فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 34 (بهار 1392)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 34 (بهار 1392)

  • ویژه نامه 1-34 تنش خشکی و شوری
  • تاریخ انتشار: 1392/04/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروین منوچهری فر*، حسین لاری یزدی، بی تا زاجی صفحه 3
    تنش خشکی یکی از فاکتورهای محیطی محدودکننده بسیار مهم در تولید محصولات کشاورزی می باشد. تحقیقات نشان می دهد که اسید سالیسیلیک نقش مهمی را در جوانه زنی و تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه ایفا می نماید. این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش خشکی و اسید سالیسیلیک بر جوانه زنی دو رقم ذرت و مقایسه آنها از نظر تحمل خشکی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا گردید. عامل ها شامل تنش خشکی در 6 سطح شامل صفر (آب مقطر)، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- مگاپاسکال و اسید سالیسیلیک نیز در غلظت های صفر و 2/0 میلی مول بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی و اسید سالیسیلیک بر تمام صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، نرخ جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر وخشک ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک دانه رست معنی دار بود. با افزایش تنش خشکی تمام صفات به جز متوسط زمان جوانه زنی کاهش معنی داری داشتند و متوسط زمان جوانه زنی با افزایش تنش خشکی افزایش یافت. اثر اسید سالیسیلیک نیز بر همه صفات مذکور معنی دار بود. با مقایسه دو رقم مشخص شد که رقم 647 نسبت به رقم 704 در مرحله جوانه زنی مقاومت بیشتری در برابر تنش خشکی دارد. همچنین استفاده از اسید سالیسیلیک موجب افزایش تحمل خشکی مرحله جوانه زنی دانه رست ها در هر دو رقم در برابر تنش خشکی و در مرحله جوانه زنی گردید.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، جوانه زنی، خشکی، ذرت، رشد
  • ساجده سعیدفر*، محمد محمودی صفحه 21
    گل مکزیکی (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze) گیاهی علفی، چندساله و معطر متعلق به تیره نعناعیان است که منشا آن آمریکای شمالی گزارش شده است. دارای خصوصیات ضد درد، ضد تشنج، ضد تورم و ضدالتهابی بوده و برای درمان التهاب های معده ای، کبدی و برای درمان تورم شدید پروستات به کار می رود.گل مکزیکی همچنین در صنایع غذایی و نوشابه سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
    با توجه با اینکه خشکی از ویژگی های بارز جغرافیای کشور ما است وتاثیر تنش های خشکی بر محصولات زراعی در ایران به طور مفصل مورد بررسی قرار گرفته است ولی متاسفانه در مورد تغییرات آنزیمی گیاهان دارویی تحقیق های جامع و مفصلی صورت نگرفته است. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این تحقیق، تغییرات فعالیت آنزیم های آنتی اکسیداتیو (کاتالاز، گلاتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دسموتاز) گیاه گل مکزیکی (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze) در واکنش به تنش خشکی با به کارگیری 7 تیمار آبیاری شامل 100%، 85 %، 70% و 55% ظرفیت مزرعه ای، 100% ظرفیت مزرعه ای (مرحله رویشی)-85% ظرفیت مزرعه ای (مرحله زایشی)، 6- 100% ظرفیت مزرعه ای (مرحله رویشی)-70% ظرفیت مزرعه ای (مرحله زایشی). 7- 85% ظرفیت مزرعه ای (مرحله رویشی)-100% ظرفیت مزرعه ای (مرحله زایشی) بررسی شد. نتایج حاصل بیشترین مقدار آنزیم های آنتی اکسیداتیو را در 55% ظرفیت مزرعه ای 4 نشان داد. بنابراین می توان روش مقابله این گیاه با شرایط تنش خشکی را تا حدود زیادی آنزیمی دانست و با توجه به نحوه سازگاری این گیاه به شرایط تنش خشکی توسعه کشت آن را در مناطق کم آب پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: گل مکزیکی، تنش خشکی، آنزیم سوپر اکسید سموتاز، کاتالاز، پراکسیداز
  • پیمان شریفی* صفحه 31
