فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 85 (بهار 1392)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 85 (بهار 1392)

  • 181 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 7
    بررسی نسبت میان شریعت و مصلحت، از نظر ماهیت، مساله ای کلامی است؛ اگرچه پیش تر در آثار اصولی و فقهی مطرح شده است. تبعیت احکام شرعی از مصالح و مفاسد واقعی، دیدگاه مشهور متکلمان و اصولیان عدلیه است؛ اگرچه برخی از آنان دیدگاه های دیگری نیز در این باره مطرح کرده اند. اشاعره در بحث های کلامی خود، معلل بودن افعال و احکام الهی به مصالح و مفاسد را انکار کرده اند؛ ولی در مباحث اصولی و فقهی خود آن را پذیرفته اند، تا مبنایی برای قیاس و مصالح مرسله باشد. تبعیت احکام شرعی از مصالح و مفاسد واقعی بر سه اصل عقلی (کلامی- فلسفی) حسن و قبح ذاتی و عقلی، هدف مندی افعال الهی و امتناع ترجیح بلامرجح استوار است. از آنجا که اصول یاد شده مبرهن و خدشه ناپذیر است، اصل مزبور نیز مبرهن و خدشه ناپذیر خواهد بود و استدلال هایی که منکران مطرح کرده اند، مغالطه آمیز است. علاوه بر دلایل عقلی، آیات قرآن و روایات نیز بر تبعیت احکام شرعی از مصالح و مفاسد واقعی دلالت آشکار دارند. در این باره میان احکام تکلیفی و وضعی، و احکام ظاهری و واقعی تفاوتی وجود ندارد، زیرا همه آنان ناظر به مصالح و مفاسد دنیوی و اخروی بشر می باشند.
    کلیدواژگان: شریعت، مصلحت، مفسده، احکام واقعی، احکام ظاهری، احکام تکلیفی، احکام وضعی
  • حسین حبیبی تبار، محمد محسن مروجی طبسی صفحه 41
    حدیث «سلسله الذهب» منقول از امام رضا7 است که در جریان ورود تاریخی آن حضرت به نیشابور در سال دویست هجری قمری صادر شد. این روایت، نشان گر ارتباط عمیق میان دو آموزه اساسی توحید و امامت است. منابع روایی شیعه و اهل سنت از طرق مختلفی این روایت را نقل کرده اند. مقاله حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی به بررسی نوع نگاه شیعه و سنی به این حدیث، و تبیین کارکرد توحیدمحورانه آن، و نیز پیوند وثیق توحید و امامت پرداخته است.
    کلیدواژگان: اهل سنت، توحید، امامت، حصن
  • غلامرضا رضایی، یحیی گوهری بخشایش صفحه 59
    حجیت خبر واحد در احکام شرعی از مهم ترین مباحث علم اصول است. اصولیون طی قرون متمادی به تفصیل این موضوع را مورد نقد و بررسی قرار داده ، اکثریت ایشان حجیت آن را پذیرفته اند. عده ای انگشت شمار نیز که به ظاهر حجیت خبر واحد را قبول نکرده اند، ناخواسته در مقام فتوا و عمل بر حجیت آن صحه گذارده اند. پژوهش حاضر در صدد است تا اعتبار خبر واحد در عقائد دینی را به نقد و بررسی بنشیند. سوال محوری آن نیز این است که: آیا با خبر واحد ثقه می توان مسائل کلامی را اثبات کرد؟ با توجه به میان رشته ای بودن موضوع مورد بحث، همراه با بررسی نظرات اصولیون، نقطه نظرات متکلمین و مفسرین نیز مطمح نظر قرار گرفته و ادله آنها نیز به بوته نقد و بررسی گذارده شده است. بر اساس این تحقیق، ادله موافقین حجیت خبر واحد در اثبات عقائد دینی، از استواری مطلوبی بهره مند است و ادله مخالفین اما، مبتلا به اشکالات متعددی است.
