فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرالدین پارسافر، صفر معروفی * صفحات 1-13

    با توجه به کمبود آب با کیفیت مناسب، مصرف پساب فاضلاب شهری برای استفاده در کشاورزی اهمیت دارد. در این تحقیق، از فاضلاب خام و تصفیه شده تصفیه خانه شهر سرکان برای تعیین ضریب انتقال عناصر آهن، نیکل و منگنز از خاک به گیاه و برخی خصوصیات خاک در کشت سیب زمینی و شرایط لایسیمتری استفاده شده است. تیمارهای آبیاری شامل فاضلاب خام، فاضلاب تصفیه شده، آب معمولی، ترکیب 50% فاضلاب خام و آب معمولی، و ترکیب 50% فاضلاب تصفیه-شده و آب معمولی بودند. نتایج نشان داد که اثر کیفیت آب بر قابلیت هدایت الکتریکی و پ-هاش خاک معنی دار (01/0P <) و اثر عمق خاک بر قابلیت هدایت الکتریکی غیرمعنی دار و بر پ-هاش خاک معنی دار (01/0P <) شد. هم چنین، اثر متقابل بر این دو پارامتر غیرمعنی دار بود. با افزایش عمق خاک، قابلیت هدایت الکتریکی افزایش و پ-هاش خاک کاهش یافت. بیشترین قابلیت هدایت الکتریکی و پ-هاش را به ترتیب فاضلاب خام و آب معمولی داشتند. مقدار بالای قابلیت هدایت الکتریکی در فاضلاب خام و زیاد بودن پ-هاش در آب معمولی، از دلایل زیادتر بودن پارامترهای فوق در خاک می باشد. اثر تیمارها بر ضریب انتقال عناصر منگنز و آهن به اندام هوایی معنی دار و در غده های سیب زمینی تنها در مورد منگنز معنی دار بود. بیشترین ضریب انتقال از خاک به اندام هوایی و غده ها به ترتیب مربوط به نیکل، آهن و منگنز بود. همچنین ضریب انتقال عناصر سنگین به اندام هوایی بیشتر از غده ها می باشد.

    کلیدواژگان: کمبود آب، فاضلاب خام، فاضلاب تصفیه شده
  • مهدی حسینی فرهی، سعید عشقی، بیژن کاوسی، رضا امیری فهلیانی، مهدی دستیاران صفحات 15-26
    به منظور بهبود ویژگی های کمی، کیفی و عمر گل جایی گل ورد رقم دولس ویتا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ده تیمار و سه تکرار در یک گلخانه هیدروپونیک در حومه یاسوج انجام گرفت. تیمارها شامل شاهد، اسپرمیدین در غلظت های 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار، سولفات کلسیم در غلظت های 5/2 و 5 میلی مولار، اسپرمیدین 5/0 میلی مولار+ سولفات کلسیم 5/2 میلی مولار، اسپرمیدین 5/0 میلی مولار+ سولفات کلسیم 5 میلی مولار، اسپرمیدین 1 میلی-مولار+ سولفات کلسیم 5/2 میلی مولار و اسپرمیدین 1 میلی مولار+ سولفات کلسیم 5 میلی مولار بودند. صفاتی از قبیل ارتفاع شاخه، قطر ساقه، قطر غنچه گل، وزن اولیه شاخه، میزان کلروفیل و عمر گل جایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اسپرمیدین و سولفات کلسیم بر کلیه صفات، بجز میزان کلروفیل، در سطح 5% معنی دار گردید. بیشترین میزان ارتفاع، قطر شاخه و وزن تر شاخه در تیمار کاربرد اسپرمیدین 5/1 میلی مولار و کمترین آنها در گیاهان تیمار نشده مشاهده گردید. بیشترین میزان قطر غنچه گل در تیمارهای اسپرمیدین 5/0 میلی مولار و سولفات کلسیم 5/2 میلی مولار مشاهده گردید. بیشترین میزان عمر گل