فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پژمان خدایگان، حشمت الله رحیمیان، مسعود شمس بخش، ماتیوس اولریخ، هلگه وینگارت صفحه 1
    بیماری لکه زاویه ای ختمی خواب آلود (Malvaviscus pendulifloru) در چند سال متوالی در برخی از مناطق استان های مازندران و گلستان مشاهده شده است. لکه ها به قطر 3 تا 4 میلی متر، نکروزه، قهوه ای رنگ، زاویه ای شکل و بدون هاله بودند. از برگ های بیمار، یک سودوموناس اکسیداز منفی و تولید کننده لوان جداسازی گردید. جدایه ها در ویژگی های فنوتیپی، نوع و میزان اسیدهای چرب سلولی و توالی ناحیه ITS شبیه به پاتووار Pseudomonas syringae pv. syringae بودند و بیماری زایی آنها با مایه زنی به برگ های ختمی خواب آلود، به اثبات رسید. در واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن syrB در همه جدایه ها، یک قطعه 720 جفت بازی تکثیرگردید. در الگوی انگشت نگاری، DNA rep-PCR، جدایه ها از پاتووار P. s. pv. syringae تفکیک شده و میزان شباهت آنها به جدایه مرجع 28 درصد برآورد شد. نتایج حاصل از بررسی مقدماتی دامنه میزبانی و تعیین توالی برخی از ژن های حفاظت شده ژنومی (gyrB، rpoD) نشان داد که جدایه های بیماری زا در ختمی خواب آلود مشابه با پاتووار Pss بوده اما احتمالا می توان آنها را در گروه ژنومی یا پاتووار دیگری قرار داد.
    کلیدواژگان: سودوموناس سیرینگی، ختمی خواب آلود، تاکسونومی، ایران
  • مائده لطفی پور، سیدعلی اکبر بهجت نیا، علیرضا افشاریفر، کرامت الله ایزدپناه صفحه 17
    بیماری های کوتولگی و زردی در غلات که توسط ویروس های گروه کوتولگی زرد جو (BYDV)، کوتولگی زرد غلات (CYDV) و ویروس کوتولگی گندم ((WDV ایجاد می شوند خسارت زیادی به این محصولات در ایران وارد می نمایند. حداقل دو سویه از WDV، سویه جو (WDV-B) و سویه گندم (WDV-W)، گزارش شده اند. در این مطالعه پراکنش سویه های WDV در مزارع غلات ایران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از مزارع گندم و جو در سه استان چهارمحال و بختیاری، فارس و یزد طی سال های 1389-1388 نمونه برداری انجام شد. در مورد این نمونه ها و نمونه های مربوط به سال های 1385- 1384، از چند استان دیگر، مراحل استخراج دی ان ای ویروس، آزمون PCR با آغازگرهای اختصاصی در سطح سویه و تعیین ترادف انجام شد. بررسی ها نشان داد که این ویروس در تمام مناطق نمونه برداری شده وجود دارد. از 270 نمونه با علائم کوتولگی و زردی 155 نمونه به WDV آلوده بودند که از بین آنها 85 نمونه (55درصد) آلوده به WDV-W و 70 نمونه (45 درصد) آلوده به WDV-B بودند. نتایج این بررسی نشان داد که در شرایط طبیعی WDV-W علاوه بر گندم، جو را نیز آلوده می کند اما WDV-B به طور طبیعی تنها از جو آلوده جدا می شود. بنابراین هر دو سویه WDV همراه با ویروس های گروه BYDV از عوامل اصلی ایجادکننده زردی و کوتولگی در مزارع غلات ایران هستند. با توجه به پراکنش وسیع WDV در مناطق مختلف کشور، انتقال آن توسط زنجرک به گیاهان گندم و جو به اثبات رسید. شناسایی ناقل WDV با توجه به شکل اندام تناسلی جنس نر انجام شد و گونه Psammotettix alienus به عنوان ناقل WDV در ایران معرفی شد.
    کلیدواژگان: جمینی ویروس، جو، زنجرک Psammotettix alienus، گندم، ماستری ویروس، ویروس کوتولگی گندم
  • زینب عزیزی، جهانشیر امینی*، مهیار شیخ الاسلامی، سعید عباسی صفحه 33

    در بازدیدهایی که طی سال های 90-1389 از نهالستان ها و باغ های مختلف بادام در استان کرمانشاه به عمل آمد، از نهال ها و درختان بادام با علایم مشکوک به آلودگی به گونه های پیتیوم و فیتوفتورا و خاک همراه با طوقه و ریشه آلوده نمونه برداری شد. نمونه ها در محیط های کشت عمومی و نیمه انتخابی کشت و جدایه هایی از جنس های Phytophthora، Ovatisporangium و Pythium به دست آمده بر اساس ویژگی های مورفولوژیک و پاره ای خصوصیات فیزیولوژیک مطالعه و شناسایی شدند. آزمون بیماری زایی جدایه ها روی شاخه های بریده در شرایط آزمایشگاه و هم چنین دانهال های بادام در گلخانه انجام گرفت. در این تحقیق، دوازده جدایه، اکثرا از خاک همراه با طوقه و ریشه به دست آمد که متعلق به گونه های Phytophthora cactorum،Pythium aphanidermatum، Ovatisporangium helicoides و Pythium group-G بودند. در آزمون بیماری زایی روی شاخه های بریده از نظر میزان توسعه بیماری، بین تیمارهای مختلف اختلاف بسیار معنی داری در سطح آماری یک درصد دیده شد. در این آزمون بیشترین میزان توسعه بیماری توسط P. cactorum ایجاد شد و O. helicoides در مرتبه بعدی قرار گرفت. اختلاف میزان توسعه علایم بیماری توسط قارچ های P.aphanidermatum و P. group-G روی شاخه های بریده با شاهد معنی دار نبود. در آزمون بیماری زایی روی دانهال های بادام در گلخانه جدایه های P. cactorum در مدت 7 روز پس از مایه زنی سبب سبز خشکی و مرگ سریع نهال ها شدند. در مورد جدایه های P. aphanidermatum وO. helicoides پس از گذشت 40 روز پس از مایه زنی علایم خشکیدگی روی دانهال های بادام ایجاد شد، حال آن که P. group-G در هیچ شرایطی علایم بیماری را نشان نداد. این اولین گزارش از شناسایی و بیماری زایی گونه O. helicoides است.

