فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1392)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرعلا آغبالی، سپیده وثوق حسینی، فرانک مرادی عباس ابادی، لیلا محمدنژاد، داریوش شانه بندی، بهزاد برادران * صفحه 65
    سابقه و هدف
    چای سیاه ارتودکس ایرانی متعلق به خانواده Theaceae می باشد که به طور گسترده در جامعه و طب سنتی ایران مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سایتوتوکسیک عصاره هیدرومتانولی تام حاصل از چای ارتودکس ایرانی بر سلولهای سرطانی KB (مدل سلولی اسکواموس سل کارسینوما) و القای آپوپتوز بر روی آنها انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه بصورت تجربی و آزمایشگاهی بر روی سلول های سرطانی KB به عنوان مدل سلولی اسکواموس سل کارسینومای دهانی انجام شد. برگ های چای سیاه با روش ماسراسیون به کمک حلال هیدرومتانولی 70 درصد عصاره گیری شدند. میزان سمیت و درصد بقای سلولی غلظت های مختلف عصاره تام بر روی سلولهای کشت داده شده، در طی 24 ساعت با استفاده از روش MTT اندازه گیری شد. روش الایزا برای مطالعه القای آپوپتوز در زمان 24 ساعت در غلظت های 50IC از عصاره هیدرومتانولی انجام شد. علاوه بر این جهت تایید القای مرگ سلولی آپوپتوز در سلول های تیمار شده، تست الایزا وTUNEL انجام گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تست MTT نشان داد که عصاره هیدرومتانولی چای سیاه ارتودکس ایرانی توانایی مهار رشد و خاصیت سایتوتوکسیک در سلولهای سرطانی KB را در تمام غلظت ها دارد. در بررسی24ساعته غلظت 50 IC برای عصاره هیدرومتانولی برابر با 4/12± 08/446میکروگرم بر میلی لیتر بود و القای آپوپتوز در سلول های سرطانی در این غلظت 34 درصد گزارش شد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدرومتانولی چای سیاه ارتودکس ایرانی در تمام غلظت ها موجب مهار رشد و مرگ سلول های رده سرطانی اسکواموس سل کارسینوم به شکل آپوپتوز می شود.
    کلیدواژگان: چای ارتودکس، سمیت سلولی، آپوپتوز، رده سلولی KB، رده سلولی Hela KB
  • پیوند معینی، نساء جامعی *، محمدرضا محمدی، نسیم شفیع زاده، مهندس ناصر ولایی، محمد رهبر، کیانوش خسروی صفحه 73
    سابقه و هدف
    امروزه تولید و مصرف محصولات حاوی عوامل پروبیوتیک رو به افزایش است. یکی از حامل های خوراکی رایج این عوامل ماست است.پتانسیل کاهش استرپتوکوک موتانس در حفره دهان بدنبال مصرف این نوع محصولات در سال های اخیر موضوع بسیاری از مطالعات گردیده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر یک نوع ماست پروبیوتیک داخلی و مقایسه آن با ماست معمولی بر روی میزان استرپتوکوک های موتانس بزاق می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی متقاطع دو سوکور انجام شد، 30 دانشجوی دندانپزشکی شرکت کردند.میزان استرپتوکوک موتانس بزاق شرکت کنندگان در شروع کار و پس از طی هر سه دوره مداخله) مصرف ماست پروبیوتیک، ماست ساده و عدم مصرف این دو محصول) و wash out در محیط mitis salivarius agar اندازه گیری شد. سپس داده ها با آزمون آماری kruskal wallis از نظر کمی و آزمون sign از نظر کیفی آنالیز شدند.
    یافته ها
    در گروهی که ماست پروبیوتیک مصرف کردند میزان استرپتوکوک موتانس بزاق پس از دوره مداخله 3 هفته ای به طور قابل توجهی کاهش نشان داد (01/0 P<) اما در گروهی که ماست معمولی مصرف کردند پس از دوره مداخله میزان استرپتوکوک موتانس بزاق نشانگر افزایش قابل توجهی از نظر آماری بود (01/0 P<). درگروه سوم (عدم مصرف دو ماده مربوطه) تغییر معنی داری در میزان استرپتوکک موتانس بزاق پس از طی این دوره نشان داده نشد(9/0 P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ماست پروبیوتیک توانایی کاهش تعداد استرپتوکوک های موتانس بزاق را دارد ولی این اثر 2 هفته پس از عدم مصرف محصول متوقف می شود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیکها، استرپتوکوک موتانس، لبنیات، بزاقی، تغذیه، پوسیدگی دندانی
  • احمد رضا طلایی پور، مریم عباسی وردوق، شیرین سخدری، مهندس ناصر ولایی، مهندس منصور جعفری زاده صفحه 83