جایی در تیمار کاربرد اسپرمیدین 5/0 میلی مولار به همراه سولفات کلسیم 5 میلی-مولار در مقایسه با سایر تیمارها به دست آمد. بنابراین کاربرد اسپرمیدین در غلظت 5/1 میلی مولار جهت افزایش خصوصیات کمی و تیمار ترکیبی کاربرد اسپرمیدین 5/0 میلی مولار + سولفات کلسیم 5 میلی مولار جهت افزایش عمر گل جایی گل ورد رقم دولس ویتا در سیستم هیدروپونیک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گل های شاخه بریدنی، عمر گل جایی، کشت هیدروپونیک
  • مهدی حسینی فرهی، بهمن خلدبرین، احمد خلیقی، مسعود مشهدی اکبر بوجار، سعید عشقی، بیژن کاوسی صفحات 27-39
    برای بررسی تاثیر شکل های مختلف نیتروژن در محلول غذایی بر فتوسنتز و ویژگی های کمی گل رز رقم دولس ویتا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت نسبت مختلف اوره: آمونیوم: نیترات (0:100:0، 50:50:0، 0:0:100، 50:0:50، 50:25:25، 70:15:15 و 100:0:0) و سه تکرار در یک گلخانه هیدروپونیک پرورش گل رز انجام گرفت. ابتدا بوته های ریشه دار شده گل رز رقم دولس ویتا در گلدان با بستر پرلایت و کوکوپیت به نسبت حجمی مساوی (50:50) کشت گردید. سپس ویژگی های کمی شامل طول شاخه، طول غنچه، قطر ساقه و قطر غنچه، شاخص سطح برگ، عمر گل جایی، وزن تر شاخه، شاخص سبزینگی برگ و پارامترهای فتوسنتزی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش آمونیوم در محلول غذایی سبب کاهش شدت فتوسنتز، کارایی مصرف آب و کارایی سلول های مزوفیل برگ گردید. بیشترین میزان طول شاخه در تیمارهای 50:25:25 و 100:0:0، به ترتیب 3/88 و 9/86 سانتی متر، مشاهده شد. بیشترین وزن تر شاخه در تیمار 100:0:0 به دست آمد. کاربرد تیمار 50:0:50 باعث افزایش شاخص سبزینگی برگ در مقایسه با سایر تیمارها گردید. با افزایش میزان آمونیوم در محلول غذایی، عمر گل جایی کاهش یافت. به طوری که بیشترین و کمترین میزان عمر گل جایی (به ترتیب 6/17 و 1/11 روز) در تیمارهای 50:25:25 و 0:0:100 مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: عمر گلجایی، فتوسنتز، عناصر غذایی
  • نفیسه میرعباسی نجف آبادی، علی نیکبخت*، نعمت الله اعتمادی، محمدرضا سبزعلیان صفحات 41-50

    تولید بسیاری از گل های شاخه بریده، از جمله لیلیوم، در ایران رواج دارد. در فرایند تولید گل لیلیوم، کیفیت گل اهمیت ویژه ای دارد که یکی از مهمترین عوامل موثر بر آن، تغذیه صحیح می باشد. بدین منظور، پژوهشی با هدف بررسی اثر غلظت های مختلف سیلیکات پتاسیم، نانوسیلیس و کلرید کلسیم بر غلظت کلسیم، منیزیم و پتاسیم، شاخص میزان کلروفیل و تعداد گلچه لیلیوم آسیایی رقم ‘Brunello’ صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار، که هر تکرار شامل 5 گلدان بود، در گلخانه های آموزشی- پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. تیمارها شامل محلول دهی سیلیکات پتاسیم در سه غلظت (25، 50 و 75 میلی گرم بر لیتر)، پاشش سیلیکات پتاسیم در غلظت 25 میلی گرم بر لیتر، پاشش کلرید کلسیم در دو