فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 108، خرداد 1392)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 108، خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید رئیسی، مصطفی حسینی، میر سعید عطارچی، مجید گل آبادی، مهدیه سادات رضایی، محمد نامور صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی شایع ترین عامل غیبت از کار و اختلال عملکرد کارکنان در محیط های شغلی به حساب می آید. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط نوع شغل و بخش محل خدمت با میزان فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در پرسنل پرستاری انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی در دو بیمارستان در تهران، 477 نفر از پرسنل پرستاری شامل پرستاران، بهیاران و تکنسین ها وارد مطالعه شدند. بخش های بیمارستانی در پنج گروه شامل بخش های داخلی، جراحی، اطفال، اتاق عمل و «اورژانس و»ICU دسته بندی شدند. فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در طی یک سال گذشته با پرسشنامه نوردیک (The Nordic Musculoskeletal Questionnaire) بررسی شد. فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در بین رده های شغلی و بخش های بیمارستانی با هم مقایسه گردید و برای بررسی بیشتر از آنالیز رگرسیون همراه با تعدیل عوامل مخدوش گر استفاده شد. شغل پرستاری و بخش جراحی به عنوان گروه مرجع برای آنالیز در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    اختلالات کمر با شیوع 8/56 درصد شایع ترین اختلال بود. کار در بخش اطفال با افزایش معناداری در میزان اختلالات کمر (014/0 = p) و زانو نسبت به گروه مرجع با Odds Ratio (OR) به ترتیب 43/3 و 94/2 همراه بود. کار در بخش اورژانس و ICU نیز با OR 05/2 با اختلالات پشت ارتباط داشت (021/0 = p). از نظر نوع شغل اختلالات زانو در بهیاران کمتر از پرستاران بود (039/0 = p) و در بقیه موارد ارتباط معناداری یافت نشد. سابقه کاری بیشتر از هفت سال و همچنین شیفت کاری و جنس زن با اختلالات کمر، پشت و زانو ارتباط داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد کار در بخش اطفال و«اورژانس و ICU» ممکن است با افزایش فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط باشند. توجه به گروه های خطر و برنامه ریزی متناسب با بخش های مختلف جهت کاهش این اختلالات توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پرستاران، بهیاران، اسکلتی عضلانی، درد، کمر درد، پرسنل بهداشتی
  • اصغر مرواریدی، نوروز دلیرژ، رحیم حب نقی، سید میثم ابطحی فروشانی، حسن ملکی نژاد صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر مدارک فراوانی از دخالت آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد در بیماری زایی اسکلروز متعدد و آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن (EAE= Experimental Autoimmune Encephalomyelitis)، مدل جانوری اسکلروز متعدد، به دست آمده است. بنابراین آل-ترانس رتینوئیک اسید (ATRA= All-Trans Retinoic Acid) به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان ممکن است که در کاهش شدت بیماری موثر باشد.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نوع مداخله ای–تجربی می باشد. بیماری EAE از طریق ایمن سازی با پپتید MOG35-55 و ادجوانت کامل فروند Freund''s adjuvant))، در موش های ماده C57BL/6 القاء شد. سپس موش های مبتلا در دو گروه 7 راسی قرار گرفتند. همچنین 7 راس موش نیز به عنوان گروه سالم در نظر گرفته شدند. درمان با ATRA (mg/kg 25-یک روز در میان) از زمان بروز علائم درمانگاهی در گروه درمانی (روز 12) آغاز گشت. هم زمان، گروه کنترل تنها حلال دارو را دریافت نمودند. علائم تا زمان کشتار موش ها (روز 33) روزانه ثبت گردید. سپس میزان تولید نیتریک اکسید در محیط کشت سلول های طحالی و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در سرم موش ها سنجیده شد.
    یافته ها
    تجویز ATRA پس از بروز علائم بیماری به طور معنی داری موجب تخفیف بیماری گردید. به دنبال تحریک مجدد پادگنی (antigen-specific re-stimulation) در سلول های جدا شده از طحال، تولید نیتریک اکسید در گروه تحت درمان با ATRA به طور معنی داری کاهش یافت و به محدوده سطح آن در موش های سالم رسید. همچنین درمان با ATRA از کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم در موش های مبتلا ممانعت به عمل آورد.
    نتیجه گیری
    لااقل بخشی از اثرات مفید ATRA در درمان EAE به دلیل کاهش سطح نیتریک اکسید و بهبود قابلیت دفاع آنتی اکسیدانی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: اسکلروز متعدد، آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن، آل، ترانس رتینوئیک اسید، نیتریک اکسید، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • سودابه وطن خواه، پیوند باستانی*، افسانه بیمون نژاد، حجت حمیدی صفحات 19-28
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت خودباوری و لزوم توجه به انواع عدالت در سازمان و نیز با توجه به اینکه کارکنان ستادی جزء گروه هایی هستند که به دلیل نقش پشتیبانی و هماهنگ کننده شان در سازمان غالبا از نظر دور می مانند، این پژوهش بر آن است تا به بررسی ارتباط بین عدالت و خودباوری در این افراد بپردازد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بوده و جمعیت هدف آن را کارکنان شاغل در حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می دادند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که پایایی آن قبلا سنجیده شده، جمع آوری گردید. به منظور سنجش رابطه همبستگی بین متغیرها از نرم افزار SPSS و به منظور آزمون مدل مورد نظر از نرم افزار Lisrel استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه معنی دار بین دو سازه اصلی پژوهش یعنی عدالت و خودباوری می باشد. یعنی هر قدر عدالت توزیعی، مراوده ای، رویه ای و اطلاعاتی در سازمان بالاتر باشد، میزان خودباوری افزایش خواهد داشت. سایر یافته های پژوهش دلالت بر همبستگی مثبت و معنی دار بین ابعاد چهارگانه عدالت و خودباوری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به روابط به دست آمده از مطالعه حاضر، کمک به ارتقای هر چه بیشتر هر یک از ابعاد چهارگانه عدالت در سازمان ها و از جمله دانشگاه علوم پزشکی تهران منجر به افزایش خودباوری شده که خود می تواند در بهره وری، کارایی و اثربخشی سازمانی نمود داشته باشد، لذا در این رابطه توجه استراتژیک به شاخص های سنجش عدالت سازمانی و طراحی برنامه هایی جهت ارتقای این شاخص ها می تواند به تصمیم گیرندگان و مسئولان کمک شایانی بنماید.

