فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 3 (تابستان 1391)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 3 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی خانیکی صفحه 13
    این مقاله به مقوله روزنامه نگاری از دو منظر دانش و فن می پردازد. برای نیل به این هدف با تقسیم روزنامه نگاران در دو گروه «حرفه ای- تجربی» و «علمی-دانشگاهی» به چهار گروه، دو فرایند تبادلی «فن-دانش» و «دانش-فن» را در روزنامه نگاری، مورد مطالعه مشاهده گرایانه قرار می دهد. با مطالعه تاریخی روندهای شکل گیری روزنامه نگاری حرفه ای و سیاسی و آموزش روزنامه نگاری در ایران و تحلیل تجارب به دست آمده، مقاله به بررسی شکاف موجود در این زمینه ها پرداخته و نتیجه می گیرد که روزنامه نگاری در ایران با چهار مساله روبروست: مساله غفلت از سنت و سرمایه روزنامه نگاری ایرانی در دانشگاه و مطبوعات؛ مساله فهم نادرست و قطبی از دو مفهوم روزنامه نگاری حرفه ای و آکادمیک در دانشگاه و مطبوعات، مساله گسستگی میان دانش روزنامه نگاری کنونی و تحولات پرشتاب و فناورانه جهانی و مساله جایگاه و موقعیت نامناسب صنفی، شغلی و سیاسی روزنامه نگاران در ایران.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری حرفه ای، روزنامه نگاری علمی، آموزش روزنامه نگاری، روزنامه نگاری سیاسی
  • مهدی فرقانی صفحه 37
    مقاله حاضر به آسیب شناسی مطبوعات محلی از منظر اصول روزنامه نگاری حرفه ای و معیار های روزنامه نگاری توسعه می پردازد. داده های مورد استناد این مقاله از دو تحقیق جداگانه که در سال 1390 به روش تحلیل محتوا روی مطبوعات محلی استان های خوزستان و کردستان انجام شد، فراهم گردیده است. این داده ها مورد تحلیل ثانویه قرارگرفته اند.
    مقاله بر این فرض استوار است که مطبوعات محلی برای اینکه بتوانند به وظایف و مسئولیت های خود عمل کنند، لازم است شاخص های روزنامه نگاری حرفه ای و روزنامه نگاری توسعه را توامان رعایت کنند.
    بررسی ها نشان داد که جز در مواردی خاص، که همین موارد خاص هم با اما و اگرهایی همراه است، مطبوعات مورد بررسی از شاخص های مورد نظر به شدت دور بوده اند. عدم توجه به تولید محتوای محلی و پوشش مسائل و نیازهای محلی، بی توجهی به ژانرهای فرآیندمدار در روزنامه نگاری، شخصیت گرایی و شهرت زدگی، غلبه شدید عناصر خبری «چه و که» بر عناصر خبری «چرا و چگونه»، پایین بودن شدید سهم مطالب توسعه ای در نشریات مورد بررسی، عدم نقد برنامه های توسعه و بی توجهی به آداب، رسوم و سنت های محلی، از جمله آسیب هایی است که این مقاله با عنایت به یافته های دو تحقیق فوق الذکر به جمع بندی آنها پرداخته و بر این اساس پیشنهاد کرده است که یک سلسله پژوهش های موردی روی مطبوعات محلی در سراسر کشور صورت گیرد و بخشی از یارانه های نقدی بر اساس دوری و نزدیکی این نشریات به موازین روزنامه نگاری حرفه ای و روزنامه نگاری توسعه، تخصیص یابد. هم چنین، آموزش مدیران مسئول، سردبیران و اعضای تحریریه ها باید در دستورکار قرارگیرد و فضای مطلوب فعالیت های مطبوعاتی برای نشریات محلی بیشتر فراهم شود.