غلظت (25 و 50 میلی گرم بر لیتر)، پاشش نانوسیلیس در دو غلظت (5/12 و 25 میلی گرم بر لیتر) و شاهد (بدون تیمار) بودند. تعداد گلچه، شاخص میزان کلروفیل و غلظت کلسیم، منیزیم و پتاسیم در ساقه و برگ اندازه گیری شد. نتایج، تفاوت معنی داری بین تیمارها در میزان کلسیم و منیزیم ساقه و برگ، پتاسیم برگ، شاخص میزان کلروفیل در زمان برداشت و تعداد گلچه نشان داد. به طوری که تیمار محلول دهی سیلیکات پتاسیم در غلظت 25 میلی گرم بر لیتر، بیشترین تعداد گلچه به ازای هر بوته (27/5) و میزان منیزیم ساقه را داشت. بیشترین میزان کلسیم، منیزیم و پتاسیم برگ را تیمار پاشش کلرید کلسیم در غلظت 50 میلی گرم بر لیتر، به ترتیب با 38/4، 75/15 و 43/16 درصد افزایش نسبت به شاهد، نشان داد. بیشترین کلسیم ساقه را پاشش کلرید کلسیم در غلظت 25 میلی گرم بر لیتر، با 90/38 درصد افزایش نسبت به شاهد، به خود اختصاص داد. بیشترین شاخص میزان کلروفیل در زمان برداشت مربوط به تیمار پاشش سیلیکات پتاسیم در غلظت 25 میلی گرم بر لیتر بود. در کل، اگر هدف تولید تعداد گلچه بیشتر باشد، محلول دهی سیلیکات پتاسیم با غلظت 25 میلی گرم بر لیتر تیمار مناسبی می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت گل، محلول پاشی عناصر غذایی
  • زهرا قاسمی، علی اصغر شهابی صفحات 51-59
    به منظور بررسی اثر پتاسیم و روی با کادمیم در ریشه، ساقه، برگ و میوه گیاه گوجه فرنگی، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا در آمد. فاکتور اول سه سطح روی (8/88، 6/177 و 2/355 میکروگرم در لیتر) و فاکتور دوم سه سطح پتاسیم (255، 510 و 1020 میلی گرم در لیتر) بود. در این آزمایش، محلول غذایی پایه (محلول هوگلند) در تمامی تیمارها حاوی غلظت 20 میکرومولار کادمیم بود. در دوره دوم برداشت، غلظت کادمیم، پتاسیم و روی در اندام های مختلف گیاه شامل ریشه، ساقه، برگ و میوه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت روی در محلول غذایی تاثیر معنی داری بر غلظت کادمیم و پتاسیم در ریشه نداشت؛ لیکن سبب افزایش غلظت روی در ریشه گردید. در ساقه، کاربرد روی سبب افزایش غلظت کادمیم و روی شد؛ اما تاثیری بر غلظت پتاسیم نداشت. در برگ، غلظت پتاسیم و کادمیم افزایش یافت؛ لیکن تاثیری بر غلظت روی مشاهده نگردید. در میوه نیز غلظت هیچ کدام از سه عنصر روی، پتاسیم و کادمیم تحت تاثیر افزایش غلظت روی در محلول غذایی قرار نگرفت. افزایش غلظت پتاسیم در محلول غذایی تاثیر معنی داری بر غلظت کادمیم، روی و پتاسیم در ریشه نداشت. در ساقه، تنها غلظت روی افزایش یافت. لیکن در برگ، سبب کاهش معنی دار کادمیم همگام با افزایش غلظت پتاسیم شد. در میوه نیز پتاسیم تنها سبب افزایش غلظت روی گردید. اثر متقابل پتاسیم و روی تنها بر غلظت پتاسیم ریشه و غلظت روی در میوه معنی دار بود. به طور کلی، در شرایط آزمایش حاضر، در گیاه گوجه فرنگی، روی و کادمیم اثر متقابل مثبت (هم-افزایی) و پتاسیم و کادمیم دارای اثر متقابل منفی (ضدیتی) می باشند.
