فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 31 (تابستان 1391)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 31 (تابستان 1391)

  • ویژه نامه 1-31 مرتع
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیدرضا محرابی* صفحه 3
    مطالعه های فیزیوگرافی و تعیین استعداد اراضی، پایه و اساس کلیه ی طرح های آبخیزداری، مرتعداری، جنگلداری، کشاورزی و غیره به شمار می رود. منطقه ی مورد نظر به دلیل تنوع کاربری اراضی و آثار تخریب و فرسایش خاک، نیاز مبرم به انجام این گونه مطالعه ها جهت استفاده صحیح و مناسب دارد. در این طرح به کمک عکس های هوایی و نقشه های توپوگرافی با مقیاس 50000/1 و پس از ورود نقشه ها به محیط نرم افزار GIS، واحدهای فیزیوگرافی و واحدهای همگن تفکیک شده و با تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده نقشه های هیبسومتری، جهت، شیب و در نهایت نقشه استعداد یابی اولیه ی اراضی بر اساس ویژگی های فیزیوگرافی تهیه گردید. نتایج مطالعه های صحرایی نشان داد که در منطقه ی مورد مطالعه کاربری های متعددی وجود دارد که بسیاری از آن ها با استعدادیابی انجام شده بر اساس مطالعه های فیزیوگرافی، به خصوص عامل شیب همخوانی ندارد و عدم تطابق کاربری موجود با طبقات مناسب شیب، از مهم ترین دلایل تخریب منابع طبیعی و فرسایش خاک در منطقه می باشد. به طور کلی ارتفاع اراضی منطقه بالاتر از 1700 متر می باشد و اختلاف ارتفاع بین مناطقی دشتی و شیب دار که دارای خاک مناسب بوده و قابلیت رویش گیاه را داشته باشند، زیاد نیست و آب و هوای به طور نسبی همگنی بر منطقه حاکم است. با توجه به دامنه ی کم تغییرها ارتفاع در منطقه، عامل ارتفاع تاثیر چندانی روی تفاوت در قابلیت استفاده از اراضی ندارد. عدم تفاوت زیاد در عمق خاک شیب های شمالی، شرقی، غربی و جنوبی و همچنین حاکمیت آب و هوای یکسان بر اراضی با جهت های مختلف، باعث شده است که عامل جهت نیز تاثیر چندانی در قابلیت استفاده از اراضی منطقه نداشته باشد. با توجه به شدت تخریب منابع طبیعی و فرسایش خاک در منطقه، باید به عامل درصد شیب به عنوان یک فاکتور بسیار مهم در تعیین استعداد اراضی توجه کرد. با توجه به نقشه ی بدست آمده از طبقات شیب، تا حد ممکن می بایست اراضی با شیب 12% - 0 به زراعت آبی و دیم، اراضی با شیب40%-12به مرتعداری و باغداری روی خطوط تراز و اراضی با شیب بیش از40% به درختچه و درخت کاری، روی خطوط تراز و منطقه ی حفاظتی اختصاص یابد.
    کلیدواژگان: بروجرد، طبقات شیب، کاربری اراضی، مطالعات فیزیوگرافی
  • خدابخش جنگلی*، پروین صالحی، علی اشرف جعفری صفحه 14
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد، صفات مورفولوژیکی و خصوصیت های جوانه زنی بذر در جمعیت هایی از دو گونه ی Bromus tomentellus و Bromus inermis تعداد 18 جمعیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفت های تاریخ ظهور خوشه، ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته، عملکرد علوفه خشک، عملکرد بذر، وزن هزار دانه، و فاکتورهای درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین میانگین دو گونه از نظر کلیه ی صفت ها بجز درصد جوانه زنی، معنی دار بود. میانگین کل B.tomentellus از لحاظ وزن هزار دانه و صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، شاخص بنیه بذر از میانگین B.inermis بیش تر بود. در مقابل، از لحاظ عملکرد بذر و علوفه میانگین B.inermis بیش تر بود. وراثت پذیری عمومی کلیه صفات به نسبت بالا بود و از 42 درصد تا 99 درصد متغیر بود. ضریب همبستگی بین عملکرد علوفه و بذر مثبت و معنی دار و رابطه ی این دو صفت با سایر صفات مشابه بود بطوری که هر دو صفت با تاریخ ظهور خوشه، ارتفاع بوته، تعداد ساقه و طول خوشه همبستگی مثبت و با وزن هزار دانه همبستگی منفی و معنی دار داشتند. در تجزیه به مولفه های اصلی مقادیر ویژه حاصل از مولفه های 1 تا 3 از یک بیش تر بودند و در مجموع 82 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه نمودند. مقادیر نسبی ضرایب بردارهای ویژه در مولفه ی اول نشان داد که صفت های عملکرد علوفه و بذر همراه با دیر رسی و پا بلندی و در مولفه دوم، صفات مرتبط با پارامترهای جوانه زنی بذر و در مولفه سوم تراکم ساقه و طول خوشه دارای ضرایب بردارهای ویژه بیش تری بودند. با توجه به نتایج بدست آمده مولفه های اول و دوم و سوم به ترتیب مولفه های عملکرد، جوانه زنی بذر و گل آذین نامگذاری شدند. در تجزیه ی کلاستر 18 جمعیت در 2 گروه متفاوت قرار گرفتند که بجز یک جمعیت بقیه جمعیت های دو گونه به طور کامل از یکدیگر متمایز شدند و تطابق خوبی بین تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی وجود داشت.
