فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 5 (زمستان 1391)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 5 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم اسلاملوییان، علی حسین استادزاد صفحات 1-48
    هدف اصلی این تحقیق، طراحی الگویی مناسب برای تعیین سهم بهینه انرژی های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر در مسیر رشد پایدار و محاسبه این سهم ها برای اقتصاد ایران است. در این راستا، ابتدا انرژی های فسیلی و تجدیدپذیر به عنوان نهاده های تولید به یک الگوی رشد درونزا اضافه شده است. الگوی مورد نظر در قالب یک مسئله کنترل بهینه طراحی گردیده است. در مرحله بعد، مسیرهای بهینه مصرف، تولید و سهم انرژی های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر با ملاحظات زیست محیطی و بدون ملاحظات زیست محیطی تعیین گردیده است. نتایج بیانگر فاصله قابل توجه اقتصاد ایران از مسیر بهینه رشد پایدار است. براساس حل عددی الگو، در سال 1389، سهم بهینه انرژی تجدیدپذیر بایستی 8/0 درصد از کل انرژی باشد. اما در عمل این سهم در این سال تنها 4/0 درصد بوده است.. همچنین با توجه به پیش بینی الگو، برای اینکه اقتصاد ایران تا سال 1400 بر مسیر رشد پایدار قرار گیرد بایستی 1/2 درصد از کل انرژی به وسیله انرژی های تجدیدپذیر تولید شود. دستیابی به این مهم، مستلزم رشد متوسط سالانه 26 درصدی تولید انرژی های تجدیدپذیر در دوره 1389 تا 1400 است.
    کلیدواژگان: مدل تعمیم یافته رشد درون زا، انرژی های تجدیدپذیر، سهم بهینه انر~ژی، اقتصاد ایران، الگوریتم ژنتیک
  • عاطفه تکلیف صفحات 49-79
    تقاضای جهانی برای گاز طبیعی در خلال دهه اول قرن بیست و یکم رشد قابل ملاحظه ای داشته است. در همین فاصله زمانی، رشد تجارت گاز طبیعی توسط خطوط لوله، 65 درصد بوده است. این امر نشان دهنده تغییر جهت بازار جهانی انرژی به سوی استفاده هر چه بیشتر از گاز طبیعی است. تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی (GECF) و سیاست های این مجمع، از منظر بسیاری از صادرکنندگان و واردکنندگان بزرگ گاز طبیعی نقطه عطفی در تحولات بازار گاز محسوب می شود زیرا هم اکنون کشورهای عضو این مجمع حدود نیمی از تجارت جهانی گاز طبیعی و بیش از 40 درصد از تجارت جهانی گاز توسط خطوط لوله را در اختیار دارند. در این مقاله، ضمن بررسی جایگاه مجمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی در تحولات بازار گاز، بر امکان رقابت یا همکاری اعضا در صادرات گاز طبیعی از طریق خط لوله تمرکز شده است. بر اساس نتایج این مطالعه، امکان رقابت یا همکاری میان اعضا، در چارچوب تجارت گاز براساس قراردادهای رسمی منعقده، نه تنها بسیار ضعیف است بلکه تنها در سه مورد و میان شش کشور از 13 عضو این مجمع امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، صادرات گاز طبیعی، خطوط لوله
  • سیدعبدالمجید جلایی اسفندآبادی، فاطمه عباسی، محبوبه قاسمی صفحات 81-105
    از بین منابع طبیعی، نفت مهم ترین منبع کسب درآمد برای کشور های صادرکننده این منبع به شمار می رود و نوسانات قیمت آن یکی از عوامل اصلی بسیاری از بحران های اقتصادی در میان کشورهای وارد کننده و صادرکننده نفت است. هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر شوک های قیمت نفت بر GNP سبز است. برای این منظور، ابتدا شوک های قیمت نفت با استفاده از روش فیلتر هودریک- پرسکات محاسبه و سپس اثر شوک های قیمت نفت بر تولید سبز با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری (VAR) برآورد گردید. براساس نتایج مدل برآوردی، شوک های قیمت نفت در کوتاه مدت دارای تاثیر منفی بر تولید سبز است و علت آن این است که با استخراج نفت، استهلاک منابع طبیعی افزایش یافته و باعث کاهش تولید سبز می شود. اما در بلندمدت تاثیر مثبت بر تولید سبز دارد به این علت که در بلند مدت افزایش درآمد های نفتی باعث رشد واقعی سایر بخش ها می شود و این رشد استهلاک را جبران می کند.