    کلیدواژگان: عناصر سنگین، عناصر غذایی، هم افزایی، اثر ضدیتی
  • شهرام ریاحی نیا، حمیدرضا خزاعی، محمد کافی، احمد نظامی صفحات 61-71
    به منظور ارزیابی پاسخ های فیزیولوژیک ارقام مختلف سورگوم دانه ای به مصرف نیتروژن در شرایط متفاوت رطوبت خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از دو سطح آبیاری شامل تیمار شاهد، که خاک هر گلدان همواره در وضعیت رطوبتی مطلوب (ظرفیت زراعی) قرار داشت و تیمار تنش که در آن آبیاری بر اساس 40 درصد ظرفیت زراعی انجام شد. تیمارهای کودی شامل چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 30، 60 و 90 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک) و ژنوتیپ های سورگوم دانه ای شامل رقم سپیده و لاین امید بخش 2M بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش کلروفیل a و b و افزایش کاروتن در هر دو ژنوتیپ شد. همچنین افزایش مصرف نیتروژن منجر به افزایش معنی دار غلظت کلروفیل a شد. تنش خشکی، غلظت آسکوربات کل و قندهای محلول را افزایش داد. با وقوع تنش خشکی و افزایش سطح نیتروژن، بر غلظت پرولین افزوده شد. عملکرد دانه نیز تحت تاثیر تیمارهای مختلف خشکی و نیتروژن قرار گرفت، به نحوی که بیشترین عملکرد در تیمار شاهد و کاربرد 60 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک حاصل شد. در شرایط تنش خشکی، گیاه سورگوم با تغییرات بیوشیمیایی از جمله با افزایش میزان فعالیت آنزیم های ضداکسنده، کاهش محتوای رادیکال های آزاد در سلول و افزایش میزان کاروتن، مانع از خسارات اکسنده به سلول های گیاهی شد. همچنین در این شرایط، با بالا بردن محتوای تنظیم کننده های اسمزی (پرولین و قندهای محلول) و حفظ تعادل آبی سلول، از کاهش شدید محتوای نسبی آب برگ جلوگیری کرد که این امر سبب پایداری ساختار سلول در برابر تنش خشکی شد. با توجه به ضرایب همبستگی به دست آمده می توان نتیجه گرفت که در شرایط تنش خشکی، فاکتورهای بیوشیمیایی موثر در حفظ عملکرد دانه به ترتیب شامل غلظت کربوهیدرات های محلول شاخساره و غلظت پرولین در گیاه می باشند.
    کلیدواژگان: خشکی، پرولین، کربوهیدرات، آسکوربات
  • حمیدرضا روستا، مجید رشیدی، حمیدرضا کریمی، حسین علایی، مسعود تدین نژاد صفحات 73-80
    به منظور شناسایی بهترین محلول غذایی و رقم سیب ز مینی برای تولید ریزغده (مینی تیوبر) در سیستم هواکشت (اروپونیک) و مقایسه آن با سیستم هیدروپونیک کلاسیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه فاکتور سیستم کشت (هواکشت و هیدروپونیک)، محلول غذایی (محلول چنگ و همکاران، APCoAB و محلول هیدروپونیک تجاری اصفهان) و ارقام مختلف سیب زمینی (مارفونا، سانتانا و مورن) انجام شد. نتایج نشان داد که وزن تر اندام هوایی و ریشه و ارتفاع گیاه سیب زمینی در سیستم هواکشت به طور معنی داری بیشتر از سیستم هیدروپونیک کلاسیک بود. بیشترین وزن تر اندام هوایی و ریشه در سیستم هواکشت، در رقم مورن تغذیه شده با محلول تجاری اصفهان مشاهده شد. ارتفاع گیاه در رقم مورن رشد کرده در محلول غذایی APCoAB و سیستم هواکشت بیشترین مقدار بود. کمترین وزن تر اندام هوایی و ریشه و ارتفاع گیاه در رقم مارفونا مشاهده شد. عملکرد و تعداد ریزغده در هر گیاه در سیستم هواکشت به ترتیب 08/58 و 2/277 درصد در مقایسه با سیستم هیدروپونیک افزایش یافت. به طوری که بیشترین محصول و تعداد ریزغده در سیستم هواکشت و محلول APCoAB و رقم مارفونا به دست آمد. بنابراین، از این آزمایش نتیجه گیری شد که در تولید ریزغده، سیستم هواکشت نسبت به سیستم هیدروپونیک کلاسیک برتری داشته و بهترین رقم برای کاشت در این سیستم، رقم مارفونا و بهترین محلول APCoAB و سپس محلول چنگ و همکاران می باشد.
