فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد قیومی بیدهندی، محمد مهدی عبدالله زاده صفحات 7-23
    محمدکریم پیرنیا، از برجسته ترین تاریخ پژوهان معماری ایران، دو دستاورد بزرگ به نام اصول معماری ایران و سبک شناسی معماری ایرانی داشت. در این مقاله، به بررسی اصول پیشنهادی او برای معماری ایرانی پرداخته شده است. به این منظور، ابتدا چگونگی تکوین و تکمیل اصول پنج گانه او در طی زمان نشان داده شده، سپس سخن او درباره یکایک اصول ها که در منابع گوناگون پراکنده است، از منابع اصیل جمع آوری و به زبانی منسجم بیان گردیده است. در ادامه مقاله، در کلیات این اصول تامل، و شایستگی آن ها برای تبیین معماری ایرانی سنجیده شده است. نگارندگان، انگیزه های پیرنیا را از طرح آن ها و نیز مفروضات و دلالت های ضمنی آن ها را بررسی و آن ها را نقد کرده اند. در پایان نشان داده شده که ترکیب و محتوای کنونی این اصول، باطن و ظاهری دارد. ظاهر آن ها متناسب با نیازهای زمانه پیرنیاست و ممکن است امروزه به کار محققان معماری ایران نیاید و معتبر نباشد، اما باطن آن ها ابزارهایی ارزنده برای شناسایی و فهم معماری ایرانی در بستر فرهنگ ایرانی است. در این صورت، می توان اصول پیرنیا را بازخوانی کرد و در خدمت تعمیق تحقیق در تاریخ معماری ایران درآورد.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، معماری اسلامی، تاریخ معماری، اصول معماری، نقد معماری، هنر ایرانی، محمدکریم پیرنیا
  • محمد علی آبادی صفحات 25-37
    مطابق با اصول و مبانی شناخت در اندیشه اسلامی، زاویه ای که از آن هر چیزی و از آن جمله مبانی معماری و شهرسازی اسلامی مورد مطالعه، تعریف و تحلیل قرار می گیرد، زاویه عقل و حکمت است. هنرمند، معمار و یا شهرساز مسلمان، از راه دل (از دریچه عقل و حکمت الهی)، ملکوت (یعنی جنبه باطنی و عقلانی)، هستی و موضوعات جاری درآن (از جمله حقیقت باطنی شهر) را مورد مطالعه قرار می دهد، و به دانشی شفاف، حقیقی و مطابق با واقع دست می یابد. براساس این بینش، شفافیت، خوانایی، پایداری و استحکام ساختار نظری و عملی هر چیزی، در پایداری و استحکام ذاتی عقل مایه به کار گرفته شده در آن است. تردیدآلود بودن و مشکوک بودن، ابهام و تزلزل پذیری در هر نظامی (ازجمله نظام سازمانی یک شهر) نتیجه مستقیم جهل (یعنی عدم عقل محوری و یا عدم فعالیت عقل درآن) است. بهره مندی معمار و معماری (و یا شهرساز و شهرسازی) از اندیشه ای عقل مند و برهانی (و به عبارتی، دارای استدلالات منطقی)، آن ها را از انواع شک ها و تردیدهای ممکن می رهاند، و نوعی استحکام و استقلال و پایداری حقیقی و اصیل و تزلزل ناپذیر در مفهوم، ساختار انسانی و حتی کالبدی شهر به وجود می آورد. ذات عقل، «یکتایی» است. و میوه آن، وحدت و یگانگی است، و هرگز کثرت و تضاد و تزاحم در آن راه ندارد.
