فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 23 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود عباسی صفحات 7-10
    تحولات دنیای کنونی در برگیرنده ویژگی هایی است که نیاز به رویکرد اخلاقی در حرفه های مختلف را ضرورتی اجتناب ناپذیر ساخته است. مسائلی که به درستی اعمال و تصمیمات در مراقبت های بهداشتی و درمانی می پردازد، روز به روز در حوزه خدمات سلامت اهمیت بیشتری می یابد.
    شتاب فزاینده پیشرفت فن آوری های زیست پزشکی در دهه های اخیر، با افزایش گرایش به مباحث اخلاقی همراه گردیده است. پرستاران هر روزه در محیط کاری خود در حال کشمکش با انواع گوناگونی از تنش های روحی هستند. در این میان، پریشانی اخلاقی بر تمام ابعاد زندگی حرفه ای و شخصی آن ها تاثیر می گذارد.
    پرستاران یکی از مهم ترین گروه های ارائه کننده خدمات بهداشتی و درمانی در کلیه سطوح دسترسی می باشند. کما این که از حیث تعداد شاغلین حرف پزشکی هم بیشترین آمار را به خود اختصاص می دهند....در حقیقت بدنه نظام سلامت را باید متشکل از این گروه دانست.
  • محمدرضا خدابخش صفحات 11-32
    رعایت حقوق بیمار در عرصه خدمات سلامت، نقش مهمی در بهبود و تنظیم رابطه پرستار بیمار ایفا می کند و در مدیریت نظام سلامت از اهمیت بالایی برخوردار است. کیفیت مراقبت سلامت و بهبود خدمات، ویژگی های اصلی در تمایز بین سازمان های مراقبت بهداشتی هستند. پرستاران نقش مهمی در مراقبت از بیماران به عهده دارند. عفو، با حوزه پزشکی و پرستاری ارتباط دارد و دارای کاربردهای گوناگونی در سلامت و بهزیستی روانشناختی بیماران و پرستاران است. پژوهش حاضر با هدف بازبینی نقش عفو در سلامت بدنی و روانی و تعاملات پرستار بیمار انجام شد.
    پژوهش حاضر مطالعه ای مروری است که اطلاعات مورد نیاز آن از پایگاه های اطلاعاتی Science direct، Oxford journal، Springer، Sage، Taylor &، Francis، Google scholar جمع آوری شد. معیارهای اصلی جهت ورود، متون منتشرشده به زبان انگلیسی در محدوده سال های 1980 تا 2013 میلادی بود. جهت جستجو از کلید واژه های Medical practice، Forgiveness، Nursing، Mental and physical health در عنوان متون استفاده گردید که طی آن تعداد 71 مقاله بازیابی شدند و مورد مرور قرار گرفتند.
    نتایج تحقیق نشان داد عفو نقش مهمی در افزایش سلامت فیزیکی و روانی پرستاران و همچنین بهبود روابط پرستار بیمار و تعامل با پزشکان در مراکز درمانی دارد. بیماران اغلب عدم عفو را درباره پزشکانی که تصمیمات و گاهی اشتباهات آن ها منجر به آسیب دیدن بیمار و رنج خانواده آن ها می شود، نشان می دهند. بیمارانی که افراد متخلف را مورد عفو قرار می دهند، کاهش در میزان اضطراب، افسردگی و خشم را گزارش می دهند. همچنین عفو به حفظ سلامت روان مثبت آن ها کمک کرده و عوامل خطرساز در ایجاد بیماری های روانی مزمن را کاهش می دهد.
    یافته های این مطالعه حاکی از اهمیت نقش متغیر عفو در موقعیت های بالینی، و لزوم توجه به این عامل در آموزش پرستاران به عنوان اعضای اصلی تیم مراقبت پزشکی می باشد.