    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، اروپونیک، بذر سیب زمینی
  • سید محمدرضا احتشامی، زهرا امین دلدار، کاظم خاوازی صفحات 99-107
    به منظور مطالعه اثر محلول پاشی باکتری های جنس سودوموناس بر صفات کمی، عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج، آزمایشی در گلخانه موسسه تحقیقات برنج رشت به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به-اجرا درآمد. در این آزمایش، فاکتور رقم در دو سطح (هاشمی و خزر) و محلول پاشی با باکتری سودوموناس در هشت سطح (هشت سویه) به همراه یک تیمار شاهد (بدون باکتری) در نظر گرفته شدند. در این آزمایش قطر ساقه، ارتفاع بوته، طول خوشه، طول و عرض برگ پرچم، تعداد پنجه بارور، وزن صد دانه، تعداد دانه در خوشه، تعداد دانه در بوته و عملکرد تک بوته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمایش مشخص کرد که بین سویه های مختلف سودوموناس تفاوت معنی داری در قطر ساقه وجود داشت. بیشترین طول برگ پرچم و ارتفاع را باکتری سویه 136 سبب شد و کمترین آنها در سویه 177 مشاهده شد. بیشترین تعداد دانه در خوشه در باکتری سویه 4 دیده شد، اما کمترین تعداد نیز مربوط به سویه 177 بود. در رابطه با تعداد دانه در بوته، باکتری سویه 4 و 168 بالاترین و کمترین تعداد دانه در بوته متعلق به باکتری سویه 169 بود. در پایان آزمایش مشخص گردید که سویه های 4، 136 و 168 بهتر از سایر سویه ها باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شده اند. به طور کلی می توان چنین اذعان کرد که محلول پاشی باکتری های محرک رشد بر صفات کمی برنج دارای اثر مثبت بوده و باعث افزایش رشد گیاه شده است.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، برنج، صفات کمی، عملکرد، محلول پاشی
  • محسن مروتی، مینا ابراهیم نژاد، محمدرضا تاج بخش صفحات 109-116
    کاربرد گسترده آفت کش های شیمیایی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه منجر به افزایش تولید محصول و کاهش ضایعات پس از برداشت محصول می شود که آثار سوء بالقوه بر سلامتی انسان به وجود آورده است. وقتی مقدار آفت کش ها از حد قابل قبول و مجاز بیشتر باشد، بایستی اقدامات مناسبی جهت کاهش کاربرد آنها صورت گیرد. برای مبارزه با آفات خیار گلخانه ای، معمولا سم پاشی های متعددی توسط زارعین انجام می گیرد که خطرات باقیمانده آنها همواره سلامت افراد جامعه را تهدید می کند. با توجه به این مشکل، باقیمانده و دوره کارنس آفت کش ایمیداکلوپرید در تعدادی از گلخانه های منطقه ورامین بررسی شد. سم پاشی خیارهای گلخانه ای به منظور تعیین دوره کارنس آفت کش ایمیداکلوپرید در طرح بلوک های کاملا تصادفی شامل دو تیمار ایمیداکلوپرید و شاهد (بدون سم پاشی) در سه تکرار انجام گردید. نمونه برداری به ترتیب 1، 2، 3، 5، 7، 10 و 14 روز پس ازسم پاشی انجام شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل گردیدند و پس از عصاره گیری و خالص سازی، مقدار باقیمانده آفت کش در آنها اندازه گیری شد. طبق نتایج، باقیمانده ایمیداکلوپرید دو روز پس از سم پاشی به حد مجاز (1 میلی گرم بر کیلوگرم) رسید. اما برای اطمینان بیشتر، روز سوم پس از سم پاشی به عنوان دوره کارنس در نظر گرفته شد. نمونه برداری های تعیین باقیمانده ایمیداکلوپرید در چهار گلخانه ورامین به طور تصادفی انجام شد. نتایج حاصل پس از آنالیز نشان داد که سطح باقیمانده ایمیداکلوپرید در این گلخانه ها بالاتر از میزان مجاز می باشد.
    کلیدواژگان: آفت کش، حد مجاز، کنترل خسارت
|
  • N. Parsafar, S. Marofi Pages 1-13

    Whenever good quality water is scarce، treated municipal wastewater will be considered for using in agriculture. In this research، raw and treated wastewater from Serkan Wastewater Treatment Plant، Hamadan province، Iran، were used to determine the transfer coefficient of Fe، Ni and Mn from soil to plant and some soil properties in potato cultivation under lysimetric conditions. Irrigation treatments were: raw wastewater، treated wastewater، tap water، combination of 50% raw wastewater and 50% tap water and combination of 50% treated wastewater and 50% tap water. Results showed that the effect of irrigation water quality on pH and EC was significant (P<0. 01). The effect of soil depth on EC and pH was significant (P<0. 01) and non-significant، respectively. The interaction on these parameters was not significant. pH was decreased and EC was decreased as soil depth increased. Maximum amounts of EC and pH of soil belonged to raw wastewater and tap water treatments، respectively. Higher EC in raw wastewater and pH in tap water was the reason for these high values in soil. The effect of treatments on transfer coefficient of Mn and Fe from soil to shoots was significant. In potato tubers، this effect was significant only for Mn. Maximum transfer coefficients from soil to potato shoots and tubers belonged to Ni، Fe and Mn، respectively. Also، coefficients of heavy metals transfer from soil to shoots were more than tubers.

