فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 236 (هفته دوم تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/14
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • نصیر عارف خواه، سیمین تقی پور، مرتضی یوسفی*، محمود رفیعیان، شیما دانش پور، حسین یوسفی دارانی صفحه 1
    مقدمه

    تریکوموناس واژینالیس انگل فلاژله داری است که باعث ایجاد واژینیت تریکومونایی، یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی، می شود. درمان اصلی، استفاده از داروی مترونیدازول می باشد که علاوه بر افزایش مقاومت دارویی، عوارض و اثرات جانبی بسیاری داشته است. با توجه به آثار ضدمیکروبی گیاه مخلصه، در پژوهش حاضر، اثر این گیاه بر روی تریکوموناس واژینالیس مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    عصاره ی مخلصه به روش پرکولاسیون تهیه شد. در لوله های آزمایش حاوی محیط کشت انگل، غلظت های متفاوت عصاره ی مخلصه اضافه شد. در لوله های آزمایش دیگر نیز مترونیدازول و یا حلال عصاره به عنوان شاهد اضافه گردید. سپس، به تمام محیط ها 104 عدد انگل زنده اضافه و در دمای 37 درجه ی سانتی گراد نگهداری شد. تمام لوله ها هر 24 ساعت از نظر رشد انگل بررسی گردید. برای این منظور، از هر لوله ی آزمایش ده میکرو لیتر برداشته و زیر میکروسکوپ، تعداد انگل و میزان فعالیت آن بررسی شد.

    یافته ها

    انگل در غلظت های 5، 8، 10 و 4 میلی گرم بر میلی لیتر گیاه مخلصه رشد نکرد؛ این یافته همانند اثر مترونیدازول بود. این اثر، در غلظت های 2 و 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر نیز بسیار زیاد و قابل مشاهده بود.

    نتیجه گیری

    گیاه مخلصه اثر بسیار قوی بازدارندگی بر رشد تریکوموناس دارد و می تواند به عنوان دارویی جایگزین در نظر گرفته شود؛ تحقیقات بیشتری در مورد این یافته پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مخلصه، تریکوموناس، ضد انگلی، عصاره ی هیدروالکلی
  • ندا ادیبی، کتایون شفیعی*، بهروز ایزدی، حمید افشار، رضا باقریان سرارودی صفحه 2
    مقدمه

    مشکلات روان شناختی در بین بیماران پوستی شایع است؛ در بین این بیماری ها، اختلالات خلقی از سایرین بارزتر است. بیماری های پوستی می توانند باعث کاهش اعتماد به نفس فرد شوند؛ به گونه ای که حتی افزایش خودکشی موفق، اقدام به خودکشی و فکر کردن به آن در بین این بیماران گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی نیم رخ روان شناختی بیماران مبتلا به ضایعات پوستی مراجعه کننده به درمانگاه های پوست بود.

    روش ها

    در این مطالعه ی مقطعی- توصیفی، 250 بیمار 16 تا 60 ساله دارای ضایعه ی پوستی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس وارد مطالعه شدند. از پرسش نامه ی سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسش نامه ی مقیاس افسردگی و اضطراب بیمارستانی (HADS) جهت تعیین وضعیت نیم رخ روان شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، 2χ، Kruskal-Wallis، ضریب همبستگی Spearman، Mann-Whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مشکلات روان شناختی بر اساس GHQ-28 شیوع 60 درصدی نشان داد؛ اختلال عملکرد اجتماعی، اضطراب و بی خوابی، علایم جسمانی و در نهایت افسردگی، به ترتیب بیشترین میانگین و شیوع را به خود اختصاص دادند. پرسش نامه ی HADS میزان شیوع اختلال روان شناختی را در زیرمجموعه های اضطراب و افسردگی به ترتیب 6/27 و 8/27 درصد نشان داد. سن و جنس با وضعیت نیم رخ روان شناختی رابطه ای نداشتند؛ ولی تاهل و محل ضایعات پوستی با وضعیت نیم رخ روان شناختی به طور معنی داری مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه همراهی قابل توجه ضایعات پوستی را با ناخوشی های روان شناختی و وضعیت سلامت روان نشان می دهد. با توجه به شیوع بیماری های پوستی، توجه به مسایل روان شناختی در بیماران مراجعه کننده جهت پیش گیری و درمان اختلالات احتمالی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: نیم رخ روان شناختی، پرسش نامه ی سلامت عمومی (GHQ، 28)، پرسش نامه ی مقیاس افسردگی و اضطراب بیمارستانی (HADS)، ضایعه ی پوستی
  • عبدالرضا دارایی، علی اصغر غفاری زاده، بتول هاشمی بنی، رسول صالحی، محمد صالحی، وحید بهرام بیگی * صفحه 3
    مقدمه

