فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 9 (بهار 1392)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 9 (بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی اخویان صفحات 7-31
    توحید و مساله خداپرستی رکن اساسی دین مبین اسلام است؛ مسئله ای که تمام مسلمانان در اصل آن با هم هیچ اختلافی ندارند. اما مشکل، تعبیرات و تعریفات مختلفی است که بعضی از مذاهب از آن دارند؛ در این میان فرقه ای به نام وهابیت عقایدی را برای خود برگزیده که اساس این عقاید در توحید عبادی است. در این مقاله معنی توحید، شرک، توحید عبادی و معانی مختلف عبادت و اینکه در دین اسلام چه چیزی شرک است بررسی شده و منظور واقعی اسلام بدون هیچ نظر و برداشت شخصی و با تکیه بر آیات قرآن کریم و احادیث نبی مکرم اسلام آورده شده تا به واسطه فهم صحیح شریعت نبوی به عبودیتی که منظور خداوند متعال است نائل شویم و اختلافات گذشته از بین برود.
    کلیدواژگان: توحید، شرک، امامیه، توحید عبادی، اسلام
  • هوشنگ زارع، جعفر شانظری صفحات 33-48
    وجود رابطه ی ذهن و عین یا عدم رابطه و مطابقت و یا دوگانگی آندو، همواره یکی از دغدغه های فکری فیلسوفان در طول تاریخ فلسفه و زیر بنای اندیشه بشر و همه علوم، بوده و هست. اندیشمندان شرق و غرب موضع های متفاوتی در قبال این امر اتخاذ کرده اند. تحقیق حاضر به شکل مقایسه ای و تطبیقی، دیدگاه دو فیلسوف بزرگ شرق و غرب (ملاصدرا و هگل) را در حل این معمای بزرگ می کاود. این دو فیلسوف، هریک با روش های خاص خود بر وحدت ذهن و عین صحه گذاشته و معتقدند با روش عقلانی و فرا رفتن از سطح ظاهری پدیده ها، می توان با عین برتر آنها متحد شد و این اتحاد وجودی است که دوگانگی ذهن و عین را از میان برمی دارد.
    کلیدواژگان: ذهن، عین، رابطه ی ذهن و عین، معقولات، مطلق، معرفت شناسی
  • محمد جواد رودگر، مائده شاکری راد صفحات 49-76
    عرفان، شناخت شهودی حق و اسمای حسنای او از راه تزکیه نفس و طهارت باطن با مکانیسم سیرو سلوک یا طی منازل و مقامات است. عرفان شیعی نیز عرفانی برگرفته از متن کتاب و سنت در دو ساحت علمی و عملی می باشد که علامه طباطبائی در عصر حاضر نماد و نماینده چنین عرفانی است. در نوشتار حاضر از مفهوم و ماهیت عرفان شیعی و مختصات عارفان شیعی توام با نکات کلیدی و کلان عرفان متخذ از ثقلین بر محور و مدار اندیشه های علامه طباطبائی بحث و تحلیل صورت گرفته است. در واقع به پرسش عرفان شیعی چیست و عارفان شیعی دارای چه ویژگی هائی هستند پاسخ داده شد. و اثبات و تبیین فرضیه قرآن و سنت و سیره معصومین(ع) بهترین منبع معرفت عرفانی، سلوک معنوی و رفتار و عمل جامع عرفانی است هدف مقاله فراروی می باشد.
    کلیدواژگان: عرفان، عرفان شیعی، عارفان شیعی، علامه طباطبائی، ولایت، شریعت
  • سیدباقر سیدی بنابی صفحات 77-89
    عالم مثال، که در متون دینی از آن به برزخ یاد شده است،مرتبه ای از هستی است که،از یک سو به دلیل داشتن آثار ماده(کم،کیف،وضع و...)شبیه عالم جسمانی طبیعی است و از سوی دیگر،به خاطر تنزه از ماده،شبیه عالم مجردات محضه است.این عالم به خاطر رتبه بالاتری که از عالم ماده دارد، بر آن اشراف و علیت دارد و از این جاست که حقایق و موجودات عالم مثال، به مراتب از موجودات عالم ماده، قوی تر و بزرگ تر است؛ این رابطه بین موجودات عالم عقل و موجودات عالم مثال نیز برقرار است.