    کلیدواژگان: بادام، استان کرمانشاه، بیماری زایی، Phtophthora cactorum، Pythium aphanidermatum، Ovatisporangium helicoides، Pythium Group، G
  • امیررضا امیرمیجانی، سیداکبر خداپرست، فریدون پاداشت، بابک ربیعی صفحه 41
    قارچ Rhizoctonia oryzae-sativae عامل لکه موجی غلاف برگ یکی از بیمارگرهای برنج در استان گیلان است. با توجه به شیوع بیماری در اکثر مزارع برنج استان و عدم وجود اطلاعات کافی از زیست شناسی آن، این پژوهش با هدف بررسی برخی از جنبه های زیست شناسی این قارچ صورت گرفت. در این بررسی ضمن اندازه گیری دمای بهینه رشد این قارچ، کاه برنج آلوده شده با میسلیوم و سختینه قارچ در شرایط مختلف مزرعه مانند سطح خاک، عمق پنج سانتی متری، شرایط غرقاب و سطح خاک حاشیه مزرعه رهاسازی شد و با فواصل زمانی مشخص مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین امکان بقای سختینه و توانایی جوانه زنی آن در دماهای مختلف (5، 0، 5-، 10-، 15-، 20-، 72- و دمای محیط) به مدت یک ماه ارزیابی شد. بر اساس نتایج به دست آمده دمای بهینه رشد برای جدایه های مورد مطالعه، 32 درجه سلسیوس تعیین شد. بر همین اساس، قارچ شرایط نامساعد زمستان را به صورت میسیلوم روی بقایای گیاهی در سطح خاک مزرعه و حاشیه آن و سختینه در خاک تا فصل رشد بعدی، سپری می کند. هم چنین نتایج به دست آمده امکان بقا و زنده ماندن سختینه ها را در دماهای زیر صفر ثابت کرد، به طوری که 4/30 درصد از سختینه هایی که در دمای 72- درجه سانتی گراد قرار داشتند، پس از گذشت یک ماه، روی محیط PDA قادر به جوانه زنی بودند.
    کلیدواژگان: برنج، لکه موجی غلاف، بقا، زمستان گذرانی، سختینه، سوختگی، قارچ
  • مهدی قاسمی، محمدعلی آقاجانی، ابوالفضل فرجی، محمدرضا سعیدی نژاد صفحه 51
    بیماری سوختگی آلترناریایی کلزا ناشی از Alternaria spp. در بسیاری از نقاط جهان خسارت های شدیدی را به گونه های روغنی براسیکا وارد می کند و باعث کاهش کمی و کیفی روغن می شود. این تحقیق به منظور تعیین رابطه کمی بین میزان وقوع (I) و شدت (S) بیماری و ارائه مدلی جهت پیش بینی شدت بیماری بر اساس ارزیابی میزان وقوع آن در دو ژنوتیپ خردل زراعی (j-98-102/51-5 و Bard-1)، دو ژنوتیپ شلغم روغنی (Rainbow و Candle) و سه ژنوتیپ کلزا (Hayola401، Shiralee و RGS003) و ژنوتیپ Select4 (نسل 4 تلاقی کلزا و خردل زراعی) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. برای این منظور، شدت بیماری در فاصله های زمانی مشخص از ظهور علائم تا زمان برداشت اندازه گیری شد. در تجزیه و تحلیل ها، مدل آلومتری (تبدیل لگاریتم طبیعی Iو S) با ضریب تبیین حدود 66 درصد، بهترین برازش را با داده های جمع آوری شده ایجاد کرد. ژنوتیپ ها بر اساس تجزیه ی واریانس شیب خط رگرسیون لگاریتم طبیعی بین وقوع و شدت بیماری، در سه گروه قرار گرفتند. گروه اول شامل ژنوتیپ Bard-1 با شیب بالا (48/1)، گروه دوم شامل سه ژنوتیپ Candle، Select4 و RGS003 با شیب متوسط (25/1) و گروه سوم شامل ژنوتیپ های Rainbow،Shiralee، J-98 و Hayola401با شیب کم (15/1) بود.
