فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهاد فراهانی، فتح الله بهنود، الناز شریعت پناهی، محمدتقی گودرزی، محمد احمدی صفحه 95
    مقدمه و هدف
    ارزش تشخیصی روش های میکروسکوپیک و آندوسکوپیک جهت بررسی ساختارهای مختلف گوش میانی به شکل گسترده ای ارزیابی شده است اما هیچ مطالعه ثبت شده ای ارزش تشخیصی این دو روش را در بیماران مبتلا به عفونت مزمن گوش میانی با هم مقایسه نکرده است. در این مطالعه تلاش شده است ارزش تشخیصی این دو روش برای بررسی ساختمانهای نرمال و ضایعات احتمالی گوش میانی با هم مقایسه شود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 58 بیمار با سن بیشتر از 15سال که مبتلا به عفونت مزمن گوش میانی و کاندید عمل تمپانوپلاستی با یا بدون ماستوییدکتومی بودند، وارد مطالعه شدند و تحت عمل جراحی قرار گرفتند. بعد از ورود به گوش میانی از طریق برش پشت گوشی و بلند کردن فلپ تمپانومئاتال و قبل از دخالت جراحی در آن، ابتدا گوش میانی به کمک میکروسکوپ بررسی و با تغییر وضعیت جراحی بیمار و میکروسکوپ و انجام مانورهای ملایم روی سر بیمار نواحی آناتومیکی که قابل رویت بودند ثبت شد، سپس نواحی قابل رویت به کمک آندوسکوپ با لنز سینوسکوپ صفر و 30 درجه نیز بررسی و ثبت گردید.
    نتایج
    ساختمانهای اپی تمپان، مزوتمپان خلفی، و هیپوتمپان به کمک آندوسکوپ بهتر از میکروسکوپ قابل رویت هستند(P<0.05). از قسمتهای مختلف مزوتمپان، دریچه گرد، دریچه بیضی، و شیپور استاش توسط آندوسکوپ بهتر قابل مشاهده هستند (P<0.05). تفاوت معناداری بین روش های آندوسکوپیک و میکروسکوپیک در ارزیابی تحرک زنجیره استخوانچه ای و رفلکس دریچه گرد و همچنین در ارزیابی خوردگی زنجیره استخوانچه ای وجود نداشت (P>0.05).
    نتیجه نهایی: روش های آندوسکوپیک و میکروسکوپیک ارزش یکسانی در ارزیابی تحرک زنجیره استخوانچه ای و رفلکس دریچه گرد و بررسی خوردگی های زنجیره استخوانچه ای دارند اما قسمتهای مختلف آناتومیک و زوایای پنهان تر گوش میانی مثل اپی تمپان، مزوتمپان خلفی و هیپوتمپان به کمک آندوسکوپ بهتر قابل رویت هستند. بر اساس نتایج این مطالعه توصیه می شود اگر ضایعات پاتولوژیک در این نواحی وجود داشت، بهتر است از آندوسکوپ نیز جهت دید بهتر و ارزیابی کامل محل قبل و بعد از خارج کردن ضایعه کمک گرفته شود.
    کلیدواژگان: التهاب گوش میانی، روش های تشخیصی، گوش میانی، کالبدشناسی
  • نسرین رفیعیان کوپایی، مینا جزایری، لقمان رضایی صوفی، جواد فردمال، حمیدرضا عبدالصمدی*، یاسر شکری صفحه 101
    مقدمه و هدف

    طبق تحقیقات اخیر بیماری های دهان از جمله پوسیدگی دندان و پریودنتیت با سلامت عمومی انسان در ارتباط است. با توجه به این که میزان آلبومین بعنوان یک شاخص سلامت عمومی شناخته شده است، لذا هدف از این مطالعه تعیین رابطه غلظت آلبومین بزاق با پوسیدگی دندان می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 108 بیمار 19-13 ساله مبتلا به پوسیدگی دندان بر حسب میزان DMFT در 3 گروه 36 نفری پوسیدگی خفیف، متوسط و شدید قرار گرفتند. از کلیه افراد 5 میلی لیتر بزاق غیر تحریکی به روش نوازش (M. Navazesh) گرفته شد و غلظت آلبومین آن با تکنیک نفلومتری تعیین گردید. جمع آوری و تجزیه تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 13 و آزمون های t، ANOVA انجام گرفت.