    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی، خودباوری
  • مهناز خیرخواه، صدیقه کهریزی، محمد پرنیان پور، مسعود مظاهری صفحات 28-39
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تغییرات انحنای کمر در حین اعمال بار محوری بر روی تعادل پوسچرال (Postural) در افراد مبتلا به کمر درد مزمن غیر اختصاصی انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق تحلیلی تجربی، بر روی 10 بیمار مبتلا به کمر درد غیر اختصاصی تکرار شونده و 10 فرد سالم که به روش جور کردن از طریق همتا سازی با بیماران انتخاب شده بودند، انجام شد. ثبات پوسچرال افراد مورد مطالعه در سه وضعیت نوترال (Neutral)، لوردوتیک) (Lordotic و کایفوتیک (Kyphotic) کمر و در حالت با و بدون اعمال بار محوری و در وضعیت چشم باز و بسته مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای مورد بررسی شامل دامنه نوسان و انحراف معیار نوسان در دو جهت قدامی – خلفی و داخلی – خارجی بود. همچنین برای ارزیابی رابطه بین ترس از درد و فعالیت فیزیکی و فعالیت های شغلی در بیماران کمردردی از نسخه فارسی پرسشنامه FABQ و برای ارزیابی ترس از حرکت از پرسشنامه TSK و برای اندازه گیری ناتوانی و درد در بیماران کمردردی پرسشنامه Roland-Morris مورد استفاده قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمون آنالیز واریانس چند عاملی مختلط مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دامنه نوسان قدامی- خلفی (045/0= p) و انحراف معیار دامنه نوسان قدامی- خلفی (029/0= p) در پوسچر نوترال در گروه بیمار، به صورت معناداری بالاتر از گروه سالم بود. دامنه نوسان قدامی-خلفی (015/0= p) و انحراف دامنه نوسان قدامی خلفی (008/0= p) در گروه بیمار در پوسچر کایفوتیک کمتر از پوسچر نوترال بود و انحراف دامنه نوسان قدامی خلفی در گروه بیمار در وضعیت لوردوتیک) (Lordotic بیشتر از وضعیت کایفوتیک (Kyphotic) بود (046/0= p).
    نتیجه گیری
    بیماران این مطالعه که درجه بالای «ترس از حرکت» داشته اند،احتمالا به دلیل ترس از حرکت یا خطر از دست دادن پایداری در حین انجام وضعیت های لوردوتیک ((Lordotic و کایفوتیک (Kyphotic) کمر آزادی نوسانات پوسچرال خود را نسبت به افراد سالم محدود ترکرده اند.
    کلیدواژگان: تعادل، انحنای کمر، بار محوری، کمر درد غیر اختصاصی
  • حسین زارع، مریم زارع *، فائزه خالقی دلاور، فاطمه امیرآبادی، حسنیه شهریاری صفحات 39-52
    زمینه و هدف

    ذهن آگاهی، از فنونی است که در پزشکی-ذهن بدن به منظور کاهش استرس و افزایش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن به کار می رود. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کنترل گلیسمیک (Glycemic) مبتلایان به دیابت بود.