    کلیدواژگان: کلزا، خردل زراعی، شلغم روغنی، سوختگی آلترناریایی، شدت بیماری، رابطه وقوع و شدت بیماری
  • فریده فرح بخش، محمود معصومی، علیرضا افشاریفر، کرامت الله ایزدپناه، نرجس راه پیما سروستانی صفحه 61
    ویروس موزائیک جنوبی مرغ (Bermuda grass southern mosaic virus، BgSMV)، فراوان ترین ویروس مولد موزائیک در مرغ در نواحی گرمسیری جنوب ایران می باشد. به منظور تعیین تنوع ژنتیکی BgSMV، گیاهان مرغ با علائم موزائیک از جیرفت، بوشهر، برازجان، رامهرمز، اندیمشک، شوشتر، بهبهان و داراب جمع آوری و ناحیه 3 ژنوم آنها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی این ویروس با روش RT-PCR تکثیر و همسانه سازی شد. ناحیه CP-UTR این جدایه ها به همراه تعدادی از ترادف های پوتی ویروس های غلات موجود در بانک ژن مقایسه و پس از انجام همردیف سازی چندگانه، مورد تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی قرار گرفت. جدایه های مورد مقایسه در درخت فیلوژنتیکی در 6 شاخه جداگانه قرار گرفتند که عبارت بودند از: BgSMV، ویروس موزائیک کوتولگی ذرت (Maize dwarf mosaic virus، MDMV)، ویروس موزائیک نیشکر (Sugarcane mosaic virus، SCMV)، ویروس موزائیک قیاق (Johnson grass mosaic virus، JGMV)، ویروس موزائیک سورگوم (Sorghum mosaic virus، SrMV) ودو ویروس موزائیک ایرانی قیاق (Iranian Johnson grass mosaic virus، IJMV) و موزائیک زآ (Zea mosaic virus، ZeMV) که در یک شاخه قرار گرفتند. در بین پوتی ویروس ها، BgSMV بیشترین تشابه را با MDMV داشت. اما در ناحیه 5 ژن پروتئین پوششی BgSMV، 90 نوکلئوتید (معادل 30 آمینو اسید) بیشتر از MDMV داشت و این مساله در تمام جدایه های BgSMV صادق بود. میانگین درصد تشابه نوکلئوتیدی ناحیه CP-UTR بین جدایه های BgSMV، 1/98 درصد به دست آمد که نشان دهنده تنوع ژنتیکی پایین این ویروس در این ناحیه از ژنوم است. به رغم وجود تشابه نوکلئوتیدی بالای BgSMV با MDMV، با توجه به تفاوت های اساسی از نظر دامنه میزبانی و سرولوژی بین دو ویروس و وجود یک قطعه 90 نوکلئوتیدی اضافی در ناحیه 5 ژن CP، BgSMV به عنوان گونه ای نزدیک به MDMV در جنس پوتی ویروس در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: پوتی ویروس، آنالیز های فیلوژنی، ویروس موزائیک جنوبی مرغ، ویروس موزائیک کوتولگی ذرت، ناحیه CP، UTR
  • سیما خدایی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابای اهری، مصطفی ولیزاده صفحه 77
    بیماری لکه برگی آفتابگردان یکی از مهم ترین بیماری های اندام های هوایی این محصول به شمار می آید. کشت ژنوتیپ های مقاوم به این بیماری بدون تردید یکی از اقتصادی ترین روش کنترل بیماری به شمار می رود. این مطالعه با هدف ارزیابی واکنش ارقام رایج روغنی و آجیلی رایج در مزارع استان آذربایجان غربی در مقابل بیماری انجام شد. مقاومت نسبی شش رقم آفتابگردان رایج تحت کشت در این استان شامل سه رقم آجیلی دورسفید، پسته ای، قلمی و سه رقم روغنی آذرگل، اوروفلور، Master-op در شرایط گلخانه نسبت به سه جدایه از گونه A. alternata سنجیده شد. نتایج بررسی نشان داد که اختلاف معنی داری بین جدایه ها از نظر میزان بیماری زایی وجود دارد. قدرت بیماری زایی جدایه ها در بخش هایی بالایی و پایینی کانوپی نیز متفاوت بود. با اینکه ارقام مختلف واکنش های متفاوتی در مقابل بیماری نشان دادند، اما به طور کلی تمام ارقام در برابر بیماری آسیب پذیر بودند. تحقیق حاضر، اولین مطالعه در زمینه تعیین مقاومت نسبی برخی ارقام آفتابگردان در مقابل بیماری لکه برگی آلترناریایی در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: ارقام روغنی، ارقام آجیلی، آفتابگردان، مقاومت
  • سارا رضوی نژاد، جهانگیر حیدرنژاد صفحه 83
    ویروس پیچیدگی برگ شلغم (Turnip curly top virus، TCTV) یک جمینی ویروس جدید است که اخیرا از مزارع شلغم استان فارس گزارش شده است. از آنجا که این ویروس از نظر سازمان دهی ژنوم از سایر جمینی ویروس ها متفاوت است، هنوز بسیاری از ویژگی های بیولوژیکی آن از جمله ناقل و سایر میزبان های طبیعی آن مورد مطالعه قرار نگرفته است. به منظور شناسایی ناقل TCTV در شرایط آزمایشگاهی، توانایی زنجرک های Circulifer haematoceps و Orosius albicinctus در انتقال ویروس، مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این مطالعه نشان داد که زنجرک C. haematoceps با راندمان بالائی در شرایط گلخانه ویروس عامل بیماری را از گیاهان آلوده به بوته های سالم انتقال می دهد. آلودگی گیاهان با ایجاد علائم مشخص بیماری شامل پیچیدگی شدید برگ ها به سمت بالا و تورم رگبرگ ها در پشت برگ ها و تشخیص وجود ویروس در گیاهان آلوده با استفاده از آزمون PCR به اثبات رسید. برای تعیین سایر میزبان های طبیعی TCTV، نمونه های گیاهی شامل گیاهان زراعی و علف های هرز از اطراف و داخل مزارع به شدت آلوده شلغم جمع آوری و آلودگی گیاهان با تشخیص وجود ویروس در آنها با استفاده از آزمون PCR و دو جفت آغازگر اختصاصی مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس، از میان نمونه ها، تنها آلودگی طبیعی تربچه با علائم پیچیدگی برگ و سبزردی و علف های هرز خاکشیر، گاوزبان کوچک، تاجریزی سیاه و گل یک ساعتی (بامیه سه شاخ) که همگی بدون علائم مشخصی بودند، اثبات گردید. به منظور مقایسه جدایه تربچه با جدایه های شلغم TCTV، ژنوم کامل جدایه تربچه توسط آنزیم فی دی ان ا پلی مراز به روش دایره غلتان تکثیر و بعد از همسانه سازی، تعیین ترادف گردید. مقایسه توالی کامل ژنوم جدایه تربچه با ژنوم جدایه های شلغم موجود در بانک جهانی ژن نشان داد که میزان شباهت آن با سایر جدایه ها 99-93 درصد است. این نتایج نشان می دهد که TCTV بر خلاف اکثر کرتوویروس ها دارای دامنه میزبانی محدودی در طبیعت است.
