فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین سراج زاده صفحه 3
  • عمادالدین باقی صفحات 4-29
    اساس این تحقیق در بیان نظریه هم آغوشی حوزه های عرفی و قدسی، دین و دنیا و امور لاهوتی و ناسوتی و نقد تصور رایج حقیقی دانستن دوگانه بینی در این عرصه است. این تحقیق در ادامه نوشته های دیگر نگارنده و مطالعات تجربی برای نشان دادن اعتباری بودن این تفکیک بوده و این بار موضوع سوگواری ها را برای اثبات تجربی نظریه خویش برگزیده است. بخشی از تحقیق در زمینه وسایل سوگواری است و می خواهد نشان دهد که ناب انگاری درباره کنش های مذهبی و برچسب قدسی زدن صرف به آن با واقعیت اجتماعی هم خوانی ندارد و در واقعیت اجتماعی امور قدسی کاملا از امور دنیوی منتزع نیستند، چنان که سوگواری ها با وجود جلوه مذهبی و معنوی خود به شیوه های گوناگونی با زندگی مردم پیوند دارند. از جمله اینکه گردش مالی عظیمی در پشت سوگواری ها نهفته است که در دوام این کنش موثر است.
    کلیدواژگان: عرفی، قدسی، اعتباری و حقیقی، دوآلیسم، سکولاریزم، سکولاریزاسیون، ابزار سوگواری
  • علیرضا خدامی صفحات 30-59
    مطالعه امر دینی در ایران از جمله حوزه های جامعه شناسی است که نیاز به توجه ویژه ای دارد. از یک سو، نقش تعیین کننده دین در کلیه شئونات فردی و اجتماعی ایرانیان در طول تاریخ و از سوی دیگر، استقرار نظام اسلامی در سال 1357 اهمیت موضوع تحولات در عرصه دینی را به خوبی نشان می دهد. این مقاله با بررسی برخی از بازنمودها و آیین های مذهبی و نیز چند نمونه از رفتارهای روزمره ای که قرار است ارزش ها و هنجارهای مذهبی جهت دهنده نهایی آن ها باشند قصد دارد نگرش دینی جوانان شیراز را در این زمینه ها جویا شود. پژوهش حاضر در قالب مصاحبه از نوع باز در بین جمعی از جوانان بین 18 تا 32 ساله در اماکن گوناگون و نیز مشاهده میدانی دو مراسم دینی که در آن جوانان مشارکت فعالی داشته اند انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان دهنده اهمیت یافتن فزاینده پدیده فردی شدن در هر سه سطح باور، آیین و رفتارهای روزمره است. از آنجا که فرد در دنیای متکثر حامل ارزش های گوناگونی به سر می برد، ذهنیت دینی سیالیت فزاینده ای پیدا می کند و به موازات پویش فردیت یافتگی در متن زندگی اجتماعی، در عرصه دینی نیز گرایش های فردی برجسته تر می شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، امر دینی، فردی شدن، سازه باوری، دین داری، بریکولاژ
  • محمدمسعود سعیدی صفحات 60-80
    نمودهای متفاوت دین لزوما منجر به رویکردهای متفاوت به شناخت دین می شوند: رویکرد درون دینی برای مطالعه نمود معرفتی و رویکرد برون دینی برای مطالعه نمود خارجی. کانون توجه، هدف شناسایی و در نتیجه روش این دو رویکرد تفاوت مهمی با هم دارند. از این منظر، این دو رویکرد در یک سطح نیستند تا تعارض کنند، بلکه- با رعایت حدود و شرایط- بیشتر مکمل هم در شناخت همه جانبه دین محسوب می شوند. یکی از دین شناسی هایی که رویکرد برون دینی دارد جامعه شناسی دین است با تنوعی در روش ها، و یکی از روش های جامعه شناسی دین که خصوصا از اوایل قرن بیست ویکم با توجه روزافزونی مواجه شده است تحلیل تاریخی- تطبیقی است. این روش علاوه بر برخورداری از تکنیک های مناسب برای توصیف و تبیین تاریخی با موضوعاتی که به تازگی در مطالعات دینی اهمیت یافته اند سازگاری های روش شناختی متعددی دارد.
