمیرکاغذ نظیر مقاومت به کشش، جذب انرژی کششی، مقاومت به ترکیدن، مقاومت فشاری و دانسیته ظاهری با افزایش دفعات بازیافت کاهش می یابند که این امر به دلیل استخوانی شدن، کاهش انعطاف پذیری و کاهش واکشیدگی الیاف است که منجر به کاهش پیوندهای بین لیفی می گردد. با وجود این ازخواص نوری اندازه گیری شده، ماتی و ضریب پخش نور کاغذهای تهیه شده از خمیر CMP و NSSC با بازیافت روند افزایشی داشته است. به علاوه، زبری سطح، سفتی خمشی و نفوذپذیری در برابر هوا در اثر بازیافت روند افزایشی داشته اند. بطورکلی نتایج تحقیق نشان می دهد رفتار خمیرکاغذهای CMPو NSSC در طی بازیافت مشابه رفتار خمیرکاغذهای شیمیایی می باشد.
  • حامد یوسف زاده، مسعود طبری*، اباصلت حسین زاده کلاگر، علی ستاریان، مصطفی اسدی صفحات 497-508

    به منظور آگاهی از سطح تنوع ژنتیکی، ریخت شناسی گل و دانه گرده درختان نمدار، هشت رویشگاه در سطح جنگل های هیرکانی مورد ارزیابی قرار گرفت. از هر رویشگاه، 6 تا 15 پایه به فواصل حداقل 100 متر از یکدیگر انتخاب، و نمونه گل از آن ها تهیه شد. نتایج حاکی از تفاوت معنی دار عرض برگه گل آذین و پایک میوه در بین جمعیت های مختلف بود، در حالی که دمگل، طول برگه گل آذین و طول دم برگه گل آذین تفاوت معنی دار با یکدیگر نشان ندادند. طول دم گل آذین در جمعیت های واقع در ارتفاعات پایین تر از 1200 متر از سطح دریا بلندتر از جمعیت های ارتفاعات بالاتر از 1500 متر از سطح دریا است. علاوه بر این، دو نوع خامه شامل کرک دار و بدون کرک در رویشگاه های مورد مطالعه شناسایی شد. دانه گرده نمدار از نظر شکل در طبقه تقریبا کروی و از نظر اندازه در گروه متوسط قرار گرفت. به استثنای جمعیت اسالم که در برخی از پایه های آن، حدود 25 درصد گرده ها چهار حفره ای بودند در سایر جمعیت های مورد مطالعه، دانه های گرده دارای سه حفره بودند. آرایش سطح دانه گرده در برخی از جمعیت ها به ویژه جمعیت های بندبن و دلیر (بالای 2000 متر از سطح دریا) به دلیل وجود رگه هایی در سطح آن کاملا متفاوت با سایر جمعیت ها بود. همچنین تنها، در رویشگاه بندبن کرک های ستاره ای بسیار پراکنده روی برگه گل آذین درختان این رویشگاه مشاهده شد.

|
  • Tayebeh Partovi, Sayyed Ahmad Mirshokraiee Pages 391-404
    In this study، derivatization followed by reductive cleavage (DFRC) method was used to investigate the structures of milled wood lignin and dioxane lignin of Spruce (Cupressus sempervirens). After performing DFRC reactions، the structures of constituents resulted from these two kinds of lignins were investigated by using Spectroscopic methods such as 13CNMR، GC-mass and gel permeation chromatography (GPC). The results obtained from chromatography and spectroscopy studies were compared. These comparative results show that the dominant structural components of these two kinds of lignin are obtained from the cleavage of? -O-4 bonds. The main components obtained from dioxane lignin and milled wood lignin are 4-hydroxy-3-methoxy-1-phenyl propene and 4-hydroxy-3-methoxy-1-phenyl- propenal (guaiacyl structures)، respectively.
    Keywords: Chromatography, Derivatization Followed by Reductive Cleavage Method (DFRC)., Dioxane Lignin, Milled Wood Lignin (MWL), Spruce
  • Loya Jamalirad, Kazem Doosthosseini, Sayyed Ahmad Mirshokraie, Gerald Kokh Pages 405-420
    Discoloration of wood due to biotic and abiotic factors or combination of both deteriorates the quality of wood، increases production costs and also decreases the quality of end-products. In this study، anatomical variations and topochemical distribution of lignin and extractives before and after drying and aging were investigated using the UMSP method. Chemical analysis was carried out using HPLC method. Results showed that increasing drying temperature up to 180 °C and increasing aging duration up to 6 months، increased extractives amount in vessel lumen and parenchyma cells and as well as lignin concentration in cell wall layers. A direct relationship between intensity of visual discoloration and the amount of UV absorption by extractives could be observed. It means that the higher the visual discoloration، the higher the absorption at 280 nm wavelength. HPLC analysis revealed that with increasing drying temperature and aging duration، higher and clearer discolorations in beach wood texture could be observed. Acetone and methanol extracts of discolored wood showed the presence of different low molecular compounds such as catechin and 2، 6 dimethoxy benzoquinon، which are transformed to high condensation compounds during kiln-drying and aging.
    Keywords: Aging, Discoloration, Extractives, High performance liquid chromatography, Iranian beach, UV microspectrophotometery (UMSP), Veneer
  • Meghdad Jourgholami, Baris Majnounian Pages 421-430
    Impacts of skidding operations on forest soils can be divided into three major categories: soil profile disturbance، soil compaction and soil puddling and rutting. The aim of the study was to assess the effect of number of machine passes and soil moisture content on skid trail rutting، and to quantify these effects. The study was designed as a complete factorial experiment in the Kheyrud Forest following Timberjack cable skidder operations. The effect of 25، 35 and 45% soil moisture content and different levels of compaction were assessed by varying number of skidding cycles: 1، 5، 10، 15، 20، 30 passes. The results showed that the rut depths increased with increasing number of machine passes، but most of the rutting occurred after the initial few passes. Rut depth at 45% soil moisture was higher than rut depths at 35 and 25% of moisture content. The average rut depths in soil with 25، 35 and 45 moisture were 43، 101 and 172 mm، respectively. Rut depths significantly increased with soil moisture and number of machine passes. Skidding operations should be planned when soil conditions are dry to minimize rutting، but if skidding must be done under wet conditions، the operations should be stopped when machine traffic creates deep ruts.
    Keywords: number of pass, rut formation, skid trail., Soil moisture, Timberjack 450C, Wheeled cable skidder
  • Neda Sekhavati, Seyed Mohsen Hosseini, Moslem Akbarinia Pages 431-438

