فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 34 (بهار 1392)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 34 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جنگل
  • عالمه باقری، محمد متینی زاده*، یوسف ترابیان، وحید همتی صفحه 3
    یکی از مشکلات اغلب رویشگاه های ارس در ایران کمبود زادآوری است که می تواند احیا و آینده این رویشگاه ها را با چالش روبرو سازد. پراکنش این زادآوری ها در زیر همه درختان یکسان نیست. خاک و اجزای آن سهم مهمی در شکل گیری آنها دارد. آنزیم های خاک را ریشه گیاهان و میکروارگانیسم ها تولید می کنند و می توانند با حضور در چرخه های مختلف غذایی سبب آزادشدن و در دسترس قرار گرفتن عناصر تغذیه ای برای گیاهان و زادآوری ها شوند. این تحقیق برای بررسی نقش احتمالی آنزیم های خاک در ریزوسفر درختان دارای زادآوری ارس Juniperus excelsa و مقایسه آنها با خاک درختان بدون زادآوری در رویشگاه چهار باغ گرگان انجام شد. از خاک اطراف ریشه درختان دارای زادآوری و بدون زادآوری نمونه برداری شد. پس از عصاره گیری، فعالیت آنزیم های فسفاتاز اسیدی و فسفاتاز قلیایی، دهیدروژناز و اوره آز با استفاده از واکنش با سوبسترا و توده زنده میکروبی توسط اسپکتوفتومتر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم ها و توده زنده میکروبی در ریزوسفر درختان دارای زادآوری از فعالیت آنها در گروه بدون زادآوری بیشتر است که می تواند به دلیل وجود میکروارگانیسم های بیشتر از جمله قارچ های میکوریزی در ریشه درختان دارای زادآوری و جذب بهتر عناصر و مواد غذایی باشد.
    کلیدواژگان: ارس، آلکالین فسفاتاز، اسید فسفاتاز، دهیدروژناز، اوره آز، میکروارگانیسم
  • محمدباقر خدایی*، علی اقتصادی، محمدحسین صادق زاده حلاج صفحه 15
    محدویت منابع در اقتصاد از مهم ترین دلایل توجه به بهره وری در تمام حوزه های مدیریتی به ویژه در جمع آوری بذر است. هدف از این تحقیق ارزیابی و بررسی عملکرد گروه های جمع آوری بذر درجنگل های شمال کشور می باشد. اطلاعات موردنیاز تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری و استخراج شده و نتیجه آن حاصل تجریه و تحلیل89 پرسشنامه از بذور جمع آوری شده درختان پهن برگ و سوزنی برگ می باشد. شرکت چوب وکاغذ مازندران با 5/7 واحد به ازای هر نفر ساعت کار بیشترین بهره وری عامل کار را از بین 9 گروه جمع آوری بذر داشت، نهالستان پیلمبرا با 25/6 واحد به ازای هر نفر ساعت کار در رتبه دوم و شرکت صنایع چوبی سرخدار کتول حوزه با71/5 واحد به ازای هر نفر ساعت کاردر رتبه سوم و بقیه گروه ها و شرکت ها در رتبه های بعدی که در بین آنها نهالستان شرکت فریم، با 76/1 واحد به ازای هر نفر ساعت کار حداقل بهره وری را داشتند. بررسی مقدار بذر گونه های جمع آوری شده نشان می دهد بهره وری نیروی کار درجمع آوری بذر افرا پلت فقط در شرکت پیمانکاری نوشهر بالاتر از استاندارد تعیین شده بوده و بقیه زیر استاندارد بوده است. افرا شیردار در 2 شرکت پیمانکار نوشهر و پیمانکاری نجارپور بالای استاندارد بوده و جمع آوری بلوط در 5 شرکت و نهالستان پیمانکار نوشهر، شرکت چوب و کاغذ مازندران، شرکت صنایع چوبی سرخدار کتول، نهالستان صفرابسته و پیمانکاری نجارپور بالای استاندارد بوده و گونه توسکا در3 شرکت چوب فریم، شرکت صنایع چوبی سرخدار کتول و شرکت نکا چوب بالای استاندارد بوده است، گیلاس وحشی در 4 شرکت و نهالستان پیلمبرا، شرکت چوب و کاغذ مازندران، شرکت صنایع چوبی سرخدار کتول، شرکت گل و میوه مازند، بالای استاندارد بوده، گونه نمدار در نهالستان پیلمبرا و شرکت چوب و کاغذ مازندران، در حد استاندارد بوده وگونه ون در هیچ کدام از شرکت ها و نهالستان ها به حد استاندارد نرسیده و زیر استاندار بوده است. از مهم ترین دلایل نرسیدن به استاندارد لازم در جمع آوری بذر می توان مناسب نبودن ترکیب نیروی انسانی، آموزش و سن کارگران را نام برد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری بهره وری، بذر، جنگل های شمال، نیروی انسان