    کلیدواژگان: جمینی ویروس، کرتوویروس، تکثیر به روش دایره غلتان، Circulifer haematoceps، انتقال ویروس
  • مریم قادری سهی، نوح شهرآیین، فرشاد رخشنده رو صفحه 93
    ویروس موزائیک کلم گل (CaMV) یکی از ویروس های مهم آلوده کننده و خسارت زا در گیاهان تیره Brassicaceae از جمله کلزا (Brassica napus L.) است. جهت ردیابی CaMV در گیاه کلزا، در مجموع 684 عدد از نمونه های برگی دارای علائم ویروسی از مزارع کلزای استان های تهران، قزوین، چهارمحال و بختیاری، مازندران، اردبیل، آذربایجان غربی و فارس جمع آوری شد. نمونه ها با روش سرولوژیک DAS-ELISA با آنتی سرم چند همسانهای اختصاصی برای وجود CaMV مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس جدایه های CaMV که توسط آزمون الایزا وجودشان تایید شده بود به نمایندگی از 7 استان، برای مطالعه بیشتر انتخاب شدند. برای بررسی تنوع بیولوژیکی، از علائم مشخصه و متمایز کننده این ویروس روی دو میزبان شلغم، کلم قمری و تاتوره استفاده شد. همه جدایه ها در شلغم لکه های موضعی ایجاد کردند لکن اندازه و زمان ظهور در برخی جدایه ها متفاوت بود. در کلم قمری و تاتوره هیچ علائمی دیده نشد. تکثیر ژن مربوط به پروتئین رپلیکاز در چارچوب خوانش شماره 5 از ژنوم ویروس، در آزمون PCR با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی با تشکیل باند 840 جفت بازی نتایج مثبت آزمون الایزا را تایید کرد. مطالعات فیلوژنتیکی و ترسیم درخت تبارزایی نشان داد 8 جدایه مذکور به همراه دو جدایه از کشور چین (Xinjiang، AF140604) و مجارستان (Cabb-D/H، M10376)، در یک شاخه و بقیه جدایه های موجود در بانک جهانی ژن در شاخه جداگانه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک کلم گل، چار چوب خوانش 5، تبارزایی، ویروس های کلزا
  • مونس بخشی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابای اهری صفحه 101
    لکه برگی سرکوسپورایی چغندرقند با عامل Cercospora beticola یکی از مهم ترین بیماری های اندام های هوایی چغندرقند می باشد. با توجه به مشکلات موجود در شناسایی گونه های مختلف Cercospora بر اساس خصوصیات ریخت شناسی، در این تحقیق دو مجموعه آغازگرهای اختصاصی طراحی شده بر اساس توالی ژن کالمودولین و اکتین جهت تشخیص مولکولی این گونه مورد استفاده واقع شد. برای این منظور جدایه های استاندارد C. beticola همراه با دیگر جدایه های این گونه که از گیاهان چغندرقند جداسازی شدند، مورد استفاده قرار گرفتند. کارایی این آغازگرها روی جدایه های Cercospora جمع آوری شده از علف های هرز نیز ارزیابی گردید. جفت آغازگر طراحی شده بر اساس توالی ژن اکتین قادر به تشخیص اختصاصیC. beticolaاز دیگر گونه های این جنس و دیگر گروه های قارچی نبود. آغازگرهای مبتنی بر ژن کالمودولین قطعه ای به طول 234 جفت باز از تمامی جدایه های Cercospora و قطعه ای به طول 176 جفت باز را به صورت اختصاصی از جدایه هایC. beticola تکثیر و با موفقیت گونه C. beticola را از دیگر گونه های این جنس تفکیک نمودند. بنابراین از این مجموعه آغازگر می توان برای غربال کردن گونه C. beticola از دیگر گونه های این جنس و ردیابی و تعیین دامنه میزبانی گونه C. beticola استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کالمودولین، اکتین، علف های هرز، چغندر قند، واکنش زنجیره ای پلی مراز چندگانه، سرکس~سپورا~
  • مهرداد عباسی، کلمن ونکی، سحر صمدی، سید علیرضا اسمعیل زاده حسینی صفحه 107
    اطلاعات جدیدی در مورد سیاهک های ایران ارایه می گردد. هیبرید Ustilago hordei × U. nuda روی جو در استان یزد به عنوان عامل غالب سیاهک سخت جو گزارش می شود. گونه Urocystis tianschanica روی Critesion violaceum گزارش می گردد. گونه Tranzscheliella iranica برای دومین بار بعد از نمونه درج شده در پروتولوگ بازیابی و برای اولین بار به طور مصور تشریح می شود. هم چنین Tilletia loliolli به عنوان عامل سیاهک Loliolum subulatum در ایران معرفی می شود.