    نتایج

    میانگین غلظت آلبومین بزاق در گروه های با پوسیدگی خفیف، متوسط و شدید به ترتیب 915/42±442/84، 717/66±964/97 و 003/33±850/89 میلی گرم بر لیتر بود که نتایج آزمون نشان داد اختلاف این مقادیر از نظر آماری معنی دار نیست (09/0=P) لیکن رابطه غلظت آلبومین بزاق با جنس معنی دار بود (009/0=P).
    نتیجه نهایی: بر اساس نتایج این مطالعه بین میزان آلبومین بزاق با پوسیدگی دندانی در محدوده سنی 19-13 سال رابطه معنی دار آماری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آلبومین، بزاق، پوسیدگی دندان
  • تقی حسن زاده، عسگر برخورداری، مسعود سعیدی جم، امیر فتاحی، زینب لطیفی صفحه 106
    مقدمه و هدف
    بین کلسترول و بیماری کرونری قلب (CHD) ارتباط معنی داری وجود دارد. کلستریل استر ترانسفر پروتئین (CETP) نقش مرکزی در متابولیسم لیپوپروتئین ها بازی می کند و نشان داده شده است که پلی مورفیسم های مختلف در ژن این آنزیم، فعالیت آن و پارامترهای لیپیدی خون را تحت تاثیر قرار می دهد. نظر به اینکه اطلاعات کافی در مورد توزیع ژنوتیپی و تاثیرات پلی مورفیسم Msp1 بویژه در جمعیت ایرانی وجود ندارد بنابراین پلی مورفیسم CETP Msp1 و اثرات آن بر روی پارامترهای لیپیدی در افراد دارای هیپرکلسترولمی و افراد سالم مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مورد شاهدی 100 بیمار هیپرکلسترولمی و 200 فرد سالم بعنوان جمعیت مورد مطالعه انتخاب شدند. پارامترهای لیپیدی و فعالیت CETP در نمونه ها اندازه گیری شدند. برای تعیین ژنوتیپهای پلی مورفیسم CETPاز واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) جهت تکثیر قطعه ژنی واجد تغییرات ژنتیکی و از تکنیکRFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) در حضور آنزیم Msp1 جهت تعیین ژنوتیپ های مورد مربوطه استفاده شد.
    نتایج
    فراوانی آلل M1 در بیماران هیپرکلسترولمی 27% و در افراد سالم 25/21% بود. فراوانی ژنوتیپ M1M1 در بیماران هیپرکلسترولمی در مقایسه با افراد سالم بیشتر بود. در افراد هیپرکلسترولمی با ژنوتیپ M1M1، میزان TC و LDL-C بطور معنی داری بیشتر از سایر ژنوتیپها بود و نیز افراد با ژنوتیپ M1M1دارای فعالیت بالایی از CETP بودند.
    نتیجه نهایی: در کل نتایج بدست آمده نشان دهنده این است که پلی مورفیسم Msp1 می تواند بر الگوی لیپیدی و فعالیت CETP تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: افزایش کلسترول خون، پلی مورفیسم، کلستریل استر ترانسفر پروتئین
  • آرش بیات، نادر صاکی، سهیلا نیک اخلاق، گلشن میرمومنی، علیرضا پورجاوید صفحه 113
    مقدمه و هدف
    ابتلا به عفونت گوش میانی (Otitis Media; OM) می تواند در ارسال پیام های شنوایی از گوش خارجی به گوش داخلی، تاخیر ایجاد نموده و نتیجه آن می تواند به صورت اختلال عملکردهای مرکزی سیستم شنوایی نظیر جهت یابی صدا و سایر جنبه های شنوایی دو گوشی نمود پیدا نماید. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه توانایی پردازش مرکزی اطلاعات شنوایی در کودکان دارای سابقه اوتیت میانی مزمن (COM) و مبتلا به اوتیت میانی با کودکان با حساسیت شنوایی طبیعی، با استفاده از آزمون مرکزی (Masking Level Difference; MLD) بود.
    روش کار
    طی یک مطالعه مقطعی تحلیلی تعداد 64 کودک 9-6 ساله که به شیوه نمونه گیری غیر احتمالی آسان انتخاب شده بودند درقالب سه گروه، گروه کودکان با سابقه اوتیت میانی و فاقد آسیب شنوایی در زمان آزمایش (Non-OM)، گروه مبتلا به اوتیت میانی (OM) وگروه کنترل مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت بررسی عملکرد مرکزی این کودکان آزمونMLD انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 16 صورت پذیرفت.
    نتایج
    در این مطالعه میانگین MLD در گروه های Non-OM و OM کاهش آماری معنا داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0>P). اگرچه مقدار MLD درگروه Non-OM در مقایسه با گروه OM بیشتر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. بین مقادیر MLD و شدت کم شنوایی بیماران ارتباط آماری معکوس معناداری مشاهده شد (01/0=P، 82/0- =r).
    نتیجه نهایی: ابتلا بهCOM حتی اگر در اوان کودکی نیز رخ داده باشد می تواند بر عملکرد پردازش مرکزی شنوایی از جمله مهارت پردازش دوگوشی این بیماران تاثیر گذار باشد. بنابراین انجام آزمون MLD در این گروه بیماران اکیدا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: التهاب گوش میانی، سیستم شنوایی مرکزی، کودکان
  • مینو محمودی، سعید محمدی، سیامک شهیدی صفحه 118
    مقدمه و هدف
    مصرف مواد شیمیایی و گیاهان دارویی از روش هایی است که در کنترل درد مورد استفاده قرار می گیرند. از سویی دیگر عوارض جانبی داروهای شیمیایی و گرانی آنها، سبب گرایش مجدد مردم به طب گیاهی شده است. هدف از این مطالعه تعیین اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه عشقه در موش صحرایی نر می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه ی تجربی از 36 سر موش صحرایی نر در 6 گروه شامل: گروه های کنترل، مورفین (mg/kg1)، گروه های تیمار شده با عصاره هیدروالکلی گیاه عشقهmg/kg، i.p.) 300 و200، 100) و گروه تیمار شده با نالوکسانmg/kg) 1) به همراه دوزmg/kg 200 عصاره استفاده گردید. به منظور ارزیابی اثرات ضد دردی عصاره از آزمون های ریتینگ و تیل فلیک استفاده شد و داده های بدست آمده با کمک آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که دوزهای 200 و mg/kg300 عصاره، سبب کاهش درد در مقایسه با گروه کنترل در تست های ریتینگ و تیل فلیک گردیدند. همچنین دوز mg/kg300 بیشترین اثر ضد دردی را در مقایسه با مورفین در هر دو تست مذکور نشان داد. تزریق نالوکسان به همراه عصاره سبب افزایش تعداد ریتینگ در مقایسه با گروه های دریافت کننده عصاره گردید.
    نتیجه نهایی: در این مطالعه اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی گیاه عشقه مشاهده گردید و احتمالا این اثر از طریق فعال کردن مسیر اوپیوئیدی می باشد.
    کلیدواژگان: درد، گیاهان شفا بخش، گیاه عشقه، موش صحرایی
  • نغمه ژاله جو، مریم چلبی، شهرام پروانه، علی مصطفایی * صفحه 125
    مقدمه و هدف