    کلیدواژگان: تولید سبز، شوک قیمت نفت، فیلتر هودریک، پرسکات، مدل خودرگرسیون برداری
  • منصور زراءنژاد، پویان کیانی، صلاح ابراهیمی، علی رئوفی صفحات 107-127
    عوامل زیادی بر قیمت نفت خام تاثیر می گذارند از این رو استفاده از یک مدل چند متغیری که تمام عوامل موثر بر قیمت نفت را لحاظ کرده باشد کاری دشوار است. به همین دلیل، پیش بینی این متغیر از طریق مدل های چند متغیری بسیار دشوار است. در این حالت ممکن است استفاده از مدل های تک متغیری روش مناسبی باشد. در این مدل ها از حافظه تاریخی متغیر برای مدل سازی و پیش بینی استفاده می شود. اما یکی از محدودیت های مدل های تک متغیری این است که برای حصول نتایج مناسب نیاز به داده های زیادی دارند. از آنجا که مدل های رگرسیون فازی برای پیش بینی دقیق نیاز به تعداد داده های کم تری دارند، در این تحقیق، از سه روش رگرسیون فازی، آریما و رگرسیون خودبازگشتی میانگین متحرک انباشته فازی (ترکیب دو روش مذکور) و از داده های روزانه قیمت نفت اوپک برای پیش بینی قیمت نفت خام اوپک استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که مدل های رگرسیون فازی و رگرسیون خودبازگشتی میانگین متحرک انباشته فازی علاوه بر این که از نظر تمام معیارهای متداول خطای پیش بینی، عملکرد بهتری نسبت به مدل آریما دارند با فراهم کردن بهترین و بدترین حالت، تصمیم گیری را نسبت به مدل آریما تسهیل کرده است. همچنین مدل ترکیبی به مراتب پیش بینی بهتری نسبت به مدل رگرسیون فازی ارائه می دهد و فاصله بازه تصمیم گیری را کوتاه تر می کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت نفت، آریما، رگرسیون فازی، رگرسیون خودبازگشتی میانگین متحرک انباشته فازی، اوپک
  • سعید صمدی، ناصر یارمحمدیان صفحات 129-152
    از همان آغاز در سال 1992 که شروع بحث در مورد محیط زیست و رشد اقتصادی بود، منحنی محیط زیست کوزنتس شاهد موشکافی های علمی بسیاری قرار گرفت. از جمله جدیدترین انتقادات به تئوری محیط زیست کوزنتس عدم وجود اطمینان به آزمون های آماری است. خصوصا با مطرح شدن مفهوم همجمعی در داده های سری زمانی، سوال می شود که آیا تخمین های اقتصادسنجی بیان کننده یک رابطه بلندمدت به صورت U معکوس میان درآمد و آلودگی زیست محیطی است. در مطالعه ای که توسط استرن و پرمن و استرن وجود همجمعی در داده های تابلویی آزمون شد، شواهدی ارائه گردید که به شدت بیان کننده عدم وجود EKC است. در این مقاله با بهره گیری از آزمون همجمعی کسری سعی می شود EKC برای 27 کشور با درآمد متوسط پایین ارزیابی شود. با استفاده از آماره HADRI داده ها وجود همجمعی را برای EKC رد می کنند. اما با استفاده از آزمون همجمعی کسری، منحنی کوزنتس برای کشورهای السالوادور، نیکاراگوئه، ایران، پاکستان، پاراگوئه و تانزانیا شکل معمول و قابل انتظار خود را دارد اما نمونه مورد بررسی برای کشورهای بولیوی، آنگولا، کنگو، مصر و نیجریه اطلاعات مفیدی را نمی دهند.
