فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1392)

فصلنامه روستا و توسعه
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مطالعه دوگانگی در بازار کار مناطق روستایی و شهری ایران
    محمدعلی فیض پور، گلسا صالحی فیروزآبادی صفحات 1-19
    تفکیک مکان بر حسب مناطق روستایی و شهری موضوعی است که از دیرباز، به ویژه در ادبیات جغرافیایی تجزیه و تحلیل شده است. البته در حوزه اقتصاد، می توان بازار کار را از مهم ترین بازارها قلمداد کرد و از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی سطح توسعه این بازار به تفکیک مناطق روستایی و شهری است. برای تعیین سطح توسعه بازار کار، از میان شاخص های متعدد این بازار، چهار شاخص نرخ بیکاری، سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص، سهم شاغلان بخش صنعت، و سهم شاغلان بخش خصوصی در طول سال های برنامه چهارم توسعه انتخاب و برای تلفیق آنها، از روش برترین پیشنهاد از راه حل ایده آل استفاده می شود.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نه تنها سطح توسعه بازار کار مناطق روستایی و شهری دارای دوگانگی به نفع مناطق شهری است بلکه با گذشت زمان، این تمایز به سمت واگرایی بیشتر پیش می رود
    کلیدواژگان: بازار کار، بیکاری، اشتغال، مناطق روستایی، مناطق شهری، ایران
  • علی سردار شهرکی، محمدحسین کریم، مجید شیخ تبار صفحات 21-36
    هدف پژوهش حاضر رتبه بندی استان های کشور از نظر سطح توسعه یافتگی اقتصادی در بخش شهری و کشاورزی در بخش روستایی در 1389 است. بدین منظور، از 68 شاخص اقتصادی و 46 شاخص کشاورزی در بخش روستایی و دو روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی بهره گیری می شود. طبق نتایج به دست آمده، استان های اصفهان، تهران، مازندران، فارس، گلستان، یزد و قم در دسته استان های توسعه یافته از لحاظ کشاورزی در بخش روستایی قرار دارند که از آن میان، تنها سه استان تهران، فارس و یزد دارای توسعه یافتگی اقتصادی اند و اصفهان جزو استان های نسبتا توسعه یافته، گلستان جزو استان های کمترتوسعه یافته و همچنین، قم و مازندران جزو استان های توسعه نیافته از نظر اقتصادی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: سطوح توسعه یافتگی، توسعه یافتگی اقتصادی، توسعه یافتگی کشاورزی، بخش روستایی، استان های ایران
  • سیدمهدی میردامادی، سهیلا سادات موسوی صفحات 37-54
    تحقیق حاضر که به بررسی و تحلیل موانع کاربرد مدیریت تلفیقی محصول در کشاورزی پایدار از دیدگاه کارشناسان شهرستان ری می پردازد، از لحاظ هدف، کاربردی؛ از نظر میزان نظارت و کنترل، میدانی؛ و از لحاظ گردآوری داده ها جزء پژوهش های توصیفی همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری تحقیق کلیه سی کارشناس اداره جهاد کشاورزی شهر ری در 1390 را شامل می شود. ابزار پژوهش پرسشنامه است، که روایی آن به تایید اساتید دانشگاه و کارشناسان رسیده، پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه می شود. بررسی ضرایب همبستگی نشان می دهد که موانع آموزشی، مالی، نهادی سازمانی، شناختی (نگرشی) با کاربرد مدیریت تلفیقی محصول رابطه مثبت و معنی دار دارد، ولی با سن افراد دارای رابطه منفی است. همچنین، بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، متغیرهای یادشده، در مجموع، شصت درصد از کاربرد مدیریت تلفیقی محصول را تبیین می کنند
    کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی محصول (ICM)، کشاورزی پایدار، ری (شهرستان)
  • حمید برقی، احمد تقدیسی، فرزانه صادقیان صفحات 55-72

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی آثار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) بر زندگی روستاییان شهرستان دهاقان در سال 1391، به روش توصیفی تحلیلی انجام می پذیرد و برای گردآوری اطلاعات نیز از روش های اسنادی و میدانی استفاده می شود. اطلاعات میدانی پژوهش حاصل تکمیل 288 پرسشنامه است که بر اساس فرمول کوکران به دست می آید و پایایی آن با آلفای کرونباخ 90/0 تایید می شود؛ تکمیل پرسشنامه ها در چهار روستای نمونه و نیز در دو گروه روستاییان کاربر و غیرکاربر صورت می گیرد. برای تحلیل داده ها، از مدل معادله ساختاری بهره گیری می شود. با توجه به نتایج پژوهش، فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای اثرات گوناگون در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بر زندگی روستاییان بوده، که میانگین این آثار در بعد کالبدی بیشتر است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، اثرسنجی، دهاقان (شهرستان)