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض شناخته شده دوز جذبی این تحقیق با هدف تعیین میزان دوز جذبی اندامهای هدف با استفاده از رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال و معمولی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی به روش متقاطع انجام گرفت. جهت انجام این تحقیق از RANDO phantom استفاده شد و در آن دوز جذبی غده تیروئید، غده پاروتید و تحت فکی چپ و راست، غده زیر زبانی، مغز استخوان فک بالا و پایین با رادیوگرافی پانورامیک معمولی و دیجیتال توسط دوزیمتر (TLD) اندازه گیری گردید. دستگاه رادیوگرافی پانورامیک معمولی(C ranex Tome (Sordex و پانورامیک دیجیتال(C ranex D، PAN/CEPH) استفاده شد. در مجموع فانتوم 54 مرتبه در دو سیستم رادیوگرافی تحت تابش قرار گرفت و سپس TLD ها کدگذاری شده و در شرایط استاندارد در سازمان انرژی اتمی دوز هر عضو مشخص گردید. داده ها توسط آزمون آماری t-test و MANN-U-WHITNEY مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این تحقیق، دوز دریافتی در رادیوگرافی معمولی در مجموع برابر06/0 ± 82/0 میلی سیورت و در رادیوگرافی دیجیتال برابر 04/0 ± 42/0 میلی سیورت بود که این اختلاف بین دو روش رادیوگرافی به لحاظ آماری معنی دار بود. (01/0 > P) همچنین حداکثر دوز جذبی مربوط به غدد تحت فکی و حداقل آن مربوط به غده تیروئید واز لحاظ آماری معنی دار بود. (01/0 > P)
    نتیجه گیری
    بر اساس این تحقیق رادیوگرافی دیجیتال می تواند سبب کاهش دوز جذبی در اندامهای حیاتی شود.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، رادیوگرافی دندانی، دیجیتال، دوزیمتری، پرتوتابی
  • نیره امینی، سارا رمضانی نژاد *، فرهاد رئوفی صفحه 90
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش ساکارز در افت pH پلاک دندانی و اهمیت آن در ایجاد پوسیدگی و غفلت تجویزکننده های دارو برای کودکان و هم چنین گزارش های متفاوت از تاثیر داروها بر pH پلاک دندانی و خلا اطلاعاتی موجود در کشور این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر پنج نوع از شربت های شایع کودکان(سوسپانسیون آموکسی سیلین250، شربت استامینوفن،شربت دیفن هیدرامین،شربت سرماخوردگی کودکان و مولتی ویتامین) با محلول ساکارز 10درصد بر pH پلاک دندانی، انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش کارآزمایی بالینی تصادفی و یک سوکور به صورت متقاطع انجام گرفت و تعداد 10نفر از دانشجویان دندانپزشکی با متوسط سنی 10/1 ± 7/23 سال و 82/1±10 = DMFs انتخاب شدند، تغییرات pH پلاک در حال استراحت و در فاصله های زمانی 60،2،5،7،10،15،20،30،40،50 دقیقه پس از یک دقیقه دهانشویه با هریک از داروها و محلول ساکارز 10درصد(به عنوان شاهد مثبت) توسط دستگاه pH meter دیجیتال اندازه گیری شد. آزمون های آماری repeated measure ANOVA) و مقایسات چندگانه) Post Hoc)جهت تحلیل یافته ها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین pH پلاک سوسپانسیون آموکسی سیلین تقریبا در تمامی زمان های پیگیری از همه نمونه ها پایین تر بود (از 38/0±64/6 تا 39/0± 39/6)و تفاوت معناداری مابین داروها و محلول ساکارز 10درصد تا دقیقه 20پیگیری مشاهده شد. (01/0>P) روند تغییرات pH تقریبا در تمامی نمونه ها مشابه بود و pH نیز به زیر حد بحرانی رسید.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد تمامی داروهای مورد آزمایش موجب افت pH پلاک دندانی شده و حداکثر افت pH در دقیقه هفتم پیگیری می باشد و تقریبا در همه انواع داروها pH تا 60 دقیقه پس از مصرف هرگز به pH استراحت باز نمی گردد.

    کلیدواژگان: پلاک دندانی، پوسیدگی زایی، دندانپزشکی کودکان
  • نسیم شفیع زاده *، سپیده با نوا، حسین تقوی، پیوند معینی، سعیده مختاری صفحه 98
    سابقه و هدف
    میزان جذب فلوراید موجود در مواد ترمیمی توسط دندان از معیارهای بررسی خاصیت کاریواستاتیک ماده ترمیمی می باشد. هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان جذب فلوراید مینای دندان شیری از سه نوع گلاس آینومر سلف کیور Fuji II، riva self cure و SDS بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی 30 دندان مولر شیری به طور تصادفی به 3 گروه 10 تایی و هر دندان به 2 نیمه باکالی لینگوالی تقسیم شدند. در گروه های مورد برروی سطوح مشخص شده، گلاس آینومر Fuji II (GC) ژاپن riva self cure SDI) استرالیا)و SDS)) (بازرگانی سلامی فر ایران) قرار داده شد. نمونه ها به مدت یک ماه در بزاق مصنوعی فاقد فلوراید نگهداری شدند، سپس با کاربرد روش Acid etch biopsy از همه آنها نمونه برداری شد. محتوای فلوراید و کلسیم محلولهای بیوپسی به ترتیب به روش پتانسیومتری و Atomic Absorption Spectrophotometry اندازه گیری شد. اختلاف بین گروه های مورد و شاهد با آزمون آماری t-test و اختلاف بین گروه ها با آزمون ANOVAآنالیز شد.
    یافته ها
    میزان فلوراید جذب شده توسط مینای دندان مولر شیری از گلاس آینومرهای Fuji II، riva self cure و SDS به ترتیب (68/15 ± 85/146)، (34/5 ± 67/40) و (40/6 ± 68/83) بود و تفاوت بین سه گروه معنی دار بود. (001/0 > P)
    نتیجه گیری
    میزان جذب فلوراید توسط مینای دندان شیری از گلاس آینومر FujiII بیشتر ازگلاس آینومر SDS و riva self cure بود.