    کلیدواژگان: Bromus tomentellus و B، inermis، عملکرد علوفه، بذر، جوانه زنی، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای
  • زینب جعفریان جلودار*، گلناز روخ فیروز صفحه 30
    علف باغ (Dactylis glomerata) گونه مرتعی خوشخوراکی است که از جنبه های مختلفی مانند تولید علوفه و حفاظت خاک اهمیت زیادی دارد. با توجه به این که شوری یکی از تنش های غیر زنده بوده و سبب کاهش رشد و تولید گیاهان می شود، در این تحقیق اثر تنش شوری بر جوانه زنی دو اکوتیپ (کرج و بیجار) از گونه ی Dactylis glomerata مطالعه شد. تحقیق حاضر در قالب یک طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل با پایه طرح کامل تصادفی در 3 تکرار و 5 سطح شوری (0-100-200-300-400) میلی مولار کلرید سدیم انجام شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که از نظر جوانه زنی بین دو اکوتیپ اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0 P<). بین سطوح مختلف شوری از نظر جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و سرعت جوانه زنی اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0 P<). با افزایش شوری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه کاهش یافت. نسبت طول ریشه چه به ساقه چه (ضریب آلومتری) در اکوتیپ کرج و بیجار به ترتیب در شوری100 و شاهد حداکثر بوده است. به طور کلی بذر اکوتیپ کرج مقاومت به شوری بیش تری نسبت به بذر اکوتیپ بیجار از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، Dactylis glomerata
  • پرویز غلامی*، حمید جلیلوند، شهلا قادری صفحه 40
    ارایه روشی دقیق، سریع و کم هزینه برای تعیین تولید گیاهان مرتعی یکی از اهداف بوم شناسان به ویژه مرتعداران است که همیشه علاقه مند به دانستن میزان تغییرات این ویژگی گیاهی هستند. به طور معمول اندازه گیری پوشش آسان ولی اندازه گیری تولید دشوار می باشد. هدف اصلی این تحقیق، تعیین روابطی بین متغیرهای پوشش با تولید گیاهان بوته ای مهم و غالب در مراتع خشک منطقه سرخ ده دامغان استان بود. بدین منظور ابتدا به طور تصادفی سی پایه از هر یک از سه گونه درمنه کوهی (Artemisia aucheri)، قراقان (Salsola dendroides) و قلیا (Salicornia herbacea) انتخاب و متغیرهای قطر کوچک، قطر بزرگ و ارتفاع محاسبه و تولید جاری هر یک از پایه ها به روش قطع و توزین اندازه گیری شدند. رابطه رگرسیون بین متغیرهای مستقل ارتفاع، سطح تاج پوشش و حجم بوته ها با متغیر وابسته تولید آن ها تعیین و وجود یا عدم وجود ارتباط معنی دار بین آن ها مشخص شد. تجزیه ی رگرسیون نشان داد که بین متغیرهای مستقل موجود با متغیر وابسته تولید همه ی گونه ها رابطه خطی معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل با توجه به اطلاعات بدست آمده از مدل های حاصله و ضرایب تبیین نشان داد که متغیرهای پوشش گیاهی دو گونه Salsola dendroides و Salicornia herbacea به خوبی می توانند تولید گونه را برآورد نمایند و مدل های موجود از آن را می توان در منطقه ی مورد مطالعه توسعه داد ولی اطلاعات حاصل از مدل های گونه Artemisia aucheri نمی توانند برآورد خوبی از تولید ارایه نمایند.