    فیسین عضوی از خانواده سیستئین پروتئازهای گیاهی است که در انجیر به وفور یافت می شود. این آنزیم کاربردهای دارویی و صنعتی فراوانی دارد. هدف این مطالعه تخلیص و تعیین برخی خصوصیات این آنزیم و بررسی فعالیت پروتئولیتیکی آن بر روی چندین پروتئین گیاهی و حیوانی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی آنزیم فیسین طی مراحل عصاره گیری، رسوب دهی با سولفات آمونیم و کروماتوگرافی تعویض یون در ستون کربوکسی متیل سفارز از میوه نارس انجیر خالص گردید. جهت بررسی فعالیت پروتئولیتیکی آنزیم، فیسین خالص شده تحت چهار شرایط بافری مختلف بر پروتئین های کازئین، آلفا لاکتا لبومین، بتا لاکتوگلبولین و ژلاتین اثر داده شد.

    نتایج

    محصول آنزیمی به دست آمده شامل دو باند پروتئینی با اوزان 24 و 26 کیلودالتون بود. نتایج حاصل از تاثیر فیسین بر پروتئین ها نشان داد که این آنزیم قادر به هضم کازئین بوده و دارای اثرات هیدرولازی کمتری بر بتا لاکتوگلبولین و ژلاتین است و بر آلفا لاکتا لبومین اثر بسیار کمتری دارد.
    نتیجه نهایی: با توجه به اثر نسبتا انتخابی فیسین بر پروتئینهای مورد مطالعه، این آنزیم می تواند یک کاندید مناسب با هدف هضم کازئین و تولید فرآورده های حاصل از آن باشد.