    کلیدواژگان: قارچ، قارچ شناسی، تنوع زیستی، بیماری های گیاهی، تاکسونومی
  • اعظم فلاح پوری، حشمت الله امینیان، سید علیرضا اسمعیل زاده حسینی صفحه 113
    کنجد (Sesamum indicum L.) از گیاهان روغنی است که کشت آن در دنیا رایج می باشد. بوته میری فوزاریومی کنجد با عاملFusarium oxysporum f.sp. sesami، یکی از مهم ترین بیماری های این گیاه دردنیا می باشد. در این تحقیق میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز به عنوان یکی از مکانیسم های دخیل در مقاومت، در توده محلی آسفیج (بهاباد، یزد) به عنوان توده مقاوم و توده محلی کهنوج (کرمان) به عنوان توده حساس به این بیماری بررسی شد. بدین منظور از نمونه های جمع اوری شده از سطح مزارع کنجد استان یزد، 15 جدایه F. oxysporum جداسازی و خالص سازی شد و از این میان جدایه ای که دارای بالاترین سطح بیماری زایی بود انتخاب و در آزمون تعیین دامنه میزبانی مورد استفاده قرار گرفت. در بررسی دامنه میزبانی عامل بیماری، از بین ده گونه گیاهی متعلق به خانواده های مختلف که به طور مصنوعی با عامل بیماری آلوده شدند، تنها گیاه کنجد علائم بیماری را نشان داد که بیانگر این مطلب بود که جدایه مربوطه F. oxysporum f.sp. sesami می باشد. در مرحله بعدی تحقیق، میزان فعالیت آنزیم پراکسیدازتوده های مقاوم و حساس کنجد در 2، 4، 6، 8، 10 و 12 روز پس از مایه زنی با قارچ عامل بیماری اندازه گیری شد. فعالیت آن پس از مایه زنی با قارچ در توده مقاوم با شیب تندی افزایش و در روز چهارم به اوج خود رسید و سپس کاهش یافت. ولی در توده حساس، افزایش فعالیت آنزیم به میزان کمتری رخ داد. نتایج این تحقیق بیان کننده این مطلب است که میزان افزایش آنزیم پراکسیداز در گیاه، می تواند نقش احتمالی در بروز القا مقاومت داشته باشد.
    کلیدواژگان: Fusarium oxysporum f، sp، sesami، توده محلی، پراکسیداز، کنجد
  • حسن محمودزاده، مشهید هناره صفحه 119
    نهال های غیرپیوندی و پیوندی دو رقم انگور تجاری روی پنج دورگ بین گونه ای با شش سویه بیماری زایRhizobium vitis مایه زنی شدند. ارزیابی آلودگی نهال ها با بروز بیماری براساس تعداد، اندازه و وزن گال های رشد کرده، پس از چهار ماه انجام و درصد نهال های سالم تا پایان آزمایش معیار مقاومت به بیماری محسوب شد. نتایج نشان داد که ارقام تجاری در گروه بسیارحساس قرار دارند. میزان موفقیت پیوند بین پایه ها اختلاف نداشته ولی تعداد، وزن و اندازه غده های ایجاد شده در تاک های پیوندی روی پایه های H4 و H6 از سایرین کمتر بود. طی شش سال بیش از 90% نهال های غیرپیوندی، 18% روی پایه H4 و کمتر از 5% روی پایه H6 از هر دو رقم از بین رفتند. عملکرد هر دو رقم پیوند شده روی پایه H6 (98/2 کیلوگرم /تاک) بیشتر از شاهد (25/1کیلوگرم/تاک) و سایر پایه ها (25/2 کیلوگرم/تاک) بود.
    کلیدواژگان: انگور، پایه، مقاومت، بیماری زایی، ریزوبیوم، آگروباکتریوم
  • لیلا ابراهیمی، حسن رضا اعتباریان، حشمت الله امینیان، نوازاله صاحبانی صفحه 125
    فعالیت بیوکنترلی مخمر Metschnikowia pulcherrima به تنهایی و در ترکیب با سیلیکون علیه قارچPenicillium expansum و توانایی مخمر برای القای پاسخ های دفاعی در بافت میوه سیب مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط آزمایشگاهی، میزان درصد بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ بیمارگر با انجام آزمون های کشت متقابل، متابولیت های غیرفرار و مواد فرار مورد آزمایش قرار گرفت. در شرایط آزمایشگاهی، غلظت های مختلف سیلیکون رشد میسلیومی قارچ عامل بیماری را به خوبی کنترل کرد. غلظت های مختلف سیلیکون در شرایط آزمایشگاهی در محیط مایع روی جمعیت مخمر تاثیر چندانی نداشت. در بررسی های انباری، هر یک از زخم های روی میوه ها با μl20 سوسپانسیون مخمر و سیلیکون به تنهایی و ترکیب مخمر با غلظت های مختلف سیلیکون تلقیح شدند. بعد از 24 ساعت μl20 سوسپانسیون اسپور قارچ بیمارگر در محل زخم ها مایه زنی شد. سپس سیب ها در دو دمای C ̊4 و C ̊20 نگهداری شدند. قطر لکه ها در دمای C ̊4 و C ̊20، به ترتیب، چهل و پنج و پانزده روز بعد از مایه زنی اندازه گیری شد. سیلیکون تاثیر معنی داری بر جمعیت مخمر در محل زخم ها نداشت. در هر دو شرایط دمایی مخمر همراه با سیلیکون اثر کنترلی بهتری نسبت به مخمر و سیلیکون به تنهایی داشت. فعالیت آنزیم پراکسیداز و میزان فنل کل در میوه های مایه زنی شده با مخمر به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بیوکنترل، پراکسیداز، سیب، سیلیکون، فنل کل
|
  • P. Khodaygan, H. Rahimian*, M. Shams, Bakhsh, M. Ullrich, H. Wiengart Page 1
    Angular leaf spots of sleepy mallow Malvaviscus penduliflorus have been observed in some areas of Mazandaran and Golestan provinces. The spots were angular، brown and necrotic. A levan positive and oxidase negative pseudomonad was isolated from the symptomatic leaves. The biochemical and physiological characteristics and profile of fatty acid methyl esters of the causal bacterium was very similar to Pseudomonas syringae pv. syringae. Pathogenicity of selected strains was confirmed by inoculation of sleepy mallow with bacterial suspension of several strains. PCR amplification using the syrB specific primer pairs yielded the expected 720 bp fragment from all strains. In rep-PCR، the fingerprints of the strains from sleepy mallow showed 28% similarity to those of the standard strains of P. s. pv. syringae. However، on the bases of difference in host specifity، some genotypic properties، sequencing of some highly conserved genes (rpoD and gyrB)، the strains isolated from angular leaf spot on sleepy mallow just were similar to Pss but were genetically distinct from other groups and may represent a new pathovar of P. syringae belonged to another genemospecies.