    روش کار

    بدین منظور و در این پژوهش آزمایشی مورد-شاهدی از 60 بیمار مبتلا به دیابت (30 نفر گروه آزمایشی و 30 نفر گروه کنترل) که عضو انجمن دیابت یا انجمن حمایت از بیماران دیابتی شهرستان شهریار بودند، دعوت شد تا در این پژوهش شرکت کنند. ذهن آگاهی در 8 جلسه هفتگی ارائه شد. قبل و بعد از برنامه درمانی، سطوح همگلوبین گلیکوزیله (Glycolysis)، به عنوان شاخصی برای اندازه گیری کنترل گلیسمیک، اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t برای گروه های وابسته و مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها حاکی از تفاوت معنادار بین نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایشی بو، این تفاوت معنادار میان نتایج پس آزمون گروه آزمایشی و گروه کنترل هم به چشم می خورد درحالیکه چه در بین نتایج پیش آزمون گروه کنترل و آزمایشی و چه مابین نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل به چشم نخورد.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان اذعان داشت ذهن آگاهی بر کنترل گلیسمیک تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: دیابت، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، کنترل گلیسمیک، هموگلبین گلیکوزیله
  • جلیل کوهپایه زاده، سید کامران سلطانی عربشاهی، شعله بیگدلی، فریدون مریمی صفحات 48-60
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از مفاهیم اصلی در سیستم های خدمات بهداشتی- درمانی حفظ ایمنی و امنیت بیمار است و اظهار به خطای پزشکی روی بیمار به خود بیمار و سیستم آموزشی، یک جنبه مهم اخلاقی و ضروری مراقبت است که باعث کاهش بروز خطا می شود. این مطالعه با هدف شناسایی نگرش های دستیاران پزشکی نسبت به خوداظهاری خطاهای پزشکی و عوامل شایع موثر بر آن انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر که از نوع توصیفی پیمایشی می باشد، بر روی 150 نفر از دستیاران پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 شده و با استفاده از روش های آمار توصیفی در مورد اهداف به قضاوت پرداخته شد.
    یافته ها
    125 دستیار پرسشنامه را تکمیل کردند (میزان پاسخ دهی3/83%). به طور کل بیشتر دستیاران (78 نفر|4/62%) موافق این بودند که خطاهای پزشکی یکی از مهم ترین مشکلات جدی در مراقبت های بهداشتی- درمانی به شمار می روند. تقریبا بیشتر دستیاران (83 نفر|4/66%) موافق این بودند که خطاهای جدی باید برای بیماران اظهار شود. فقط 8/36% (46 نفر) از دستیاران موافق این بودند که خطاهای خفیف باید برای بیماران اظهار شود و تقریبا بیشتر از نیمی از دستیاران (75 نفر|60%) موافق این بودند که خطاهای قریب الوقوع باید برای بیماران اظهار شود. تقریبا همه دستیاران (114 نفر|2/91%) علاقه مند بودند که درباره ی اظهار خطاهای پزشکی برای بیماران آموزش ببینند.
    نتیجه گیری
    با توجه به علاقه مندی دستیاران به آموزش درباره اظهار خطاهای پزشکی، طراحی یک برنامه درسی رسمی برای آموزش دانشجویان پزشکی مورد نیاز است و همچنین نیاز به تمرین دانشجویان بر بالین بیمار و نظارت از طرف مسئولین وجود دارد تا دانشجویان و دستیاران پزشکی در پایان آموزش، بتوانند به طور مستقل خطاهای پزشکی را اظهار کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، دستیاران، خطاهای پزشکی
  • ناهید حاتم، کیمیا پورمحمدی، پیوند باستانی، مهدی جوانبخت صفحات 56-69
    زمینه و هدف
    از آنجا که بیمارستان به عنوان بزرگ ترین و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت به شمار می رود، توجه به کارایی و بازدهی درون دادها در آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. علاوه بر این با توجه به اینکه یکی از پر هزینه ترین نهاده های بیمارستانی تخت می باشد به نحوی که هر تخت بیمارستانی عادی سالیانه به طور متوسط 30 میلیون تومان هزینه برای بیمارستان دارد و این در حالی است که درآمد حاصل از هر تخت به صورت میانگین 20 میلیون تومان بیشتر نیست و مبلغ مابه تفاوت آن بر بدهی های بیمارستان اضافه می کند، تخمین کارایی این نهاده به منظور کنترل هزینه های بیمارستانی ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در فاصله سال های 1385 تا 1387 به صورت میدانی و کتابخانه ای بر روی 64 بیمارستان عمومی سازمان تامین اجتماعی کشور انجام گرفته است. به منظور سنجش کارایی از نرم افزار Win Deep استفاده شده و جهت مقایسه بیمارستان ها بر حسب تعداد تخت از نرم افزار 15 SPSS و تست های پارامتریک مربوطه در سطح معنی داری 05/0 استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که میانگین کارایی فنی بیمارستان های بالای 100 تخت، 976/0 بوده ولی این میانگین در بیمارستان های زیر 100 تخت برابر با 962/0 بوده است. این در حالی است که آنالیز حاصل از مقایسه میانگین ها حکایت از کارایی بیشتر بیمارستان های بالای 100 تختخواب نسبت به بیمارستان های کمتر از 100 تخت دارد (04/0= p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عامل تخت فعال می تواند به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار در شاخص کارایی بیمارستان ها موثر باشد. هر چند در این راستا توجه همه جانبه به سایر نهاده ها مانند تعداد پزشک، تعداد پرستار، تخت روز اشغالی و عامل مدیریت و مسایل مرتبط با آن جهت دستیابی به حد مطلوب کارایی بیمارستان ها، ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تخت فعال، تحلیل پوششی داده ها
