فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 29 (تابستان 1392)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 29 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الیس خاچیان، هومان منوچهری، مهرنوش پازارگادی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 1-9
    مقدمه
    مدیریت تغییر یکی از مهم ترین مباحث علم مدیریت به شمار می رود که امروزه سازمان های آموزشی با آن مواجه هستند. با توجه به علمی بودن محیط دانشکده های پرستاری و مامایی و حضور اعضای هیات علمی به عنوان افرادی آگاه و مطلع، مدیران چنین مراکزی باید قادر به به کارگیری مدیریت تغییر باشند تا براساس آن بتوانند تغییرات مورد نیاز را در چنین سازمان های آموزشی به اجرا گذارند. لذا این پژوهش با هدف تبیین و شناسایی دیدگاه های موجود مدیران و اعضای هیات علمی دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی به منظور استقرار مدیریت تغییر در دانشکده ها طراحی گردیده است تا پایه ای برای پژوهش های بعدی که در این رابطه انجام خواهد پذیرفت باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی اکتشافی است و جامعه پژوهش شامل مدیران دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی در شهر تهران بوده و نمونه های پژوهش به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شده اند. اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است و تجزیه و تحلیل متن مصاحبه های استخراج شده به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام پذیرفته است.
    یافته ها
    مشارکت کنندگان 10 نفر بوده اند که پس از انجام مصاحبه ها، کدهای مفهومی استخراج گردید و سپس کدها به چند مفهوم اصلی دسته بندی شدند به طوری که 15 تم استخراج شده در سه درون مایه اصلی فرآیند تغییر، محیط برون سازمانی و محیط درون سازمانی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که استفاده از مدیریت تغییر، فرآیند پیچیده ای است که رهبری و مدیریت از یک طرف و از طرف دیگر آموزش و منابع و تسهیلات از عوامل مهم در به کارگیری آن می باشند. براساس نتایج مطالعه، دیدگاه موجود مدیران دانشکده های پرستاری و مامایی در به کارگیری مدیریت تغییر مثبت است و این مطالعه ضرورت به کارگیری مدیریت تغییر در دانشکده های پرستاری و مامایی را به منظور ایجاد تغییرات برنامه ریزی شده، مورد تاکید قرار می دهد
    کلیدواژگان: تغییر، مدیریت تغییر، دانشکده های پرستاری و مامایی
  • راضیه بذرگر، حمیدرضا خانکه*، شکوفه احمدی، محمدعلی حسینی، مهدی رهگذر، محمد جواد مرادیان صفحات 10-18
    مقدمه

    مدیریت بحران نقش مهمی در کسب آمادگی بیمارستان ها برای پاسخ به بلایا ایفا می کند. هماهنگی از مشکلات اصلی مدیریت بلایا در ایران می باشد، لذا، در این پژوهش، مدل مدیریت بحران مبتنی بر هماهنگی به عنوان یک راهکار کاربردی، بررسی شد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر کاربرد مدل مدیریت بحران مبتنی بر هماهنگی، بر میزان آمادگی بیمارستانی در بیمارستان شهید رجایی شیراز بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی در بیمارستان شهید رجایی شیراز بود، نمونه شامل کلیه اعضا کمیته بحران و برابر جامعه پژوهش بود (15 نفر). داده ها به کمک چک لیست آمادگی بیمارستانی خانکه و همکاران جمع آوری شد که روایی و پایایی آن بررسی شده بود (86/0=p). ابتدا در شرایط شبیه سازی شده، مانور زلزله در بیمارستان اجرا شد و چک لیست «آمادگی مقابله با بلایا» (پیش آزمون) تکمیل شد سپس کارگاه یک روزه (مدیریت بلایا و مدل مدیریت بحران مبتنی بر هماهنگی) برگزار شد و یک ماه بعد، با انجام مانور زلزله، آمادگی بیمارستان توسط چک لیست اولیه مجدد بررسی شد و در پایان نتایج قبل و بعد از مداخله با استفاده از جداول آماری مقایسه شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که نمرات در تمامی بخش های چک لیست (هماهنگی، برنامه ریزی، سازمان دهی، آموزش و...) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش یافت. همچنین نمره کل آمادگی بیمارستان از 56/29 در پیش آزمون به 84/86 در پیگیری ارتقا یافت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد، کاربرد مدل مدیریت بحران مبتنی بر هماهنگی موجب ارتقای آمادگی بیمارستانی می شود با توجه به نقش بسیار کلیدی پرستاران در بحران ها توصیه می شود جهت ارتقای آمادگی بیمارستانی این مدل توسط مدیران پرستاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: آمادگی بیمارستانی، مدیریت بحران، هماهنگی
  • مینا مرادی، ندا مهرداد، صغری نیکپور، حمید حقانی، فرشاد شریفی صفحات 19-25
    مقدمه
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین اختلالات قلبی عروقی می باشد که به دلیل ناتوانی قلب در خون رسانی با علایم بسیاری همراه است. هر یک از این علایم به نوعی بیمار را از خواب مناسب بی بهره می کنند. خواب عنصری حیاتی و تاثیرگذار در سلامتی و کیفیت زندگی این بیماران می باشد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط کیفیت خواب و کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن قلبی مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران سال 89 انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی توصیفی 200 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن قلبی مراجعه کننده به مراکز آموزشی و درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از نمونه گیری با تخصیص متناسب انتخاب شدند. داده ها به استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، کیفیت خواب پیتسبرگ و کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی کانزاس سیتی، جمع آوری گردید و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 آزمون های آماری انجام شد.