    بافت استخوان توانایی رشد و ترمیم را دارا می باشد، اما این توانایی با افزایش وسعت صدمات استخوان محدود می شود. تاکنون، روش های جایگزینی موجود هر یک دارای معایبی بوده است. به تازگی، سلول های بنیادی مزانشیمی به خاطر کاربرد در مهندسی بافت استخوان از اهمیت بالایی برخوردار شده اند. این سلول ها توانایی تمایز به استئوبلاست سلول های اصلی استخوان را دارا می باشند. ژن Cbfa1 (Core binding factor alpha 1) یکی از اصلی ترین ژن های دخیل در استخوان زایی است. در این مطالعه، به بررسی روند بیان ژن Cbfa1 طی دوره ی تمایزی استئوژنیک پرداختیم تا اثر تغییرات آن را روی تمایز این سلول ها تعیین کنیم.

    روش ها

    پس از نمونه گیری و جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمی از بافت چربی، کشت این سلول ها انجام شد. پس از پاساژ سوم، تمایز استئوژنیک این سلول ها به انجام رسید و سلول ها به مدت 7، 14، 21 و 28 روز در محیط تمایزی کشت داده شدند. تصدیق تمایز با استفاده از رنگ آمیزی von Kossa صورت پذیرفت. پس از به دست آوردن سلول ها، تخلیص RNA تام سلولی و ساخت cDNA، با استفاده از روش Real-time PCR، میزان بیان ژن Cbfa1 در استئوبلاست های حاصل از تمایز استئوژنیک مشخص گردید.