  • محمدرضا غفاری، خلیل انصارین، ابراهیم سخی نیا، علیرضا خرمی فر صفحات 64-77
    زمینه و هدف
    تروآمبولی (Thromboembolism) ریه ریه همراه با بیماری های ایسکمیک (Ischemic) قلبی و حوادث عروقی مغز از سه علت شایع مرگ در جهان بشمار می روند. نقش ترومبوفیلی ها در ایجاد ترومبوزهای شریانی و وریدی کاملا«تائید شده می باشند. ولی تاثیر این فاکتورها برسرنوشت بیولوژیک ترومبوآمبولی ریه کاملا» شناخته نشده اند در این مطالعه سرنوشت بیولوژیک آمبولی ریه در زمینه ترومبوفیلی های ارثی و اکتسابی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی – تحلیلی 60 بیمار مبتلا به ترومبوآمبولی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند. در قالب دو گروه با ریسک فاکتورهای ژنتیکی و ریسک فاکتورهای اکتسابی ترومبوآمبولی (به ترتیب گروه A و B هرکدام 30 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. تمام بیماران دو گروه از نظر سرنوشت آمبولی در ارتباط با وجود یا عدم وجود ریسک فاکتورهای ژنتیکی یا اکتسابی و ارتباط آن با رزولوشین (Resolution) لخته خونی در ابتدای مطالعه و شش ماه بعد از درمان مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصله بین دو گروه مقایسه گردید
    یافته ها
    در کل 31 نفر (4/56 درصد) از بیماران مرد و 24 نفر (6/43 درصد) هم زن بودند میانگین سنی کل بیماران مورد بررسی 14±4/44 سال بود که در محدوده سنی 23-75 سال قرار داشتند. ارتباط پایداری لخته های خونی در شریان ریوی شش ماه بعد از درمان با ریسک فاکتورهای ژنتیکی از لحاظ آماری معنی دار بود (03/0 (p=.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط معنی دار بین وجود ریسک فاکتورهای ژنتیکی و سرنوشت آمبولی ریوی می توان با اتخاذ تمهیدات خاص پیشگیری و درمانی (از قبیل مهندسی ژنتیک) جلوی بسیاری از عوارض ریوی و مرگ و میر را گرفت که خود بیمار و سیستم درمانی از این موضوع نفع خواهد برد.
    کلیدواژگان: آمبولی ریوی، ترومبوفیلی، سی تی آنژیوگرافی
  • سید علی جواد موسوی، سید محمد صمدانی فرد، اسماعیل قاسمی پاشاکلایی، میلاد رشیدبیگی صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    سندروم متابولیک (Metaboloc Syndrome=MetS) نوعی اختلال فیزیولوژیک و بیوشیمیایی است که با دیابت یا افزایش قند خون ناشتا، چاقی مرکزی، اختلالات سطح پلاسمایی تری گلیسرید و کلسترول و نیز افزایش فشار خون همراه می باشد. برخی نظریه های جدید نشان داده اند که بروز این سندروم در مبتلایان به بیماری های ریوی نظیر برونشیت مزمن و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD= Chronic Obstructive Pulmonary Disease) بیشتر از جمعیت عادی است. در این مطالعه قصد داریم تا به بررسی شیوع سندروم متابولیک در مبتلایان به COPD و برونشیت مزمن در یک نمونه ایرانی بپردازیم.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 204 بیمار مبتلا به COPD و برونشیت مزمن مراجعه کننده به درمانگاه ریه بیمارستان حضرت رسول اکرم تهران از نظر ابتلا به سندروم متابولیک بررسی شدند.سطح خونی چربی های خون (TG و HDL)، سطح CRP، مصرف سیگار و سطح FBS ارزیابی و ارتباط آن با ابتلا به سندروم متابولیک سنجیده شد.
    یافته ها
    شیوع سندروم متابولیک در جمعیت مبتلایان به عوارض ریوی 48% بود. سن بیماران (0.003 = P)، چاقی شکمی (0.001 > P)، FBS بالا (0.04 = P)، TG بالا (0.001 > P) و CRP مثبت (0.004 = P) به عنوان متغیرهای مرتبط با MetS) شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    فراوانی سندروم متابولیک در جمعیت مبتلا به COPD و برونشیت مزمن بیش تر از سایرین است. به نظر می رسد، سن و فرآیندهای التهابی، مهم ترین مکانیسم های دخیل در بروز این سندروم باشند.
    کلیدواژگان: سندروم متابولیک، برونشیت مزمن، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
  • سلمی محمودیان فرد، محمدرضا وفا، فاطمه گل گیری، محسن خوش نیت نیکو، محمود رضا گوهری، محمود جلالی صفحات 80-97
    زمینه و هدف
    کمبود ریزمغذی های روی و سلنیوم می تواند منجر به اختلال در عملکرد تیروئیدی شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات مکمل یاری روی و سلنیوم بر وضعیت عملکرد تیروئیدی در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید دارای اضافه وزن یا چاقی انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شد. 68 خانم مبتلا به کم کاری تیروئید در یکی از چهار گروه مکمل یاری روی+سلنیوم (گلوکونات روی حاوی mg 30 روی و مخمر سلنیوم حاوی μg 200 سلنیوم)، روی+دارونما، سلنیوم+دارونما و دارونما+دارونما قرار گرفتند. مکمل یاری به مدت 12 هفته به طول انجامید. در ابتدا و انتهای مطالعه، اطلاعات زمینه ای و تن سنجی، دریافت های غذایی و فراسنج های بیوشیمیایی اندازه گیری و پرسشنامه فعالیت فیزیکی تکمیل شد. آنالیزهای غذایی با نرم افزار N4 و آنالیزهای آماری با نرم افزار SPSS نسخه 16انجام شد.
    یافته ها