    یافته ها
    کیفیت خواب با برخی ابعاد کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی شامل محدودیت فیزیکی (000/0p<)، نشانه های بیماری (001/0p<)، عملکرد اجتماعی (000/0p<)، کیفیت زندگی (011/0p<) و همچنین کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی کلی (000/0p<) ارتباط معنادار آماری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که کیفیت خواب با کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی ارتباط دارند. لذا کیفیت خواب در این بیماران می بایستی بیش از پیش مورد توجه مراقبین بهداشت و سلامت جامعه خصوصا پرستاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی
  • محمدرضا موقری سادات محله، خمعصومه امیرحسینی، خریحانه موقری، شهرام رحیمی صفحات 26-36
    مقدمه
    امروزه پرستاران بالینی وظایف و نقش های مختلفی را در راستای کمک به بیمار و خانواده آن ها انجام می دهند، ایفای این نقش ها با موانع زیادی مواجهه است. هدف از انجام این مطالعه بررسی دیدگاه پرستاران بالینی شاغل نسبت به موانع ایفای نقش ها می باشد.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی - تحلیلی 102 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق نمونه گیری سیستماتیک به روش سهمیه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرشسنامه ای شامل خصوصیات دموگرافیک، نقش های بالینی و مهم ترین دلیل عدم اجرای نقش بالینی بود استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون 05/0>p) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 1/47% پرستاران ایفای نقش خود را عالی، 1/46% خوب، 9/5% متوسط و 1% ضعیف اعلام نمودند. بیشترین درصد (5/22) مهم ترین دلیل عدم ایفای نقش بالینی را به علت خستگی و ساعات کار زیاد اعلام نمودند. همچنین بررسی آماری نشان داد بین موانع ایفای نقش های بالینی با خصوصیات دموگرافیک (بخش محل کار، سن، جنس و محل سکونت) ارتباط معنادار و در سایر موارد ارتباط معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    پرستاران دیدگاه خود را در ایفای اغلب نقش های بالینی کافی دانسته و از توانایی خود در انجام نقش های بالینی راضی بودند. ولی موانعی را در مسیر ارایه هرچه بهتر خدمت به بیماران و خانواده آن ها مطرح می کردند از قبیل خستگی، ساعات کار زیاد و عدم قرارگیری در جایگاه تخصصی خود. لذا با توجه به گستردگی نقش های پرستاران بالینی جا دارد که مسوولین به این دیدگاه ها توجه کرده و قدم موثری در رابطه با رفع این موانع بردارند.
    کلیدواژگان: دیدگاه، نقش های پرستار
  • لیدا نیک فرید، طاهره اشک تراب صفحات 37-46
    مقدمه
    پرستاران متخصص بالینی از اعضای حیاتی سیستم خدمات بهداشتی هستند. دانش و مهارت آنان در کیفیت مراقبتی که بیماران دریافت می کنند بسیار تاثیرگذار است. در کشور ایران طی چند سال اخیر، آموزش پرستار متخصص بالین به صورت رسمی و آکادمیک در مقطع کارشناسی ارشد در چند دانشکده به صورت محدود انجام پذیرفته است. با توجه به نوپا بودن این رشته، تجارب دانشجویان مشغول به تحصیل در این رشته از جهت درک تجارب آن ها در زمینه رشته تحصیلی شان مورد توجه قرار می گیرد. هدف این مطالعه بررسی کیفی درک دانشجویان پرستاری مراقبت ویژه نوزادان درباره وضعیت تحصیل در این رشته نوپا در کشور ایران می باشد.
    روش
    در این مطالعه کیفی 8 دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان مورد مصاحبه نیمه ساختاری با نمونه گیری هدفمند قرار گرفتند. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و سپس به روش تحلیل محتوا، تحلیل گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته موجب ظهور 8 زیرمضمون و 2 مضمون اصلی گردید. زیرمضامین عبارت بودند از: ضرورت وجودی رشته، نگرش مثبت، آینده مشروط بر شرایط، الزام توانمندسازی حرفه ای، ناآمادگی شرایط بالینی برای پذیرش رشته، عدم تناسب کوریکولوم رایج، سرخوردگی بعد از ورود و قدرت تجربه بالینی. همچنین دو مضمون اصلی ابهام نقش و موفقیت مشروط از تلفیق زیرمضامین به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برای شرکت کنندگان لزوم تغییرات زیربنایی در حیطه های آموزش، مدیریت بالین و توانمندسازی حرفه ای را برای تضمین موفقیت رشته پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان ضروری می دانند و بدون این تغییرات آینده حرفه ای روشنی برای حیطه بالینی خود قایل نیستند
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه نوزادان
  • مصطفی شوکتی احمد آباد، پرخیده حسنی، هومان منوچهری صفحات 47-56
    مقدمه
    مراقبین در حین مراقبت از بیماران کمایی با عوامل منحصر به فردی رو به رو می شوند که دال بر عوامل موثر بر مراقبت از بیمار کمایی می باشد. مراقبت از این بیماران، یک مراقبت همه جانبه است که تحت تاثیر ویژگی های مراقب می باشد. هدف ما از این مطالعه استخراج عوامل موثر بر مراقبت از بیمار کمایی می باشد.