  • مرتع
  • قادر کریمی، مهدی معمری*، حسن یگانه صفحه 33
    گونه Stipa hohenackeriana Trin. & Rupr. یکی از گیاهان علوفه ای مناسب برای تامین علوفه مورد نیاز دام های مرتعی و حفاظت خاک در بسیاری از مراتع کشور از جمله مراتع منطقه کردان است. به منظور بررسی خصوصیات تولیدی و میزان مصرف علوفه گیاهStipa hohenackeriana Trin. & Rupr. در مراحل مختلف فنولوژی توسط دام، این مطالعه به مدت چهار سال در مراتع کردان البرز انجام شد. بدین منظور با شروع فصل چرا و ورود دام به مرتع، میزان علوفه باقی مانده از چرای دام، تا زمان خروج دام از مرتع با فواصل یک ماهه برداشت شد و از تفاضل آن از تولید در داخل قطعه محصور، میزان مصرف از گونه تعیین شد. سرانجام به منظور تاثیر سال های مورد مطالعه و ماه های برداشت بر تولید و مصرف گونه تحت بررسی در منطقه مورد مطالعه، اعداد و ارقام حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به طورکلی نتایج نشان می دهد که سال چهارم بیشترین مقدار و سال اول کمترین مقدار تولید تولید گونه Stipa hohenackeriana را به خود اختصاص داده است. سال (1386) دارای کمترین میزان مصرف و سال (1388) نیز دارای بیشترین میزان مصرف بوده است. همچنین دوره رشد و تولید علوفه گونه Stipa hohenackeriana Trin. & Rupr. در فصل بهار است که در اردیبهشت ماه به حداکثر مقدار خود رسیده و بعد از آن به سمت تیر ماه روند نزولی طی می کند. علوفه حاصل از این گونه در اردیبهشت ماه به شدت مورد چرای دام منطقه قرار گرفته است. هر چه به سمت تیرماه پیش می رویم از مصرف این گیاه توسط دام کاسته می شود. به نظر می رسد که با کامل شدن مراحل رشد، این گونه حالت خشبی پیدا کرده و دام تمایل کمتر به چرای آن دارد. در نتیجه مقدار مصرف آن توسط دام کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، مصرف علوفه، Stipa hohenackeriana Trin، & Rupr، _ مراتع کردان
  • حسین بتولی* صفحه 47
    شنزارهای ریگ بلند آران و بیدگل به مساحت تقریبی 168000 هکتار واقع در شمالی ترین منطقه استان اصفهان قرار گرفته است. مهم ترین زیستگاه های طبیعی منطقه مورد مطالعه شامل: درخت زارهای «پده»، ماسه زارهای محتوی خاک های سولفاته، رخساره تپه های نئوژن، بستر آبراهه ها و رودخانه های فصلی، مناطق شور و مرطوب، دق های بیابانی مجاور تپه های شنی، اراضی تخریب یافته و زیستگاه حواشی برکه ها و قنوات می باشد. محدوده ارتفاعی منطقه مورد مطالعه دارای حداقل 780 متر و حداکثر 1100 متر از سطح دریا می باشد. میانگین بارندگی سالیانه 120 میلی متر که بیش از 52% از ریزش های جوی در فصل زمستان اتفاق می افتد. میانگین نوسانات درجه حرارت مطلق سالیانه بین 13- تا 48+ درجه سانتی گراد است. با پیمایش های میدانی طی دو فصل رویشی، کلیه رستنی های مستقر در زیستگاه ها جمع آوری و شناسایی شدند. مجموعه رستنی های شناسایی شده در زیستگاه های مختلف، بالغ بر 197 گونه گیاهی شامل: یک گونه جلبک، 3 گونه قارچ، 3 گونه بازدانه و 190 گونه نهاندانه (شامل164 گونه دولپه و 26 گونه تک لپه) می باشد. گیاهان شناسایی شده متعلق به 40 خانواده و 139 جنس گیاهی بودند. خانواده های گیاهی با بیشترین تعداد گونه عبارتند از: خانواده اسفناجیان (Chenopodiaceae) با 32 گونه، خانواده شب بو (Brassicaceae) با 23 گونه، خانواده پروانه آسا (Papilionaceae) با 