فهرست مطالب

مجله ترویج علم
سال سوم شماره 3 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا منصوری صفحه 5
  • مریم ایمانی خوشخو، لیلا علی خانی صفحه 7

    یکی از مهمترین ابزارهای آدمی در مسیر هدایت و تشخیص حق و باطل، عقل و اندیشه است. این پژوهش در ابتدا به تبیین جایگاه اندیشه از نگاه قرآن میپردازد و در ادامه موانع و عوامل اندیشهورزی بیان میگردد. تحقیق حاضر به این سوالات پاسخ میدهد که در نگاه قرآن، اندیشه از چه جایگاهی برخوردار است؟ و از منظر قرآن اسباب تقویت و یا تضعیف اندیشه کدامند؟ و این نتایج حاصل میشود که قرآن به تفکر و اندیشهای تا کید میورزد که در راستای تقرب به خداوند باشد و آنرا از معیارهای ارزش و کرامت آدمی در پیشگاه خداوند معرفی مینماید به گونهای که ترک تعقل و عدم اندیشه را موجبات سقوط به مرتبه حیوانیت میداند. برخی ویژگیهای فردی و یا شرایط محیطی همچون گناهان، تقلید کورکورانه، هوی پرستی، شتابزدگی، شبهات و امور لغو حجاب دیده جان میشوند و انسان را از تشخیص حقایق و سلوک در صراط مستقیم باز میدارند و عواملی همچون ایمان، تقوی، معجزات و سیر در تاریخ نیز آدمی را در این زمینه یاری میرسانند.

    کلیدواژگان: اندیشه، بصیرت، تفکر، تعقل، ایمان
  • مجتبی کریمی، جواد رضایی صفحه 19

    در این مقاله به بررسی و ارزیابی کارایی کشورهای منتخب در زمینه تعلیم و تربیت با استفاده از روش برنامه ریزی خطی پرداخته شده است. بدینمنظور و با توجه به آنکه در ارزیابی کارایی عمدتا از دو روش پارامتری و ناپارامتری استفاده میشود، با بهرهگیری از روش ناپارامتری که بر پایه روش های برنامه ریزی ریاضی و به طور اخص روش تحلیل پوششی داده ها استوار است، کشور ایران و کشورهای منطقه را به لحاظ کارایی نظام تعلیم و تربیت طبقهبندی و رتبهبندی نمودهایم. شایان ذکر است که مزیت عمده روش تحلیل پوششی داده ها3 نسبت به سایر روش های موجود برای اندازهگیری کارایی، این است که میتوان به وسیله آن کارایی واحدهایی را که دارای چند ورودی و چند خروجی)غیر قابل تبدیل به هم(میباشند، ارزیابی نمود. در مقاله حاضر، با توجه به ورودیها و خروجیهای نظام تعلیم و تربیت در 18 کشور منتخب و در طی سال 2010، به ارزیابی کارایی آنها با دو فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس و بازدهی متغیر نسبت به مقیاس پرداخته شده است . نتایج نشان میدهد که با فرض اول؛ کشورهای ایران، قزاقستان، کویت، لبنان، عربستان سعودی، سوریه، ترکیه و ازبکستان در میان کشورهای گرجستان، آذربایجان، اردن، قرقیزستان، عمان، پاکستان، تاجیکستان، امارات، ترکمنستان و یمن از بیشترین کارایی برخوردار بوده و متوسط کارایی تحت این فرض 3/85 درصد میباشد. با در نظر داشتن فرض دوم؛ کشورهای پاکستان، تاجیکستان و امارات نیز به جمع کشورهای کارا میپیوندند که متوسط کارایی تحت این فرض 2/92 درصد میباشد. در نهایت با توجه به الگو بودن کشور ازبکستان بر اساس یافته های این تحقیق میتوان گفت که کشورهای ناکارا به ویژه ایران به منظور افزایش کارایی میبایستی کشور ازبکستان را الگوی خود قرار دهند .

