فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 23 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رحیم موسوی نیا صفحه 11
    تون ادبی باف ت های اجتماعی را با قدرت و پیچیدگی ارائ ه می کنند. این متون تجارب اجتماعی را کامل تر به هم پیوند می دهند. همچنین، شیوه ی بازنمایی متون ادبی می تواند به فهم شای س ته تر و تاریخی تر منجر شود. علاوه بر ای ن، متون ادبی می توانند دیدگاه های متفاوت پایدار ایجاد نماین د. از این رو ی، ادبیات داستانی انتخاب زیباشناخت ی اکثر محققان و منتقدان پسا استعماری است. از دیگرسوی، تبلور شرق شناسی در زمینه های مختلف پژوهشی این گرایش عمومی رش ت ه ی زبان شناسی را به ی ک رشت ه ی دانشگاهی تمام عیا ر در علوم اجتماعی تبدیل کرده است. یکی از عرص ه های فرهنگی شرق شناسی همین ادبیات داستان ی، روایت یا رمان اس ت. روایت نمودی از ماشین فرهنگی است که برای از بین بردن خاطرات به جا مانده از خشونت امپریالیس م، انحراف ذهن بومیان و ایجاد ابهام به کار می رود. در نتیجه، حس بدبینی نسبت به حکومت امپراتوری و هژمونی ناشی از آن کم رنگ یا خنثی می شود. فواید چنین دستاوردی برای امپریالیسم فراوان اس ت. این نوشته درصدد بررسی رابطه ی میان روایت و استعمار با تاکید بر آراء و آثار ادوارد سعید است.
    کلیدواژگان: روایت، ادوارد سعید، شرق شناسی، استعمار، امپریالیسم
  • محمد امین قانعی راد، فاطمه عزلتی مقدم صفحه 27
    این مطالعه با استفاده از روش اسنادی و تح ل یل محتو ای کیفی آثار برخ ی از روشنفکران ایرانی در طی 4 دهه اخیر به سنخ شناسی صورت فرهنگی اندیشه آنان می پردازد و روند تحول ای ن صورت ها را شناسایی و ت ب یی نمی کند. چارچوب مفهوم ی این بررسی را سنخ شناسی س ه گانه بوم ی گر ا، استعلایی و ارتبا طی از فرهنگ روشن ف کری تشکیل می دهد. یافته های ای ن مطالعه نشان می دهند که او لا در بین رو شنفکران ایرانی می توان صورت های فرهنگی متعدد ی را تش خ یص داد. ثانی ا ر و ن د ت ح و ل این صورت های فرهنگی به سوی دستیابی به صورت ارتباطی است و بالاخره دگرگونی مزبور را می توان با توجه به تا ث یر جنب ش های اجتماعی و ت کنولوژی های نوین ارتباط ی توض یح داد. با توجه به عوام ل مختلف عام ل یتی و ساختا ر ی مزبور هم اکنون الگو ی جد یدی ازفرهنگ روشنف کری در حال شکل گیری است که مبتن ی بر ویژگی های گفت و گوئی، ترکیبی و تعاملی است.
    کلیدواژگان: روشنفکران ایرانی، فرهنگ روشنف کری، تکنولوژی های نوین ارتباطا تی، فرهنگ استعلایی، فرهنگ بومی گرایی، فرهنگ ارتباطی
  • علی ایار، تقی آزاد ارمکی، محمد علی دیزجی صفحه 51
    روابط اجتماعی همواره مورد توجه اندیشمندان بوده اس ت، دراین میان روابط نسلی و ابژه های نسلی موضوع جدیدی در اختیار می نهد. این مقاله با رویکردی نسل ی و روش ی کیفی به روابط بین نسلی و ابژه های نسلی در بستر زندگی روزمره و فض ا های عمومی پرداخته اس ت. این مقاله نشان داده است که روابط و ابژه های نسلی در فضا های عمومی به دلیل فقدا ن محلیت، تصور غریبگی، بی ثباتی، تضعیف پیوند های اولیه (قومی، خویشاوندی و...)، و اثرگذاری پیوندهای فرهنگی و اجتماعی ناشی از خانواده، دین، نظام سیاسی و تقویت پیوند ها و تمایزات ثانویه (سبک زندگی، مصرف و...) در عریان ترین شکل ممکن متبلور می شوند. یافته ها نشان داد که نس ل های سه گانه با وجود همسانی های کلی فرهنگی و اجتماعی از نظر خرید حمل و مصرف ابژه ها و تعامل با افراد، اشیاء و فضای پیرامون در ترمینال جنوب متفاوت عمل می کنند.