13 گونه و خانواده گاوزبان (Boraginaceae) با 12 گونه. نتایج حاصل از طبقه بندی اشکال زیستی عناصر گیاهی منطقه مورد مطالعه که براساس روش طبقه بندی رانکیر (Raunkiaer) انجام گرفت، نشان داد تروفیت ها با تعداد 108 گونه (9/54%)، همی کریپتوفیت ها با تعداد 32 گونه (3/16%) و فانروفیت ها با تعداد 27 گونه (5/13%)، مهم ترین اشکال زیستی از رستنی های منطقه مورد مطالعه را بخود اختصاص داده اند. بررسی انتشار جغرافیائی عناصر گیاهی ماسه زارها نشان داد، گونه هایی با پراکنش جغرافیایی ناحیه رویشی ایرانی-تورانی دارای بیشترین انتشار فلور منطقه، یعنی 118 گونه معادل 7/60% را تشکیل دادند.
    کلیدواژگان: شنزارها، فلور، کورولوژی، اشکال زیستی، تنوع زیستی، بیابان
  • گیاه شناسی
  • مه لقا قربانلی*، معصومه ابراهیمیان، رکسانا خوش روش، محمود شکیبا صفحه 65
    منطقه شکاروتیر اندازی ممنوع تالاب بین المللی گمیشان در «34 ''54 53 طول شرقی و»9 ''9 37 عرض شمالی در شمال غرب استان گلستان قرار دارد. مساحت این ناحیه 14 هزار هکتار است و جزء اکوسیستم های تالابی استان به شمار می رود و حداقل ارتفاع از سطح دریا 16- متر و حداکثر ارتفاع آن 40 متر است. نمونه های جمع آوری شده براساس روش های مرسوم تاکسونومی گیاهی و به کارگیری منابع لازم شناسایی شد و خانواده، جنس و گونه هر یک از آنها تعین گردید. اسامی تاکسون های منطقه به صورت فهرست الفبایی و به ترتیب خانواده و نام علمی تنظیم شد. درمجموع تعداد 28 خانواده، 77 جنس و 93 گونه گیاهی شناسایی شد که بیشترین گونه ها در تیره poaceae با 18 گونه، Chenopodiaceae با 13 گونه و Asteraceae با 11 گونه دیده می شود. در بین گیاهان منطقه، تروفیت ها با 61 گونه و 65.6 درصد بالاترین طیف زیستی را دارا هستند. از نظر جغرافیای گیاهی پراکنش 34.4 درصد گونه ها متعلق به ناحیه ایرانی تورانی و اروپا-سیبری ومدیترانه ای، 16.1درصد به ناحیه ایران تورانی و 12.9 درصد به ناحیه ایران تورانی و مدیترانه ای و جهان وطنی و بقیه عناصر چند ناحیه ای محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: استان گلستان، تالاب بین المللی، شکل زیستی، فلورستیک، پراکنش جغرافیایی، گمیشان
  • فیزیولوژی
  • میثم گلدوست خورشیدی*، علیرضا دانشمند، صغرا مرادپور، اصغر باقری جامخانه صفحه 81
    این تحقیق به منظور مطالعه اثر تیمارهای مختلف رطوبتی و مقادیر نیتروژن بر عملکرد دانه برنج (Oryza sativ L.) رقم طارم هاشمی به صورت مزرعه ایی، در شهرستان نکا- استان مازندران در سال زراعی 1388 اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپیلت پلات نواری در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل {غرقاب دائمI1 (شاهد) و قطع آبیاری در مراحل پنجه زنی I2 (15 روز)، گلدهی I3(15 روز) و پر شدن دانه I4(15 روز)} به عنوان عامل اصلی و نیتروژن به عنوان عامل فرعی در مقادیر150،100،50،0 کیلوگرم نیتروژن ماده موثر در هکتار از منبع کودی اوره استفاده شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد دانه، گلچه های بارور، گلچه های عقیم و پنجه های بارور معنی دار شد. با انجام آزمون دانکن در سطح معنی دار 5% مشخص شد که استفاده از غرقاب دائم به همراه 150 کیلو گرم کود نیتروژنه ماده موثر بیشترین تاثیر در افزایش عملکرد داشته و در گروه آماریa قرار گرفته است. همچنین در بررسی اثر متقابل آبیاری و نیتروژن مشخص شد کلیه صفات گلچه های بارور، گلچه های عقیم، طول خوشه و پنجه های بارور تفاوت معنی داری را نشان دادند. نتایج نشان می دهد، آبیاری غرقابی هر چند در مناطقی که از نظر آبیاری کمبود دارند مشکل ساز است اما بیشترین عملکرد دانه را در بر دارد.