    کلیدواژگان: تولید، بوته زار، قطع و توزین، درمنه کوهی، دامغان
  • شهریار مهدی آبادی*، سیده خدیجه مهدوی، بهروز رسولی، عبدالغفار عبادی، حسین افشاری، مهران مسلمی صفحه 52
    گیاهان شور به عنوان منبع اصلی تغذیه دام های (بز، شتر و گوسفند) ساکن مناطق شور محسوب می شوند. لذا با برنامه ریزی و مدیریت این گیاهان، می توان تا حد زیادی از مشکل های ساکنان محروم این مناطق را مرتفع ساخت. این پژوهش برای تعیین ارزش غذایی گونه ی شور Halocnemum strobilaceum در سه مرحله ی فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و بذر دهی در سه رویشگاه متفاوت قم، یزد و ارومیه انجام گرفت. پس از نمونه برداری به صورت به طور کامل تصادفی، شاخص های دیواره سلولزی عاری از همی سلولز ((ADF، پروتئین خام (CP)، میزان خاکستر، چربی خام (Ee)، انرژی متابولیسمی (ME)، هضم پذیری ماده خشک ((DMD و درصد رطوبت در آزمایشگاه با روش های استاندارد تعیین شدند. برای آنالیز داده ها از تجزیه ی واریانس در قالب طرح فاکتوریل استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام فاکتورهای اندازه گیری شده در مراحل و رویشگاه های مختلف دارای تغییرهای معنی داری می باشد. نتایج همچنین نشان داد که شاخص های کیفیت در H.strobilaceum در مرحله ی گلدهی و در منطقه ی قم بیش ترین ارزش غذایی را دارا می باشد و با افزایش سن گونه در سه رویشگاه میزان الیاف خام و خاکستر افزایش یافته است. در مجموع، گونه ی مورد نظر با توجه به قرار گرفتن در شرایط سخت اکولوژیکی، دارای ارزش علوفه ای خوبی بوده و می تواند برای برنامه ریزی و دیدگاه های توسعه پایدار در مناطق شور مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، Halocnemum strobilaceum، گیاهان شور، پروتئین خام
  • رضا باقری*، ناهید حمزه نژاد صفحه 61
    آللوکمیکال های گونه های بستر مناطق بحرانی اکوسیستم های مرتعی، که اسپند مهم ترین آن هاست، ممکن است اثر منفی بر جوانه زنی و رشد گونه های اصلاح مراتع در پروژه های مرتع کاری داشته باشند. با توجه به حساسیت نسبی گونه های گیاهی به این مواد به عنوان افقی امید بخش در این زمینه، تحقیق حاضر به منظور تعیین توان آللوپاتی گیاه اسپند (Peganum harmala L.) بر گونه ی مهم اصلاح مرتعی چاودار کوهی (Secale montanum)، انجام شد. اثر نسبت های پودری مخلوط با ماسه شسته در واحد آزمایشی گلدان (در پنج سطح 0، 5، 10، 15 و 20 درصد) از دو اندام (هوایی و زیرزمینی) و سه مرحله ی فنولوژی (رویشی، گل دهی و بذردهی) اسپند بر شاخص های جوانه زنی (سرعت و درصد) و رشد (طول ریشه و ساقه) چاودار کوهی در قالب طرح آماری فاکتوریل با طرح پایه کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. همچنن آزمایش دیگری (از دیدگاه اکوسیستمی) جهت مشاهده اثر خاک محیط رویشگاه، بر متغیر های وابسته گونه اصلاحی، در قالب طرح آماری کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر بازدارندگی مرحله ی گل دهی و رویشی گیاه اسپند بر سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی و رشد ساقه بیش تر از مرحله ی بذردهی آن بود و تفاوتی معنی دار در اثرگذاری مواد آللوکمیکال این دو مرحله بر رشد ریشه با یکدیگر مشاهده نشد. اثر بازدارندگی مواد اندام هوایی بر همه ی متغیر ها در مقایسه با اندام زیرزمینی آن قوی بود و اختلاف در نیروی بازدارندگی این دو اندام با افزایش نسبت های پودری برای متغیر های مذکور ملموس تر شد. با توجه به حساس بودن متغیر سرعت جوانه زنی علی رغم سایر متغیر های مورد بررسی از نتایج خاک محیط رویشگاه تحقیق حاضر، کشت پاییزه چاودار کوهی در پروژه های اصلاح و احیاء اسپند زار ها، در مناطق با زمستان های سرد و بهار های نامساعد به منظور رفع تاخیر در جوانه زنی، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، اسپند، چاودار کوهی، مراحل فنولوژی
