فهرست مطالب

Health and Development Journal
Volume:2 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد علی ززولی، داود بلارک، یوسف مهدوی، منصور برافراشته پور، معصومه ابراهیمی صفحات 1-11
    مقدمه
    بیس فنل A یک آلاینده سمی زیست محیطی ناشی از صنایع است و حتی در غلظت های پایین نیز می تواند خطرناک باشد. هدف این تحقیق بررسی جذب بیس فنل توسط گل قرمز فعال شده با اسید نیتریک بود.
    روش ها
    گل قرمز با استفاده از اسید نیتریک فعال سازی شد، با آب مقطر شسته شد، در دمای 103 درجه سانتیگراد به مدت 6 ساعت خشک شد و با الک 100 مش دانه بندی گردید. زمان تماس بهینه در غلظت های مختلف بیس فنل و دز جاذب تعیین گردید. با ثابت نگه داشتن زمان تماس بهینه، میزان بهینه بیس فنل، دز جاذب و pH بهینه تعیین شد. با استفاده از داده های تعادلی ایزوترم ها و روابط سینتیکی رسم گردید.
    نتا یج: با افزایش زمان تماس و دز جاذب میزان جذب بیس فنل افزایش یافت؛ به طوری که با افزایش زمان تماس از 10 دقیقه تا 210 دقیقه و دوز جاذب از 2 گرم به 20 گرم در لیتر به ترتیب میزان جذب از 43 تا 84 درصد و 40 به 82 درصد افزایش یافت. با کاهش غلظت اولیه بیس فنل، میزان حذف افزایش یافت. بهترین pH برای حذف بیس فنل 3 بود. داده های جذب بیشتر از ایزوترم فروندلیچ و معادله سینتیکی درجه 2 تبعیت کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده گل قرمز که به عنوان یک ماده زاید از فرایند صنعتی تولید آلومینیوم به وجود می آید، می تواند یک جاذب موثر، ارزان و در دسترس برای حذف بیس فنل از فاضلاب صنعتی باشد.
    کلیدواژگان: بیس فنل، گل قرمز، جذب، فاضلاب صنعتی
  • امیررضا نبی پور، خداداد آزور، فرزانه ذوالعلی، حسن احمدی نیا، زهرا سادات سلطانی صفحات 12-21
    مقدمه
    پوسیدگی زودرس دندان ها در دوران کودکی (Early childhood caries یا ECC) یکی از معضلات بهداشتی است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شیوع پوسیدگی دندان و برخی از عوامل مرتبط با آن در کودکان مهدکودک های ورامین بود.
    روش ها
    در پژوهش مقطعی حاضر، 838 کودک 6-3 ساله مهدکودک های شهرستان ورامین از طریق سرشماری انتخاب گردیدند و از جهت پوسیدگی دندانی بر اساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت مورد معاینه قرار گرفتند و در فرم مربوط متغیرهای سن، جنس و محل استقرار مهدکودک هم ثبت گردید. همچنین بر اساس توافق 5 تن از خبرگان محلی و کارشناسان دولتی وضعیت اجتماعی- اقتصادی مناطق استقرار مهدکودک ها به سه دسته خوب، متوسط و ضعیف تقسیم گردید. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های آماری 2c، Kappa، Mann-Whitney U، Kruskal–Wallis و Coefficient Spearman''s rank correlation مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتا یج: میانگین dmft (decayed، missing، filled tooth) کودکان مورد مطالعه معادل 30/4 ± 99/3 به دست آمد. 2/28 درصد از کودکان فاقد پوسیدگی دندانی بودند. این مطالعه نشان داد که در سن های مختلف، میانگین dmft به طور معنی داری افزایش می یابد. میانگین dmft در کودکان ساکن مهدکودک های روستایی بیش از شهری و نزدیک به معنی داری بود (056/0 = P). اختلاف