    کلیدواژگان: منحنی محیط زیست کوزنتس، آزمون همجمعی، همجمعی کسری، کشورهای درآمد متوسط پایین
  • تیمور محمدی، حمید ناظمان، محسن نصرتیان نسب صفحات 153-170
    رابطه علیت بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی یکی از موضوعات مهم اقتصاد انرژی است که بسیار مورد مطالعه قرار گرفته است. با این حال مطالعات قبلی در ایران رفتار غیرخطی این دو متغیر که می تواند به عنوان نتیجه ای از شکست های ساختاری باشد را نادیده گرفته اند. در این مطالعه علاوه بر آزمون علیت مرسوم خطی گرنجر از آزمون علیت غیرخطی نیز برای بررسی رابطه دقیق علی بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی در کشور ایران استفاده شده است.آزمون علیت غیرخطی مورد استفاده در این تحقیق براساس مفهوم انتگرال همبستگی (یک برآوردگر احتمالات فاصله ای در طول زمان) است. در این مطالعه ما با استفاده از داده های سری های زمانی مصرف انرژی و رشد اقتصادی ایران در دوره زمانی 1389-1346 به نتایجی که حاکی از وجود یک رابطه علی خطی و غیرخطی یک طرفه، از مصرف انرژی به رشد اقتصادی است دست یافتیم.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رشد اقتصادی، رابطه علیت خطی، رابطه علیت غیرخطی
  • مجید مداح، مریم عبدالهی صفحات 171-186
    در این مقاله، رابطه بین مصرف انرژی، تجارت خارجی، توسعه انسانی با آلودگی محیط زیست با تاکید بر نقش کیفیت نهادها در چارچوب منحنی زیست محیطی کوزنتس بررسی شده است. فرضیه کوزنتس رابطه بین آلودگی و درآمد سرانه را به شکل U معکوس مطرح می کند که این مقاله با در نظر گرفتن متغیر کیفیت نهادها، این فرضیه را برای کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی طی سال های 1996 تا 2007 آزمون می کند تا از طریق آن عوامل موثر بر آلودگی شناسایی شوند. نتایج حاصل از تخمین الگوهای پانل دیتای ایستا و پویا نشان می دهند: الف) فرضیه کوزنتس از طریق تجربی برای کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تایید نمی شود. ب) کشش آلودگی نسبت به کیفیت نهادها (24/0-) است، این عدد بیان گر آن است که با بهبود شاخص کیفیت نهادها به میزان 1 درصد، آلودگی محیط زیست به اندازه 24/0 درصد کاهش می یابد. ج) مصرف انرژی، تجارت خارجی و سطح توسعه انسانی رابطه مثبت و معنی داری با میزان آلودگی دارند. د) نتایج حاصل از تخمین مدل پانل دیتای ایستا و پویا در زمینه جهت اثر متغیرهای علی بر آلودگی محیط زیست با هم سازگار هستند با این تفاوت که مقدار ضرایب متغیرهای توضیح دهنده آلودگی در مدل پانل پویا از ایستا کم تر است. در مدل پانل دیتای پویا، کشش آلودگی نسبت به کیفیت نهادها (2/0-) به دست آمده است که بر این اساس ادعا می شود اثرات پویای کیفیت نهادها بر آلودگی کم تر از اثرات ایستای آن است.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، کیفیت نهادها، سازمان کنفرانس اسلامی، پانل دیتا ایستا، پانل دیتا پویا، گشتاورهای تعمیم یافته
  • مهدی مرادپور اولادی، محسن ابراهیمی، معصومه ترکمان احمدی صفحات 187-209
    توسعه بازار مالی یک عامل مهم در حرکت به سمت رشد اقتصادی به ویژه در اقتصادهای نوپا محسوب می شود. توسعه بازار مالی پدیده ای است که می تواند از یک سو به افزایش کارایی سیستم مالی و از سویی دیگر بر فعالیت های اقتصادی و تقاضای انرژی اثرگذار باشد. بر این اساس هدف این مقاله بررسی ارتباط بین توسعه بازار مالی و تقاضای انرژی در اقتصاد ایران، با استفاده از مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی گسترده(ARDL) در بازه زمانی 1359 تا 1386 است. این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا رابطه آماری مثبت و معنی داری بین دو متغیر توسعه بازار مالی و تقاضای انرژی وجود دارد یا خیر؟ که در نهایت وجود چنین ارتباط معنی داری از طریق تخمین مدل های کوتاه مدت و بلندمدت اثبات می شود. کشش شاخص توسعه مالی در بلندمدت بزرگتر از 1 به دست آمد و این امر نشان دهنده بالا بودن تاثیر شاخص توسعه مالی در بلندمدت بر افزایش تقاضای انرژی است.