    برنج (Oryza sativa) یکی از مهم ترین محصولات زراعی در جهان می باشد، که یک غله عمده غذایی برای بیش از 50% مردم جهان است. تنش های محیطی از قبیل شوری یکی از موانع اصلی در تولید محصولات زراعی در بسیاری از نقاط دنیا به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شوند. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری حاصل از غلظت های مختلف کلرید سدیم (NaCl) بر روی جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ها آزمایشی به صورت فاکتوریل و با طرح پایه کامل تصادفی با سه تکرار بر روی بذور شش رقم برنج انجام گرفت. 7 روز پس از آغاز آزمایش صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و همچنین درصد کاهش هرکدام از صفات در مقایسه بین تیمارهای شوری (2/11 دسی زیمنس بر متر) و شاهد اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارهای مختلف و همچنین اثر متقابل آنها اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% برای هر چهار صفت وجود داشت. با افزایش میزان شوری درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه کاهش معنی داری را نشان دادند. همچنین نتایج تجزیه واریانس درصد کاهش صفات حاکی از معنی دار بودن آنها بود و به عبارت دیگر تحت تاثیر تیمار شوری (2/11 دسی زیمنس بر متر) از صفات فوق به طور معنی داری کاسته شد. نتایج تحقیق حاضر درجات مختلفی از مقاومت به شوری را بر روی صفات مرتبط با جوانه زنی نشان داد در مقایسه بین ارقام در شرایط تیمار با شوری، ارقام اصلاح شده مورد مطالعه نسبت به ارقام بومی از نظر درصد جوانه زنی مقاوم تر بودند.
    کلیدواژگان: برنج، تنش شوری، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه
  • مه لقا قربانلی*، آرین ساطعی، محسن اسماعیلی صفحه 41
    گیاه عطر پاییزی Dittrichia graveolens (L.) Greuter. بومی منطقه مدیترانه از تیره کاسنی بوده و در درمان بیماری های مزمن تنفسی مانند سرفه، سرماخوردگی، سینوزیت، التهاب حنجره و برونشیت موثر است. همچنین محافظ سیستم لنفاوی و کاهنده عفونت آکنه پوست است و اسانس این گیاه دارای اثر کاهنده مخاط می باشد و بیشترین ماده دارویی آن بورنیل استات، بورنئول و T- کادینول می باشد. جوانه زنی بخش اساسی از زندگی گیاهان است و استقرار دانه رست اولین مرحله رشد گیاهان است که دارای اهمیت زیادی در بالا بردن بازده و کارآیی گیاه در خاک هایی که تحت تنش شوری قرار دارند، می باشد. شوری ممکن است باعث کاهش معنی دار سرعت و درصد جوانه زنی شود که به نوبه خود به عدم استقرار پوشش گیاهی و کاهش بازده محصولات منتهی خواهد شد. در این تحقیق دمای بهینه جوانه زنی و اثر غلظت های مختلف شوری بر جوانه زنی دانه های این گیاه دارویی بررسی گردید. آزمایش تعیین دمای بهینه در دماهای 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد و همچنین آزمایش اثر شوری بر جوانه زنی در غلظت های 0، 25، 50 و 75 میلی مولار NaCl انجام گردید و مشخص شد که دمای بهینه جوانه زنی دانه های این گیاه 20 درجه سانتی گراد می باشد و نیز بیشترین درصد جوانه زنی و رشد طولی ریشه چه و ساقه چه در غلظت شاهد صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، Dittrichia graveolens (L، ) Greuter، جوانه زنی، دمای بهینه
  • امین آزادی*، علیرضا پازکی، حسین حسینی سیانکی، مریم زندی پور، نفیسه میرزاعبدالله، الهام عباس زاده صفحه 53
    یکی از اهداف مهم متخصصان اصلاح نباتات افزایش تحمل به شوری گیاهان و غربال ارقام مقاوم به شوری است. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی و غربال تحمل به شوری ارقام گندم در مراحل جوانه زنی و گیاهچه به صورت اسپیلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار صورت پذیرفت. کرت اصلی ارقام گندم و کرت فرعی سطوح شوری (0، 50، 100و 150 میلی مولار) در نظر گرفته شدند. صفات مورد برررسی شامل درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول کلئوپتیل، وزن تر و خشک ریشه چه، وزن تر و خشک ساقه چه، در مراحله جوانه زنی و صفات وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای آب نسبی، میزان سدیم، میزان پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم، محتوای کلروفیل، پرولین و کل سطح برگ در مرحله گیاهچه اندازه گیری شدند نتایج این بررسی نشان داد که بین ارقام مختلف از نظر تمام صفات و همچنین بین سطوح مختلف شوری از نظر تاثیر بر صفات مختلف اختلاف معنی دار در سطح 1% مشاهده شد. شوری باعث افزایش معنی دار میزان سدیم و پرولین و کاهش معنی دار بقیه صفات گردید اساس