    روش
    در این مطالعه از روش پدیده شناسی هرمنیوتیک استفاده شد. جهت رسیدن به اشباع، 10 مصاحبه نیمه ساختار یافته با مراقبین صورت پذیرفت. ابتدا زیردرون مایه ها و سپس درون مایه اصلی استخراج و عوامل موثر بر مراقبت از بیمار کمایی تبیین و تشریح گردید.
    یافته ها
    براساس روش ون مانن، 7 زیردرون مایه؛ ارتباط موثر، رضایت متقابل، باور مرگ از سوی مراقب، امیدواری مراقب، خستگی و دلسردی مراقب، احساس گناه مراقب، و احساس دلسوزی مراقب استخراج گردید و سپس در یک درون مایه اصلی؛ ویژگی های مراقب؛ قرار گرفت. زیرا این مراقب است که به جای بیمار کمایی احساس، درک، عمل و نهایتا ارزشیابی می کند و حتی رضایت بیمار را براساس رضایت خود ارزشیابی می کنند.
    نتیجه گیری
    عوامل موثر بر مراقبت بیماران کمایی، حاکی از یک مراقبت همه جانبه است و این مراقب است که کاملا خود را به جای بیمار کمایی می گذارد با توجه به تحقیقات انجام شده روی این مضمون مهم و مطالعه ما، براساس عوامل استخراج شده، ابزار معتبر و پایایی جهت بررسی روند مراقبت از بیمار کمایی طراحی و ارزشیابی گردید.
    کلیدواژگان: مراقبت، کما، پدیده شناسی هرمنیوتیک
  • مریم اسماعیلی، صدیقه ملکی، مهناز شوقی، فرح عزیزی، سهیلا مقیمی صفحات 57-64
    مقدمه
    بیماری های عروق کرونر از جمله مشکلات شایع بهداشتی در دنیا محسوب شده که احتمال ابتلا به انفارکتوس میوکارد در آن ها نسبت به جمعیت سالم بیشتر است. افزایش آگاهی، نگرش و باور این بیماران از علایم انفارکتوس میوکارد نقش مهمی در کاهش تاخیرات پیش بیمارستانی دارد و آموزش پرستاری می تواند نقش مهمی را در رسیدن به این هدف ایفا کند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش پرستاری بر دانش، نگرش و باور بیماران مبتلا به بیماری های عروق کرونر در پاسخ به علایم انفارکتوس انجام شده است.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده است. نمونه های این پژوهش 170 بیمار مبتلا به یکی از بیماری های عروق کرونر بستری در بیمارستان شهید رجایی تهران هستند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی سازی بلوک بندی شده به دو گروه مساوی تجربه و کنترل تخصیص داده شدند. در این مطالعه گروه تجربه تحت آموزش پرستاری قرار گرفت و در نهایت دو گروه تجربه و کنترل با هم مقایسه شدند. نتایج حاصل از مطالعه با روش های آماری توصیفی، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین نمره دانش، نگرش و باور بیماران گروه تجربه قبل و بعد از اجرای مداخله پرستاری وجود داشته است (001/0=p). همچنین میانگین نمره دانش، نگرش و عقاید بیماران گروه تجربه در مقایسه با گروه کنترل بعد از اجرای مداخله افزایش یافته است (نمره دانش از 05/12 به 45/17، نمره نگرش از 64/9 به 91/12 و نمره باور از 95/15 به 50/18).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه های آموزش پرستاری می تواند نقش مهمی را در بالا بردن دانش و نگرش بیماران قلبی در معرض خطر انفارکتوس میوکارد داشته باشد. لذا توجه به امر آموزش پرستاری مستمر و دقیق به بیماران بستری به منظور کاهش تاخیرات پیش بیمارستانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، باور، آموزش پرستاری، انفارکتوس میوکارد، بیماری عروق کرونر
  • علیرضا قهرمانی، فرهاد کامرانی، شهلا محمد زاده، مریم نمادی صفحات 65-72
    مقدمه
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و عمده ترین عامل مرگ و میر در جهان است که با شیوع پیشرونده بالا و پذیرش بیمارستانی غیر قابل پیش بینی همراه است. خودمراقبتی یکی از جنبه های مهم درمان در بیماران مبتلا به شمار می رود. لازم است آموزش خودمراقبتی به عنوان قسمتی از طرح جامع مراقبت از این بیماران در طول بستری مورد نظر قرار گیرد. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر مداخلات آموزشی بر آگاهی، عملکرد و بستری مجدد بیماران مبتلا به نارسایی قلبی در شهر اردبیل انجام شد.