    کلیدواژگان: حجیت، حجت، اخبار آحاد، خبر واحد، علم عرفی، اطمینان
  • محمد تقی سبحانی، اکبر قوام کرباسی صفحه 81
    ابوجعفر، محمد بن علی بن النعمان مومن الطاق، از شاگردان برجسته امام صادق7 است که هم زمان با متکلمانی چون هشام بن حکم و هشام بن سالم به فعالیت کلامی اشتغال داشته است. او ساکن کوفه بوده و در فضای ارتباطی این شهر، به ویژه در مقابل جریان های رقیب چون اهل حدیث عراق و معتزله و یا زیدیه و خوارج، مناظرات زیبایی را به یادگار گذاشته است. وی در منظارات خویش هم از روش احتجاج نقلی بهره گرفته است و هم از روش احتجاج عقلی. همسوئی ظاهری با خصم و اظهار طالب حقیقت بودن، طرح سوال و پرسش از رقیب، پرسش گری به جای پاسخ گوئی، اقرار گرفتن از خصم، رفتار به جای گفتار، تشبیه، تمثیل و شواهد تاریخی، پاسخ گویی به شبهه از راه تبیین واژگان، از جمله روش هایی است که مومن الطاق در احتجاجات کلامی خویش به کار گرفته است.
    کلیدواژگان: مومن الطاق، کلام امامیه، قیاس، جدل، روش های کلامی
  • رسول رضوی، علیرضا بهرامی * صفحه 109

    عقاید اختصاصی گروه های مختلف شیعی، باعث پیدایش فرقه های متعددی شده است. کتاب فرق الشیعه نوبختی به عنوان کهن ترین کتاب فرقه شناسی موجود، حاوی اطلاعات گسترده ای در این زمینه می باشد. سبک خاص و قدمت این کتاب، لزوم بازخوانی و نگرش نقادانه آن را دو چندان کرده، جریان شناسی و نقد آن را توجیه پذیر نموده است. بر پایه بازخوانی برخی اصول حاکم بر کتاب مذکور و نقد و بررسی آن، می توان ادعا کرد که نگاه تاریخی و لغوی در معرفی فرقه، گوناگونی اطلاق شیعه، زمان بندی ناصحیح فرق و تغییر مشی مولف در تقسیمات آن بر اساس تعریف امام، ابهام آفرینی در گزارش سیر اندیشه مهدویت، نارسایی مفهوم توقف و معرفی ناقص زندیقان، از جمله مواردی است که باعث زمینه سازی برای شکل گیری جریانی بر علیه شیعه شده و به نوعی راه را برای تحقیقات جدید بسته نگاه داشته است.

    کلیدواژگان: نوبختی، شیعه، فرقه، امامت، فرق الشیعه
  • محمدباقر کجباف، علی نقی قاسمیان نژاد جهرمی، کمیل فرحناکیان صفحه 129
    چگونگی رابطه روح و بدن و نحوه تعامل این دو با یکدیگر، از دیرباز در زمره مهم ترین سوالات بشر بوده است. با توجه به این مهم و مطرح شدن مباحثی تحت عنوان «تجربه های نزدیک به مرگ» در اواخر قرن بیستم و گشوده شدن افق هایی برای پاسخ های متفاوت به سوالات این حوزه، پژوهش حاضر به بررسی چگونگی رابطه روح و بدن، با استفاده از نظریه سیستم ها و مباحث تجربیات نزدیک مرگ پرداخته است. با توجه به تعریف سیستم و ویژگی های آن، می توان انسان را به عنوان سیستمی در نظر گرفت که مرکب از اجزای مختلف فیزیکی (بدن) و متافیزیکی (روح) است. از طرفی هرگونه تغییر در یکی از روح یا بدن، بر کل سیستم -یعنی انسان- اثر می گذارد، و از طرف دیگر، سیستم به واسطه پیوستگی اجزایش، واجد ویژگی هایی است که در صورت گسستگی و یا تضعیف این پیوندها، کم رنگ تر شده و ویژگی های ذاتی هر یک از اجزاء نمایان می شود. تجربه های عینی نزدیک به مرگ نیز به مثابه شاهد و نمونه ای عینی، برای بررسی دوگانگی جوهری روح و بدن به شمار می آیند، چه اینکه این تجربه ها به نوعی نمونه ای از تضعیف پیوند روح و بدن می باشند.
