فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و روان شناسی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن احدی صفحه 0
  • وجیهه نادری، احمد برجعلی، محسن منصوبی فر صفحه 13
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش برنامه ی مدیریت استرس بر افزایش میزان کیفیت زندگی و دو بعد ارتباطات اجتماعی و ادراک محیط زندگی در زنان شاغل است. نوع مطالعه از نوع نیمه آزمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه ی کارکنان زن شرکت «همکاران سیستم» شهر تهران در سال 1390 است. بدین منظور30 نفر از زنان مشغول به کار در این شرکت به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و گروه آزمایش جای گرفتند. قبل از آموزش در هر دو گروه مقیاس کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی به عنوان پیش آزمون اجرا شد، سپس برنامه ی آموزش مدیریت استرس طی 10 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. پس از آموزش برنامه ی مهارت ها، پرسشنامه ی کیفیت زندگی مجددا به عنوان پس آزمون و بعد از 45 روز به عنوان پی گیری برای هر دو گروه اجرا شد. برای توصیف داده ها از میانگین و انحراف معیار استفاده شد و نیز داده ها از روش آمار استنباطی - آزمون میانگین برای نمره های افتراقی- با استفاده از برنامه ی 16 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش مهارت مدیریت استرس، میزان کیفیت زندگی و دو بعد ارتباطات اجتماعی و ادراک محیط زندگی را در زنان شاغل گروه آزمایشی به طور معناداری افزایش داده است (01/ 0> P)، این یافته ها حاکی از اثربخشی آموزش مهارت مدیریت استرس بر کیفیت زندگی زنان شاغل است. درکل، بر اساس نتایج، افراد موفق با مهارت حل مسئله و مقابله با استرس، از کیفیت زندگی و ارتباطات اجتماعی و ادراک محیط زندگی بهتری برخودار هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ارتباطات اجتماعی، ادراک محیط زندگی، مهارت مدیریت استرس
  • جنت آقاسی، اصغر آقایی صفحه 31
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش خودآگاهی هیجانی برمولفه های سلامت عمومی (اضطراب و افسردگی) دختران دوره ی متوسطه ی شهرستان شهرضا بوده است. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح تحقیق به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بوده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل تمام دختران مقطع متوسطه پایه ی اول تا سوم شهرستان شهرضا در سال 90-89 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی40 نفر انتخاب شدند و به صورت شمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (20 دانش آموز) و کنترل (20 دانش آموز) جایگزین شدند. پیش آزمون برای دو گروه اجرا شد. متغیر مستقل، آموزش خودآگاهی هیجانی بود که در 8 جلسه تنظیم و به گروه آزمایش آموزش داده شد. متغیر وابسته در این پژوهش مولفه های سلامت عمومی بود که با پرسش نامه ی سلامت عمومی گلدبرگ (28-GHQ) ارزیابی شد. در مرحله ی بعد، پس آزمون برای دو گروه اجرا و داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS تحلیل شد. نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش خودآگاهی هیجانی بر سلامت عمومی دختران دوره ی متوسطه تاثیر معناداری دارد (05/0>p).
