فهرست مطالب

نشریه انرژی ایران
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا محسنی، مصطفی شکری صفحه 1
    انتشار گازهای گلخانه ای از عوامل اصلی تغییر اقلیم محسوب می شوند. بررسی ابعاد اقتصادی انتشار گازهای گلخانه ای و آثار محیط زیستی آن، بویژه در شرایط کنونی که حجم گازهای گلخانه ای با روند صعودی در حال افزایش است، اهمیت فراوانی دارد. در این مقاله، رابطه انتشار مهمترین گاز گلخانه ای یعنی دی اکسید کربن و تولید ناخالص داخلی سرانه و مصرف انرژی ایران طی سال های 1370 تا 1387 با استفاده از منحنی محیط زیستی کوزنتس مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به این نکته که در این مطالعه نحوه ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته دارای ابهام می باشد، از مدل رگرسیون فازی برای تخمین نوع ارتباط استفاده شده است، زیرا رگرسیون فازی بازه ای از مقادیر ممکن را برای متغیر خروجی تخمین می زند در حالی که رگرسیون کلاسیک تنها یک مقدار مشخص برای متغیر خروجی محاسبه می کند. نتایج بدست آمده از مدل رگرسیون فازی، حاکی از وجود یک الگوی کوزنتس ناقص در ایران است. بنابر نتایج بدست آمده، حداکثر میزان انتشار گاز دی اکسید کربن در سال 1387 معادل 269000 کیلوتن و حداقل میزان انتشار آن 204000 کیلوتن می باشد. آگاهی از حدود انتشار گاز دی اکسید کربن می تواند در سیاست های کلی و کلان مدیریت انتشار گازهای گلخانه ای، رهنمون های مفیدی ارائه دهد.
  • مجتبی مجاوریان، کاظم رزاقی صفحه 17
    رشد اقتصادی یکی از مهمترین شاخص های عملکرد اقتصادی دولت ها محسوب می شود. در این میان، کشورهای عضو اوپک که از وفور منابع نفتی برخوردارند، سعی دارند از آن در جهت رشد اقتصادی خود استفاده نمایند. لذا بررسی چگونگی اثرگذاری درآمدهای نفتی بر رشد این کشورها، ضروری است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین درآمدهای نفتی و رشد اقتصادی در منتخبی از اعضای اوپک شامل اکوادر، الجزایر، امارات، ایران، عربستان، قطر، کویت، نیجریه و ونزوئلا طی دوره 1981-2010، مبتنی بر مدل اجزاء خطا با بکارگیری داده های تابلویی می پردازد. فرضیه اصلی تحقیق این است که درآمدهای نفتی موجب رشد اقتصادی می شود. نتایج این تحقیق، در نهایت فرضیه فوق را برای تمامی کشورها رد می نماید و نیز نشان می دهد که اثر درآمدهای نفتی در کشورهای مختلف یکسان نیست. در مورد ایران و عربستان، رشد درآمدهای نفتی بیشتر، حتی منجر به کاهش رشد اقتصادی می شود که این امر، تاییدی بر نظریه نفرین منابع طبیعی است.
    کلیدواژگان: اوپک، درآمدهای نفتی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی، نفرین منابع
  • داود منظور، لیلی نیاکان صفحه 31
    به طور مرسوم، تامین خدمات انرژی در اکثر کشورهای در حال توسعه بهعهده انحصارگران بخش عمومی بوده است. ناکارایی در مدیریت تاسیسات بههمراه محدودیت های بودجه دولتی، کشورهای در حال توسعه را متمایل به تامین مالی برای ارائه خدمات از طریق بازارهای مالی بین المللی کرده است. تقاضای فزاینده انرژی و نرخ های بازدهی بالاتر در این کشورها باعث جذب سرمایه گذاران و وامدهندگان به این موقعیت جدید تجاری میشود. بهدنبال خصوصی سازی بخش تولید نیرو، دولت ها نقش خود را از تامین کننده اصلی، مدیر و بهره بردار به تسهیل کننده و مقرراتگذار در فرایندعرضه خدمات نیرو توسط بخش خصوصی تغییر داده اند.با افزایش فعالیت بخش خصوصی در کشورهای در حال توسعه، ریسک بایستی میان شرکای عمومی و خصوصی پروژه ها توزیع شود. در این مطالعه، روند کلی بازار خصوصی نیرو با تاکید بر تامین مالی و ساختار پروژه ها و مدیریت ریسک و تفاوت های محیطی پروژه در کشورهای در حال توسعه و ایران مورد بررسی قرار می گیرد. توجه به نقش مشارکتکنندگان در پروژه نظیر حامیان، عرضه کنندگان سوخت و تجهیزات، پیمانکاران ساختمانی و شرکت های بهرهبرداری و نگهداری در مدیریت ریسک، میزان اثرگذاری ریسک بر توسعه پروژه، سطح حمایت و تضمین دولت در مقابل ریسک های خاص و سازوکارهای کاهش ریسک ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: پروژه های خصوصی نیرو، تامین مالی، مدیریت ریسک، دولت