    کلیدواژگان: روح، بدن، رابطه روح و بدن، مرگ، نظریه سیستم ها، تجربه های نزدیک مرگ
  • ابوالفضل ساجدی، مهدی سرلک صفحه 149
    نام گادامر با هرمنوتیک فلسفی و خصوصا کتاب «حقیقت و روش» او قرین است. او در این کتاب، به تحلیل و نقد هرمنوتیک روشی پرداخته است. غایت هرمنوتیک روشی، ارائه اصول، قواعد و روش شناسی تفسیر صحیح متون می باشد. اما گادامر سیستم هرمنوتیکی خود را بر نفی روش و پدیدارشناسی فهم وجودی و فهم کاربردمند استوار می سازد و با اتکاء بر مبانی فلسفی و اصول هرمنوتیکی خود، مدل مفاهمه دیالکتیکی را ارائه می دهد. مقاله حاضر نظام فلسفی هرمنوتیکی گادامر را توصیف و تحلیل می کند تا از این رهگذر بتواند علاوه بر تبیین بستر فلسفی هرمنوتیک گادامر و کیفیت امتزاج فلسفه و هرمنوتیک و تولد فهم هستی شناخت بر مبنای پدیدارشناسی و مفاهمه دیالکتیکی، در نظام فکری گادامر، فرصتی برای بررسی انتقادی آن در اختیار قرار دهد. همچنین روشن خواهد شد که مدل ارائه شده از سوی وی پارادوکسیکال، فاقد متدولوژی صحیح نظریه پردازی، عادم انتظام نظام ادعایی فلسفی و داعم تعدد قرائت ها، نسبیت گرایی و پلورالیسم است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هرمنوتیک فلسفی، گادامر، روش، حقیقت
  • خضر ذوالفقاری صفحه 175
  • چکیده های لاتین
    سید روح الله موسوی صفحه 183
|
  • Ali Rabbani Golpayegani Page 7
    The query of relation between Shariah and expediency is essentially a theological problem, although the works of jurisprudence and principles of jurisprudence have preceded theology in posing it. The known view of the theologians and the scholars of the Principles of jurisprudence who belong to the theodicean school of thought is that the religious laws have been situated according to the benefits and depravities although some of these scholars have posed other viwes in this regard too.While in their theological discussions Asharites rejected that the Divine Actions and Laws to be caused by the benefits and depravities, they accepted it in their discussions of jurisprudence and the principles of jurisprudence to make it as a basis for the authenticity of qiās (reasoning by analogy) and maṣāliḥi mursalih (human welfare). The principle according to which the revealed rules follow the real benefits and depravities is based on three rational (theological-philosophical) principles of essential and rational goodness and badness, purposefulness of Divine Acts and impossibility of preponderance without there being a preponderant. While these three principles are rationally established and undisputable, so this principle will be also demonstrated and undisputable and the arguments posed by the deniers will be fallacious. In addition to the rational reasons, Quranic verses and traditions clearly signify that the revealed rules follow the real benefits and depravities. There is no deference in this case between the laws that define the duties, the laws that define the subject of the duties, the laws that define the real duty, or the laws that define the duty when the real duty is unknown.
    Keywords: Revealed law (shariah), expediency, depravity, real laws, the laws that define the duty when the real law is unknown, the laws that define the duties, the laws that define the subject of the duties
  • Hossein Habibitabar, Mohammad Mohsen Moravveji Tabasi Page 41
    The tradition of Silsilat al-Zahab has been quoted from Imam al-Reza who uttered this tradition during his historic entrance into Neyshaboor in 200 A.H. This tradition signifies the intimate relationship between the two fundamental doctrines of monotheism and Imamate. Shiite and Sunnite resources of traditions have quoted this tradition by different chains of transmitters. With a descriptive-analytic approach, the present article has aimed to examine both Shiite and Sunnite view on this tradition, explain its monotheism-centric function and the intimate relation of monotheism and Imamate.
    Keywords: Silsilat al Zahab (Golden chain tradition), Sunnis, monotheism, Imamate, castle
  • Gholamreza Rezayi, Yahya Gohari Bakhshayesh Page 59
    The authority of a single tradition in proving the divine laws is among the most important discussions of the science of the principles of jurisprudence. Scholars of the principles of jurisprudence have proceeded with this topic and have examined and criticized it and finally a huge majority of them have accepted the authority of this kind of tradition while a few number of them who apparently did not accept its authority, have acted and even given verdict according to it unintentionally. The present article aims to study the credibility of single tradition in the religious believes. The central question of the present research is that whether theological statements can be proved with a tradition transmitted by a reliable narrator. Since the subject of the discussion is interdisciplinary, so besides dealing with the views of the scholars of the principles of jurisprudence, the views of theologians and even the interpreters of Quran have also been studied and criticized. Based on this assay, the arguments of those who support the authority of single tradition are nicely firm but the arguments of the opponents are stricken by several problems.