    Cerasus mahaleb (L.) Mill is one of the most important tree species in Zagros forest and has great importance but it is classified as threatened flora species. In this study the effect of different chilling treatments (regarding growth of Cerasus mahaleb (L.) Mill in high elevations) was investigated. Studied treatments included 4، 8، 12، 16، 18، 20، 22 weeks cold stratification in two cases: with and without coat. The results showed that there was significant difference (P<0. 01) among the studied treatments and 22 weeks cold stratification had the highest average germination (61. 5 percent). The lowest germination rate was occurred in 8 weeks cold stratification; in control and 4 weeks cold stratification no germination was observed. The most amount of germination vigor in 22 weeks and the lowest amount in 4 weeks cold stratification was occurred.

    Keywords: Cerasus mahaleb (L.) Mill, Cold stratification, germination, Seed, Zagros
  • Asqar Tarmaian Pages 439-452
    The dynamic of shrinkage in beech (Fagus sylvatica) and spruce (Picea abies) was non-destructively determined during drying using X-ray spectroscopy. Furthermore، electron microscopy (ESEM) studies were carried out and the pattern of moisture gradient evolution was determined in order to precisely characterize the dynamic of shrinkage. The results showed that the dynamic of shrinkage is different for beech and spruce. The shrinkage of beech wood occurred during the bulk (capillary) flow of free water when the surface moisture reduced below fiber saturation point. In contrast، the shrinkage of spruce wood only occurred at the domain of bound water diffusion. The uneven pattern of shrinkage in beech wood reveals that the shrinkage of beech is more anisotropic than that of spruce. In the case of both woods، especially in beech، in spite of moisture reduction at the domain of bound water diffusion close to the final moisture، shrinkage did not occurred. Since the beech wood cells didn’t suffer from collapse، it can be concluded that the considerable shrinkage of beech wood at the domain of free water can not be due to the cell collapse at a result of capillary tension.
    Keywords: Beech, Drying, Shrinkage, Spruce, X-ray spectroscopy
  • A. Kargarfard Pages 453-460
    The purpose of this study was to investigation the effect of storage time of cotton stalks on properties of produced particleboard. Therefore experimental boards were produced from cotton stalk in form of fresh، stored for 4 and 8 mounths in indoor and outdoor conditions. Also two combination of cotton stalk and poplar particles (100% cotton stalk and 60% cotton stalk & 40% poplar) is used. 30 boards were produced and physical & mechanical properties of their tested and analized. The results indicated that the modulus of rupture (MOR) and modulus of elasticity (MOE) of boards decreased significantly، with increasing of storage time of cotton stalk. Although، increasing of poplar particles made up reduction MOR and MOE of boards that made from cotton stalk with 4 and 8 mounth of storage time. The results indicated that with increasing of the storage time، the internal bonding of boards decreased to lower than EN standard level and use of cotton stalk and poplar particles combination were effective and improved IB of boards. Also، the thickness swelling of boards increased with increasing of storage time of cotton stalk. The results of this investigation showed that all of physical and mechanical properties of made particleboard reduced with increasing of storage time of cotton stalk. But the IB of boards decreased to lower than EN standard level.
    Keywords: Cotton stalk, IB, MOR, Particleboard, Poplar wood, Storage time, Thickness swelling
  • S. K., A. F., S. S., J. O Pages 461-474
    Estimation of forest structural parameters is one of major basic information in sustainable management and planning in forest stands. In this study، relationship between ASTER satellite data and three forest structure factors including stand volume، basal area and number of trees per hectare were investigated in Darabkola forest، northern Iran. A multivariate linear regression approach was used to analyze and evaluate relationship between mentioned characteristics and ASTER satellite data. Relevant preprocessing and methods were conducted on spectral data. After gathering terrestrial information، stand volume، basal area and number per hectare were calculated for sample plots. Using some plots، performance of the best models examined by relevant evaluation criterions. The results showed that a combination of MSAVI2، NDVI and Green bands could predict stand volume characteristics better with R2adj=59. 2; and RMSE=116. 5 m3/h-1 in comparison with other indices and band combinations. For basal area، the best results were obtained using combination of MSAVI2، NDVI and simple ratio of SWIR12 with R2adj=73. 5 and RMSE=5. 14 m2/h-1. In addition، combination of MSAVI2، SWIR1 and SWIR2، was a better predictor for number per hectare rather than the other combinations by R2adj equal to 0. 85 and RMSE about 50. 95 number per hectare. Generally، this research showed that using linear regression approach by the ASTER data presents only general status of forest structure attributes in the study area and having more precise estimation of these attribute needs investigating other approaches such as nonlinear or nonparametric and learning machines approaches.
    Keywords: ASTER satellite data, Darabkola's forest, Forest structure attributes, Measurment, Multivariate linear regression
  • Ba K., A F., Masoud Tabari, S. H, M. P Pages 475-486

