فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و پنجم شماره 4 (زمستان1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد اکبریان، سید حسن کابلی، نوازاله مرادی صفحات 433-448
    تعیین حساسیت نسبی اراضی به فرسایش و شناخت عوامل موثر بر آن می تواند مبنای برنامه های حفاظت خاک و مقابله با فرسایش قرار گیرد. این تحقیق با هدف مقایسه نقش فرسایش های آبی و بادی در میزان کل فرسایش اراضی منطقه دشت جیحون خمیر، با استفاده از مدل های IRIFR.E.A[1] و [2]PSIAC و بندهائی از روش منشاءیابی رسوب انجام شده است. جهت برآورد فرسایش آبی و نیز تعیین شدت فرسایش بادی و بررسی مناطق برداشت، حمل و رسوبگذاری از رخساره های ژئومورفولوژی به عنوان واحدهای کاری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در منطقه دشت جیحون، فرسایش آبی رسوبات خود اعم از ریزدانه و درشت دانه را از اطراف به مرکز دشت منتقل نموده و پس از آن فرسایش بادی اثرات تخریبی فرسایش آبی را، روی رسوبات نهشته شده در مرکز دشت، تکمیل می نماید. برآورد فرسایش و رسوب نشان داد 3/50 درصد از سطح منطقه شامل رخساره های واحد کوهستان و دشت سر فرسایشی که فرسایش آبی زیاد تا متوسط داشت، فرسایش بادی جزئی تا کم داشته و 7/49 درصد دیگر شامل رخساره های دشت سر پوشیده و اپانداژ که دارای فرسایش آبی کم بوده و محل ترسیب رسوبات آبی بود، فرسایش بادی متوسط داشت. فرسایش آبی علاوه بر اینکه 2/39 درصد از رسوب ویژه منطقه دشت جیحون را ایجاد کرده است، نقش قابل توجهی نیز در تامین منابع فرسایش بادی در پائین دست منطقه دارد. نتایج بدست آمده نشان داد که جهت برآورد صحیح فرسایش در مناطق خشکی نظیر دشت جیحون، لازم است فرسایش آبی و بادی همزمان مطالعه گردد.
    کلیدواژگان: IRIFR، E، A، PSIAC، فرسایش بادی، فرسایش آبی، رخساره ژئومورفولوژی
  • فاضل امیری، حسین ارزانی، ابراهیم گویلی صفحات 449-460
    وجود پوشش گیاهی شهد زا و گرده زا در مراتع می تواند زمینه ی اشتغال جهت کاربری زنبورداری بعنوان یکی از جنبه های استفاده چند منظوره از مراتع را فراهم آورد. بدین منظور توسعه آن به عنوان یک راهکار مبتنی بر دانش بومی برای ایجاد اشتغال و جبران کاهش درآمد دامداران، به دلیل ضرورت کاهش دام در مراتع منطقه و جلوگیری از فشار وارده و تخریب آن توصیه می شود. شناخت دقیق گیاهان مورد علاقه زنبورعسل و نقاط پراکنش آنها و همچنین فنولوژی (به ویژه زمان گلدهی) از ابزارهای مهم برنامه ریزی جهت حفظ و جلوگیری از تخریب مرتع و توسعه زنبورداری در مراتع منطقه است. در این تحقیق پتانسیل حوزه آبخیز قره آقاچ از نظر حضور گیاهان مناسب در زنبورداری، به عنوان ابزار مرتعدار مورد بررسی گرفت. نمونه برداری در تیپ های گیاهی به روش تصادفی با استقرار 3 ترانسکت 200 متری و 30 پلات یک متر مربعی و نمونه برداری از گیاهان و تنوع گونه های شهدزا و گرده زا انجام گردید. در منطقه مورد مطالعه مهمترین تیره های گیاهی مورد استفاده زنبور عسل به ترتیبCompositae، Labiatae، Umbelifera، Cruciferae، Gramineae، Liliaceae و Caryophyllaceae می باشد. از تعداد 114 گونه گیاهی در منطقه، 78 گونه مورد استفاده ی زنبورعسل هستند که از نظر دامداران کم ارزش بوده و پوشش غالب مراتع ضعیف و بحرانی را تشکیل می دهند. لذا شناخت گیاهان و تعیین زمان گل دهی، منجر به تهیه تقویم زنبورداری و پتانسیل زنبور پذیری خواهد شد.