  • عنایت عباسی، احمد باسامی، همایون فرهادیان صفحات 73-91
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر نگرش کشاورزان پایین دست سد گلبلاغ نسبت به طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است. تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بوده، که به روش پیمایشی در نیمه اول 1390 انجام شده است. حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران، 120 نفر برآورد شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تایید و پایایی آن نیز با استفاده از معادله آلفای کرونباخ از 76/0 تا 85/0 محاسبه شد. با توجه به نتایج پژوهش، متغیرهای تحصیلات، رضایت از طرح، عوامل اقتصادی، عوامل انگیزشی، عوامل ترویجی- آموزشی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، و عوامل مربوط به طرح دارای رابطه معنی دار با نگرش کشاورزان نسبت به طرح سامان دهی اراضی است؛ و بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، چهار متغیر عوامل مربوط به طرح، عوامل اقتصادی، عوامل انگیزشی، و تحصیلات 4/66 درصد از تغییرات نگرش کشاورزان را تبیین می کنند
    کلیدواژگان: نگرش، یکپارچه سازی اراضی، آموزش کشاورزان، مطالعه موردی، گلبلاغ (سد)، بیجار (شهرستان)
  • مجتبی قدیری معصوم، غلامرضا طالقانی، حسین کوهستانی صفحات 93-112
    مدیریت روستایی با تکیه بر سازمان ها و نهادهای مردمی از رهیافت های مطرح با هدف توسعه پایدار و متوازن در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران است. دهیاری ها در قالب نهادی غیردولتی بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در 1377 تاسیس شده و از 1382، با هدف توسعه همه جانبه و پایدار روستاهای کشور، فعالیت خود را آغاز کرده اند. این پژوهش در 1389، با استفاده از پارادیم تحقیق کیفی، انجام شده است. جامعه آماری شامل 30 دهیار شهرستان بستان آباد است، که در قالب گروه های متمرکز کانونی مورد مطالعه قرار گرفته اند. در جمع آوری و تفسیر داده ها، از مشارکت فعالانه جامعه آماری بهره گیری شده است. تربیت مدیران آشنا به شرایط روستا و سازمان های محلی، انجام کار کارشناسی کافی قبل از اجرای طرح ها، انتخاب دهیاران توانمند و به دور از مسائل قبیله ای، لحاظ کردن رضایت مردم، الزام سازمان ها به همکاری با دهیاران، و اعطای نقش بیشتر به دهیاران در امور روستایی از جمله پیشنهادهای پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: دهیاری ها، آسیب شناسی، مدیریت روستایی، تحقیقات کیفی، بستان آباد (شهرستان)، آذربایجان شرقی (استان)
  • مرضیه کشاورز، عزت الله کرمی، عبدالعلی لهسایی زاده صفحات 113-127
    اگرچه مهاجرت یکی از پیامدهای خشکسالی قلمداد شده، اما شمار پژوهش های انجام شده در راستای تبیین اثرات مهاجرت های ناشی از خشکسالی اندک است. از این رو، پژوهش حاضر، با بهره گیری از روش کیفی و داده های اسنادی مربوط به یکی از روستاهای دهستان خسویه در استان فارس، به بررسی فرآیند مهاجرت ناشی از خشکسالی و عوامل اثرگذار بر آن در سال 1389 می پردازد. یافته ها نشان می دهد که مجموعه ای از عوامل طبیعی، اقتصادی و اجتماعی موجب مهاجرت دائمی خانوار می شوند؛ عوامل طبیعی و اقتصادی زمینه مهاجرت موقت را نیز فراهم می سازند؛ همچنین، تصمیم-گیری برای مهاجرت به طور ناگهانی صورت نمی گیرد، بلکه برآمده از ناکارآیی سایر گزیدارهاست. سرانجام آنکه علی رغم رویارویی مهاجران با دشواری های اقتصادی، عاطفی و اجتماعی، مهاجرت همچنان یک راهبرد سودمند قلمداد می شود. بنابراین، توصیه می شود که برنامه ریزان به تسهیل فرآیند سازگاری با خشکسالی از طریق آموزش بپردازند و جریان مهاجرت های روستایی را به سوی مناطق برخوردار از ظرفیت مناسب برای اشتغال زایی هدایت کنند
    کلیدواژگان: خشکسالی، مهاجرت از روستا به شهر، مهاجرت موقت، مهاجرت دائم، خسویه (دهستان)، زرین دشت (شهرستان)، فارس (استان)
  • حمید سپهردوست، صابر زمانی شبخانه صفحات 129-148