    Investigation of spatial pattern in vegetative populations is an important part of forest ecology. Great areas in central deserts of Iran are covered with saxaul (Haloxylon spp.). Therefore، any research concerning this species has a great importance. Eight distance-based and five quadrate-based methods، including: nearest neighbor، Holgate، Pielou، Eberhardt، Hopkins، Johnson & Zimmer، C، Hines، Green، Morisita، Standardized Morisita، Index of Dispersion and Lioyd were used to determine spatial pattern of this species. Two districts each 30 hectares area which were representative of saxaul populations were selected. Coordinates for all shrubs were determined using distance and azimuth and finally a point map was created in ArcGIS. Then، 35 sample plots (each 0. 1 ha area) overlaid randomly on point map. Centers of these plots were used as random points for distance-based methods. In district I، Johnson and Zimmer، standardized Morisita and Index of dispersion indices showed clumped pattern for saxaul while other indices showed random pattern. In district II، all indices showed clumped pattern except for Johnson and Zimmer index. Overall spatial pattern of saxaul appraised random in flat areas and clumped in mountain-sides. Also T-square index (C) and Holgate were the best distance-based indices to identify pattern. Morisita index was the best one between quadrate-based indices.

    Keywords: Density, Desert Areas, Saxaul, Siah, Kooh, Spatial pattern
  • F. M., Mohammad Azadfallah, Y. H Pages 487-496
    The effect of recycling on physical properties of lignin rich chemimechanical pulp (CMP) and neutral sulfite semi-chemical (NSSC) pulp was evaluated. The pulps were exposed to recycling treatment for three times without any further refining and the fines were conserved. The results indicated that some physical properties like tensile strength، tensile energy adsorption (TEA)، burst strength، apparent density and compression strength were decreased by recycling due to hornification followed by loss in fiber flexibility and swelling which give rise to interfiber bonding loss. However the opacity and light scattering coefficient presented gain through recycling. Besides، the bending stiffness، air permeability and roughness increased due to recycling. The observations generally indicated that the CMP and NSSC pulps behavior under recycling is much similar to that of chemical pulp rather than mechanical pulps.
    Keywords: CMP, l properties, NSSC, Physica, Recycling
  • H. Y., Masoud Tabari, A. K., Ali Satarian, M. A Pages 497-508

    Diversity in flower and pollen morphological traits was assessed in eight Iranian Tilia spp. populations. Flower samples were taken from 6 to 15 individuals in each population، with at least 100 m distance from each other. The results revealed that among the populations، the width of bract and peduncle had significant differences (p<0. 005)، but differences in length of bracts and pedicel were not significant. The lower altitude populations (<1200 m a. s. l) had longer pedicel than those of higher altitude ones (>1500 m a. s. l). Two style types including pubescence and glabrous style were recognized for the genus Tilia in these forest habitats. Pollen grain was medium size and oblate. Pollen of Hyrcanian،s Tilia has three very short oval furrows (except، some trees with 4 furrows in Asalem populations). There was a meaningful difference in the pollen sculpture of mountain populations (Bandbon and Dalir) compared to other populations. Also، only pubescence style and sparse stellate trichome were found on bracts of Bandbon population. In conclusion، polar and equatorial axes showed maximum variations and based on investigated traits، Bandbon population is different from other populations.

    Keywords: Forest, Hyrcanian forest, Pollen morphology, style, Tilia