    Keywords: authority, reason, traditions transmitted by single narrators, single tradition, conventional knowledge, certitude
  • Mohammad Taghi Sobhani, Kebr Ghavam Karbasi Page 81
    AbuJafar, Muhammad bin Ali bin al-Numan –Mumin al-Tāq- is one of remarkable students of Imam Sadiq. He was contemporary with theologians like Hushām bin Hakam and Hushām bin Salim and was active in the field of theology. He resided the city of Kufah, which in its interactive environment and especially beside the competitor currents like Iraqian school of hadith (ahli ḥadith), and Mutazilites or Zaidis and Kharijites, left attractive debates as memorial. He took advantage of both methods of rational reasoning and also argumentations driven from the traditions in his debates. Apparent affinity with the opponent, coming up as a seeker of truth, posing questions and asking the opponent, asking instead of answering, making opponent to confess, behavior instead of speech, analogy, allegory and historical testimonies, solving the falsities by clarifying the terminology are from the methods that Mumin al-Tāq used in his theologian argumentations.
    Keywords: Mumin al Tā, q, theology of Imamites, deduction with analogy, theological methods
  • Rasool Razavi, Alireza Bahrami Page 109

    Special believes of different Shiite groups caused the appearance of several sects. Nowbakhti's book of "Firaq al-Shia" as the oldest existed books in knowing sects includes widespread data in this field. The special style and the antiquity of this book doubled the necessity of a revising and a critic review of it and has justified a historical study and critique of it. Based on the review of some of the principles prevailing the mentioned book and through analyzing and criticizing them it can be claimed that historic and literal Nowbakhti's view in defining sect, diversity in applying the word of "Shia", untrue timing (scadualing) of the sects and the author's changing his method of categorizing the sects based on the definition of "Imam", creating ambiguity in reporting the process of the doctrine of Mahdaviyyat, deficiency of the conception of "Tavaqqof" and defectively defining "zendiqs", are from the issues that paved the way for forming a current against the Shia and have blocked the way for the new researches.

    Keywords: Nowbakhti, Shia, sect, Imamate, Firaq al Shia
  • Mohammad Bagher Kajbaf, Ali Naghi Ghasemyannejhad Jahromi, Komeil Farahnakiyan Page 129
    The quality of relationship between man's soul and body and the cooperation of these two components together have been among the most crucial questions of humankind. Regarding this important issue and discussions which have been posed under the title of "close to death experiences" in the end of the 20th century and according to the opening of new horizons for differently answering to the questions of this realm, the present research using the theory of systems and the discussions about the close to death experiences, has proceeded to the study of the quality of relationshipbetween soul and body. Regarding the definition of system and its characteristics, human being can be regarded as a system that is composed of different physical (body) and metaphysical (spirit) parts. On one hand every kind of change either in the spirit or body effect the whole system (human being) and on the other a system because of the relation of its components, owns features that if these relations is detached and weaken, these features will pale and the essential features of each component will appear. The close to death actual experiences are also counted as a testimony and an actual sample for the study of the essential duality of soul and body for these experiences are a kind of the weakness of relation between soul and body.
    Keywords: soul, body, relation between soul, body, death, theory of systems, close, to, death experiences
  • Abulfazl Sajedi, Mahdi Sarlak Page 149
    The name of Gadamer correlates with Philosophic Hermeneutics and specially his book "truth and method".In this book he has proceeded with the analysis and critique of Methodical Hermeneutics. The goal of Methodical Hermeneutics is to offer principles, rules and methodology of an authentic interpretation of texts, while Gadamer bases his hermeneutic system on denial of method, phenomenology of existential understanding and practical understanding and relaying on his philosophical bases and hermeneutic principles he presents the model of dialectical understanding. The present article describes Gadamer's philosophical hermeneutic system and analyzes it so in addition to explanation of the philosophical background of Gadamer and the quality of mixture of philosophy and hermeneutic and the birth of existential understanding based on phenomenology and dialectic understanding in Gadamer's intellectual system, it will be able to provide an opportunity for the critical examination of this hermeneutic system. It will turn clear that the model presented by Gadamer is paradoxical, lacks an authentic methodology of theorization, and ruins the systematization of claimed philosophical system and support the multiplicity of interpretations, relativism, and pluralism.
    Keywords: Hermeneutics, Philosophic Hermeneutic, Gadamer, method, truth