    کلیدواژگان: خودآگاهی هیجانی، دختران، دوره ی متوسطه، اضطراب، افسردگی
  • غلامرضا بابایی، خدیجه عمویی دیزجی صفحه 47
    هدف این پژوهش بررسی عوامل جسمی و روانی موثر بر کیفیت زندگی بیماران عروق کرونری بر اساس رگرسیون خطی فازی است. پژوهش حاضر، مطالعه ای تحلیلی از نوع مدلسازی است. درتحلیل اطلاعات از روش رگرسیون خطی فازی استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه ی بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر است که برای بررسی و تشخیص قطعی ضایعه ی کرونری به بیمارستان دکتر شریعتی مراجعه کرده اند و تحت کنترل، پایش و بازبینی قرار گرفته اند. روش جمع آوری اطلاعات به صورت پرسش نامه است. نمونه ها از روش تخصیص تصادفی به دو گروه گواه و کنترل تقسیم شدند. برآورد حجم نمونه با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه در مطالعات نیمه تجربی و براساس مطالعات مشابه قبلی و استفاده از جدول نرموگرام آلتمن محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون خطی فازی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین بیماری عروق کرونری و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، تاثیرمتغیرهایی مانند شاخص توده ی بدنی، چربی خون، فشار خون و سطح اضطراب بیمار روی کیفیت زندگی بیماری عروق کرونری با 05/0 p < سیر کاهشی را نشان می دهد به طوری که هر چه این عوامل بیشتر باشد کیفیت زندگی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اضطراب، بیماران عروق کرونری، کیفیت زندگی، منطق فازی و رگرسیون خطی فازی
  • جعفر بهادری خسروشاهی، زینب خانجانی صفحه 61
    هدف از این مطالعه مقایسه ی میزان افسردگی و کیفیت زندگی بیماران دیابتی و افراد غیر دیابتی است. در این پژوهش مقطعی 100 بیمار مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت شهر تبریز و 100 نفر افراد غیر دیابتی و سالم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از آزمون افسردگی بک و پرسشنامه ی کیفیت زندگی بررسی شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و با استفاده از آزمون تی مستقل تحلیل گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین زنان و مردان دیابتی در متغیر افسردگی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین بیماران دیابتی و افراد غیردیابتی نیزاین تفاوت مشاهده شد. در نهایت، بیماران دیابتی افسردگی و کیفیت زندگی نامطلوبی داشتند، بنابراین پیشگیری در جهت کاهش این عوامل میتواند برای این بیماران مفید باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، کیفیت زندگی، دیابت
  • شراره ضیغمی محمدی، منصوره تجویدی صفحه 79
    در این پژوهش احساس تنهایی، ناامیدی، عزت نفس و مهارت اجتماعی را در نوجوانان مبتلا به تالاسمی با نوجوانان سالم مقایسه کردیم. دراین مطالعه 100 نوجوان مبتلا به تالاسمی و100 نوجوان سالم شرکت کردند. نوجوانان مبتلا به تالاسمی به شیوه ی نمونه گیری آسان از مراکز بیماری های خاص، مرکز تالاسمی بزرگسالان ظفر و درمانگاه تالاسمی بیمارستان مفید و نوجوانان سالم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز مدارس راهنمایی و دبیرستان انتخاب شدند. این دو گروه از نظر سن، جنس، سطح تحصیلات و درآمد خانواده همگن شدند. داده ها به روش خودگزارشی جمع آوری شد. فرم انتخاب نمونه و فرم مشخصات دموگرافیک، مقیاس ناامیدی بک و مقیاس تنهایی، مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت و پرسش نامه ی مهارت اجتماعی ماتسون ابزار هایی بودند که در این پژوهش به کار گرفته شد. اطلاعات به وسیله ی نرم افزار آماری SPSS ویرایش 14 و با استفاده از آمار توصیفی کای دو، تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. یافته ها تفاوت آماری معناداری بین میانگین نمره ی ناامیدی(047/0= (P، مهارت اجتماعی (038/ 0 =p) و عزت نفس (033/0 =p)در نوجوانان مبتلا به تالاسمی و نوجوانان سالم نشان داد، اما در احساس تنهایی بین نوجوانان مبتلا به تالاسمی و نوجوانان سالم تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (387/0 = P). بر اساس نتایج این مطالعه مشکلات روانی اجتماعی در نوجوانان تالاسمی شایع است. شناسایی منابع امیدبخش، ارتقای سلامت روانی و آموزش مهارت های اجتماعی به نوجوانان مبتلا به تالاسمی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تالاسمی، نوجوانان، تنهایی، ناامیدی، عزت نفس، مهارت اجتماعی