    کلیدواژگان: گلاس آینومر فوجی II، دندان، شیری، سدیم فلوراید
  • کامران امیریان، لادن جمشیدی، جمیل قنبرزاده، سینا جعفری * صفحه 104
    سابقه و هدف
    دندانپزشک می تواند با کنترل و کم کردن میزان خطای حین قالبگیری، خطای ناشی از ساخت فریم ورک های بریج را کاهش دهد. قالبگیری Open Tray با اسپلینت، روشی است که دقت آن هنوز مورد سوال است، بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان گپ ایجاد شده در فریم ورک های حاصل از قالبگیری مستقیم با و بدون استفاده از اسپلینت اجزا می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بر روی دو عدد ایمپلنت regular Neck ITI که به صورت کاملا موازی در نواحی پره مولر اول و مولر اول سمت چپ دنتیک مندیبل کاشته شده بود، انجام شد. تعداد 10 قالب نهایی به روش Open Tray و 10 قالب نهایی دیگر به همان روش ولی با اسپلینت اجزا، گرفته شد. پس از قرار دادن فریم ورک ها بر روی دنتیک، گپ مارژینال آن ها به روش مشاهده مستقیم اندازه گیری شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شد و از آزمون t-test، Kolmogorov-smirnov برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین گپ در روش اسپلینت (35/11± 87/43) میکرون و در روش غیر اسپلینت (50/34± 30/87) میکرون بود. اختلاف آماری معناداری بین روش اسپلینت و بدون اسپلینت مشاهده شد (001/0>P). گپ مارژینال در ریتینرهای مزیالی و دیستالی به روش اسپلینت به طور معناداری کمتر بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    گپ مارژینال به روش اسپلینت کمتر بود. با وجود سخت بودن مراحل کلینیکی، پیشنهاد می شود برای قالبگیری نهایی بریج متکی بر ایمپلنت از این روش به دلیل بالا بودن میزان تطابق آن با ایمپلنت استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پروتز دندانی متکی بر ایمپلنت، انطباق، مارژین دندانی، روش های قالب گیری دندانی
  • نینا ره شناس، محمد سامعی، پناه صلاحی هنگامه جو *، سپیده بانوا صفحه 111
    سابقه و هدف
    جداشدگی پست (debonding) از مهمترین علل شکست در ترمیم دندان های اندو شده با پست های فایبر میباشد. ضعیفترین حلقه اتصال در مجموعه پست – سمان رزینی – عاج، چسبندگی سمان به عاج است. هدف این تحقیق مقایسه استحکام باند برشی دو گروه سمان رزینی و در اتصال پست فایبر با عاج دندان بوده است.
    مواد و روش ها
    40 دندان پرمولر تک کانال مندیبل با ریشه سالم تحت درمان استاندارد ریشه قرار گرفتند، سپس تاج دندان از محل اتصال با سمان قطع شد. سپس با دریل مخصوص کارخانه RTD فضای پست در داخل کانال آماده گردید. نمونه ها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. پستهای فایبر (Matchpost (RTD سایز 2 در گروه A با سمان رزینی (CoreCem (RTD ودر گروه B با سمان رزینی (Panavia F2 (Kuraray با استفاده از پرایمر و تکنیک Self- etch در داخل کانال سمان شدند. در گروه C پستها با سمان رزینی (BisCem)Bisco و در گروه D با سمان رزینی (Maxcem Elite (Kerr مطابق دستور کارخانه در کانال دندان سمان شدند. تمام نمونه ها به مدت 40 ثانیه لایت کیور و سپس در آکریل مانت و با دیسک به 2 قطعه 4 میلیمتری تقسیم شدند و از هر دندان 2 نمونه بدست آمد. توسط دستگاه Instron تست Push-out برای هر نمونه انجام شد تا شکست رخ دهد. از تقسیم مقدار نیرو بر سطح باند شده، استحکام باند برشی به مگاپاسکال بدست آمد. سپس آزمون های آماری ANOVA one way و Dunnett جهت آنالیز یافته ها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند برشی در گروه های مورد آزمایش بر حسب مگاپاسکال به شرح زیر بدست آمد،گروه A 77/3±6/12 گروه B 18/4±61/14 گروهC 49/2±26/7 و گروه D، 17/3±68/6 آزمون آماری نشان داد که چهار گروه از نظر میزان استحکام باند برشی تفاوت معنی دار آماری دارند. (001/0(P= از سوی دیگر ملاحظه گردید که استحکام باند حاصل از کاربرد سمان های گروه AوB با تکنیک باندینگ Self- etch از لحاظ آماری متفاوت نمی باشد. همچنین سمانهای Self-adhesive گروهC وD تفاوت معناداری در استحکام باند نشان ندادند. در حالیکه سمانهای گروه AوB با تکنیک a Self-etch استفاده کنیم استحکام باند قوی تری نسبت به سمان های رزینی self-adhesive بدست می آوریم.
    کلیدواژگان: دنتین باندینگ، پرایمر سلف اچ، سمان های رزینی، ادهزیو سلف کیور
  • شهین امامی میبدی، الهام مرشدی میبدی، هما مرشدی میبدی *، محمد جواد خرازی فرد صفحه 118
    سابقه و هدف
    اکلوژن کلاس دووسه ازجمله ناهنجاری های بعدقدامی-خلفی است که از شیوع بالایی برخورداربوده وعدم درمان آن مشکلاتی مانند معلولیت های اجتماعی و اختلال در عملکرد دهان ایجاد می کند. باتوجه به عدم اطلاعات کافی در این زمینه درکشور، برآن شدیم تا رابطه مرفولوژی ستون مهره های گردن رابا ناهنجاری های بعد قدامی- خلفی در جامعه ایرانی بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مورد – شاهدی انجام گرفت.نحوه نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. 89بیمار دررده سنی17تا 30سال انتخاب شدند.شاخص های مرتبط با ابعاد عمودی صورت شامل SN-MP، MM و Jarabak index مشابه سازی و نمونه ها با استفاده ازشاخص ANB به دو گروه شاهد شامل 39نفر با ANB طبیعی(2 ± 2)، گروه مورد 20نفر با اکلوژن کلاس دو(ANB بزرگتراز4) و30نفر با اکلوژن کلاس سه (ANB کوچکتر از 0) انتخاب گردیدند. مرفولوژی ستون مهره های گردن و ناهنجاری های مرتبط با آن شامل فیوژن و posterior arch deficiency برروی لترال سفالوگرام ها بررسی وداده ها توسط آزمون های logistic Regression Binary و Independent sample test و t-test با نرم افزار16 spss مورد آنالیزآماری قرارگرفتند.