نتایج تجزیه رگرسیون این روند برای تمام صفات به جز طول کلئوپتیل، میزان پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم، پرولین و کل سطح برگ به صورت رابطه خطی بود. درنهایت براساس اکثر شاخص های کلیدی و مهم جهت شناسایی و غربال تحمل به شوری نظیر وزن خشک، محتوای سدیم، نسبت پتاسیم به سدیم، محتوای نسبی آب برگ، میزان پرولین و سطح برگ دو رقم هیرمند و هامون می توانند به عنوان ارقام مقاوم مطرح شوند. پس از این دو رقم، الوند مقاومت نسبی خوبی از خود نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه خوشه اینیز ارقام هیرمند و هامون را یک گروه قرار داد که موید نتایج قبلی است.
    کلیدواژگان: گندم، تحمل به شوری، غربال، میزان سدیم، نسبت پتاسیم به سدیم، کلروفیل، پرولین
  • وریا ویسانی*، یوسف سهرابی، غلامرضا حیدری، عادل سی وسه مرده، حسن احمدی، هیمن عباسی صفحه 75
    شوری خاک یکی از مهم ترین تنش های غیرزیستی است که باعث کاهش شدید عملکرد و کیفیت محصول گیاهان زراعی می شود. در راستای بررسی اثرات تنش شوری بر عملکرد و کیفیت محصول گیاهان زراعی یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، شامل شوری در چهار سطح (0، 33، 66 و 99 میلی مولار کلرید سدیم) و کاربرد کود روی در دو سطح (0 و 10 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان اجرا شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تیمارهای آزمایشی، اثر معنی داری بر صفات وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد، محتوای کلروفیل، پروتئین های محلول برگ و ریشه، غلظت پتاسیم (K)، سدیم (Na) و فسفر (P) برگ داشتند. کاربرد کود روی تاثیر معنی داری بر غلظت فسفر (P) و سدیم (Na) برگ گیاه سویا نداشت. شوری باعث کاهش وزن تر و خشک اندام های هوایی، عملکرد، پروتئین های محلول ریشه و برگ و محتوای کلروفیل در هر سه مرحله رشد (قبل از گلدهی، بعد از گلدهی و پرشدن دانه) شد، درحالی که کاربرد روی، این پارامترها را افزایش داد. تحت شرایط تنش شوری، غلظت پتاسیم و فسفر ساقه به طور معنی داری کاهش پیدا کردند، درحالی که غلظت سدیم برگ افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین های محلول، رشد و عملکرد، روی، سویا، شوری، کلروفیل، مواد معدنی
  • رحمت الله کریمی زاده*، محتشم محمدی، الیاس تاج الدینی صفحه 97
    به منظور شناسایی لاین های تحمل به خشکی و غربال کردن شاخص های کمی تحمل به خشکی تعداد هفده لاین اصلاح شده گندم نان به همراه رقم شاهدکوهدشت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در دو شرایط تنش شدید و تنش ملایم خشکی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران مورد آزمایش قرارگرفتند. بر مبنای عملکرد در شرایط تنش ملایم (YP) و تنش شدید (YS)، شاخص های کمی تحمل به خشکی از قبیل میانگین بهره وری (MP)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، میانگین هارمونیک (HM)، شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل تنش (STI) محاسبه گردیدند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها به روش دانکن نشان دادکه اختلاف معنی داری بین کلیه شاخص ها و عملکرد در شرایط تنش شدید و تنش ملایم وجود داشت که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی و امکان انتخاب برای مقاومت به خشکی و دورگ گیری برای مطالعات ژنتیکی و اصلاحی بعدی می باشد. تحلیل همبستگی عملکرد بین دو محیط و شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که شاخص های MP، GMP، STI و HM مناسب ترین شاخص ها برای غربال سازی ژنوتیپ های گندم نان می باشند. با توجه به این چهار شاخص و عملکرد بالا در دو محیط بهترین ژنوتیپ های مقاوم به خشکی ژنوتیپ های شماره 1 و 4 تشخیص داده شدند. نمودار چند متغییره بای پلات نشان داد که ژنوتیپ های 1 و4 در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های مقاومت به خشکی یعنی MP، GMP، STI و HM قراردارند. هم چنین توزیع ژنوتیپ ها در فضای بای پلات وجودتنوع ژنتیکی ژنوتیپ ها نسبت به تنش خشکی را نشان داد.
    کلیدواژگان: بای پلات، گندم نان، تجزیه خوشه ای، خشکی، گچساران و شاخص های تحمل
  • رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی، فرشته شاه محمدی* صفحه 111