    Keywordsپرستاری، عفو، سلامت بدنی و روانی، اقدامات پزشکی
  • فاطمه سادات سیدغیبی صفحات 33-46
    گسترش بخش های اقتصادی و اجتماعی کشورها و به عبارتی توسعه ملی، تنها با کمک منابع انسانی کارآمد مقدور نیست و پرستاران به عنوان بزرگ ترین منبع انسانی سازمان های مراقبت سلامت، اهمیت بسزایی در ارتقای سلامت جامعه دارند و تعهد سازمانی به عنوان اساس و پایه وفاداری و گذاشتن انرژی فرد در خدمت نظام اجتماعی منجر به کیفیت خدمات و توسعه اقتصاد می شود. این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی و به منظور بررسی تعهد سازمانی پرستاران بر روی تعداد 400 نفر از پرسنل پرستاری شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1391 طراحی و اجرا شد.
    روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده و برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی و تعهد سازمانی استفاد شد و سپس داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شد. میانگین نمره کلی تعهد سازمانی برابر 6/52 درصد محاسبه گردید. از کل نمونه های مورد مطالعه، فراوانی تعهد خیلی پایین، تعهد پایین، تعهد بالا و تعهد خیلی بالا به ترتیب برابر 3/2 درصد (9 نفر)، 5/64 درصد (258 نفر)، 5/32 درصد (130 نفر) و 8/0 درصد (3 نفر) بودند.
    با توجه به تعهد سازمانی متوسط پرستاران، ضروریست مدیران به مولفه های موثر بر تعهد سازمانی بیشتر توجه نمایند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، حرفه پرستاری، ابعاد تعهد سازمانی
  • محمود مباشری صفحات 47-61
    تشکیل کمیته های اخلاق در دانشگاه ها به دنبال اهدافی خاص طی بخش نامه ای در سال 1377 ابلاغ گردید. کمیته اخلاق در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1379 شکل گرفت. هدف این مطالعه توصیفی بررسی ده ساله مصوبات کمیته اخلاق دانشگاه و ارائه پیشنهادات در جهت توانمندسازی اعضای هیات علمی بر اساس یافته های این پژوهش می باشد. پس از اخذ مجوز از کمیته اخلاق دانشگاه، کلیه صورتجلسات این کمیته در طی ده سال گذشته مورد بازبینی قرار گرفت و نکاتی که به هر محقق توسط این کمیته پیشنهاد شده بود، استخراج گردید. در مجموع در طی دوره ده ساله، 80 جلسه کمیته اخلاق تشکیل شده و در مجموع 610 مورد مصوبه ثبت شده بود و مواردی که تذکر و یا پیشنهاد داده شده بود مشتمل بر 347 مورد بود. بیشترین مورد در مصوبات را توصیه بر اخذ رضایت آگاهانه و اجازه کتبی و کمترین مورد در مصوبات کمیته (6 مورد) رد طرح تحقیقاتی پیشنهادی بود. در پایان این مقاله و بر اساس فراوانی مصوبات پیشنهاد گردید در این زمینه آموزش هایی به اعضای هیات علمی و پژوهشگران دانشگاه از طریق اجرای کارگاه ها، دوره های آموزشی مجازی، دوره آموزشی کوتاه مدت و... داده شود.
    کلیدواژگان: کمیته اخلاق، مصوبات، پیشنهادات، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
  • فاطمه قورچیانی صفحات 63-79
    پرستاران بزرگ ترین گروه ارائه کننده خدمت در سیستم درمانی بوده و تاثیر به سزایی بر کیفیت مراقبت های بهداشتی درمانی داشته و رعایت موازین اخلاقی عامل موثر برای بهترشدن عملکرد پرستار در ارائه مراقبت با کیفیت خواهد بود. هدف اصلی این پژوهش مقایسه دیدگاه بیماران (گیرندگان خدمات درمانی) و پرستاران (ارائه کنندگان خدمات درمانی) در خصوص میزان رعایت اصول و ارزش های اخلاق پرستاری در یکی از بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است.