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش متغیر سرمایه اجتماعی در توسعه اقتصادی اجتماعی و میزان اثرگذاری آن از طریق توسعه تعاونی های تولید بر شاخص توزیع درآمد جوامع روستایی است. بدین منظور، با به کارگیری روش داده های پانل، از داده های استانی کشور طی سال های 1379 تا 1388 برای بررسی اثر توسعه سرمایه اجتماعی بر شاخص توزیع درآمد در مناطق روستایی و همچنین، از آزمون فرضیه U وارونه کوزنتس درباره ارتباط بین نرخ رشد اقتصادی و توزیع درآمد استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که در دوره زمانی مورد مطالعه، نقش متغیرهای سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی و میزان مشارکت در تعاونی های روستایی به مثابه نمادی از سرمایه اجتماعی موجود در کاهش نابرابری اقتصادی و توزیع مناسب تر درآمد در جوامع روستایی مثبت و معنی دار است، در حالی که متغیرهای تولید ناخالص داخلی، نرخ شهرنشینی و نرخ بیکاری روستایی بر میزان نابرابری در مناطق روستایی کشور می افزایند.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، تعاونی های روستایی، سرمایه اجتماعی، فرضیه کوزنتس، روستاها، ایران
  • اسدالله زمانی پور صفحات 149-151
|
  • Dual Labor Market in Rural and Urban Areas of Iran
    Mohammad Ali Feizpour, Golsa Salehi Firouzabadi Pages 1-19
    Spatial separation in terms of rural and urban areas has long been analyzed particularly in geographical literature; and in respect to economy, labor market could be assumed as one of the most important markets. Therefore, this study mainly aims at investigating development level of such a market in terms of separate rural and urban areas. To determine the development level of labor market, among many others, four indicators of ‘unemployment rate’, ‘defective employment rate’, ‘employment share in industry sector’, and ‘employment share in private sector’ during the implementation period of the Fourth Development Plan (2005-09) are taken into account; and the ‘technique of order preference by similarity to ideal solution’ (TOPSIS) is applied to model the indicators during the concerned period. Study results indicate a duality of labor market development level in rural and urban areas in favor of the latter as well as a progress of this distinction toward a greater divergence over time.
    Keywords: Labor Market, Unemployment, Employment, Rural Areas, Urban Areas, Iran
  • Ali Sardar Shahraki, Mohammad Hossein Karim, Majid Sheikhtabar Pages 21-36
    This study aims at ranking the provinces of Iran in terms of their economic development levels in urban sector as well as their agricultural levels in rural sector in 2010. For this purpose, 68 economic indicators and 46 agricultural indicators in the rural sector are used in two methods of Factor Analysis and Numerical Taxonomy. As shown by the study results, Isfahan, Tehran, Mazandaran, Fars, Golestan, Yazd, and Qom provinces are categorized into the developed provinces in terms of agriculture in the rural sector, out of which only three provinces of Tehran, Fars, and Yazd are placed in an economically developed stand, while Isfahan is of relatively developed, Golestan is of less-developed, and Qom and Mazandaran are of undeveloped provinces in economic terms.
    Keywords: Development Levels, Economic Development, Agricultural Development, Rural Sector, Provinces of Iran
  • Seyyed Mehdi Mirdamadi, Soheila Sadat Mousavi Pages 37-54
    The present study examines the constraints to the application of integrated crop management in sustainable agriculture from the view of experts in Rey county. It is an applied and descriptive-correlative study. The statistical population consists of 30 experts from Jihad for Agricultural Bureau in Rey county during 2011. The research tool is a questionnaire and its validity is assessed by academic experts and its reliability examined by Cronbach's Alpha coefficient. The examination of correlation coefficients indicates that training, financial, institutional-organizational, and cognitive limitations have significant and positive relationships with the application of integrated crop management while it has a negative relationship with age of respondents. In addition, the results of multiple regression show that the aforementioned variables can explain 60% of changes in the application of integrated crop management.
    Keywords: Integrated Crop Management(ICM), Sustainable Agriculture, Rey (County in Iran).
