فهرست مطالب

فن آوری های نوین کشاورزی - سال پنجم شماره 2 (1391)

فصلنامه فن آوری های نوین کشاورزی
سال پنجم شماره 2 (1391)

  • آموزش و ترویج کشاورزی
  • تاریخ انتشار: 1391/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی احمدوند، محسن مهدیان بروجنی صفحه 5
    به منظور ساماندهی خدمات کشاورزی مورد نیاز کشاورزان و تسهیل فعالیت های مولد آنان، نگرش ها به سمت توسعه ی شرکت های مشاوره ی خصوصی در بخش کشاورزی سوق یافته است. بر همین اساس، دولت ایجاد شبکه ی خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی را در دستور کار خود قرار داد داده که طی یک برنامه ی پنج ساله، شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی، مهندسی کشاورزی را وارد عرصه ی کشاورزی نماید. نظر بر این است که در پایان پنج سال، کل فعالیت های خدماتی کشاورزی به این شرکت های واگذار گردد. بنابراین، هدف این مقاله واکاوی عملکرد و عوامل موثر بر آن در شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی موفق در شهرستان بروجن بود. برای این منظور از روش مطالعه ی چند موردی جزء نگر استفاده شد. جامعه ی آماری پژوهش 10 شرکت فعال و موفق خدمات مشاوره ای کشاورزی این شهرستان بود که با استفاده از نمونه گیری بحرانی تصادفی تعداد پنج شرکت انتخاب و اعضای آن ها مورد مطالعه قرارگرفتند. بدین ترتیب از پنج شرکت موفق با مجموع 57 عضو، مطالعه به عمل آمد. ابزار پژوهش، مصاحبه ی ساختارمند با استفاده از پرسش نامه ای حاوی سئوالات باز و بسته بود که روایی صوری آن تایید شد و پایایی آن نیز با انجام یک مطالعه ی راهنما و مقدار آلفای کرونباخ 63/0 تا 94/0 برای متغیر های گوناگون به دست آمد. یافته ها نشان داد، عملکرد شرکت های خدمات مشاوره ای مورد مطالعه در حد متوسطی است. فزون برآن، وضعیت شرکت های مورد مطالعه در اجزاء شش گانه ی عملکرد (تهیه بستر، کاشت، داشت، برداشت، پس از برداشت، خدمات ترویجی-آموزشی) نیز در سطح متوسطی قرار داشت. این شرکت های تنها در ارائه خدمات ترویجی، فعالیت های گسترده تری داشته اند. تحلیل مدل رگرسیونی نشان داد از میان سازه ها و ویژگی های مورد مطالعه، «شرایط اجتماعی حاکم بر شرکت»، «حمایت های دولت»، و«اعتماد اعضاء به یکدیگر» به عنوان تعیین کننده های پراهمیت و معنادار در پیش بینی عملکرد شرکت های خدمات مشاوره ای کشاورزی شناسایی شدند
  • محسن اسمعیلی، ابوالقاسم شریف زاده، واحدبردی شیخ، امیر سعدالدین، عطیه رحیمی فر صفحه 21
    در برخی از مناطق روستایی، به دلیل عدم وجود شبکه آبرسانی، جیره بندی اعمال شده در شبکه، بالا بودن هزینه انتقال آب از مناطق مجاور، عدم کیفیت مناسب فیزیکوشیمیایی آب شبکه آبرسانی و همچنین بدلیل تطابق پایدار سازه های بومی جمع آوری آبهای سطحی با شرایط موجود در محیط های خشک، ذخیره آبهای سطحی موقتی به کمک این سازه ها می تواند نقش مهمی را در تامین آب مورد نیاز جوامع محلی ایفا کند. این تحقیق دو مرحله ای با هدف تبیین سازوکارهای بهینه سازی سازه های بومی جمع آوری آب در مناطق روستایی در استان بوشهر به انجام رسیده است. در مرحله نخست، به شناسایی دقیق این سازه ها از جنبه های مختلف پرداخته شده است. در ادامه جهت بهینه سازی سازه های مذکور با الگوی ارتیز، ساختار آنها از منظر کمیت و کیفیت مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، تجزیه و تحلیل نمونه های کیفیت آب در آب انبارها نشان داد که از 18 پارامتر مهم اندازه گیری شده جهت شرب انسان، 17 پارامتر در حد مطلوب و مجاز استانداردهای آب کشور قرار دارد و با روش ساده کلر زنی با پودر پرکلرین می توان به بهینه سازی کیفیت آب آب انبارها امیدوار بود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق در بسیاری موارد با روش های بسیار ساده، ارزان و با مصالح محلی می توان جهت بهینه سازی سازه ها اقدام نمود. از طرفی در موارد اندک دیگر می توان با امکانات و مصالح توجیه پذیر فیزیکی و اقتصادی و نیز با پیشگیری های به موقع، از سازه ها به نحو مناسبی استفاده نمود. بنابراین چنانچه این روش ها با دانش نوین و امکانات و تجهیزات جدید هماهنگ و بهینه سازی شوند، به دلیل نشان دادن کارایی حداکثر و داشتن پشتوانه مشارکت و پذیرش مردمی، همواره با نتایج موفقیت آمیزی همراه خواهند بود.