    کلیدواژگان: گیاهان شهدزا، گیاهان گرده زا، زنبورداری، استفاده چند منظوره، مراتع قره آقاچ
  • خالد اوسطی، علی سلاجقه، صالح آرخی صفحات 461-472
    بررسی تغییرات مکانی پارامترهای کیفی آب های زیرزمینی در شناخت وضعیت کیفی آبخوان، منابع آلوده کننده و تعیین مناسب ترین راهکارهای مدیریتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش های زمین آماری و GIS می توانند در این راستا ابزار مفیدی باشند. با توجه به کاربری های متعدد حوضه کردان، پارامترهای کیفی در آب زیرزمینی این حوضه می تواند دارای تغییرات مکانی قابل توجهی باشد. بر این اساس نمونه های آب زیرزمینی 52 چاه مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه غلظت نمونه های نیترات با استانداردهای ملی و بین المللی (50 میلی گرم بر لیتر) نشان می دهد که دو درصد از نمونه های مورد بررسی، آلوده به نیترات بوده اند. پس از بررسی واریوگرام و مشخص شدن مکانی بودن تغییرات نیترات، روش های متعدد زمین آماری شامل IDW (با توان 1 تا 4)، کریجینگ معمولی و RBF (با پنج تابع کرنل) مورد مقایسه قرار گرفتند. در انتها، با توجه به مدل انتخابی پارامترهای کنترلی مربوطه کالیبره گردیده و نقشه های کاربردی هم تراز و نقشه خطای مربوطه، با استفاده از روش های مختلف در محدوده مطالعاتی تهیه شده اند. براساس معیارهای ارزیابی خطای برآورد، روش کریجینگ دارای کمترین خطا بوده و از دقت قابل توجهی برخوردار است. همچنین نقشه احتمال خطر آلودگی نیتراته در آب زیرزمینی دشت کردان با استفاده از روش کریجینگ شاخص مورد بررسی قرار گرفت. توزیع مکانی نیترات در آب زیرزمینی منطقه نشان می دهد که غلظت نیترات در مناطق با قابلیت نفوذ بالا و شیب کم در کاربری کشاورزی بالاترین مقادیر را داشته است. این مقاله، همچنین شیوه های بررسی تغییرات مکانی پارامترهای کیفیت آب زیرزمینی را با استفاده از GIS شرح می دهد.
    کلیدواژگان: نیترات، کیفیت آب زیرزمینی، فعالیت انسانی، کریجینگ، زمین آمار
  • محسن پادیاب، سادات فیض نیا صفحات 473-482
    اهمیت رسوبگذاری در شبکه های پخش سیلاب بیش از انباشت آب است. به منظور تعیین سهم هر کدام از سازندهای زمین شناسی بالادست در تولید رسوب ورودی به عرصه پخش سیلاب گچساران، در 16 نقطه و از عمق 15-0 سانتی متری عرصه پخش اقدام به نمونه برداری رسوب گردید. کلیه نمونه ها با استفاده از روش الک خشک، دانه بندی شده و با انتخاب مقداری از ذرات باقیمانده بر روی دو الک 150 و کمتر 62 میکرون، کانی ها و خرده سنگ ها شناسایی شده و درصد فراوانی آنها در نمونه ها تعیین گردید. سپس با استفاده از نقشه زمین شناسی، نوع سازند و لیتولوژی آن مشخص شد و با مقایسه ترکیب کانی شناسی نمونه ها با واحدهای سنگ شناسی و سازندهای موجود در حوزه آبخیز، سنگ و سازند تولید کننده هر کانی و خرده سنگ تعیین شد و درصد سهم هر واحد سنگی در تولید رسوب مشخص گردید. با در نظر گرفتن مساحت هر واحد سنگی، درصد مشارکت هر کدام به صورت وزنی محاسبه شد. نتایج نشان داد که سازندهای پابده- گورپی با سهم 3/55 درصد از رسوبات ورودی، بیشترین نقش را در تولید ذرات با اندازه 300-150 میکرومتر داشته است و سازند کژدمی با سهم 1/14درصد، سازندهای ایلام- سروک با 1/13 درصد، سازند خامی با 8/10 درصد و سازند آسماری با 5/6 درصد از رسوبات ورودی، در رده های بعد قرار گرفته اند. همچنین برای ذرات کمتر از 62 میکرومتر، سازندهای پابده- گورپی با اشتراک 80 درصد از رسوبات ورودی، بیشترین سهم را در تولید این ذرات داشته است و تنها 20 درصد از رسوبات با این اندازه به سایر سازندها اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، رسوبزایی، سازندهای زمین شناسی، رسوبگیری، گچساران
  • محمد جنگجو، فریبا نوعدوست صفحات 483-494