    کلیدواژگان: مطبوعات محلی، روزنامه نگاری حرفه ای، روزنامه نگاری توسعه، آسیب شناسی
  • امیدعلی مسعودی صفحه 63
    این مقاله برگرفته از یک پژوهش با روش پیمایشی است. محقق به دنبال بررسی مشکلات آموزش روزنامه نگاری در ایران، ضمن بررسی تاریخی این امر، درصدد ترسیم وضعی برآمده است که می تواند به گسترش و پیشرفت آموزش روزنامه نگاری و به تبع آن کارآمدی این آموزش و جذب فارغ التحصیلان این رشته در تحریریه های روزنامه ها بیانجامد. در این صورت، شاهد تحولی مثبت در حرفه ای شدن مطبوعات، جذب خوانندگان و افزایش شمارگان مطبوعات به عنوان یک شاخص مهم در توسعه فرهنگی کشور خواهیم بود. راهبردهایی که در این تحقیق برای بهبود وضعیت آموزش ارائه شده اند، شامل این موارد است: آموزش کارگاهی و عملی، استفاده از استادان باتجربه، راه اندازی نشریات برای کار عملی دانشجویان در دانشکده ها، بازدیدهای مطبوعاتی، افزودن سر فصل های جدید به درس های کنونی، تاسیس دانشکده های جدید و مورد نیاز در حوزه ی علم ارتباطات و فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی، راه اندازی رشته های نو مانند: فقه رسانه، روزنامه نگاری بحران، روزنامه نگاری شهروندی.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری، آموزش، ساخت گرایی، کارکردگرایی، استاد باتجربه، کارگاه روزنامه نگاری، ارزش های اسلامی، تغییر و رفتار
  • اکبر نصراللهی صفحه 83
    در سازمان های مختلف، از جمله سازمان های رسانه ای، مدیریت وظایف متعددی برعهده دارد که «نظارت» یکی از مهم ترین آنهاست. در این سازمان ها، قاعدتا چشم انداز و استرات‍ژی و اهداف تدوین می شوند و زمان بندی و هزینه ها و ابزارهای رسیدن به آنها، در برنامه ریزی های دقیق و علمی تبلور می یابند. با این حال، چگونه می توان اطمینان داشت که فعالیت ها، آن گونه که برنامه ریزی شده اند و هدف ها آن طور که مدیران می خواهند، محقق می شوند؟
    این مهم بدون اعمال نظارت دقیق و مستمر و علمی ممکن نیست؛ به همین دلیل، نظارت به عنوان آخرین حلقه وظایف مدیریتی، بسیار مهم است و نحوه اعمال آن می تواند همه وظایف مدیر را متاثر از خود کند. در این مقال چیستی نظارت، تفاوتش در سازمان های رسانه ای و غیررسانه ای، نظارت در اخبار، گزارش ها و مقالات مطبوعاتی، تفاوت ها و شباهت های نظارت و ارزیابی و شاخص ها و مدل های نظارت و ارزیابی بررسی می شود
    کلیدواژگان: نظارت، ارزیابی، شاخص های نظارتی، سازمان های رسانه ای، خبر، مطبوعات
  • مریم بیژنی صفحه 109
    تاریخ ایران شاهد چهار دوره گشایش فضای عمومی است که در کنار سایر نهادها و پدیده ها، مطبوعات را نیز متاثرکرده اند. رشد کمی و کیفی مطبوعات در دوره های مذکور، یکی از اولین تغییرات مثبت در حوزه روزنامه نگاری محسوب می شود. از سوی دیگر، اگر مطبوعات از توسعه فضای عمومی تاثیرمی پذیرند، به عنوان عاملی مهم برای تقویت و حفظ آن نیز نقش آفرینی می کنند. این امر، از طریق بازتولید نظام معنایی که خواستار تقویت و توسعه فضای عمومی است، صورت می گیرد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل گفتمان، چهار روزنامه در دوره های انقلاب مشروطه (1285تا 1289) و نخست وزیری دکتر مصدق (1330 تا 1332) مربوط به دوره قبل از انقلاب، پیروزی انقلاب اسلامی (1358-1357) و برگزاری هفتمین انتخابات ریاست جمهوری (1380- 1376) مربوط به دوره بعد از انقلاب مورد بررسی قرارگرفته اند تا پس از شناخت نظام معنایی تولیدشده از سوی روزنامه ها، وجوه اشتراک و افتراق آن ها مشخص شود. ویژگی مشترک دوره ها، توسعه فضای عمومی و ویژگی مشترک روزنامه های منتخب حمایت از این فضا و تلاش برای تقویت آن است. نتایج پژوهش نشان می دهند، مفصل بندی نظام معنایی روزنامه ها به هنگام توسعه فضای عمومی، از انقلاب مشروطیت تاکنون به شیوه های مختلف بازتولیدشده و از وجوه اشتراک بیش از وجوه افتراق برخوردارند. «قانون»، «آزادی» و «مردم»، مولفه های اصلی نظام معنایی مطبوعات در این دوره زمانی (1380 تا 1285 ه. ش) بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه فضای عمومی، مطبوعات، قانون، آزادی، مردم
  • وحید خاشعی صفحه 143
    نامگذاری دهه چهارم انقلاب اسلامی از جانب رهبری آن، یک جهش برنامه ای در نظام برنامه ریزی کشور می باشد. معمولا برنامه های توسعه بر مبنای گفتمان های آن بازه زمانی، طراحی و اجرا می شود. گفتمان دهه اول انقلاب اسلامی که حاوی مفاهیم ارزشی جوشیده از جریان انقلاب اسلامی است، اقتضای مدیریت ارزشی را داشت که بستر تحقق آن را در دفاع مقدس شاهد بوده ایم. گفتمان دهه دوم انقلاب اسلامی، گفتمان سازندگی بود که تمام هدف خود را بر توسعه، آن هم از نوع اقتصادی خلاصه می کرد. اوج گفتمان دهه دوم در برنامه سوم توسعه متبلور بود. گفتمان دهه سوم انقلاب اسلامی، گفتمان آزادی بود که تمام هدف خود را در توسعه سیاسی خلاصه می کرد. اوج گفتمان دهه سوم در برنامه چهارم توسعه ظهور و بروز داشت. انتظار می رود در دهه چهارم انقلاب اسلامی، گفتمان پیشرفت و عدالت به عنوان گفتمان مسلط حاکم بر جامعه و جهت گیری اصلی برنامه پنجم و ششم توسعه تلقی شود و در این برنامه ها به سمت بسط گفتمانی و تحقق عینی این ایده باشیم.
