فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 15 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودابه جولایی، حمیدرضا جلیلی، فروغ رفیعی، حمید حقانی، فاطمه حاجی بابایی صفحات 11-24
    فضای اخلاقی جزو مهمی از فضا یا فرهنگ سازمانی است که هم کارکنان سازمان و هم بازده کاری آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط فضای اخلاقی محیط کار پرستاران با رضایت شغلی آنان است. مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی است که در آن 210 نفر از پرستاران شاغل در بخش های منتخب مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1388 ه.ش. انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه فضای اخلاقی اولسون و رضایت شغلی مینه سوتا بود. یافته های این مطالعه حاکی از وجود ارتباط معنی داری بین فضای اخلاقی با رضایت شغلی پرستاران بود (39/0 r=،001/0P≤). از بین متغیرهای دموگرافیک، شیفت کاری (02/0 p=)، سطح درآمد (00/0 p=) و نوع تقسیم کار در پرستاران (02/0 p=) ارتباط معنی داری با رضایت شغلی داشته است. مسوولان امر باید به اهمیت عوامل موثر در ایجاد انگیزش شغلی پرستاران از جمله فضای اخلاقی محیط کار توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: فضای اخلاقی، پرستاران، رضایت شغلی
  • فرناز شیشه گر، رباب لطیف نژاد صفحات 25-42
    PGD تکنیکی است که در زوج های با خطر بالای تولد فرزندان دارای نقص ژنتیکی به کار می رود. گسترش PGD به حیطه های مختلف طبی منجر به بروز مناقشات اخلاقی شده است. انجام PGD توام با روش های کمک باروری است که در آن چندین جنین تولید می شود و فقط جنینی که دارای کروموزوم یا ژنتیک نرمال باشد به رحم انتقال داده می شود؛ از این رو اصل منازعات اخلاقی در مورد شان ومقام جنین های انسان است که الزاما در جریان این روش نابود می شوند. دومین نگرانی اخلاقی در مورد PGD این است که با گسترش این تکنیک خطر انتخاب جنین ها وجود دارد و افزایش تکرار انتخاب ژنتیکی منجر به پدیده یوژنیک خواهد شد.
    یکی از موارد جدید استفاده از PGD کمک به زوج برای تولید جنینی سالم با سازگاری بافتی با فرزند بیمار (مبتلا به انمی فانکونی) برای اهدای سلول های بنیادی هماتوپوئتیک به وی است. مناقشات اخلاقی ایجاد شده در مورد استفاده ابزاری از کودک ایجادشده در جریان PGD و کاهش شان و مقام انسانی جنین است. مورد بحث برانگیز دیگر از نظر اخلاقی موجه بودن یا نبودن استفاده از یک طفل که قادر به تصمیم گیری و رضایت در مورد انتقال خون یا بافت پیوندی نمی باشد است. اگر تصمیم زوج در PGD برای تولید جنین صرفا به منظور اهدای بافت به فرزند بیمار باشد این تصمیم غیراخلاقی است اما در صورتی که این تصمیم به عنوان آخرین تلاش آن ها برای نجات فرزند بیمار باشد PGD موجه است. یکی دیگر از موارد استفاده نوین از PGD تعیین جنسیت با هدف ایجاد توازن جنسیتی در خانواده است. موافقان به کارگیری این روش براین عقیده اند که انتخاب جنسیت تحکیم کننده خود مختاری و شان انسانی است و متضمن خطری برای دیگران نیست و با اصول اخلاقی مغایرتی ندارد. مخالفان این روش بر این باورند که توجه به یک جنسیت خاص نشان دهنده تبعیض جنسیتی و ناقض کرامت ذاتی انسان است و در صورت رواج، منجر به عدم توازن نسبت جنسی و ترجیح و تبعیض جنسیتی در جامعه خواهد شد.