    کلیدواژگان: انجیر، پروتئازها، فیسین
  • کتایون خوشابی، محمد مهدی شمسایی، محسن جدیدی، حمیدرضا نیکخواه، شهلا بسته حسینی، غفار ملک خسروی صفحه 132
    مقدمه و هدف
    مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر بخشی شیوه های درمانی ریتالین، نروفیدبک، آموزش مدیریت والدین و تعامل سه روش بر علائم کلی در اختلال کمبود توجه بیش فعالی و کیفیت رابطه مادر- فرزندی انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه حسب هدف و مداخلات، از نوع پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون چهارگروهی بدون گروه کنترل است و جامعه آماری آن، شامل کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه ساکن تهران می باشند. از بین مراجعه کنندگان به کلینیک تخصصی روانپزشکی کودک، چهل کودک مبتلا به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و بر اساس اهداف پژوهش در چهار گروه درمان ترکیبی، درمان ریتالین، درمان نروفیدبک و کودکانی که والدین آنها تحت آموزش مدیریت والدینی بودند قرار گرفتند. قبل و بعد از ارائه درمان توسط مقیاس درجه بندی کانرز و شاخص تنیدگی والدینی ارزیابی شدند و اطلاعات به دست آمده با روش ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    داده ها نشان می دهد که بین گروه های درمانی ترکیبی، ریتالین، آموزش مدیریت والدین، و نروفیدبک در درمان مشکلات سلوک و مشکلات توجه و تمرکز تفاوت معنادار مشاهده می گردد به نحوی که درمان ترکیبی تاثیر درمانی بیش تری داشته است. بین گروه های درمانی ترکیبی، ریتالین، آموزش مدیریت والدین و نروفیدبک در درمان مشکلات تکانش گری، تقویت گری مادران و دلبستگی والدگری تفاوت معنادار مشاهده نگردید.
    نتیجه نهایی: با توجه به یافته های حاصل از مطالعه حاضر در می یابیم که ترکیب درمان ها و سپس ریتالین در اکثر شاخص ها اثربخشی بیش تری دارند.
    کلیدواژگان: آموزش، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه، ریتالین، نروفیدبک
  • علیرضا سلطانیان، ناصر فیاضی، فرح خداکرمی، مهدی ملکی صفحه 143
    مقدمه و هدف
    اطلاعات اولیه برای تصمیم گیری ها و سیاست گذاری ها بسیار لازم و ضروری است. ضعف نظام اطلاعاتی منجر به ضعف تصمیم گیری می شود اما در مقابل، صحت ثبت و جمع آوری داده ها پشتوانه معتبری در ارزیابی سیستم سلامت و تصمیم گیری های مدیریتی در برنامه ها می گردد. بدین منظور برای اولین بار به تعیین میزان صحت داده های جمع آوری شده در پرونده خانوارهای موجود در مراکز بهداشتی و درمانی شهر همدان پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه میدانی، تعداد 1825 پرونده خانوار به روش نمونه گیری دو مرحله ای که در سال 1389 مورد سرشماری قرار گرفته بودند، انتخاب شدند. برای دسترسی به پرونده خانوارها، ازبین 19 مرکز بهداشتی که دارای خانه بهداشت می باشند، 9 مرکز به طور تصادفی انتخاب شده و در مرحله دوم، ابتدا تعداد خانوارهای مورد نیاز در هر مرکز بصورت سهمیه ای تعیین شد. پس از لیست برداری از خانوارهای تحت پوشش مراکز انتخابی، پرسشگران طرح براساس فرم های از پیش تعیین شده به استخراج اطلاعات از پرونده خانوارها پرداختند و سپس با بازدید از خانوارهای انتخاب شده صحت داده ها را مورد بررسی قرار دادند.
    نتایج
    بیشترین نقص و مشکلات ثبتی به ترتیب در تاریخ تولد افراد (122 مورد نقص یا 68/6%)، وضعیت حیاط منزل (103 مورد یا 67/5%)، وضعیت استعمال دخانیات در افراد (98 مورد یا 37/5%) و سطح تحصیلات افراد (89 مورد یا 88/4%) بود. در این مطالعه کمترین نقص ثبتی به ترتیب در اطلاعات مربوط به پیگیری و مراقبت از بیماران مسلول (1 مورد یا 06/0 %)، ثبت اطلاعات و پیگیری تزریق واکسن کودکان زیر 6 سال(3 مورد یا 17/0 %)و جمعیت زنان ساکن در خانوار (4 مورد یا 22/0) مشاهده گردید. نتایج نشان داد که بطور کلی میزان صحت داده های جمع آوری شده برابر با 22/98% می باشد.
    نتیجه نهایی: در نظام جاری آماری سلامت همدان، جمع آوری داده ها بر اساس فرمهایی صورت می پذیرد که ممکن است برخی اقلام آن از لحاظ تعریف نامفهوم بوده و یا این که پرسشگران در جمع آوری و ثبت اطلاعات برداشتهای متفاوتی از تعاریف ارائه شده داشته باشند. با مقایسه نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعات می توان گفت که صحت داده های سلامت جمع آوری شده در مراکز بهداشتی و درمانی شهر همدان از میزان بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تفسیر اطلاعات آماری، خدمات بهداشت روستایی، مراکز خدمات بهداشتی
  • فریبا کرامت، مژگان ممانی، سعادت ترابیان، مریم علی پرست دوستکوهی صفحه 150
    مقدمه و هدف