    Keywords: Pseudomonas syringae, Sleepy mallow, Taxonomy, Iran
  • M. Lotfipour, S.A.A. Behjatnia, A. Afsharifar, K. Izadpanah Page 17
    Barley yellow dwarf viruses (BYDVs), Cereal yellow dwarf virus (CYDV) and Wheat dwarf virus (WDV) are the causes of dwarfing and yellowing in small grain cereal crops in Iran. WDV consists of at least two strains each adapted to wheat (WDV-W) or barley (WDV-B). In this research, the distribution and genetic variation of WDV-B and WDV-W isolates in Iran were investigated. Infected barley and wheat plants showing dwarfing and yellowing symptoms were collected from cereal fields of Chahar Mahal and Bakhtiari, Fars, and Yazd provinces during 2009-2010 and from other provinces in 2004-226 growing seasons. These samples were subjected to DNA extraction, PCR, and sequencing, using specific WDV primers at species and strain levels. Results showed that WDV was detected in 155 of 270 samples. WDV-W and WDV-B accounted for 55% and 45% of WDV positive samples, respectively. While WDV-B was only isolated from naturally infected barley plants, isolates of WDV-W was isolated from both wheat and barley. The results of this study indicated that in addition to BYDVs, WDV is a major component of yellows complex in cereal fields in Iran. WDV was transmitted from wheat and barley infected plants to healthy plants using leafhoppers collected from cereal fields and reared on plants in the greenhouse. Morphological characteristics especially those of male genitalia indicated that Psammotettix alienus is the WDV vector in Iran.
    Keywords: Barley, Geminivirus, Mastrevirus, Psammotettix alienus, Wheat, Wheat dwarf virus
  • Z. Azizi, J. Amini, M. Sheikholeslami, S. Abbasi Page 33

    During the observations over nurseries and almond orchards of Kermanshah Province in 2010-2011, saplings and fertile trees suspected to infection by Pythium and Phytophthora and the soil around their crown and foots were sampled. After culturing these samples on common and semi-selective media, some isolates of Pythium (sensu lato) and Phytophthora were obtained. These isolates were identified based on their morphological and several physiological characteristics. Pathogenesity tests were performed on excised shoots and seedlings In vitro and In vivo respectively. In this research, 12 isolates, belong to 4 species including Phytophthora cactorum, Pythium aphanidermatum, Ovatisporangium helicoides and Pythium group-G were identified. The isolates were mostly from the soil around the roots and foots of saplings. In pathogenesity test on excised shoots, highly significant differences were found among the treatments based on the rate of disease extension. In this experiment the most disease extension was induced by P. cactorum followed by O. helicoides. There was no significant differences among P. aphanidermatum and P. group-G when compared to the control. In pathogenesity test under greenhouse condition, P. cactorum isolates caused seedling death after 7 days; but the symptoms of seedling death appeared after 40 days, when almond seedlings were exposed to P. aphanidermatum and O. helicoides. P. group-G did not make any pathogenesity on almond seedlings in both experiments. This is the first report of identification and pathogenesity of O. helicoides in Iran.

    Keywords: Almond, Kermanshah province, pathogenesity, P. cactoru, P. aphanidermatum, P. helicoides, P. Group, G
  • A.R. Amirmijani, S.A. Khodaparast, F. Padasht, B. Rabiei Page 41
    Rice aggregate sheath spot disease is caused by Rhizoctonia oryzae-sativae (Sawada) and occurs more or less at all paddy fields in Guilan province. In this study some aspects of biology of Rhizoctonia oryzae-sativae and optimal growth temperatures were examined. Rice straw colonized with mycelia and sclerotia of Rhizoctonia oryzae-sativae were incubated in different field conditions such as natural field soil surface, 5 cm deep under the soil, flooding condition, on soil surface at the borders of the field. The effects of variable conditions on viability of fungus were studied. Moreover, the effects of different temperatures (5, 0, -5, -10, -15, -20 and -72) on germination and viability of sclerotia were assessed during one month. Optimum growth rate was found to take place at 32 ºC. Results showed that R. oryzae-sativae overwinters as mycelia on the rice straw on the soil surface in the field, soil surface at field margins and as sclerotia in the soil. According to the results 30.4% of sclerotia were able to germinate after one month storage at minus 72 ºC.
    Keywords: Aggregate sheath spot, Blight, Fungi, Overwintering, Rice, Sclerotia, Viability
  • M. Ghasemi, M. A. Aghajani *, A. Faraji, M. R. Saidi Nejad Page 51
    Alternaria blight disease, caused by Alternaria spp., damages severely to oil-producing species of Brassica spp. all over the world and reduces the quality and quantity of the oil. To determine the relationships between incidence (I) and severity (S) of Brassica blight disease, and making a model for predicting S based on I values, this research was performed on two genotypes of mustard (j-98-102/51-5 and Bard-1), two genotypes of turnip (Rainbow and Candle), three genotypes of canola (Hayola401, Shiralee and RGS003) and genotype Select 4 (fourth generation of rapeseed-mustard cross) in agricultural research station of Gonbad, Iran as a completely randomized block design in three replications. Severity of disease in the specified time intervals was measured until the appearance of withdrawal symptoms. Results showed that the Allometric model (natural logarithm transformation of I and S) with about 66 % of R2 had the best fitting for the collected data and therefore it was the best model to describe I-S relationships in Alternaria blight of Brassica spp. Based on the regression slope of Ln transformed values of I and S, the genotypes were classified in 3 groups. The first group includes Bard-1 genotype with high slope (1.48). Candle, Select4 and RGS003 were placed in the second group with moderate slope (1.25) and the third group was included genotypes Rainbow, Shiralee and J-98 with the least slope (1.15).