    کلیدواژگان: تشخیص ژنتیکی، اخلاق پزشکی، انتخاب جنسیت، آنتی ژن سازگاری نسجی
  • طاهره اشک تراب، رقیه صادقی صفحات 43-62
    هدف
    با توجه به این که پرستاران به طور روزانه و مکرر در کار خود با مشکلات اخلاقی مواجه می شوند باید بتوانند مشکلات و مسایل اخلاقی را شناسایی کنند و اصول اخلاقی را در ارائه مراقبت های خود درنظر بگیرند؛ لذا هدف از این مطالعه تعیین و شناسایی مشکلات اخلاقی مشاهده شده توسط دانشجویان، در کار بالینی شان می باشد. این مطالعه به روش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا، در دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و دانشگاه تربیت مدرس در سال 1389ش. انجام شد. داده ها با استفاده از سوالات باز از 50 دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری داوطلب شرکت در این مطالعه گردآوری شدند. دانشجویان گزارش دادند که با برخی از بیماران از سوی پرستاران و پزشکان بدرفتاری می شود ارتباط نامناسب با بیماران وجود دارد؛ به بیماران بی توجهی می شود و به آن ها اطلاعات درستی داده نمی شود. رفتارهای غیراخلاقی تیم درمان به بروز مشکلات اخلاقی کمک می کند و برای این که پرستاران نقش های حرفه ای و اخلاقی خود را به منظور تامین مراقبت ایمن و اخلاقی ایفا کنند نیاز به گذراندن دوره های آموزشی در حین تحصیل و دوره های آموزشی مداوم برای شاغلان پرستاری است.
    کلیدواژگان: مشکلات اخلاقی، آموزش اخلاق، دانشجویان پرستاری
  • عبدالحسن کاظمی، ناصر رزم آرایی، بهرام صمدی راد صفحات 63-82
    امروزه بخش عظیمی از تحقیقات علوم زیستی بر روی موجودات زنده به ویژه حیوانات انجام می پذیرد. بیشتر این آزمایش های علمی با درد برای حیوانات همراه است و تقریبا تمامی این آزمایش ها موجب مرگ زودرس همراه با درد برای حیوانات و در نتیجه موجب بروز واکنش هایی درسراسر دنیا در دفاع از حقوق حیوانات و محافظت از گونه های حیوانات در حال انقراض می شود.
    دولت ها و نهادهای مردمی علاقه مند به حمایت از حیوانات، گاهی جلساتی در این خصوص برگزار می کنند، ولی امید زیادی برای رعایت این موضوع در سطح جهانی وجود ندارد؛ زیرا در جهانی که حقوق اولیه انسان ها نادیده گرفته می شود؛ امیدواری به رعایت حقوق حیوانات چندان مناسبتی ندارد، ولی این بدان معنا نیست که باید بی توجه بود؛ زیرا با اصلاح واجرای قوانین موجود یا وضع قوانین جدید و نظارت، کنترل و اجرای صحیح آن ها و گسترش این فرهنگ در بین محققان و دانشمندانی که با حیوانات سروکار دارند؛ می توان تا حد زیادی آزمایش های علمی بر روی حیوانات را مدیریت کرد تا حیوانات تحت آزمایش، با حداقل درد در این آزمایش ها وارد شوند و در صورت لزوم در این مورد قوانین جامع جدیدی وضع شود.
    در این مقاله قوانین و مقررات موجود در باب حقوق حیوانات بررسی و راهکارهایی برای حسن اجرای این قوانین و همچنین نظارت و کنترل بیشتر بر آن ها پیشنهاد می شود تا در جهت توجه بیشتر به حقوق حیوانات آزمایشگاهی و کاهش زجر و آلام آن ها در مسیر پیشرفت علوم و فناوری ها قدمی برداشته شود. هدف اصلی این مقاله لزوم رعایت مسایل اخلاقی برای پژوهش و آزمایش بر روی حیوانات در چارچوب مقررات اسلامی و قوانین پذیرفته شده بین المللی است.