    یافته ها

    افزایش قابل توجهی در بیان ژن Cbfa1 در طی دوره ی تمایزی از روز 7 تا روز 28 در استئوبلاست های تمایز یافته از سلول های بنیادی مزانشیمی دیده شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، با بیشتر قرار گرفتن سلول های بنیادی مزانشیمی در محیط استئوژنیک، این سلول ها شباهت بیشتری به سلول های استئوبلاست طبیعی از نظر بیان ژن Cbfa1 پیدا خواهند کرد؛ هر چند، این میزان بیان کمتر از بیان ژن Cbfa1 در استئوبلاست های طبیعی می باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از چربی، استئوبلاست، ژن Cbfa1
  • داریوش شکری، سعیده زاغیان، حسین فاضلی، سینا مباشری زاده، بهروز عطایی صفحه 4
    مقدمه
    علاوه بر مطرح بودن باکتریوسین ها به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک های مرسوم، کاربرد رایج آن ها به عنوان ماده ی نگه دارنده و محافظ در صنایع غذایی است. هدف از این مطالعه، جدا سازی و خالص سازی باکتریوسین های مقاوم به اشعه ی ماورای بنفش (Ultraviolet یا UV) از سویه های انتروکوک بود که بر ضد باکتری لیستریا منوسیتوژنز فعال باشند.
    روش ها
    سویه های باکتری انتروکوک از نمونه های مختلف بالینی جدا سازی و شناسایی شدند و تولید باکتریوسین در آن ها علیه سویه های باکتری لیستریا منوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. یک ایزوله ی باکتری انتروکوک، که دارای تولید قابل ملاحظه ی باکتریوسین بر علیه همگی سویه های لیستریا منوسیتوژنز مورد مطالعه بود، به روش فنوتیپی و بیوشیمیایی و نیز روش ملکولی 16SrRNA مورد شناسایی قرار گرفت و در سایت NCBI (National Center for Biotechnology Information) ثبت گردید. در مرحله ی بعد، این باکتریوسین خالص سازی شد و اثرات آنزیم های مختلف پروتئولیتیک و نیز تیمارهای pH، حرارت و اشعه ی ماورای بنفش بر روی آن مورد بررسی قرار گرفت؛ وزن ملکولی آن نیز به روش SDS-PAGE مشخص گردید.
    یافته ها
    از 70 سویه ی مختلف انتروکوک جدا سازی شده، 5 ایزوله ی انتروکوک دارای اثر مهاری بر علیه سویه های لیستریا منوسیتوژنز بود که از این میان، یک ایزوله بر ضد هر چهار سویه ی لیستریا منوسیتوژنز مورد مطالعه، دارای اثر مهاری بود. بر اساس نتایج تعیین توالی 16SrRNA این ایزوله، مشخص شد که این باکتری، یک سویه از انتروکوک فاسیوم بود که به نام DSH20 و با شماره ی دسترسی JX567733.1در سایت NCBI به ثبت رسید. آنزیم های پروتئولیتیک استفاده شده باعث از بین رفتن فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسین گردید که تاییدی بر پروتئینی بودن این ترکیب بود. باکتریوسین تولیدی به اثر درجه ی حرارت بالا، تغییرات pH و اشعه ی ماورای بنفش مقاوم بود. وزن ملکولی باکتریوسین جدا سازی شده به روش SDS-PAGE در حدود 35 کیلودالتون تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    خصوصیات بیوشیمیایی باکتریوسین مورد مطالعه از قبیل پایداری حرارتی، مقاومت به اشعه ی ماورای بنفش و pH بسیار قابل توجه بود. توانایی بالقوه ی این باکتریوسین، آن را به عنوان ترکیب ضد میکروبی جایگزین علیه لیستریا منوسیتوژنز و نیز نگه دارنده ی غذاهای تخمیری مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: باکتریوسین، انتروکوک مقاوم به وانکومایسین، لیستریا منوسیتوژنز، بیماری لیستریوز