    از مهمترین و جدی ترین مسائل عوالم پس از مرگ مساله تکامل نفوس بعد از ارتحال از این نشائه و انقطاع از بدن طبیعی عنصری است و زیربنای این بحث مساله وجود زمان و عدم آن در عالم برزخ می باشد تکامل برزخی از جهت نقل و منطق وحی امری محقق و مسلم است و متون اسلامی مربوط به نظام های اخروی و عوالم بالاتر که در بازگشت انسانها پیش روی آنهاست پر از اشاراتی و نکاتی است که دلالت بر تکامل روح در آن نظام دارد.
    کلیدواژگان: استکمال برزخی، زمان، عوالم مجرد از زمان، خیال متصل، خیال منفصل
  • کاظم قاضی زاده، محمدعلی مهدوی راد، علی حسین احتشامی صفحات 91-121
    تحلیل صدوری و متنی روایات تفسیری پیامبر اکرم(ص)، موضوعی پویا واز جهت ضرورت، دربین موضوعات، علوم قرآنی و حدیث و نیز تفسیر قرآن،، شاخص ترین است. در این تحقیق سعی شده، روایات تفسیری پیامبر(ص) با رویکردی جدید، واز جهاتی چون: تحلیل و بررسی صدوری این روایات بر اساس معیارهای موجود، بررسی فقه الحدیثی این روایات وشناخت کمی و کیفی ونیز توجه به نقش وجایگاه آنها در تفسیر و نقد وتحلیل روش های تعامل مفسران فریقین وتوجه به جهات افتراق و اشتراک هر یک از آنها، در برخورد با این روایات تفسیری، مورد پردازش قرار گیرد. لذا در این راستا به معیارهای مهمی دست یافتیم که ما را در شناخت بیشتر روش های تعامل مفسران رهنمون می نماید. علاوه بر معیار، پرهیزمفسران از پیش داوری در تعامل با روایات تفسیری نبوی؛ که بدان اشاره و پرداخته شده، به برخی معیار های مهم دیگری چون: استناد در روایات تفسیری، تحلیل صدوری ومتنی روایات تفسیری پیامبر، پرهیز از اسراییلیات، نیزدر این تحقیق پردازش شده است.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری پیامبر، تعامل مفسران، گرایشات اعتقادی، کمیت روایات تفسیری
  • سیدمحمدکاظم طباطبایی، علیرضا بهرامی صفحات 123-141
    دولت عباسی که پیدایش خویش را مرهون بهره برداری زیرکانه از احساسات ضد اموی جامعه اسلامی و به ویژه دوستداران اهل بیت می دید، طراحی خاصی برای تثبیت حکومت و گسترش سیطره بر همه جغرافیای جهان اسلام در پیش گرفت. آنان در دوره اول حیات حکومتشان با استفاده از ابزارهای متعددی، همه گرایش های سیاسی و فکری پرطرفدار آن روز را به سمت خویش متمایل ساختند و از به کاربستن همه ابزارهای ممکن برای مشروعیت بخشی و تحکیم جایگاهشان دریغ نورزیدند. مجموعه اقدامات سیاسی، عقیدتی و فرهنگی ایشان در دوره شکل گیری و تثبیت، شبهاتی را پیرامون مساله امامت و حوزه های پیرامونی آن پدید آورد. این مقاله به بازخوانی ابزارهای عباسی در چالش آفرینی مسیر امامت شیعه برای نیل به اهدافشان پرداخته است.