    کلیدواژگان: حقوق حیوانات، آزمایش و تحقیق، کدهای اخلاقی
  • محدثه محسن پور، فریبا برهانی، عباس عباس زاده صفحات 83-104
    حساسیت اخلاقی یکی از ویژگی هایی است که فرد واجد آن به پدیده های اخلاقی حساس می شود و پدیده ها را از زاویه اخلاق می بیند. دانشجویان پرستاری با موانع زیادی در حساسیت اخلاقی مواجهند. این مطالعه با هدف درک دانشجویان پرستاری از موانع حساسیت اخلاقی انجام شده است. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار با 8 دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری و دو گروه متمرکز جمع آوری و بر اساس آنالیز محتوا به روش برنارد تجزیه و تحلیل گردید. یافته های این بررسی سه درونمایه اصلی ندانستن، نخواستن، نتوانستن را شامل می شود. یافته های این مطالعه نشان می دهد ویژگی های شخصی، برنامه آموزشی و محیط بالینی بر حساسیت اخلاقی موثرند. این مطالعه طرحی از طبقه بندی موانع حساسیت اخلاقی را ارائه می دهد که زمینه ای را برای تحقیقات کمی و کیفی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، دانشجویان پرستاری، موانع، آنالیز محتوا
  • محسن نخبه الففهایی صفحات 105-146
    پیشرفت های اخیر در قلمرو مباحث جنین شناسی، زیست شناسی تکوینی و به خصوص در زمینه ی سلول های بنیادی فواید متنوع و وسیعی را بر روی جامعه انسانی گشوده است. در حالی که بعضی از اشکال کاربرد شبیه سازی و سلول های بنیادی در شروع کار ممنوع شدند، اما هم اکنون به وسیله ی بسیاری از دانشمندان علم اخلاق پذیرفته شده اند تا با ملاحظاتی مورد استفاده قرار گیرند. با وجود این، موضوعات اخلاقی در زمینه ی کاربرد سلول های بنیادی هنوز بیشترین نگرانی را نه تنها در بین اخلاق دانان، بلکه در میان زیست شناسان، علمای مذهبی، دولتمردان و سیاست مداران ایجاد کرده است. در این مقاله موضوعات متنوعی از جنین شناسی جدید از جمله زیست شناسی سلول های بنیادی و منابع متعددی از سلول های بنیادی پرتوان که هم اکنون به کار گرفته می شوند، یا پیشنهاد به کارگیری آن داده شده است مرور خواهد شد. هدف اصلی این پیشنهادات جلوگیری از تخریب جنین، که مهم ترین انتقاد بر تحقیق در زمینه ی سلول های بنیادی است می باشد. در این مقاله همچنین اشاره می شود که جدا از موضوع اخلاقی اغلب فناوری هایی که در خدمت حفظ جنین های انسانی است مطمئن و عملی نیستند مگر اینکه به خوبی روی حیوانات آزمایش شوند و در مراحل تحقیقاتی پیش کلینیکی مورد ارزیابی قرار گیرند. بخش دوم این مقاله درباره ی محدودیت های منابع، پیچیدگی فناوری و گرایش یک طرفه ی تحقیق روی آن دسته از سلول های بنیادی است که اغلب مربوط به جنس ماده است تا نر، صرف نظر از اینکه این موضوع به نفع یا ضرر آنها تفسیر گردد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، تخریب جنین، اخلاق، تحقیقات پیش کلینیک، محدودیت منابع
  • مهرزاد کیانی، شبنم بزمی صفحات 147-162
    بارداری با روش رحم جایگزین، استفاده از رحم یک خانم به منظور استقرار سلول تخم متعلق به زوجی دیگر است. انجام بارداری جایگزین به شیوه ای امروزی (یعنی قرار دادن سلول تخم متعلق به یک زوج در رحم زنی دیگر و تحویل نوزاد پس از تولد این زن به زوج مذکور) اولین بار در اواخر دهه هفتاد (در قرن گذشته میلادی) رخ داد. موافقان این روش اعتقاد دارند که این روش به حل معضل ناباروری کمک کرده، باعث تحکیم مبانی خانواده می شود، قوانین حاکم بر این روش از لغزش ها و نارسایی ها جلوگیری می کند، ارتباط ژنتیک بین زوج متقاضی و فرزند برقرار است مخالفان این روش اعتقاد دارند که این روش باعث صدمه به