  • روح الله رضایی، لیلا صفا، زهره مقدمی صفحه 45
    تحقیق حاضر با هدف کلی واکاوی عملکرد شورای اسلامی در روستای خیرآباد در شهرستان ابهر انجام گرفت. به لحاظ روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی سرپرستان خانوار در روستای خیرآباد تشکیل می دادند (585= N) که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 112 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. اعتبار پرسشنامه با نظر اعضای هیات علمی دانشگاه زنجان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون (25 نفر خارج از نمونه اصلی) انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه بیشتر از 75/0 بود. نتایج آمار توصیفی نشان داد که از نظر پاسخگویان مورد مطالعه سه گویه «همکاری با نهادها و سازمان های فعال در سطح منطقه»، «ارتباط مستمر با مسوولین اجرایی و نهادهای دولتی بویژه بخشداری ها» و «پیگیری و رفع اختلافات محلی»، به ترتیب بیشترین میزان اولویت را کسب نموده اند. نتایج تحلیل عاملی حاکی از آن بود که 5/66 درصد از واریانس عملکرد شورای اسلامی روستای خیرآباد را 5 عامل ارتباطی، اجتماعی، اداری- نظارتی، اقتصادی و فیزیکی- زیرساختی تبیین می نمایند.
  • سعید فعلی، امیر نعیمی، میلاد رستگاری رودمعجنی، غلامرضا پزشکی راد صفحه 63
    هدف کلی این تحقیق، شناسایی چالش های پیش روی فراوری، بازاریابی و صادرات زعفران است. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها و اطلاعات، پرسشنامه ای می باشد که روایی آن با کسب نظرات گروهی از متخصصان مورد بررسی و اصلاحات لازم صورت گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد. جامعه آماری مورد نظر شامل کارشناسان اداره جهاد کشاورزی شهرستان تربیت حیدریه بودند (89N=). با استفاده از روش تمام شماری برای جمع آوری اطلاعات اقدام شد و در نهایت، 79 پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (79n=). با استفاده از تحلیل عاملی، چالش های پیش روی فراوری، بازاریابی و صادرات زعفران ایران در شش عامل خلاصه شدند. این عوامل در مجموع می توانند 12/75 درصد از واریانس چالش های پیش روی فراوری، بازاریابی و صادرات زعفران تبیین کنند. تقریبا 25 درصد از واریانس باقی مانده مربوط به سایر عواملی است که پیش بینی آنها در این تحقیق میسر نمی باشند. کلمات کلیدی: تحلیل عاملی، چالش، زعفران، فراوری، بازاریابی، صادرات، تربت حیدریه.