معنی داری بین dmft و وضعیت اجتماعی- اقتصادی محلات مهدکودک ها یا جنس کودکان مشاهده نگردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه مبین شیوع بالای پوسیدگی زودرس دندان در کودکان شهرستان ورامین می باشد. در نتیجه برنامه های آموزشی و مداخله ای در زمینه حفظ و سلامت دندان های شیری به ویژه برای مادران، پرستاران و مربیان کودکان این گروه سنی باید مورد التفات قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، پوسیدگی زودرس، دوران کودکی، ورامین، ایران
  • علیرضا منظری توکلی، محبوبه رجبی صفحات 22-32
    مقدمه
    کارکنان باانگیزه ارزشمندترین منبع سازمان هستند و توجه به نیازها و جلب رضایت آن ها اهمیت دارد. عدالت سازمانی نیز به دلیل تاثیرات مهمی که بر نتایج کاری فردی، سازمانی، نگرش ها و رفتارهای کارکنان از جمله رضایت شغلی دارد، مورد توجه ویژه می باشد. بنابراین هدف این مطالعه، بررسی رابطه ادراک عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش ها
    جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود و بر این اساس 285 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش عدالت توزیعی از پرسش نامه Niehoff و Moorman، برای سنجش عدالت رویه ای و تعاملی از پرسش نامه Moorman و برای سنجش رضایت شغلی از پرسش نامه JSS (Job Satisfaction Survey) استفاده گردید.
    نتا یج: سه مولفه عدالت سازمانی شامل عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی با رضایت شغلی کارکنان دارای ارتباط معنی داری بود، اما در مدل رگرسیون از بین این سه مولفه، تنها دو مولفه عدالت توزیعی و تعاملی قادر به پیش بینی رضایت شغلی بودند. همچنین ادراک عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان در بین زنان و مردان، در گروه های سنی، سوابق خدمتی، وضعیت استخدامی و تحصیلاتی مختلف تفاوت معنی داری نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این که بین عدالت سازمانی و مولفه های آن با رضایت شغلی کارکنان ارتباط معنی داری وجود دارد و عدالت سازمانی قادر به پیش بینی رضایت شغلی می باشد، بنابراین مدیران باید به عدالت سازمانی که بهبود رضایت شغلی را در پی دارد، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، رضایت شغلی
  • منصوره دهقانی، محمد دوله، حسن هاشمی، نرگس شمس الدینی صفحات 33-43
    مقدمه
    دستگاه های آب شیرین کن در تامین آب مورد نیاز جوامع نقش بسزایی دارند. با توجه به افزایش مصرف آب و کاهش منابع طبیعی آب شیرین، این نقش روز به روز پررنگ تر می شود. هدف از این مطالعه، بررسی کیفیت آب ورودی و خروجی از دستگاه های آب شیرین کن با فرایند اسمز معکوس و مقایسه کیفی آب خروجی آن با استانداردهای ملی و بین المللی آب آشامیدنی بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر به مدت 7 ماه از طریق نمونه برداری از آب ورودی و خروجی دستگاه آب شیرین کن با فرایند اسمز معکوس در شهر قشم انجام گرفت. پارامترهای سختی کل، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول، کدورت، دما، pH، فلوئور، نیترات، نیتریت، کلرور، سولفات و پارامترهای میکروبی مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل گردید.