    روش
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، تعداد 44 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بستری در بیمارستان های سبلان و امام خمینی (ره) اردبیل سال 1389 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه مورد (22=n) و شاهد (22=n) تقسیم شدند. بیماران گروه مورد به مدت 4 جلسه 20 دقیقه ای توسط پژوهشگر آموزش دیدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه قبل و بعد از آموزش جمع آوری گردید.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون های کای دو و تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر آن است که پس از آموزش، میانگین امتیاز آگاهی در گروه مورد 95/5±60/89 و در گروه شاهد 84/8±47/62، میانگین امتیاز عملکرد در گروه مورد 7/3±75/80 و در گروه شاهد 24/6±78/54 و میزان بستری مجدد در گروه مورد 8/15% با میانگین و انحراف معیار 15/0±1و در گروه شاهد 1/42% با میانگین و انحراف معیار 37/0±37/1 بود که براساس آزمون تی مستقل میانگین امتیاز آگاهی و عملکرد با 0001/0=p دو گروه معنادار اما بستری مجدد با 05/0
    کلیدواژگان: آموزش، خودمراقبتی، آگاهی، عملکرد، بستری مجدد، نارسایی قلبی
  • مهدی رضوانی امین، عالیه جلال الدینی، نازنین یوسفیان، مهشید ناظم زاده، زهرا پورنامدار صفحات 73-79
    مقدمه
    کمردرد یکی از مشکلات جوامع مختلف است. کمردرد اثرات زیادی بر جنبه های مختلف زندگی به جا می گذارد. لذا از روش های مختلفی جهت تسکین آن استفاده می گردد. رفلکسولوژی پا سبب کاهش درد و ناتوانی می شود. لذا پژوهشی به منظور تاثیر رفلکسولوژی پا بر ناتوانی بیماران مبتلا به کمردرد صورت گرفت.
    روش
    یک مطالعه نیمه تجربی و سه گروهه برروی 150 مرد مبتلا به کمردرد مراجعه کننده به بخش فیزیوتراپی بیمارستان بقیه الله تهران انجام شد. نمونه ها ابتدا براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و مشخصات واحدهای مورد پژوهش وارد مطالعه شده و سپس به صورت تخصیص تصادفی در یکی از سه گروه (انجام رفلکسولوژی پا در نقطه واقعی به مدت سه جلسه یک هفته در میان)، شاهد (بدون مداخله) و پلاسبو (انجام رفلکسولوژی پا با فشار کم در همه نقاط به مدت سه جلسه یک هفته در میان) قرار گرفتند. اطلاعات توسط پرسشنامه دموگرافیک و مقیاس ناتوانی رولاندموریس جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS v.18 و آزمون های وایانس و کای اسکوئر انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین ناتوانی قبل از مداخله در سه گروه تفاوت معناداری نداشت (05/0p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج پژوهش رفلکسولوژی پا در کاهش ناتوانی در بیماران مبتلا به کمردرد موثر است. لذا پیشنهاد می شود پرستاران از رفلکسولوژی پا جهت کاهش ناتوانی در بیماران مبتلا به کمردرد استفاده کنند.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، رفلکسولوژی پا، ناتوانی، پرستار
  • نسرین معصومی، شیرین جفرودی، عاطفه قنبری، سید میثم صفحات 80-86
    مقدمه
    یکی از پیامدهای دوران سالمندی اختلال در عملکرد شناختی است که می تواند طیف وسیعی از مشکلات را در سالمندان ایجاد نماید. تغییرات عملکرد شناختی ممکن است به عنوان یک نشانه زودرس قبل از بروز تظاهرات رفتاری دیده شود در نتیجه با بررسی این تغییرات و شناسایی زودهنگام سالمندان در معرض خطر می توان گام مهمی در پیشگیری از نقایص شناختی و ناتوانی در این گروه پرخطر برداشت. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت شناختی برحسب مشخصات دموگرافیک در سالمندان شهر رشت می باشد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که بین سال های 1389-1388 در شهر رشت انجام شد. در این پژوهش 194 (137 مرد، 57 زن) سالمند بازنشسته موسسات دولتی به روش نمونه گیری تصادفی منظم، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE) دارای 5 بخش جهت یابی، ثبت اطلاعات، توجه و محاسبه، یادآوری و مهارت های زبانی استفاده گردید. پس از جمع آوری داده ها، از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های آماری کروسکال والیس، من ویتنی یو و اسپیرمن برای تجزیه تحلیل اطلاعات استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 6/70% سالمندان مرد و 4/29% زن بوده اند و 91، 5/7 و 5/1% آن ها بی سواد و به ترتیب دارای وضعیت شناختی طبیعی، اختلال شناختی خفیف و متوسط بودند. 82% سالمندان باسواد وضعیت شناختی طبیعی، 3/17% اختلال شناختی خفیف و 8/0% اختلال متوسط شناختی داشتند. از میان مشخصات دموگرافیک (سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و ابتلا به بیماری) ارتباط بین وضعیت شناختی با سن، وضعیت تاهل، تحصیلات معنادار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    غربالگری وضعیت شناختی توسط کارکنان بهداشتی و پزشکان می تواند به شناسایی سالمندان در معرض خطر کمک نموده و موجب ارتقای سطح مراقبت و سلامت افراد مسن گردد و به توسعه و اجرای برنامه ها جهت ایجاد تاخیر در شروع و پیشرفت آسیب شناختی در این گروه آسیب پذیر یاری نماید.