    این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی بوده و در یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیم سال اول 1391 انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و 37 سوال در خصوص میزان رعایت اصول و ارزش های اخلاق پرستاری بود که توسط 100 بیمار و 100 پرستار تکمیل گردید. برای تعین اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوی و همچنین برای تعیین پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (89/0). اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزارSPSS 16 مورد تحلیل قرارگرفت.
    نتایج نشان داد میانگین میزان رعایت اصول و ارزش های اخلاق پرستاری از دید پرستاران، بالاتر از دید بیماران می باشد و این تفاوت معنی دار بود (001/0P=).
    بر اساس نتایج به دست آمده سطح رعایت ارزش های اخلاق پرستاری از منظر بیماران و پرستاران متفاوت می باشد، لذا تدوین برنامه های آموزشی منظم و مداوم در زمینه اهمیت و رعایت اصول اخلاق پرستاری در بیمارستان ها پیشنهاد می شود، زیرا عملکرد اخلاقی یکی از مولفه های اصلی ارائه مراقبت با کیفیت و شایسته به بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، رعایت، دیدگاه پرستار و بیمار
  • سهیلا کلانتری صفحات 81-102
    جوهره عملکرد بالینی پرستاری تامین آسودگی و سلامتی بیماران است که از طریق توجه به نیازهای جسمی، روحی و معنوی آن ها فراهم می شود. پرستاری و ارائه مراقبت در ارتباط با انسان هاست و رعایت اخلاق مراقبت به معنی احترام به شان انسان است و اصولا مراقبت از انسان ها عملی اخلاقی است.
    در این پژوهش کیفی در سال 1389 تجربه 20 دانشجو پرستاری درباره «رازداری» بررسی شدند. نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع بود. از مصاحبه های نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده گردید. از آنان خواسته شد تجربیات خود را درباره رازداری در محیط بالینی (بیمار، همتایان و پرسنل) مطرح نمایند. مصاحبه ها ضبط، دست نویس، کدگذاری و طبقه بندی و مطابق رویکرد تحلیل محتوا آنالیز شدند.
    مضمون برگرفته شده از این بخش «کانال ارتباطی موثر» است که با مفاهیم فرعی «رساندن خبر به پرسنل کلیدی»، «ارجاع دادن به متخصص و مشاور»، «طبیعی جلوه دادن مساله» تبیین می شود. در خصوص رازداری در ارتباط با همکلاسی و پرسنل مفهوم ظهور یافته «پوشاندن خطا» بود. دانشجویان در مواجهه با «خطاهای» همکلاسی و پرسنل آن را به عنوان یک راز می دانستند لذا آن ها را پوشیده نگه می داشتند.
    دانشجویان در این پژوهش به نقش پرستار به عنوان رازدار بیمار در بالین پی برده بودند، اما در رابطه با همکلاسی ها و پرسنل خطاهای بالینی را «راز» پنداشته و به دلایلی از قبیل سلب اعتماد همکلاسی و پرسنل و احتمال خطای خود در آینده از افشای آن اجتناب می کردند.