    یافته ها
    میزان فیوژن درگروه شاهد9/35 درصد و در بیماران کلاس دو55 درصد و درکلاس سه 3/73 درصد مشاهده گردید.در مقایسه گروه شاهد با گروه کلاس سه وگروه شاهد با گروه کلاس دو اختلاف معنی دار وجود داشت به ترتیب (01/0 > P) و (003/ 0 > P) اما مقایسه بیماران کلاس دو وسه با اختلاف معنی دار نداشت. Posterior Arch Deficiency در گروه شاهد 5/5 درصد، در بیماران کلاس دو15 درصد هم و درکلاس سه 7/16درصد بود. Posterior Arch Deficiency در گروه شاهد و کلاس سه با(8/0 > P) گروه شاهد وکلاس دو (9/0 > P) ودر مال اکلوژن کلاس دو وسه (5/0 > P) اختلاف معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    ناهنجاری های مهره های گردنی درافراد اکلوژن کلاس دو وسه بیشتر دیده میشودکه این فیوژن بین مهره های C2 و3 C بیشتر است.
    کلیدواژگان: ستون مهره های گردن، مال اکلوژن، ناهنجاری، فک، کلاس دو انگل، کلاس سه انگل
  • شیرین امینی، پروین میرزا کوچکی، شیرین زهرا فرهاد، زهرا والی فر، نسیم فرخانی صفحه 124
    سابقه و هدف
    لبخند لثه ای نمایان شدن زیاد از حد لثه ها حین لبخند می باشد که دلایل متعددی دارد، با توجه به اینکه یکی از عوامل آن رویش غیر فعال تغییر یافته است و به راحتی توسط جراحی پلاستیک پرودنتال قابل برطرف شدن است، هدف از این مطالعه بررسی نقش کوتاه بودن طول تاج کلینیکی دندان قدامی در لبخند لثه ای در جمعیت زنان جوان اصفهان در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی که درشهر اصفهان بر روی 842 فرد مونث20 تا 30 ساله انجام شد از افراد خواسته شد که در دو حالت ارادی و احساسی (غیر ارادی) لبخند بزنند. چنانچه در هر یک از این دو حالت، نسج لثه ای در قسمت قدامی قابل رویت بود در جدول ثبت گردید و کوتاه یا نرمال بودن تاج کلینیکی دندانهای قدامی فک بالا نیز مورد ارزیابی قرار گرفت سپس ارتباط بین لبخند لثه ای با کوتاه بودن طول تاج کلینیکی دندانها ناشی از رویش غیر فعال تغییر یافته توسط آزمون کای دو بررسی شد.
    یافته ها
    از 842 نمونه مورد بررسی، 223 نفر دارای تاج کلینیکی کوتاه و 619 نفر دارای تاج کلینیکی طبیعی بودند و از کل افراد 128 نفر دارای لبخند لثه ای در حالت لبخند ارادی، 566 نفر دارای لبخند لثه ای در حالت خنده احساسی بوده و 148 نفر فاقد لبخند لثه ای بودند. بین کوتاهی تاج کلینیکی با نوع لبخند رابطه معنی داری وجود داشت. (001/0 > P)4/22 درصد افراد دارای تاج کلینیکی کوتاه و 6/12 درصد افراد دارای تاج کلینیکی طبیعی، دارای لبخند لثه ای در حالت لبخند ارادی بودند که این اختلاف معنادار بود (001/0 > P) 6/68 درصد افراد دارای تاج کلینیکی کوتاه و 7/66 درصد دارای تاج کلینیکی طبیعی لبخند لثه ای در حالت خنده احساسی داشتند که اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد. (61/0 = P)
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که بین کوتاهی تاج کلینیکی با وجود لبخند لثه ای رابطه ی معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: لب بالای ابنورمال، خندیدن، تاج دندان
  • ساره فرهادی، فاطمه مشهدی عباس، روشنک منتظری هدشی * صفحه 130
    سابقه و هدف
    p53 یکی ازبیشترین بیومارکرهایی است که در SCC دهان ودیگربدخیمی های انسان مطالعه شده است. این مطالعه مروری باهدف ارزیابی ارتباط کلینیکی پروتئین p53 با ارزش پروگنوزی و فاکتورهای کلینیکوپاتولوژیکال کلیدی تعیین کننده مانند عود، میزان بقای بیمار، تهاجم موضعی، متاستاز، اندازه و میزان تمایز سلولهای تومور ونیزسایرویژگی های بیماری SCC دهان انجام شده است.