    در این پژوهش اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید (SA) در 3 سطح (0، 5/0 و 1 میلی مولار) و کلرید کادمیوم (CdCl2) در 4 سطح (0، 50، 100 و150میکرومولار) به طور جداگانه و همراه هم بر خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه نخود مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و کاتالاز، میزان پروتئین کل و آنتوسیانین در حضور کلرور کادمیوم افزایش یافت. در حضور سالیسیلیک اسید فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و کاتالاز کاهش یافت، اما میزان پروتئین کل و آنتوسیانین افزایش یافت. در برهم کنش سالیسیلیک اسید و کلرور کادمیوم، فعالیت آنزیم کاتالاز در غلظت های پایین کاهش یافت ولی میزان پروتئین کل افزایش یافت و همچنین میزان آنتوسیانین و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز در بیشتر تیمارهای برهم کنش افزایش یافت. نتایج به دست آمده نشان داد که گیاه نخود مقاومت کمی به تنش کلرور کادمیوم دارد.
    کلیدواژگان: کلرور کادمیوم، سالیسیلیک اسید، نخود، پراکسیداز، کاتالاز
  • پرویز آقایی*، امید صادقی پور، بابک دلخوش صفحه 121
    تنش خشکی عمده ترین عامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان زراعی از جمله گلرنگ ((Carthamus tinctorius L در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. به منظور بررسی اثر تنش خشکی در مرحله ظهور طبق ها بر برخی ویژگی های زراعی ارقام گلرنگ آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری در پاییز 1388 اجرا گردید. آبیاری کامل در تمام طول دوره رشد (شاهد) و تنش خشکی (قطع آبیاری در مرحله ظهور طبق ها تا انتهای فصل رشد) به عنوان عامل اصلی و ارقام گلرنگ شامل گلدشت، پدیده وKW به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنی دار عملکرد دانه و اجزاء عملکرد گردید. به طورکلی تنش خشکی در مرحله ظهور طبق ها، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه و عملکرد دانه را به ترتیب 46/11، 65/27، 31/14 و 75/45 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. بر اساس نتایج حاصل در شرایط بدون تنش رقم گلدشت نسبت به دو رقم دیگر برتری داشت.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تنش خشکی، اجزاء عملکرد، عملکرد دانه
|
  • Manouchehrifarp. *, Laari Yazdih., Zaaji, B Page 3
    Drought stress is one of the significant, limiting, environmental factors in the crop production. Previous research indicated that the salicylic acid plays an important role in the germination and the regulation of the physiological processes in plants. The present study was carried out in an attempt to investigate the effects of drought stress and the salicylic acid on the germination of two maize cultivars and to compare their drought tolerance. The experiment followed a factorial, completely randomized, research design and was carried out in three replications. The factors included: the drought stress (i.e. water potential at six levels: 0, -2, -4, -8 and -10 Mpa) and the salicylic acid (0 and 0.2 mM). The results indicated that the drought stress and the salicylic acid had significant effects on all of the traits under study, i.e. germination percentage, germination speed, mean time germination, germination rate, radicle and shoot lengths, fresh and dry radicle weight, fresh and dry shoot weight, and dry seedling weight. With an increase in the drought stress, all of the aforementioned straits significantly decreased except for the mean time germination which demonstrated an increase. Similarly, the salicylic acid had a significant effect on all of the traits under analysis. Comparing the two cultivars, it was found that the 647 cultivar demonstrated more tolerance against the drought stress at germination level in comparison to the 704 one. In addition, the salicylic acid increased drought tolerance at germination level in both of the cultivars.