    کلیدواژگان: برنج، قطع آبیاری، کود نیتروژن، عملکرد دانه، اجزای عملکرد دانه
  • داود ارادتمند اصلی*، نیما جاماسبی صفحه 93
    به منظور مطالعه اثر سایه اندازی بر انتقال مجدد، عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام مختلف برنج، آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 87-1386 در مزرعه تحقیقاتی مرکز خدمات کشاورزی شهرستان رضوانشهر انجام گرفت. طرح آماری مورد استفاده به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی بود. فاکتور رقم دارای دو سطح (هاشمی و هیبرید بهار I) و فاکتور اعمال تیمار سایه اندازی در چهار سطح شامل (سایه اندازی سبک، سایه اندازی متوسط، سایه اندازی سنگین و شاهد) که در سه تکرار انجام شد. در این تحقیق اعمال تیمارها از ده روز قبل از خوشه دهی شروع شد و تا ده روز بعد از خوشه دهی ادامه یافت. نتایج حاصل از تجزیه آماری نشان داد که اعمال تیمارهای سایه اندازی بر روی عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشچه در خوشه و وزن هزار دانه، در سطح 1 درصد معنی دار شد. بیشترین عملکرد مربوط به تیمار شاهد در رقم هیبرید بهار I با میانگین 3/8962 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد را رقم هاشمی با میانگین 3/1503 کیلوگرم در هکتار در شرایط استرس سایه اندازی سنگین دارا بود. تیمار سایه اندازی سنگین در هر دو رقم کمترین عملکرد را دارا بود. اعمال تیمارهای سایه اندازی بر انتقال مجدد ماده خشک ساقه و برگ در سطح 1 درصد معنی دار شد. در بین اندام های هوایی ساقه بیشترین سهم انتقال مجدد را به عهده داشت. در بین ارقام تحت آزمایش هاشمی کمترین انتقال مجدد ماده خشک را دارا بود که احتمالا به دلیل کم بودن حجم مخزن و توانایی تولید منبع در این رقم، انتقال مجدد کمتری صورت گرفت. به طورکلی نتایج نشان می دهد که از میان ارقام موجود رقم هاشمی دارای محدودیت مخزن بیشتری نسبت به رقم هیبرید Iمی باشد.