  • اعظم امینی*، مصطفی قطبی نژاد صفحه 74
    بررسی شایستگی مرتع از اهداف مهم در امر آنالیز و ارزیابی مراتع است و شناخت عوامل موثر بر آن خود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از آن جایی که به طور تقریبی تمامی اجزای اکوسیستم مرتعی بر روی شایستگی اثر می گذارند و بررسی همه ی این عوامل به دلیل کثرت و پیچیدگی ارتباطات امکان پذیر نیست، لذا در این تحقیق دو عامل فیزیکی و پوشش گیاهی از بین عوامل موثر در اکوسیستم مرتعی در تعیین شایستگی مراتع مورد استفاده قرار گرفتند. سه مدل تولید علوفه، منابع آب و حساسیت به فرسایش اجزای مدل اصلی را تشکیل می دهند. این تحقیق با استفاده از مدل فائو در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS در منطقه ای با وسعت 11781.22 هکتار انجام شده است.
    نتایج حاصل از مدل شایستگی مرتع نشان می دهد که از میان خصوصیت های فیزیکی، شیب، فاصله از منابع آب و حساسیت سنگ و خاک به فرسایش و از میان خصوصیت های پوشش گیاهی، تولید علوفه، حد بهره برداری مجاز، گرایش و وضعیت مرتع در تعیین شایستگی مراتع نقش داشتند. محدود کننده ترین عوامل در تعیین شایستگی مراتع منطقه، شیب زیاد، تبدیل مراتع به دیم زارها، وجود سنگ های حساس به فرسایش، کم بودن تولید علوفه و کم بودن درصد پوشش گیاهی اند.
    کلیدواژگان: شایستگی مرتع، تولید علوفه، GIS، منابع آب
  • قاسمعلی ابرسجی*، محمد مهدوی، محمدحسن جوری صفحه 87
    عوامل محیطی تاثیر مهمی در پراکنش گونه های گیاهی داشته و موجب استقرار آن ها در زیستگاه های متفاوت می گردند. لذا به منظور تاثیر عوامل زمین شناختی نقطه ای و برخی از خصوصیت های شیمیایی خاک بر پراکنش گیاهFrankenia hirsuta L.، این مطالعه در مرتع اینچه شوره زار در استان گلستان انجام شد. این منطقه دارای خاک شور با سفره آب زیرزمینی بالا است و گیاهان شورپسند در آن رویش دارند. برای تعیین برخی از خصوصیت های شیمیایی خاک، نمونه برداری در مرحله ی گلدهی و از عمق صفر تا 30 سانتی متری از سه محدوده ی تحت چرای دام، قرق و همجوار (بدون حضور گونه ی Frankenia hirsuta) صورت گرفت. برای تعیین عوامل زمین شناختی (پستی و بلندی های خرد)، از متر استفاده شد. تجزیه ی آماری و مقایسه ی میانگین داده های خصوصیت های شیمیایی خاک با استفاده از نرم افزار SPSS نشان داد که اختلاف معنی داری بین Ec، ESP و SAR بین محدوده ی حضور این گونه و محدوده ی همجوار (بدون حضور این گونه) وجود دارد به طوری که پراکنش آن به میزان قابل توجهی وابسته به این سه عامل، به خصوص شوری خاک است. تجزیه ی آماری و مقایسه میانگین داده های عوامل زمین شناختی با آزمون t-test نشان داد که در دو محدوده ی قرق و تحت چرای دام اختلاف معنی داری در عوامل زمین شناختی سطح خاک وجود نداشت. نتایج کلی نشان داد، در مرتع اینچه شوره زار گونه مذکور به طور معمول در مکان هایی که از رطوبت بیش تر و شوری کم تری برخوردار است، پراکنش دارد.