ارکان خانواده، باعث تاثیر سوء بر روند فرزندخواندگی شده، هزینه گزافی دربر دارد، ممکن است موجب رواج پدیده فرزندخواندگی شود، مزید برآن هنوز هم ابهامات قانونی متعددی در این عرصه وجود دارد که هر دو مورد به تفصیل در مقاله مورد بحث قرارگرفته است. باید دانست که با حفظ استانداردهای علمی پزشکی و تصویب قوانین جامع که روند انجام دادن این عمل را کنترل می کنند، می توان از هرگونه آسیب و ضررهای احتمالی برای نوزادان حاصل از این اقدام و احتمال خطر و آسیب برای زنان باردار جایگزین جلوگیری کرده و حقوق زوج متقاضی را نیز حفظ کرد. با توجه به مباحث مطرح شده در متن مقاله، بدیهی است این عمل که اقدامی مناسب برای کمک به زوج های نابارور بوده و درمانی در جهت رفع محرومیت آنان از این موهبت الهی است با ملاحظات و کنترل های اخلاقی، قانونی و پزشکی می تواند به نحو احسن مورد استفاده قرار گرفته و از لغزش ها، انحرافات در عملکرد عملی و سوء استفاده های احتمالی از آن ممانعت به عمل آید.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، اخلاق پزشکی، مادری جایگزین
  • سعید نظری توکلی، فاطمه کراچیان ثانی صفحات 163-189
    از سال ها پیش که «اتانازی» به عنوان راهکاری برای کاهش درد و رنج بیماران مطرح شد، با چالش های حقوقی و اخلاقی فراوانی روبه رو گردید. صرف نظر از مباحث حقوقی و فقهی این مساله، آن چه برای نویسندگان این مقاله اهمیت دارد بررسی روایی یا ناروایی اخلاقی آن است اما از آن جا که مکاتب اخلاقی مختلف، پاسخ های متفاوتی به این مساله دارند کوشیده شده است تا جنبه های اخلاقی آن در دو دستگاه اخلاقی وظیفه گرا (با قرائت کانتی آن) و فضیلت گرای اسلامی مورد بررسی قرار گیرند. بررسی های انجام شده نشان می دهند که اتانازی داوطلبانه ی غیرفعال از منظر کانتی از خودکشی متمایز است و روایی اخلاقی آن می تواند قابل تایید باشد اما داوری درباره روایی اخلاقی آن در نظام اخلاقی اسلامی، بسته به قرائت های مختلف از حسن و قبح ذاتی عقلی، متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: اتانازی داوطلبانه ی غیرفعال، اخلاق وظیفه گرای کانت، اخلاق فضیلت گرای اسلامی
|
  • S. Joulaee, H. Jalili, F. Rafiee, H. Haghani, F. Haji Babaee Pages 11-24
    The moral climate is an essential component of work space. That affects both the organization's staff and work output this study aimed to provide an understanding of the relationship between the moral climates with job satisfaction among the nurses. This is a cross sectional and co relational study in which 210 nurses working in selected wards of educational centers of Tehran University of Medical Sciences in 2010 were selected. The data collection tools included a questionnaire for the demographic data, Olson moral climate questionnaire and Minnesota job satisfaction questionnaire. Our findings suggest a significant relationship between the moral climate and job satisfaction of nurses (r = 0.39, P ≤ 0.001); the better the moral climate in the nurses point of view, the higher their job satisfaction. Among the demographic variables, working shift (p = 0.02), income level (p = 0.00) and type of duties allocation among the nurses (p = 0.02) had a significant relationship with job satisfaction. The authorities should pay more attention to the importance of the factors influencing job motivation among the nurses.