    کلیدواژگان: انسان، عقل و حکمت، حیات، شهر، پایداری، هنر و معماری
  • سیدهادی قدوسی فر، ایرج اعتصام، فرح حبیب، هاجر پناهی برجای صفحات 39-58
    وجود آثار ارزشمند معماری گذشته ایران، نشان از ساخته شدن آن ها به دست هنرمندانی است که از توانمندی های بالای هنری، فنی و فرهنگی برخوردار بوده اند؛ چنین توانمندی هایی به خودی خود نشان دهنده وجود دانش معماری مناسب در میان آن هاست. بدیهی است که برخورداری از این توانمندها علی رغم عدم وجود نظام آموزشی دانشگاهی در میان معماران سنتی، صرفا از طریق تجربه های شخصی و بدون بهره گیری از آموزش های حرفه ای مناسب نمی تواند صورت پذیرفته باشد. نظام آموزشی فعلی در ایران صرفا با الگوبرداری از برخی سیستم های آموزشی غربی و برخی تغییرات در آن بنیان نهاده شده و با چشم پوشی از تجربیات مثبت گذشته، خود را از استفاده از آنها محروم کرده است، بنابراین شناخت تجربه هایی که پیشینیان برای پرورش معماران از آن بهره می بردند و تلفیق جنبه های مثبت آن با نظام های فعلی آموزشی، می تواند در ارتقای این نظام ها مفید واقع گردد. نگارنده این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که عناصر اصلی در شکل دهی به آموزش معماران در معماری گذشته چه بوده است؟ پژوهش مورد نظر، نوعی پژوهش کیفی است که با استفاده از روش تئوری مفهوم سازی بنیادی به مطالعه نظام سنتی آموزش معماری در ایران و بررسی مباحث و روش های آموزشی در آن پرداخته، و نظام آموزش سنتی معماری را بر اساس نظریه های آموزشی مبتنی بر نظریه های یادگیری مبتنی بر مغز با هدف شناخت ویژگی های مثبت در نظام آموزش سنتی معماری ارزیابی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، برخلاف آنچه غالبا تصور می شود، نظام سنتی آموزش معماری در ایران صرفا شامل آموزش های عملی نبوده و آموزش مباحث نظری و مبانی فکری، بخش دیگری از آموخته های معماران را تشکیل می داد هاند.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، معماران سنتی، آموزش نظری، ادراک
  • منصوره طاهباز، شهربانو جلیلیان، فاطمه موسوی صفحات 59-83
    معماری سنتی شهرهای تاریخی ایران حاوی درس های آموزنده ای در زمینه های مختلف مرتبط با معماری و شهرسازی است. یکی از نکات قابل تامل در این زمینه شگردهای به کار رفته در طراحی فضاهای باز و پیاده راه های شهرهای کویری است که علی رغم شرایط محیطی سخت و خشن این مناطق، امکان زندگی امن، راحت و پایدار را برای هزاران سال فراهم نموده است. مقاله حاضر با بررسی بافت تاریخی شهر کاشان در اوج گرمای تابستان و اوج سرمای زمستان، به مطالعه این شگردها به کمک علم همسازی با اقلیم پرداخته است. در این مقاله از جدیدترین شاخص ارزیابی وضعیت گرمایی فضای باز که شاخص اقلیم دمای جهانی نام دارد برای ارزیابی داده های برداشت شده در روزهای 20 و 21 ماه تیر و 20 تا 22 ماه دی سال 1390، استفاده شده است. داده های میدانی توسط دستگاه هواشناسی سیار که قادر به برداشت آمار دما، رطوبت، باد و فشار هواست گردآوری شده است. به رفتارهای مردم، اعم از مدت حضور، نوع لباس و فعالیت در مسیر انتخابی، در روزها و شب های مورد نظر توجه شد. تحلیل نتایج با انتقال داده ها به نمودار سایکرومتریک و مقایسه آن با منطقه های گرمایی تعریف شده توسط شاخص مورد نظر برای ارزیابی گرمایی انجام شده است. مقایسه این نتایج با داده های طولانی مدت و کوتاه مدت ایستگاه هواشناسی کاشان نشان داد که معماری هر فضا، تا چه میزان وضعیت اقلیم خرد را نسبت به اقلیم محلی، اقلیم کوتاه مدت شهر و اقلیم بلند مدت شهر تعدیل کرده و امکان حضور طولانی و امن مردم را در گرم ترین ایام تابستان و سردترین ایام زمستان کاشان فراهم نموده است. تعیین میزان موفقیت راهکارهای معماری به کار رفته به عنوان اصول طراحی گذرهای همساز با اقلیم در مناطق کویری محصول این مقاله است.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم دمای جهانی، دستگاه هواشناسی سیار، نرم افزار سیکرون، اقلیم شهری، اقلیم محلی، اقلیم خرد
  • مرضیه اعتمادی پور، آرمین بهرامیان صفحات 85-96