    Keywords: Canola, Indian mustard, Turnip, Alternaria blight, I, S relationships
  • F. Farahbakhsh, M. Masumi*, A. Afsharifar, K. Izadpanah, N. Rahpeyma Sarvestani Page 61
    Bermuda grass southern mosaic virus (BgSMV) is a widespread potyvirus inducing mosaic on Bermuda grass in warm regions of southern Iran. In this study, various geographical isolates of the virus were compared phylogenetically. Bermuda grass samples showing mosaic symptom were collected from Jiroft, Bushehr, Borazjan, Ramhormoz, Andimeshk, Shushtar, Behbahan and Darab. Viral RNA was extracted and reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) was conducted using specific primers for amplification of the 3′ region (CP- UTR) of the viral genome. PCR- products were cloned and sequenced. The sequences of CP- UTR region of BgSMV isolates were compared with each other and with available sequences of cereal potyviruses in the GenBank. Phylogenetic analyses showed that all sequences were grouped into six clades of BgSMV, Maize dwarf mosaic virus (MDMV), Sugarcane mosaic virus (SCMV), Johnson grass mosaic virus (JGMV), Sorghum mosaic virus (SrMV), Iranian Johnson grass mosaic virus (IJMV) and Zea mosaic virus (ZeMV). IJMV and ZeMV were grouped in the same clade. Among potyviruses, BgSMV was close to MDMV. However it had an additional 90- nucleotide stretch in frame (30 amino acids) in the 5′ region of the coat protein compared with MDMV. This difference was consistent in all BgSMV isolates. The mean of the nucleotide similarity in CP- UTR region among BgSMV isolates was 98.1% which indicates low level of genetic diversity in intra- population of BgSMV. Despite the high nucleotide sequence similarity between BgSMV and MDMV, differences between the two viruses in host range and serology, and presence of additional 90 nt in the 5' region of CP gene, make BgSMV a distinct potyvirus species close to MDMV.
    Keywords: Potyviruses, Phylogenetic analysis, MDMV, BgSMV, CP, UTR
  • S. Khodaei, M. Arzanlou*, A. Babai, Ahari, M. Valizadeh Page 77
    Leaf spot disease is one of the most destructive foliar diseases of sunflower. The use of resistant genotypes is potentially one of the most economical means for the disease control. A greenhouse assay was used to evaluate resistance of six sunflower cultivars, namely Dorsefid, Ghalami, Pestei, Master-op, Azargol, and Euroflor against three isolates of A. alternata. The isolates showed significant differences in pathogenicity. The reactions of cultivars to fungal isolates were different; however, none of the cultivars showed high levels of resistance. This is the first study on the evaluation of partial resistance of some of the sunflower cultivars to the Alternaria leaf spot disease in Iran.
    Keywords: Oil types, Confectionary types, Sunflower, Resistance
  • S. Razavinejad, J. Heydarnejad Page 83
    Turnip curly top virus (TCTV) is a unique geminivirus which has been recently reported from turnip growing farms of Fars province. Despite differences in the gene organization of this virus compared to other geminiviruses, most of its biological properties including vector and natural hosts have remained uncharacterized. In the present work the ability of two leafhopper species, i.e., Circulifer haematoceps and Orosius albicinctus to transmit TCTV was studied. The results showed that TCTV is efficiently transmitted from infected plants to healthy turnip seedlings by C. haematoceps under greenhouse conditions. Infection of turnip plants was verified by symptoms appearance and PCR. Typical TCTV symptoms including inward rolling of the leaf margins and swelling of veins on the lower leaf surfaces of inoculated plants was observed 10-20 days post inoculation. The presence of virus in symptomatic plants was confirmed by PCR using specific TCTV primer pairs. In order to identify more natural hosts of the TCTV, plant samples from different crops and weed species were collected in severely TCTV infected farms and tested by PCR using two specific primer pairs. PCR results showed the presence of TCTV infection in radish samples showing curly top and chlorosis symptoms. Furthermore, TCTV infection of symptomless weed species including herb sophia, bugloss, black nightshade and flower of an-hour was confirmed by PCR test. To compare the sequence of radish isolate of TCTV with available TCTV sequences in GenBank, full-length genome of the radish isolate was amplified by rolling circle mechanism using phi DNA polymerase, cloned and sequenced. Sequence comparison showed 93-99% homology between radish and TCTV isolates. Results of this study indicated that in contrast to most curtoviruses, TCTV has a narrow natural host range.
    Keywords: Geminivirus, Curtovirus, Rolling circle amplification, Circulifer haematoceps, Virus transmission
  • M. Ghaderi Sohi, N. Shahraeen, F. Rakhshandehroo Page 93
    Cauliflower mosaic virus (CaMV) causes yield losses in plants of Brassicaceae family including canola (Brassica napus). In order to detect CaMV in canola, a total of 684 leaf samples showing various virus-like symptoms were collected in several provinces of Iran including Tehran, Ghazvin, Chaharmahal-Bakhtiari, Mazandaran, Ardabil, West Azarbayejan and Fars provinces. Using a polyclonal antiserum and DAS-ELISA method, samples were tested for the presence of CaMV. ELISA positive isolates from 7 provinces, were used for further studies. Biological diversity of CaMV isolates was evaluated by their ability to infect turnip, kohlrabi and datura. All isolates under study infected turnip, producing local lesions of different sizes and timing, whereas, no symptom was obsereved on kohlrabi and datura. Specific primers amplified an 840 bp fragment of ORF V. Phylogenetic analysis grouped all Iranian isolates and two GenBank isolates (Cabb-D/H, M10376, Xinjiang, AF140604) in one cluster, while all other CaMV isolates from GenBank formed a separate cluster.