    کلیدواژگان: برنج، انتقال مجدد، عملکرد، سایه اندازی، محدودیت منبع
  • معصومه جعفری پور، علیرضا ایرانبخش، احمد مجد* صفحه 107
    کلزا (Brassica napus L) به عنوان یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدله دارای طیف وسیعی از سازگاری اقلیمی است. روغن کلزا به دلیل دارا بودن اسید های چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیه ای بالایی برخوردار است و بین ارقام و در شرایط مختلف تنوع زیادی درترکیب اسیدهای چرب آن مشاهده می شود. دراین تحقیق اثر غلظت های مختلف کلرید سرب (pbCl2) و کلرید روی (ZnCl2) بر برخی پارامترهای رشد در گیاه کلزا مورد بررسی قرار گرفت. تعدادی بذر یکنواخت انتخاب شد و در داخل هر پلیت 5 عدد بذر قرار داده شد و به میزان 2 میلی لیتر از محلول های pb وZn و آب مقطر (شاهد) به آن اضافه شد. پلیت های فوق در شرایط تاریکی و در دمای 25 درجه سانتی گراد در داخل انکوباتور قرار داده شدند و محلول ها هر روز تنظیم می شدند و بعد از 4-3 روز سرعت جوانه زنی محاسبه شد. بعد از جوانه زنی پلیت ها به مدت0 1 تا 14 روز در همان شرایط نگهداری شد و سپس بذرهای رشد کرده از پلیت درآورده و وزن تر محاسبه شد و سپس به مدت 72 ساعت در آون قرار داده و وزن خشک محاسبه شد. در کشت گلدانی هم بعد از 20 روز با غلظت های مختلف کلرید سرب (5/0، 5/2، 5/4 و 5/6) و غلظت های مختلف کلرید روی (5، 10، 15 و 20) تیمار شدند، گیاهان در شرایط کنترل شده رشد کردند و بعد از 45 روز تیماردهی جهت سنجش ها برداشت شدند. در تیمارهای (5/0، 5/2، 5/4 و 5/6) میلی مولار کلرید سرب و نیز تیمارهای (5، 10، 15 و 20) میلی مولار کلرید روی افزایش غلظت سرب و روی در محیط کشت باعث کاهش درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن تر، وزن خشک، طول ریشه و طول هیپوکوتیل شد.
    کلیدواژگان: سرب، روی، رشد طولی، جوانه زنی، کلزا
  • میکوریز
  • میرمعصوم عراقی*، فرهاد باغبانی مهماندار صفحه 123
    گسترش علم زیست شناسی، اهمیت حفظ محیط زیست و تقاضای بالای مواد غذایی باعث گردیده محققین استفاده از ابزارهای زیستی را در کشاورزی مد نظر قرار دهند. در این بررسی، تاثیر 5 جدایه از گونه قارچی Trichoderma harzianum در افزایش رشد گیاه خیار در شرایط گلخانه ای و در قالب یک طرح کاملا تصادفی در 6 تکرار انجام شد. برای انجام این تحقیق از 3 غلظت 5/0، 1 و 5/1 درصد مایه تلقیح به ازاء هر گلدان استفاده شد. طول گیاه، قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه به عنوان شاخص های رشدی در این آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمون های آماری اثرات معنی داری را از جدایه های Trichoderma harzianum بر شاخص های رشدی گیاه خیار نشان داد. در بین جدایه ها، T1 با افزایش 8/25 درصدی در وزن تر اندام هوایی، 8/22 درصدی در وزن خشک اندام هوایی، 4/20 درصدی در وزن تر ریشه، 5/21 درصدی در وزن خشک ریشه، 4/18 درصدی در تعداد برگ، 8/4 درصدی در قطر ساقه و افزایش 4/22 درصدی در طول گیاه بیشترین اثر رشدی را از خود نشان داد. جدایه ها در غلظت 5/1 درصد بیشترین اثر رشدی را داشتند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، استفاده از جدایه های مذکور به عنوان عوامل محرک رشد گیاهی در تولیدات گیاهی را می توان مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: خیار، محرک رشد گیاهی، Trichoderma harzianum
|
  • Bagheria., Matinizadehm.*, Torabiany., Hemmati, V Page 3
    One of the problems in most of the Juniprus excelsa habitats is the lack of regeneration which presents itself as a challenge for their revival and future. The dispersion of these regenerations is not similar under all of the trees. The soil and its components also play a significant role in their formation. The plant roots and micro-organisms produce soil enzymes. Hence, their presence in different food cycles of the soil might release the nutritional elements and make them available for plants and their regeneration. The present study was carried out in Chahar-Bagh habitat of Gorgan in an attempt to investigate and compare the possible influence of the soil enzymes and microbial biomass on the rhizosphere of the Juniperus trees with/out regeneration. Samples were collected from the soil around the roots of trees with/out regeneration. After extracting the juice, the activity of the acid and alkaline phosphatase, dehydrogenase, and urease was measured using the substrate and microbial biomass reactions by means of a spectrophotometer. The results indicated that these enzymes and the microbial biomass had more activity in the trees with regeneration in comparison to those without regeneration. This might be due to the existence of more micro-organisms such as mycorrhizal fungi in the root of these trees and the better absorption of food elements and materials.