  • اعظم ابراهیم نجف آبادی صفحه 99
    هدف این پژوهش، شناسایی بیشتر میزان سلامت اجتماعی زنان جوان 15 تا 24 ساله ی شهر اصفهان و عوامل موثر بر آن (با تاکید بر حمایت اجتماعی) است. روش این تحقیق پیمایشی است و جامعه ی آماری آن را زنان جوان 15 تا 24 ساله ی ساکن شهر اصفهان تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با خطای 5 درصد (خطای جوابگویی) 7 % = d (دقت احتمالی مطلوب)، با فرمول دویست نفر برآورد شده است. در این پژوهش از نمونه گیری به صورت طبقه بندی متناسب در منطقه استفاده شد، طوری که نمونه ها از هر منطقه و متناسب با جمعیت آن منطقه انتخاب شدند. ابزار سنجش در این پژوهش پرسش نامه است. برای سنجش حمایت اجتماعی از پرسش نامه ی طراحی شده محقق قبلی (بهمنی، 1387)، استفاده شد که اعتبار آن را استادان مربوط تایید کردند. روایی و پایایی آن نیزدر مرحله ی مقدماتی بررسی و تایید شد. برای بررسی متغیر وابسته از پرسش نامه ی سلامت اجتماعی کییز که کنگرلو آن را استاندارد و بومی سازی کرده استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که هرچه زنان جوان از میزان حمایت اجتماعی بالاتری برخوردار، متناسب با آن سلامت اجتماعی بالاتری نیز دارند. بر همین اساس، بین مولفه های سه گانه ی حمایت اجتماعی (حمایت ابزاری، عاطفی، اطلاعاتی) و سلامت اجتماعی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، زنان جوان
  • خدیجه روشنی، فرح نادری صفحه 115
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه ی هوش معنوی و هوش اجتماعی با اضطراب مرگ سالمندان است. این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی بود و دویست سالمند شهر اهواز با روش نمونه گیری مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس هوش معنوی ISIS، مقیای هوش اجتماعی ترومسو و مقیاس اضطراب مرگ کالت لستر استفاده شد. داده ها به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS version-16 تجزیه و تحلیل شد. بر اساس نتایج به دست آمده هوش معنوی با اضطراب مرگ سالمندان رابطه ی معناداری دارد. هم چنین طبق نتایج تحلیل رگرسیون از میان متغیرهای پیش بین تنها متغیر هوش معنوی پیش بینی کننده ی اضطراب مرگ بود. درکل، با توجه به بر اساس یافته های این پژوهش، رشد هوش معنوی از میزان ترس از مرگ در سالمندان می کاهد، اما رشد هوش اجتماعی رابطه ای با کاهش اضطراب مرگ ندارد. پس راه هایی که ممکن است منجر به افزایش میزان هوش معنوی در افراد شود پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سالمندان، هوش معنوی، هوش اجتماعی و اضطراب مرگ
  • زهرا مختاری، محمد حکمی، گیتا مختاری صفحه 131
    هدف از این تحقیق حاضر بررسی رابطه ی سلامت روان و کیفیت زندگی در ورزشکاران شهرستان همدان بود. جامعه ی آماری در این تحقیق تمامی ورزشکاران شهرستان همدان در سال 1389 بود، که شش ماه مداوم (هفته ای سه جلسه) تمرینات ورزشی داشتند و سن آن ها 35 سال یا بالاتر بود. برای دست یابی به این هدف ابتدا لیستی از اسامی باشگاه های موجود در 5 منطقه ی جغرافیایی شهرستان همدان (شمال، جنوب، شرق، غرب، مرکز) تهیه شد. در هر منطقه 2 باشگاه وجود داشت که مخصوص تمرینات ورزشی ورزشکاران واجد شرایط بود، یعنی مجموعا 10 باشگاه برای زنان و 10 باشگاه برای مردان، که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 5 باشگاه برای زنان و 5 باشگاه برای مردان انتخاب شد. حجم جامعه ی آماری در تحقیق حاضر 130 زن و 130 مرد بود، که به صورت تصادفی ساده از بین آن ها 200 نفر (100 زن، 100 مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ی سلامت روان و کیفیت زندگی انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار (توصیفی استنباطی) و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سلامت روان و کیفیت زندگی در ورزشکاران شهرستان همدان رابطه ی معناداری)وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، کیفیت زندگی، ورزشکاران
|
  • Naderiv., Borjalia., Mansobifar, M. Page 13
    quality of most people. This study evaluated the effectiveness of stress management training programs on increasing quality of life in two- dimensions (social communications, environment perception)for working women.