    هپاتیت مزمن می تواند موجب محدودیت عملکرد جسمی، ذهنی و نهایتا کاهش کیفیت زندگی در بسیاری از بیماران مبتلا به هپاتیت گردد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به هپاتیت B وC مزمن مراجعه کننده به درمانگاه هپاتیت استان همدان در سال 1390 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مورد- شاهدی بود که در آن، کیفیت زندگی 64 بیمار مبتلا به هپاتیتB وC مزمن با استفاده از پرسشنامه SF-36 نمره دهی شد و بر اساس متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، شغل، میزان تحصیلات و محل سکونت با کیفیت زندگی 120 نفر در گروه شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. علاوه بر متغیر های فوق ارتباط کیفیت زندگی با سن، نوع هپاتیت، مدت زمان بیماری، تعداد فرزندان، سابقه سوء مصرف مواد مخدر و مرحله درمان در گروه بیماران بررسی گردید.
    نتایج
    نمره ابعاد مختلف کیفیت زندگی در گروه بیماران(19±42) به صورت معنی داری از گروه شاهد(18±71) پایین تربود (05/0P<) همچنین کیفیت زندگی بیماران هپاتیت مزمن بر اساس متغیر های جنس، وضعیت تاهل، محل زندگی و در گروه های شغلی بجز در کشاورزان به صورت معنی داری از گروه شاهد پایین تربود (05/0P<) و با افزایش سن میزان کیفیت زندگی این بیماران کاهش پیدا کرده بود. پایین ترین نمره کیفیت زندگی در گروه بیماران مربوط به ابعاد نقش عاطفی بود (36±26) و درد جسمی (27±55) بالاترین نمره را به خود اختصاص داد. کیفیت زندگی بیماران هپاتیت مزمن در انتهای دوره درمان بالاتر بود (20±49) ولی تفاوت معنی داری بین کیفیت زندگی این بیماران براساس مرحله درمان مشاهده نشد.
    نتیجه نهایی: نتایج نشان داد که با وجود روش های درمانی و راهکارهای مراقبتی جدید همچنان بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن از کیفیت زندگی پایینی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، هپاتیتB، هپاتیتC
  • فرزاد جلیلیان، سیدمحمدمهدی هزاوه ای، علی اصغر وحیدی نیا، عباس مقیم بیگی، فاضل زینت مطلق، مهدی میرزایی علویجه صفحه 159
    مقدمه و هدف
    در دهه گذشته مصرف خودسرانه دارو به صورت بی رویه ای در کشور افزایش یافته است که می تواند عوارض متعددی را در پی داشته باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین علل خوددرمانی در بین مراجعین به داروخانه های استان همدان بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که در بهار و تابستان سال 1390 بر روی 428 نفر از مراجعین به داروخانه های استان همدان انجام گرفت. نمونه گیری به صورت طبقه بندی با انتساب متناسب در بین داروخانه های شهرهای مختلف استان همدان انجام گرفت و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه کتبی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 توصیف شدند.
    نتایج
    داروهای مسکن (9/29%)، آنتی بیوتیک ها (6/20%) و داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی (6/12%) بیشترین مصرف جهت خوددرمانی را داشتند. استفاده قبلی از دارو و بهبودی علایم (2/32%) و تجویز نسخه مشابه از سوی پزشک (3/25%) بیشترین دلایل مصرف خودسرنه دارو از دید شرکت کنندگان در مطالعه بود.
    نتیجه نهایی: با توجه به شیوع بالای مصرف خودسرانه دارو طراحی و اجرای برنامه های آموزشی به منظور افزایش درک خطر مصرف خودسرانه دارو در بین اقشار مختلف جامعه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خود درمانی، داروخانه ها، داروها
  • شیوا برزویی، سیداحمدرضا سلیم بهرامی، نیلوفر همتی، حمیدرضا قدیمی پور صفحه 166
    مقدمه
    کارسینوم آدرنال یک تومور به شدت بدخیم و نادر است که در 60% موارد عملکردی بوده و شایع ترین تظاهر بالینی آن سندرم کوشینگ با سیر پیش رونده می باشد. تنها راه درمانی آن جراحی و برداشتن کامل تومور است و تاثیر درمان های دارویی شامل میتوتان و شیمی درمانی روی بقای بیماران هنوز مورد سئوال است.
    معرفی بیمار: مردی36 ساله با تظاهرات اولیه ضعف عضلانی پیشرونده، فشارخون بالا و نارسایی قلبی ناگهانی مراجعه کرده است. در بررسی های آزمایشگاهی هیپوکالمی، هیپرگلیسمی، افزایش کورتیزول، افزایش استرادیول سرمی و دی هیدرواپی اندرستن سولفات داشت. در بررسی های تصویربرداری توده بزرگ آدرنال و همزمان متاستازهای متعدد ریه و کبد مشهود بود. سیتولوژی نمونه آسپیراسیون سوزنی با هدایت سیتی اسکن، تومور آدرنال را تایید کرد.
    نتیجه نهایی: به نظر می رسد غلظت بالای سرمی استرادیول و کورتیزول در تظاهرات قلبی بیمار نقش داشته باشد و شروع ناگهانی و حاد دیابت، فشار خون و نارسایی شدید قلبی لزوم بررسی های بیشتر را در یک فرد جوان ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: افزایش کورتیزول سرم، سرطان های قشر غده فوق کلیوی، نارسایی قلب