    نتا یج: سختی کل و فلوئور در آب خروجی دستگاه آب شیرین کن با روش اسمز معکوس کمتر از حد مطلوب، کلرور در آب خروجی این دستگاه بالاتر از حد مجاز و غلظت سایر پارامترهای شیمیایی و فیزیکی مورد مطالعه در محدوده قابل قبول بود. در آب خروجی دستگاه با فرایند اسمز معکوس،‎‎ اکثر پارامترهای کیفی بررسی شده نسبت به آب ورودی، حدود 99 درصد کاهش یافته بودند و مقادیر خروجی در حد استاندارد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    دستگاه آب شیرین کن با فرایند اسمز معکوس قابلیت بالایی در تهیه آب آشامیدنی سالم در مقایسه با استانداردهای کیفی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، تصفیه آب، آب شیرین کن، اسمز معکوس
  • مجتبی امکانی، نرگس خانجانی صفحات 44-53
    مقدمه
    خواب یکی از مهم ترین نیازهای زیستی انسان می باشد که نقش مهمی در سلامت و کیفیت زندگی افراد دارد. در این بین یکی از گروه های شغلی که کیفیت خواب بر ایمنی و انجام وظیفه آن ها موثر است، شغل رانندگی می باشد. این مطالعه با هدف، بررسی کیفیت خواب رانندگان کامیون شهر کرمان انجام گرفت.
    روش ها
    مطالعه حاضر به روش مقطعی- توصیفی- تحلیلی در سال 1390 و در بین 100 نفر از رانندگان کامیون در پایانه های باربری شهر کرمان به وسیله نمونه گیری تصادفی انجام شد. همچنین ابزار جمع آوری داده ها، یک پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد کیفیت خواب Pittsburgh (Pittsburgh sleep quality index یا PSQI) بود. داده ها با آزمون های آماری t، ANOVA، 2c و ضریب همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین سنی رانندگان 03/9 ± 51/40 سال، میانگین سابقه کار رانندگی 26/8 ± 25/15 سال و میانگین نمره کلی کیفیت خواب 37/0 ± 58/7 از 21 بود. در کل 61 درصد از رانندگان کیفیت خواب نامطلوب داشتند. همچنین رابطه بین سن رانندگان (01/0 > P)، سابقه کار رانندگی (02/0 = P) با کیفیت خواب و تعداد ساعات کاری در شبانه روز با سن (03/0 = P) معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کیفیت خواب بیشتر رانندگان کامیون شهر کرمان وضعیت نامطلوبی دارد. بنابراین با توجه به این که خواب یکی از عواملی است که می تواند بر سلامت رانندگان و ایمن شدن جاده ها تاثیرگذار باشد، پیشنهاد می شود که برای رفع مشکلات خواب رانندگان تدابیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: خواب، کیفیت خواب، رانندگان کامیون
  • مریم حسین پور، وحید یزدی فیض آبادی، فاطمه بلالی میبدی، سعیده حاجی مقصودی صفحات 54-64
    مقدمه
    یکی از اصول نظام مدیریت کیفیت در سازمان ها، توجه به رویکرد مشتری مداری و یکی از معیارهای سنجش اثربخشی خدمات سازمان، میزان رضایتمندی مشتریان است. پژوهش حاضر با هدف، مقایسه سطح رضایتمندی مشتریان مراکز بهداشت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان در شهرستان های بردسیر [دارای گواهینامه ایزو 9001(International organization for standardization یا ISO 9001)] و زرند (بدون گواهینامه ایزو 9001) انجام پذیرفت.
    روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1390 با مشارکت 960 نفر (480 نفر در هر شهرستان) از مراجعین انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگر ساخته در دو بخش اصلی خدمات عمومی و تخصصی برای سنجش رضایت بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون های 2c، همبستگی Pearson و Logistic regression استفاده گردید. معیار قضاوت برای رضایت مطلوب کسب 75 درصد نمره سوالات مربوط به آن بخش بود.