    کلیدواژگان: سالمند، وضعیت شناختی، MMSE
  • شهناز خالدی، گلرخ مریدی، سینا ولیئی صفحات 87-94
    مقدمه
    مرگ و میر ناشی از تالاسمی به طور مشخص کاهش پیدا کرده و امروز بیشتر به کیفیت زندگی این بیماری و عواملی که برروی آن موثر است توجه می شود. با توجه به این که تاثیر تالاسمی و عوارض ناشی از آن برروی کیفیت زندگی از دیدگاه کودکان بیمار هنوز ناشناخته باقیمانده است لذا این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی کودکان مبتلا به تالاسمی در چهار حیطه فیزیکی، اجتماعی، عاطفی و مدرسه در مقایسه با گروه کنترل انجام شد.
    روش
    در این تحقیق 40 کودک مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بخش بیماری های خاص بیمارستان بعثت سنندج که برای درمان و مراقبت مراجعه می کردند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند همچنین 40 کودک سالم همکلاسی این کودکان که از نظر سن، جنس، وضعیت تحصیلی همسان با این کودکان بودند به عنوان شاهد انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی مشتمل بر دو بخش، بخش اول مشخصات دموگرافیک با 9 سوال و بخش دوم 23 سوال کیفیت زندگی در چهار بعد جسمانی، اجتماعی، عاطفی و مدرسه بود. که توسط پژوهشگر تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS v.14 و سطح معناداری 5% مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش با میانگین و انحراف معیار به ترتیب برابر با 26/4±2/13 سطح سواد اکثریت کودکان (45%) درصد راهنمایی و دبیرستان و سطح تحصیلات پدر (50% بی سواد) و مادر (5/34%) در سطح ابتدایی، اکثریت (5/67%) ساکن شهر و بدون خانه شخصی (40%) و وسیله نقلیه شخصی (70%) بودند. نتایج در رابطه با کیفیت زندگی کودکان نشان داد که با (05/0p<) کیفیت زندگی در چهار حیطه فیزیکی، عاطفی، اجتماعی و مدرسه کودکان مبتلا به تالاسمی به طور مشخص پایین تر از گروه کنترل بود. در کل مقایسه کیفیت زندگی کودکان مبتلا به تالاسمی 69/0±4/1 و در کودکان سالم 14/0±096/0 بود و آزمون آماری t ارتباط معناداری را نشان داد (000/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد کودکان و نوجوانان مبتلا به تالاسمی دارای مشکلاتی در کیفیت زندگی در هر چهار بعد جسمی، اجتماعی، عاطفی و مدرسه هستند، لذا برنامه ریزی به منظور ارتقای سطح بهداشت روان و شرکت در فعالیت های اجتماعی و ارایه مشاوره های لازم در زمینه روان شناسی تحصیلی و آموزش راه کارهای سازگارانه در کنار ارایه خدمات کلینیکی و درمانی در یک مرکز نزدیک محل سکونت بیماران، می تواند باعث افزایش سطح کیفیت زندگی این کودکان شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کودک مبتلا به تالاسمی ماژور، کودک سالم
|
  • A. Hhachian, Dr H. Manoochehri, Dr M. Pazargadie, Dr A. Akbarzadeh Baghban Pages 1-9
    Introduction
    The objective of this study was to explain the perspectives of managers regarding change management in nursing and midwifery faculties.
    Methods
    This study was conducted according to the qualitative approach; in fact، a descriptive exploratory method was applied with triangulation. Snow ball sampling method was used. Subjects composed of managers in nursing schools in Tehran and the inclusion criterion was at least 1-year experience. In qualitative phase، no variable was measured. Data were gathered by semi-structured interviews in which a guide and field notes were used. Data were saturated after observing the repetition of codes. Content analysis was used for data analysis. The trustworthiness was achieved by a prolonged field experience، member check، peer check and sharing the content with two experts in qualitative research.
    Results
    Ten participants (7 females and 3 males) between 38 and 54 were interviewed. 2 of them had Master degree and 8 with Ph. D of nursing; only 3 of them were in high-level management of their faculties. After interviews، 124 conceptual codes، 15 sub concepts and 3 core concepts were extracted.
    Conclusion
    Accordingly، the concept of change management was postulated as the purpose of this study. Furthermore، its influencing factors were identified. The implication of the study is in the faculties of nursing and midwifery to use the model according to organizational culture.