  • عزت الله کرمی، مصطفی احمدوند، کورش رضایی مقدم صفحه 79
    شناخت سازه های موثر بر پذیرش پرورش ماهی دراستخرهای ذخیره می تواند به شناسایی پذیرندگان و کاهش کشاورزانی که در اثر نامناسب بودن پرورش ماهی در مزارع، با عدم ادامه مواجه می شوند، کمک نماید. بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی ویژگی های پذیرندگان و نپذیرندگان پرورش ماهی دراستخرهای ذخیره آب کشاورزی بود که با بکارگیری روش پیمایش و استفاده از پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن تایید شد، اطلاعات مورد نیاز گردآوری شدند. جامعه آماری پژوهش شامل کشاورزان دارایاستخر ذخیره آب کشاورزی در استان فارس بود که بر اساس جدول نمونه گیری پاتن، حجم نمونه تعیین و از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای دو شهرستان شیراز و جهرم انتخاب و کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده پرورش ماهی دراستخرهای ذخیره این دو شهرستان مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد، مهمترین تفاوت پذیرندگان و نپذیرندگان از نظر سطح تحصیلات و دسترسی به اطلاعات آبزی پروری است که پذیرندگان دارای تحصیلات و دسترسی بیشتری به اطلاعات آبزی پروری بودند. این در حالی است که نپذیرندگان در مقایسه با پذیرندگان معتقد بودند پرورش ماهی دراستخرهای ذخیره فعالیتی پیچیده است. یافته های مربوط به تحلیل الگو های پذیرش نوآوری نیز نشان داد دسترسی به منابع اطلاعاتی مربوط به آبزی پروری و دانش در ابعاد مختلف آبزی پروری، مهمترین سازه های تمایز کشاورزان می باشند. با مقایسه درصد صحت گروه بندی سه الگوی نشر، ساختار مزرعه، و تلفیقی می توان چنین نتیجه گرفت که الگوی تلفیقی بهتر از الگو های نشر و ساختار مزرعه به تنهایی، می تواند دو گروه پذیرنده و نپذیرنده پرورش ماهی دراستخرهای ذخیره را از هم متمایز نماید.
  • اسماعیل کرمی دهکردی، افشین انصاری صفحه 107
    نگرش مردم نسبت به تاثیر پروژه های مدیریت منابع طبیعی بر معیشت آنها می تواند در پایداری این پروژه ها نقش بسزایی داشته باشد. این مقاله با هدف کلی بررسی نگرش روستاییان نسبت به تاثیر طرح های مرتعداری و آبخیزداری بر سرمایه های معیشت خانوارهای روستایی از یک روش شناسی توصیفی- همبستگی با استفاده از یک روش ترکیبی پیمایشی-مطالعه موردی در دو حوزه آبخیز تهم و حسن ابدال واقع در شهرستان زنجان بهره برده است. داده ها از طریق گروه های متمرکز و مصاحبه های ساختار یافته از یک نمونه تصادفی از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن در حد قابل قبولی بدست آمده بود جمع آوری شدند. از نظر آنها، به طور کلی اجرای این پروژه ها در حد کمی اثرات مثبتی را به همراه داشته است. تاثیر بر افزایش سرمایه های طبیعی (کاهش فرسایش خاک، بهبود منابع آب، افزایش حاصلخیزی و افزایش پوشش و حفظ تنوع گیاهی) و اجتماعی (افزایش اعتماد، مشارکت و روابط بین مردم با یکدیگر و افزایش اعتماد به دولت) بیشتر بوده است، در حالی که بر سرمایه های مالی و فیزیکی مردم تقریبا بی تاثیر بوده یا با کاهش اراضی دیم خانوارهای دیمکار تاثیر منفی گذاشته اند، هرچند افزایش منابع آبی موجب شده برخی خانوارها سطح و عملکرد اراضی آبی آنها و درآمد گردشگری آنها افزایش یابد. تاثیر بر سرمایه های انسانی، بویژه دانش و مهارت مردم در مورد حفاظت از پوشش گیاهی و آب و خاک در حد کمی نیز میل به تاثیر مثبت نشان می دهد. با این وجود در این پروژه ها، ارتباط و مشارکت مردم محلی در برنامه ریزی های مدیریت منابع طبیعی مورد توجه قرار نگرفته است. افراد مختلف از لحاظ سطح سواد، سن، بعد خانوار و نوع فعالیت کشاورزی نگرش متفاوتی نسبت به تاثیر پروژه ها داشته و بویژه خانوارهای دامدار نگرش کمتر مثبتی نسبت به اثر این پروژه ها داشتند. افرادی که تعاملات و اعتماد بیشتری در روستا و با دولت در این پروژه ها دارند، امکان افزایش سرمایه های مالی و فیزیکی آنها بیشتر بوده و بالابردن ظرفیت های انسانی بویژه دانش و مهارت خانوارها می تواند به بالابردن دیگر سرمایه های معیشت کمک کند.