    کلیدواژگان: نمودهای دین، رویکرد درون دینی، رویکرد برون دینی، جامعه شناسی دین، روش، تحلیل تاریخی، تطبیقی
  • سارا شریعتی مزینانی، مهدی سلیمانیه صفحات 81-112
    نهاد حوزه علمیه در طول حیاتش به صورت قابل توجهی در حوزه های مختلف بر جامعه ایران تاثیر گذاشته و از آن تاثیر پذیرفته است و بنابراین شایسته توجه جدی و تحلیل جامعه شناختی است. شواهد و قرائنی وجود دارد که به نظر می رسد این نهاد مهم و موثر در سه دهه اخیر، و بخصوص در حوزه علمیه قم، با تغییراتی جدی روبه رو بوده است. یکی از این تغییرات مهم روند روبه تزاید بوروکراتیزه شدن نظام آموزشی حوزه است.
    این پژوهش بر آن بوده تا ابتدا با رویکردی جامعه شناختی به ارائه توصیفی مختصر از کلیت این تغییر بپردازد. سپس با مطالعه آخرین نظرات مکتوب نمایندگان اصلی طیف مدافع این تغییرات، در مقایسه با گزاره های اساسی سازنده مفهوم «بوروکراسی» از منظر ماکس وبر در سنت جامعه شناختی، نشان می دهد که روند کلی این تغییرات قرابت های فراوانی با مفهوم «بوروکراتیزاسیون» دارد.
    در مرحله بعد، «پیامدها»ی اجتناب ناپذیر این فرآیند را از منظر جامعه شناختی مورد بررسی قرار داده ایم تا نشان دهیم که حجم قابل توجهی از این پیامدها بر اثر اجرای این طرح در حال حاضر در حوزه به وقوع پیوسته است. در قسمت انتهایی، نمونه ای از مقاومت های جدی در برابر ابعاد مختلف انجام این پروژه در داخل حوزه بررسی شده است.
    روش اصلی این پژوهش مطالعه اسنادی بوده که در جریان آن طیفی از داده های اسنادی شامل مصاحبه ها، سخنرانی ها، کتاب ها و آمارهای رسمی مورد استفاده و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه قم، بوروکراتیزاسیون، ابعاد جامعه شناختی، ماکس وبر، طرح تحول حوزه، نظام آموزشی، پیامدهای ناخواسته
  • محمدرضا کلاهی صفحات 113-135
    «توانایی اثرگذاری بر دیگران» بر دو مبنای ذهنی و عینی استوار است. بعدی را که بر مبنای ذهنی استوار است «قدرت معنوی» و بعدی را که مبنای عینی دارد «قدرت تشکیلاتی» می نامیم. در گذار از قاجار به پهلوی، هم قدرت تشکیلاتی و هم قدرت معنوی روحانیت دستخوش تحول شد. تحول در قدرت معنوی روحانیت آن بود که با رقیبی تازه به نام «ملی گرایی» مواجه شد و تحول در قدرت تشکیلاتی روحانیت افول آن قدرت بود. به این ترتیب، سازگاری نسبی میان قدرت تشکیلاتی و قدرت معنوی روحانیت که در دوره قاجار وجود داشت، در دوران پهلوی از میان رفت و نزاع میان روحانیت و حکومت رو به حاد شدن گذاشت.