    Method
    The population in this study was all women employees of Hamkaran system company in Tehran, 1390. For this purpose, 30 women working in this company were randomly selected and divided into control and experimental groups. The World Health Organization Short Quality of Life Scale as the pre-test was conducted for two groups, before the intervention. The stress management training program was trained for experimental group during 10 sessions. The World Health Organization Short Quality of Life Scale was run as the post-test after the intervention program, and as follow-up after 45 days for two groups. To describe the data, mean and standard deviation were calculated. The statistical method of the average test for scores differential was used to analyze the data.
    Results
    Results showed that stress management skills training programs significantly increased the quality of life and two-dimensions (social com- munications, environment perception) of women employed in the experi- mental group(P<0. 01). These findings suggest the effectiveness of stress management training on quality of life of working women.
    Conclusion
    Based on the results, successful skillful in problem solving and stress management are better in quality of life and social communications or environment perception.
    Keywords: quality of life, social communications, environment perception, stress management skills
  • Aghasij., Aghaei, A. Page 31
    The present research aimed at investigating the effectiveness of training emotional self awareness on General Health (depression and stress) in Female high school students in Shahreza. This study was an experimental research in which 40 female high school students were selected according to the cluster random sampling. They were randomly assigned to an experimental and a control group. The experimental group received eight sessions of emotional self awareness training. Both groups were assessed by Goldberg General Health Questionnaire. The data were analyzed by SPSS. Results Analysis of covariance showed that there was statistically significant difference between experimental and control groups.
    Keywords: emotional self awareness, female, high school, depression, stress
  • Babaei, Gh ., Amoei, Kh Page 47
    In this article we studied relationship between physical and mental factors on the quality of life in patients with coronary vascular disease. This study is an analytic simulation based on Fuzzy linear regression. Statistical population was all the patients who were admitted/monitored and controlled in Dr. Shariati Hospital for vascular coronary deficiencies. The method of data collection was survey by questionnaire. The two subgroups of experimental and control group were allocated through random sampling. As for the number of samples, we obeyed similar previous studies in this field,the samples number was determined by the formula of sampling frame on the Quasi-experimental studies inAlthman Normogram scale. In order to perform analytical linear Fuzzy regression in the research to study the effective factors on the quality of life(life style) among coronary vascular patients, the independent variables were: age,mass body index, blood fat index, blood pressure, and the level of stress. The dependent variable was (patients life style). The results of the data analysis by fuzzy linear regression indicated that the impact of body mass index, blood fat,blood pressure, as well as the anxiety level of the patient had decreasing effects on the coronary arterial patients life style.
    Keywords: stress, patients with coronary vascular disease, life style, Fuzzy logic, Fuzzy linear regression
  • Bahadori Khosroshahij., Khanjani, Z. Page 61
    Prevalence of depression and lower quality of life in diabetic patients is higher than in general population. Diabetes effects on quality of life of patients and increases depression. The aim of this study therefore was to compare depression and quality of life in diabetic and non-diabetic patients. In this cross-sectional study, 100 patients who referred to diabetes research center, Tabriz and 100 non-diabetic subjects were selected by available sampling method. Samples were assessed by Beck Depression Test and Quality of Life Questionnaire (WHOQOL- 26). Data were analyzed by independent t tests in SPSS 16. The results showed that there were significant differences between women and men regarding diabetes, variability depression and quality of life, Also there were significant differences between diabetic and non diabetic patients in variables of depression and quality of life. Diabetes patients have depression and poor quality of life, thus preventing these factors can be useful for the patients.