    در پایان مطالعه، تغییر قابل توجهی در غلظت سرمی روی و سلنیوم مشاهده نشد. افزایش قابل توجهی در سطوح سرمی FT3 (Free Triiodothyronine) در گروه های روی+سلنیوم (05/0 p<) و روی+دارونما (01/0 p<) نسبت به ابتدای مطالعه مشاهده شد. مقایسه تغییرات FT3 تفاوت معنی داری را بین گروه (روی+دارونما) با (سلنیوم+دارونما) و (دارونما+دارونما) نشان داد (05/0 p<) (05/0> p). در گروه روی+سلنیوم FT4 (Free Thyroxine) به طور قابل توجهی افزایش و TSH به طور معنی داری کاهش یافت (05/0 p<). TT3 و TT4 در گروه سلنیوم+دارونما کاهش قابل توجهی داشت (05/0 p<). اثر قابل توجهی بر سطوح TT3، FT4، TT4 و TSH بین گروه ها دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه شواهدی از اثر مکمل یاری منفرد روی و توام با سلنیوم بر بهبود عملکرد تیروئیدی در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: روی، سلنیوم، مکمل یاری، عملکرد تیروئید
|
  • Saeed Raeisi, Mostafa Hosseini, Mir Saeed Attarchi, Majid Golabadi, Mahdieh Sadat Rezaei, Mohammad Namvar Pages 1-10
    Background
    Background
    Musculoskeletal disorders are considered as the most common cause of absenteeism and impaired work performance of employees in workplaces. This study was designed to evaluate the association between job type and ward of service with musculoskeletal disorders among nursing personnel.
    Methods
    In this cross-sectional study، 477 health care workers including nurses، nurses'' aides and nurse technicians of two general hospitals in Tehran were included. Wards of service were categorized to: internal، surgery، pediatrics، operating room and «emergency and ICU». The Nordic musculoskeletal Questionnaire was used to consider the prevalence MSDs in past year. The prevalence of MSDs was compared between groups in terms of job type and ward of service. Regression analysis was used to adjust for confounding factors and to investigate the associations more precisely. Nursing job and surgery ward were considered as the reference groups for analysis.
    Results
    Low back disorder with the prevalence of 56/8% was the most prevalent disorder among subjects. Logistic regression analysis showed that employees of pediatrics ward were in higher risks to be affected by low back (odds ratio 4/43 and P=0/014) and knee disorders (odds ratio 2/94 and P=0/013). Working in «emergency and ICU» wards with odds ratio of 2/05 had a significant association with back disorders (P=0/021). Knee disorders were more common among nurses compared to nurses'' aides (P=0/039). No significant relationship was found in terms of other disorders and jobs.
    Conclusions
    The results of this study indicate that working in pediatrics and «emergency and ICU» may have associations with increased prevalence of musculoskeletal disorders. To reduce such disorders in nursing personnel، appropriate planning and paying more attention to high risk groups is recommended.
    Keywords: Nurses, Nurse's Aides, Musculoskeletal, Pain, Low Back Pain, Health Personnel
  • Asghar Morvaridi, Norouz Delirezh, Rahim Hobbenaghi, Seyyed Meysam Abtahi Froushani, Hassan Malekinejad Pages 10-18
    Background
    In recent years، increasing evidence suggest that free radicals plays an important role in the pathogenesis of multiple sclerosis and Experimental Autoimmune Encephalomyelitis (EAE)، an animal model of multiple sclerosis. Therefore، All-Trans Retinoic Acid (ATRA) as an antioxidant may be effective in ameliorating disease severity.
    Methods
    The present research is an experimental-interventional study. EAE was induced by immunization of female C57BL/6 mice with MOG35-55 peptide and complete Freund''s adjuvant. EAE mice were placed in two therapeutic groups (n=7 per group). Also، 7 mice served as normal (non-EAE) controls. Treatment with ATRA (25mg/Kg-every other day) was initiated in treatment group at day 12 when the treatment group developed a disability score. EAE control received vehicle alone with same schedule. Signs of disease were recorded daily until the day 33 when mice were sacrificed. Then، the levels of nitric oxide in spleen cell culture supernatant and total antioxidant capacity of plasma in mice were evaluated.
    Results
    ATRA significantly alleviated the clinical signs of established EAE. Upon antigen-specific re-stimulation of splenocytes، nitric oxide production was significantly reduced in TRA-treated group and reached in the range of normal mice. In addition، reduction in antioxidant capacity of serum in ATRA-treated EAE mice was prevented.
    Conclusions
    At least part of the beneficial effects of ATRA in the treatment of EAE may be done by suppressing nitric oxide levels and improving antioxidant defense potential.
    Keywords: Multiple sclerosis, Experimental Autoimmune Encephalomyelitis, All, Trans Retinoic Acid, Antioxidant capacity, Nitric oxide
  • Soodabeh Vatankhah, Payvand Bastani, Afsaneh Bimoon Nejad, Hojjat Hamidi Pages 19-28
    Background