    Keywords: Change management, change, nursing school
  • R. Bazregar, Dr H. Khankeh, Sh Ahmadi, Dr Ma Hosseini, Dr M. Rahgozar, Mj Moradian Pages 10-18
    Introduction

    Disaster management role in the acquisition of hospital preparedness for responding to disasters plays. Coordination is the most problem of disaster management in Iran. Therefore in this study، Coordination Based Disaster Response Model as a practical solution، was investigated. The aim of the present study was The Evaluation of application of Coordination Based Disaster Response Model in Rajaye Hospital Disaster Preparedness in 1388.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study in Shiraz Shahid Rajaye، the study population consisted of all members of the Committee Against Crisis (15). The data were collected using Khankeh checklist that the validity and reliability was investigated (P=0. 86). Bigining perform earthquakes Table top maneuver in simulated condition and «disaster preparedness» questionnaire complete (baseline) than one-day disaster management workshop and the establishment of disaster management model based on coordination were preformed. A month after workshop، hospital preparedness measured by first questionnaire. Information obtained by using descriptive statistics were compared.

    Results

    Research findings show that scores in all sections of the questionnaire (coordination، planning، organization، training، and…) have increased. The total score of 29. 56 in pre test was increased to 86. 84 in post test (P<0. 05).

    Conclusion

    Results of this study showed that the use of Coordination Based Disaster Response Model increase hospital preparedness، with regard to the important role of nurses in disaster management this model can be used by nursing managers.

    Keywords: Hospital preparedness, disaster management, coordination
  • M. Moradi, N. Mehrdad, S. Nikpour, H. Haghani, F. Sharifi Pages 19-25
    Introduction
    Heart failure is one of the most common cardiovascular disorders. In this disease heart is disable to perfusion، insufficient perfusion lead to many symptoms in this patients. Each of these symptoms in some patients is deprived from the suitable sleep. Sleep is a vital and effective element in the health and quality of life in these patients. The purpose of this study is to assess of relationship between sleep quality and quality of life in patients with chronic heart failure.
    Methods
    In this cross-correlation study، 200 patients with chronic heart failure in two teaching university hospital of Tehran university of medical sciences was selected using sampling with proportional allocation. Data were collected using from demographic questioner، Pittsburgh sleep quality index and Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire and then were analyzed using the SPSS software and statistical tests.
    Results
    Sleep quality، with some aspects of health related quality of life including physical limitations (P<0. 000)، symptoms (P<0. 001)، social functioning (P<0. 000)، quality of life، (P<0. 011) as well as general health related quality of life (P<0. 000) has a significant relationship.
    Conclusion
    Considering that sleep quality are associated with health-related quality of life. Community health care providers especially nurses had to more than before attention to sleep quality in these patients.
    Keywords: Sleep quality, quality of life, heart failure
  • Mr Movaghari Sadatmahale, M. Amir Hosseini, R. Movaghari, Sh Rahimi Pages 26-36
    Introduction
    Nurses play various roles and have various responsibilities in helping patients or other members of the family. This study aimed at assessing Nursing staffs point of view of Roles and activities at hospitals affiliated to the Tehran university of Medical sciences، 2007.
    Methods
    Using descriptive analytic study method، 102 male and female members of the Nursing staff، systematic randomly chosen. The data were collected using a questionnaire consisting demographic characteristics and related to the clinical roles all statistics were computed by the SPSS v. 16 descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that; Ability to clinical procedures 1% poor، 5. 9% Average، 46. 1% Good، 47. 1% excellent، and 22. 5% of nurses be lives the most important reason for not doing clinical role are fatigue and hard working. There were significant correlations between demographic characteristic (age، sex، unit home). and the other were not any significant correlations between demographic characteristic of participants.
    Conclusion
    The findings suggested that competence of the Nurses in performing most of roles was sufficient In addition some factors such as frustration، lack of on the job training، insufficient number of personnel. Lack of proper facilities، and insufficient income…، have a great impact on nurses and the removal of obstacles in the performance of their duties.
    Keywords: Perspective, nurses roles
  • L. Nikfarid, T. Ashktorab Pages 37-46
    Introduction
    A Nurse Practitioner (NP) is has completed graduate-level education (either a Master of nursing or Doctor of Nursing Practice degree). The core philosophy of the field is individualized care that focuses on patients'' conditions as well as the effects of illness on the lives of the patients and their families. NPs make prevention، wellness، and patient education priorities. In addition to health care services، NPs conduct research and are often active in patient advocacy activities. In Iran، formal and academic education of NP has recently added to nursing education curriculum of some nursing colleges. The aim of this study is exploration about understanding of NICU NP students about situation of this new discipline in Iran in comparison with what they know about their profession in the world.
    Methods
    A qualitative study was conducted using a content analysis approach. Convenience sampling was employed to select 8 nursing master degree students of NICU studying in nursing schools of Tehran public universities، Tehran، Iran. Data were collected through semi-structured interviews، which were tape recorded and transcribed verbatim. Data were analyzed using descriptive content analysis approach according to Graneheim and Lundman method.