    در این مقاله برآنیم که با توصیف شرایط حاکم بر حوزه فرهنگی و علی الخصوص مطبوعات کشور در آستانه دهه چهارم، به راهبردهای متناسب با این حوزه جهت پیشرفت مبتنی بر عدالت دست یابیم. در سلسله مراتب سیاستگذاری راهبردی برنامه پیشرفت و عدالت، جایگاه الزامات راهبردی در تناظر با مسئله های اصلی حوزه های مختلف نظام و در سطح پائین تر سیاست های کلی و فراتر از اقدامات عملیاتی جای می گیرد. الزامات راهبردی درواقع به برنامه ریزان پیشرفت و عدالت، افق ها و چارچوب های اصلی مسائل حوزه مربوطه را نشان می دهد. روش تدوین الزامات راهبردی براساس مسائل و چالش های اصلی در حوزه فرهنگ و مطبوعات کشور است که به صورت گزاره های سیاستی ارائه خواهد شد. روش پژوهش در این مقاله براساس مطالعه اسناد بالادستی و کتابخانه ای بوده و همچنین در نهایت با ارجاع الزامات راهبردی هر حوزه به خبرگان مورد تایید یا رد قرارخواهدگرفت.
    کلیدواژگان: الزامات راهبردی فرهنگی و مطبوعاتی، مسائل و چالش های استراتژیک مطبوعات، پیشرفت و عدالت، دهه چهارم انقلاب اسلامی
  • سیدوحید عقیلی، سیدعرفان هاشمی صفحه 165
    در این مقاله سعی شده است که به بررسی و مطالعه مروری شکل گیری روزنامه نگاری شهروندی در حوزه عمومی مجازی و جایگزین پرداخته شود. همان طور که می دانیم جوامع بشری کم وبیش وارد جامعه اطلاعاتی و دوران استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی شده اند، دورانی که یکی از جنبه های اساسی آن مباحث پیرامون رسانه و مخاطبان آن می باشد. جایی که در آن افراد برخلاف گذشته نه تنها منفعل نیستند؛ بلکه دارای قدرت و تصمیم گیری می باشند و می توانند به تولید محتوای موردنظر خود بپردازند و دیگر آن مخاطبان بی اراده گذشته نیستند و هر آنچه را که خود می خواهند انتخاب می کنند و به انتشار آن از طریق رسانه های خود می پردازند. آنچه که امروز شاهد آن هستیم انتقال چرخه تولید محتوا از سوی رسانه های جریان اصلی به سمت مخاطبان فعال و رسانه های آنان می باشد. مسائلی از این دست ایجاب می کند که درباره مفهومی وسیع و گسترده به نام «روزنامه نگاری شهروندی» تفکر و تفحص داشته باشیم. به همین منظور سعی شده است که به مطالعه توصیفی این پدیده نوظهور و مفاهیم مربوط به آن پرداخته شود. بنابراین در این پژوهش از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است که با مطالعه و بررسی نظریات پراکنده در کتاب های داخلی و خارجی، نشریات، سایت های اینترنتی و نظرات اندیشمندان در زمینه روزنامه نگاری شهروندی، به این مهم پرداخته شده است و می توان گفت که روزنامه شهروندی به آن نوع از روزنامه نگاری بازمی گردد که اغلب توسط شهروندان آماتور و بیرون از سازمان رسانه ای رسانه های جریان اصلی و رسمی تولید می شود، هرچند امکان دارد حرفه ای ها نیز تولیدکننده محتوای آن باشند.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی مجازی، رسانه های شهروندی، رسانه های اجتماعی، رسانه های شخصی
|
  • Hadi Khaniki Page 13
    The contribution and role of "science" and "technique" inadvancement of journalism is one of the long-standing and stillpresent issues in our world and press community. Althoughquestioning the ratio between "academic training", "professionalskills" and "practical experience", are historical questions, but theyhave an important place in future studies, too.Historically, the controversy between "scientific journalism" and"professional journalism" and also "idealist journalism" and"pragmatic journalism" has an ancient history, so the gaps anddissociations between these two forms of journalism can beconsidered as part of the press underdevelopment in Iran.In addition, the broad changes that have occurred by the influence ofthe new media and the development of information andcommunication technologies have opened new visions of journalismin both realms of science and opinion, and in the realm of technique."Journalism for future" is a part of "journalism for development". Soin the middle of these two historical and futurist necessities, we shouldknow what the new journalism training issues are and where weshould address them?This paper attempts to describe and classify two categories ofscientific journalism training and experimental journalism in threeinstitutions of "university", "skill increasing centers", and "Iranianpress" through a historical and comparative study.