    Keywords: Moral climate, Nurses, Job satisfaction
  • F. Shishehgar, R. Latifnezhad Pages 25-42
    Preimplantation genetic diagnosis (PGD) is a thechnic which was originally developed for couples at high risk of transmitting a genetic defect. The expanded uses of preimplantation genetic diagnosis in assisted reproduction have raised questions about their ethical acceptability. PGD evolved from IVF technology. It is an extention of IVF treatment and cannot be undertaken separately. One set of objections arises from the need to create and then select embryos on chromosomal or genetic grounds, with deselected embryos then usually discarded. A second set of objections arises from the fact of selection itself. The use of PGD to exclude aneuploid embryos from transfer raises few special ethical issues. Another kind of concern is that increasing the frequency and scope of genetic screaning of prospective children will move us toward a eugenic world in which children are valued more for their genotype than for their inherent charachteristics. PGD has also been used to enable a family with a child with fanconii anemia to have another child who would serve as a source of hematopoeitic stem cells obtained from that child’s umbilical cord blood. The main ethical arguments are the instrumentalization of the child. The parent’s decision to conceive and select a certain embryo would fail to show respect for future child if their only reason for creating the child was its tissue. Conceiving a child to save another is a morally defensible decision on the condition that the child dies without transferring allergenic hematopoietic stem cells. Another uses of PGD is to select the sex of offspring for family balancing. Some theorisians who are full supportive of using sex selection claims that this kind of sex selection poses no risk harm to anyone. On contrary, the others believed that the attention to the sex of offspring is a sort of gender preference. Ethically, PGD with the aim of nonmedical sex selection cannot be acceptable and causes different social consequences.
    Keywords: PGD, ethic, sex selection, HLA matching
  • R. Sadeghi, T. Ashktorab Pages 43-62
    With regard to this matter that nurses are facing ethical problems in their profession daily and re prafedly, thereby they should identify ethical problems and regard ethical principles in the area of offering services. So the aim of this study is to identify the observed ethical problems by students in their clinical work. this study was done qualitative and with the content analyzing approach in nursing and midwifery campus of medical & health university of shahid beheshti and tarbiat Modarres in 1389. Data were collected using open questions from 50 nursing master who have participated in this study. Students reported that some of the nurses and doctors have I’ll treat with patients, they give false information to they are careless about them, and there is an improper communication. Immoral behaviors of care and health team help to causing ethical problems and there is need to passing training courses during study and continually training courses for nursing practitioners for playing ethical and professional roles to offering safe and ethical health care.
    Keywords: Ethical problems, moral training, nursing student
  • A. Kazemi, N. Razmaraee, B. Samadi Rad Pages 63-82
    This article reviews recent literature on dogmatic issues of animal rights in research fields, focusing primarily on previous and current concept of animal rights in medical research.The ethics of animalbased medical research is a continuing area of debate that has a complex overlap with law, social opinions, NGOs ideas, but mainly ethical research protocols do not create crucial limitation to scientist in lab and research fields. Basically there is wide and albeit beneficial need for informed consideration and interchanges between the ethicists, scientists and researchers, policymakers, lawyers, NGOs and the public in general to come to consensus regarding the issues discussed about animal rights and welfares in medical research fields. Current animal experimentation and use of animals as clinical and laboratory models were established by Bernard Claude who described: "An Introduction to the Study of Experimental Medicine" in 1865. At this stage, the public opinions were already asking that the welfare, pain and distress of experimental animals during medical research bereduced. In 1959, two scientists, William Russell and Rex Burch projected the philosophy and doctrine of alternatives to animal experimentation as clinical models, the "3Rs". Since these two scientist doctrine time, animal rights and welfare campaigners have promoted the 3Rs concept in biomedical research communities and environments. Despite this accepted doctrine, spiteful animal experiments have continued and there are reports of radical and cure extremists showing their opposition by invasion, arson, theft and even bombing of institutions involved, resulting in killing of the animals that has been called “live slaughtering”. SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty), one radical group supposed to be animal welfare supporters was recognized as a terrorist band in USA and the police inspected their activities extremely. In 2001, British animal radicalists attacked Japanese universities and stole laboratory equipments and resources; one individual was detained and sentenced to jail; Japanese who assisted in the incident were arrested and also one was sentenced to jail. In 2006, SHAC group in USA were arrested and sentenced to jail for their terrorism behaviors and activities including arson. Recently, the animal welfare law world widely was revised during last decade stressing the importance of 3Rs in scientific activities with animals. The outcome of these activities particularly 3Rs could be a better experimental design, on both ethical and scientific grounds in medical research areas. It is worth noted that beside 3Rs some other active NGOs about animal rights have been postulated that: “an animal's welfare should be governed by five freedoms, namely, freedom from hunger and thirst, freedom from discomfort, freedom from pain, injury or disease, freedom to express normal behavior and freedom from fear and distress”.