    Keywords: Drought Stress, Salicylic Acid, Seed Germination, Maize, Seedling Growth
  • Saeedfars. *, Mahmoodi, M Page 21
    Anise hyssop (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze) is a herbaceous, perennial, and aromatic plant which belongs to the Lamiaceae family and originated from the North America. It has various medicinal qualities and is used for curing stomach and liver inflammations as well as prostate problems. This plant is also applied in food and beverage industries. Given that dryness is one of the prominent features of Iran’s geography, the effect of drought stresses on agricultural products has been widely investigated. However, there appears to be a dearth of research on the enzyme-changes of the medicinal plants. The present experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications. The changes in the activity of the anti-oxidative enzymes (i.e. catalase, glutathione peroxides, superoxide dismutase) in Anise hyssop (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze) in response to drought stress were analyzed using 7 irrigation treatments which included: 100%, 85%, 70% and 55% field capacity, 100% field capacity (vegetative stage), -85% field capacity (reproductive stage), 100% field capacity (vegetative stage), -70% field capacity (reproductive stage), 85% field capacity (vegetative stage), and -100% field capacity (reproductive stage). On the basis of the results, the highest portion of the anti-oxidative enzymes was found in the 55% field capacity. It indicated that the plant applies enzymes in response to the drought conditions. Considering the high adaptability of this plant to drought stress conditions, its cultivation in dry areas is suggested.
    Keywords: Anise Hyssop, drought Stress, Superoxide Dismutase, Catalase, Peroxides
  • Sharifi, P.* Page 31
    Rice (Oryza sativa L.) is one of the most significant crops in the world, which is an important food crop for more that 50% of the people in the world. Abiotic stresses such as salinity are important barriers against crop production in different parts of the world specially the arid and semiarid regions. In an attempt to investigate the effects of salinity stress in different sodium chloride (NaCl) concentrations on the germination and the primary growth of the plantlets, a factorial experiment was carried out on the seeds of six different types of rice, following a completely randomized design with three replications. Different traits including: the percentage and speed of germination, radicle and plumule lengths, and the reduction percentage of each of the traits in the comparison between the salinity (11.2dSm-1) and control treatments, were measured 7 days after the beginning of the experiment. The results of the analysis of the variance indicated that there was a significant difference, at P<0.01, between cultivars, salinity treatments, and their interaction effects for all of the four traits. With an increase in the amount of salinity, the percentage and speed of germination and the radicle and plumule lengths demonstrated a significant decrease. The results also indicated that the reduction percentage of the traits was significant. In other words, the aforementioned traits significantly decreased under the salinity treatments. The results of the present study indicated different degrees of salinity tolerance in the germination traits. Comparing the cultivars in different salinity treatments, it was found that the improved cultivar under study was more tolerant in germination stage in comparison to the landrace ones.