    Results
    Eight subthemes and 2 themes emerged from data analyses. Subthemes include «necessity of profession»، «positive attitude»، «conditional success for future»، «professional empowerment»، «no proportional current curriculum»، «frustration after enterance»، «unprepared of clinical fields for profession» and «the power of clinical experience». Two themes were ''role ambiguity'' and «conditioned success».
    Conclusion
    It seems that in the opinion of participants for successful assurance of this newly profession field in Iran there is necessary to structural modifications in education and clinical management fields and without professional empowerment theris no any clear vision for their future professional career. Also the findings of this study can provide a base for further researches on this subject.
    Keywords: Qualitative research, neonatal intensive care nurse practitioner students
  • M. Shokati Ahmad Abad_P. Hasani H Manoochehri Pages 47-56
    Introduction
    During of caring of comatose patients، caregivers involve in a lot of factors which effect on caring. This caring is a holistic care undergoing caregiver’s preferences. Our purpose was to examine the effective factors on comatose patient’s caring.
    Methods
    Van Manen’s conception of hermeneutic phenomenology with purposeful sampling of caregivers of comatose patients was used in Tehran in 2012. The data were collected through 10 semi-structured interviews and were analyzed using Van Manen’s phenomenology.
    Results
    The participants were 5 males and 5 females، 8 nurses and 2 family members and working in critical care units between 6 and 23 years and working as a teacher. 7 essential sub themes were elicited: effective communication، mutual satisfaction، Depression and disappointment of caregiver، Hopefulness of caregiver، Guilty feeling of caregiver، Belief of death in caregiver and Compassion and sympathy then were classified into 1 theme: caregiver’s preferences. This caring means that the caregivers have to realize، percept، understand and evaluate of the caring because the comatose patients are unable to do them. The trustworthiness of sub themes and themes were achieved in our study.
    Conclusion
    The caring in coma is a holistic care and the caregiver is instead of comatose patient. To enhance caring process and to achieve our goals، we created an assessment tool based on the findings of our study; it seems that the results can be used in this regard.
    Keywords: Coma, caring, hermeneutic phenomenology
  • M. Esmaeili, S. Maleki, M. Shoghi, F. Azizi, S. Moghimi Pages 57-64
    Introduction
    Coronary Artery Disease as a common health problem in the world that being affected to myocardial infarction is larger than health population. Increased knowledge and attitudes in this patients has significant role in reduse prehospital delay and nursing education has a significant role to reach in goal. This study assess the effect of nursing education on knowledge، attitude and beliefs in coronary artery disease to response to symptoms of myocardial infarction.
    Methods
    This study is a Randomized Clinical trial. Research samples are 170 patients with one of the coronary artery disease that selected by convenience sampling and allocated to equal group (experiment and control) with block randomization. Results from study analized with descriptive statistics and chi-square، dependent and paired t test.
    Results
    Results from study show that increased mean score of knowledge، attitude and beliefs in experimental group after nursing intervention. Also there is significant differences between knowledge، attitude and belief score before and after intervention (P=0. 00).
    Conclusion
    Nursing education programs have a significant role to improve knowledge، attitude and beliefs in cardiac patients. Thus attention to nursing education is nessessery to reduce prehospital delay.
    Keywords: Knowledge, attitude, beliefs, nursing education, myocardial infarction, coronary artery disease
  • A. Ghahramani, F. Kamrani, Sh Mohamadzadeh, M. Namadi Pages 65-72
    Introduction
    Heart failure، one of the most common chronic diseases and major causes of mortality in the world with high prevalence of progressive with hospital admissions are unpredictable. Self care one important aspect of treatment in patients with heart failure. Self-care education، is necessary part of the comprehensive plan of care for patients during hospitalization to be exposed. This study aimed to determine the effect of educational interventions on knowledge، performance and readmission in heart failure patients was conducted in Ardabil.
    Methods
    This randomized clinical trial، a total of 44 samples from patients with heart failure hospitalization Sabalan and Emam Khomeini (RA) Ardabil gradual sampling were selected randomly in two groups case (n=22) and control (n=22) were studied. Patient groups، for four 20-minute sessions were trained by the researcher. Data from the questionnaires and during interviews with patients before and after the intervention were collected.
    Results
    Data using SPSS version 16 software and using descriptive statistics and chi-square، independent t-test and the paired t-test were analyzed. Results indicate that after training، mean knowledge score in case group 89. 60±5. 95 in control group 62. 47±8. 84، mean performance score in case group 80. 75±3. 7 in control group 54. 78±6. 24، readmission rates in case group 15. 8 with a mean and standard deviation of 1±0. 15 and in control group 42. 1 percent with a mean and standard deviation of 1. 37±0. 37 based on independent t-test mean knowledge and performance with P=0. 0001 in the two groups had significant differences، but the amount Readmission Based on independent t-test with P>0. 05 is not significant.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that educational programs implemented to promote awareness، self-care behaviors and decrease readmission of patients is effective. Therefore، planning authorities and health team members and provide educational services to patients with a purpose Improve self care behaviors can be largely prevented the readmission of patients and obviously it helped the family economy and society will and obviously it helped the family economy and society will And recommended the education of the patient privacy and the privacy will be respected.