    پژوهش حاضر در پی شناخت ویژگی های طراحی معماری و منظر دو باغ «تخت» شیراز و «قصر قجر» تهران، و دستیابی به الگوهای ساختاری و ماهوی و نیز نحوه ارتباط آن ها بایکدیگر با هدف احیای الگوی باغ تخت، و بهره گیری از آن ها در طراحی های نوین منظر است؛ چراکه این دو باغ از شاخص ترین و اصیل ترین نمونه های باغ تختی است که خود از زیباترین و کمیاب ترین انواع باغ ایرانی است. فرضیه تحقیق، بهره گیری از الگوهای طراحی باغ تخت شیراز در باغ قصر قجر است. سیر این پژوهش که با روش کتابخانه ای انجام گرفته، به تعیین حدود این تاثیرپذیری پرداخته و نشان داده است که آیا حدود الهام گیری تنها در زمینه الگوهای ساختاری و کالبدی محدود شده، و یا باغ قصر قجر پذیرای الگوهای ماهوی و اصول اصلی طراحی معماری و منظر باغ تخت نیز بوده است. تشریح تعریف و تاریخچه ای از باغ تخت و نیز توصیف دقیق ساختاری هر دو باغ به عنوان پیش درآمدی برای ارائه تحلیل ها و مقایسه های تطبیقی میان الگوهای مذکور در آن ها مطرح شده است. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که باغ قصر قجر با توجه به تحلیل ها و مقایسه های انجام شده و نیز تاخر زمانی نسبت به باغ تخت شیراز، تنها در زمینه ساختاری و کالبدی طراحی منظر از آن تاثیر پذیرفته است. تفاوت های ماهوی میان الگوهای طراحی این دو باغ نیز دیده می شود که زمینه ساز دو گونه متفاوت از ارتباط باغ و طبیعت میان آن ها شده است. باغ تخت طبق الگوهای رایج ارتباطی میان باغ و طبیعت در باغ ایرانی، دارای الگوی «با طبیعت» است، اما باغ قصر قجر برخلاف بسیاری از باغ های ایرانی به الگوی «بر طبیعت» نزدیک شده است.
    کلیدواژگان: باغ قصر قجر، باغ تخت، مطالعه تطبیقی، الگوی با طبیعت، الگوی بر طبیعت
  • سید حسن میری، زینب امیری * صفحات 97-108

    برآورده شدن تصویر ذهنی افراد از خانه، نقش تعیین کننده ای در رضایت آنان از سکونتگاهشان دارد. این تصویر که متاثر از فرهنگ می باشد، در میان ساکنان یک اجتماع به صورت تقریبی واحد است. اگرچه این تصویر ذهنی واحد در حال شکسته شدن است، هنوز مردمانی در مناطقی از کشورمان هستند که با وجود گذر زمان و تغییراتی که در سبک زندگی آن ها رخ داده، به این الگوهای ذهنی ثابت پایبند مانده اند و حتی با پیش آمد شرایطی که الگوی جدید و مغایر با تصویر ذهنی شان را به آن ها تحمیل کرده است، نه تنها آن را نپذیرفته، بلکه به روش های گوناگون در احیای تصویر ذهنی و الگوی کهن خود تلاش کرده اند. در این مقاله، تصویر ذهنی ساکنین بره سر خورگام، از توابع رودبار که در زلزله خرداد 1369 رودبار منجیل خسارت فراوانی دید و پس از آن جابه جا شد، بررسی شده است. در این منطقه، مردم نه تنها الگوی مسکن بازسازی شده پس از زلزله را نپذیرفتند، بلکه با تغییرات رفتاری و کالبدی، سعی در برگشت به الگوی پیش از سانحه داشته اند. نگارنده مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش اصلی بوده است که تصویر ذهنی ساکنان از خانه چه بوده و در صورت تفاوت این تصویر ذهنی با مسکن بازسازی شده، مردم چه رفتاری از خود نشان داده اند؟ از آنجا که موضوع اصلی تحقیق، تصویر ذهنی ساکنان از خانه و مشخص کردن رفتار آنان است، با توجه به ماهیت موضوع، روش تحقیق کیفی روش مناسب تری نسبت به روش های کمی است و از میان روش های تحقیق کیفی، رویکرد نظریه زمینه ای برای مشخص کردن تصویر ذهنی مردم انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: مسکن بازسازی شده، تصویر ذهنی، نظریه زمینه ای، بره سر
|
  • Mehrdad Qayyoomi Bidhendi, Mohammad-Mahdi Abdollahzadeh Pages 7-23
    Mohammad-Karim Pirnia، one of the most prominent scholars of the history of Iranian architecture، had two major achievements: The principles of Iranian architecture and the stylistics of Iranian architecture. In this article we will discuss his suggested principles for Iranian architecture. For this purpose، we will first show how his five principles have evolved and completed through time. Following that، we will mention his words about each of the principles which we have gathered from their original but widely spread sources and will present them in integrated and coherent terms. In another section of the article، we will deliberate upon the entirety of these principles and evaluate their worthiness for specifying Iranian architecture. We will strive to study and criticize Pirnia’s motivations for proposing them and their assumptions، and tacit implications. In the end we will show that the current order and content of these principles have an outer and inner side. Their appearance is in accordance with the necessities of Pirnia’s time and it’s possible that they may not be suited or credible for Iranian architectural historians of our time; but their inner side is a valuable element for identifying and understanding Iranian architecture in the context of Iranian culture. In this case، we will be able to reread Pirnia’s principles and use them to serve the improvement of research on the history of Iranian architecture and its development.