    Keywords: Canola, Cauliflower mosaic virus, ORF V, Phylogeny, Canola viruses
  • M. Bakhshi, M. Arzanlou *, A. Babai, Ahari Page 101
    Cercospora leaf spot, caused by Cercospora beticola, is one of the most important foliar diseases of sugar beet. Due to the problems associated with traditional methods in the identification of Cercospora species, in the present study two sets of previously designed Cercospora beticola-specific primers based on calmodulin and actin genes were used for the molecular identification of C. beticola isolates. For this purpose, two standard isolates of C. beticola together with the other isolates recovered from sugar beet plants with leaf spot disease symptoms in present study were subjected to PCR amplification. Efficacy of primer sets were tested on the Cercospora isolates recovered from weed plants with leaf spot symptoms, in present study. Our results showed that the primer set based on actin gene amplified a 959 bp PCR product from the all of the isolates tested in this study. This primer set failed to distinguish C. beticola from the other Cercospora spp. isolated from weeds as well as other fungal groups. The results of multiplex PCR assay using primer sets based on calmodulin gene yielded 234 bp PCR product from all of the Cercospora spp. tested in this study and only a 176 bp PCR product from C. beticola isolates; such that successfully discriminated C. beticola from the other Cercospora isolates. The calmodulin genes primer sets can be used for the screening of Cercospora beticola from the other Cercospora spp. and for the detection and the determination of the host range of Cercospora beticola as well.
    Keywords: Calmodulin, Actin, Weed plants, Sugar beet, Multiplex PCR, Cercospora
  • M. Abbasi *, K. Vanky, S. Samadi, S.A.R. Esmailzade Hoseini Page 107
    The following new findings about Iranian smut fungi are presented: 1-Ustilago hordei × U. nuda hybrids are reported on Hordeum vulgare from Yazd province. Our study showed that main causal agent of covered smut in the province is above hybrids. 2- Urocystis tianschanica is newly reported from Iran on Critesion violaceum. 3- Tranzscheliella iranica is also reported from Yazd province, Deh Bala. Before our report, this species was known only from the type locality. 4- Revision of herbarium specimens of infected Loliolum subulatum revealed that smut species on these specimens belongs to Tilletia lolioli not T. bromi. All above mentioned taxa are documented by microphotographs and Persian description.
    Keywords: Fungi, Mycology, Biodiversity, Plant Diseases, Taxonomy
  • A. Fallahpori, H. Aminian *, S. A. Esmailzadeh Hosseini Page 113
    Sesame damping-off caused by Fusarium oxysporum f.sp. sesami is one of the most important diseases of Sesamum indicum L. in the world. In this work,the activity of peroxidase enzyme was assayed as a resistance mechanism in Asfij local germplasm (Bahabad, Yazd province) as resistant and Kahnoj local germplasm (Kerman province) as susceptible germplasm. Fifteen isolates of causal agent were isolated from sesame farms in Yazd province and one isolate with the highest pathogenicity potential was selected and used to determine hostrange. Among ten species of several plant families that were artificially inoculated with this pathogen, only sesame showed disease symptoms. Evaluation of peroxidase activity in tolerant and susceptible germplasms in 2, 4, 6, 8, 10 and 12 days after inoculation with Fusarium oxysporum f. sp. sesami showed that peroxidase enzyme activity increases in resistant germplasm with highest level in 4 days after inoculation. The activity of peroxidase was decreased 4 days after inoculation. In susceptible germplasm, enzyme activity was increased slightly in low quantity. In conclusion the results show that peroxidase activity play probable role in induction of plant resistance against outbreak of plant pathogens.
    Keywords: Fusarium oxysporum f.sp. sesami, Local germplasm, Peroxidase
  • H. Mahmoudzadeh, M. Henareh Page 119
    Grafted and rooted cuttings of grapevines were inoculated with six pathogenic strains of Rhizobium vitis. Evaluation of infection severity was done based on the number, size and weight of galls on vines, four months after inoculation and in experiment duration of six years. Results showed that vinifera varieties were very sensitive to crown gall. Weight, number and size of galls induced on grafted vines on H4 and H6 was less than those on other vines. Scions grafted on rootstocks H4 and H6 had a 21.5% and 6.8% incidence compared to 55% for self-rooted vines. During six years 90% of self-rooted vines died, while 18% and 5% of the grafted vines on H4 and H6 hybrids were dead, respectively. The highest yield was found in the Red Sahebi grafted vines on H6 rootstock (2.98 kg/ vine) and the lowest was in self-rooted vines (1.25 kg/vine) and on others (2.25 kg/ vine), respectively.
    Keywords: Grapevine, Rootstock, Resistance, Pathogenicity, Rhizobium, Agrobacterium
  • L. Ebrahimi, H. R. Etebarian*, H. Aminian, N. Sahebani Page 125
    Biocontrol activity of Metschnikowia pulcherrima alone and in combination with silicon against Penicillium expansum and its machanisms of antagonisms was evaluated. Percentage of inhibition mycelial growth of pathogen in dual culture, volatile test and non-volatile test were evaluated. To evaluate the direct effect of silicon on mycelial growth of P. expansum in vitro, it was added at different concentrations to PDA medium. The effect of silicon on populations of yeast in NYDB was determined after 24 and 48h. Silicon at 0.6%(wt/vol) or above completely inhibited mycelia growth of pathogen and decreased yeast populations. For determining the effect of M. pulcherrima alone and in combination with silicon in controlling disease during storage, fruits were wounded using a sterile nail. Each wound was treated with 20µl of M. pulcherrima suspension, solution of silicon in different concentrations, antagonist suspension amended with silicon at different concentrations, and sterile distilled water as the control. After 24h, 20µl of conidia suspension of the pathogen was applied, and fruits were transferred to storage at 4 and 20˚C. At 4˚C and 20˚C after 45 and 15 days, respectively, lesion areas were measured and the population of yeast in the wound was determined by serial dilution. A combination of silicon with yeast reduced the decay of apple better than silicon and yeast alone. Peroxsidase activity and total phenolic content were significantly enhanced by yeast treatments.
    Keywords: Apple, Biocontrol, Peroxidase, Silicon (Si), Total phenol