    کلیدواژگان: روحانیت، قدرت تشکیلاتی، قدرت معنوی
  • حسن محدثی صفحات 136-165
    این مقاله پژوهش های پیمایشی در حوزه دین را نقد و بررسی کرده است. البته تاکید اصلی مقاله بر نقد پیمایش های اندازه گیری دین داری است و نه لزوما هرگونه پیمایش مربوط به دین. نقطه عزیمت مقاله بحث از هماهنگی و هم خوانی ناخواسته اما آسیب زای دو گرایش فکری در دو گروه متفاوت است: گرایش قشری گری دینی حاکم بر ذهن دولت مردان، سیاستمداران و مدیران جامعه ازیک سو و گرایش پوزیتیویستی حاکم بر ذهن دانشگاهیان و پژوهشگران ازسوی دیگر. آن قشری گری دینی و این تنگ نظری پوزیتیویستی کاملا با هم سازگارند. هردو دین را امری بیرونی و عینی در نظر می گیرند و هریک به نحوی کمیت نگرند. هردو نگاهی قسری (مکانیکی) دارند و هردو می کوشند واقعیت دینی را هرچه بیشتر به اجزا تجزیه کنند. در ادامه، نویسنده پس از بیان مبادی روش شناختی این گونه تحقیقات بر نقادی پژوهش های پیمایشی دین در غرب و ایران تاکید می کند و می کوشد از طریق نقد یک مدل غربی سنجش میزان دین داری (مدل گلاک و استارک) و یک مدل ایرانی (مدل شجاعی زند) به مشکلات بنیادی پژوهش پیمایشی دین نقبی بزند. به دنبال چنین کوششی است که نویسنده امکان سنجش میزان دین داری را به دو دلیل منتفی می داند: نخست آنکه دین داری امری هم بیرونی و عینی و هم درونی و کیفی است و تبلور بیرونی دقیقا تعین یافته ای ندارد. از این رو، هیچ یک از حالات افراد را نمی توان معیار ثابت سنجش دین داری تلقی کرد، زیرا خود این یا آن حالت آدمی نیست که بایست مورد توجه قرار گیرد بلکه معنای نهفته در حالت آدمی اهمیت دارد. دلیل دوم نیز این است که به هیچ وجه نمی توان میزان اهمیت هریک از مولفه های دین داری را در ترکیب کلی دین داری مشخص کرد و چون دین داری های بسیار متنوعی وجود دارد که وزن مولفه های مختلفشان به نسبت متغیر است، هرگونه امکان مقایسه میان آن ها منتفی می گردد. به عبارت دیگر، دین داری های مختلف ناهمگن و ناهم سنخ اند و لذا سنجش و مقایسه امور ناهم سنخ ممکن نیست (سطح مقیاس اسمی). به جای سنجش میزان دین داری باید به رتبه بندی نوع دین داری (رسیدن به سطح مقیاس ترتیبی) پرداخت زیرا تنها می توان میزان دین داری افرادی را با هم مقایسه کرد که دین داری شان از یک سنخ باشد. روش مناسب این سنجش نیز روش کیفی است. بدین ترتیب، سنجش میزان دین داری در واقع جای خود را به رتبه بندی کیفی انواع دین داری می دهد.
    کلیدواژگان: سنجش دین داری، میزان دین داری، نوع دین داری، رتبه بندی کیفی، پوزیتیویسم، قشری گری دینی
  • محمدرضا طالبان صفحات 166-200
    این مقاله به نقد مدعا و ادله اثبات مدعای محدثی درخصوص امتناع سنجش یا اندازه گیری دین داری می پردازد. در خصوص مدعای امتناع گفته ایم که محدثی اندازه گیری دین داری را به امری ناممکن تبدیل کرده است. مضافا اینکه، ضرورت اندازه گیری و تعبیه سنجه ای برای دین داری از ضرورت پاسخ به پرسش ها و وارسی مدعاهای نظری درخصوص دین داری نتیجه می شود که از وظایف اصلی پژوهشگران علوم اجتماعی و روان شناسی است. در مقام اثبات مدعا نشان داده شده است که ادله محدثی اختصاص به موضوع دین داری ندارد. این ادله یا نقدی پارادایمی در نفی اندازه گیری کلیه پدیده های انسانی محسوب می شوند یا کلیه متغیرهای مرکب در علوم اجتماعی را شامل می گردند که نیازمند شاخص سازی هستند. در پایان، به راه حل محدثی پرداخته و نشان داده ایم که اگر نقد محدثی را در کنار راه حل وی بگذاریم، چیز زیادی از آن باقی نمی ماند؛ ضمن آنکه کلیه نقدهای محدثی درخصوص امتناع اندازه گیری دین داری به راه حل ایشان نیز قابل تسری است.