    Keywords: Water scarcity, Raw wastewater, Treated wastewater
  • M. Hosseini Farahi, S. Eshghi, B. Kavoosi, R. Amiri Fahliani, M. Dastyaran Pages 15-26
    In order to improve quantitative and qualitative properties and vase life of rose cv. Dolcvita، an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with ten treatments and three replications in a hydroponic greenhouse adjacent to Yasouj city، Iran. Treatments included control، spermidine (0. 5، 1 and 1. 5 mM)، calcium sulfate (2. 5 and 5 mM)، spermidine 0. 5 mM+ calcium sulfate 2. 5 mM، spermidine 0. 5 mM + calcium sulfate 5 mM، spermidine 1 mM + calcium sulfate 2. 5 mM and spermidine 1 mM + calcium sulfate 5 mM. Traits such as length of flower stalk، stem diameter، flower bud diameter، fresh weight of stem، chlorophyll content and vase life were measured. Results showed that effect of spermidine and calcium sulfate on all traits، except chlorophyll content، was significant (P<0. 05). The highest and lowest length of flower stalk، stem diameter and fresh weight of stem was obtained in the 1. 5 mM spermidine and control treatments، respectively. The highest diameter of flower bud was observed in the 0. 5 mM spermidine and 2. 5 mM calcium sulfate treatments. Flower vase life in the 0. 5 mM spermidine + 5 mM calcium sulfate treatment was higher than that in the other treatments. Therefore، application of 1. 5 mM spermidine is recommended for improving quantitative properties and combination of 0. 5 mM spermidine with 5 mM calcium sulfate for increasing vase life of rose، cultivar Dolcvita، in hydroponic system.
    Keywords: Cut flowers, Vase life, Hydroponic culture
  • M. Hosseini Farahi, B. Kholdbarin, A. Khalighi, M. Mashhadi Akbar Boojar, S. Eshghi, B. Kavoosi Pages 27-39
    In order to investigate the effects of different forms of nitrogen in nutrient solution on photosynthesis rate and quantitative properties of rose cv. Dolcvita، an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with seven ratios of urea: NH4+: NO3- (0-100-0، 0-50-50، 0-0-100، 50-0-50، 25-25-50، 15-15-70 and 0-0-100) and three replications، in a hydroponic greenhouse which grows rose flower. The rooted plants of rose cv. Dolcvita were potted filled with perlite and cocopeat (50:50) substrates. Then، quantitative properties such as plant stalk height، bud length، diameter of bud and stem، leaf area index، vase life، fresh weight of stalk، leaf greenness and photosynthesis parameters were measured. The results showed that increasing the ammonium in nutrient solution reduced the photosynthesis rate، water use efficiency and leaf mesophyll efficiency. The highest stalk height was obtained from 25-25-50 and 0-0-100 treatments (88. 3 cm and 86. 9 cm)، respectively. The highest fresh weight of stalk was obtained in 0-0-100 treatment. Application of 50-0-50 treatment increased leaf greenness as compared to other treatments. When ammonium was increased in nutrition solution، the vase life was reduced. The highest and lowest vase lives were obtained from 25-25-50 and 100-0-0 treatments (17. 6 and 11. 1 days)، respectively.