    Keywords: Iranian, Persian Architecture, Islamic Architecture, Architectural History, Architectural Principles, Architectural Criticism, Persian Art, Mohammad, Karim Pirnia
  • Mohammad Aliabadi Pages 25-37
    According to the standing points & principles of Recognition in Islamic unitary thought، the most important angle from which every subject (such as: theory of Islamic Architecture & Urbanism) is to study، define & analisis، is the angle of reason and wisdom. Achieving the clear، truthful & real knowledge، the Moslem artist، architect and/or urban designer studies the “Malakoot-i Wojood” (the unseen reasonable truth of Being) and all the flowing subjects within it، including the intrinsic truth of the city، through the way of heart (or in other words، from the sight of Godly Reason & Wisdom). Being based upon such a vision، the “clearity”، “readability”، “stability” and “consistency” of theoretical & practical structure of every issue is driven from the inherent clearity، consistency and stability of the used essential wisdom. And، therefore، the “unclearness”، “obscurity”، “doubtfulness” and insecurity in every system (such as: the spatial structure of a city) is the direct result of “ignorance” (or، in other words، the absenteeism of logical thoughts). Being benefited by a reasonable & logical mind، architect & architecture (or urban designer & urbanism) is otomatically protected from any possible doubtfulness and uncertainty، and a kind of consistency، independency and truthful – secure stability is created in the structure of the builded city. The essence of reason (or wisdom) is “Uniqeness”، and the fruitage is unity & oneness، and therefor، there is no way of multiplicity، confliction & contradiction to it.
    Keywords: human, reason, wisdom, life, city, stability, art, architecture
  • Seyedhadi Ghoddusifar, Iraj Etesam, Farah Habib Pages 39-58
    Valuable Iranian traditional architectural works show that they were made by the artists who had high artistic، technical and cultural abilities and such capabilities in these people show that they had good knowledge of architecture. It is obvious that، despite the lack of academic educational system during that time، the existence of these capabilities could not be carried out only by personal experiences without having proper professional trainings. The current Iranian architecture educational system has been established by Imitation of some Western educational system; and some changes in them; and deprived itself from using them by ignoring past positive experiences. Hence، it can be useful to recognize the experiences that were used previously in our country and combine their positive aspects with current educational system for architect’s educational improvement. The Main questions of the article are: 1-What were the main characters of traditional architecture education? 2-what are the negative and positive aspects of traditional architecture education from the subjective perception viewpoint? This study uses content analysis and comparative method to study traditional architecture educational system of Iran and evaluates it based on theories of mind to recognition the positive features of traditional architectural educational systems.