    بررسی های اکولوژیک گیاهان شناخت ما را از اکوسیستم های مرتعی افزایش می دهد و امکان برنامه ریزی را برای مدیریت صحیح آنها فراهم می سازد. با انجام بازدیدهای میدانی و مطالعات آزمایشگاهی در سالهای 1387 و 1388، رویشگاه های اصلی گیاه قیچ در مراتع قشلاق و میان بند استان خراسان شمالی مشخص و شرایط اکولوژیک رویشگاه، فنولوژی و کیفیت علوفه آن بررسی شد. بر اساس نتایج، گیاه قیچ در رویشگاه هایی با بارندگی متوسط سالانه 380-260 میلی متر، دما 16-8 درجه سانتی گراد، دامنه ارتفاعی 680 تا 1200 متر از سطح دریا، تیپ اراضی دشت و تپه ماهوری، سازند زمین شناسی کنگلومرا، مارن، شیل و ماسه سنگ، و خاک دارای بافت سبک (سیلتی لوم) اسیدیته قلیایی ضعیف و غیرشور، و فقیر از نظر نیتروژن و فسفر رویش داشت. رشد رویشی و گلدهی از اوایل فروردین تا خرداد، و بذردهی در طی تیر و مرداد اتفاق افتاد. از ابتدا به انتهای فصل رشد درصد ADF و NDF بیشتر ولی درصد پروتئین خام بطور معنی داری کمتر بوده، که سبب کاهش کیفیت علوفه شده است. توانایی رویش در انواع رویشگاه ها و شرایط اقلیمی - از خشک سرد تا گرم و مرطوب- و دارا بودن ارزش پروتئینی و انرژی متابولیسمی علوفه بیش از حد بحرانی مورد نیاز دام های مرتعی از مزیت های نسبی قیچ؛ از طرف دیگر، ریزش شدید برگ ها در برابر گرما و خشکی، عدم رویش در اراضی شور، و پایین بودن خوشخوراکی و ارزش رجحانی از محدودیت های این گیاه درمرتعداری محسوب می شوند. در خراسان شمالی، بهترین زمان برای چرای قیچ، اواسط اردیبهشت تا نیمه تیرماه، و تهیه بذر اوایل مرداد ماه است.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، فنولوژی، رویشگاه، مراتع، اقلیم
  • سیدهاشم حسینی، مجید عباسی زاده، محمدرضا خالقی صفحات 495-506
    در مناطق دارای فاقد آمار یا با آمار ناچیز، برای برآورد دبی باید از روش های غیر مستقیم استفاده نمود. در بین روش های غیر مستقیم، روش های تحلیل منطقه ای سیلاب، بیشترین کاربرد را دارا می باشند. یکی از روش های ارائه شده برای تحلیل منطقه ای سیلاب در مناطق خشک و نیمه خشک روش هیبرید است. این روش بر اساس روش ایستگاه- سال بوده و در آن از تمام آمار قابل دسترس ایستگاه ها جهت غلبه بر مشکلات کمبود آمار استفاده می شود. روش هیبرید شامل دو بخش است که در بخش اول منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش تجزیه تحلیل عاملی و بر اساس مهمترین پارامترهای حوزه به مناطق همگن تقسیم و آمار سیلاب های اوج در هر طبقه با هم ترکیب می شوند. در بخش دوم، آمار دبی های اوج سیلاب سالیانه بر اساس یک فاکتور تقریبی، استاندارد می شوند و سپس در مرحله نهایی فرآیند هیبرید، عامل تقریبی استاندارد بر اساس تکنیکی مرکب از رگرسیون و تحلیل فراوانی سیل اصلاح می شود. نتایج بدست آمده نشان می دهد که کمترین میزان خطاهای نسبی برای مدل های بدست آمده مربوط به دوره بازگشت 50 ساله بوده و هر چه میزان دوره بازگشت کاهش و یا افزایش یابد، میزان خطاهای نسبی نیز افزایش می یابد. به طوریکه در دوره بازگشت 2 و 100 سال میزان خطاهای نسبی به ترتیب 03/1 و 79/0 می باشد. این امر بیانگر این است که در منطقه مورد مطالعه روش هیبرید برای دوره بازگشت های 20 تا 50 سال مناسب است.
    کلیدواژگان: آنالیز فراوانی سیلاب، روش هیبرید، تجزیه تحلیل عاملی، خراسان رضوی
  • جابر شریفی، مرتضی اکبرزاده صفحات 507-516
    قسمت اعظم مراتع کشور در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد که در این اقلیم، نوسان بارندگی از عوامل عمده ای است که پوشش گیاهی و به دنبال آن تولید علوفه را تحت تاثیر قرار می دهد. در سال های خشک که بارندگی کاهش می یابد، سطح پوشش گیاهی و میزان تولید علوفه آسیب می بیند. این تحقیق با هدف بررسی تغییرات پوشش گیاهی با بارندگی در مراتع نیمه استپی اردبیل در طی نه سال متوالی (1377تا 1385) انجام گردید. نتایج نشان داد که پوشش تاجی گونه های بوته ای مانند Salsola gemmascens و Noaea mucranata کاهش ولی گونه هایArtemisia fragrans و Kochia prostrata افزایش داشت. درکل تراکم گونه های بوته ای حدود 40 % کاهش داشت و ارتباط بین بارندگی فصلی (پائیز و زمستان) و گونه های بوته ای وجود دارد. گونه های گندمیان دایمی در طی نه سال با نوسانات بارندگی واکنش متفاوتی داشتند و در کل تغییرات معنی داری در آنها مشاهده نشد، گونه Stipa hohenackeriana بیشتر تحت تاثیر بارندگی فصل زمستان بوده ولی Poa bulbosa و Cynodon dactylon