    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، روابط نسلی، ابژه های نسلی، زندگی روزمره، مصرف، گروه پایدار، گروه شکننده، گروه ناپایدار
  • مریم رفعت جاه، فاطمه سیارپور صفحه 73

    در جوامع امرو زی بدن و ویژگی های ظاهر ی، اهمیت فز اینده ای در تمایز و هویت یابی افراد پیدا کرده است . از این رو در این پژوهش ، سعی شده ، بدن را به مثابه یک نظام معن ا یی در نظر گرفت ه ، معناها و هویت هایی را که توسط این نظام منتقل و یا بازنمایی می شود، مورد مطالعه قرار داده ایم. برای مطالعه میدانی 41 زن را به صورت هدف مند انتخاب کرده و مورد مطالعه قرار دا دیم. طی این پژوهش دریافتیم که زنان مورد مطالعه کمابیش از معانی و هویت هایی که توسط بدنشان بازنما یی می شود آگاهی دارند ولی این آگاهی همیشه با معناها و هویت هایی که جامعه به بدن زنانه نسبت می دهد، منطبق نیست و اگرچه ارزش های اجتماعی و کلیشه های جنسیتی موجود ، در نحوه بازنمایی بدن این زنان نقش ی کلیدی بازی میکند اما بهره مندی آن ها از سرمایه اجتما عی و فرهنگی، برای آن ها رو یکردی نقادانه به کلیشه های جنسیتی فراهم می کند تا جایی که می توانند در نحوه مدیریت و بازنمایی بدن خویش آزادانه تر و بازاندیشانه تر عمل کنند.

    کلیدواژگان: بازنمایی بدن، فضای اجتماع ی، هویت، ک لیشه های جنسیتی، س لیقه، سرم ایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • سیدعلی هاشمیان فر، محمد گنجی، نفیسه چینی صفحه 97
    در عصر جهانی شدن، هویت به صورت چند رگه ای و به بیانی ایجاد میگردد و اصولا «بریکولاژ» آنجاکه انسجام خرده فرهنگ های جوانان از ط ر یق گرایش به رفتاره ای خرده فرهنگی و کاربرد نشانه های خرده فرهنگی عموما از ابتدا منوط به قدرت مصرف بیشتراست، این مقاله با توجه به اهمیت موضوع به بررسی رابطه فرهنگ مصرف و ه و یت بر یکولاژ در بین جوانان می پردازد. جامعه آماری پژوهش حاضر 1078066 و نمونه آما ر ی آن 397 نفر از جوانان شهر اصفهان می باشد. داده ها و اطلاعات با استفاده از روش پیمایشی و کاربرد تکنیک پرسشنامه جمع آوری شده اند. همچنین بر ای تحلیل داده ها از رگر س یون چند مت غ یره و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد 86 % از جوانان مورد مطالعه دارای هویت بریکولاژ بوده 3 و درحد متوسط / و م یانگین فرهنگ مصرفی بین آنها روی یک مقیاس پنج درجه ای 16 رو به بالا می باشد. آزمون فرض یه ها بیانگر آن است که بین متغیرهای گر ایش مذهبی، مصرف آرایشی، پرسه زنی، تناسب اندام، جراحی پلاست یک، تبلیغات، مدگر ایی، سن، تحصیلات و هو یت بر یکولاژ رابطه معنادار وجود دار د، اما بین اعتماد به نفس و هو یت بریکولاژ رابطه ای مشاهده نمی شود. نتایج رگرس یون بیانگر آن است که برحسب ارزش بتا 4 به ترتیب مدگر ایی، گرایش مذهب ی، تحصیلات، تناسب اندام و سن بیشترین تا ث یر را در تب یین هو یت بر یکولاژ داشته اند. همچنین به منظور آزمون کلی و جز ئی الگو ی نظر ی از مدل سازی معادلات ساختا ر ی بهره گرفت یم که شاخص های برازش بالا ح ا کی از حمایت بسیارخوب داده ها از مبنای نظری می باشد.
