فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 46 (تابستان 1392)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 46 (تابستان 1392)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدحسین حسینی*، معصومه مطور صفحه 9
    هدف این پژوهش، طراحی، تدوین و اعتبارسنجی الگوی راهنمای یادگیری مشارکتی برای «فارسی بخوانیم و بنویسیم» دوره ابتدایی است. برای تحقق هدف فوق از روش پژوهش کتابخانه ای، سنتزپژوهی (پژوهش تلفیقی) و اعتبارسنجی میدانی استفاده شد. جامعه آماری آن شامل کلیه کتب فارسی «بخوانیم و بنویسیم» پایه های سوم تا پنجم ابتدایی و کلیه متخصصان حوزه زبان آموزی، برنامه ریزی درسی و معلمان دوره ابتدایی بود که کتب هرسه پایه و 6 متخصص زبان آموزی و برنامه ریزی درسی و 24 معلم دوره ابتدایی از منطقه 6 شهر تهران به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از ابزارهای برگه های خلاصه اطلاعات و پرسشنامه(با روایی محتوایی و پایایی 0.71) استفاده شد و تحلیل داده ها نیز براساس تکنیکهای آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، نمودار و درصدگیری) و آزمون استنباطی کالموگروف و اسمیرنوف و با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS انجام شد. براساس نتایج پژوهش، ابتدا الگوی راهنمای یادگیری مشارکتی فارسی بخوانیم و بنویسیم پایه های سوم تا پنجم ابتدایی طراحی و تدوین شد. سپس این الگو دراختیار متخصصین زبان آموزی و برنامه ریزی درسی و معلمان قرار گرفت و در پایان، الگوی اولیه براساس نظرات متخصصان اصلاح و الگوی راهنمای نهایی تدوین شد.
    کلیدواژگان: طراحی، تدوین، اعتبارسنجی، یادگیری مشارکتی، فارسی بخوانیم و بنویسیم، دوره ابتدایی
  • سید حسین طلایی زواره* صفحه 51
    الزامات قانونی برنامه پنجم توسعه کشور، دستگاه های اجرایی را موظف نموده است تا پایان برنامه بودجه ریزی خود را بر اساس بهای تمام شده تغییر ومستقر نمایند. سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش نیزدر راستای افزایش کارایی فعالیت های خود، استقرار بودجه ریزی عملیاتی را با استفاده ازروش هزینه یابی بر مبنای فعالیت دربرنامه پنجم توسعه خود قرارداده است. لذا این مطالعه با هدف محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها و سنجش کارایی دفتر برنامه ریزی و تالیف کتابهای درسی عمومی و نظری سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی انجام شده است این پژوهش توصیفی است وبا استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت(ABC) ابتدا بهای فعالیت ها و بروندادهای دفتر محاسبه شد سپس با استفاده از روش رگرسیون خطی و تشکیل گروه کانون فرمول نرم فعالیت بروندادها تعیین و برای هریک از بروندادهای دفتر محاسبه شدو با استفاده از فرمول کارایی یعنی ستاده به داده، کارایی دفتر مورد محاسبه قرار گرفت. ابزار مطالعه پرسشنامه و مصاحبه می باشد. نتایج نشان داد که برخی از گرو ه های درسی دفتر از کارایی مناسبی برخوردار هستند و میزان کارایی دفتر با تعداد کتابهای گرو ه های درسی همبستگی مستقیم دارند.
    کلیدواژگان: بهای تمام شده فعالیت، (ABC)، کارایی، بودجه ریزی عملیاتی، نرم فعالیت
  • محمود مهرمحمدی* صفحه 79
    در مقدمه این بحث به این پرسش اساسی و مقدر پاسخ داده خواهد شد که ملاک اثربخشی در آموزش و به ویژه آموزش ارزش ها چیست.آموزشی دارای این ویژگی دانسته شده است که اجمالا آثار «تربیتی» داشته و منجر به یروز رفتار آگاهانه مطابق با آن ارزش می شود. چنین آموزشی، به عبارت دیگر، باید فرد را در عمیق ترین لایه های وجودی یا به تعبیر مرجح نگارنده در سطح «هویت» درگیر سازد و در نتیجه از او انسان متفاوتی پیش و پس از این آموزش ها بسازدکه به افراد و گروه هایی شبیه و به افراد و گروه هایی بی شباهت است. آموزش فاقد این ویژگی عبث، ابتر و ناکارآمد ارزیابی می شود.