    Keywords: Vase life, Photosynthesis, Nutrients
  • N. Mirabbasi, A. Nikbakht, N. Etemadi, M.R. Sabzalian Pages 41-50

    Production of many cut flowers، such as lilium، is very common in Iran. Flower quality has special importance in lilium flower production process، and proper nutrition is one of the major effective factors. This research was conducted to investigate the effect of different concentrations of potassium silicate، nano-silicon and calcium chloride on concentration of potassium، calcium and magnesium، chlorophyll index and number of florets of Asiatic lily ''Brunello''. The experiment was carried out based on randomized complete blocks design with 9 treatments and 3 replications (each replication included 5 pots)، in Educational/Research Greenhouses of Isfahan University of Technology، Isfahan، Iran. Treatments included drench of potassium silicate at three concentrations (25، 50 and 75 mg/L)، spraying of 25 mg/L potassium silicate، spraying of calcium chloride at two concentrations (25 and 50 mg/L)، spraying of nano-silicon at two concentrations (12. 5 and 25 mg/L) and control (no treatment). Number of florets، chlorophyll index and concentrations of calcium، magnesium and potassium in stem and leaves were measured. Results showed significant differences between treatments in stem and leaf calcium and magnesium، leaf potassium، chlorophyll index at harvest time and number of florets. Drench of 25 mg/L potassium silicate had maximum number of florets per plant (5. 27) and stem magnesium. Spraying 50 mg/L calcium chloride showed maximum leaf calcium، magnesium and potassium، respectively، with 4. 38، 15. 75 and 16. 43 percent increase as compared to control. Spraying of 25 mg/L calcium chloride، with 38. 9 percent increase as compared to control، had maximum stem calcium. Maximum chlorophyll index at harvesting time was related to spraying 25 mg/L potassium silicate. In general، if the goal is production of more florets، then drench of 25 mg/L potassium silicate is an appropriate treatment.

    Keywords: Flower quality, Spraying of nutrients
  • Z. Ghasemi, A.A. Shahabi Pages 51-59
    To study the effects of potassium (K) and zinc (Zn) with cadmium (Cd) in roots، stem، leaves and fruits of tomato plants، a greenhouse experiment was conducted as factorial based on complete random blocks design. The first factor was Zn at three levels (88. 8، 177. 6 and 355. 2 μg/L) and the second factor was K at three levels (255، 510 and 1020 mg/L). In this experiment، the basic nutrition solution (Hoagland) contained 20 μM Cd in all the treatments. At the second harvest period، the concentration of Cd، K and Zn was measured in different organs of the plants including roots، stem، leaves and fruits. Results indicated that increasing Zn concentration in nutrition solution had no significant effect on concentration of Cd and K in roots; but، it increased Zn concentration in roots. In stem، application of Zn increased concentration of Cd and Zn; but had no effect on K concentration. In leaves، concentration of K and Cd was increased; but no effect was observed on Zn concentration. In fruits، the concentration of Zn، K and Cd was not affected by increasing Zn concentration in nutrition solution. Increasing K concentration in nutrition solution had no significant effect on concentration of Cd، Zn and K in roots. In stem، only the concentration of Zn was increased. But in leaves، Cd reduced and K increased concentration of K. In fruits، it caused an increase in concentration of Zn. Interaction of K and Zn was significant on concentration of K in roots and Zn in fruits. In general، under the conditions of the present research، in tomato plant، Zn and Cd have synergistic effect and K and Cd have antagonistic effect.
    Keywords: Heavy metals, Nutrient elements, Synergistic effect, Antagonistic effect
  • Sh. Riahinia, H.R. Khazaei, M. Kafi, A. Nezami Pages 61-71
    In order to study the effects of different amounts of irrigation and nitrogen levels on physiological reactions of two sorghum (Sorghum bicolor) cultivars، an experiment was performed under greenhouse conditions at Ferdowsi University of Mashhad، in 2011. Treatments were two irrigation regimes (I1، I2، consisting 100 and 40 % of field capacity، respectively)، four nitrogen levels (N1، N2، N3 and N4 consisting 0، 30، 60 and 90 mg N/kg soil، respectively) and two cultivars (Sepideh and M5) arranged in randomized complete block design with three replications. The results showed that water stress significantly decreased chlorophyll a and b and increased carotene contents in sorghum cultivars. Nitrogen application had significant effect on chlorophyll a. Water treatments led to an increase ascorbat and soluble sugars contents. Water stress and nitrogen application increased prolin content of sorghum cultivars. Grain yield was affected by water stress and nitrogen treatments. The highest value of grain yield was obtained by full irrigation and 60 mgN/kg soil. Our result show that in water stress conditions، biochemical changes in sorghum were accrued such as increase activity of antioxidants، reduces the content of free radicals in cells and increase in the amount of carotenes prevents damage to the plant cells. Also in these conditions، with increasing content of osmotic adjustment and water balance of the cells، could prevent severe reduction in leaf relative water content of the cells and causes the stabilization of the cell structure. According to correlation coefficients obtained from the experiments we can conclude that in drought conditions، biochemical factors in maintaining grain yield consist of concentration of soluble carbohydrates and proline، respectively.