    کلیدواژگان: نظام تعلیم و تربیت، کارایی برنامه ریزی ریاضی
  • فرحناز فتح الله زاده، هادی رمضانی صفحه 29

    ترویج علم موجب توسعه علم و دست یافتن قشرهای مختلف جامعه به اطلاعات و دانش میشود که نتیجه آن رفاه و زندگی بهتر برای افراد جامعه خواهد بود. کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی که مخزن اطلاعات محسوب میشوند تاثیر قابل توجهی در ترویج علم دارند. امروزه وجود فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در کتابخانه ها، به گستردگی اشتراک و تبادل اطلاعات علمی میان افراد جامعه کمک میکنند. در این میان کتابخانه های دیجیتالی به دلیل سهولت و گستردگی دسترس پذیری اطلاعات مناسبی که از نظر زمانی و مکانی برای افراد مختلف جامعه اطلاعاتی فراهم میآورند، نقش ویژه و مهمی در ترویج علم و همکاریهای علمی افراد جامعه با یکدیگر ایفا میکنند. کتابخانه های دیجیتالی با امکاناتی که ارایه میدهند زمینه مساعدی را برای چرخه علم در جامعه که امروزه مهمتر از تولید علم تلقی میشود ایجاد میکنند و این امر تاثیر بسزایی در ترویج علم دارد. هدف این مقاله شناسایی اهداف، مزایا و معایب کتابخانه های دیجیتالی بهعنوان شکل نوینی از خدمات کتابخانه ای و اطلاع رسانی و امکان پذیری آن در راستای ترویج علم میباشد. روش تحقیق توصیفی و در جمعآوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی استفاده شده است. بر اساس مطالعات انجام شده میتوان نتیجه گرفت که کتابخانه های دیجیتال با توجه به مزایایی که در دسترسی به اطلاعات ایجاد میکنند بستری مناسب برای ترویج علم هستند

    کلیدواژگان: ترویج علم، کتابخانه دیجیتال، فناوریهای نوین اطلاع رسانی، مراکز اطلاع رسانی
  • سمیه ملک پور، عاصفه عاصمی صفحه 43

    امروزه دستیابی سریع و آسان به اطلاعات و منابع اطلاعاتی، یکی از عناصر مهم توسعه و پیشرفت هر نظام اطلاعاتی به شمار میرود .در این میان ایجاد و استفاده از شبکه اطلاعرسانی موجب برقراری ارتباط فعال در بین کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی و نیز باعث ارتقای کیفی و کمی سطح خدمات اطلاعرسانی خواهد شد. در این مقاله، نیز ضمن تعریف مفهوم شبکه و زمینه های پیدایش آن، برخی از اهداف، امتیازات و موانع ایجاد شبکه مورد توجه قرار گرفته و در ادام ه، اصلیترین و مهمترین کارکردها، وظایف و خدمات شبکه اطلاعرسانی)خدمات سازماندهی مواد، امانت بین کتابخانه ای، مجموعهسازی، مرجع، اطلاعرسانی، مشاوره، تحقیق و توسعه(بیان گردیده است. در پایان نیز انتظار میرود کتابخانه ها و مراکز اطلاعرسانی، برای همگامی با تغییرات و تداوم نقش رهبری در تهیه، بازیابی و اشاعه اطلاعات، و نیز به حداقل رساندن هزینه های زاید، تسریع در امور و بهبود خدمات، زمینه ایجاد و توسعه شبکه اطلاعرسانی را فراهم نموده و امکان دسترسی به منابع اطلاعاتی خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: اطلاعات، شبکه، اطلاع رسانی
  • روح الله استاک صفحه 51

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با پیشرفت تحصیلی در نمونهای به حجم 897 دانشآموز پایه اول دبیرستان شهر تهران که با روش خوشهای تصادفی انتخاب شده اند، است. روش پژوهش همبستگی و بویژه مدلیابی معادلات ساختاری است . ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته 87 سوالی است. جهت تحلیل داده ها از تکنیکهای تحلیل ماتریسهای کواریانس با نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج بیانگر آنند که: متغیر سرمایه اجتماعی و ابعاد سهگانه آن دارای اثر مستقیم مثبت بر پیشرفت تحصیلی هستند. شاخصهای ششگانه سرمایه اجتماعی دارای اثر مستقیم مثبت بر پیشرفت تحصیلی هستند. متغیرهای کیفیت، ساختار و اندازه شبکه به واسطه سرمایه اجتماعی دارای دارای اثرغیرمستقیم ومثبت بر پیشرفت تحصیلی هستند شاخص های ششگانه سرمایه اجتماعی به واسطه ابعاد و متغیر سرمایه اجتماعی بر پیشرفت تحصیلی اثر غیرمستقیم و مثبت دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • غزاله نظیف کار صفحه 67