  • محمد داود محبی، امیر ادیبی صفحه 171
    مقدمه
    سندرم فار، پدیده ای نادر از کلسیفیکاسیون ایدیو پاتیک هسته های قاعده ای مغز است که عمدتا با علایم روانپزشکی مانند هذیان، توهم و افسردگی با علایم نورولوژیک حرکتی وشناختی تظاهر پیدا میکند.معمولا بطور تصادفی در برش نگاری کامپیوتری مغز بیماران دچار اختلالات روانی تشخیص داده میشود.
    معرفی بیمار: بیمار مردی35 ساله است که با تابلوی بالینی کاتاتونی وهذیانهای گزند وآسیب، توهمات بینایی وشنوایی درسال 1391در بیمارستان بهاران زاهدان بستری گردید. سابقه چند ساله ای از شروع علایم خفیف تر در زمینه استرس های متعدد خانوادگی واجتماعی در وی وجود داشت. در معاینه روانی علاوه بر هذیان گزند. آسیب، کندی سایکوموتور، عدم برقراری ارتباط چشمی وکلامی، عاطفه کند، خلق افسرده و اختلال در خواب، اشتها و عملکرد جنسی بارز بود. آزمون بهره هوشی موید عقب ماندگی ذهنی پایین تراز نرمال وآزمون چندوجهی شخصیت مینه سوتا وجود پاتولوژی روانی باعلایم اسکیزو افکتیو را مطرح می کرد. در بررسی های پاراکلینیک علیرغم آنکه کلیه اندکسهای آزمایشگاهی سرمی مانند کلسیم و فسفر در محدوده طبیعی بود، کلسیفیکاسیون گسترده و متقارن ساختمانهای مغزی گزارش گردید.
    نتیجه نهایی: باتوجه به شرح حال وسوابق، معاینه وضعیت روانی و ارزیابی های پاراکلینیک در این بیمار، تشخیص سندرم فار مطرح گردید و بیمار تحت درمان با داروهای الانزاپین16 میلی گرم روزانه وسیتالوپرام20 میلیگرم قرارگرفت. پس از هفته سوم درمان، ارتباط بیمار بهتر شده، توهمات برطرف و شدت هذیانها کاهش یافت همچنین خلق و وضعیت شناختی بیمار بهبود نسبی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: اختلال اسکیزوافکتیو، سندرم فار، عقب ماندگی ذهنی
|
  • F. Farahani, F. Behnoud, E. Shariatpanahi, M.T. Goodarzi, M. Ahmadi Page 95
    Introduction &
    Objective
    The diagnostic value of endoscopic and microscopic procedures for viewing different structures of middle ear has been widely assessed however، no published study is available for comparing the diagnostic value of them in chronic otitis media patients. The present study conducted to compare diagnostic value of these two procedures for as-sessment of middle ear normal structures and possible defects in these patients.
    Materials and Methods
    In a prospective descriptive analytical study، fifty eight consecutive pa-tients older than 15 years who suffered from chronic otitis media and were candidates for tympanoplasty with or without mastoidectomy were included into the study and underwent operation. After entering the middle ear by post auricular incision and elevation of a tym-panomeatal flap، and prior to surgery، the middle ear was first examined by an operating mi-croscope in different bed and microscope positions and by performing gentle maneuvers on the head and then was reevaluated using a rigid 0 & 30 degree sinoscope. The visible areas of middle ear were separately noted.
    Results
    Structures of epitympanum، posterior mesotympanum، and hypotympanum structures were more visible using endoscope compared with microscope (P<0. 05). Among different parts of mesotympanum، oval window، round window، and eustachian tube were more ob-servable by the former procedure (P<0. 05). Regarding evaluation of the ossicular chain mo-bility and reflexes of round window as well as ossicular chain erosions by microscope and endoscope، no significant difference was detected (P>0. 05).
    Conclusion
    Endoscopic and microscopic procedures had similar diagnostic values to view ossicular chain mobility and reflexes of round window as well as to detect ossicular chain erosions، but different anatomical parts and more hidden pits of the middle ear such as epitympanum، posterior mesotympanum، and hypotympanum are more visible by an endoscopic tool. In case of pathologic conditions، endoscopic approach is recommended for better observation and adequate evaluation of the location before and after the removal of the lesion.
    Keywords: Otitis Media, Diagnostic Techniques, Ear, Middle, antomy
  • N. Rafieian Kupaei, M. Jazaeri, L. Rezaei Soufi, J. Faradmal, H. Abdolsamadi, Y. Shokri Page 101