  • مسعود یزدان پناه صفحه 137
    هزاران سال خشکسالی قسمتی از اکولوژی طبیعی ایران بوده است. این پدیده تکرار شدنی و طبیعی دارای اثرات بالقوه مخرب اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و روانی می باشد که در سایه تغییرات آب و هوایی، فراوانی و شدت آن نسبت به گذشته بیشتر شده است به یکی از چالش های عمده جهانی و البته ایران تبدیل شده است. این امر سبب شده از طرف دولت ها در سرتاسر دنیا مورد توجه خاص قرار گیرد. چرا که آن ها علاقمندند نا حد ممکن این اثرات منفی را کاهش دهند. از این رو پرداختن به شیوه های مقابله و راهبردهای مورد استفاده در طول دوران خشکسالی از اهمیت بسزائی برخوردار می باشد. پر واضح است در ساختار مدیریتی مقابله با خشکسالی در سطح سیاست گذاری و استفاده توسط کشاورزان کارشناسان نقش حیاتی دارند. لذا این تحقیق به منظور تعیین شناخت و نگرش کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر نسبت به خشکسالی به روش پیمایش طراحی، تدوین و انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد کارشناسان نگرش و دانش مطلوبی نسبت به مدیریت خشکسالی ندارند. از طرف دیگر تحلیل رگرسیون نشان داد، دانش مهم ترین متغیر پیش بینی کننده نگرش نسبت به مدیریت خشکسالی می باشد. در نهایت تحقیق پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت موجود ارائه می دهد.
  • جعفر یعقوبی، الهام حساسی صفحه 153
    پژوهش حاضر با هدف سنجش بهره وری و اثربخشی تسهیلات اعطا شده به بنگاه های زودبازده دامی در استان زنجان انجام گردید. این پژوهش، از نوع پژوهش های کمی، غیر آزمایشی و کاربردی بود. جامعه آماری تحقیق را دریافت کنندگان وام بنگاه های زود بازده بخش دام در سالهای 84 تا 87 تشکیل دادند. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد (65=n) و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتصاب مطلوب استفاده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن توسط اساتید و کارشناسان صاحب نظر تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از پیش آزمون و محاسبه کرونباخ آلفا تعیین شد که مقدار کل کرونباخ آلفا برای بخشهای مختلف پرسشنامه بین 0.79 تا 0.84 به دست آمد. نتایج نشان داد از دیدگاه پاسخگویان میزان تحقق اهداف مربوط به افزایش تولید و بهره روی، تقویت تحرک اقتصادی، توزیع عادلانه تسهیلات اعتباری در همه مناطق، فقرزدایی و متنوع سازی منابع درآمدی، توزیع عادلانه منابع به ویژه میان مردم محروم تر، ایجاد اشتغال درحد متوسط به بالا می باشد. نتایج تحلیل رگرسیونی عوامل موثر بر بهره وری نشان داد اطلاعات مشتری از نحوه دریافت وام، دوره بازپرداخت و میزان ایجاد شغل در اثر وام پرداخت شده در بهره وری نقش دارند و مجموعا 57 درصد تغییرات مورد به بهره وری را تبیین می کنند.