    Keywords: depression, quality of life, diabetes
  • Zeighami Mohammadi, Sh ., Tajvidi, M. Page 79
    The purpose of this study was comparing loneliness, hopelessness, self-esteem and social skills in thalassemia and healthy adolescents. A hundred adolescents with thalassemia and 100 healthy adolescents participated in this study. Thalassemia adolescents were selected by convenience sampling from the Center of Special Diseases, Zafar Adult Thalassemia Center and Thalassemia Clinic in Mofid Hospital, Tehran. Healthy adolescents were selected by clustering random sampling from middle and high schools, Tehran. Two groups were matched in age, sex, educational level and family incomes. The instruments used in this study were the sample selection and demographic data sheets, Beck hopelessness scale, loneliness scale, CopperSmith self-esteem questionnaire and Matson social skills questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics, chi square, t-test, ANOVA and Pearson correlation in SPSS 14. Findings indicated that statistical significant differences existed between mean scores of hopelessness (p = 0. 047), social skill (p = 0. 038), and self-esteem (p = 0. 033) in thalassemia and healthy adolescents, But there were not significant differences between loneliness in thalassemia and healthy adolescents (p = 0. 387). The results from this study showed that psychosocial problems were common among thalassemia adolescents. It seemed identifying promising resources, promoting mental health and social skills training were necessary for thalassemia adolescents.
    Keywords: thalassemia, adolescents, loneliness, hopelessness, self, esteem, social skill
  • Ebrahim Najaf Abadi, A Page 99
    One of the concepts in the field of human health which attracts widespread attention is the concept of social health. In general discussion of social health, not only human beings, but also their immediate surroundings are influential. Social support is an important factor which acts as a mediator variable between stress and mental illness improves people endurance and tolerance rate against problems leading to more self – reliance toward active attendance in society. The present study investigated the effects of social support on social health. This study was a survey and its statistical population included the young women aging 15 to 24 in Isfahan. The sample was aslarge as 200 using the Cochrane's formula. The sampling method was classification corresponding to individual distribution in the city. The tool used in this survey was a questionnaire of two sections. To investigate the social support, a questionnaire by Hossein zadeh (2006)was used, and to study job satisfaction, another questionnaire by Bahmani (2009) whose validity was confirmed by the university masters. Finally, to study the dependent variable, Kenz's social health questionnaire has been used. the findings in this research showed that the young females having higher social support rate to some extent had higher social health, and vice versa. The same relation also existed between three – fold components of social support (tool support, sensitive, informative) and social health.
    Keywords: social health, social support, young female
  • Roushani, Kh ., Naderi, F. Page 115
    This research was intended to investigate the relationship between spiritual intelligence, social intelligence and death anxiety in Ahwaz metropolitan senile community. The sample randomly embraced 200 elders who were selected via multi-stage random sampling procedure. Spiritual Intelligence Scale (ISIS), Tromso Social Intelligence Scale (TSIS) and Collet-Lester Fear of Death Scale (CL-FODS) were responded by the subjects as data resources. As the research was designed as descriptive-correlation study, Pearson product-moment Correlation and Multivariable Regression Analysis were implemented as main statistical methods. Results indicated that there was significant correlation between spiritual intelligence and death anxiety, but social intelligence and death anxiety were not significantly correlated. Multivariable Regression Analysis output also revealed that spiritual intelligence significantly predicated death anxiety while social intelligence had no significant role in predicting death anxiety. Promoting spiritual intelligence during different development stages could be taken into account based on spiritual intelligence contribution in decrementing death anxiety.
    Keywords: senile community, spiritual intelligence, social intelligence, death anxiety
  • Mokhtarz., Hakamim., Mokhtari, G. Page 131
    The Purpose of this study was to investigate the relationship between psychological health and quality of life in Hamedani atheletes. The statistical socity was all of hamedani atheletes in 1389 who had been working out three times a week for six mouths ranging from 35 or older years of age. A list of sport clubs was prepared from five greographical areas in Hamedan. There were two sports clubs with required qualifications. Out of 10 femal and 10 male clubs (n=130), five clubs were selected for each following clustering method of sampling (n=100). Data collection was done by using Questionnare of Psychology Health And Quality Of Life. The obtained data were analysed for degree of correlation using Pearson correlation to indicate that that there was a significant correlation between the psychological health and quality of life in hamedani atheletes in the p-value<0. 01.
    Keywords: psychology health, quality of life, athletes