    مطلوبیت آموزش با این کیفیت، یعنی کیفیت به اصطلاح «تربیتی» یا «هویتی»، در کلیه ساحت های یادگیری و به ویژه ساحت اخلاق و ارزش ها بر کسی پوشیده نیست. لذا باید در تلاش برای دستیابی به رویکردهایی بود که این مهم را ممکن و میسور سازد. در این نوشتار و در چارچوب رویکرد مطالعاتی موسوم به سنتز پژوهی، خوانندگان در معرض سیری هدفمند که نگارنده در این وادی انجام داده و به قدر وسع کوشیده تا مهم ترین مباحث مطرح شده در منابع تخصصی تعلیم و تربیت را شناسائی نماید، قرار می گیرند. حاصل این جستجو دستیابی به تلفیق مشتمل بر پنج رویکرد است که هرکدام از زاویه ای خاص نوری بر موضوع تابانده، موجب احیای اصلی از اصول شناخته شده یادگیری اثر بخش می شود و مجموع آن ها می تواند نتایجی نیکو از حیث تربیتی در این زمینه به بار آورد. رویکردهای پنجگانه مورد بحث عبارتند از:•رویکرد فرهنگی، با محوریت آراء جکسون، سرسون، استن هوس و ویگوتسکی•رویکرد تلفیقی، با محوریت آراء رگ، فوگارتی و دریک•رویکرد هنری، با محوریت آراء برودی و پرکینز•رویکرد شناختی، با محوریت آراء ایگن و برونر•رویکرد کنش وری، با محوریت آراء آیزنر
    کلیدواژگان: آموزش ارزش ها، اثربخشی، نظریه ها، میان رشته ای
  • رضا کلانتری*، جواد غلامی صفحه 99
    این تحقیق به منظور شناسایی و اولویت بندی عوامل مرتبط با آموزش زبان انگلیسی انجام گرفته است. بدین منظور 270 نفر از دبیران زبان انگلیسی استان آذربایجان غربی به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. علاوه بر آن، روش تدریس 64 نفر از دبیران مدارس و مدرسین آموزشگاه های خصوصی مورد مشاهده قرار گرفت. روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و ابزار پژوهش، شامل یک پرسشنامه و یک چک لیست مشاهده کلاسی بوده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ برابر 90/0 و پایایی چک لیست برابر 85/0 محاسبه گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t تک نمونه و آزمون فریدمن بیانگر آن است که از 12عامل کلان شناسایی شده در آموزش زبان انگلیسی؛ محتوای برنامه درسی، استفاده از تکنولوژی آموزشی، تعامل کلاسی، انگیزه معلمان، عوامل فرهنگی-اجتماعی، عوامل آموزشی و مشارکت دانش آموزان در بحث-های گروهی به ترتیب به عنوان عوامل مرتبط با یادگیری ضعیف زبان انگلیسی دانش آموزان از دیدگاه دبیران بوده است. اما آموزش تلفیقی مهارت های چهارگانه، نحوه ارزشیابی، مدیریت کلاسی، روش های تدریس و فعالیت های فوق برنامه به عنوان عوامل مرتبط با یادگیری پایین زبان انگلیسی نبوده است. همچنین تجزیه و تحلیل آماری چک لیست مشاهده کلاسی با استفاده از t مستقل نشان داد که به جز میزان مهارت معلم در سایر مولفه ها شامل فضای کلاسی، علاقه و انگیزه معلمان، نحوه تدریس، مشارکت دانش آموزان، استفاده از تکنولوژی، عوامل دانش آموزی و نحوه ارزشیابی بین دو موقعیت مدرسه و آموزشگاه خصوصی تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج این تحقیق می تواند معلمان و مسئولین آموزش و پرورش را در راستای بهبود آموزش زبان انگلیسی یاری نماید.