    کلیدواژگان: پوزیتیویسم، اندازه گیری دین داری، انواع دین داری، پارادایم کمی و کیفی، تحقیق پیمایشی
|
  • Emadeddin Baghi Pages 4-29
    The present study aims at reaching a reconciliation of the sacred and the profane, the religious and the secular, the divine and the mundane worlds, and also a critique of authentication of the prevalent dualism in this demesne. Serving as a sequel to the present author’s works and field studies, this study tries to demonstrate the arbitrary nature of the distinction as referred to earlier. In treating the instruments employed in mourning ceremonies, sections of the study exhibit that ritual absolutism and sanctification stand in contradiction to social realities. That is to say, the sacred is not totally separated from the profane. For instance, given their religious and spiritual manifestations, mourning ceremonies are diversely connected to the everyday life. Further, the immense cash flow behind such ceremonies helps to sustain the continuity of the ritual.
    Keywords: Profane, Sacred, Arbitrary, Real, Dualism, Secularism, Secularization, Mourning Instruments, Funds, Class, Vow
  • Alireza Khoddami Pages 30-59
    The study of religiosity is a sociological field in need of special attention. The determining role of religion in private and public aspects of the lives of the Iranians throughout the history in general, and the establishment of an Islamic State in 1979, in particular, point to the importance of the topic of transformations in the religious domain. This article, through the analysis of some religious representations, rituals and a few behaviors, which are supposed to be regulated essentially by religious values and norms, propose to study the religious attitude of young people in Shiraz. This research is conducted via open interview among the youth, aged 18 to 32, in different localities. A field observation of two ceremonies, in which the young take part actively, completes the study. The results show that the increasing phenomenon of individualization at three levels is engaged: belief, ritual and daily behaviors. Since the individuals live in a plural world, conveying its values, the religious subjectivity takes on an increasing fluidity and, as the process of individualization carried out in the context of social life, the individual tendencies become more apparent.
    Keywords: Sociology of religion, Religiosity, Individualization, Constructivism, Religiosity, Bricolage.
  • Mohammad, Masoud Saeidi Pages 60-80
    Studying various aspects of religion necessitate various approaches. These are the insider approach to studying the cognitive (subjective) aspect, and outsider approach to studying the external (objective) aspect of religion. The focus of attention, the purpose of recognition, and thus the methods of these two approaches are different. In this view, the two approaches are not at the same level. Then, they do not contradict each other, but rather are complementary and assist each other in extensive study of religion. One of the disciplines equipped with an outsider approach to the study of religion is sociology of religion which has a variety of methods, amongst which is the method of comparative-historical analysis. Scholars especially from early twenty first century started to use this method. In addition to having appropriate techniques for historical description and explanation, this method is methodologically compatible with topics, which have recently become important for religious studies.
    Keywords: Aspects of religion, Inside approach, Outside approach, Sociology of religion, Method, Comparative, Historical analysis.
  • Sarah Shariati Mazinani, Mahdi Soleinanieh Pages 81-112
    The Shia Seminary, as an Iranian social and religious institution, has profoundly influenced and been influenced by changes in different aspects of society, culture, and politics. This paper is an attempt to investigate the dynamics of changes in the Seminary in the past three decades. Here the terms 'Seminary' and 'Howza' are used interchangeably.There have been traces of significant changes in the structure of Howza, one of the most important of which is the formation and development of a bureaucratization project in the educational infrastructure of Howza. Since the 1979 revolution, this project has been particularly pursued by the Islamic Republic government. This research investigates these changes in Howza, in its educational and administrative systems by utilizing the Weberian model of bureaucracy to illustrate how the dynamics of these changes are closely entangled with the major elements of bureaucratization. To achieve this goal, first of all, views and thoughts of the major defenders of the recent changes in Howza in their writings are closely analyzed. Moreover, this research attempts to identify the unintended consequences of bureaucratization project and reflects how the opponents who are mainly among traditionalist Marja’ (guides) have argued against the implementation of this project in Howza. This research employs the archival research method to analyze a series of archived interviews, speeches, as well as several books and official and unofficial statistics related to the bureaucratization project in Howza.