    کلیدواژگان: هویت بریکولاژ، خرده فرهنگ، فرهنگ مصرفی، سبک زندگی، جهانی شدن
  • منصور حقیقتیان، ابراهیم انصاری، زهرا ولی پور صفحه 125

    سبک زندگی جوانان به ویژه دانشجویان در سا ل های اخیر دچار تحولات زیادی شده است. از طرف دیگر، با توجه به اهمیت یافتن مسائل فرهنگی و مطرح شدن مفاهیمی همچون مهندسی فرهنگی، شناخت گرایش های فرهنگی و سبک زندگی دانشجویان و عوامل موثر بر آن ضرورت پیدا می کند. در این پژوهش با الهام گرفتن از نظریات جامعه شناسی پست مدرن مانند مفهوم سرمایه فرهنگی از بوردیو (1984) و زیبایی شناختی کردن زندگی از فدرستو ن (1991)، عوامل موثر بر سبک زندگی دانشجویان دانشگاه های اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه های شهر اصفهان می باشد. حجم نمونه 361 نفری با استفاده از روش نمونه گیری خوش های و در مرحله بعد با تاکید بر بومی بودن دانشجو به صورت اتفاقی ساده انتخاب گردید. روش تحقیق پیمایش و ابزار جم ع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته های استنباطی نشان داد که متغیر های طبقه اجتماعی و استفاده از (β=0/ استفاده از اینترنت (170، (β=0/ معاشرت با دوستان (159، (β=0/155) بر متغیر س ب ک زندگی تاثیر دا ش تند، که این متغیرها در مجموع توآن (β=0/ ماهواره (304 است ند 37 درصد تغییرات متغیر س ب ک زندگی را تبیین کنند. همچنین نتایج نشان داد که متغیر جنسیت بر سبک زندگی تاثیری ندار د. مدل دیاگرام مسیر نیز نشان دهنده تاثیر متغیر طبقه اجتماعی بر میزان استفاده از ماهواره و اینترنت می باشد

    کلیدواژگان: سبک زندگی، پست مدرن، سرمایه فرهنگی، زیبایی شناختی کردن زندگی
  • رضا صمیم، نادر نور محمد صفحه 143
    تکثر قومی از خصوصیات بارز هویت ایرانی است. پیش از انقلاب اسلامی، حل مسئله تکثر قومی در جهت دست یابی به هویت ملی یکپارچه با تکیه بر سیاست های هویتی منبعث از فرآیند تجددمآبی آمرانه ی رضاخانی صورت می پذیرفت. پس از انقلاب اسلامی در چرخشی فرهنگی، سیاست های هویتی بیشتر بر ارزش های بومی تکیه نمود. بر این اساس، سیاست های فرهنگی مختلفی در جهت برساخت هویت یکپارچه ملی اتخاذ و اجرا شده است. با توجه به اهمیت نوع مصرف فرهنگی افراد در مشخص کردن تعلق هویتی آنان، در این مقاله، سیاست های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با استفاده از داده هایی در زمینه مصرف موسیقایی (به عنوان نمونه ای از مصرف فرهنگی) قومیت های گوناگون، در موفقیت یا عدم موفقیت در برساخت هویت ملی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های این تحقیق، متعلق به پیمایش طرح بررسی و سنجش شاخص های فرهنگ عمومی کشور هستند که در سال 1388 به انجام رسیده است. پس از بررسی داده ها با توجه به گرایش معنادار قومیت های گوناگون به مصرف گونه های موسیقایی متعلق به فرهنگ رسمی، می توان به این نتیجه رسید که سیاست های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برساخت هویت ملی موفق عمل کرده و احساس تعلق هویتی به عناصر فرهنگ ملی در قومیت های گوناگون به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، هویت ملی، تکثر قومی، مصرف فرهنگی، مصرف موسیقایی
  • مجید موحد، مریم حسینی، فرزانه کاووسی صفحه 159
    هدف از این پژوهش، مطالعه رابطه بین هو یت ملی و رسانه ها در بین دانش آموزان اهواز است که به روش کمی(پیمایش) و با استفاده از پرسشنامه در بین دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اهواز انجام شده است. حجم نمونه، با استفاده از جدول لین، با سطح اطمینان 95 درصد و خطای چهار درصد، 600 نفر برآورد گردید و نمونه گیری نیز بر اساس روش طبقه بندی سهمیه ای انجام گرفت.