    کلیدواژگان: رازداری، حقیقت گویی، دانشجویان پرستاری، تحلیل محتوا
  • محمد کشته گر صفحات 103-117
    امروزه با افزایش روزافزون دانش پرستاری، توجه به مسائل اخلاقی در حیطه کار پرستاری نیز از اهمیت خاصی برخوردار شده است. پرستاران نیازمند توانایی بازشناسی معضلات اخلاقی و تصمیم گیری مناسب هستند و این مستلزم اینست که حداقل استانداردهای اخلاقی انسانی و دینی داشته باشند. شواهدی وجود دارد که خودشناسی اخلاقی یکی از عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی در محیط بالین است. با توجه به کمبود مطالعه در زمینه خودشناسی اخلاقی و نقش پررنگ این متغیر در تصمیم گیری اخلاقی بر آن شدیم که به این مطالعه بپردازیم. این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که با هدف بررسی میزان خودشناسی اخلاقی پرستاران شاغل در دو بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر زاهدان انجام شد. محیط پژوهش دو بیمارستان امام علی (ع) و تامین اجتماعی شهر زاهدان بودند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه خودشناسی اخلاقی چانگ (1965 م.) انجام شد. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 17 انجام شد. در این مطالعه از 200 نفر شرکت کننده 188 حاضر به همکاری شدند و 12 نمونه ریزش داشتیم. در این مطالعه درجه خودشناسی اخلاقی در پرستاران با متوسط نمره 52/3 از پنج بود. بین ویژگی های دموگرافیک و خودشناسی اخلاقی ارتباط معنی داری مشاهده نشد ((p>0.05. نتایج این بررسی نشان داد که خودشناسی اخلاقی پرستاران در سطح نسبتا بالایی می باشد، اما تا حد ایده آل فاصله دارد. به همین دلیل نظام آموزش و خدمات پرستاری می بایست به دنبال راه هایی برای افزایش خودشناسی اخلاقی و متعاقب آن دیگر عوامل موثر در تصمیم گیری محیط های اخلاقی در بالین را داشته باشد.
    کلیدواژگان: خودشناسی اخلاقی، اخلاق، تصمیم گیری اخلاقی، پرستاران، زاهدان
  • محدثه معتمدجهرمی صفحات 119-140
    حمایت از بیمار، عصاره اخلاق پرستاری است. پرستاران با حفاظت ازحق استقلال بیمار به او کمک کنند در شرایط مناسب و کاملا آگاهانه برای ادامه درمان تصمیم گیری کند. به نظر می رسد درک پرستاران با نگرش آن ها رابطه مستقیم دارد و در رفتار آن ها بروز پیدا می کند هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین درک و نگرش پرستاران گرگان در مورد نقش حمایت از بیماران است. داده های این پژوهش توصیفی تحلیلی از طریق سه پرسشنامه دموگرافیک و نگرش سنج و درک سنج جمع آوری شد، از بین 385 پرستار،3 بیمارستان آموزشی شهر گرگان به صورت سهمیه ای، 360 نفر انتخاب گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل گردید. یافته ها نشان می دهند که میانگین نمره کلی درک و نگرش پرستاران نسبت به این نقش نسبتا مثبت و ارتباط درک و نگرش مستقیم و مثبت است. یعنی با افزایش درک پرستاران، نگرش آن ها نیز افزایش می یابد. باتوجه به اهمیت موضوع حقوق بیمار، نیاز به یافتن راه هایی برای بهبود دانش وآگاهی پرستاران در این زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: حامی، درک، نگرش، گرگان، پرستار
  • حسن جوزی ارکوازی صفحات 141-160
    حقوق بیمار یکی از محور های شاخص در تعریف استانداردها جهت اعمال حاکمیت خدمات بالینی است. به طوری که واژه حقوق در تمام زبان ها به معنای آنچه راست وسزاوار است، تعریف می شود. حقوق بشر وحقوق بیمار نیز به همین شکل تعریف می شوند. لذا دیدگاه پرستاران و بیماران نسبت به عوامل سازمانی مرتبط بارعایت حقوق بیماران در اجرای این حقوق حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل سازمانی مرتبط با رعایت حقوق بیماران از دیدگاه پرستاران و بیماران صورت گرفته است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که طی آن 60 پرستار و 160 بیمار از بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام جامعه پژوهش را تشکیل دادند. نمونه گیری با روش سرشماری انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای مشتمل بر 40 سوال برای جامعه بیماران و 36 سوال برای جامعه پرستاران بود. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوی و اعتبار صوری و برای تعیین پایایی از روش آزمون مجدد استفاده شد. جمع آوری اطلاعات بیماران، از طریق مصاحبه پژوهشگر با واحد های مورد پژوهش کامل گردید ودر جامعه پرستاران توسط خود آن ها تکمیل گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS 16 مورد تحلیل قرارگرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که از دیدگاه پرستاران ارائه مراقبت، به موقع با میانگین وزنی 80/2 (7/86 درصد) و از دیدگاه بیماران ارائه مراقبت، همراه با احترام با میانگین وزنی 49/2 (1/73 درصد) از اهمیت بیشتری برخوردار بودند. همچنین مهم ترین عوامل سازمانی مرتبط با رعایت حقوق بیمار از دیدگاه پرستاران تناسب تعداد پرستار با بیمار با میانگین وزنی 90/2 (7/91 درصد) بود. این در حالی است که ازدیدگاه بیماران عبارت احساس امنیت روانی در پرستاران بر رعایت حقوق بیماران با میانگین وزنی 91/2 (1/93 درصد) از بیشترین اهمیت برخوردار است. با توجه به نتایج پژوهش بین دیدگاه پرستاران و بیماران مورد مطالعه از رعایت حقوق بیمار تفاوت وجود دارد، اما اختلاف قابل توجهی میان دیدگاه دو گروه در مورد عوامل سازمانی مرتبط با رعایت حقوق بیمار به چشم نمی خورد. پیشنهاد می شود پژوهش های مشابهی از دیدگاه سایر کادر درمانی، نظیر پزشکان و ماماها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، دیدگاه، حقوق بیمار، پرستاران، بیماران
  • سجاد رضاییان صفحات 161-184
    چگونگی ارائه خدمت در مراکز فوریت ها و اورژانس بیمارستان ها، می تواند نشان دهنده وضعیت کلی ارائه خدمات در هر بیمارستان باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان رضایتمندی بیماران از اورژانس بیمارستان حضرت ولی عصر فسا است.
    این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش اجرا به صورت توصیفی تحلیلی است. پرسشنامه خودساخته در مقیاس 5 قسمتی لیکرت، به وسیله مصاحبه تکمیل گردید. تعداد 470 نفر از بیماران مورد مصاحبه قرار گرفته، اطلاعات گردآوری شده به وسیله نرم افزارهای 18 SPSS و Minitab16 با استفاده از آزمون های مناسب تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه از روش ساختاری و محتوایی تامین شد. برای تعیین پایایی، آلفای کرونباخ محاسبه شد که91/0 بود.
    نتایج نشان می دهد 1/50 درصد نمونه مورد پژوهش مرد بودند. در بین متغیرهای دموگرافیگ و زمینه ای، بین میزان رضایتمندی و تحصیلات (P<0.001) از نظر آماری رابطه معناداری مشاهده شد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه دارای پنج عامل «تجهیزات و امکانات»، «بهداشت محیط»، «دسترسی»، «مراقبت» و «جنبه های رفتاری» است. رضایتمندی از «تجهیزات و امکانات» 41/3، «بهداشت محیط» 69/2، «دسترسی» 77/3، «مراقبت» 15/3 و «جنبه های رفتاری» 11/3 بود.
    یافته های این پژوهش لزوم ارتقای کیفیت خدمات اورژانس را مشخص می کند. به نظر می رسد با اصلاح نقایص سیستم بر اساس نظر بیماران می توان رضایتمندی بالاتری حاصل کرد.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، ارزیابی کیفیت، خدمات اورژانس، بیمارستان
|
  • M.R.Khodabakhsh, F.Kiani Pages 11-32
    Considering patient's rights in field of health services play important role in improving and regulating the nurse-patient relationship and have high importance in managing health system. Health care quality and service excellence are major differentiating features between health care organizations. Nurses play a pivotal role in patient care. Forgiveness is relevant to the medical community and has implications for the health and well-being of patients and nurses. The current research has been done to investigate the role of forgiveness in physical and mental health and nurse-patient relationship.Data bases of Science direct, Oxford journal, Springer, Sage, Taylor & Francis and Google scholar were searched to retrieve the related literature. The main criteria for entry were, the literature published in English language in the disciplines of nursing and health care sciences. Literature search was limited to 1980-2013 with the keywords of "Nursing ", "Forgiveness", "Mental and physical health" and "Medical practice" in the title of texts. The initial search resulted in 1175 texts, 315 of them deemed relevant to our analysis. Then 50 texts (25 percent of those) were selected and considered.The results of this study indicate the forgiveness have critical role in promoting mental and physical health; improve the patient-nurse relationship and interaction with physician in care settings. Patients occasionally create un forgiveness toward physicians whose decisions, and often mistakes, result in suffering by the patients or their families.The results of this study indicate the importance of forgiveness role in clinical setting, and the necessity of attention to this component in training nurses as major members of medical care team.