    Keywords: Water stress, Greenhouse, Nitrogen, Grain sorghum
  • H.R. Roosta, M. Rashidi, H.R. Karimi, H. Alaei, M. Tadayyonnejhad Pages 73-80
    In order to determine the best nutrient solution and potato cultivar for minituber production in aeroponics and comparison with classic hydroponics، a factorial experiment with three factors of culture system (aeroponics and hydroponics)، nutrient solution (Chang et al.، APCoAB and commercial nutrient solution of Isfahan)، and different potato cultivars (Marfona، Santana and Moren) was carried out. The results showed that fresh weight of shoot and roots، and potato plant height was significantly higher in aeroponics compared to classic hydroponics. The highest shoot and root fresh weight in aeroponics was observed in Moren cultivar، nourished with commercial nutrient solution of Isfahan. Plant height was the highest in Moren cultivar، APCoAB nutrient solution and aeroponic system. The lowest shoot and root fresh weight and plant height were observed in Marfona cultivar. Yield and number of minitubers per plant in aeroponics increased 58. 08 and 277. 2 percent compared to hydroponics، respectively. The highest yield and number of minitubers was obtained in aeroponics system، APCoAB nutrient solution and Marfona cultivar. Therefore، it was concluded that in minituber production، the aeroponics system is superior to classic hydroponics and the best potato cultivar for cultivation in this system is Marfona and the best nutrient solutions are APCoAB and Chang et al. solutions.
    Keywords: Soilless culture, Aeroponics, Potato seed
  • S.M.R. Ehteshami, Z. Amin-Deldar, K. Khavazi Pages 99-107
    In order to study the effects of foliar spraying of Pseudomonas fluorescens bacteria on quantitative characteristics، yield and yield components of two rice cultivars، a factorial experiment، based on completely randomized design with three replications، was conducted in Rice Research Institute of Rasht، Guilan province، Iran. In this experiment، two rice cultivars (Khazar and Hashemi) were sprayed with eight levels (strains) of P. fluorescens bacteria. The control treatment was not sprayed. Studied characteristics consisted of: stem diameter، plant height، length of panicle، length and width of flag leaf، number of fertile tillers، 100-seed weight، number of seeds per panicle، number of seeds per plant and yield per plant. The results indicated that foliar spraying by different strains of Pseudomonas had significant effect on stem diameter. The highest length of flag leaf and plant height was observed in Pseudomonas fluorescens strain 136 and the lowest of these characteristics was caused by Pseudomonas fluorescens strain 177. The highest and least number of seeds per panicle was observed in treatments sprayed by Pseudomonas fluorescens strains 4 and 177. The highest and lowest number of seeds per plant was related to strains 4 and 168 and 169، respectively. At the end of the experiment، it was found that P. fluorescens strain 4، P. fluorescens strain 136 and P. fluorescens strain 168 increased yield and yield components more than other strains. In general، foliar spraying of growth promoting bacteria had positive effects and enhanced plant growth.
    Keywords: Quantitative characteristics, Rice, Spraying, Yield, Yield components
  • M. Morowati, M. Ebrahimnejad, M.R. Tajbakhsh Pages 109-116
    Extensive use of chemical pesticides to control pests in developed and developing countries has led to the increase in crop production and decrease in post-harvest losses، which has caused harmful effects on human health. When the amount of pesticides exceeds permissible limits، some measures should be undertaken to reduce their application. In order to control cucumber pests in greenhouse، farmers use pesticides extensively، which their residues threaten human health in the society. Due to the importance of this problem، the residue and pre-harvest period of the Imidacloprid insecticide in some of the greenhouses of Varamin region، Tehran province، Iran was measured. In order to determine the pre-harvest period، spraying of Imidacloprid pesticide was done in a completely randomized block design with three replications، and two treatments of Imidacloprid and control (no insecticide). Sampling was done 1، 2، 3، 5، 7، 10 and 14 days after spraying. Samples were then transferred to the laboratory and preserved in freezer until the extraction and purification were performed and the amount of pesticide residues was measured. Based on the results، Imidacloprid residue reached below the maximum residue level (MRL) of 1 mg/kg two days after spraying. But for more confidence، the third day after spraying was considered as the pre-harvest period. Sampling for determination of Imidacloprid residue was performed in four greenhouses of Varamin region. The results showed that mean Imidacloprid residue levels were above the MRL value in these greenhouses.
    Keywords: Pesticide, Permissible limit, Damage control