  • پیمان نادری صفحه 55
    در این مقاله، سیستم تولید پراکنده با استفاده از سیستم فتوولتائیک متصل به باتری تشریح شدهاست. به همین منظور، در ابتدا، سیستم فتوولتائیک معرفی و با اتصال یک مبدلDC/DC به عنوان کنترل کننده توان سیستم فتوولتائیک، یک مجموعه باتری نیز به خروجی مبدل وصل گردیده است. با در نظر گرفتن یک اینورتر 2 سطحی و همچنین اتصال آن به یک ترانسفورماتور سه فاز، یک بار محلی از طریق سیستم مذکور در شرایط اتصال به شبکه سراسری تغذیه گردیده و کل سیستم از طریق یک فیلتر و یک ترانسفورماتور توزیع، به شبکه سراسری با سطح ولتاژ بالاتر متصل شده است. با توجه به اینکه بیشینه توان در دسترس از سیستم فتوولتائیک، به میزان دما و تابش وابسته است، از یک شبکه فازی-عصبی آموزش دیده برای تخمین بیشترین توان قابل دریافت، استفاده شده تا همواره بیشینه توان از سیستم فتوولتائیک دریافت و از طریق کنترل سویچینگ مبدل DC/DC تنظیم گردد. از طرفی دیگر، کنترل کننده دیگری نیز برای کنترل توان تبادلی بین سیستم تولید پراکنده و شبکه سراسری طراحی گردیده که عمل تنظییم توان، با توجه به وضعیت شارژ باتری انجام می گردد. در نهایت، نتایج حاصل از شبیه سازی، کارایی ساختار پیشنهادی و کنترل کننده های طراحی شده را اثبات میکند.
    کلیدواژگان: سیستم فتوولتائیک، حالت شارژ باتری، فرم سوگنو، روش سویچینگ هیسترزیس
  • محمد بهرامی، علی اصغر حمیدی، آبتین عطایی، رضا قدسی، تندیس نجاتی صفحه 71
    سیستم های تولید توان از انرژی های تجدید پذیر باعث کاهش مصرف انرژی اولیه و انتشار آلاینده ها می شوند. چرخه رانکین آلی با استفاده از انرژی خورشیدی می تواند راه حلی مناسب برای تولید توان باشد. در این چرخه ها، سیالات عامل آلی جایگزین آب می شود. مطالعه فوق با استفاده از شبیه سازی ترمودینامیکی به تحلیل عملکرد چرخه رانکین آلی، انتخاب سیال عامل مناسب برای این چرخه ها می پردازد. در این مطالعه، منبع گرما کلکتور سهموی خطی خورشیدی با دمای °C260 در نظر گرفته شده است و سیستم 10 کیلو وات توان الکتریکی تولید می کند. تاثیر خواص دوازده سیال عامل مختلف بر بازده کلی چرخه بررسی شده است. خواص ترمودینامیکی و فیزیکی، اثرات زیست محیطی، ایمنی، در دسترس بودن و هزینه همگی ملاحظاتی هستند که برای انتخاب سیال عامل مهم می باشند. سیال نرمال دکین بالاترین بازده در چرخه ارائه می دهد و در نتیجه، باعث کمینه شدن سطح کلکتور می شود، ولی این سیال بالاترین حجم مخصوص بخار اشباع (چگالنده در مقیاس بزرگ) و پایین ترین فشار اشباع را در چگالنده (نفوذ گازهای غیر قابل چگالش) دارد. مناسب ترین سیالات برای این سیستم با توجه به تمام جنبه ها به ترتیب عبارتند از: R113، R123و ایزوپنتان. در مقایسه سه سیال، R113 بالاترین بازده و بیشترین اثرات مخرب را بر محیط زیست دارد، ولی سیال مناسبی از نظر ایمنی می باشد. ایزوپنتان کمترین بازده را دارد و بالاترین حجم مخصوص بخار، اما سیالی با فشار اشباع بالاتر از فشار جو و اشتعال پذیری بالا می باشد. R123 سیالی با بازده گرمایی بالا و اثرات مخرب زیست محیطی پایین می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، چرخه رانکین آلی، سیال عامل آلی، کلکتور سهموی خطی
  • حمیدرضا آرامی، مطهره مختاری یزدی صفحه 89
    هدف نوشتار حاضر معرفی مواد تغییر فاز دهنده و کاربرد آن در ساختمان به منظور ذخیره سازی و مصرف بهینه انرژی می باشد. در دهه های اخیر، مواد مذکور و ویژگی های منحصر بفرد آن در کشورهای پیشرفته مورد توجه قرارگرفته و این در حالی است که در کشور ما وجوه تحقیق و کاربرد آن ناشناخته مانده است. شناخت و بکارگیری مناسب قابلیت ها و خواص فیزیکی این مواد می تواند به طور طبیعی چندین ساعت در انتقال حرارت به ساختمان در ساعات اوج مصرف انرژی تاخیر ایجاد نماید. این مواد بدون استفاده از تجهیزات مکانیکی، به صورت هوشمندانه، و تنها از طریق تمایل ذاتی به تغییر فاز، به طور طبیعی خود را به نوسانات دمایی محیط تطبیق داده و کاهش مصرف انرژی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مواد تغییر فاز دهنده، ذخیره انرژی، ساختمان