    علم منبعی از قدرت است که جوزف نای از آن تحت عنوان «قدرت نرم» یاد میکند. در چند دهه اخیر با ورود علم به حوزه دیپلماسی مفهوم جدیدی با نام « دیپلماسی علم» در روابط بینالملل پا به عرصه گذاشته است. دیپلماسی علم درصدد تقویت همزیستی میان منافع و انگیزه های سیاست خارجی با جوامع علمی است. در دیپلماسی علم برای پشتیبانی از اهداف سیاسی، شبکه ها، کانالهای ارتباطاتی، مکانیسمهایی به شرح ذیل پیشنهاد میگردد: آ گاهسازی سیاستگذاران از ارزشهای علم برای پیشبرد اهداف سیاسی گنجاندن آموزشهای مربوط به سیاستهای علمی در دوره های آموزشی به کارکنان وزارت خارجه و سایر دست اندرکاران سیاست خارجی دخیل ساختن اندیشمندان در تصمیم گیریهای استراتژیک برقراری ارتباط سازنده و مستمر میان دیپلماتها و دانشمندان ترغیب ارکان علمی مستقل برای آشناسازی وزارت خارجه با سیاستهای علمی.

  • حمیدرضا باقری، حمیدرضا مسیحا، مرتضی قیطانی، محمود علی اف خضرایی، علیرضا صبور صفحه 73

    این مقاله به بررسی علم تریبولوژی و خسارات ناشی از سایش مواد و همچنین مواد مورد استفاده برای غلبه بر مشکلات تریبولوژیکی میپردازد. سایش و اصطکاک میان قطعات مشکلی جدی و اجتنابناپذیر است و سالیانه باعث خسارات هنگفتی در صنایع و سازه های مختلف میشود. با بهکارگیری علم تریبولوژی میتوان از خسارات ناشی از سایش به طرق مختلف جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: سایش، تریبولوژی، اصطکاک، تخریب، فلز، سرامیک، پلیمر
  • صفحه 83
|
  • maryam imani khoshkhoo, leila ali khani Page 7

    One of the most important tools of human in manipulating upon the righteous path is thinking and wisdom so this research firstly depicts the position of thinking through Quran’s perspective. Also the reasons and obstacles of thinking are being debated . This research fields answers to questions like: From Quran`s perspective thinking lies in which classification? How can we elevate or debilitate thinking? And here’s the upshot that Quran emphasizes upon such thinking and contemplation which eventuates in faith and worship. Quran count such thinking in as a criteria of value and dignity before God so that introduce lack of sense as a reason of falling into beastliness. Some individual traits or environmental conditions of such sins, blind emulation ,following desires, haste ,doubts, vain attempts, impedes human to distinguish the right and bar them from the straight path and factors such as faith, Godwariness, Miracles and history assist human in this field

    Keywords: thinking, insight, ponder, wisdom, faith
  • mojtaba karimi, javad rezaei Page 19

    In this article, the assessment and evaluation of the efficiency of selected countries in the Middle East and Central Asia region in the field of training and education using the method of linear programming. For this purpose, and given that in assessing non-parametric and parametric methods are mainly used non-parametric methods, by which on the basis of mathematical planning methods and in particular is based on the data envelopment analysis method, Iran and regional countries in terms of the efficiency of the education system and classification training and ranking. It must be mentioned that the major advantage method Data Envelopment Analysis )DEA( compared to other available methods for the measurement of efficiency, is that it can be used by the efficiency with multiple input and multiple output )conversion to non-reliable(, evaluation. In the present article, due to the input and output of the education system and training in selected countries during the year 2010, assessing returns with two fixed and variable returns to scale relative to the scale. The results show that first assuming countries; Iran, Kazakhstan, Kuwait, Lebanon, Saudi Arabia, Syria, Turkey and Uzbekistan among the countries of Georgia, Azerbaijan, Jordan, Oman, Pakistan, Tajikistan, UAE, Turkmenistan and Yemen of the highest efficiency and default 85% efficiency under the average. With a view to having the second assuming countries; Pakistan, United Arab Emirates and Tajikistan to the worlds ‘ States that the average efficiency of under the assumption of 92/2%. Finally, with regard to the template being the country of Uzbekistan is based on the findings of this study can be said that developing countries, especially Iran, non- efficiency in order to increase the efficiency of your pattern should be the country of Uzbekistan.