|
  • Page 5
    Development of consulting services firms in agricultural sector is an optimal solution to agricultural development of Iran. For this purpose، one of the measures taken by the country´s agricultural development planners and policymakers is establishing the network of agricultural engineering and technical consulting services firms (AETCSFs) in terms of outsourcing agricultural services and extension activities. The purpose of this paper was to analyze performance of Agriculture Technical and Engineering Consulting Firms (ATECFs) and its determinants in Broujen County. For this purpose a multiple case study was used. The population consisted of 10 successful active advisory cooperatives in the county. Critical sampling technique was used to select five successful cooperatives from which، 57 members were interviewed by means of a questionnaire containing open-ended and closed questions. Face validity was confirmed by experts، and the questionnaire was subjected to reliability testing by using data collection in the pilot study with Cronbach’s Alpha value of 0. 63 to 0. 94. Findings revealed the moderate performance of the advisory firms. Furthermore، the six components of the performance (pre-cultivation، cultivation، husbandry، harvest، post-harvest، and extension services) were placed in a medium position، either. Extension services were the only activity with a desirable position. Analysis of regression model showed that “the social status”، “governmental supports”، and “within group trust” were the most important significant factors to predict performance of the AETASFs.
  • Page 21
    In some rural areas، due to the lack of public water supply systems، water supply rationing، and high costs of water transfer from other locations on one hand، and the proved sustainability of traditional surface water harvesting in the arid environments on the other hand، storage of temporal surface water flows through these systems could plays an unique role in supplying water to local communities. This two-phase research was done with aim to explain optimization mechanisms of the traditional water harvesting systems in rural areas، Bousher Province. In first stage of this research، the different aspects of the traditional local water harvesting systems were recognized exactly. Then، quantity and quality structure of the traditional local water harvesting systems were surveyed based on Ortiz model. Also، analysing the water quality samples of Ab-Anbar (a local traditional water reservoir) introduced parameters 17 situated in Iran water standard allowable and nice limit، than measured parameters 18 for drinking and can improvement in water quality of Ab-Anbares by increasing Perchlorine. According to this research findings، often can use from simple and cheap methods and indigenous stuff for optimization of the traditional local water harvesting systems. Beside، sometimes can use from the systems truly by physical and economical justifiable implements and stuff and also with preventions timely. Therefore، integrating these indigenous techniques with the modern knowledge and tools will definitely lead to successful results and their efficiency will especially increase with public acceptance، support and participation.
  • Page 45
    The main purpose of this survey was to analysis of the performance of Islamic Rural Councils (IRC) in Kheir-Abad Village of Abhar county. Methodologically، this research was an analytical- explanatory research. The statistical population of the study consisted of all heads of rural households in Kheir- Abad village (N= 585). According to Cochran formula، a sample size of 112 was selected using a simple random sampling method (n= 112). A questionnaire was used to collect the data. A panel of experts in University of Zanjan confirmed the validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. Cronbach ´s Alpha coefficient for the main scale of the questionnaire was higher than 0. 75. The descriptive results revealed that three variables including «cooperation with active institutions and organizations in the area»، «continuous contact with executives and government officials particularly county» and «follow and resolve local disputes» have achieved the highest priority، respectively. The results of factor analysis showed that five factors namely، communicational، social، administrative- supervisory، economical and physical- infrastructural explained 66. 5% of total variances of performance of Islamic Rural Councils (IRC) in Kheir-Abad village.
  • Page 63
    The main purpose of this research was to identify obstacles components related to Saffron’ processing، marketing and export. A questionnaire was designed to gather data needed for the study. Its validity was acquired using a panel of experts. A reliability analysis was conducted، Cronbach´s alpha value being reported to be 0. 89. Population of this study was Jihad-Agriculture’s staff in Torbat-e-Heidariyeh (N=89) that 79 questionnaires were filled out and analyzed by take census (n=79). By applying of Factor Analysis Technique، obstacles of Saffron’ processing، marketing and export were reduced to six factors. These six factors expressed 75. 12% of the total variance of the variables. Nearly 25% of reminder variance was related to factors or variables which had not been seen in this research.
    Keywords: Factor Analysis, Challenge, Saffron, Processing, Marketing, Export, Torbat, e, Heidariyeh.