    نتایج
    سطح رضایتمندی مطلوب مراجعین شهرستان زرند (3/83 درصد) بیشتر از بردسیر و واحدهای تابعه آن (2/70 درصد) بود. از بین ابعاد رضایتمندی مراجعین، بین رضایتمندی از خدمات عمومی واحدهای تابعه مرکز بهداشت شهرستان زرند و بردسیر تفاوت معنی داری مشاهده گردید (01/0 > P)، اما با استفاده از رگرسیون لجستیک چند متغیره، بین کل رضایتمندی مراجعین با متغیرهای دموگرافیک رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    پیاده سازی نظام مدیریت کیفیت ایزو در شهرستان بردسیر در مقایسه با شهرستان زرند که این نظام را پیاده سازی نکرده است، منجر به بهبود کلی رضایتمندی مراجعین نگردید. بنابراین بر بهره گیری از رویکردهای مدیریت مبتنی بر نیاز به جای مدگرایی و الگوهای هیجانات سازمانی تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، مراجعه کنندگان، ایزو، مراکز بهداشت، مراقبت های بهداشتی اولیه
  • محمود نکویی مقدم، ایرج شکوهی، محمدرضا بانشی، نوذر نخعی، زهرا افشار صفحات 65-73
    مقدمه
    گزینش درست یک شیوه رهبری که با انگیزش بیرونی هماهنگ باشد، می تواند موجب بهبود عملکرد، ارتقای شغل و رضایت شغل کارکنان شده و در نهایت به احراز اهداف فردی و سازمانی منجر شود. هدف این تحقیق، بررسی رابطه سبک رهبری مدیران و رضایت شغلی کارکنان شبکه های بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر به روش مقطعی در جامعه آماری مدیران و کارکنان شبکه های بهداشت با حجم نمونه 874 نفر شامل 21 نفر از مدیران و 853 نفر از کارکنان انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسش نامه جداگانه رضایت شغلی و سبک رهبری بود. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری 2c و ANOVA استفاده شد.
    نتا یج: اکثر مدیران از سبک بینابینی رابطه مدار و وظیفه گرا استفاده می کنند و رضایت بیشتر کارکنان در حد متوسط است. میانگین نمره رضایت سبک انسان مدار به طور معنی داری از سبک های تلفیقی و وظیفه مدار بیشتر بود. همچنین نتایج بررسی رابطه سبک رهبری و رضایت شغلی نشان داد که رابطه معنی داری میان این دو وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی کرمان مانند سایر پژوهش ها نشان داد که میان سبک رهبری مدیران و رضایت کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد و هر چه سبک انسان مداری بیشتر مورد استفاده قرار گیرد، رضایت کارکنان بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رضایت شغلی، شبکه های بهداشت و درمان، کرمان، ایران
  • فاطمه شجاعی، عزیزالله باطبی، رویا صادقی، مصطفی حسینی، مریم واعظی، سمیرا جعفری صفحات 74-82
    مقدمه
    پرستاران در معرض عوامل تنش زای گوناگونی در محیط کار قرار می گیرند. بدیهی است که تنش شغلی بر سلامت جسمی و روانی پرستاران و کیفیت کار آنان تاثیر می گذارد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان تنش شغلی پرستاران و شناسایی عوامل موثر بر آن است تا با شناخت بهتر این عوامل جهت کاهش آن ها مداخلاتی انجام شود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، نمونه گیری طبقه ای- تصادفی به کار برده شد و 241 پرستار از بین پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی زنجان وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه، ویژگی های شغلی و پرسش نامه تنش شغلی پرستاران (Nursing stress scale یا NSS) استفاده شد. داده ها با آزمون های آماری Kruskal-Wallis، Mann-Whitney U و Spearman correlation و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتا یج: در این مطالعه 2/1 درصد پرستاران مورد مطالعه تنش کم، 1/48 درصد تنش متوسط و 6/50 درصد نیز تنش زیادی را در محیط کار خود تجربه می کردند. جنس مونث (007/0 = P) و افراد با انگیزه پایین برای ادامه تحصیل (050/0 = P) به طور معنی داری تنش شغلی بالاتری داشتند؛ در حالی که بین سن، وضعیت تاهل، نوبت کاری، سابقه کار، بخش محل کار، میزان اضافه کاری و تعداد فرزندان با استرس شغلی ارتباط معنی داری به دست نیامد.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان تنش شغلی پرستاران در زنجان بالا بود. به نظر می رسد انجام مداخلاتی برای گروه های در معرض خطر از جمله کاهش تعارض با پزشکان و یا درگیری با دیگر پرستاران موجب کاهش تنش شغلی در پرستاران خواهد شد.