    Keywords: Professional Journalism, Scientific Journalism, Journalism Training, Political Journalism
  • M. Mahdi Forghani Page 37
    The present paper addresses the pathology of local press from thestand point of professional journalism and the indicators ofdevelopmental journalism. The data used in this paper have beencollected from two separate studies done in 1390[2011] using contentanalysis method on local press of Khuzestan and Kurdistan provinces.A secondary analysis has been done on these data.The paper is based on the premise that the local press must observethe criteria of professional journalism and developmental journalismtogether to be able to fulfill their duties and responsibilities.Studies showed that the explored press was severely far from consideredcriteria except in special cases, while these cases are in doubt too.Paying no attention to the producing local content and meeting localissues and needs, negligence about procedure-driven genres injournalism, personalism and FT reputation, intense overcome of newselements of "what and who" over news elements of "why and how",very low level of developmental subjects in the investigatedpublications, no review about developmental plans, no respect foretiquettes, ceremonies, and local traditions were some of damages thatthis paper found with respect to the findings of the abovementionedstudies. Based on them, we have suggested doing a series of casestudies on local press all across the country and the allocation of cashsubsides to them with respect to the degree of closeness or distancefrom professional and developmental journalism principles. Also,training the directors, editors, and editorial board members must be onthe agenda, and more favorable environment must be prepared forlocal press activities.
    Keywords: Local Press, Professional Journalism, Developmental Journalism, Pathology
  • Omid Ali Masoudi Page 63
    This paper is derived from a study by survey method. The researchertries to address the problems facing journalism training in Iran- besidethe historical research of the topic- helping to expansion andadvancement of the journalism training and consequently, increasingthe efficiency of this training and attracting the graduates of this fieldin editorial board of newspapers. In this case, we will witness apositive transition in the professionalizing of the press, attractingreaders and increasing the circulation of the press as an importantindicator in country's cultural development. The proposed guidelinesto improve teaching condition include the following: Workshop andpractical training, employing experienced masters, launchingpublications for the university students to train in the collegepractically, press visits, adding new topics to the current courses,establishing new colleges in the field of communication sciences, newinformation and communication technologies, establishing newdisciplines such as: Media jurisprudence, crisis journalism, citizenjournalism.
    Keywords: Journalism, Training, Structuralism, Functionalism, Experienced master, Workshop of Journalism, Islamic Values, Change, Behavior
  • Akbar Nasro., Llahi Page 83
    In different organizations, including media organizations, the"director" has several responsibilities that "supervision" is one themost important duties. As a fact in these organizations the outlook, thestrategies and the goals are defined; timing, the costs and the means toachieve them are manifested in the precise and scientific planning.However, how could we make sure that the activities- as planned- andthe objectives- as the directors want them- will be realized?This is not possible without precise and ongoing scientificsupervision; so supervision as the last chain of managerialresponsibilities is very important and its application method affects allresponsibilities of the management.In this paper "Quiddity of supervision", "its difference in media andnon-media organizations", "news, reports and articles supervision,""the differences and similarities of supervision and evaluation" and"the criteria and models of supervision and evaluation" are searched.