  • Page 79
    Identifying the variables that influence on adoption of aquaculture in agricultural water reservals help to find real adopters and decline the number of farmers who abandon the innovation due to the inappropriate innovation. Therefore، this study aims at studying the characteristics which distinguished adopters from non-adopters of aquaculture in agricultural water reservals (AAWR) in Fars province. A survey method with stratified random sampling was used to select farmers with agricultural water reservals in Shiraz and Jahrom. The questionnaire validity and reliability was tested and measures were taken to improve the instrument. Results of the study revealed that the most important differences between adopters and non-adopters of AAWR were access to aquaculture information، and level of education، which were significantly higher among adopters. Non-adopters in comparison to adopters perceive AAWR to be more complex. The two groups did not differ with regard to other variables such as family size، perceived compatibility، and relative advantages of the innovation. The findings also showed that the integrated and diffusion models could suitably categorize adopters and non-adopters of aquaculture of AAWR. The most important variables، which differentiated adopters from non-adopters، were access to information، and knowledge about aquaculture.
  • Page 107
    The attitude of people towards the impact of natural resources management projects on their livelihoods can have an important role in the sustainability of these projects. This paper is to investigate the attitude of rural people towards the impact of range management and watershed management projects on rural households´ livelihood capitals using a descriptive-correlational methodology through the mixed methods of survey and case study in the Taham and Hassan Abdal Watersheds located in the Zanjan Township of Iran. The data were collected through focus groups and structured interviews from a randomly selected sample utilizing a reliable and validated questionnaire. The rural people generally tend to show a positive impact of these projects on their livelihoods. The positive impact were mostly on increased natural capitals (reduced soil erosion، improved water resources، enhanced soil fertility، increased vegetation and biodiversity conservation) and social capitals (increased trust، participation and relationship with other local people as well as trust to government). However، the impact on livelihoods´ financial and physical capitals were not much considerable or in some cases through decreasing the rainfed lands of many households، they had negative impacts، though the increased water resources had provided an opportunity for some households to increase their irrigated land or outcomes as well as tourism activity. The impact on human capitals، particularly people´s knowledge and skills concerning vegetation and soil and water conservation activities، to some extent tend to have a positive outcome. However، these projects have neglected the relationship and participation of local people in natural resources management planing programs. Different people also showed various attitudes towards these impacts in terms of their age، education، household size، and various agricultural activities. Livestock holders showed less positive attitudes. Households who have had more interactions with and trust to other local people and government in these projects، have had more possibility to increase their financial and physical capitals. Moreover، Enhancing human capacities، particularly households´ knowledge and skills، can help them increase their other capitals.
  • Page 137
    Determine of agriculture professionals’ norms and attitude toward drought management: The case of Boushehr province Drought، which is one of the most complexes hazards، is a temporary، recurring meteorological event، originates in the lack of precipitation and is a typical feature of any climate particularly arid region such as Iran. Favorable attitude regarding drought management is a pivotal step regarding effective drought management. Therefore، this research was designed to investigating the elements which can predict norms and attitude toward drought management. Jahad-Keshavarzi staffs in Bushehr provinces were the statistical population. Simple random sampling was used to choosing 120 staffs at Jahad-keshavarzi organisation. Survey was the research method. The result reveals that staffs have not favorable attitude and enough knowledge regarding drought management. Furthermore، regression showed that knowledge regarding attitude was most important predictor of attitude. Based on the research findings some applicable recommendations have been presented toward staff´s drought management attitude at the end of the article.
  • Page 153
    This study was conducted to assess the effectiveness and productivity of livestock loans granted to livestock enterprises in Zanjan province. A descriptive–correlation survey approach was used in this study. Responds filled in a closed questions questionnaire. Reliability and validity of instrument were determined by investigating the attitudes of specialists. The study population consists of Livestock enterprises loan recipients during 2006 to 2010 in Zanjan Province. A sample of 65 loan recipients was selected by using the stratified random sampling method. To determine the reliability of research instruments، the pilot test and Cronbach´s alpha coefficients were calculated. The values of alpha ​​for different parts of Questionnaires were obtained 0. 79 to 0. 84. The results show that From the perspective of loan recipients increased production and productivity، strengthening of economic activity، equitable distribution of credit facilities in all regions، poverty alleviation and the diversification of income sources، more equitable distribution of resources، especially among disadvantaged people and job creation were moderate to high and have been more successful in achieving the objectives of SME’s. Regression analysis showed that customer information from the loan، repayment period and job creation by loans paid involved in productivity and they explain in total 57% of the variation to the productivity.