    کلیدواژگان: تنش شغلی، عوامل موثر، پرستاران، زنجان، ایران
|
  • Mohammad Ali Zazouli, Davoud Balarak, Yousef Mahdavi, Mansour Barafrashtehpour, Masoumeh Ebrahimi Pages 1-11
    Background
    Bisphenol A، a toxic environmental pollutant released from industries، can be dangerous even at low concentrations. The aim of this study was to investigate the adsorption of bisphenol by red mud modified with nitric acid.
    Methods
    Red mud was modified with nitric acid and washed with distilled water. It was then dried at 103ºC for six hours and seived (mesh size: 100). The optimum equilibrium time was determined in various bisphenol concentrations and doses of adsorbent. The optimum amount of bisphenol، dose of adsorbent، and pH were calculated by keeping the optimum equilibrium time constant. Isotherms and kentic relations were determined by using equiliberium data.
    Results
    Increasing contact time and dose of adsorbent enhanced the adsorption of bisphenol. To be more precise، increasing contact time from 10 to 210 minutes increased the adsorption from 43% to 84%. Increasing adsorbent dosage from 2 to 20 g/l increased adsorption from 40% to 80%. Adsorption was also promoted by decreasing the initial concentration of bisphenol. The best pH for bisphenol removal was 3. The adsorption data was best fitted to the Freundlich isotherm and pseudo-second order kinetic model.
    Conclusion
    Red mud is a waste product from the industrial processing of aluminum. According to our findings، it can be used as an effective، low-cost، and available adsorbent to remove bisphenol from industrial wastewater.
    Keywords: Bisphenol, Red mud, Adsorption, Industrial wastewater
  • Amir Reza Nabipour, Khodadad Azvar, Farzaneh Zolala, Hassan Ahmadinia, Zahrasadat Soltani Pages 12-21
    Background
    Early dental caries in childhood is one of the health problems. This survey was carried out to determine the prevalence of dental caries and its contributing factors among 3-6 year old children in Varamin، Iran kindergartens.
    Methods
    In this cross-sectional study، 838 children aged 3-6 years from Varamin kindergartens were selected by census and examined for dental caries using WHO criteria. Variables including age، gender and the location of kindergarten were recorded in a check list. The socioeconomic state of kindergartens’ locations، were classified as high، moderate and low level by the consensus of 5 informative natives and governmental experts. Data were analyzed using Kappa، Mann-Whitney U، Chi-Square، Kruskull Wallis، and Spearman''s Correlation Coefficient.
    Results
    The mean score of dmft index (Decayed/ Missed/ Filled Tooth) in the studied children was 3. 99±4. 30 and 28. 2% of children were caries free. dmft score showed a significant direct relationship with age. Children in rural areas had significant higher mean dmft score compared to children in urban areas (P=0. 056). There was no significant statistical difference between dmft and gender or socioeconomic status of the location of kindergartens.
    Conclusion
    The results indicate a high prevalence of early dental caries in Varamin children. Therefore، particular emphasis should be placed on educational and interventional programs، especially for mothers and kindergarten nurses and trainers.
    Keywords: Dental caries, Early childhood caries, Kindergarten children, Varamin, Iran
  • Alireza Manzari Tavakoli, Mahboobeh Rajabi Pages 22-32
    Background
    Motivated employees are the most valuable resource of the organization. Thus، considering their needs and satisfaction is important. Organizational justice، due to its significant impacts on the organizational and individual work outcomes، employees’ attitudes and behaviors like job satisfaction، is of a great importance. The aim of this study was to investigate the relationship between organizational justice perception and job satisfaction among employees of Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    The target population of this study was headquartering employees of Kerman University of Medical Sciences، among whom 285 ones were selected. For the assessment of distributive justice Niehoff and Moorman questionnaire، for procedural and interactional justice Moorman questionnaire and for job satisfaction JSS (Job Satisfaction Survey) questionnaire were used.