    According to the importance of self efficiency and necessity of attention to all kinds of justice in organizations and regarding to the significance of staffs having supportive and coordinative role، this study is conducted to investigate the relationships between justice and self efficiency in Tehran University of Medical Sciences staffs.

    Methods

    This was a cross-sectional correlation study. The statistical populations were all the staffs in Tehran University of Medical Sciences assisstancies. Data was collected applying a pre valid questionnaire. SPSS was used assessing correlation between the variables and Lisrel was applied in order to test the pre supposed model.

    Results

    The present findings indicate that، there was a significant relationship between two main construct of the study such as justice and self efficency. It means that increasing in distributive، procedural، interactional and informational justice may lead to improve self efficiency. In addition other findings indicate on positive and significant correlation between four dimensions of justice and self efficiency.

    Conclusions

    This study shows that improving each of these four dimensions of organizational justice in all the organizations and Tehran University of Medical Sciences as well leads to increse self efficiency that can influence on efficiency، effectiveness and productivity of the organization. Therefore paying attention tocriteria of evaluating organizational justice and designing pland for improving these criteria can help decision makers and managers greatly.

    Keywords: Distributive justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Informational Justice, Self efficiency
  • Pages 28-39
    Background
    Aim of current study was to investigate the effect of changes of lumbar posture on postural balance in non specific choronic low back pain patients while applying axial load.
    Methods
    In this experimental analytic study، 10 Non Specific Choronic Lo Back Pain NSCLBPwomen patients and 10 healthy volunteers that were matched together، evaluated. Postural sway of participants in neutral، lordotic and kyphotic posture of lumbar with and without axial load and with closed and opened eyes evaluated. Antro-posterior range، Antro-Posterior standard deviationMedio-Latral rangeand Medio-Latral standard deviation was evaluated in this study. Also for studying the patient’s avoidance belief and disability و three standard tools Fear-Avoidance Belief Questionnaire (FABQ)، Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK) and Roland-Morris Questionnaire were used. Tha data were analyzed with Mix model ANOVA.
    Results
    Mix model ANOVA revealed in neutral posture AP rang (P=0. 045) and APsd (P= 0. 029) in LBP group، were significantly higher than healthy group. In LBP group AP range (p=0. 015) and APsd (p=0. 008) in kyphotic posture، were significantly lower than neutral posture and APsd (P=0. 046) in lordotic posture was higher than kyphotic posture.
    Conclusions
    In LBP person’s fear of movement and pain also locating in end of range of lumbar posture. In kyphotic and lordotic posture were limitations for CNS and joints which control postural sway so persons with LBP limited their postural sway in these postures.
    Keywords: Balance, Lumbar posture, Axial load, Non, Specific Low Back Pain
  • Hossein Zare, Maryam Zare, Feaze Khalegi Delavar, Fatemeh Amirabadi, Hosnieh Shahriari Pages 39-52
    Background

    Mindfulness is a mind-body medicine technique which is used in stress reduction and promotion in many patients quality of life، with chronic diabetes. The purpose of this study was evaluating the effectiveness of mindfulness based on stress reduction on glycemic control of patients with diabetes.

    Methods

    in the case-control experimental research60 diabetic patients (30 control group، 30 experimental groups) in Shahriyar city were invited to participate in this study. Mindfulness presents in 8 weekly sessions. Glycolysis hemoglobin as indicator of glycemic control was assessed، before and after this intervention. T-test for dependant groups and independent groups and one-way ANOVA was used for data analysis.

    Results

    Results indicate a significant difference between pre test and post test of experimental group.

    Conclusions

    So it is concluded that mindfulness has significant effects on glycemic control.