    بر طبق یافته های این پژوهش، از بین انواع رسانه ها، تلویزیون سراسری و شبکه های غیر عربی و فارسی ماهواره با هو یت ملی و ابعاد آن رابطه معنادار برقرار کرده اند. یافته ها همچنین نشان می دهد که از بین رسانه ها، تلویزیون سراسری و را دیو داخلی، سایت های غیر فارسی، شبکه های غیرعربی و فارسی ماهواره بیشترین میزان واریانس متغیر هو یت ملی را تبیی نمی نمایند. همچنین، تلویزیون سراسر ی و راد ی و داخل ی ارتباط مثبت و سایت های غیرفارسی، شبکه های غیرعربی و فا ر سی ماهواره ارتباطی منفی با این متغیر داشتند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، رسانه ها، تلویزیون، رادیو، ماهواره، اینترنت، دانش آموزان، دختران، اهواز
|
  • Seyad Rahim Mousavi Nia Page 11
    Narrative as an element of culture plays a key role in shaping some significant colonial attitudes. Moreover, the nature of the novel almost always opens up a space for interaction. The novel is a literary form that also has much affinity with Orientalism. It is the nature of the novel as a constituent of culture and as an imperial quest that yields an Oriental flavor. Researchers have applied postcolonial theories to a variety of novels due to this narrative nature. The main battle in imperialism is over land, of course, but it is usually fought in the novel when it came to who owned the land, who had the right to settle and work on the land, who kept it going, who won it back, and who now plans its future. This study attempts to define a relationship between the colonial and the narrative in the light of Edward Said’s analyses.
    Keywords: Narrative, Orientalism, Colonialism, Imperialism, Edward Said, representation, novel
  • Mohammad Amin Ghaneirad, Fatemeh Ozlati Moghadam Page 27
    This study attempts to classify cultural forms of Iranian intellectuals’ perspectives and to define and explain changes among these forms. Its path is a documentary method with qualitative content analysis of the works of recent four decades. The conceptual framework is built on the threefold typology of intellectuals’ culture i.e. aboriginal-oriented, transcendental, and communicative culture. Findings show there are diverse cultural forms among Iranian intellectuals and the trend has a tendency towards communicative cultural form. This change can be explained in terms of the effects of social movements and new technologies of communications. By way of these agency and structural effects, now a new pattern of intellectuals’ culture is shaping that is based on dialogical, synthetic and interactive characteristics
    Keywords: Iranian intellectuals, Cultural forms of intellectual's perspectives, New technologies of communications, Aboriginal, oriented culture, Transcendental culture, Communicative culture
  • Ali Ayar, Taghi Azadarmaki, Mahdi Haddadi Dizaji Page 51
    Social relationships have always been in the spot of scholars, particularly, inter-generational relationships and objects create a new subject matter. The present article has adopted a generational approach and qualitative methods in examining inter-generational relationships and objects throughout everyday life and within public places. This article illustrates that inter-generational relationships and objects reveal plainly in public places due to the absence of local bonds, concepts of estrangement, instability, degeneration of primary bonds (ethnic or family relationships) and the impact of cultural and social bonds deriving from the family, religion and political systems and the empowerment of secondary bonds e.g. lifestyle, consumption patterns. Results have reflected that the three generations behave variably in South Terminal despite of some similarities in purchase patterns, application of objects and interaction in elsewhere.
    Keywords: Public places, Inter, generational relationships, Inter, generational objects, Everyday life, Consumption, Stable groups, fragile groups, Instable groups
  • Maryam Rafat Jah, Fatemeh Sayar Pour Page 73

    As physical characteristics and appearance of people have found an increasing importance in their identity nowadays, in this research, we study the body with a structural approach considering it as a signifying system, to recognize the meanings and identities which convey or represent through it. The signifier of this signifying system is body and its apparent characteristics such as cloths, neatness and adornment, body gestures, speaking tone and accent, and its signification is the meanings and identities which represent trough body. Our theoretical approach is developed using Barthes's semiotics and Bourdieu's distinction theories. In the field study 41 Tehranian women studied which were chosen by purposive sampling method.The results show that studied women are more or less aware of the meanings and identities which are represented by their bodies but this awareness doesnt always conforming the meanings and identities which society assigns to the feminine body. Furthermore, although the social values and gender stereotypes which exist in the social sphere of Iran, play a significant role in the women's body representation, their enjoying of the social and cultural capital, provide them a critical approach to the gender stereotypes in so far as they could perform more freely and reflexively in their body management and body representations.