    Results
    All three dimensions of organizational justice including distributive، procedural and interactional justice had a significant relationship with job satisfaction. But among the three dimensions of organizational justice، only distributive and interactional justice could predict job satisfaction. Also، organizational justice and job satisfaction of employees were not significantly different based on sex، age group، job tenure، employment status، and education.
    Conclusion
    Since organizational justice and its dimensions have a significant relationship with job satisfaction and organizational justice can predict job satisfaction، managers should pay attention to organizational justice which leads to enhanced job satisfaction.
    Keywords: Organizational justice, Distributive justice, Procedural justice, Interactional justice, Job satisfaction
  • Mansoureh Deghani, Mohammad Doleh, Hasan Hashemi, Narges Shamsaddini Pages 33-43
    Background
    Desalination plants have an important role in providing community drinking water. The increasing trend of water consumption and decrease of natural resources of fresh water make this role even more important. The aim of this study was to evaluate the quality of inlet and outlet water of desalination plants by reverse osmosis (RO) process in Qeshm، Iran and also to compare the quality of outlet water from this process with National and International standards of drinking water.
    Methods
    This study was performed by obtaining samples of inlet and outlet water of desalination plants working by reverse osmosis (RO) process in Qeshm for 7 months. Total hardness، electrical conductivity (EC)، total dissolved solids (TDS)، turbidity، temperature، pH، fluoride، nitrate، nitrite، chloride، sulfate and microbiological parameters were investigated. Data analysis was performed by SPSS16.
    Results
    Total hardness and fluoride in the treated water from this process were lower than desirable limits and chloride concentration was higher than the permitted limit. The rest of the chemical and physical parameters were in acceptable range. Most qualitative parameters of the outlet water of the RO process decreased by 99% compared to the inlet water and outlet levels were in the standard range.
    Conclusion
    Desalination plants by reverse osmosis (RO) process have a high efficiency in providing healthy drinking water based on qualitative standards.
    Keywords: Water quality, Water treatment, Desalination, Reverse osmosis process
  • Mojtaba Emkani, Narges Khanjani Pages 44-53
    Introduction
    Sleeping is one of the important biological needs of human beings which has an important role in maintaining health and quality of life. Driving is one of the occupational groups in which the quality of sleep is of a great importance for job performance and safety. This study was conducted to evaluate the sleep quality of truck drivers in the city of Kerman، Iran.
    Methods
    An analytical cross-sectional study was conducted on 100 truck drivers in the transportation terminal of Kerman city in 2011 through simple random sampling. Data collection was performed using a questionnaire containing demographic features and Petersburg sleeping quality questionnaire. ANOVA، t-test، Pearson’s coefficient of correlation and test were used for data analysis.
    Results
    Mean age and driving record of studied drivers were respectively 40. 51±9. 03 and 15. 25±8. 26 years. Mean score of sleeping quality was 7. 58±0. 37 from 21. In whole، 61% of the drivers had unsatisfactory sleep quality. Quality of sleep showed significant relationship with age (P=0. 002) and driving record (P=0. 02). Also there was a significant relationship between age and working hours (P=0. 03).
    Conclusion
    The results of the current study showed that sleep quality of most truck drivers in Kerman is unsatisfactory، and as sleeping is one of the factors that can affect drivers’ health and safety on the roads، we suggest that initiatives should be implemented for alleviating the sleeping problems of drivers.