    کلیدواژگان: توسعه بازار مالی، تقاضای انرژی، مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی گسترده (ARDL)
|
  • Pages 1-48
    The main purpose of this study is to develop a model for determining the optimal shares of renewable and non-renewable sources of energy in a sustainable growth model. We develop an optimal control model in which nonrenewable and renewable sources of energy are inputs of production. The model allows us to determine the optimal shares of renewable and nonrenewable energy inputs. Finally، we use the model to determine these shares for Iran. Genetic algorithms technique is used to estimate the coefficient for production and utility functions. We also estimate the pollution equation. Using these parameters، we derive the optimal paths for consumption، output and renewable and nonrenewable energy shares in Iran. The results show that the optimal share of renewable energy in total energy consumption is about 0. 8 percent in 2010. While the actual share of renewable energy in Iran was 0. 4 percent. Moreover، our model predicts this share should rise to 2. 1 percent of total energy consumption by 2021 to be able to stay on sustainable growth path. This requires an average growth rate of 26 percent in renewable energy production each year.
    Keywords: Augmented Endogenous Growth Model, Renewable Energy, Optimal Shares, Genetic algorithms, Iran
  • Pages 49-79
    Global Demand for Natural Gas has exhibited a considerable growth during the first decade of the 21 century. During this period، the trade in natural gas via pipeline has increased by 65 percent. The establishment of Gas Exporting Countries Forum (GECF) and its policies has been regarded، by many leading exporters and importers of natural gas، as a turning point in the development of natural gas market. This is due to the fact that currently the GECF member countries possess nearly half of the global trade in natural gas and over 40% of the global trade via the pipeline. We consider، in this paper، the possibility of competition or cooperation amongst member countries in exporting natural gas via pipeline. It is concluded that the feasibility of competition or cooperation in GECF member countries is not only very weak but is possible only in three cases and between six member countries.
    Keywords: Gas Exporting Countries Forum (GECF), Natural Gas Export, Pipeline
  • Pages 81-105
    GDP growth rate as a measure of economic progress is estimates on the basis of national accounts. Since the national accounts are recorded regardless of natural resource depletion، by estimating depreciation in the oil، gas، coal and other parts of the environment، depletion of natural resources can be accounted for which will provide the access to green GNP index. Green GNP shows increased economic growth stability. Among all natural resources، oil is the most important source of revenue for oil exporting countries and fluctuations in its price is a major factor for economic crisis in both the oil-exporting and importing countries. The main purpose of the present paper is to examine the impact of oil price shocks on green GNP. For this study، the first oil price shock are calculated using hoodrick - Prescott Filter method and then the effects of oil price shocks on green manufacturing was estimated using self regressing pattern. Based on the estimation results in the short term، oil price shocks have a negative impact on the green production. This is due to the oil extraction، depletion of natural resource is increased and it leads to decreasing the green production، and it has negative impact on green production in the long-run because an increase in oil production will lead to real growth of other sectors so that this growth offsets the depreciation.
    Keywords: reen manufacturing, oil price shocks, hoodrick, Prescot filter, self regressing model
  • Pages 107-127
    Crude oil prices are influenced by many factors. Inclusion of all these determinants in a single model is complex and inefficient. In this case، using time series approach might be appropriate. In the later method past behavior of oil prices is used to forecast its future volatility. Several time series studies were conducted to forecast oil prices using methods such as autoregressive integrated moving average (ARIMA) models and artificial neural networks (ANN). All these methods need a large volume of data to have accurate forecasting. One way to overcome this limitation is to use fuzzy regression (FA) models which can give more accurate forecasting with less data. In this study، the three methods، fuzzy regression، ARIMA and fuzzy autoregressive integrated moving average (FARIMA) were applied using the daily oil price in order to forecast oil prices. To compare the forecast accuracy of the model، the prediction error criteria was used. The results showed that the performance of FARIMA is much better than the other two models.