    Keywords: architecture education, traditional architecture, Theoretical education, Perception
  • Mansoureh Tahbaz, Shahrbanoo Djalilian, Fatemeh Moosavi Pages 59-83
    Traditional architecture of the historical cities in Iran contains valuable lessons related to architecture and urban design. A considerable group of these strategies are those that are used in outdoor urban spaces in desert cities providing a safe and sustainable microclimate to live in the harsh desert for more than thousands of years. This article will decode these strategies by doing field study in hot summer and cold winter of Kashan، a historical city of Esfahan Province by nearly 7000 years of civilization in the edge of “Dasht Desert” in the centre of Iran. The weather data are collected in 11-12 July 2011 and 11-12 Jan 2012; the summit of summer and winter. A mobile Kestrel Personal Weather station is used to collect the data in the traditional part of the city such as Bazar، mosque yard، wide and narrow streets، covered streets (Sabat) and squares. The data are collected for every 30 second to clarify the differences in microclimate condition in each outdoor space. A Kestrel weather station that is fixed on the roof of a historical house is used to collect the reference data as local climate. All the data are analyzed by UTCI (Universal Temperature Climate Index) as one of the most reliable and newest outdoor thermal index. The collected weather data are compared in four levels of: 1) long-term city climate، 2) short-term city climate، 3) local climate and 4) microclimate. The long term meteorology data of Kashan is used to show the ordinary climate condition of the city in different years. The hourly meteorology data of kashan in the days of observation is used to show the short term city climate. The data collected on the roof is used to show the local climate of the traditional part of the city. The data collected by the moving Kestrel in the observed outdoor spaces is used to show the microclimate changes. To speed up the analyzing process a new software is designed called SIKRON that is able to convert the meteorology data of temperature and humidity on the psychrometric chart of the outdoor thermal index UTCI. The results of this research has shown that the effect of architectural strategies used in different outdoor spaces، have very good ability to modify the microclimate providing a better thermal condition for pedestrians in hot summer and cold winter of the city.
    Keywords: universal temperature climate index (UTCI), portable weather station, SIKRON software, city climate, local climate, microclimate
  • Marzieh Etemadipour, Armin Bahramian Pages 85-96
    This research pursues the cognition Architectural and Landscape characteristics of gardens of Ghasre Ghajar of Tehran and Takht of Shiraz، also trying to attain structural essential patterns in both and the ways these two relate to each other، with the aim of revitalizing the patterns of terraced garden and then implementing in new Architectural Landscape projects. This attempt is justified with the fact that this two gardens were the most prominent and important examples of terraced gardens which in turn was the most beautiful and rare types of Iranian gardens. The hypothesis of research is the use of patterns of architecture and landscape Takht garden in Ghasre Ghajar garden. The research that is forming with librarian method، investigates the limits of this influence to see whether it is limited to just structural and physical aspects or Ghasre Ghajar garden has also adopted characteristic design patterns and fundamental principles of Architecture and Landscape design of Takht garden. As an introduction and pre requisition for analysis and comparisons between structural physical characteristical patterns of this two gardens، the description and history of the Takht garden، accompanied with the precise structural description of both two gardens is presented here. The result of this research shows that considering all the analysis and comparisons –done in this research and the succession of Ghasre Ghajar garden to Takht garden، it was influenced only structural physical aspects of it’s landscape design and there are characterestical differences between design patterns of these two which have laid the ground for the realization of two different kinds of relation between garden and nature. Takht garden، like common trends of relation between nature and garden in Persian garden، has chosen the «with nature» trend، on the contrary (and to the most Persian gardens) Ghasre Ghajar garden has approached to the «dominant on nature» trend.
    Keywords: Ghasre Ghajar garden, Takht garden, Comparison
  • Seyyed Hasan Miri, Zeinab Amiri Pages 97-108

    Meet people''s schema of the house، play a decisive role in their satisfaction of the habitat. This image، which is influenced by culture among residents of a community، is an approximate unit. However، this image has been broking but there are people in some regions of Iran which have this consistent pattern and image. They did not accept new patterns and tried to revive old patterns and schema. This article examines the schema of house among Barresar residents، after 1990 Rudbar Manjil earthquake. People in this area response to reconstructed houses which were against their schema، in different ways by physical change in the houses and some hidden manners. Since the main subjects of article are the schema of houses and determination of residents'' behavior، qualitative research method undertakes to gather data and analyze them

    Keywords: housing reconstruction, schema, grounded theory, Barresar