    Keywords: Sleep, Sleep quality, Truck drivers
  • Maryam Hosseinpoor, Vahid Yazdi Feyzabadi, Fatemeh Balal Meybodi, Saeideh Hajimaghsoudi Pages 54-64
    Background And Aims
    One of the principles of the quality management systems in organizations is attention to customer centered approach and one of the scales for evaluation of the efficacy of provided services is customer satisfaction. This research aimed to compare satisfaction levels of customers attending primary health care centers in Bardsir (with ISO certificate) and Zarand (without ISO certificate) districts affiliated to Kerman University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This comparative and cross- sectional study was carried out in 2011 with 960 people (n= 480 in each district). The data gathering instrument was a validated self-construct questionnaire including two main parts of general and specialty services for evaluation of satisfaction rate. Data were analyzed through SPSS version 18. 0 and using descriptive statistics، Chi-square، Pearson correlation and logistic regression model. Judgment criterion for desired satisfaction was attaining 75% of the score of each part.
    Results
    The desired satisfaction level of customers of health centers affiliated to Zarand district was more than that of Bardsir district (83. 3% vs. 70. 2%، P <0. 01). Moreover، there was a significant difference between two districts in regard to satisfaction levels of general services (P <0. 05). Result of logistic regression model showed no significant relationship between total satisfaction and demographic variables.
    Discussion
    As compared with Zarand district، implementation of ISO quality management system in the Bardsir district has not enriched total customers'' satisfaction. Thus، the utilization of quality management approaches based on needs rather than organizational emotions and fashions are emphasized.
    Keywords: Satisfaction, Customer, ISO, Health centers, Health care
  • Mahmood Nekoei Moghaddam, Iraj Shokouhi, Mohammad Reza Baneshi, Nozar Nakhaei, Zahra Afshar Pages 65-73
    Background
    Selection of an appropriate leadership style coordinated with external motivation can improve job performance، job promotion and job satisfaction and consequently lead to achieving both individual and organizational goals. The aim of this study was to assess the relationship between leadership style and job satisfaction of staff working in Health Care Networks in Kerman University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    The study population of this cross-sectional study was 874 managers and staff of Kerman health care networks. The sample included 21 mangers and 853 staff. Data gathering tools were job satisfaction and leadership style standard questionnaires. Data analysis was performed through SPSS16 and using Chi-square and ANOVA tests.
    Results
    According to the obtained results، most managers used the combined relation and task-oriented leadership style and job satisfaction of the majority of staff was moderate. Mean job satisfaction score was higher in people-oriented leadership style compared to integrated and task-oriented styles. There was a significant relationship between leadership style and job satisfaction.
    Conclusion
    According to the results، there is a meaningful relationship between job satisfaction and leadership style in Kerman University of Medical Sciences and people-oriented leadership style leads to higher job satisfaction.
    Keywords: Management style, Job satisfaction, Health Care Networks, Kerman, Iran
  • Fatemeh Shojaei, Azizallah Batebi, Roya Sadeghi, Mostafa Hosseini, Maryam Vaezi, Samira Jafari Pages 74-82
    Background
    Nurses are exposed to various stressful situations in their work environment. It is obvious that occupational stress affects physical and psychological health of nurses and consequently the quality of their work. The purpose of the present study was to determine nursing occupational stress and factors influencing that in order to implement interventional programs for decreasing them.
    Methods
    In this cross- sectional study، 241 nurses working in teaching hospitals of Zanjan were selected through stratified sampling. Data were collected through three questionnaires for demographic features، job characteristics and nursing stress scale. Data analysis was performed through SPSS16 and using Kruskal Wallis، Mann Whitney U test and Spearman Correlation.
    Results
    In whole، 1. 2% of the nurses had low tension، while 48. 1% were suffering from moderate and 50. 6% from high levels of tension in their positions. Female nurses and those without intention for continuing studies had significantly higher levels of job stress (p<0. 007 and p<0. 05 respectively). Job stress showed no significant relationship with age، marital states، shift working، job experience، work place، overtime working and number of children.
    Conclusion
    The level of stress is high in nurses. It is suggested that implementing some interventional measures for decreasing nursing job stress، especially in high risk groups، such as preventing contacts with physicians or coworkers can decrease job stress in nurses.
    Keywords: Nurses, Job stress, Influencing factors, Zanjan