با بارندگی فصل بهاره بیشتر همبستگی نشان دادند. تراکم گونه های پهن برگان علفی دایمی افزایش چشم گیری داشت (حدود هفت برابر) ولی در سال های خشک (1381-1379) به شدت کاهش داشتند، تولید علوفه در طی نه سال از 296 به 747 کیلوگرم در هکتار رسیده، که حدودا 5/2 برابر شده است. از آن مقدار سهم گیاهان کلاس II، I و III به ترتیب 1/23، 9/51 و02/25 درصد بوده است. همچنین در ترسالی ها میزان تولید علوفه از747 به 1968کیلوگرم در هکتار رسیده. در واقع حدود هفت برابر افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: منطقه نیمه استپی، نوسانات بارندگی، پوشش گیاهی، تولید علوفه، اردبیل
  • الهام سادات شکوهی، غلامرضا زهتابیان، علی طویلی صفحات 517-528
    بیش از 80 درصد از سطح کشور ایران از آب و هوای خشک و نیمه خشک برخوردار است و به همین دلیل بیشتر در معرض خطر بیابان زایی قرار دارد. اقدامات اجرایی در رابطه با کنترل بیابان زایی باید متکی بر شناخت وضعیت فعلی بیابانی شدن و شدت آن باشد. بدین منظور امتیازدهی به شاخص ها جهت بررسی شدت بیابان زایی منطقه خضرآباد براساس مدل IMDPA صورت گرفت. در این تحقیق دو معیار آب و خاک با 10 شاخص جهت مطالعه حساسیت اراضی دشت یزد به بیابانزایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. با استفاده از روش فوق هر یک از شاخص های مورد مطالعه در واحدهای کاری مورد بررسی و امتیازدهی قرار گرفت. لایه های اطلاعاتی هر شاخص در محیط نرم افزاری ArcGIS تهیه گردید. پس از آن با تلفیق لایه ها و محاسبه میانگین هندسی معیارها نقشه شدت بیابان زایی منطقه مورد مطالعه به دست آمد. با توجه به دو معیار انتخاب شده، نقشه نهایی بیابان زایی منطقه نشان دهنده شدت متوسط بیابان زایی است. معیار خاک با ارزش عددی 21/2 در کلاس متوسط و معیار آب با ارزش عددی 46/1 در کلاس کم و ناچیز قرار گرفتند. در میان شاخص های مورد مطالعه، شاخص عمق خاک بیشترین تاثیر و شاخص های SAR [نسبت جذب سدیم] و Cl کلر آب کمترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه دارند. بر اساس ارزیابی های انجام شده، متوسط هندسی ارزش کمی شدت بیابان زایی برای کل منطقه بر اساس دو معیار مورد بررسی برابر 76/1 تعیین شده است که بر اساس طبقه بندی کلاس شدت بیابان زایی برای کل منطقه متوسط برآورد شده است.
    کلیدواژگان: معیار، شاخص، بیابان زایی، IMDPA و خضرآباد، اله آباد
  • دیانا عسکریزاده، غلامعلی حشمتی صفحات 529-540
    از عوامل مهم تاثیر گذار بر پوشش گیاهی در اکوسیستم های مرتعی، فاکتورهای غیر زنده است که نقش مهمی در شکل گیری و توالی انواع پوشش های گیاهی دارد. شناخت این عوامل، گام مهمی در مدیریت اکولوژیک مراتع محسوب می شود. بدین منظور، مراتع جواهرده رامسر واقع در البرز شمالی از ارتفاع 2000 تا 3200 متر انتخاب شد. با توجه به پایش میدانی و ساختار پوشش گیاهی، طبقات 300 متری برای برداشت داده های صحرایی در نظر گرفته شود. سپس در هر نوار عرضی، تعداد 15 پلات که توسط فرمولهای آماری محاسبه گردید، به صورت تصادفی، برای جمع آوری داده های صحرایی نظیر درصد پوشش انواع فرم های رویشی استفاده شد. در هر طبقه ارتفاعی، تعداد 5 پلات هم برای تهیه نمونه خاک در نظر گرفته شد. آنالیزهای آماری به کمک روش های رسته بندی و آنالیز چندمتغیره DCA و CCA انجام شد. نتایج نشان داد که فرم های رویشی منطقه در تحت 183 گونه و 33 خانواده، به 5 زیراجتماع بزرگ تفکیک شدند. به طوری که تفکیک پذیری این اجتماع تحت تاثیر عامل ارتفاع، جهت و ویژگی های خاکی قرار داشته است. همچنین آنالیز چندمتغیره CCA به خوبی توانسته است فرم های رویشی را با توجه به نیازهای اکولوژیک هریک به گروه های مستقلی از گراس های یک و چندساله با فورب های چندساله، فورب های یکساله، بوته ای ها و درختچه ای ها تفکیک کند. این فرم ها نیز تحت تاثیر عوامل توپوگرافی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، دارای آشیان های اکولوژیک متفاوتی از همدیگر شده اند. بنابراین مدیریت اکولوژیک اکوسیستم های خشکزی نیاز به درک و آگاهی از ساختار پوشش گیاهی متاثر از عوامل محیطی دارد.
