فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    سید محمد مقیمی صفحه 5
  • محمد حسنی، زهرا حیدری زاده، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحه 9
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی نقش اخلاق اسلامی کار و فرهنگ سازمانی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان بخش اداری دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام کارکنان شاغل در بخش اداری دانشگاه دانشگاه است که از میان آنها 205 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون اندازه گیری شده در الگوی مفهومی از روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحلیل همبستگی میان متغیرهای پژوهش نشان می دهد میان این متغیرها، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد، هم چنین در این تحقیق، نقش میانجی تعهد سازمانی در رابطه بین اخلاق اسلامی کار و رضایت شغلی و در رابطه بین فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی کار، فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • محمدحسین رضایی صفحه 33
    موضوع مقاله بررسی وضعیت عدالت اجتماعی در برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری آن برنامه های دوم و سوم و چهارم توسعه جمهوری اسلامی ایران است. در این تحقیق عدالت اجتماعی، توجه نسبتا برابر به تمام حوزه های زندگی اجتماعی و ارزشهای محوری آنها همراه با برابری در انواع آزادی ها و فرصتها و نابرابری مشروط در تولید و توزیع ارزشهای محوری است.
    نتایج تحلیل محتوای کمی و کیفی سه برنامه توسعه (دوم، سوم، چهارم) نشان می دهد در توجه به حوزه های چهارگانه زندگی اجتماعی تعادلی وجود ندارد. به طور میانگین در طی سه برنامه حدود 60 درصد توجه به حوزه زندگی اقتصادی است و نسبت به حوزه زندگی سیاسی تقریبا توجهی نشده است (حدود دو درصد). به حوزه زندگی جامعوی نیز کم توجه شده است (حدود 15 درصد). توجه به حوزه زندگی فرهنگی حدود 24 درصد است در حالی که بر اساس چارچوب مفهومی تحلیلی این اعداد باید حدود 25 درصد باشد. تاثیرات بی توجهی به حوزه زندگی سیاسی و کم توجهی به حوزه زندگی جامعوی در برنامه ها در وضعیت جاری جامعه نمایان است. اختلافات شدید سیاسی، کاهش قابل توجه سرمایه های اجتماعی و افزایش انواع انحرافات اجتماعی از نشانه های آن است.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی، عدالت سیاسی، عدالت جامعوی، عدالت فرهنگی
  • آرین قلی پور، مجید سعیدی پور، حکیمه حسنقلی پور صفحه 55
    هدف این مقاله بررسی این موضوع است که روزه چه تاثیری بر رفتارهای روزمره افراد در سازمانها دارد. بدین منظور یکی از سازمان های پژوهشی اجرایی کشور به عنوان جامعه مورد بررسی قرار گرفته که نمونه آماری شامل 236 نفر است. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی پیمایشی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در ماه رمضان رفتارهای شهروندی سازمان افزایش و رفتارهای ضد شهروندی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: معنویت و مذهب، رفتارهای شهروندی، رفتارهای ضد شهروندی
  • مرتضی عزتی، الله مراد سیف، علی یوسفی نژاد صفحه 75
    در این مقاله با روش و چارچوب تحلیلی سازگاری تناقض، ویژگی های ساز و کارهای موجود برای نهادینه سازی با ویژگی های ابعاد اصلاح الگوی مصرف تطبیق داده شده است. در پایان، تحلیل ساز و کارها و ابزار مناسب برای اصلاح الگوی مصرف عرضه شده است. اصلی ترین یافته های مقاله چنین است: برای نهادینه کردن الگوی مصرف بهینه می توان از هر سه ساز و کار کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت استفاده کرد. در کوتاه مدت با وضع قوانین و مقررات و تنبیه و تشویقهایی برای اجرای الگوی مصرف بهینه و در میان مدت با ایجاد هنجارهای منطبق با این الگو، رفتارهای افراد را با استفاده از نیروی انگیزه درونی و اجتماعی به سمت الگوی مطلوب هدایت، و در بلند مدت نیز با ایجاد شناخت و آگاهی بیشتر، افراد را به سمتی هدایت کرد که خود مایل به حرکت در جهت الگوی مطلوب و بهینه باشند. در این وضعیت موفقیت نهادینه کردن قطعی تر خواهد بود. برای نهادینه شدن الگوی مصرف بهینه در همه بخشها، لازم است ابزارهای مختلفی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، اقتصاد سالم و کارامد، بهره گیری از اقتصاد اسلامی، نهادینه سازی، تهدید نرم و اقتصاد، هزینه های مصرفی