    کلیدواژگان: عوامل مرتبط با آموزش زبان انگلیسی، مدارس عمومی، آموزشگاه های خصوصی
  • ابراهیم ریحانی*، شهرناز بخشعلی زاده، احمد واشقانی فراهانی صفحه 125
    مثالها در ساخت دانش و باز سازی مفاهیم ریاضی، نقشی اساسی ایفا میکنند. مثالهای آموزشی خوب مانند یک نمایشگر شفاف، ابزاری برای برقراری ارتباط فراگیران، معلمان و مفاهیم هستند. در این پژوهش تصور و درک معلمان ریاضی از مثال و چگونگی بکارگیری مثال توسط آنها در فرایند آموزش یک مفهوم ریاضی، مورد بررسی قرار میگیرد. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش، روش کیفی پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان ریاضی دوره متوسطه استان مرکزی در سال تحصیلی90- 89 است. حجم نمونه 75 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان داد که معلمان به ضرورت استفاده از مثالها واقفند، ولی شناخت کافی از مثال آموزشی ندارند و فضای مثال آنها به قدرکافی توسعه یافته نیست. اکثر معلمان، مثال را یک ابزار مفید و ضروری و یا یک زبان مشترک و قابل فهم برای فراگیر میدانند، ولی در عین حال موضوعاتی مانند قضایا و مساله ها، تعاریف و اثبات و استدلالها را به عنوان مثال در نظر نمیگیرند. معلمان به ویژگی هایی از قبیل شفافیت و سادگی، صحت ریاضی، توانایی فراگیران و قابلیت ارزیابی مثال اشاره کردهاند، اما بخش قابل توجهی از معلمان از ویژگی های مهمی همچون تعمیم پذیری، در دسترس بودن و غنی بودن و قوت یک مثال ریاضی غفلت ورزیده اند. همچنین بیشتر معلمان شرکت کننده در پژوهش، از مثال ها فقط در برخی از قسمت های فرایند آموزش ریاضی مانند مفهوم سازی یا آموزش رویه ها استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: مثال ریاضی، مثال آموزشی، معلمان ریاضی، فضای مثال، تولید مثال
  • افسر روحی*، علی بهنام صفحه 157
    یافته های پژوهشی نشان می دهد که کودکان ترک زبانی که از فعالیت های پیش از دبستان بهره مند می شوند در سال اول دوره ابتدائی در مهارت های شفاهی زبان فارسی نسبت به هم سالان خود تسلط بیشتری از خود نشان می دهند و پیشرفت تحصیلی بهتری دارند. اما برای این سئوال که آیا این برتری در سال های بعدی تحصیل نیز ماندگار است یا نه پاسخ مشخصی وجود ندارد. مطالعه حاضر، که از نوع پس رویداد بوده و با روش علی-مقایسه ای صورت گرفته است، به ماندگاری تاثیر آموزش پیش دبستانی بر مهارت های شفاهی زبان فارسی کودکان ترک زبان و پیشرفت تحصیلی آنان پس از برخورداری از 3 سال آموزش ابتدائی در پایان سال سوم ابتدائی می پردازد. اجرای آزمون رشد زبان (TOLD-P:3) بر دو گروه پیش دبستانی گذرانده و نگذرانده که در آغازین روزهای سال اول دبستان تفاوت های معنا داری در مهارت های صحبت کردن، سازماندهی، گوش کردن، معناشناسی، نحو و واج شناسی زبان فارسی داشتند، نشان داد که برتری گروه پیش دبستانی گذرانده نسبت به گروه گواه-علی رغم برخورداری از 3 سال آموزش ابتدائی برابر-همچنان به قوت خود باقی بود. افزون بر آن، گروه پیش دبستانی گذرانده در دروس وابسته به مهارت های زبان فارسی نظیر فارسی، املاء، انشاء، قرآن، دینی، علوم اجتماعی، ریاضی و علوم نسبت به گروه دوم عملکرد بهتری داشتند. این تفاوت در دروس مستقل از مهارت های یادشده نظیر هنر و ورزش وجود نداشت. نتایج حاصل از اجرای آزمون رشد زبان نشان داد که کودکان ترک زبان حتی پس از برخورداری از 3 سال آموزش دوره ابتدائی از رسیدن به مرحله مورد انتظار از لحاظ مهارت های شفاهی زبان فارسی باز می مانند و اینکه کودکان ترک زبان در صورت بهره مندی از آموزش های پیش دبستانی می توانند حتی پس از گذشت 3 سال همچنان نسبت به کودکان ترک زبانی که این دوره را نگذرانده اند پیشرفت تحصیلی بهتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: دوره پیش دبستانی، مهارت های شفاهی زبان، پیشرفت تحصیلی، دو زبانگی، آزمون رشد زبان
|
  • Mohammad Hossein Hosseini*, Masoomeh Matoor Page 9
    The aim of this study was designing, developing and validating a cooperative learning model for elementary school Farsi Curriculum of "let’s read and write (bekhanim & benevisim)". Data was gathered using research synthesis (integrative inquiry) and field validation methods and also through information sheets and questionnaire. The sample included Farsi Curriculum from third to fifth grade, 6 language learning and curriculum development specialists and 24 elementary school teachers from 6th district of Tehran who were selected using purposeful sampling method. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov). Based on the results, first the cooperative learning model for third to fifth grade elementary school Farsi curriculum of ‘let’s read and write’ (Bekhanim & Benevisim) was designed and developed. Then, this model was sent to language learning and curriculum development specialists and also elementary school teachers. Finally, the initial model based on expert's opinion was modified and the final model was developed.
    Keywords: Designing, Developing, Validating, Cooperative Learning Model, Farsi Curriculum of Let's Read, Write (Bekhanim, Benevisim), Elementary School