    کلیدواژگان: توپوگرافی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، فرم های رویشی، آشیان های اکولوژیک، البرز شمالی، جواهرده
  • محمد فیاض صفحات 541-552
    توجه به کیفیت و کمیت گیاهان علوفه ای، خوشخوراکی و ارزش رجحانی گونه ها، میزان برداشت از گونه، از جمله اطلاعات مورد نیاز برای مدیریت صحیح چرای دام در مرتع است. در این تحقیق ارزش رجحانی سه گونه Artemisiasieberi، Stipaarabica و Scariolaorientalis شاخص مراتع استپی کشور، در استان‎های کرمان، یزد و اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا تیپ گیاهی درسایت های نمونه مشخص، سپس فهرست فلورستیک منطقه تهیه گردید. بررسی ها در بهار و تابستان صورت گرفت. جهت تعیین ارزش رجحانی گونه ها از شاخص انتخاب گونه استفاده شد.در نمونه برداری پوشش گیاهی از روش نمونه گیری تصادفی با قاب یک متر مربعی استفاده شد. مقایسه ارزش رجحانی گونه ها در زمان ها و مکان های مختلف آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی به کار گرفته شد. بررسی ارزش رجحانی نشان داد بین گونه های گیاهی و سایت های مورد مطالعه در سطح 5درصد اختلاف معنی دار وجود دارد ولی بین ماه های مختلف اختلاف معنی داری وجود ندارد. همچنین اثر متقابل گونه و مرحله چرا در این طرح معنی دار نشد. همچنین ارزش رجحانی گونه Artemisiasieberi وStipaarabica مورد چرای گوسفند در ماه های مختلف با یکدیگر متفاوت بودند.گونه Artemisiasieberi در سایت ندوشن بیشترین ارزش رجحانی را به خود اختصاص داده است. نتایج مطالعات ارزش رجحانی در سه سایت استپی نشان داد که در سایت سه (Soh) گونه های گیاهی از ارزش رجحانی بالاتری نسبت به سایت های ندوشن و دهنو برخوردار هستند. اقلیم، خاک و تفاوت در عوامل زیستگاهی از عوامل موثر در خوشخوراکی محسوب می شوند که سبب تغییرات چشم گیری در میزان خوشخوراکی گیاهان مرتعی و حتی یک گیاه خاص از مکانی به مکان دیگر شده اند.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، خوش خوراکی، شاخص انتخاب گونه و مناطق استپی
  • مهدی قربانی، حسین آذرنیوند، علی اکبر مهرابی، سوسن باستانی، محمد جعفری، هوشنگ نایبی صفحات 553-568
    از چندین دهه گذشته، ابعاد انسانی در تصدی گری منابع طبیعی با تاکید بر ساختار شبکه های اجتماعی درگیر در فرآیند مدیریت مشارکتی منابع طبیعی مورد تاکید قرار گرفته است. تحلیل شبکه، ابزاری کارآمد در سنجش انسجام نهادی و اجتماعی در شبکه مدیریتی مرتع بوده و قادر است فرآیند تصمیم گیری بین نهادی را بهبود بخشیده و هماهنگی بین نهادهای کلیدی را تقویت نماید. در این تحقیق پیوندهای اعتماد و مشارکت بین نهاد ها و بهره برداران مرتبط با مرتع در منطقه طالقان در فرآیند مدیریت مشارکتی مرتع با رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. روش مورد استفاده در این تحقیق روش کمی تحلیل شبکه بوده که شاخص های کمی در سطح کلان شبکه اندازه گیری شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که دو نهاد اداره دامپزشکی و شورای روستا با توجه به دارا بودن تراکم بالای پیوندهای اعتماد و مشارکت با بهره برداران مرتع، می توانند نقش کلیدی در سیاست گذاری مرتع ایفا نمایند. همچنین دو شبکه اعتماد و مشارکت بین اداره دامپزشکی و بهره برداران مرتع پایداری بیشتری نسبت به سایر نهادها داشته ولی به طور کلی شبکه اعتماد و مشارکت بین کلیه نهادها و بهره برداران از پایداری کمی برخوردار است. نتایج آماری نشان دهنده همبستگی 70 درصدی بین دو شبکه اعتماد و مشارکت بین نهادها و بهره برداران مرتع است. بر این اساس روش تحلیل شبکه اجتماعی قادر است مدیران و برنامه ریزان منابع طبیعی را در شناخت چالش های پیش روی عملیاتی نمودن مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و سیاست گذاری جهت بر طرف نمودن این چالش ها یاری نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، مرتع، بهره برداران، نهاد، مدیریت مشارکتی، پیوند اعتماد، پیوند مشارکت
  • مرتضی نبی زاده، ابوالفضل مساعدی، امیر احمد دهقانی صفحات 569-580
    پیش بینی و برآورد جریان رودخانه برای هر منطقه و حوضه آبریز به عنوان یکی از مهمترین پارامترها در استفاده بهینه از منابع آبی محسوب می شود. در این پژوهش از مدلی مبتنی بر منطق فازی (سیستم استنتاج فازی،FIS Fuzzy Inference System) برای انجام فرآیند پیش بینی جریان استفاده شده است. به این منظور از سه پارامتر بارندگی، دما و دبی روزانه حوضه آبریز لیقوان چای برای پیش بینی جریان روزانه رودخانه لیقوان، استفاده شد. در پیش‎پردازش اولیه داده ها، تصادفی بودن آن ها با استفاده از آزمون نقاط عطف مورد بررسی قرار گرفت. سپس جهت تعیین مدل های بهینه ورودی به سیستم ها، همبستگی نگار داده ها مورد بررسی قرار گرفت. نهایتا جهت بررسی تاثیر دما در پیش بینی، این فرآیند با تفکیک ماه ها، انجام شد. ارزیابی نتایج پیش بینی ها با استفاده از معیارهای آماری از جمله معیار ناش- ساتکلیف نشان داد که مدل FIS دقت بالا (9976/0=CNS) و خطای کمی (0113/0=RMSE) در پیش بینی داشته است و این روش می تواند به عنوان روشی کارآمد و دقیق در پیش بینی جریان رودخانه به کار گرفته شود. همچنین با بررسی نتایج نهایی، مشخص شد که دما در برخی از ماه ها (فروردین و آذر) در پیش بینی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی آبدهی، منطق فازی، سیستم استنتاج فازی (FIS)، رگرسیون خطی، حوضه لیقوان چای
|
  • M. Akbarian, S. H. Kaboli, N. Moradi Pages 433-448
    Determining the relative sensitivity of land to erosion and its factors، could be the basis of soil conservation programs. The aim of this study is to compare water and wind erosion functions in land degradation of Dasht-e-Jeihoon using PSIAC and IRIFR. EA models and the source studying of aeolian sediments in geomorphologic facieses as homogeneous units. The results indicate that in Dasht-e-Jeihoon، water erosion has been transferred fine and coarse grained sediments to the center of plain. In fact، in this region wind erosion fulfills the effect of water erosion in center of the plain. Erosion estimation shows that 50. 3 percent of the region includes the mountain facieses)erosional or bare pediment (which water erosion is moderate to high، have minute to low wind erosion and 49. 7 percent of the region includes the facieses of Epandage and covered pediment which water erosion is low while wind erosion has moderate to high effects. Water erosion not only results 39. 7 percent of the Dashte-Jeihoon sedimentation، but also it has a significant role to supply erodible particles in downstream of the region. Observations and the results showed that for estimating the erosion in dry areas such as Dashte-Jeihoon، we need to use water and wind erosion estimator models as supplements.