  • محسن میناییان، ژاله ورشوساز، نفیسه خالقی اصفهانی صفحه 5
    مقدمه
    سیلیبین جزء اعظم (80-70 درصد) سیلیمارین و فعال ترین فلاونولیگنان بیولوژیک آن است. این ترکیب دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی می باشد. مطالعات قبلی نشان داده است که نانوذرات به طور موثری می توانند توسط ماکروفاژها، که در فرایند التهاب کولیت اولسراتیو نقش دارند، بلعیده شوند. به علاوه، با کاهش اندازه ی ذره ای، برداشت ذره به درون سلول های روده ای افزایش می یابد و ذرات می توانند روی نواحی متاثر از التهاب مستقر شوند. در این مطالعه، اثربخشی نانوذرات حاوی سیلیبین روی کولیت اولسراتیو تجربی در رت ارزیابی شد.
    روش ها
    نانوذرات مورد مطالعه، شامل 15 میلی گرم سیلیبین بارگیری شده روی 15 میلی گرم پلیمر پلی(اتیل آکریلات-کو-متیل متاکریلات-کو-تری متیل آمونیوم اتیل متاکریلات) با میانگین اندازه ی ذره ای 109 نانومتر بود؛ این ذرات، جهت دارورسانی اختصاصی به کولون، توسط 20 درصد وزن به وزن (w/w) پلیمر پلی(متیل آکریلات-کو-متیل متاکریلات-کو-متاکریلیک اسید) روکش داده شد. پنج گروه جداگانه ی رت، برای 36 ساعت در حالت روزه داری نگهداری شدند و سپس، با اسید استیک 4 درصد به آن ها کولیت القا شد. درمان 2 ساعت قبل از القای کولیت شروع و به مدت 5 روز، روزانه یک بار ادامه یافت. گروه های مورد مطالعه شامل نانوکپسول های حاوی mg/kg 75 سیلیبین، نانوکپسول های فاقد سیلیبین، دگزامتازون mg/kg 1، نرمال سالین ml/kg 2 و گروه رت های سالم بود. 24 ساعت بعد از آخرین دوز، بافت کولون جدا گردید و بررسی های ماکروسکوپیک، هیستوپاتولوژیک و تعیین فعالیت میلوپراکسیداز، سطح TNF-α (Tumor necrosis factor alpha) و IL-6 (Interleukin 6) در بافت کولون انجام شد.
    یافته ها
    نانوکپسول های سیلیبین در کاهش التهاب و شدت زخم موثر بود؛ در حالی که نتوانست از لحاظ آماری مساحت زخم را کاهش دهد. نسبت وزن به طول کولون مرطوب (W/L) در گروه دگزامتازون و نیز گروه نانوکپسول های سیلیبین به داده های حاصل از گروه سالم نزدیک بود. بررسی میکروسکوپیک گروه نانوکپسول های سیلیبین التهاب خفیف تا متوسط لایه ی موکوسی و حداقل آسیب کریپتی را نشان داد؛ به طوری که، نتایج حاصل از آن به طور معنی داری با گروه شاهد تفاوت داشت. درمان با نانوکپسول های سیلیبین موجب کاهش فعالیت میلوپراکسیداز و همچنین، سطح TNF-α و IL-6 در مقایسه با گروه شاهد گردید.
    نتیجه گیری
    نانوکپسول های پلی(اتیل آکریلات-کو-متیل متاکریلات-کو-تری متیل آمونیوم اتیل متاکریلات) حاوی سیلیبین می تواند به عنوان جایگزین مناسب با خاصیت آنتی کولیت برای داروهای فعلی (مثل مزالازین) در نظر گرفته شود. در هر حال، به مطالعات بیشتری برای تایید این فرضیه، به منظور استفاده در کلینیک، نیاز است.
    کلیدواژگان: نانوکپسول های سیلیبین، کولیت اولسراتیو، فعالیت میلوپروکسیداز، TNF، α، IL، 6، رت
|
  • Nasir Arefkhah, Simin Taghipur, Morteza Yousefi, Mahmoud Rafeiean, Shima Daneshpur, Hossein Yousefi Page 1
    Background