  • Seyyed Hosein Talāyee* Page 51
    Legal requirements of the "Fifth Development Plan of Iran" have forced the executive organizations to change their budgeting based on "Activity Based Costing" till the end of the mentioned plan. The OERP (part of Ministry of Education) has considered "Performance Based Budgeting" using "Activity Based Costing" method in its fifth Development plan. This study was done with the goal of computing "Activity Based Costing "and measuring efficiency of Curriculum Development Center of OERP. It was a descriptive research. At first, using the technique of "Activity Based Costing"(ABC) the cost of activities and output of the mentioned Center was computed. Also, the norm of output activities has been computed using Linear Regression and forming focus groups and it has accounted for each output of the mentioned center. Then, the efficiency of the center has been accounted by efficiency formula, i.e., outputs divided by inputs. The research instruments included a questionnaire and interview. The results have shown that some departments of the center had sufficient efficiency and there was a direct correlation between the amount of efficiency of center and the number of books of the departments.
    Keywords: Activity Based Costing (ABC), Efficiency, Performance Based Budgeting (PBB), Norm of activity
  • Mahmood Mehrmohammadi* Page 79
    In the introductory section of the article, the author deals with the criteria for effectiveness of education and how an effective education can be differentiated from a non-effective one. The answer provided is that effective education, in any domain, is education that leaves an impact on learner’s identity and, thus, becomes part of his/her being. Desirability of education with such quality is an assumption that supports the remaining arguments presented in the article which has as its major focus, education in the sphere of values. By resorting to an integrative mode of inquiry, the author has attempted to survey the relevant literature in this area. The result has been identification of the five approaches to effective values education for childhood age range. They are called the cultural, the integrated, the artistic, the cognitive and the action/practice approach. The education systems are advised to benefit from the unique potential of these approaches in an eclectic fashion. That is, none of the mentioned approaches should be eliminated from the scene in pursuing the appropriate goals; rather an interdisciplinary and context-specific reference to the five approaches should become the order of practice in the education system.
    Keywords: Values Education, Theories, Effectiveness, Interdisciplinary
  • Rezā Kalāntari*, Javād Gholāmi Page 99
    This study investigated major elements affecting English language teaching at Iranian public schools. It was a descriptive study and the research sample included 270 junior and senior high school male and female English teachers who were selected through cluster sampling method. Meanwhile, teaching methods of 64 English teachers from private institutes and public schools were observed through a checklist. Cornbach alpha was 0.90 for the questionnaire and 0.85 for the checklist. The results of one sample t-test and Friedman test indicated that according to teachers, inefficient factors were curriculum content, the low or no use of technology, few opportunities for student-teacher interaction, low teacher interest, negative socio-cultural views, inadequate teacher training and students’ participation at low level in public schools, respectively. However, integrative teaching of the four language arts, assessment techniques, teaching methods, and extra-curricular activities were not related to low level learning of English at school. The analysis of classroom observation of public schools and private language institutes showed that there were significant differences among classroom context, teacher motivation, using relic, students’ factors and the methods of evaluation between these settings, although this study did not find a significant discrepancy between private language institutes and public schools as far as teachers’ proficiencies were concerned. The findings of this study are very insightful in helping policy makers and public school EFL teachers to make a constructive transition towards implementing English teaching criteria that are of most concern in private language institutes.