    Keywords: Animal rights, Research, lab experiments, Ethical Codes
  • F. Borhani, A. Abbaszadeh, M. Mohsenpour Pages 83-104
    Ethical sensitivity is one of characteristics that its owner is susceptible to ethical dilemmas and sees phenomenon from ethical aspect. Often nursing students face barriers to acquiring ethical sensitivity. A qualitative design was used to examine nursing student's perceptions of barriers to acquiring professional ethical sensitivity. Eight MS degree nursing students were selected purposefully. Data were collected using semi-structured interviews and Burnard’s content analysis was employed. Three categories arose: unknowing, unwilling and inability. Findings of this study show that personal characteristics, educational curriculum and clinical environment effect on ethical sensitivity. This study offer classification of ethical sensitivity barriers which provide background to further qualitative and quantitative researches.
    Keywords: ethical sensitivity, nursing students, barriers, content analysis
  • M. Nokhbatol Foghahaee Pages 105-146
    Recent advances in the field of embryology/developmental biology and specifically, in stem cell research, have opened up a wide variety of benefits for humanity. While some forms of cloning and stem cell applications were initially prohibited, they have now gained conditional acceptance from many scientists and ethicists. Ethical issues of stem cell research are still the greatest concern not only among ethicists, but also among scientists, religious scholars, governments and politicians. In this article, various topics concerning the new embryology, including stem cell biology will be reviewed, and several alternative sources of pluripotent stem cells which have been implicated or suggested recently will be presented. The goal of these new proposals is to avoid embryo destruction, the main objection to embryonic stem cell research. This article also suggests that apart from ethical issues, most of the technology for human embryo-saving alternatives is not yet secure and should not be applied before thorough research in animals and in preclinical research stages has been carried out. The second part of the article explains the limited resources, technical complexity and unidirectional approach of the research on stem cells, which come mainly from females rather than males, which has advantages and disadvantages.
    Keywords: Stem cells, Embryo destruction, Ethic, Preclinical research, Limited resources
  • Mehrzad Kiani, Shabnam Bazmi Pages 147-162
    Surrogacy is using a women's uterus in order to establish another couples's egg. It has done in late 1970 for the first time. Some one believe that this method has solved Infertility problems in some degree this method can establish family structure and genetic dependency between children and parents are reserved but others believe that this is not a good method because stepchild's will be forgotten and it is so expensive also and there are many legal problems in this field. With using proper methods and solving legal problems, we can help parent's and children to accept this way of having children this procedure is helpful for infertile couples but we must consider ethical, legal and medical aspect in this field and find correct way to solving related problems.
    Keywords: surrogacy, medical ethics, surrogate method
  • S. Nazari Tavakkoli, F. Karachiansani Pages 163-189
    Since years ago when Euthanasia was presented as an approach for decreasing patients’ pain and suffering, it faced to many legal and ethical challenges. A part from legal and jurisprudential debates, what is important for article authors is studying ethical permissible or impermissible, but as different ethical theories have different views to this issue, this article has attempted to study ethical aspects in deontology and Islamic ethics. The surveys indicate that passive voluntarily Euthanasia presented by Kant is different from suicide and its ethical permissible can be acceptable but the judgment about ethical permissible in Islamic system will be different and it depends to different expression that there are for inherent intellectual goodness and badness.
    Keywords: passive voluntarily Euthanasia, Kantian deontology ethics, Islamic virtual ethics