    مواد وروش ها
    مقالات مورد بررسی با استفاده ازپایگاه های اطلاعاتیMedline، Cochrane Library، Googl e scholar، Iran Medex، Scopus، Magiran Embase و Science Citation Index درفاصله سالهای 1995-2012 با کلمات کلیدی SCC به همراه پروگنوز، clinical outcome و p53 که شامل 30 مقاله بود گردآوری گردید. در مرحله بعد مطالعات مذکور برای حصول نتیجه روشن تر به دو گروه مطالعات قبل از سال 2005 و بعد از آن تقسیم شدند. موارد ارتباط مثبت و منفی پروتئین p53 با پیش آگهی OSCC، با آزمون آماری کای-دو ارزیابی شد.
    یافته ها
    پس از انجام آزمون آماری مشخص شد که 3/83 درصد مطالعات بعد از سال 2005 ارتباط پروتئینp53 را با پیش آگهی ضعیف OSCC تایید می کنند. این در حالی است که این رقم در مطالعات قبل از سال 2005 تنها 9/38 درصد بوده و اختلاف بین این دو گروه از لحاظ آماری معنی دار بود. (02/0 > P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اکثر مطالعات بدست آمده در سالهای اخیر ارتباط بروز p53 را با پیش آگهی ضعیف در OSCC تایید می نمایند، بنابراین می توان از این نشانگر در بررسی پیش آگهی مبتلایان به OSCC استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ژن P53، سرطان، اسکواموس سل کارسینوم، پیش آگهی
  • زهره خلیلک، فرناز صالحی، بهاره دادرسانفر، پونه محبی * صفحه 139
    سابقه و هدف
    حضور دو کانال پالاتال در مولر دوم ماگزیلا شایع نیست، بطوریکه شیوع آن در مقالات بین 4/0 تا 2 درصد گزارش شده است. جهت جلوگیری از نادیده گرفته شدن این کانال اضافه و شکست درمان ریشه، نیاز به شناخت کامل سیستم کانال ریشه در هر دندان می باشد.
    معرفی مورد: مقاله حاضر، درمان ریشه غیر جراحی سه مولر دوم ماگزیلا، با دو کانال پالاتال را ارائه می دهد.
    نتیجه گیری
    بررسی رادیوگرافیک در ناحیه مولر دوم ماگزیلا مشکل است، بنابراین جهت کشف نماهای آناتومیک غیر معمول مانند کانال اضافه، توجه به ابعاد تاج و معاینه دقیق فضای پالپی ضروری است.
    کلیدواژگان: درمان ریشه، ماگزیلا، مولر، ناهنجاری، کانال های پالپی
  • فرزین سرکارات، مریم سهرابی *، حمیدرضا محاسنی اقدم، ندا افسر صفحه 144
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع استئوپروز و استفاده گسترده از بیس فسفونات ها در درمان آن، شناخت عوارض جانبی و ملاحظات بالینی در بیماران مصرف کننده امری ضروری است. هدف این مقاله معرفی یک مورد از این بیماری و ارایه نکات مورد توجه در نحوه برخورد با آن است.
    معرفی مورد: بیمار خانم 59 ساله ای بود که به مدت سه سال دچار درد و تورم دوره ای در ناحیه سمت چپ ماگزیلا شده بود که بدون بررسی علت، با مصرف آنتی بیوتیک بهبودی نسبی پیدا کرده بود. با قطع مصرف آنتی بیوتیک و خروج چرک از ناحیه، تحت آندوسکوپی سینوس قرار گرفته بود که نتیجه ای نداشت و در این شرایط ریشه دندان خلفی ماگزیلا خارج شد که بهبود علایم را به دنبال نداشت و فیستول دهانی – سینوسی نیز ایجاد شد. دندانهای طرفین فیستول نیز خارج شدند و در نهایت بیمار با علایم بالینی حاد در فک بالا به بخش جراحی دهان، فک و صورت بیمارستان بوعلی مراجعه کرد و در بررسی رادیوگرافیک و میکروسکوپی، تشخیص استئونکروز تایید شد و بیمار تحت درمان قرار گرفت و در پیگیری 30 ماهه بروز مشکلات استخوانی یا بافت نرم در بیمار گزارش نشده است.
    نتیجه گیری
    بر پایه این گزارش باید توجه نمود که در بیماران با تاریخچه مصرف بیس فسفونات ها باید ملاحظات لازم در جهت پیشگیری از ایجاد مشکلات استخوانی در نتیجه عفونتهای ادنتوژنیک یا جراحی و خارج کردن دندانها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استئونکروز فکین، ناشی از بیسفوسفونات، استخوان، فک بالا
|
  • Dr A. Behzad Aghbali, Dr S. Vosough Hosseini, Dr F. Moradiabbasabadi, L. Mohammadnejad, D. Shanehbandi, Dr B. Baradaran * Page 65
    Background And Aim
    Iranian orthodox black tea extract has been used widely in Iranian traditional medicine and society. The present investigation was carried out to study the induction of apoptosis and cytotoxic effects of hydromethanolic crude extract of Iranian orthodox black tea against oral squamous cell carcinoma (KB cell line).
    Materials And Methods
    This experimental In vitro study was done on KB cells which were used as a model for oral squamous cell carcinoma cells. Collected leaves were dried and powdered, then were soaked in 70% hydromethanol solvents. The cytotoxic rate and viability percentage of different concentration of crude extract on cultured cells were measured using the MTT assay. ELISA assay was used to measure the induction of apoptosis after 24 h in IC50 of hydromethanolic crude extract. Also, TUNEL test was applied to confirm the induction of apoptosis in treated cells. ANOVA test was used for the analysis of required data.