    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی خاک، زمین شناختی نقطه ای، خاک شور، مرتع اینچه شوره زار، استان گلستان
  • بهناز سراوانی غیور*، رضا باقری، محسن محسنی صفحه 100
    مطالعه های بوم شناسی فردی که به مطالعه ی ارتباط یک گونه با محیط اطراف مربوط می شود، اطلاعات پایه ای برای مدیریت اکوسیستم های مرتعی ارایه می کند. هدف از این تحقیق مطالعه ی خصوصیت های بوم شناسی فردیCapparis spinosa در منطقه ی سیستان می باشد. پس از تعیین رویشگاه های این گونه، ویژگی های اقلیمی و ادافیکی رویشگاه های مربوطه، سیستم ریشه گیاه، مراحل فنولوژی، وزن هزار دانه و تعداد غنچه در هر پایه تعیین شد. نتایج نشان داد که رویشگاه های این گونه به طورگسسته در بخش های شرقی و غربی منطقه قرار دارند. خاک رویشگاه های این گونه اغلب دارای بافت شنی لومی و لوم رسی شنی، اسیدیته 8 تا 6/8 و شوری خاک 3/1 تا 7/58 دسی زیمنس بر متر بود. متوسط پوشش تاجی گیاه 9 تا 5/17 درصد در رویشگاه های مربوطه بدست آمد و ریشه دوانی این گونه حداکثر تا عمق دو متر مشاهده گردید. همچنین مطالعه ی مراحل فنولوژیک گونه نشان داد که رشد رویشی آن از اوایل اسفند آغاز و در اوایل تیر گیاهان به گلدهی کامل می رسند. بذردهی آن از اواسط تیر آغاز و تا اواسط مرداد ادامه می یابد. تعداد غنچه در هر پایه حدود 30 عدد و وزن هزار دانه 2/4 گرم می باشد. با توجه به مقاومت زیاد این گونه در برابر شرایط نامساعد طبیعی منطقه مانند گرمای شدید، رطوبت کم و طوفان شن، می تواند در برنامه های اصلاحی و احیای مراتع دشت سیستان استفاده شود.
    کلیدواژگان: رویشگاه، فنولوژی، ریشه دوانی، Capparis spinosa L، سیستان
|
  • H.R.Mehrabi* Page 3
    Fundamental of all plans of agriculture, forestry, range management and watershed management and aquifer and so on is physiographic study and determination of land talent. Since land use diversity in the region and soil erosion and degradation are important and this study was conducted by satellite photos and topographical maps with 1:50000 scale. After loading maps by GIS software, physiographic units and harmonious. Unit then having analyzed information were determined the researcher obtained hypsometry, aspect, slope and finally land talent maps based on physiographic properties. The results of field and combination of maps showed that there are many land uses in region, which have not been conform by physiographical study especially with slope. Thus this is one of the important factors to soil erosion and nature resources degradations inadaptable using based on suitable slope category. This region elevation are more than 1700 meter and there wasn’t too much different height between plain and sloppy region in which good soil and potential for growth plants. With delete of stone land and difficult to pass this different height didn’t have any role and there has been monotones relatively climate in region. According to this factor, notonly but also different aspects height didn’t have any affect on land talent ability. Not only beight but also different aspects didn’t have any effect on land talent ability. According to degradation intensity of natural resources and soil erosion in region, we must pay attention to percent of slope because it was the most important factor for determinaing land talent. According to maps slope class, we must allocate land with 0-12% to irrigated and dry farming, land with 12-14% to range management and gardening under counter and land with more 40% to plant a tree and semi tree and to conservation region.
    Keywords: Land use, Physiographic study, Borujerd, Slope class
  • K.Jangali *, P.Salehi, A.A.Jafari Page 14
    In order to study the genetic variability in populations of two species of Bromus tomentellus and Bromus inermis for yield, morphological and seedling characteristics, 18 populations were examined in the field and germinator during 2006-2008 in Tehran Iran. The data were collected for heading date, plant height, tiller number, panicle length, forage yield, seed yield, and seedling traits (seed germination, speed of germination, seedling length and vigor index). Results showed significant differences between two species for all of traits except seed germination percent The B.tomentellus populations had higher values for all of seed characteristics; in contrast, B.inermis had higher values for yield and morphological traits. Estimates of broad sense heritability were high for all of traits ranged from 0.42 to 0.99. Both seed and yield had positively correlated with heading date, plant height, tiller number and panicle length and negatively correlated with thousand seeds weight. Using principal components analysis, the first three components accounted for 82% of total variation. The first principal component indicated that, Forage yield and seed yield couple with late maturity and plant height were important traits. In the second component, germination traits and in third one the tiller density and panicle length were the most important traits for classification of genotypes. Using cluster analysis (Ward method) the 18 genotypes were classified correctly into two groups as belonged to the same species. The distributions of genotypes based on (PCA) analysis were in agreement with cluster analysis.