    Keywords: Rice, Germination Percentage, Germination Speed, Radicle Length, Plumule Length
  • Ghorbanalim.*, Sateia., Esmaeeli, M Page 41
    Dittrichia graveolens (L.) Greuter is indigenous of the Mediterranean region and belongs to the Asteraceae family. It is effective in treatment of the chronic diseases such as cough, cold, cynosite inflammation, and bronchitis. It also protects lymphatic system and decreases acne infection of the skin. The essence of this plant decreases the mucus content and contains bornyl acetate, borneol, and T-cadinol. Germination is a fundamental part in the life of the plants and the establishment of the seedling is the first stage in plant growth which has a high significance in enhancing plant yield and performance in the soils which are under salinity stress. Salinity might significantly decrease the speed and percentage of germination and in effect prohibit the expansion of plant’s vegetation and the crop yield. The present study investigated the optimum temperature and the effect of different salinity concentrations on the germination of this plant. For determining the optimum temperature, various temperatures including: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35⁰C were examined. In addition, the analysis of the effect of the salinity stress on plant germination was carried out at different concentrations including: 0, 25, 50, and 75 mM NaCl. The results indicated that the optimum temperature for the seed germination of this plant was 20⁰C and the highest percentage of germination and root and shoot lengths were observed in the control treatment.
    Keywords: Salinity Stress, Dittrichia graveolens (L.), Germination, Optimum Temperature
  • Azadia.*, Pazokia., Hosseini Siyanakih., Zandipourm., Mirzaabdollahn., Abbaszade, E Page 53
    One of the most significant objectives of plant breeding experts is enhancing the salinity tolerance of crops and screening the tolerant ones. The present study was carried out in an attempt to evaluate and screen the salinity tolerance of the wheat cultivars at germination and seedling stages. The experiment followed a split plot, randomized complete block design and was conducted in three replications. The main and sub plots respectively included: the wheat cultivars and the salinity levels (i.e. 0, 50, 100, and 150 mM NaCl). The traits under analysis at germination stage included: germination percentage, radicle length, hypocotile length, coleoptile length, radicle fresh and dry weight, and hypocotile fresh and dry weight. In addition, shoot fresh and dry weight, relative water content (RWC), sodium and potassium contents, potassium to sodium ratio, chlorophyll content, prolin, and the total leaf area were investigated at the seedling stage. The results indicated that there was significant difference at P<0.01 among the wheat cultivars, considering all of the traits and salinity levels. Salinity significantly increased sodium and prolin, while it significantly decreased all of the other traits. The regression analysis revealed that there was a linear relation between all of the traits except for the coleoptile length, potassium content, potassium to sodium ratio, prolin, and the total leaf area. Finally, on the basis of the most significant salinity tolerance indices, i.e. dry weight, sodium content, potassium to sodium ratio, RWC, prolin, and the total leaf area, Hamoon and Hirmand cultivars might be introduced as tolerant cultivars. Alvand cultivar demonstrated moderate tolerance. The cluster analysis also placed Hamoon and Hirmand cultivars in one group, which confirms the aforementioned results.
    Keywords: Wheat, Salinity Tolerance, Screening, Sodium Content, Potassium to Sodium Ratio, Chlorophyll, Prolin
  • Weisanyw.*, Sohrabiy., Ahmadih., Abasi, H Page 75
    Soil salinity is one of the major abiotic stresses that adversely decreases the crop yield and quality. In an attempt to study the effects of salinity on crop yield and quality, a factorial experiment was conducted including two factors, i.e. salinity at four levels (0, 33, 66, and 99 mM sodium chloride) and the zinc fertilizer at two levels (0 and 10 mg kg-1 soil). The study followed a randomized, complete block design and was carried out with three replications in the greenhouse of the faculty of Agriculture in Kurdistan University. The results indicated that the treatments had significant effects on shoot dry and fresh weight, chlorophyll content, the soluble proteins of the leaves and the root, and potassium (K), sodium (Na), and phosphor (P) concentrations of the leaves. The application of zinc did not have any significant effect on phosphor (P) and sodium (Na) concentrations of soybean leaves. Salinity decreased shoot dry and fresh weight, yield, the soluble proteins of the leaves and the root, and chlorophyll content at three growth stages (before flowering, after flowering, and seed filling). Nonetheless, the application of zinc significantly increased these parameters. Potassium (K) and phosphor (P) concentrations of leaves significantly decreased under salinity stress, whereas sodium (Na) concentration of the leaves increased in NaCl-treated plants.