  • Hamid Barghi, Ahmad Taghdisi, Farzaneh Sadeghian Pages 55-72

    The purpose of the present study is to examine socio-economic and physical impacts of communication and information technology on the life of rural people in Dehaghan county in 2012, with a descriptive-analytical method. The information is collected from documents and fields. Based on Cochran formula the sample size is equal to 288 and the data are collected by a questionnaire. The reliability of it is assessed by Chronbach's alpha coefficient at 90%. The respondents are divided into two groups of users and non-users in four villages. Structural equation model is applied to the data. The results indicate that communication and information technology has different impacts on the life of rural people and on average, the physical impacts are stronger.

    Keywords: Communication, Information Technology (ICT), Impact Assessment, Dehaghan (County in Iran)
  • Enayat Abbasi, Ahmad Basami, Homayoun Farhadian Pages 73-91
    The objective of the present study is to examine the factors influencing farmers’ attitude towards land consolidation of Gholbolagh dam downstream farmers. This is a descriptive-correlational survey which is carried out in 2011. Based on Bartlett table, the sample size is equal to 120. A questionnaire is designed and its validity assessed by faculty members of Extension and Agricultural Education Department from Tarbiat Modarres University. Chronbach's alpha reliability test is used to determine the reliability of multi-item indicators and for different parts is ranged between 0.76 to 0.85. Several factors relate to farmers attitude to the land consolidation project: level of education, farmers’ satisfaction with project, economic, motivational, extension-training, socio-cultural factors and factors inherent to the project. According to stepwise regression analysis, four factors explain 66.4 percent of variance in farmers’ attitude; factors inherent to the project, economic and motivational factors and level of education.
    Keywords: Attitude, Land Consolidation, Case Studies, Golbolagh Dam (in Iran), Bijar (County in Iran)
  • Mojtaba Ghadiri Masoum, Gholamreza Taleghani, Hossein Kouhestani Pages 93-112
    One of the main approaches to sustainable and balanced development is the dependence of rural management on people organizations. Rural Assistance Offices (RAO) are non government organizations established in accordance with a law approved by Iran's Islamic Parliament in 1998. They start their activities from 2003 aiming for sustainable integrated development for rural areas in the country. The statistical population consists of 30 rural assistance officers in Bostan Abad county. They discuss the areas of interest by forming a focus group. The statistical population is engaging actively in the collection and interpretation of data. The study recommends the training of managers with adequate knowledge of rural areas and local organizations, adequate project appraisal before the implementation, selection of strong officers neutral to tribal issues, consideration of people attitudes and satisfaction, necessity of cooperation between officers and other organizations, and delegation of more roles to officers with respect to rural issues.
    Keywords: Rural Assistance Offices, Pathology, Rural Management, Qualitative Research, Bostan Abad (County in Iran), East Azarbaijan (Province of Iran).
  • Marzieh Keshavarz, Ezzatollah Karami, Abdolali Lahsaeizadeh Pages 113-127
    Though, migration is known as one of the implications of drought, there might be found a limited number of studies conducted to explain the effects of migrations resulting from drought. Thus, this study investigates such a process and its effective factors in 2010 through a qualitative method by using documentary data of a village in Khasouyeh subdistrict in Fars province. Findings show that a series of various natural, economic and social factors result in permanent migration of households; the natural and economic factors, however, pave the ground for temporary migrations as well; moreover, migration never comes out of a sudden decision, rather it is resulted from inefficiencies of other options. Finally, while the migrants tend to face a lot of economic, emotional and social difficulties, the migration is still assumed as a useful strategy. Therefore, it is recommended that policy-makers facilitate a drought-consistency process by means of training and direct the rural migration flows toward the areas benefiting from adequate capacities to generate employments.
    Keywords: Drought, Rural, Urban Migration, Temporary Migration, Permanent Migration, Khasouyeh (Subdistrict in Iran), Zarrindasht (County in Iran), Fars (Province of Iran)
  • Hamid Sepehrdoust, Saber Zamani Shabkhaneh Pages 129-148
    This study aims at investigating the role of 'social capital' variable in socio-economic development and the extent of its influence via development of production cooperatives on the index of income distribution in rural societies. For this purpose, by applying a panel data methodology, Iranian provincial data during 2000-09 are used to study the impact of social capital development on the index of income distribution in rural areas; also, Kuznet's inverted U hypothesis test on the relation between rate of economic growth and income distribution is used. Results indicate that during the studied period, the variables of 'share of agriculture sector in GDP' and 'extent of participation in rural cooperative's have significantly positive roles as a symbol of existing social capital in reduction of economic inequality as well as more appropriate income distribution in rural areas, while the variable of GDP, urbanization rate, and rural unemployment rate would increase inequality in rural areas of the country.
    Keywords: Income Distribution, Rural Cooperatives, Social Capital, Kuznets Hypothesis, Rural Areas, Iran.