    Keywords: Supervision, Evaluation, Evolutional Indicators, Media Organization, News, Press
  • Maryam Bijani Page 109
    The history of Iran has witnessed four periods of opening in the publicspace that has also affected the press beside other institutions andphenomena. Qualitative and quantitative development of the press inthe said terms is considered one of the first positive changes injournalism. On the other hand, if the press is affected by thedevelopment of public space, it also plays a role as an important factorto enhance and sustain it. This is done through reproduction ofsemantic system which requires the enhancement and growth ofpublic space. In this study, using discourse analysis, we studied fournewspapers during Constitutional Revolution (1285-1289 [1906-1910]), period of Prime Minister Dr. Mosadegh (1330-1332 [1951-1953]) (before revolution), victory of Islamic Revolution (1357-1358[1978-1979]), and the seventh presidency elections (1376-1380 [1997-2001]) (post-revolution), so that we can understand the semanticsystem generated by the newspapers and identify their similarities anddistinctions. The common feature of these periods is the developmentof public space and the common feature of the selected newspapers issupporting this space and trying to strengthen it. Since ConstitutionalRevolution, the results of the study show that articulation of semanticsystem of the newspapers has been reproduced in various ways duringdevelopment of public space and their similarities are more than thedifferences. "Law", "freedom" and "the people" have been the maincomponents of semantic system of the press during this period (1285to 1380 AH [1906-2001]).
    Keywords: Development of Public Space, Press, Law, Freedom, the People
  • Vahid Khashei Page 143
    Naming the fourth decade of the Islamic Revolution by its leadershipis a planning jump in the state planning system. Typically,development plans are designed and implemented based on thediscourse of that period. The discourse of the first decade of theIslamic Revolution, which contains valuable concepts rooted from theIslamic revolution, required value management that we witnessed itssubstantiated context in the holy defense. The discourse of the seconddecade of the Islamic Revolution was constructive discourse thatsummed up all its aims on the development of the economy. The peakof the second decade’s discourse was manifested in the thirddevelopment plan. The discourse of the third decade of the Islamicrevolution was the discourse of freedom that summarized all its aimsin political development. The peak of the discourse of the third decadewas manifested in the fourth development plan. In the fourth decadeof the Islamic Revolution, it is expected that the discourse of progressand justice would be dominant discourse of the society and the mainorientation of the fifth and sixth development plans; and look for thediscourse expansion and objective realization of this idea.In this paper we attempt to describe the circumstances ruling on thecultural field, particularly on the press, in the verge of the fourth decade,and find appropriate guidelines for this realm in order to achieve progressbased on justice. In the hierarchy of strategic policy making for progressand justice development program, the position of strategic requirementsare placed in correspondence with the main requirements of differentareas of the system, and at a lower level of the general policies and upperthan operating procedures. In fact, the strategic requirements show themain vision and framework of the relevant realm for planners of progressand justice. The method of compiling strategic requirements is based onmajor issues and challenges in the field of culture and press that will beprovided in the form of political predicates. In this study methodology isbased on an upstream and documentary research and also, finally,referring the strategic requirements of each field to the experts to beapproved or rejected.
    Keywords: Press, Cultural Guidelines Requirements, Strategic Issues, Challenges of the Press, Progress, Justice, the Fourth Decade of Islamic Revolution
  • S. Vahid Aghili, S. Erfan Hashemi Page 165
    In this paper we tried to review and study the formation of citizenjournalism in the virtual and alternative public sphere. As we know,human societies have more or less entered to the information societyand period of using new communication technologies; time when oneof its fundamental issues revolves around the media and its audiences.Where, unlike in the past, people are not passive, but also they areempowered to make decisions, and they can generate their owncontent. They are no longer the past passive audiences and they canchoose what they want and publish it through their own media. Whatwe are witnessing today is the content production cycle transfer frommainstream media to active audiences and their media. Such issuesrequire investigation of the broad concept called "citizen journalism".So we tried to do a descriptive study on this newfound phenomenonand the relevant concepts. Therefore, in this study using documentarymethod, we study the diffused comments in the books published inIran and abroad, publications, web sites and the views of scholarsabout citizen journalism. We can say that citizen journalism is a typeof journalism which often the amateur citizens outside the mediaorganization of the mainstream and official media produce its content,however, professional people also can be its content producers.
    Keywords: Virtual Public Sphere, Citizen Media, Social Media, Personal Media