    Trichomonas vaginalisis a flagellate parasite causing vaginosis as a common sexual transmitted disease. Metronidazole is the drug of choice for this disease; but due to its side effects it is necessary to search for an alternative drug. In this study، the effect of Tanacetum parthenium on Trichomonas vaginalis was investigated.

    Methods

    Using percolation method، hydro-alcoholic extracts of Tanacetum parthenium was prepared. The extract was dried using vacuum rotary evaporator. Different doses of the extract were added to 8 tubes containing culture medium of Trichomonas vaginalis; metronidazole was added to 1 tube. Finally، 104 Trichomonas vaginalis was added to each tube. Every 24 hours for 3 days، the tubes were seen for count and motion of the parasite under the microscope.

    Findings

    In concentrations of 4، 5، 8 and 10 mg/ml of Tanacetum parthenium، the parasite did not grow. The effect of the extract on Trichomonas vaginalis was similar to the effect of metronidazole.

    Conclusion

    Tanacetum parthenium has efficient effect against Trichomonas vaginalis growth in culture medium; so، this herb can be considered as alternative drug for methronidazole.

    Keywords: Tanacetum parthenium, Trichomonas vaginalis, Hydro, alcoholic extract
  • Neda Adibi, Katayoun Shafiei, Behrooz Izadi, Hamid Afshar, Reza Bagherian-Sararoudi Page 2
    Background

    High psychiatric disorders frequency، especially mood disorders، among patients with skin diseases has been proved. Skin diseases can reduce the self-esteem and more suicidal thought and commitment have been reported among these patients. The aim of this study was to evaluate the psychological profile of patients with skin diseases.

    Methods

    In this cross-sectional study، 250 patients with skin lesions aged from 16 to 60 years were submitted to survey by random convenience sampling. General health questionnaire-28 (GHQ-28) and Hospital anxiety depression scale (HADS) were used for measuring psychological profile. Data were analyzed using Mann-Whitney، chi-square، independent-t، Kruskal-Wallis and Spearman correlation tests.

    Findings

    Psychiatric disorders prevalence، based on GHQ-28، was 60%. Social function disorder، anxiety and insomnia، somatic symptoms and depression had the higher average rank and frequency، respectively. HADS screening showed 27. 6% of prevalence for psychological profile problems and 27. 87% for anxiety and depression subscales. Sex and age had no significant correlation to the psychological profile of patients. On the other hand، the marriage status and body location of skin lesions were statistically correlated to psychological profile.

    Conclusion

    This study confirms the correlation between impaired psychological profile and skin lesions. With regards to high amount of outpatient refer to dermatology clinics، psychological consideration of dermatologic outpatients for preventive and probable therapeutic measurements is recommended.

    Keywords: Psychological profile, Skin Lesion, Hospital anxiety depression scale (HADS), General health questionnaire, 28 (GHQ, 28)
  • Abdolreza Daraei, Ali Asghar Ghafarizadeh, Batoul Hashemibeni, Rasoul Salehi, Mohammad Salehi, Vahid Bahrambeigi Page 3
    Background

    Bone is a tissue with high repair capacity; but، this ability dramatically is limited during irrecoverable bone and skeletal defects. Stem cell therapy is a promising approach for construction of bone tissue. Mesenchymal stem cells (MSCs) have been introduced as basic tools for bone tissue generation in tissue engineering. Core binding factor alpha 1 (Cbfa1) is one of the main genes involved in osteogenesis. Since relative expression of Cbfa1 in differentiated osteoblasts from adipose derived stem cells is unknown، this study aimed to evaluate the gene expression pattern of Cbfa1 in adipose derived differentiated osteoblasts in 4 different time intervals.

    Methods

    Real-time PCR was used for studying the gene expression of Cbfa1 in human normal osteoblasts and adipose derived osteogenic osteoblasts at the days 7، 14، 21 and 28.

    Findings

    There was a progressive increase in Cbfa1 expression over the differentiation period of adipose derived mesenchymal stem cells (ADSCs) from day 7 to day 28. Differentiated osteoblasts expressed Cbfa1 lower than native osteoblasts (P < 0. 05).

    Conclusion

    ADSCs are an attractive source for engineering a new bone tissue. According to our results، adipose derived differentiated osteoblasts express candidate gene at least on day 7 of culture. Our study indicates that longer treatment of ADSCs in osteogenic medium confer better osteoblastic properties to these cells.