    Keywords: Diabetes, Mindfulness Based Stress Reduction, glycemic control, Glycolysis hemoglobin
  • Jalil Kuhpayehzadeh, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Shole Bigdeli, Fereidoon Maryami Pages 48-60
    Background
    Today، one of the main concepts in the health care systems is maintaining safety and security of patient and disclosing medical errors to patient and educational system is an important aspect of moral and necessary of care that reduces the error. This study aimed to design a valid and reliable instrument to determine the attitudes of residents towards self-disclosure of medical errors and factors affecting it.
    Methods
    This study is a descriptive survey that 150 residents were conducted in Tehran University of Medical Sciences who were selected through stratified random sampling method. The researcher-made questionnaire was used for data collection. Collected data were entered into SPSS 16 statistical software using descriptive statistics، the objectives and research questions were analyzed.
    Results
    125 residents completed the questionnaires (response rate 83. 3%). In overall، more residents (62. 4%) agreed that medical errors are one of the most serious problems in health care systems. Almost all residents (66. 4%) agreed that serious errors should be disclosed to patients، but only 36. 8% of residents agreed that minor errors should be disclosed to patients and almost more than half of residents (60%) were agree that near miss errors should be disclosed to patients. Almost all residents (91. 2%) was interested in to be in receiving general education or training on disclosing medical errors to patient.
    Conclusions
    In according to residents̕ interest to learn about medical errors، designing a curriculum for training medical students is needed. Students also need to be trained on patient̕s bed and supervisors monitor their trainings، until the medical students at the end of training، be capable of disclose medical errors independently.
    Keywords: Reliability, Validity, Attitude, Residents, Medical errors
  • Nahid Hatam, Kimia Pourmohammadi, Payvand Bastani, Mehdi Javanbakht Pages 56-69
    Background
    Hospitals are considered as the greatest and most expensive operational units in health systems. A hospital bed costs almost 30 million in one year and it has just 20 million revenue، as a result، in this study، the relationship between these above variables were investigated in Social Security Hospitals in Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study from 2005-2007 that was conducted on 64 general hospitals of Social Security System. In order to assessment efficiency، Win Deep software was run and the parametric tests were applied to compare the hospitals` efficiency according to their bed number (size) at the statistical level of 0. 05.
    Results
    Results showed that the average of technical efficiency in upper 100 bed hospitals was 0. 976 in comparison with the average of 0. 962 in lower 100 bed ones. In addition، the analysis of Independent T-Test between two groups presented a higher efficiency in the greater hospitals (P=0. 04).
    Conclusions
    It is considered that the bed number can be one of the effective factors on efficiency index in hospitals. Although it is important to pay adequate attention to other inputs rather than bed number in order to achieve optimum level of efficiency in hospitals.
    Keywords: Technical efficiency, Hospital bed, Data envelopment analysis (DEA
  • Mohammad Reza Ghaffary, Khalil Ansarin, Ebrahim Sakhinia, Ali Reza Khoramifar Pages 64-77
    Background
    Pulmonary embolism (PE) and deep venous thrombosis (DVT) constitute one of the “big three” cardiovascular killers، along with myocardial infarction and stroke. Although thrombophilia play major and well documented role in pathogenesis of arterial and venous thromboembolism، but the effect of thrombophilia in biological fat of thromboembolism is not well recognized. The role of acquired and hereditary thrombophilia in biological fat of thromboembolism are our maine purpose in this study.
    Methods
    Methods
    60 patients with diagnosed throboemboli were assessed in two groups based on genetic and acquired risk factors of thromboemboli (group A and B each with 30 patients). All cases were evaluated considering the genetic or acquired factors and the relation with pulmonary artery residual thrombosis at the beginning and 6 months after treatment and compared with each other.