    Keywords: Alkaline Phosphatase, Acid Phosphatase, Dehydrogenase, Urease, Micro, organism, Juniper
  • Khodai, M.B. *, Eghtesadia., Sadeghzadeh Hallaj, M.H Page 15
    The limitation of the resources in economy can be considered as one of the main reasons behind the attentions to the productivity in all of the areas of management, particularly that of seed collecting. The purpose of the present research is evaluating the performance of the seed-collecting groups in the jungles of the north of Iran. Data was collected from 89 questionnaires which analyzed the seeds of deciduous and coniferous trees. From among the 9 seed-collecting groups, the highest productivity rates were respectively for Mazandaran Wood and Paper Company, Pylambara nursery, and Katoul Yew Wood Industry Company with 7.5, 6.25, and 5.71 units per labor-hour. From among the remaining groups, Farim nursery had the lowest rate of productivity with 1.76 units per labor-hour. Analyzing the amount of the collected species of seeds indicated that only in Noshahr Contracting Company the productivity of labor force was beyond the standard level and the rest were below the standard. Acer capadosicum collected in Noshahr and Najarpoor Contracting Companies was beyond the standard level. The amount of the collected oak was higher than the standard level in five contracting companies and nurseries including Noshahr, Mazandaran Wood and Paper Company, Katoul New Wood Industry Company, Safrabasteh nursery, and Najarpoor Company. Alder species collected in Farim Wood Company, Katoul New Wood Industry Company, and Neka Wood Company were beyond the standard level. The amount of the collected wild cherry appeared to be above the standard level in Pylambara nursery and Company, Mazandaran Wood and Paper Company, Katoul New Wood Industry Company, and Mazand Flower and Fruit Company. Tilia species were collected at the standard level in Pylambara nursery and Mazandaran Wood and Paper Company. Finally, none of the companies and nurseries had collected fraxinus at the standard level and its amount was below the standard. Some of the main reasons behind the failure in achieving the standard levels in collecting seeds might be non-appropriate human force combination, education, and workers’ age range.
    Keywords: Evaluating the Productivity, Seed, the Forests of the North, Human Force
  • Karimig., Moamerim.*, Yeganeh, H Page 33
    Stipa hohenackeriana Trin. and Rupr. is one of the proper forage plants for supplying the required forage for animals and soil conservation in different rangelands, particularly those in Kordan region. The present study was carried out in Kordan rangelands of Alborz, during five years, in an attempt to analyze the productive features as well as the consumption rate of the forage of Stipa hohenackeriana Trin. and Rupr. Accordingly, during the grazing season and as soon as the livestock entered the rangelands, the amount of the forage remained from livestock graze was harvested at one-month intervals until the livestock left the rangelands. The consumption rate was determined by subtracting the harvested forage from the grazed rangelands and those obtained from the fenced plot. Afterwards, for investigating the effect of the harvest years and month on the production and consumption of the species under analysis in the study area, the obtained amounts were analyzed. Generally speaking, the results indicated that the highest and the least amounts of Stipa hohenackeriana were produced in the fourth and the first years, respectively. A similar result was obtained regarding the consumption rate. In addition, it was found that Stipa hohenackeriana’s growth and forage production periods were in spring. The growth and production rates of this plant were maximal in April and gradually decreased toward July. The forage of this plant was extensively grazed by livestock during May. It appears that by the completion of the stages of growth, the plant turns woody and this reduces the tendency of livestock for eating it. As a result, less amount is consumed by livestock.