    Keywords: Nursing, Forgiveness, Nursing, Mental, physical health, Medical practice
  • F.Seyedghibi, M.Shokouhi, A.Abbaszadeh, F.Borhani Pages 33-46
    Economic and social development of developing countries, national, is only possible with the help of efficient human resource Nurses are the largest health care organizations in human resources, the importance of health promotion Community and organizational commitment as the basis for their loyalty and service to society resulted in an energy Service quality and economic development. This cross-sectional study of 400 participants to examine the organizational commitment of nurses on Nurses working in health centers of Shiraz University of Medical Sciences in 1391 was designed and implemented. Sampling was random and demographic information questionnaire for data collection and the obligation Statistical software used in enter-prise and data were analyzed using descriptive statistics SPSS16 Were analyzed. The overall mean of organizational commitment than 52/6%, respectively. Of the total sample, the prevalence of very low commitment, low commitment, dedication and commitment to the very top, 2/3 percent (n=9), 64/5 percent (258 patients), 32/5 percent (130 cases) and 0/8% (n 3), respectively. The average organizational commitment of nurses, managers is re-quired to consider the factors affecting organizational commitment.
    Keywords: Organizational commitment, Professional nursing, Dimensions of Or, ganizational commitment
  • M.Mobasheri Pages 47-61
    The establishment of ethics committees in universities was notified by a circular in 1377 to achieve special aims. Ethics Committee of Shahrekord University of Medical Sciences was formed in 1379. The purpose of this descriptive study was to examine the legislations of this committee, and offer some suggestions to empower the members of faculty based on the findings of this study. Having obtained permis-sion of Ethics Committee of the university, we reviewed all the pro-ceedings of this committee during the previous 10 years and extracted the points suggested by this committee to each researcher. Totally, during the 10-year period 80 meetings were held, 610 legislations were recorded, and the number of notes and recommendations was 347. Most of the cases in the legislations included recommendations on getting informed consent and written permission and the least of them was related to the rejection of proposed research projects. Final-ly, according to the frequency of the legislations it is suggested that some training be offered to faculty members and university research-ers through holding workshops, virtual training, short-term training, etc.
    Keywords: Ethics Committee, Research, Faculty Members, Legislations, Rec, ommendations, Shahrekord University of Medical Sciences
  • F.Ghoorchiani, A.Barati Marnani, Ha.Ghorgi, Am.Khatami Firouzabadi, H.Haghani, F.Gholdust Marandi Pages 63-79
    Nurses are the largest group of service providers in the health care system and have a great impact on the quality of health care - a health and ethical factors to improve the performance of nurses in providing quality care to be. The main objective of this study was to compare the patient's attitudes (health care recipients) and nurses (health care pro-viders) about the values and principles of nursing ethics in a Teaching hospital in Tehran University of Medical Sciences. This study is a cross-sectional study and in the first semester of 1391 in a hospital of Tehran University of Medical Sciences has been. This questionnaire consisted of demographic information and 37 questions about the values and principles of nursing ethics that were completed by 100 patients and 100 nurses. To determine the validity of the ques-tionnaire used the content validity and also Cornbrash’s alpha coeffi-cient was used to determine the reliability of the method (0/89). In-formation obtained by the application «SPSS» Edition 16 cases was analyzed. The results showed that the average level of moral principles and val-ues nurses nursing perspective is higher from patient perspective and this difference was significant (P 0/001). Based on the results observed from the perspective of patients and nurses in nursing ethics the values are different, Therefore, regular training program and the importance of ethics in nursing is offered in hospitals Because the moral performance is one of the main compo-nents of quality and competent care to patients.