    Keywords: Education, self care, knowledge, performance, readmission, heart failure
  • M. Rezvani Amin, A. Jalalodini, N. Yosefian, M. Nazem Zadeh, Z. Pournamdar Pages 73-79
    Introduction
    Low back pain is a complaint in communities. Low back pain has negative effects on different aspects of the patient، s lives. Different methods used for reduction effects. Foot reflexology causes pain and disability reduction. This study conducted to examines effects of foot reflexology on disability in patients with low back pain.
    Methods
    This study was clinical trial study and 3 groups. This study conducted 150 men with low back pain returnee to Baghiatallah hospital in Tehran. First men patients were selected by purposive sampling and then they with random allocation method had been divided into three groups: Experimental (foot reflexology was applied in real points once a week for three week)، placebo (sham foot reflexology was applied low pressure in all points once a week for three weeks) and control (without any intervention). Dates were collected by demographic questionnaire and Roland-Morris Disability Questionnaire. For analyze of data used SPSS v. 18 and variance q squre.
    Results
    The results indicated that disability before intervention in 3 groups not differences significant (P>0. 05) but after intervention Variance showed mean of disability reduced in three groups (P<0. 05).
    Conclusion
    In conclusion، the study showed foot reflexology effects of reduction of disability. So proposes for nurses to use foot reflexology for reduction of disability in patients with low back pain.
    Keywords: Chronic low back pain, food reflexology, disability, nurse
  • N. Masoumi_Sh Jafrodi A Ghanbari_Sm Ebrahimi E Kazem Nejad_F. Shojaee_Sf Sharafi Pages 80-86
    Introduction
    Cognitive disorders are one of geriatrics outcomes that can cause a vast spectrum of disorders in older people. This change in cognitive function may see as an early sign before behavioral manifestations. Thus early diagnosis in high risk older people can be an important step in prevention in cognitive disorders and disabilities in this population. The purpose of this study is assessment of older people cognitive status based on demographic characteristics.
    Methods
    This study is a cross-sectional، descriptive study that was conducted in 1389-1388 in Rasht. 194 older people that retired form governmental organization participate in that and were selected in regular randomized sampling. The instrument for gathering data was Mini Mental State Examination (MMSE) that has 5 parts in orientation، data recording، concentration and calculation، remembering and verbal skills. Data were assessed after gathering and were analyzed by SPSS v. 16 and Kruskal Valise، Man Whitney U and Spear man statistical test.
    Results
    The findings showed that among 194 older people 70. 6 percent were man and 29. 4 percent were women. 91 percent of illiteracy older people had normal cognitive status، 7. 5 percent of them had mild cognitive disorder and 1. 5 percent of them had moderate cognitive disorder. Among graduate persons، 82 percent had normal cognitive status، 17. 3 percent had mild cognitive disorder and 0. 8 percent had moderate cognitive disorder. Among demographic character (age، sex، marries، education and morbidity) cognitive status has a significant correlation with age (P<0. 03)، marriage status (P<0. 002) and education (P<0. 0001).
    Conclusion
    The study showed that cognitive status assessment by health care professionals can help in detecting the high risk patients and promote their caring. Moreover it can help to potential senilement health care and help to delay in starting and progressing cognitive disorders among older people.
    Keywords: Elders, cognitive status, MMSE
  • Sh Khaledi, G. Moridi, S. Valiee Pages 87-94
    Introduction
    Morbidity and mortality of Thalassemia significantly reduced and nowadays there are more attention to the quality of life and related factors. Considering that thalassemia and its complications impact on quality of life of children، it is still unknown. The aim of this study was investigation of quality of life of Thalassemic children in four domains of physical، social، emotional and school، that compared with the control group.
    Methods
    Thalassemic children (n=40) referred to the special diseases center of Besat hospital selected. Also، healthy children (n=40) that was matched based on age، sex and education selected from their classmate as control group. The standard quality of life questionnaire consisted of two sections used for data collection، the first section included demographic questions (n=9)، second section included 23 questions about the quality of life in four dimensions: physical، social، emotional and school. Data analyzed by SPSS v. 14 software. Kolmogorov-Smirnov test used for testing normality of the distribution.
    Results
    The mean age of subjects with mean and standard deviation were respectively 13. 2±4. 26، level of education of the majority of children (45 percent) were elementary school and 50 percent of their fathers were illiterate and 34. 5 percent of mothers in elementary level. The majority (67. 5 percent) of residents were without private homes (40 percent) and personal vehicles (70 percent). Results related to the quality of life showed that children the quality of life in four domains of physical، emotional، social، and school children with specific thalassemia was lower than control group (P<0. 05). Total quality of life in were 1. 4±0. 69 in children with thalassemia and 9. 6±0. 14 in healthy children، t-test showed a significant statically relationship (P=0. 000).
    Conclusion
    The results showed that children with thalassemia have problems with the quality of life in four domains of physical، social، emotional and school. Therefore planning to promote mental health، participation in social activities، providing the necessary consultations and adaptive solutions along with clinical and therapeutic services in this patients center patients can increase their quality of life.
    Keywords: Quality of life, children, Thalassemia