    Results
    31 (56. 4%) patients were male and 24 (43. 6%) female. The mean age was 44. 4±14 in the range of 23 to 75 years. The relation between pulmonary artery clot stability and genetic factors was significant (p=0. 03) but there was no correlation between pulmonary artery pressure and genetic or acquired risk factors (p=0. 24).
    Conclusions
    Considering the relation between genetic risk factors and the history of pulmonary thromboemboli many pulmonary complications and mortality may be avoided by preventive and therapeutic measures (as in genetic engineering) beneficial for the patients and health care system.
    Keywords: CT angiography, Pulmonary emboli, Risk factors
  • Seyed Ali Javad Mousavi, Seyed Mohammad Samedanifard, Esmaiil Ghasemi Pashaee, Milad Rashid Beigi Pages 78-85
    Background
    Metabolic Syndrome (MetS) is a physiological and biochemical disorder that are associated diabetes or elevated fasting blood sugar، obesity، triglyceride level and cholesterol disorders and hypertension.. The syndrome has been given several names such as Insulin resistance syndrome، Plurimetabolic syndrome، Reavens syndrome، Syndrome X and the deadly quartet. Some recent evidence have shown a significant correlation between MetS and lung disease especially Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). So we aimed to estimate frequency of MetS among a sample of Iranian patients of COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) and Chronic Bronchitis (CB).
    Methods
    In this cross-sectional study، 204 COPD and CB Known cases evaluated as MetS development and demographic criteria، lipid profile، C reactive Protein (CRP) blood level، and smoking history and correlation of these criteria were assessed in these patients.
    Results
    Frequency of MetS involvement among these subjects was approximately 48%. Age (p=0. 003)، abdominal obesity (p<0. 001)، high TG amount (p<0. 001) and positive CRP (p=0. 04) were correlated with MetS involvement.
    Conclusions
    MetS was more frequent among COPD and CB patient. Age and underlying systematic inflammation Appears to be related to MetS.
    Keywords: Metabolic Syndrome, Chronic Bronchitis, Chronic Obstructive Pulmonary Disease
  • Salma Mahmoodianfard, Mohammadreza Vafa, Fatemeh Golgiri, Mohsen Khoshniat Nikoo, Mahmood Reza Gohari, Mahmoud Djalali Pages 80-97
    Background
    Micronutrient deficiencies of zinc and selenium can lead to thyroid dysfunction. The objective of this study was to determine the effects of zinc and selenium supplementation on thyroid function of over-weight or obese hypothyroid female patients.
    Methods
    This was a double-blind randomized clinical trial study. Sixty-eight over-weight or obese hypothyroid female patients randomly allocated in one of the four supplementation groups receiving zinc+selenium (zinc gluconate contains 30 mg zinc and selenium yeast contains 200 μg selenium)، zinc+placebo، selenium+placebo or placebo+placebo for 12 weeks. At baseline and at the end of the study، general information، anthropometric factors، dietary intake and biochemical parameters were measured. Physical activity questionnaire was completed. The N4 and SPSS software version 16 were performed for nutritional and statistical analysis.
    Results
    After the intervention period، no significant changes were found in serum zinc and selenium levels. Significant increase was observed in serum FT3 levels in the zinc+selenium group (p<0. 05) and zinc+placebo (p<0. 01) compared to baseline. This effect was significant in the zinc+placebo group compared to those in the selenium+placebo or placebo+placebo groups (p<0. 05). Serum FT4 increased and TSH decreased significantly in the zinc+selenium group (p <0. 05). TT3 and TT4 had a significant reduction in the selenium+placebo group (p <0. 05). No significant changes were found for TT3، FT4، TT4 or TSH between groups.
    Conclusions
    This study showed some evidence of supplementation effects of zinc alone or in combination with selenium on thyroid function of over-weight or obese hypothyroid female patients.
    Keywords: Zinc, Selenium, Supplementation, Thyroid Function