    Keywords: Nursing Ethics, Observance, Nurse, patient perspectives
  • S.Kalantari, A.Sanagoo, S.Ghana Pages 81-102
    Nursing’s clinical practice substance is to provide convenience and healthy patients through attention to needs physical, emotional and spiritual. Nursing and provide care in connection with humans and ethics of care meaning respect for their human and care for is people ethical practice. The aim of this study was to explain the student's ex-periences of Confidentiality in clinical practice. In this qualitative study semi-structure interviews conducted with 20 nursing students in different course in 2010.The sampling method was purposeful and with maximum variation. Students were asked discuss about the Confidentiality of your experience in the clinical environ-ment (patients, colleagues and staff).The interviews were recorded, transcribed verbatim and analyzed using content analysis method. The oral informed consent obtained for the participation and voice record-ing. Themes derived from the "effective communications channels" is a sub-concepts "to deliver news to key personnel", "referral to a special-ist and consultant," "giving it normal look" is explained. The emerging concept of confidentiality in relation to classmates and staff "cover to clinical error" was. Students in the face of "errors" as a classmate and the staff knew so Confident kept them covered. In this study the role of student nurse were recognized at the clinical the patient as a confidential But in relation to classmates and staff clinical errors "Confidentiality” for reasons such as thought and confi-dence in their future classmates and staff error disclosure would avoid it.
    Keywords: Confidentiality, Truth, telling, nursing students, Content Analysis
  • M.Keshtegar, A.Abbaszadeh, E.Nouhi, F.Borhani Pages 103-117
    Today along with increasing nursing knowledge, paying attention to ethical issues in the nursing environment of work is of particular im-portance. Nurses are needful of recognition of ethical dilemmas and making suitable decisions. And this fact requires high ethical stand-ards. There are evidences that ethical self-concept is one of effective factors to ethical decision making in clinical setting. Regarding to the lack of study in the moral self-concept and the highlighted role of this variable in ethical decision making we have decided to do this re-search. This research is a sectional descriptive study with the purpose of survey the degree of nurse’s ethical self-concept who are employed in didactic hospitals dependent to the Medical Science University of Zahedan. The research environment was in Imam Ali and Tamin ejtemaee hospitals of Zahedan. Data collection has been done by using ethical self-concept questionnaire made by Chung (1965) also data analysis has been done by using SPSS Software VERSION 17. Find-ings in this research have shown that from 200 participants, 188 ones cooperated and we have 12 sample of inset. In this study, degree of nurse’s ethical self-concept was the average of 3.52 from five. There was no significant relationship between demographic and ethical self-concept features. Results in this survey have been shown that nurse’s ethical self concept is in relatively high level, but it is far than the ide-al limit, so that educational system and nursing service should follow the ways to which increase ethical self-concept and consequently in-volve other effective factors in ethical environment decision making in bedsides.
    Keywords: Moral self, concept, Ethical, Ethical decision making, Nurses, Zahedan
  • M.Motamed, Jahromi, Kh.Tatar, A.Abbaszadeh, Sl.Dehghani, E.Sharifpoor Ghahsani Pages 119-140
    Nursing advocacy is the essence of nursing ethics. In this role, Nurses attempts to protect patients’ autonomy and help clients for consciously self-determination in suitable condition. It seems correlation between nurse's perception and attitudes is direct and it shows in nurse's behav-ior. This study aimed to assess the correlation between nurse's percep-tion and attitudes towards patient advocacy, amongst 385 nurses by Quota sampling in Gorgan, Iran; hence, a three-part questionnaire was applied: a demographic data sheet, attitude measuring instrument and perception measuring instrument in nursing advocacy and analyzed using the SPSS including Descriptive & Inferential Statistics. The re-sults showed that fairly positive attitudes and perception were found amongst the participants, and nurses’ attitudes, in general, were posi-tively correlated to their perception toward nursing advocacy. This means that with an improvement in perception, the attitude would also improve. In addition to our findings, it seems that these nurses needed more advocacy educational programs and support from responsible employers.