    Introduction &

    Objective

    Recently، it has been suggested that there might be an association between oral diseases such as dental caries، as well as periodontitis and general health. Re-garding the fact that albumin is an indicator of general health، the aim of the present study was to evaluate the relationship of salivary albumin concentration with dental caries.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study 108 patients aged 13-19 years old who had teeth caries were placed in 3 groups with mild، moderate and severe dental caries according to their DMFT value (n=36). Five ml of unstimulated saliva were taken from each participant via Navazesh method and their albumin concentrations were assessed by nephelometery method. Data were analyzed by t-test and ANOVA.

    Results

    The mean concentration of salivary albumin in three experimental groups was 84. 442±42. 915، 97. 964±66. 717 and 89. 850±33. 003، respectively. ANOVA showed that the difference among the mean values was not significant (P=0. 09) but the relationship between salivary albumins and sex was significant (P=0. 009).

    Conclusion

    According to the results of the present study there was no significant relationship between albumin and dental caries in 13-19 year old individuals.

    Keywords: Albumin, Dental Caries, Saliva
  • T. Hassanzadeh, A. Barkhordary, M. Saidijam, A. Fattahi, Z. Latifi Page 106
    Introduction &
    Objective
    It has been shown that there is a correlation between cholesterol con-centration and coronary heart disease (CHD). Cholesteryl ester transfer pro-tein (CETP) plays a central role in lipoproteins metabolism and it has been suggested that various polymorphisms in CETP gene can affect the enzyme activity and blood lipid parame-ters. There was not enough information about distribution and effects of Msp1 genotypes on lipid levels، especially in Iranian population. Therefore، we studied CETP Msp1 polymor-phism and its effects on lipid parameters in subjects with and without hypercholesterolemia.
    Materials and Methods
    In this experimental study، 100 subjects with hypercholesterolemia and 200 healthy individuals were selected as the study population. Lipid parameters and CETP activity were measured in serum. Determination of Msp1 genotypes was performed using polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism techniques.
    Results
    Frequency of M1 allele in hypercholesterolemic and healthy subjects was 27% and 21. 25% respectively. The frequency of M1M1 genotype was significantly high in hypercho-lesterolemic patients compared to healthy ones. The levels of LDL-C and TC in patients with M1M1 genotype were higher than patients with M1M2 and M2M2 genotypes. CETP activity was high in all subjects with M1M1 genotype.
    Conclusion
    It has been concluded that the Msp1 polymorphism of CETP probably affects lipid parameters and CETP activity.
    Keywords: Cholesteryl Ester Transfer Protein, Hypercholesterolemia, Polymorphism
  • A. Bayat, N. Saki, S. Nikakhlagh, G. Mirmomeni, A.R. Poorjavid Page 113
    Introduction &
    Objective
    Conductive hearing loss following otitis media (OM) attenuates and delays sound passing through the middle ear. This may impair central auditory functions (such as binaural hearing) and lead to central impairments that persist after the peripheral loss has resolved. This study investigated the effects of chronic otitis media (COM) on central auditory function in children.
    Materials and Methods
    In an analytic cross-sectional design، 64 young children were divided into three different groups and evaluated: children suffering from OM (OM group)، children with a history of OM but normal hearing sensitivity on the test day (Non-OM group)، and a control group. The binaural masking level difference (MLD) was performed for all partici-pants. The data were analyzed using SPSS 16.
    Results
    Our findings revealed that children with a history of COM had significantly smaller MLD values than normal subjects (P < 0. 001). Additionally، we found a negative correlation between the MLD values and the degree of hearing loss in OM patients (P =0. 01، r= -0. 82).
    Conclusion
    The results of this study suggest that COM could compromise children''s central auditory function to process binaural information.
    Keywords: Auditory, Central, Children, Otitis Media
  • M. Mahmoudi, S. Mohammadi, S. Shahidi Page 118
    Introduction &
    Objective
    The consumption of chemical compounds and medicinal herbs are different ways to control pain. On the other hand، the complications of chemical drugs and their expensiveness cause people to use herbal medicines The aim of this study was to inves-tigate the antinociceptive effect of hydroalcoholic leaf extract of Hedera helix in male rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study، 36 adult male rats were divided into 6 groups: control، morphine (1mg/kg)، Hedera helix extract (100، 200، 300mg/kg، i. p.) and naloxone (1mg/kg) with Hedera helix extract (200 mg/kg). The analgesic effects of Hedera helix ex-tract were assessed with writhing and tail flick tests.
    Results
    The results of this study showed that doses of 200 and 300mg/kg of Hedera helix ex-tract decreased pain significantly. However، dose of 300mg/kg of Hedera helix extract showed more antinociceptive effect of Hedera helix extract. The naloxone and Hedera helix extract combination increased the number of writhing compared with the Hedera helix ex-tract group.
    Conclusion
    In this study analgesic effect of the hydroalcoholic extract of Hedera helix was observed. The antinociceptive effect of extract was probably occurred by activation of opioid system.
    Keywords: Hedera helix, Pain, Plants, Medicinal, Rats
  • N. Zhalehjoo, M. Chalabi, Sh. Parvaneh, A. Mostafaie Page 125