  • میثم مرادقلی، سیدمصطفی نوعی صفحه 103
    در کنار سیستم های فتوولتائیک که انرژی تابشی خورشید را مستقیما به برق تبدیل می کنند، سیستم های فتوولتائیک/حرارتی قابلیت تولید همزمان برق و گرما را دارند. در این تحقیق، یک سیستم فتوولتائیک/حرارتی ساخته شده که از ترموسیفون هایی (لوله های گرمایی بدون فتیله) برای خنک کردن پانل فتوولتائیک در آن استفاده شده است. متانول با توجه به فشار بخار مناسب در بازه دمایی آزمایش ها به عنوان سیال عامل ترموسیفون ها به کار گرفته شد. نسبت پر شدن سیال عامل، به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای موثر بر عملکرد ترموسیفون، در آزمایش ها در مقادیر مختلف این پارامتر صورت گرفت. در بهترین نسبت پر شدن یعنی 50 درصد در طول مدت آزمایش سیستم فتوولتائیک/حرارتی به طور متوسط 67/5 درصد توان بیشتری در مقایسه با سیستم فتوولتائیک تولید نمود. همچنین سیستم فتوولتائیک/حرارتی به طور متوسط 35/16درصد راندمان حرارتی تولید نمود.
    کلیدواژگان: سیستم فتوولتائیک، حرارتی، ترموسیفون، نسبت پرشدن، خنک کردن پانل فتوولتائیک
|
  • Reza Mohseni, Mostafa Shokri Page 1
    Greenhouse gas emissions are considered as the main cause of climate change. Investigation of economic dimensions of greenhouse gas emissions and its environmental effects especially in a situation where the volume of greenhouse gas increasingly is rising is very important. In this paper، the relationship between greenhouse gas emissions i. e. carbon dioxide and GDP per capita and energy consumption in Iran during the years 1370 to 1387 using the Environmental Kuznets Curve has been studied. Due to the fact that in this study the relationship between the dependent and independent variables is equivocal Fuzzy regression models were used to estimate this relationship. Fuzzy regression estimates an interval of possible values for the output variable while the classical regression calculates a value for the output variable. Results from the fuzzy regression model show an incomplete Kuznets model in Iran. The results of the maximum and minimum amount of carbon dioxide emissions in 1387 are approximately 269،000 and 204000 kt respectively. Knowledge about the relationship between energy consumption and carbon dioxide emissions can be substantial in the overall energy sector planning policies، provide useful guidance.
    Keywords: GDP per capita, the volume of carbon dioxide, Environmental Kuznets Curve, Fuzzy regression
  • Mojtaba Mojaverian, Kazem Razaghi Page 17
    Economic growth is one of the most important indicators of economic performance of governments. The OPEC member countries which have abundant oil resources endeavor to use it for improving of their economic growth. Therefore، evaluation of how the impact of oil revenues on economic growth is essential. The present study examines the relationship between oil revenues and economic growth in selected OPEC member countries، including Algeria، Ecuador، Iran، Kuwait، Nigeria، Qatar، Saudi Arabia، United Arabic Emirates and Venezuela، during the period of 1981- 2010; based on an error components model using panel data. The main hypothesis of this research is that oil revenues caused economic growth. The results of this research ultimately reject the hypothesis above for all countries and also show that the effect of oil revenues is not same in different countries. In the case of Iran and Saudi Arabia، more growth in oil revenues even causes a decrease in economic growth that this is a confirmation upon theory of natural resource curse.