    Keywords: oil price forecasting, ARIMA, fuzzy regression, FARIMA, OPEC
  • Pages 129-152
    Since the first inception in 1992 that the debate was started on the relationship between environment and growth، the Environmental Kuznets Curve hypothesis has been subject of intense scrutiny. The most recent line of investigation criticizes the EKC hypothesis for the lack of sufficient statistical testing of existence. Specially by introducing co-integration concept in time series data it is asked whether econometric estimations can show long-run inverted U shaped relationship between income and environmental pollution. On the basis of panel integration and co-integration tests، Stern (2004) and Perman and Stern (1999، 2003) have presented evidence and forcefully stated that the EKC hypothesis does not exist. In this paper by using fractional co-integration test، EKC is evaluated for 27 low middle income countries. The conclusions show according to classical co-integration test there is no co-integrated EKC based on HADRI statistics. Using fractional co-integration، evidences support a common EKC for countries: El Salvador، Nicaragua، Iran، Pakistan، Paraguay، Tunisia but our data does not give useful information about EKC existence.
    Keywords: Environmental Kuznets Curve, Co, integration Test, Fractional Co, Integration Test, Low Middle Income Countries
  • Pages 153-170
    The causal relation between energy consumption and economic growth، as an imperative issue in energy economics، has been a well-studied topic. Previous studies in Iran have ignored the nonlinear behavior which could be caused by structural breaks. In this study، both linear and nonlinear causality test are applied to examine the causal relationship between energy consumption and economic growth in Iran. The nonlinear causality test، applied here، is based on the conception of correlation integral (an estimator of spatial probability across time). In this study، we find evidence on a unidirectional linear and nonlinear causality running from energy consumption to economic growth.
    Keywords: energy consumption, economic growth, linear causality, nonlinear causality
  • Pages 171-186
    This paper investigates the relationship between energy consumption، foreign trade and human development index and environment pollution with emphasis on role of institutions quality according to Environmental Kuznets Curve (EKC). Based on the EKC hypothesis there is an inverted-U-shaped relationship between different pollutants and per capita income. Although، studies about EKC have grown in recent period but in most of these studies the effect of institutions quality on carbon emissions has not been considered. This case has been tested for members of organization of the Islamic Conference (OIC) using the time series data for the period of 1996- 2007. The results from estimation of static and dynamic panel data models show that (i) the EKC hypothesis isn’t empirically supported for members of OIC; (ii) the elasticity of pollution relative to institutions quality is (-0. 24) that indicates when institutions، quality increases by 1%، pollution decreases by 0. 24%; (iii) energy consumption، foreign trade، human development index have significant and positive effect on pollution; (iv) The results of static and dynamic models estimation are consistent together، although quantity of coefficients in dynamic model are smaller than static model. In dynamic model، the elasticity of pollution relative to institutions quality is (-0. 2)، which indicates dynamic effects of institutions quality on pollution is smaller than its static effects.
    Keywords: Environment pollution, Institutions quality, Organization of the Islamic Conference, Static panel data, Dynamic panel data, Generalized Methods of Moment
  • Pages 187-209
    Financial development is an important factor in economic growth، particularly in developing economies. Financial development can increase the efficiency of the financial system and on the other hand it can affect the energy demand. This paper investigates the relationship between financial development and energy demand in Iran، Using the ARDL and ECM model in 1359 to 1386. The paper seeks to answer the question whether there is a positive statistical relationship between two variables، financial development and energy demand. Finally، the existence of such a relationship was established in a statistical analysis both for short term and long term. Elasticity of the indicators of financial development in the long were obtained greater than 1. This indicates that the index of long term impact of financial development on energy demand is relatively high.
    Keywords: financial development, energy demand, ECM, ARDL Models