    Keywords: Adipose derived mesenchymal stem cell, Core binding factor alpha 1 (Cbfa1), Osteoblast
  • Dariush Shokri, Saeideh Zaghian, Hossein Fazeli, Sina Mobasherizadeh, Behrooz Ataei Page 4
    Background
    Furthermore application of bacteriocins as alternates for antibiotics، they are fermented as food preservation currently. The aim of this study was isolation and purification of ultraviolet-resistant bacteriocins from enterococci strains active against Listeria monocytogenes.
    Methods
    Different strains of enterococci bacteria were isolated and identified from various clinical specimens and bacteriocin production were evaluated against strains of Listeria monocytogenes. An isolate of enterococcus bacteria that produce significant bacteriocin against all studied strains of Listeria monocytogenes was identified based on its phenotypical and biochemical properties as well as its 16SrRNA gene sequencing. In the next stage، this bacteriocin was purified and the effects of proteolytic enzymes، pH، temperature and ultraviolet radiation (UV) on its activity were tested and its molecular weight was determined by SDS-PAGE (Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis) method.
    Findings
    17 strains of enterococci were isolated and five isolates exhibited an inhibitory effect against Listeria monocytogenes strains and among them، one enterococcus had inhibitory effect against all four strains of Listeria monocytogenes. This enterococcus was identified as Enterococcus faecium strain DSH20 (access number: JX567733. 1). Using proteolytic enzymes led to the loss of antimicrobial activity; so، protein nature of it was confirmed. Bacteriocin production was resistant to UV، high temperature and pH changes. The molecular weight of the bacteriocin was at approximately 35 kilodaltons.
    Conclusion
    Biochemical properties of this bacteriocin، such as thermal stability، resistance to UV radiation and pH، were significant. These properties present it as an alternative of antimicrobial agents against Listeria monocytogenes and preserving of fermented foods.
    Keywords: Bacteriocin, Vancomycin, resistant enterococcus, Listeria monocytogenes, Listeriosis
  • Mohsen Minaiyan, Jaleh Varshosaz, Nafiseh Khaleghi Page 5
    Background
    Silibin is the major (70–80%) and the most active biological flavonolignan of silymarin with antioxidant and anti-inflammatory effects. Studies have shown that nanoparticles can effectively be swallowed by macrophages which are associated with inflammation procedure of ulcerative colitis. In addition, further reducing the particle size increases particle uptake into the intestinal cells and the particles could be deposited more effectively on affected areas. In the present study, nanoparticles of silibin were designed to evaluate their effectiveness on ulcerative colitis in rats.
    Methods
    Test nanoparticles consisted of 15 mg of silibin loaded in 15 mg of poly(ethyl acrylate-co-methyl methacrylate-co-trimethyl ammonium ethyl methacrylate) polymer with average particle size of 109 nm which had been coated by 20% w/w of poly(methyl acrylate-co-methyl methacrylate-co-methacrylic acid) polymer in order to deliver nanoparticles to colon specifically. Five separate groups of rats were fasted for 36 hours and then, colitis was induced with 2 ml of acetic acid 4%. Treatments were made for 5 days, once a day, started 2 hours before colitis induction. The designed groups were: nanocapsules containing 75 mg/kg silibin, nanocapsules without silibin, dexamethasone (1 mg/kg), normal saline (2 ml/kg) and normal group. 24 hours after the last administration, colon tissue was removed; macroscopic and histopathologic assessment, also determination of myeloperoxidase (MPO) activity, tumor necrosis factor alpha (TNF-α) and interleukin 6 (IL-6) levels were conducted.
    Findings
    Silibin nanocapsules were effective to diminish inflammation and ulcer severity while it was not able to reduce ulcer area statistically. Weight/length ratio in dexamethason and silibin nanocapsule group was close to that in normal group. Microscopic assessment of silibin nanocapsule group showed a mild to moderate inflammation of mucosa and minimal crypt damage as the values were significantly different from those of control group. Treatment with silibin nanocapsules resulted in decreasing of myeloperoxidase activity and also both levels of IL-6 and TNF-α compared to control group.
    Conclusion
    Poly (ethyl acrylate-co-methyl methacrylate-co-trimethyl ammonium ethyl methacrylate) nanocapsules of silibin could be considered as a suitable alternative for present drugs with anti-colitis property. However, more studies are needed to support this hypothesis for clinical use.
    Keywords: Silibin nanocapsules_Ulcerative colitis_Myeloperoxidase activity_Tumor necrosis factor alpha (TNF_α)_Interleukin 6 (IL_6)_Rat