    Keywords: Forage Production, Forage Consumption, Stipa Hohenackeriana Trin., Rupr., Kordan Rangelands
  • Batooli, H. * Page 47
    Aaran and Bidgol’s Rige-Boland sandy dunes with the surface area of about 168000 hectares are located in most northern part of Isfahan. The most important natural habitats of the study area are Populus euphratica woodlands, the sandy soils containing sulphate compounds, the profile of neogene hills, waterways and seasonal river beds, salty and wet regions, desert playa adjacent to the sandy dunes, destroyed lands, ponds, and the kanat margins. The study area is at least 780 m and at most 1100 m above the sea level. The average annual rainfall is about 120 mm, 52% of which occurs in the winter. The average annual temperature ranges between –13 and +48 0C. In the present field study, all of the existing plants in the habitats were collected and identified during two growth seasons. One hundred and ninety seven plant species were identified in different habitats including: one alga, three gymnosperms, and 190 angyosperms (including 164 species of dicotyledons and 26 species of monocotyledons). The identified plants belonged to 40 families and 139 genera. The plant families which had the highest number of species were Chenopodiaceae (with 32 species), Brassicaceae (with 23 species), Papilionaceae (with 13 species), and Boraginaceae (with 12 species). The important life forms of the area based on Raunkiaer system are as follows: Therophytes (with 108 species, 54.9%), Hemichryptophytes (with 32 species, 16.3%), and Phanerophytes (with 27 species, 13.5%). The analysis of the geographical dispersion of the plants in sandy dunes indicated that the species with Irano–Turanian region’s geographical dispersion had the highest degree of dispersion, i.e. 118 species (60.7 %).
    Keywords: Sandy Dunes, Flore, Life Forms, Biological Diversity, Desert
  • Ghorbanlim. *, Ebrahimianm., Khoshraveshr., Shakiba, M Page 65
    The none-hunting area of Gomishan international wetland is located between 53o 54' 34" of eastern longitude and 37 o 9' 9" of northern latitudes in the north west of Golestan. It covers an area of 14000 hectares and is considered as the wetland ecosystem of the province. The minimum and maximum elevations of the area under study are -16 and 40 m, respectively. The collected samples were identified on the basis of the common plant taxonomies and the application of the indispensable resources and the family, genera, and species of each of them were determined. The names of the taxonomies of the region were provided in alphabetical, family, and the scientific name orders. Generally speaking, 28 families, 77 genera, and 93 plant species were identified, of which the most frequent species belonged to Poaceae (with 18 species), Chenopodiaceae (with 13 species), and Asteraceae (with 11 species). From among different plants in this region, Therophytes has the most frequent life form with 61 species and 65.6%. Investigating the geographical distribution of the species indicated that 34.4% (i.e. 32 species) belong to Irano-Turanian region, 16.1% belong to Irano-Turanian, Mediterranean, and Euro-Siberian regions, and 12.9% were considered as multi-regional.
    Keywords: Floristic, Life Form, Chorotype, Gomishan, International Wetland, Golestan
  • Golduost Khorshidim. *, Daneshmanda., Moradpoors., Bagheri Jamkhaneh, A Page 81
    In an attempt to investigate the effect of different moisture treatments and nitrogen levels on the seed yield of Hashemi Tarom rice (Oryza sativ L.), a field experiment was carried out in 2009 in Neka, Mazandaran. The study was conducted in strip split slots with 4 replications following CRBD design. The main factor, i.e. the moisture treatments including waterlogging I1(control), irrigation disruption at tillering stages I2 (15 days), flowering stage I3 (15 days), and the seed filling stage I4 (15 days), and the peripheral factor, i.e. the four nitrogen levels (0, 50, 100 and 150 kg of nitrogen per hectare) in the form urea, were applied. The analysis of variance indicated that the irrigation and nitrogen fertilizer had a significant effect on the seed yield, fertile florets, floret sterility, and the number of fertile tillers. The results of the Duncan test (at P<0.05) revealed that the waterlogging treatment along with the consumption of 150 kg of nitrogen resulted in the highest increase in the total yield and yield components; hence, were placed in group a. Furthermore, it was found that the interaction effect of irrigation and nitrogen levels was significantly different in all of the traits of the fertile florets, the sterile florets, the panicle length, and the fertile tillers. The results indicated that despite the high degree of water consumption, the waterlogging method appears to be the most efficient method for rice irrigation.