    کلیدواژگان: امام صادق، عباسیان، ابزارهای حکومت، بحران های امامت
  • ملک محمد فرخ زاد، نسیم اکبر بالایی صفحات 143-159
    سیمای پیر در عرفان اسلامی دارای جایگاه ویژه ای است. کتاب های عرفانی نیز کم و بیش، به ترسیم و توصیف سیمای پیر پرداخته اند و اهمیت و لزوم آن را به روشنی برشمرده-اند که در این میان حدیقه سنائی، منطق الطیر عطار، مثنوی مولوی ودیوان حافظ دارای اهمیت خاص و نقش بنیادی بوده اند. با نگاهی عمیق به واژه پیر و بررسی تجلی شخصیت عرفانی او و وجودش در ادبیات عرفانی در ابتدا و سپس در آثار این شاعران و عارفان بزرگ می توان به اهمیت و تاثیر سیمای پیر در هریک از آثار فوق و جامعه آن زمان دست یافت، در این مقاله در فصل های مختلف به صورت مجزا و به تفصیل به توضیح و بررسی سیمای پیر در هریک از این آثار پرداخته شده است، و باید توجه داشت که این بزرگان با آفرینش این آثار به فهم هر چه بیشتر اوضاع و احوال عرفانی شاعران بزرگ از ورای آموزه های عرفانی و تجربیات شخصی آنان کمک شایانی کرده اند. مقایسه سیمای پیر در این چهار اثر در روشن شدن هر چه بهتر برخی از زوایای اعمال و رفتار پیر و درک صحیح این متون بی تآثیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: پیر، عرفان، سنائی، عطار، مولوی، حافظ
|
  • Mohammad Ali Akhavian Pages 7-31
    unity of god and theism problem is pillar of Islam, an issue that all Muslims are agreed about it. But the problem is different expressions and definitions that some denominations have about it. Meanwhile, The Wahhabi sect has chosen opinions and beliefs on the basis of unity of worship. In this paper, have examined the meaning of monotheism, polytheism, unity of worship, and the meanings of worship, and we have brought up true intention of Islam, without any consideration of personal understanding and relying on the Holy Quran and Prophetic traditions by a proper understanding of divine law, so that through true understanding of worship and devotion to God we may achieve that worship that is intended by God, and thus the differences may be wiped out.
    Keywords: Monotheism, Polytheism, Imamiye, Unity of Worship, Islam
  • H. Zare, Jafar Shanzri Pages 33-48
    The relationship of subject and object Presence or absence of a relationship or a dual meet has always been one of the concerns of philosophers in the history of philosophy and underlying human thought and science. Scholars towards the East and the West have adopted a different stance. A comparative study of the comparative and challenge view of the two great philosophers of East and West (Mullasadra and Hegel) explores the great puzzle solving. Each of this philosophers, confirm the Union of subject and object by rationalism and development to phenomenons superficial. This existence union is that solve duel between subject and object.
    Keywords: subject, object, the relationship of subject, object, sensibles, absolute, epistemologyBottom of Form
  • Mohammad Javad Roodgar, Maede Shakeri Rad Pages 49-76
    Mysticism is intuitional cognition of Hagh and His Beautiful Names through self-purification and inside purity, using the mechanism of conduct and passing different stages and states. Shiite Mysticism is also a mysticism derived from the text of Qur’an and traditions, theoretically and practically, and in the present era, Allameh Tabatabai is the symbol of such Mysticism. In this essay, the concept and nature of Shiite Mysticism and the features of Shiite Mystics with the key concepts of Mysticism derived from Thaghalayn (The text of Qur’an and Traditions), according to the thought and ideas of Allameh Tabatabai will be analyzed. In fact, in this essay, the questions will be answered: what is Shiite Mysticism? And which features do the Shiite Mystics have? Proving and explanation of the hypothesis of Qur’an, traditions and behaviors of the Infallibles (AS) is the best source of Mystic Knowledge, spiritual conduct and demeanors of Mystic Comprehensive Actions are the aims of the following article.