    Keywords: Soluble Proteins, Growth, Yield, Zinc, Soybean, Salinity, Chlorophyll, Mineral Nutrients
  • Karimizadeh, R. *., Mohammadim., Tajodini, E Page 97
    In an attempt to identify drought tolerance lines and screen the quantitative parameters of drought tolerance, seventeen lines of bread wheat genotypes in addition to Koohdasht wheat were analyzed under two drought conditions, i.e. mild and severe stress, in a randomized complete block design with four replications in Gachsaran Dryland Agricultural Research Station. On the basis of the mild (Yp) and severe (Ys) stress yields, the quantitative parameters of drought tolerance including: mean productivity (MP), tolerance index (TOL), geometric mean productivity (GMP), harmonic mean (HM), stress susceptibility index (SSI), and stress tolerance index (STI) were measured. The results of the mean comparison indicated that there was a significant difference among all of the genotypes with respect to all of the indices and the yields in both environments. This demonstrated the existence of genetic diversity and the possibility of selecting the tolerant genotypes against drought and applying the superior ones in breeding programs. The results of the correlation analysis between the two conditions and drought tolerance indices indicated that the MP, GMP, STI, and HM indices were the best parameters for screening bread wheat genotypes. Considering these four indices and the high yield in the two conditions, the genotypes number 1 and 4 were selected as the most tolerant genotypes against drought. The biplot multivariate technique revealed that the genotypes number 1 and 4 were located along the vectors of drought tolerance indices. In addition, the spread of the genotypes in the biplot demonstrated the existence of genetic diversity among the genotypes regarding drought tolerance.
    Keywords: Biplot, Bread Wheat, Cluster Analysis, Drought, Gachsaran, Tolerance Indices
  • Khavari, Nejad, R. A., Najafif., Shahmohammadi, F. * Page 111
    The present study investigated the effects of different concentrations of salicylic acid (0, 0.5 and 1 mM) and cadmium chloride (0, 50, 100 and 150 µM), together and separately, on certain physiological parameters of Cicer arientinum L. The activity of peroxides and catalase, proteins, and anthocyanin contents increased with an increase in cadmium chloride. By increasing the salicylic acid, the activity of peroxides and catalase decreased, while the total amount of protein and the anthocyanin contents increased. The interaction of salicylic acid and cadmium chloride decreased the catalase activity in the lower concentrations but the total amount of protein increased. In addition, the activity of peroxides and the anthocyanin content increased in most of the interaction treatments. The results indicated that chickpea is not a tolerant plant against the cadmium stress.
    Keywords: Cadmium Chloride, Salicylic Acid, Cicer Arientinum, Peroxides, Catalase
  • Aghaeep. *, Sadeghipouro., Delkhosh, B Page 121
    Drought stress is the most significant factor that confines the growth of crops such as safflower (Carthamus tinctorius L) in the arid and semiarid regions of the world. In an attempt to investigate the effect of drought stress on some of the features of the autumn safflower cultivars, a field experiment was conducted, during 2009, in the research farm of the Islamic Azad University, Shahr-e Rey branch. The research followed a split plot, randomized, complete block design and was carried out with four replications. The main plots included: two irrigation levels (irrigation throughout the growing period and the withholding of irrigation at the heading stage) and the sub plots consisted three genotypes (i.e. Goldasht, Padideh, and KW). The results indicated that the drought stress significantly reduced the grain yield and yield components. Generally speaking, it decreased the number of plant heads (11.46%), seed pods (27.65%), 1000-seed weight (14.31%), and the grain yield (45.75%). Under the control conditions, Goldasht cultivar had the highest grain yield in comparison to the other ones, but under the drought stress conditions, the difference between the cultivars was not significant.
    Keywords: Safflower, Drought Stress, Yield Components, Grain Yield