    Introduction &

    Objective

    Ficin is a member of plant cystein proteases that is abundant in fig. This enzyme has many pharmacological and industrial uses. In the present study، the enzyme was purified by a simple procedure and its proteolytic activity was assayed on several plant and animal proteins.

    Materials and Methods

    Ficin was extracted from unripe fig، precipitated by ammonium sulfate and purified using ion-exchange chromatography on a Carboxymethyl Sepharose column. Proteolytic activities of the purified enzyme were determined in 4 buffering conditions on casein، alpha lactalbumin، beta lactoglobulin and gelatin proteins.

    Results

    Purified enzymes include two bands with molecular mass of 24 and 26 KDa. Re-sults of proteolytic activity showed that ficin can digest casein. It has moderate hydrolytic activity on beta lactoglobulin and gelatin but ficin can not hydrolyze alpha lactalbumin.

    Conclusion

    It seems ficin has selective effects on some proteins so it can be a good candi-date for digestion of casein and making related drugs.

    Keywords: Ficain, Fig, Proteases
  • K. Khoushabi, M.M. Shamsaee, M. Jadidi, H.R. Nikkhah, Sh. Basteh Hoseini, Gh. Malek Khosravi Page 132
    Introduction &
    Objective
    This research was designed to investigate and compare the effective-ness of stimulant therapy (Ritalin)، neurofeedback، parental management training and interac-tion of the treatments on the improvement of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)، and quality of mother-child communication.
    Materials and Methods
    This is a pseudo-experimental research with pretest-posttest de-sign including ADHD children living in Tehran; 40 subjects were randomly selected from clients of child psychiatric/psychological clinic، and then placed in 4 intervention groups based on objectives of the research. The subjects were measured by Conner''s Parenting Scale-48 and Parental Stress Index before and after the interventions. Recruited data were analyzed by ANCOVA.
    Results
    The findings of the research reveals that there is a significant difference among the treatments on improving conduct and attention/concentrationproblems; in other words، interaction of the treatments caused more therapeutic effect than other treatments. Also، there was no significant difference among the treatments on improving psychosomatic problems، impulsivity، anxiety، parent reinforcement، parental attachment، and parental competency.
    Conclusion
    Finally، interaction of treatments and then ritalin had the most therapeutic effect compared to other treatments.
    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Education, Neurofeedback, Ritalin
  • A.R. Soltanian, N. Fayyazi, F. Khodakarami, M. Maleki Page 143
    Introduction &
    Objective
    Initial information is necessary for decision and policy making. A weak information system leads to poor decision-making but the accuracy of data registration and collection can be a valid supporter for assessing health system and management deci-sions in programming. For the first time، we checked the accuracy of the data col-lected from the households in the health centers in Hamadan
    Materials and Methods
    In this field study، 1825 household files selected by two-stage sampling were included in census of 2011. To access to the households'' files، among 19 health centers which have health homes، nine centers were randomly chosen، and then sample size was divided by proportional stratified sampling. After determination of the list of households، the researchers extracted households’ information from family files. Then we visited the se-lected households to assess the accuracy of the data registration.
    Results
    Based on the results، most misreporting and registration problems were observed in birth date (n=122 or 6. 68%)، backyard status of their houses (n=103 or 5. 67%)، smoking status of the participants (n=98 or 5. 37%) and level of education (n=89 or 4. 88 percent)، re-spectively. In this study، the lowest rate of inaccuracy in registration of data was observed in follow-up care of tuberculosis patients (n=1 or 0. 06%)، vaccination program follow-up for children under 6 years (n=3 or 0. 17%) and female population residing in the households (n=4 or 0. 22%)، respectively. The results showed that the overall accuracy of the collected data was 98. 22%.
    Conclusion
    In the current system of health statistics of Hamadan، data collection are done based on forms، in which the definitions of some terms may be unclear، or the interviewers may have different interpretations of the definitions. Comparing the results of this study with those of other studies indicates that the accuracy rate of data collection and registration in Hamadan health centers is relatively high.
    Keywords: Data Interpretation, Statistical, Health Centers, Rural Health Services
  • F. Keramat, M. Mamani, S. Torabian, M. Aliparast Dostkohi Page 150
    Introduction &
    Objective
    Chronic hepatitis B and C will result in limitation of physical and mental functions which in turn reduce the quality of life (QOL) of the patients. The aim of this study was to determine the quality of life among chronic hepatitis B and/or C patients in Hamadan province from March 2011 to March 2012.
    Materials and Methods
    A case- control study was done using SF-36 questionnaire (Persian ver-sion) scoring system for 64 chronic hepatitis B and/or C patients referred to Hamadan He-patic Clinic and they were compared with 120 controls referred to the Blood Transfusion Center in Hamadan. Different variables including gender، marital and job status، education and location were compared between the two groups. In addition، the correlation of QOL with age، type of hepatitis (B or C)، habit history، type of habitation، admission history، period of diagnosis، number of children and the stage of treatment were assessed among chronic hepatitis B and C patients.
    Results
    All scores of the QOl among chronic hepatitis patients were significantly lower than those of control group (P<0. 05)، and also the QOL of chronic hepatitis QOL of chronic hepa-titis group was significantly higher than that of the case group (P>0. 05) but QOL among farmers in the case was higher than that of the control. The lowest score in chronic hepatitis patients related to emotional function (26? 39)، and the highest score was seen in pain vari-able (55? 27) The score of QOL in the end of the treatment was high (49? 20) however، the difference was not significant among patients based on treatment steps.
    Conclusion
    According to this study، we suggest that despite of new treatment and care strategies; chronic hepatitis B and C patients still have lower QOL.
    Keywords: Hepatitis B, Hepatitis C, Quality of Life
  • F. Jalilian, S.M.M. Hazavehei, A. Vahidinia, A. Moghimbeigi, F. Zinat Motlagh, M. Mirzaei Alavijeh Page 159
    Introduction &
    Objective
    In the last decade، indiscriminate self medication has increased in our country that can lead to many complications. The aim of this study was to determine the causes of self-medication among Hamadan province pharmacies visitors.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted among 428 Hamadanprovince pharmacies visitors in the spring and summer of 2012. Sampling was conducted by classifi-cation with proportional assignment between pharmacies in different cities in Hamadan prov-ince. The data collected by questionnaires were described using SPSS-16.
    Results
    Pain medications (29. 9%)، antibiotics (20. 6%) and anti-cough and cold medications (12. 6%) had the highest rate of consumption. Previous use of medication، symptoms im-provement (32. 2%) and similar prescription (25. 3%) were the main reasons of self-medication among the participants.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of self medication، designing and implementing educational programs is essential to enhance perceived risks of self-medication between dif-ferent groups of society.
    Keywords: Drugs, Pharmacies, Self Medication
  • Sh. Borzouei, A.R. Salim Bahrami, N. Hemati, H.R. Ghadimipour Page 166
    Introduction
    Adrenocortical carcinoma is a rare and severe malignant tumor that in 60% of cases are functional and the most common clinical manifestation is Cushing''s syndrome with a progressive course. The only treatment is surgical removal of the entire tumor and effec-tiveness of medical treatments، including mitotane and chemotherapy for survival is still questionable. Case Report: A 36-year-old man with progressive muscle weakness، high blood pressure، and sudden heart failure is presented. In laboratory tests، hypokalemia، hyperglycemia، increased cortisol، increased serum estradiol and DHEAS were observed. There were an adrenal mass and multiple lung and liver metastases on imaging studies and CT-guided biopsy confirmed adrenal tumor.
    Conclusion
    High serum concentrations of estradiol and cortisol appear to be effective on heart involvement and acute onset of diabetes، hypertension، and severe heart failure require more evaluations in young adults.
    Keywords: Adrenal Cortex Neoplasms, Heart Failure, Hypercortisolism
  • M.D. Mohebi, A. Adibi Page 171
    Introduction
    Fahr syndrome is a rare phenomenon of idiopathic calcification of the basal gan-glia in the brain that is accompanied with psychiatric symptoms such as delusions، hallucina-tions، depression and neurological motor and cognitive deficits. This syndrome is acciden-tally diagnosed on brain CT scans of patients with mental disorders. Case Report: Our patient was a 35 year old man with persecutory delusions، visual and auditory hallucinations admitted to Baharan hospital in Zahedan in 2012. On mental status examination، he showed persecutory delusions، psychomotor retardation، lack of eye and verbal contact، slow affection، depression، sleep and appetite disturbance and sexual dysfunction. IQ test revealed subnormal and MMPI proved psychopathology with schizoaf-fective symptoms. In paraclinical studies، symmetric and extensive calcification of brain structures was reported، Despite all laboratory indices such as serum calcium and phosphorus were within normal range.
    Conclusion
    According to his history، mental state examination and clinical evaluation the diagnosis of Fahr''s syndrome was made. The patient was treated with olanzapine 1mg and citalopram 20mg daily.
    Keywords: Fahr Syndrome, Mental Retardation, Schizoaffective Disorder