    Keywords: Economic growth, Oil revenues, OPEC, Error components model, Panel data, Resource curse
  • Davoud Manzour, Leili Niakan Page 31
    Conventionally، providing energy services in most developing countries has been the responsibility of public sector monopoly. The deficient management in facilities and government budjet constraints has inclined developing countries to finance their services provision through international markets. The growing demand for energy and higher interest rates in these countries attract investors and lenders to this new business position. Following power production sector privatization، governments have changed their roles from main financer، manager and operation to facilitator and regulator in services supply process by private sector. Increasing private sector activity in developing countries، risk should be distributed among the project partners- public and private. This study is concentrated in general trends of private power market، risk management and different project invironment in the developing world and Iran. Attention to project participant role such as sponsers، fuel and equipment suppliers، construction contractors and operation and maintanence corporations for risk management، risk effect on project development، government protection and guaranteed level against special risks and mechanism of risk reduction is necessary.
    Keywords: Private Power Project, Financing, Risk Management, Government
  • Peyman Naderi Page 55
    Distributed generation (DG) using a parallel battery pack with photovoltaic (PV) system has been presented in this paper. For this aim، first modeling of a photovoltaic package has been illustrated. Then، a DC/DC converter has been considered as the PV power controller and a battery pack has been connected to its output. Considering a two level inverter and a three phase’s transformer، a local load will supplied by the DG and connected power grid. The DG has been connected to the high voltage network via a filter and a distribution power station. Since the power capacity of PV system is depended to both temperature and irradiance، a Nero-Fuzzy network has been designed for estimation of maximum power ability of PV. To producing of obtained power by the PV system، the connected DC/DC converter has been controlled relatively. So، the power management between the PV system and the battery pack can be confirmed. In the other hand، another controller has been design for control of transferred power between the power network and DG system that can control the battery pack power indirectly. Finally، a series of simulation results shows the effectiveness of proposed method for some various conditions such as different temperature، difference irradiations and also various state of charge of battery pack.
    Keywords: Photovoltaic System, State of Charge of Battery, Surgeon Form, Hysteresis Switching Method
  • Mohammad Bahrami, Ali Asghar Hamidi, Abtin Atai, Reza Ghodsi, Tandis Nejati Page 71
    Power generation systems by renewable energy can reduce primary energy consumption and harmful emissions. Organic Rankine Cycles (ORC)، together with solar energy as a heat source، is a possible solution for producing power. In these cycles water is replaced with organic working fluids. This study uses a thermodynamic simulation for performance analysis of ORC، choosing a suitable working fluid for these Cycles. In this study، Parabolic Trough collector as a heat source with temperature of 260°C has been considered. The system defined generated 10kW of electrical power. The effects of the properties of twelve different working fluids، on the overall cycle efficiency have been investigated. The thermodynamic and physical properties، environmental impacts، safety، availability and cost are among the important considerations when selecting a working fluid. N-decane presents the best cycle efficiency، resulting in the minimum collector surface area. However، this fluid has the highest saturated vapor specific volume (resulting in a larger condenser) and the lowest condenser saturation pressure (higher infiltration of non-condensable gases). The best candidates for the cycle regarding all the considered aspects considered are: R113، R123 and Isopentane. Comparing these three fluids، R113 presents the highest efficiency and with highest impact in environment but good fluid from safety point of view. Isopentane presents the smallest cycle efficiency and biggest vapor specific volume، but is the fluid with super-atmospheric saturation pressure and higher flammability. R123 presents the high efficiency and with low impact in environment.
    Keywords: Organic Rankine Cycle, Organic Working Fluid, Parabolic Trough Collector, Environmental Impacts
  • Hamidreza Arami, Motahareh Mokhtari Page 89
    Phase change materials are organic or inorganic compounds which can absorb and save a great deal of energy in form of latent heat. This ability enables the designers to delay the heat transfer to the building for few hours in peak load energy consumption. Using phase change materials in buildings has been introduced from last decades but in our country is a new problem. The goal of this paper is ti introduce phase change materials and to present some applicable suggestions for using them in buildings.
    Keywords: phase change material, energy storage, building
  • Meysam Moradgholi, Mostafa Noee Page 103
    Along with photovoltaic systems which produce electrical energy from solar radiation، a photovoltaic/thermal system simultaneously produce electricity and heat. In this research، a photovoltaic/thermal system was designed using a series of thermosyphons (gravity assisted heat pipes) to cool the photovoltaic panel. Because of high vapour pressure، methanol was used as the working fluid in the thermosyphons. During the experiments، the filling ratio as one of the most important parameters affecting the thermosyphon performance، varied at different values. At the optimal filling ratio e. g. 50%، 5. 67 percent more electrical power in average was produced from the photovoltaic/thermal system compared to the photovoltaic one. Additionally، the photovoltaic/thermal system had 16. 35 percent thermal efficiency in average.
    Keywords: Photovoltaic, thermal system, Thermosyphon, Filling ratio, Cooling of photovoltaic panel