    Keywords: Qom Howza, Sociological study, Bureaucratization project, Weberian model of bureaucracy, Unintended consequences
  • Reza Kolahi Pages 113-135
    The ability of influencing others is based on two foundations: subjective and objective. We name the subjective aspect the 'spiritual power' and the objective one, the 'organizational power'. During the transition from the Qajar to the Pahlavi, both spiritual and organizational powers of the Shia clergy changed. During the change in its spiritual power, the clergy encountered a new rival that is 'nationalism'. The change on its organizational power was brought about through the decline of that same power. Consequently the organizational and spiritual powers of the Shia clergy were balanced during the Qajar era. Such stability became unbalanced during the Pahlavi period and therefore the struggle between the clergy and the state deteriorated.
    Keywords: Shia clergy, Spiritual power, Organizational power
  • Hassan Mohaddesi Pages 136-165
    This article presents a critique of the survey research on religion. The emphasis of the critique is placed on measurement of religiosity and not necessarily upon any survey research on religion. The departure point of the article is formed around discussing an unintended congruence and compatibility which is nonetheless damaging. This intellectual tendency exists among two distinct groups: the superficial or literalist religious thinking prevalent among the statesmen, politicians, and the managers of the society vis-à-vis the positivistic religious thinking which rules the minds of the academicians and the researchers. That literalism and this positivistic narrow-mindedness are quite compatible. Both tendencies consider religion standing as an outside objective phenomenon. Both are somehow quantitatively oriented. Both possess a mechanical view and both try to outrun the other in decomposing religion into its constituents. Upon stating the methodological principles of such research endeavors, the present author, stresses the critique of survey-method research on religion in the West as well as in Iran. He attempts to reach an opening through criticizing a Western model of religiosity measurement as well as an Iranian one. Such an opening, in the author's view, will shed light on fundamental difficulties surrounding survey-research on religion. Based on such attempts, the author considers the religiosity measurement as impossible. There are two reasons: the first is that religiosity is both an objective and a subjective matter. Religiosity has no determinant external manifestation. Therefore, none of the individual's states can be taken as stable criteria for measurement. This is so because it is not the states that a human being is into that is worth considering but rather what matters is the meaning behind this or that state. The second reason is that it is not at all possible to determine and then attribute significance to each component of religiosity within its overall configuration where it occurs. Since there are different kinds of religiosity whose component's relative weights differ, the act of comparing them is out of question. In other words, the instances of religiosity are heterogeneous and belong to different kinds. Therefore, it is not possible to compare things of different kinds (on the nominal scale). Instead of measuring religiosity, one can attempt to rank (rate) the kinds of religiosity (reaching the order scale). This is so because one can only measure instances of religiosity of persons whose religiosity is of the same kind. The proper method for this is that of qualitative. Thus religiosity measurement is substituted by qualitative ranking of kinds of religiosity.
    Keywords: Measurement of Religiosity, Rating of religiosity, Forms of Religiosity, Religious Literalism
  • Mohammad, Reza Taleban Pages 166-200
    The present paper is an attempt to critically study the contention and reasons for the proof of the contention of Mohaddesi regarding impossibility of measurement of religiosity. Regarding the contention of impossibility, it is argued that Mohaddesi has aggrandized a difficult issue (religiosity measurement) to the extent that it has been transformed into an impossible issue. Moreover, the necessity of measurement and construction of a measure for religiosity stems from the necessity to provide answer to questions and to assess the theoretical contentions regarding religiosity, that which is among the main tasks of researchers in the social sciences and psychology. In order to prove the contention, it has been demonstrated that the reasons provided by Mohaddesi do not exclusively belong to religiosity and these reasons are either a paradigmatic critique in rejection of measurement of all human phenomena or include all compound variables in social sciences, which require index construction. In the end, the solution of Mohaddesi has been restudied and it has been shown that if we juxtapose the critique of Mohaddesi with his solution, not much will remain of his critique. Meanwhile, all critiques of Mohaddesi regarding impossibility of measurement of religiosity can be applied to his solution as well.
    Keywords: sitivism, Measurement of religiosity, Types of religiosity, Quantitative paradigm, Qualitative paradigm, Survey research