    Keywords: IRIFR.EA, PSIAC, Wind erosion, Water erosion, Geomorphologic facieses
  • F. Amiri, H. Arzani, E. Gavili Pages 449-460
    Existence of pollen and nectar plants in vegetation composition of natural environment is essential for apiculture as one of the utilization types in multiple uses of environmental resources. Therefore، development of this strategy based on indigenous knowledge will increase stakeholder income، which can decrease stocking rate based on range grazing capacity. Due to high dependence of bee to plant flowers، recognition of such plants، studying their phonology and distributed regions is an important issue. Such information can help mangers to classify environmental suitability for bee keeping. The present study investigates the potential of plant species in Ghareh Aghach Watershed in beekeeping. Sample collection was carried out from vegetation species، percentage and composition along two hundred meter transects in three replications and within 30 one square meter quadrates of each Vegetation type. The most import vegetation families utilized by bees in the area were Labiatae، Fabaceae، Asteraceae، Umbelifera، Rosaceae and Cruceferae. Among 114 plant species، 78 species are utilized by bees. These species were not palatable for grazing animals but were dominant in degraded rangelands. Therefore، it is important to define species and flowering time which essential for preparing beekeeping calendar and potential of this utilization type in the area.
    Keywords: Pollen plants, Nectar plants, Apiculture, Multiple uses, Ghareh Aghach Rangeland
  • Kh. Osati, A. Salajegheh, S. Arekhi Pages 461-472
    Spatiality assessment of groundwater pollution is very important to determine water quality condition، pollution sources and management decisions. In this case، GIS and geostatistics methods can be useful tools. Spatiality of groundwater quality parameters، in relation with various land uses، can be very extremely. Therefore water samples from 52 wells in the Kurdan area were analyzed in this study. The results show that nitrate concentrations are less than maximum acceptable concentration in drinking water (i. e. 50 mg/L as nitrate recommended by ISIRI and WHO guideline values) except to one sample (2 percent of samples) in the study area. Various geostatistics methods، e. g. IDW (power 1-4)، ordinary Kriging and RBF (five Kernel functions) were compared after assessing the variograms and the spatiality of nitrate samples. Then the model parameters were calibrated and through the specific methods، predicted and standard errors maps were prepared. Errors criteria show that Kriging is the best fitting model in the study area. Finally، probability map of NO3 concentrations exceeding the threshold value of 50 mg/L، is generated using the Indictor Kriging method. Spatiality of NO3 show that Nitrate concentration is increased where the rock type is permeable، land use is agriculture and slope is enough low to infiltrate polluted water into the wells. This research also tries to describe how to assess the spatiality of groundwater parameters by GIS.
    Keywords: Nitrate, Ground water quality, Human activities, Geostatistics, Kriging, Kurdan
  • M. Padyab, S. Feiznia Pages 473-482
    Importance of sediment storage has been expressed as being higher than that of water in floodwater spreading networks. To determine the contribution of each geological formation in sediment input of Gachsaran Floodwater Spreading Station after 12 years of flood spreading، sediment sampling was conducted in 16 points and 0-15 cm depth of the field. Using dry sieve analysis، all samples were analyzed for granolumetry. To determine mineralogical composition of sediments، particles on 150 and lower than 62 micron sieves were used. The lithology of formations was identified using geologic maps. The mineralogical composition of samples was also compared with lithological units of upstream watershed. Then percentages of share of each lithological unit in sediment production were determined. By considering the area of each lithological unit، weighted percentage of share of each unit was calculated. The results showed that Pabdeh-Gurpi formations with 55. 3 % of the sediment input، has had the most contribution in the production of the largest particle size of 150-300 micrometers، followed by Kazhdomi formation with 14. 1% share، Ilam-Sarvak formations with 13. 1 % share، Khami formation with 10. 8 % and Asmari formation with 6. 5% share in the sediment production، respectively. With regard to the particles size less than 62 micrometers، Pabdeh-Gurpi formations with 80% of input sediment، had the largest contribution in the production of these particles. By using erosion control measures and storing sediments of streams on Pabdeh-Gurpi formations، 80% of very fine sediments (less than 62 microns) and 50% of fine sediments (150-300 micrometers) will be decreased.