    Keywords: Advocacy, Perception, Attitude, Gorgan, Nurse
  • H.Jouzi, Arkawazi, T.Ashktorab, M.Abasi, A.Delpisheh, R.Manti, L.Shahmir Pages 141-160
    Patient rights one of axes index in defining standards for the govern-ance of clinical services. The emphasis on human rights in health care, especially maintaining the patient dignity as a human it is important when the patient harm him easily exposed violations and weaknesses in health systems puts. The present study aimed to determine factors or-ganizational associated with patient's right from the perspective of nurs-es and patients. Through a descriptive cross-sectional study in 2011, all nurses and pa-tients available at the internal and surgical wards of educational hospi-tals affiliated to the Ilam University of Medical Sciences were recruited using a census sampling method. A validated and reliable questionnaire including 40 questions for patients and 36 self-completed questions for nurses was used for data gathering. Demographic and particular ques-tions about patient's rights were asked by questionnaires. Content valid-ity and test re-test methods were used to approve the validity and relia-bility of the questionnaires respectively(r = 0/90 – 0/92). SPSS version 16 was used for all analysis. The results showed that the nurse's perspectives care delivery in a time-ly manner with a mean weight of 2.80 (86.7 %) And the patient's per-spectives care delivery with respect to the mean weight of 2.49 (73.1) were more important. The organizational most important factors associ-ated with patient rights of views nurses the appropriateness nurse num-ber of patient with a mean weight of 2.90 (91.7percent) at whereas phrase that feeling of security mental in nurses on patients’ rights with a mean weight of 2.91 93.1 percent) are the most important. The results of the present study shows that between views nurses and patients the studied of patient rights and organizational factors associated with patient rights there are differences. The views of nurses and patients in particular on the Rights Charter as well as patient rights were different significantly. The concepts of pa-tient's rights are still unknown and controversial in Iran and therefore need to be more discussed and studied. Taking any step and clarifica-tion toward the concept of patient's rights can help patients to receive enhanced cares based on human and emotional legislations.
    Keywords: Organizational factors, Point of view, Patient rights, Nurses, Patients
  • S.Rezaeian, R.Noorossana, A.Saghaei, Y.Karimzadeh, S.Moradi Pages 161-184
    The status of providing medical services to patients in the emergency wards can be indicator of medical service delivery in every part of hospital. The objective of this study is to determine the rate of satis-faction of the emergency patients in Vali-e-Asr Hospital of Fasa. The study was application and descriptive and analytical. Designed questionnaire in five part Likert scale has completed through inter-view. 470 Patients were interviewed. Collected data through SPSS 18 and Minitab16 software is analyzed by using appropriate tests. Validi-ty of questionnaire is provided through structural and content method. To determine reliability, Cronbach alpha is calculated which 0.91 is. The results showed that 50.1% of the studied samples were men. Among the demographic and contextual variables, there was statisti-cally meaningful relationship between satisfaction and education (p <0.001). Exploratory factor analysis showed that the questionnaire contains five factors which are: "facilities and equipment", "Environ mental health", "Access", "Care" and "behavioral aspects". The satis-faction of "facilities and equipment" 3.41, "Environmental health" was 2.69, the "Access" was 3.77, and “Care” was 3.15 and the satisfaction to behavioral aspects” was 3.11 The findings highlight the need to improve the quality of emergency services. It appears that by reforming system's defects based on Pa-tients’ opinions higher satisfaction would be obtained.
    Keywords: Patient Satisfaction, Quality Assessment, Emergency Services, Hospi, tal