    Results
    MTT assay result revealed that hydrometanolic crude extracts of Iranian orthodox black tea had growth inhibitory and cytotoxic activity on oral squamous cell carcinoma (KB cell line). After 24 h, IC50 of hydromethanolic crude extract was 446.08±12.4 𝜇 g/mL. ELISA assay results revealed the induction of aptosis to be 34%.
    Conclusion
    Iranian orthodox black tea extract can exert growth inhibition and induce cell death apoptosis on oral squamous cell carcinoma in all concentrations.
    Keywords: Orthodox, Came llia sinesis, cytotoxicity, apoptosis, Cell, KB, Hela KB cell
  • Dr P. Moeiny, Dr N. Jamei *, Dr M. Mohamadi, Dr N. Shafizadeh, Eng N. Valaei, Dr M. Rahbar, Dr K. Khosravi Page 73
    Background And Aim
    The production and consumption of probiotic products have been growing over the past few years.. Yogurt is one of the most common vehicles for probiotics. The potential of these products for reduction of salivary counts of streptococcus mutans has been the subject of many studies in recent years. The aim of this study was to investigate the effect of a probiotic yogurt in comparison with ordinary yogurt on the salivary counts of Streptococcus mutans.
    Materials And Methods
    This study was conducted as a "clinical trial Double-blind randomized crossover", in which 30 healthy dental students were participated. The salivary counts of streptococcus mutans were determined in participants by using the mitis salivarius agar environment at the start, following the three interventions (probiotic yogurt, ordinary yogurt and non of them), and after wash out periods. The data were analyzed in terms of quality and quantity respectively by sign and kruskal wallis statistical tests.
    Results
    There was a statistically significant reduction in the level of salivary streptococcus mutans counts, following 3 weeks of intervention by probiotic yogurt consumption (p< 0.01). Regular plain yogurt consumption for 3 weeks resulted in a statistically significant increase in the level of salivary streptococcus mutans counts (p< 0.01). No significant alterations of the salivary streptococcus mutans counts were observed in the third group which didn’t have any intervention during this period (p<0.9).
    Conclusion
    Consumption of probiotic yogurt will result in reduction of the salivary streptococcus mutans counts which is maintained for a period of two weeks.
    Keywords: Probiotics, Streptococcus mutans, Diary food, Salivary, Diet, Cariogenic
  • Dr Ar Talaeipour, Dr M. Abbasi Vardough, Dr Sh Sakhdari, N. Valaei, Eng M. Jafari Zadeh Page 83
    Background And Aim
    The objective of this study was to measure the absorbed dose in target organs using conventional and digital panoramic radiography.
    Materials And Methods
    In this experimental cross-over study, the Rando phantom of the Atomic Energy organization of Iran(AEOI) was exposed 54 times using conventional (Cranex Tome -Sordex), and digital panoramic (Cranex D-Sordex). radiography The absorbed doses were measured by a dosimeter (TLD’s) in the following areas: Thyroid gland, left and right Parotid and Submandibular glands, Sublingual gland, bone marrow of left and right maxilla and mandible. TLD’s were coded and the absorbed doses for each organ was determined under standard conditions in AEOI. Data was analyzed by using t-test and MANN-U-WHITNEY.
    Results
    In this study, the total absorbed dose in conventional radiography was 0.82±0.06 (mSiv) compared to 0.42±0.04 (mSiv) in digital radiography. The difference was statistically significant (P< 1%)and the highest absorbed dose was reported to be in Submandibular glands The lowest absorbed dose was seen in the Thyroid gland. The difference was found to be statistically significant (P< 0.01).
    Conclusion
    Digital radiography can reduce the absorbed dose to critical organs.
    Keywords: Panoramic radiographies, Dental Digital Radiography, Dosimetry, Radiation
  • Dr N. Amini, Dr S. Ramezaninejad *, Dr F. Raofi Page 90
    Background And Aim

    The role of sucrose in pH decline in dental plaque and its significance in the development of caries has been established. There are various reports on the effect of various drugs on the pH of dental plaque as well as considerable gaps in the existing information in the country. This study compared the effects of five types of common syrups for children (250 amoxicillin suspension, acetaminophen syrup, diphenhydramine syrup, and children’s cold and multivitamin syrup) with a solution of 10% sucrose on the pH of dental plaque.

    Materials And Methods

    In this Single- blind randomized crossover clinical trial study, 10 healthy dental students were selected with an average age of 23.7± 1.10 and DMFS=10±1.82. Changes in pH were recorded by a digital pH meter at baseline and time intervals of 2.5.7, 10, 15, 20,30,40,50 and60 minutes following a 1min rinse with each medicine and 10% sucrose solution as a positive control. Statistical and data analysis was done using T-test (repeated measure ANOVA)and multiple comparisons (post Hoc).

    Results

    The average pH of dental plaque was found to be the lowest at all times (from 6.64±0.38 to 6.39±0.39) in samples which took amoxicillin suspension. Significant difference was found between the medications and 10% sucrose solution up to 20 minutes (p<0.01). The pattern for pH changes was similar in almost all samples and it was reported to be below the critical levels.

    Conclusion

    All medications tested caused a decline in the pH of dental plaque. The maximum drop in pH was reported to be in the seventh minute. In almost all cases, the pH level never returned to the baseline values for 60 minutes after drug use.

    Keywords: Dental plaque, Cariogenic agent, Pediatirc dentistry
  • Dr N. Shafie Zadeh *, Dr S. Banava, Dr H. Taghavi, Dr P. Moeini, Dr S. Mokhtari Page 98
    Background And Aim
    The amount of fluoride uptake by teeth is considered as to be a criterion in the cariostatic properties of dental restorative materials. The aim of this study was to determine the amount of fluoride uptake by enamel of deciduous teeth from 3 types of self cured glass ionomers: Fuji II (GC Japan), Riva self-cure(SDI Australia) and SDS(Iran).