    Keywords: Body Representation, Social Sphere, Identity, Gender Stereotypes, Taste, Social Capital, Cultural Capital
  • Seyed Ali Hashemianfar, Ebrahim Ansari, Zahra Valipour Page 97
    Style facilitates the solidarity and Coordination of youth consumption subculture be created by a bricolage path. This article is set to the study of relationship between consumption culture and bricolage identity among youth. The statistical sample is 397 youths in Isfahan. Survey method and questionnaire technique, and multivariable regression and Structural equation modeling are used for gathering and analyzing the data respectively. The results show that the rate of bricolage identity is 86 percent, and additionally, the average of consumerism culture is 3.16 per 5. Hypothesis testing represents meaningful relationship between religious trends, cosmetic use, truancy, fitness, cosmetic surgery, advertisements, fashion trends, age, education and bricolage identity; on the other hand there is no significant relation between self confidence and bricolage. Moreover the results show that in terms of beta values fashion trends, religious trends, education, fitness and age are correlated with bricolage. Likewise in order to test in general and in detail of theoretical model we use of structural equation modeling that high fit indices indicates the model is very good
    Keywords: Bricolage Identity, Subculture, Consumer Culture, Life Style, Globalization
  • Mansour Haghighatian, Ebrahim Ansari, Zahra Valipour Page 125

    The lifestyles of the youth particularly the university students have changed dramatically in recent years and some of these changes are not in consonance with the prevailing norms and values of the society. On the other hand, granted that cultural issues have gained more importance recently so mabsuch so that issues like cultural engineering are nowadays being debated, studying student's cultural inclinations and lifestyles and the variables that influence them become necessary. In this research, drawing on some postmodern concepts like Bourdieu's concept of cultural capital (1984) and Featherstone's concept of aestheticization of everyday life (1991), social factors that affect student's lifestyles in Isfahan universities are considered. A cluster sample of 361 native students from two large governmental universities is selected to fill out the questionnaires. The findings indicate that social class (=0.155), socializing with friends (=0.159), using the internet (=0.170), and using satellite television (=0.304) are significantly related to lifestyle. Altogether these variables could explain about 37 percent of the variance in lifestyle. Sex has no effects on lifestyle and social class is significantly related to using the internet and satellite television

    Keywords: Lifestyles, students, cultural capital, aestheticization of life
  • Reza Samim, Nader Nour Mohammad Page 143
    Ethnic Plurality is among important features of Iranian identity. Before the (1979) Islamic Revolution, a solution to the problem of ethnic Plurality towards accomplishing an integrated national identity was sought by relying on identity policies originating from the imperative Reza Khan-style pseudo-modern process. However, in a cultural turn after the Islamic Revolution, identity policies were mainly focused on indigenous values. On this basis, various cultural policies have been adopted and implemented in line with construction of an integrated national identity. With regard to the importance of type of individuals’ cultural consumption in specifying their identity attachment, this paper evaluates the cultural policies of the Islamic Republic of Iran by using some data on musical consumption (as an example of cultural consumption) of various ethnic groups and their success or failure in constructing national identity. The data of this research belongs to survey of a plan conducted in 1388 (2009 – 2010) to examine and measure the country’s public cultural indexes. After examining the data it was concluded that with due regard to the meaningful tendency of various ethnic groups towards consumption of musical Genres belonging to the official culture, the cultural policies of the Islamic Republic of Iran in constructing national identity have been successful and have created a sense of attachment to elements of national culture in various ethnic groups
    Keywords: Cultural Policy, National Identity, Ethnic Plurality, Cultural Consumption, Musical Consumption
  • Majid Movahed, Maryam Hosseini, Farzaneh Kavoosi Page 159
    This study investigates the relationship between national identity and Medias among high-school students of Ahwaz city. This research has been conducted in quantitative method (survey), by the means of questionnaire and Research population is high-school girl students of Ahwaz city. According to Lin table, in 95% confidence level and 4% error; Sample size estimated 600 people. Sampling has been done through the stratified- quota sampling method. In current study national identity has been surveyed in three dimensions consists of: common in-group fate, attraction to the in-group and perception of the intergroup context. According to the results of this survey, from the different kinds of Medias; national T.V, non-Arabic & non-Persian channels of satellite have significant correlation with national identity and all its three dimensions. The findings also show that from Medias, national TV, internal radio, non-Persian sites and non-Arabic & non-Persian channels of satellite confirm the most variance of the variable of national identity. Also, national T.V and internal radio have positive correlation and non-Persian sites and non-Arabic & non-Persian channels of sat have negative correlation with this variable.
    Keywords: national identity, Medias, common in, group fate, attraction to the in, group, perception of the intergroup context, students, girls