    Keywords: Rice, Irrigation Disruption, Nitrogen Fertilizer, Seed Yield, Yield Components
  • Eradatmand Aslid. *, Jamasbi, N Page 93
    In an attempt to investigate the effect of shading (source limitation) on dry matter remobilization, yield, and yield components of different rice cultivars, a field experiment was carried out in the research farm of the Agricultural Services Centers of Rezvanshahr during 2007-2008. The study followed a factorial, randomize-complex-block design. The variety and treatment factors, which were respectively at two (Hashemi and Hybrid I) and four (control, light shading, moderate shading, and heavy shading) levels, were carried out in three replications. The treatments in the present study began 10 days before anthesis and ended 10 days after it. The analysis of the results indicated that the shading treatments had a significant effect (at P<0.01) on the seed yield, biological yield, harvest index, the panicle length, the number of grains in each panicle, the number of spikelet on the panicle, and 1000-grain weight. The highest and lowest grain yields belonged to the Hybrid I in the control condition with an average of 8962/3 kg/ha and Hashemi in the heavy shading condition with an average of 1503/3 kg/ha, respectively. The heavy shading treatment had the lowest yield in both types of cultivars. The shading treatments had a significant effect (at P<0.01) on the remobilization of stem and leaves’ dry matter. From among the aerial parts of the plant, the stem had the highest share in the remobilization process. Hashemi cultivar had the least amount of dry matter remobilization probably due to its limited sink space and production capacity. Generally speaking, the results revealed that Hashemi cultivar had a more limited sink space in comparison to the Hybrid I.
    Keywords: Rice, Remobilization, Yield, Shading, Source Limitation
  • Jafari Poorm. *, Iranbakhsha., Majd, A Page 107
    Canola as one of the significant oil-seed plants in mild climates has the capability to adapt itself to a wide range of climatic conditions. Canola oil has a high nutritional quality due to its unsaturated fatty and cholesterol-free acids. From among different kinds of oil-seed plants, canola has a high degree of variability in its fatty acids. The present study investigated the effect of different concentrations of lead (pbCl2) and zinc (ZnCl2) on some of the growth parameters of brassica napus L. A number of similar seeds were selected for the study. Two ml of zn, pb solutions and distilled water (as check) were added to each plate containing five seeds. The plates were then incubated in darkness at 25. The solutions were arranged everyday and the germination speed was measured after 3 to 4 days. After the germination, the plates were kept under the same condition for 10 to 14 days. Afterwards, the grown seeds were taken out of the plates and their wet weight was measured. The dry weight was counted after 72 hours. After twenty days of cultivation, the seed were treated with different concentrations of pbcl2 (0.50, 2.50, 4.50 and 6.50) and zncl2 (5.0, 10.0, 15.0 and 20.0) for 45 days and then were used for investigating the growth parameters. An increase in the amount of the lead and zinc of the cultivation environment resulted in a decrease in the percent and rate of germination, the wet and dry weights, the root length, and the hipocuticule length in all of the treatments.
    Keywords: Lead, Zinc, Growth Parameters, Germination Rate, Brassica napus L
  • Iraqi, M.M. *, Baghbani Mehmandar, F Page 123
    The developments in the field of biology as well as the significance of protecting the environment and the high demands for food supplies have led the researchers to consider the application of biological tools in agriculture. The present study investigated the impact of 5 Trichoderma harzianum isolates on the growth of cucumber under greenhouse conditions, using a completely randomized design (CRD) with six replications. Three different concentrations, i.e. 0.5%, 1%, and 1.5% inoculums per pot, were applied. The growth parameters used in the study included: the plant length, stem thickness, and shoot and root fresh/dry weights. The results of Duncan multiple range test (DMRT) indicated that some Trichoderma harzianum isolates had a significant effect on the growth parameters of cucumber. From among the isolates, T1 had the greatest impact on plant-growth with 25.8% increase in shoot’s fresh weight, 22.8% in shoot’s dry weight, 20.4% in root’s fresh weight, 21.5% in root’s dry weight, 18.4% in leaf number, 4.8% in stem diameter, and 22.4% in plant length. In addition, the isolates had the highest growth impact at 1.5% inoculums per pot concentration. The outcome of this study revealed that the aforementioned isolates can be applied as growth stimuli in crop production.
    Keywords: Cucumber, Growth Stimulus, Trichoderma Harzianum