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on thirty primary molars which were randomly divided into 3 groups. Each tooth was divided into buccal and lingual halves. Fuji II Glass-ionomer (GC Japan), Riva self-cure (SDI Australia) and SDS (Iran) were placed randomly on the surfaces of teeth in case group. All subjects were stored in artificial saliva (without fluoride) for a month and samples were obtained from each subject using Acid etch biopsy technique. The amount of fluoride and calcium in sample solutions were measured by potentiometer and atomic absorption spectrophotometer. The results were analyzed by t-test and ANOVA statistical tests.
    Results
    This study indicated that the amount of fluoride uptake by enamel of deciduous teeth from Fuji II Glass-ionomer was (146.85 ± 15.68 ppm which was significantly is higher than fluoride uptake from riva self cure (40.67±5.34 ppm) and SDS (83.68±6.40ppm) (P<0.001).
    Conclusion
    Fluoride uptake by enamel of deciduous teeth was higher from Fuji II Glass-ionomer (GC Japan) in comparison with Riva self-cure(SDI Australia) and SDS(Iran).
    Keywords: Fuju ii fuji glassionomer lining cement, Tooth, Deciduous sodium flouride
  • Dr K. Amirian, Dr L. Jamshidi, Dr J. Ghanbarzade, Dr S. Jafari * Page 104
    Background And Aim
    Dentists can reduce errors of bridge's framework through controlling and reducing errors during impression. Open tray splitting impression is a method that it's precision is questionable. The aim of this study was evaluation of framework's marginal gap produced in direct impression with and without splinting.
    Materials And Methods
    This experimental in vitro study was done on two parallel implants (regular Neck ITI), that inserted on left premolar and molar region mandibular model. Ten final impressions by open tray and ten final impressions with splinted technique were made. Marginal gap was measured with direct view method. We used SPSS 18 and T-Test for analysis.
    Results
    mean gap in splint and conventional methods were (43.87±11.35) µ and (87.30±34.50) µ, respectively. There was a significant difference between two methods (P<0.001). Also the marginal gap in distal and mesial retainer with splint method were significantly lower than conventional method (P<0.05).
    Conclusion
    Marginal gap in splint method was lower. Because marginal integrity level of splint method was high, for final impression of implant supported bridge suggestion, however clinical procedure of this method is difficult.
    Keywords: implant supported dental prosthesis, Adaptation, Dental marginal, Dental impression technics
  • Dr N. Rahshenas, Dr M. Sameie, Dr P. Salahi Hengamehjoo *, Dr S. Banava Page 111
    Background And Aim
    Inadequate bond strength of resin cements to dentin appears to be a typical cause of failure in retention of fiber posts. In restoring endodontically treated teeth with fiber posts the cement-dentin interface is the weakest link. This study aims to compare the effect of self-etch and self-adhesive resin cements on shear bond strength of fiber posts to dentin.
    Materials And Methods
    This in vitro experimental study included 40 mandibular premolars with a single canal. All samples received standardized endodontic treatment after meeting the inclusion criteria. They were randomly divided into four groups and a post space was prepared in each sample. A size two Match post RTD fiber post was cemented into each sample using CoreCem (RTD) in group A, Panavia F2 (Kuraray) in group B, Bis Cem (Bisco) in group C and Maxcem Elite (Kerr) in group D as cementing agents. All samples were then cut into two pieces. Each specimen was loaded with equal force using a Universal Testing Machine. The load was applied from the apical to the coronal portion of each sample until fracture occurred. The mean shear bond strength for two each group was recorded and statistically analyzed with ANOVA(one way) and Dunnett’s tests using SPSS.
    Results
    The mean shear bond strength was found to be as follows: Group A: (12.66 ±3.77) MPa Group B: (14.61±4.18) MPa Group C: (7.26±2.49) MPa Group D:(6.68±3.17)Mpa, Significant difference was demonstrated between shear bond strength of four groups (P=0.001). Mean bond strengths of resin cements in group A and B were not statistically different. Same results were shown when comparing cements in group C and D. However, cements in group A and B (self-etch) provided stronger bonds to dentin compared to group C and D (self-adhesive), the difference being statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    The use of self-etch resin cements results in higher shear bond strength to dentin compared to self-adhesive resin cements.
    Keywords: Shear bond strength, self, etch bonding system, self, adhesive resin cement, fiber post
  • Dr Sh Emami Meibodi, Dr E. Morshedimeibodi, Dr H. Morshedimeibodi *, Dr Mj Kharazifard Page 118
    Background And Aim
    Class II and Class III malocclusions have been reported to have a high incidence among the antero-posterior jaw anomalies. This study is aimed to evaluate the relation between the antero-posterior discrepancies and morphology of the cervical vertebra.
    Materials And Methods
    This case control study evaluated 89 patients(aged 17 to 30 years old). The samples were matched based on vertical dimension indices such as SN-MP, MM, and Jarabak index. ANB index was used to divide the samples into 2groups as follows 1- Control group consisting of 39 subjects with normal growth pattern(ANB2+2 2- Case group with 20 Class II (ANB>4) subjects and 30 Class III (ANB<0) subjects.. Cervical vertebra morphology was assessed on lateral cephalograms and anomalies such as posterior arch deficiency and fusion were detected. Data were analyses by Binary logistic Regression, T test and Independent sample test.