    Keywords: Bromus tomentellu, B.inermis, Forage, Seed, Germinition Variation, Cluster analysis
  • Z.Jafarian Jeloudar *, G.Rokhfirooz Page 30
    Dactylic glomerata is very palatabe and important for soil conservation and production. Since salinity is one of the abiotic stresses that reduce the plant growth and production, this study was conducted to determine effect of salinity stress on germination of Dactylic glomerata from two locations Karaj and Bijar respectively. This study was performed on factorial design based on block complete randomized design with 3 repeat and 5 salinity treatment including 0, 100, 200, 300 and 400 mMol Nacl. Thr result of statistical analyses showed that germination between 2 locations had significant difference (P<0/001). Germination between different treatment had significant difference (P<0/001). The effect of various salinity levels on seed germination rate, germination percentage, shoot and root length decreased as the salinity increased. Alometry index was maximum in salinity 100 and 0 mMol Nacl in Bijar and Karaj respectively. In total, seed of region Karaj showed more tolerant to salinity than the seed of region Bijar.
    Keywords: Salinity stress, Germination, Root length, Shoot length, Dactylic glomerata
  • P.Gholami *, H.Jalilvand, Sh.Ghaderi Page 40
    One of the goals of targets ecologist is to determine accurate, fast and low cost method to determine the yield of rangeland plants which are interesting for them and the lencwledge of the amount of vegetation changes. Measurement of vegetation cover is easy but measurement of yield in plants is difficult. The aim of this research is to determine the relationships between variables vegetation cover with dominated and important shrubs yeild in dry rangeland of Sorkhdeh of Damghan provice. First 30 individual of 3 species of Artemisia aucheri, Salsola dendroides and Salicornia herbacea with different size. Were selected therefore small and large diameter variables and height of species were calcutated. The present yield was measured by clipping and weighting method. Regression relationship was determined between the independent variables including height, canopy cover and volume shrubs and dependent variable including yield. Regression analysis showed that there ware significant line relationship between independent variables and dependent variables in all species. Result according to information of models and coefficient of determination showed that variables of vegetation cover of species of Salsola dendroides and Salicornia herbacea well can be estimated yield in species we can develop this model in the study area. But this model of information of Artemisia aucheri cannot be estimated yield in the study area.Therefore this models cannot be developed and suggested in the study area.
    Keywords: Yeild, Shrubland, Clipping, weighing, Artemisia aucheri, Damghan
  • Sh.Mehdiabadi *, S.Kh.Mahdavi, B.Rasuli, A.Gh.Ebadi, H.Afshari, M.Moslemi Page 52
    Halophyte plants are the main sources for feeding the livestock (goat, camel, and sheep) in saline regions. The problem of these regions can be solved by an appropriate management and planning on these plants. The aim of this research is to determine the nutritive value of Halocnemum strobilaceum, which is a halophyte species, in three phenological stages of vegetative stage, flowering, and seed ripening in three different provinces: Qom Yazd and Uremia. After sampling randomly, ADF, crude protein (CP), amount of ash, ether extract (EE), metabolic energy, dry matter digestibility, and humidity percent were determined in laboratory using standards methods. Factorial analysis was applied for statistical analysis. The results showed that all factors measured during different stages and in different provenances were significantly different. The results also showed that quality indices of H. strobilaceum were to the highest amount during the stage of flowering in the Qom province in terms of nutritional value. Crude fiber and ash increased with increasing growth stage. In general, considering that this species is grown in severe ecological conditions and has good nutritional values, it can be used for planning and sustainable development of saline regions.