    Keywords: Floodwater spreading, Sediment yield, Geological formations, Sediment storage, Gachsaran formation
  • M. Jankju, F. Noedoost Pages 483-494
    Ecological studies on range plants enhance our knowledge on the rangeland ecosystems which are useful for their planning and management. By doing field and laboratory experiments during 2008-2009، ecological conditions were studied in the main habitats of Z. atriplicoides in the rural and winter rangelands of Northern Khorasan province (NKP). Forage quality was also studied at different phonological stages. According to the results، Z. atriplicoides grows in the habitats with mean annual rainfall ranging from 260-380 mm، temperature 8-16 ºC، and altitude 680-1200 meter a. s. l. Topography was as plains and rolling lands، with geologic formations being conglomerate، marl، shale and sandstone. Soil texture was silty loam، weak alkaline، and poor in phosphorus and nitrogen. Vegetative growth and flowering stages were simultaneously occurred at early April till early June، but seed ripening and shedding happened at late June-mid August. Toward the end of growing season، ADF and NDF increased while crude protein decreased، which led to a gradual decrease in forage quality. Ability for growing in different habitats – from cold dry to warm humid- and having protein content and metabolic energy higher than the critical level for rangeland livestock are the relative advantages، whereas significant leaf reduction in response to drought and heat stresses، inability for growing in saline lands and low palatability and preference values are the major disadvantage for Z. atriplicoides in the rangeland of Iran. The most suitable time for livestock grazing and seed collection of Z. atriplicoides in the NKP are May-June and July، respectively.
    Keywords: Forage quality, Phonology, Habitat, Rangeland, Climate
  • S. H. Hosseini, M. Abbasizadeh, M.R. Khaleghi Pages 495-506
    In regions with deficient or no data، it is necessary to apply indirect methods to estimate the peak flow. Regional flood analysis is the most accurate and reliable technique in such cases. One of the regional flood methods for flood analysis in arid and semi arid regions is Hybrid technique، which was applied on data of Khorasan Razavi province watersheds to estimate the peak flow. Hybrid method based on station - year method which considers available statistics from all stations to overcome statistics shortage problem. Hybrid method consists of two sections. At first، the most important parameters including area، annual rainfall and height are determined using factor analysis. Annual peak flow was standardized based on an approximate factor and then approximate standard factor was improved based on combined regression and analysis frequency. The results showed that the lowest relative error for the models was related to 50-year return period while relative error increased in other return period. As the relative errors were 1. 03 and 0. 79، respectively in the return periods of 2 and 100 years. Therefore، according to results، Hybrid method is suitable for return periods 20 to 50 years in the study area.
    Keywords: Flood frequency analysis, Hybrid method, Factor analysis, Khorasan Razavi province
  • J. Sharifi, M. Akbarzadeh Pages 507-516
    A major part of the rangelands of Iran are located in arid and semi-arid regions. In this climate، rainfall fluctuation is an important factor which affects vegetation and forage production. In dry years that rainfall decreases، surface vegetation and forage production is damaged. This study was conducted on semi-steppic rangelands of Ardebil over nine years (1999-2007)، to study of vegetation changes with rainfall fluctuation. The results showed that canopy cover of Salsola gemmascens and Noaea mucronata species was decreased but Artemisia fragrans and Kochia prostrata species were increased. Generally density of shrub species was decreased about 40% and showed a positive correlation with seasonal precipitation (fall and winter). Grass species showed different response to precipitation changes over nine years period and in general، no significant changes were observed. Stipa hohenackeriana species was affected by winter precipitation but Poa bulbosa and Cynodon dactylon were correlated with spring precipitation. Density of perennial forbs species was increased considerably (about seven times)، but in dry years (2000-2002) forage production reduced. Forage production over nine years increased from 296 kg to 747 kg per hectare، which is approximately 2. 5 times higher. Meanwhile، proportion of plants in classes I، II and III، were respectively، 23. 1، 51. 9 and 25. 2 percent of forage production. Also، forage production in wet periods increased from 747 to 1968 kg per hectare which shows an increase of about seven times.
    Keywords: Semi, arid regions, Rainfall fluctuation, Canopy cover, Forage production, Ardebil
  • E. S. Shokoohi, Gh. R. Zehtabian, A. Tavili Pages 517-528
    More than 80% of Iran’s area has arid and semi arid climate. Therefore، Iran is exposed to desertification process. Practical activities in controlling desertification must be based on current desertification situation and its severity. Based on this theory، evaluating desertification rate indices in Khezrabad region was done based on IMDPA model. In this research two factors with 10 indices were investigated. Each of the investigated indices was analyzed and scored based on work units. Data layers of each index were made by Arc GIS software. By compiling data layers and calculating geometric mean of indices، desertification rate map of the region was then prepared. According to the selected indices، final desertification map shows the mean rate of desertification. Soil index by 2. 21 scoring value was classified in median class while water index by 1. 46 scoring value was classified in poor class. Soil depth had the biggest influence while SAR and Cl of water had the least influence on desertification. Based on the assessments، geometrical mean of desertification rate quantity value for the entire region was 1. 76، thus the entire region was classified in median class.