    Results
    The prevalence of fusion was 35.9% in control group (normal growth pattern), 55% in Class II, and 73.3 % in Class III. The difference was statistically significant between control group and Class II malocclusion as well as Class III malocclusion. (p<0.003) (p<0.01). There was no significant difference in prevalence of fusion between Class II and Class III malocclusion groups. The prevalence of posterior arch deficiency was 5.5%, 15%, and 16.7 % in normal growth pattern, Class II, and Class III groups respectively. The difference.(p<0.8. p<0.9. p<0.5)
    Conclusions
    There was a significant relation between anteroposterior discrepancies and cervical vertebra anomalies, especially for C2 and C3.
    Keywords: Cervical vertebrae, Malocclusion, Abnormality, Jaw, Angle Class II, Angle class III
  • Dr Sh Amini, Dr P. Mirzakouchaki, Dr Sh Farhad, Dr Z. Valifar, Dr N. Farkhani * Page 124
    Background And Aim
    Excessive display of gum tissue during smiling is called gummy smile. This situation is caused by several factors including altered passive eruption. The purpose of this investigation is to determine the correlation between gummy smile and altered passive eruption (APE) in a young population of women in Esfahan.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, 842 females aged between 20 and 30 were examined in Esfahan. They were asked to smile in voluntary and involuntary (emotional) states. Gingival display (more than 1mm during smiling) as well as length of the clinical crowns (short or normal) in anterior teeth were recorded in a table. Statistical analysis of the data was carried out using chi square.
    Results
    Results revealed that 223 subjects exhibited short clinical crowns and 619 had normal clinical crowns. Gummy smile was reported in 128 subjects during voluntary state and in 556 subjects in involuntary state. 148 subject didn’t have gummy smile. Chi square analysis showed a correlation between short clinical crowns and the type of smile. In voluntary state, gummy smile was seen in 22.4% of the subjects with short clinical crowns and in 12.6% of the subjects with normal crown length (P< 0.001 (Involuntary smiling resulted in gingival display in 68.6% of the subjects with short clinical crowns and in 66.7% with normal crown length (p= 0.61).
    Conclusion
    There is a correlation between altered passive eruption and gummy smile during involuntary(emotional) smiling.
    Keywords: Abnormal upper lip, Smiling, Dental Crown
  • Dr S. Farhadi, Dr F. Mashhadi Abbas, Dr R. Montazeri Hedeshi * Page 130
    Background And Aim
    p53 is one of the most recognizing biomarkers has been studied in oral SCC and other human malignancies. This is a review study to assess the clinical relation between prognosis value of p53 protein and determining clinicopathological factors such as recurrence,patient survival, extent of local invasion, metastasis, tumor size and cell differentiation as well as other features of OSCC.
    Materials And Methods
    A literature review articles using the databases such as Medline, Cochrane Library, Google scholar, Iran Medex, Scopus, Embase, and Science Citation Index; between 1995-2012 years,by keywords, Scc associated with prognosis, clinical outcome, and p53, which contains 30articles had been collected..At the next step, the articles were divided into two groups of before and after year of 2005 due to achieving more obvious results. The positive and negative relationship between p53 and prognosis of OSCC were analysed statistically by chi-square test.
    Results
    After statistical analysis, it would be clear that 83.3% of articles related to after 2005, confirmed the relationship of p53 expression and poor prognosis of OSCC vs this point was only 38.9% in the articles related to before 2005. The differences were statistically significant.(p<0.02)
    Conclusion
    It seems that, majority of recent studies confirmed the relationship of p53 expression and poor prognosis of OSCC. So, this marker can be used for evaluation of prognosis in OSCC patients.
    Keywords: Gene, P53, Cancer, Squamous cell, Prognostic
  • Dr Z. Khalilak, Dr F. Salehi, Dr B. Dadresanfar, Dr P. Mohebbi * Page 139
    Introduction
    Presence of two palatal canals in the maxillary second molars is not prevalent and is reported to be 0.4-2%. In order to prevent missing this extra canal and failure of the root canal treatment, thorough knowledge of the root canal system is required.
    Case Presentation
    This article presents nonsurgical endodontic treatment of three maxillary second molars with two palatal canals.
    Conclusion
    Radiographic interpretation is difficult in this region. Therefore, precise clinical examination of the pulpal space and the crown size is recommended to discover any unusual anatomic features like extra canals.
    Keywords: Root canal therapy, Maxilla, Molar, Abnormality, Pulp canals
  • Dr F. Sarkarat, Dr M. Sohrabi *, Dr H. Mahaseni Aghdam, Dr N. Afsar Page 144
    Introduction
    In recent years, bisphosphosonate related osteonecrosis of the jaw have generated great concern regarding increased number of occurrences of this side effect It is of paramount importance that every dentist approaches these patients with the necessary precautions to avoid further complications in the course of dental treatment. The goal of this report is to present a patient with BRONJ)Bisphosphosonate Related Osteonecrosis of the Jaw???) and review the most important details of the case.
    Case Presentation
    A 59 years old female was referred to department of oral and maxillofacial surgery with chief complaint of halitosis and infection at the site of dental extraction. She had a history of consuming alendronate, 80 mg daily during for 8 years. Jaw osteonecrosis accompanying oro-antral fistula has consequensced a dentoalveolar procedure in this area. She was treated by surgical approaches to remove necrotic bone and close soft tissue with the use of tissue expander and advancement flaps. After 30 months follow up there is not any problem with oral hard and soft tissues.
    Conclusion
    With regard to this paper, it is paramount that we should consider the history of bisphosphonate consumption for prevention of BRONJ.
    Keywords: Osteonecrosis of the jaws, Bisphosphonate, Associated, Bone, Maxillary