    Keywords: Education System, Efficiency, Mathematical programming
  • Farahnaz Fathollah zadeh, hadi ramezani Page 29

    Promotion of science has caused the development of science and accessing of various parts of society to information and knowledge that will result prosperity and a better life for people. Libraries and information centers as the repository of information have a significant impact in promotion of science. Today information and communication technologies in libraries can help to widespread share and exchange of sci- entific information among the people. Now digital libraries because of the ease and widespread accessing to appropriate information in regard to the time and place for the people, have an important role in promotion of science and scientific collaboration of people. Digital libraries with facilities that they have provide a good condition for cycle of science in society that today is regarded more important than the production of science and this matter has a large influence on the promotion of science. The goal is to identify the purpose, advantages and disadvantages of digital libraries as a new form of library and information science in promotion of science. Research methods is review and online resources and library resources are used for gathering of data. The results shows that digital libraries because of their advantages in accessing would be suitable for promotion of science in communities.

    Keywords: Promotion of science, digital libraries, information technologies, libraries information centers
  • somaye malek poor, asefe asemi Page 43

    Today’s fast and easy access to information and resources, one important element is the development of information sys- tems. In this paper, we define the concept of networking and the emergence of the field, some of the objectives, advantages and drawbacks of the networks considered here, the main and most important functions, duties and service information network )organizing materials services, interlibrary loan, collection development, reference, information, advice, research and development( has been expressed. At the end of libraries and information centers are also expected to keep pace with change and continuity in leadership preparation, retrieval and dissemination of information, and also minimize unnecessary costs, accelerate and improve the services provided on development information network and to increase their access to information resources.

    Keywords: Information, Network, Informatics
  • Roohollah Estak Page 51

    Aim of paper is study Relationship between social capital and academic achievement in a sample volume of 897 first grade students in Tehran high schools with random cluster method have been selected, is. Method is structural equations modeling. Research tool, rated 87 question questionnaire. For data analysis techniques with analysis of covariance matrices lisrel software was used. The results showed that their families: Social capital variables and three dimensions it has a direct effect on academic achievement are positive. Six indicators of social capital has a direct effect on academic achievement are positive. Variable quality, structure and size network have a undirected effect through social capital on academic achievement . Six Indicators have a undirected effect through social capital and three dimensions of social capital variables on academic achievement.

    Keywords: Social capital, academic achievement, structural equation modeling
  • ghazaleh nazifkar Page 67

    Science is a source of power what Joseph Nye terms ”soft power“. In last decades, following entrance of science in Diplo- macy, a new concept as ”Science Diplomacy“ has been gaining increasing currency in the world. Science diplomacy seeks to strengthen the symbiosis between the interests and motivations of the foreign policy with scientific communications. To support of political goals, science diplomacy proposes various mechanism, networks and communication channels, could include: Informing policy –makers about the value of science to improve political objectives. Incorporating science policy training course into training courses for foreign ministry staff and other persons who are related to foreign policy. Involving scientists in strategic decision –making. Establishing constructive and effective links between scientists and diplomats. Encouraging independent scientific bodies to provide science policies briefing for foreign ministry.

    Keywords: SScience, diplomacy, policy, soft power
  • hamidreza bagheri, hamidreza masiha, morteza gheytani, mahmood aliof khazraei, alireza sabour rouhaghdam, taghi shahrabi farahani Page 73

    This paper studies science of tribology and material damage caused by friction and wear of materials used to overcome of this problem. Each year inevitable wear and friction among the industrial parts cause serious problems and make huge losses. Science of tribology helps us to prevent damages caused by wear.

    Keywords: Wear, Tribology, Friction, Damage, Metal, Ceramic, Polymer