    Keywords: Mysticism, Shiite Mysticism, Shiite Mystics, Allameh Tabatabai, Welaya, Sharia
  • Seyyed Bagher Seyyedi Bonabi Pages 77-89
    Example World that is mentioned in religious texts that limbo stage, the existence of world that, on the one hand because of the (low, quality, status, etc.) is a natural physical world and on the other hand because of diversion of matter, like the universe is a single mere. This world because of rank higher than the material world is the world of the aristocracy and causality, and this is where truths and creatures of example world, infinitely are higher and stronger than creatures of the material world, and this relationship continued between creatures of wisdom world and creatures in example world.the most serious problems after the deaths is the self-enrichment of after the demise and interruption of normal body element, and foundation of this discussion is existed of time and inexistence of it(time) in Purgatory.the evolution of purgatorial from the direction of traditional and logic of revelation is undisputed and obvious.In Islamic texts related to higher worlds hereafter, that humans backs before their, full of hints and tips at the evolution of the soul is in that world.
    Keywords: evolution purgatorial, Time, Single Realm of time, Fancy attached, Fancy detached
  • Kazem Ghazizadeh, Mohammad Ali Mahdavi Rad, Ali Hussein Ehteshami Pages 91-121
    Analysis of textual and narrative of with the holly prophet’s exegetical traditions it is a searching subject and among the quranic and Hadith scinces consist very important. in this investigation we straggle investigate the holly prophet’s exegetical traditions with a new approach and so we wanted to investigate this issue from from point of view such: Analysis and Investigation textual the holly prophet’s exegetical traditions with regard to available criterions, Investigation with knowledge of textual traditions and numerical recognitions and qualitative recognition of the traditions with regard to its rolls and position of the traditions in exegesis and analysis of methods of Shia and Sunnis commentators and pay attention to common and differ respects against the exegetical traditions. Since, the basic subject at the Investigation is to reach to this methods commentators with the holly prophet’s exegetical traditions, therefore, we reached to important Criterions that are differs from point of view of commentators that comes here 1- to avoid of prejudice of commentators about the exegetical traditions by theirs Ideological trends. 2- to attribute of the holly prophet’s exegetical traditions 3- Analysis of narrative of the holly prophet’s exegetical traditions 4- Analysis of textual of the holly prophet’s exegetical traditions 5- to avoid of Israilliyat and commentators treatment against of them.
    Keywords: Prophetic exegetical traditions, Ideological trends, commentators treatment.numeral recognition of exegetical traditions
  • Seyyed Mohammad Kazem Tabatabaee, Alireza Bahrami Pages 123-141
    The Abbasid whom take advantage of anti-Umayyad's impressions of Islamic society, especially of the lovers of Ahl-Al-Bayt, had a feasible plan to stabilize their authority and to develop their reign. In the first period of their reign, they sway all the political and religious tendencies to themselves. They utilige all the tools to legitimge their authority. Their political, cultural acts made many doubts about the issue of Imamate and its related topics. This article revise the Abbasids act, to challenge the line of the shia beliefs in Imamate, in order to attain their goals.
    Keywords: Imam Sadiq (a.s), Abbasids, Government tools, crisis of Imamate
  • Malek Mohammad Farrokhzad, Nasim Akbar Balayee Pages 143-159
    The feature of sage (elder) has special situation in Islamic mysticism. Mystical books have also more or less described the feature of sage and enumerate its importance and herein Hadiqeh Sana’i, Manteq –o- teir Attar, Mathnavi Maulana and Divan-e- Hafez have special role and importance. A deep look into the term “sage” and study his mystical personality and being in mystical literature at first, and then the writings of great poets and mystics, can evaluate the importance and effect of feature of the sage in each of above writings. It could be noticed that by creations of these writings, these prominents have eminent support in understanding of mystical circumstances and greets of major poets ulterior to mystical doctrines and mystical personal experiences. Review of feature of sage in these four writings would not be impotent in lighting some aspects of acts and manners of the sage and proper understanding of these words.
    Keywords: Sage, mysticism, SanaI, Attar, Mathnavi, Hafez