    Keywords: Influential Factors, English Language Teaching, Public Schools, Private Language Institutes
  • Ebrāhim Reyhāni*, Shahrnāz Bakhshalizādeh, Ahmad Vāsheghāni Farāhāni Page 125
    Examples play a significant role at construction and reconstruction of math concepts. Good educational examples like a clear monitor, act as means for connecting learners, teachers and concepts. This study examines math teacher's perception of examples and how they could be used in the process of teaching a concept. The research method employed in this study was a qualitative survey method. The research population consisted of all high school math teachers of Markazi province in the academic year 89-90 and 75 randomly selected teachers participated as the sample. The results showed that teachers are aware of the necessity of the use of examples, but they do not have sufficient knowledge of educational examples and their example space is not sufficiently developed. Most of the teachers consider examples as useful and necessary tool and as a common understandable language for learners. But it seems that they do not consider theorems, problems, definitions, proofs and reasoning as examples. Teachers pointed out some characteristics for educational examples such as clarity and simplicity, math accuracy, being in accordance with students’ learning ability and being measurable, but a large number of them neglected important characteristics such as generalizability, the availability and richness and power of a math example. Findings also indicated that most of participating teachers used examples in parts of teaching process such as conceptualizing or teaching procedures.
    Keywords: Math Example, Educational Example, Math Teachers, Example Space, Example Production
  • Afsar Ruhi*, Ali Behnām Page 157
    Research findings showed that Āzari-Turk children who benefit from preschool education show more Persian oral proficiency and academic achievement than their peer counterparts who do not benefit from such education. However, it is not clear if the better performance of the first group of children continues during later years of education. It was an ex-post-facto study that was done using causal-comparative method. The present study was set out to examine the lasting effect of one year preschool education and the lack of such education on Āzari-Turk children’s Persian oral language proficiency and academic achievement at the end of primary school third grade. Upon their enrollment at grade one, two groups of Āzari-Turk children (G1 = 30, G2 = 30) were examined in terms of their Persian language skills (Rouhi & Behnām, 2011). One group had already attended one year of preschool education, while the other had not and the two groups had significant differences on Persian speaking, organizing, listening, semantics, syntax and phonology on their first days of primary school first grade. The distribution of TOLD – P3 test on the two mentioned groups of children after three years of primary school education showed that the group with one year preschool education outperformed the control group on different subtests of TOLD-P3 test, despite three years of primary school education. Furthermore, the experimental group had better performance on courses dependent on Persian language arts such as Persian language, spelling, composition, Koran, religious studies, social studies and science, compared to the control group. There was no such difference in the performance of the two groups of children on courses such as art and physical education that were independent of the Persian language arts. The scores obtained for the subtests of TOLD including picture vocabulary, relational vocabulary, oral vocabulary, grammatical understanding, sentence imitation, grammatical completion, word discrimination, phonemic analysis, and word naming as well as the spoken components including the spoken language, listening, organizing, speaking, semantics, and syntax were computed for the two groups of the participants. All scores obtained from the subtests and the spoken components were converted to standard and quotient scores, respectively. A comparison conducted between the 2 sets of scores for the 2 groups suggested that except for the relational vocabulary and word discrimination subtests, the group with one year of preschool education outscored the control group in all subtests and quotient scores, despite the fact that both groups had received the same primary school education for 3 years. In addition, in the courses dependent on the Persian language arts, the first group performed better than the latter one, while in the courses independent of the mentioned skills, the two groups of children’s performance was almost the same.
    Keywords: Preschool Education, Persian Language Arts, Academic Achievement, Bilingualism