    Keywords: nutritive value, Halocnemum strobilaceum, Holophyte, protein
  • R.Bagheri *, N.Hamzehnejhad Page 61
    Allelochemicals of bed species in critical regions of rangelands as Peganum harmala L. may probably have negative effects on germination and growth indexes of improving rangeland species. Considering different responses of some plants to this materials, this research was conducted in order to determine allelopathic potentiality of Peganum harmala L. on an improving rangeland species (Secale montanum). The effects of different proportion of powders mixed with fine sand in pot unit (in 5 levels as 0, 5, 10, 15 and 20%) of two parts (aerial and underground) and three phenological stages (vegetative, flowering and seeding) of Peganum harmala L. were investigated on speed germination, percentage germination, root length and stem length of Secale montanum in factorial design with 3 replication. Another experiment (with ecosystemic consider) was done for determinig the effects of natural habitate soil in rondom design with 3 replication. The results showed that allelopathic effects of vegatative and flowering stage allelochemicals on speed germination, percentage germination and stem length of Secale montanum were more than seeding stage and there was not any Significant difference between these two stage with regard to root length. The allelopathic effect of aerial parts was more than underground parts and the differences in allelopathic property of these parts were severe with increasing propertion powder. Because of negative response speed germination, in spite of other variables to habitate soil effects, we recommended autumn tilling of Secale montanum, in order to compensate delayed germination in regions with cool winter and unsuitable spring conditions.
    Keywords: allelopathy, Peganum harmala, Secale montanum, phenology stages
  • A.Amini *, M.Ghotbi Nejad Page 74
    The investigation of the qualification of pastures is one of the main goals in pasture analysis and evaluation. Also the knowedge of effective agents is very important. Since, nearly all pasture ecosystem components affec on qualification, and because of complexity and majority, it is impossible, to study all of this agents, so, in this study tow physical agents and plant covering among other affective agents. Were used there models have been formed the main models components including, producing forage, water, source and sensitiveness to erosion. this study using FAO model to set in the environment of geography information system (GIS) in aregion with 11781.22 h.c extent was used in this study. The results of pasture qualification model showed that among physical properties, gradient, the instance from water source, rock and soil sensitiveness and among plant covering properties, producing forage allowed extent for exploitation, pastures situation and tendency, have been role in determining pasture qualification. The most limiting agents in determining qualification of region pastures are large gradient, converting pastures to dry farms, low percentage of plant covering, and low produced forage.
    Keywords: Pastures qualification, Producing forage, GIS, Water source
  • Gh.A.Abarseji*, M.Mahdavi, M.H.Jouri Page 87
    Environmental factors have an important effect on the distribution of plant species which lead to their distribution in different habitates. Therefore, this study has been done for discovering the effect of microtopography factor and some of soil characteristics on the distribution of Frankenia hirsute. This region been has saline soil with low depth under ground water table and halophyte plants were grown in this area. In order to determine soil characteristics, sampling has been done in flowering stage, from depth of 0 to 30 cm of soil from three area including: under grazing of livestock, exclosure and adjacent area (without any Frankenia hirsuta). For the determination of microtopography. Statistical analysis and comparing of data, by the used of SPSS software, showed that there is significant differences among Ec (Electrical Conductivity), ESP (Exchangeable Sodium percentage) and SAR (Sodium Absorption Ratio) in the presence of this species and in areas without the presence of this species. So the distribution of this species had dependent to these 3 factors particularly saline soil. Statistical analysis and comparing of meam data,by means of t-test, showed that there was no significant differences between microtopography. Totaly, Frankenia hirsuta usually have the distribution in sites with more humidity and saline little.
    Keywords: microtopography, soil chemical characteristics, Distribution, saline soil, inche, shorezar rangeland, Golestan province
  • B.Saravani Ghayor *, R.Bagheri, M.Mohseni Page 100
    Autecological studies which is concerned with the study of relationship between species with surrounding environment provide basic information for the management of rangeland ecosystems. The autecological study Capparis spinosa L. was carried out in Sistan region. After determining habitat of this species, edaphic and climatic features relevant habitat, plant root systems, procedures phenology, seed weight and number of buds on each base were determined. The results showed that these spccies have been in sites such as discrete Eastern and had been Western parts of the region. Soil habitat of this species sandy loam texture and sandy clay loam, pH 8 to 6/8, and soil salinity, 3/1 to 7/58 dS. The average plant canopy covered 9 to 5/17 percent in the respective habitat. These racing roots up to two meters deep were observed. Phenological stages of the study species showed that the growth of then started and early in flowering march pully plants June was observed. The seeds in the beginning and middle of the June and also middle of August were observed August. The number of buds on each base were 30 and the weight of thousand seeds was 4-2 gram. Due to high resistance against these adverse natural conditions such as extreme heat zone, low humidity and sand storms, can be used in revived and reformed program in Sistan plain pastures.
    Keywords: Habitat, Phenology, Roots racing, Capparis spinosa L, Sistan, Iran