  • علی نصر اصفهانی، طالب حاجیان، مهدی کریمی، سید مرتضی رضوانی صفحه 113
    این پژوهش با هدف بررسی مفهوم تحمل و مدارا و نقش آن در رهبری سازمان و نیز تعیین شاخصهای تحمل و مدارا از دیدگاه اندیشمندان غربی و آموزه های اسلامی بویژه کتاب گرانقدر نهج البلاغه به صورت تحلیل محتوا انجام شده است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای است. در این پژوهش متون گوناگون در مورد تحمل و مدارا از دیدگاه اندیشمندان غربی و اسلامی و کتاب نهج البلاغه مورد بررسی قرار گرفت. سپس بر اساس یافته های مرحله اول، شاخصهای تحمل و مدارا و فراوانی هر مقوله در کتاب نهج البلاغه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که تحمل و مدارا در رهبری سازمان نقشی مهم دارد. شاخصهای تحمل و مدارا در این پژوهش عبارت است از: پذیرش اشتباه دیگران، توهین نکردن به دیگران، احترام به آزادی، عدالت اجتماعی و مدنیت، تحمل عقاید مخالف، عدم استفاده از زور و اجبار در حد امکان، داشتن رفتار نیک با دیگران، عدم استفاده از خشونت و تندخویی، توجه به عدالت، نفوذ در دلها از طریق خوش رفتاری و خوش خلقی. تواضع و فروتنی در مقابل دیگران، حلم، بردباری و صبر، رفق نرمی و مدارا کردن.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، تحمل و مدارا در نهج البلاغه، مدیریت و نهج البلاغه، رفتار فردی و اجتماعی مسلمانان
  • رضا شکرانی، سیدمحسن علامه، سمیه انجمنی صفحه 131
    در این نوشتار با توجه به مباحث شنود موثر در دانش مدیریت به بررسی شنود موثر از دیدگاه قرآن و روایات پرداخته و سعی در تبیین این فرایند و مراحل آن در دو حوزه مدیریت و اسلام شده است. مراحل شنود موثر در مدیریت عبارت است از: دریافت، توجه، معناگذاری، یادآوری و ارزیابی و در قرآن و روایات عبارت است از: دریافت، توجه، وعی(حفظ)، تعقل و قبول یا عدم قبول شنیده ها. با دقت در مراحل شنود موثر در دو حوزه مدیریت و قرآن و روایات می توان دریافت که تمامی مراحل در این دو حوزه مشترک است و با یکدیگر همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: قرآن و حکمت، شنود موثر، مدیریت اسلامی، مهارتهای ارتباطی
  • رضا رضایی تبار، حمید زارع، سید محمد مقیمی صفحه 147
    در این نوشتار، ضمن بررسی مشاهدات میدانی و مصاحبه و نظرخواهی از خبرگان مسئول بخش عرضه خدمات حمایتی کشور با توجه به مبنای سازماندهی منطقه ای و جغرافیایی که لازمه شناسایی دقیق نیازمندان و توانمندسازی و خوداتکایی ایشان است، علاوه بر تعامل مناسب و استفاده بهینه از ظرفیتها و تجربه های خیریه های موجود به ایجاد یا تقویت گونه های جدیدی از سازمان های مردم نهاد شامل تشکلهای داوطلبانه حمایتی محله محور به مرکزیت مساجد محله ها تحت عنوان کلی شبکه ارتباطی حمایتی مردمی توجه شده و اهداف، وظایف، فعالیتها و بویژه تعامل آنها با کمیته امداد امام خمینی(ره) به عنوان دستگاه متولی عرضه خدمات حمایتی و یک سازمان حمایتی از تشکلهای مردمی، طراحی و تبیین شده است. الگوی تعاملی این مقاله اتحاد و مشارکت دولت و مردم در جهت تحقق واقعی اهداف توانمندسازی و خوداتکایی محرومان را با رویکرد مسجدمحوری مورد توجه قرار داده و شاخصهای کاهش فقر، احیای آموزه های دینی در زمینه انفاق و نوعدوستی، احیای جایگاه مساجد در نظام اسلامی، افزایش همبستگی و سرمایه اجتماعی، افزایش رضایتمندی و عزت نفس نیازمندان، کاهش هزینه های اجرایی و تشکیلاتی و در نتیجه افزایش بهره وری عرضه خدمات حمایتی به محرومترین اقشار جامعه را هدف قرار داده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مسجدمحوری، مشارکتهای اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی(ره) (IKRF)، سازمان های مردم نهاد (NGOs)، سازمان های مردمی محله محور(CBOs)، سازمان های غیر دولتی وابسته به عامه مردم (GROs)