    Keywords: Criterion, Index, Desertification, IMPDA, Khezrabad, Elah Abad
  • D. Askarizadeh, Gh. A. Heshmati Pages 529-540
    Abiotic factors، as topographic and physicochemical properties of soil، are the most important effective factor on vegetation in rangeland ecosystems which have the most important performances to forming and succession of plant vegetation. Ecologic management of rangelands can be desired by better understanding of these effective factors. Then، rangeland of Javaherdeh (Ramsar) in the northern Alborz Mountains ranging 2000-3200 m a. s. l. was selected in this study and altitudinal classes of 300 meter were selected to obtain field records on the basis of field monitoring and plants structures. About 15 plots (1 m2) in each altitudinal class were considered in order to obtain the field data، e. g. percentage of life-form covers. It was also chosen five plots to gather soil samples. Statistical analyses، using cluster analysis، DCA and CCA، were done by PC-Ord V. 5. 1 software. The results showed that life forms of plant under 183 species and 33 families have been divided into five sub-associations so that their segregation is done based upon elevation، aspect، and soil properties. Multivariate analysis (CCA) also can as well divide the life forms of plants based on their ecological requirements into subgroups include annual and perennial grasses with perennial forbs، annual forbs، shrubs، and bushy trees. These life forms are also found different ecologic niches funded upon influence of the topographic factors and physicochemical properties of soils. Hence، ecologic management of terrestrial ecosystems needs to knowing and understanding of vegetation structures under different environmental factors.
    Keywords: Topography, Physicochemical properties, Soil, Ecologic niches, Northern Alborz, Javaherdeh
  • M. Fayaz Pages 541-552
    More than half of the area of the country are rangelands. Implementing the principles of proper rangeland management and optimal use of rangeland requires proper stock grazing management. Considering the quality and quantity of forage plants، palatability and preference value of species and rates of species utilization are information needed for proper management of livestock grazing in rangelands. In this study، preference value of three plant species of steppic rangelands including of Iran includingArtemisia sieberi، Stipa arabica and Scariola orientaliswere considere. The studied sites are located in Kerman، Yazd and Isfahan provinces. At first، the vegetation type of each site was determined and and its floristic list was prepared over spring and summer. The selection criteria were used in order to determine the value of preferred species. Random sampling with the plot of one square meter was done in different months and factorial experiment in randomized complete block design was usedto compare preference values and their comparison in different times and places. The results showed that preference value between plant species and studied sites at five percent are significant but there was no significant difference among different months. The interaction of species and stage of grazing was not significant in this research. Moreover، the preference value of Stipa arabica andArtemisia sieberi for sheep grazing were different over different months. The results also reveald that Artemisia sieberi in Nadooshan site has the highest preference value.
    Keywords: Preference value, Palatibility, Utilization stage, Steppe areas
  • M. Ghorbani, H. Azarnivand, A.A. Mehrabi, S. Bastani, M. Jafari, H. Nayebi Pages 553-568
    Since last decades، there has been a growing interest in the human/social dimensions of natural resources governance especially the structure of social networks in achieving to successful co-management of natural resources. Network analysis as a suitable tool in optimum planning of the “network management” of rangeland in regional scale، can improve inter-organizational decision-making and coordination among key actors. Trust development and mutual relations among various actors is a key factor in policy of rangeland co-management issue. In this study، trust and collaboration networks between informal and formal institutions and rangeland users in co-management process have been investigated. Social network analysis as a quantitative method has been implicated in this research. The results of this study indicate that “Veterinary Office of Taleghan” and “Village Council” can play a key role in policy and planning of rangeland co-management which is related to higher density of trust and collaboration ties. Moreover، trust and collaboration networks among the Veterinary Office and rangeland users have more sustainability than these in related to other institutions. However، the sustainability of networks among all of institutions and rangeland users has low level. Statistical results show there is a high correlation (70%) between trust and collaboration networks and also 50% of collaboration changes are related to trust factor. Also، it can be state that lack of trust and collaboration between the Natural Resources Office and rangeland users is a key challenge for initiating of rangeland co-management. Finally، social network analysis helps manager and planner in detecting of the challenges of rangeland co-management and policy in tune with solving these challenges.
    Keywords: Social network analysis, Rangeland users, Institution, Co, management, Trust tie, Collaboration tie
  • M. Nabizadeh, A. Mosaedi, A. A. Dehghani Pages 569-580
    River flow forecasting for a region has a special and important role for optimal allocation of water resources. In this research، for forecasting river flow process، Fuzzy Inference System (FIS) is used. Three parameters including precipitation، temperature and daily discharge are used for forecasting of daily river flow of Lighvan River located in Lighvanchai watershed. For the initial preprocessing، the randomness of data was examined by return points test. Then، for determination of the optimum lags for input parameters، correlogram of data was considered. Finally to investigate the effects of temperature on river flow forecasting، the process were done for any months separately. Assessments of prediction by using various criteria such as Nash-Sutcliff coefficient showed that FIS model had high precision (CNS=0. 9976) and low error (RMSE=0. 0113) in prediction which shows that the FIS model can be employed successfully in river flow forecasting. Final assessment of the results was also revealed the effects of temperature on prediction in some months (April and December).
    Keywords: Discharge forecasting, Fuzzy logic, Fuzzy Inference System (FIS), Liner regression, Lighvanchai watershed