فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 33 (زمستان 1391)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 33 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • منیژه خوشمو*، محمد اکبرزاده، افسانه کلبادی، سعید سلطانی صفحه 3
    آب بندان ها یکی از ارکان مهم محیط زیست بوده که به دلیل دارا بودن اهمیت فراوان در تامین آب برای مزارع کشاورزی، پرورش ماهی، محل زیست پرندگان بومی و غیربومی مهاجر و پرورش پرندگان خانگی مورد شناسایی بیشتری باید قرار گیرد. از طرفی شناسایی گیاهان آبزی به خاطر اهمیت ویژه ای که در توالی اکوسیستم های آبی دارند و نیز مصارف غذایی آن ها برای آبزیان، پرندگان و مصارف دارویی و علوفه ای حائز اهمیت می باشد. با توجه به اینکه تاکنون هیچ تحقیق جامعی در مورد گیاهان آبزی در استان مازندران با تاکید بر آب بندان ها صورت نگرفته، ضرورت انجام این بررسی محرز است. هدف از این پژوهش، شناسایی گیاهان آبزی است که در دو قطعه از آب بندان های مهم شهرستان جویبار (لاریم و اسماعیل کلا) مورد مطالعه گرفت. روش مطالعه به طریق فلوریستیک و تمامی نمونه های گیاهی موجود، شناسایی شد. پس از جمع آوری نمونه های گیاهی، از طریق کلیدهای معتبر، اقدام به شناسایی آنها شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در این آب بندان ها 24 تیره، 33 جنس و 47 گونه گیاه آبزی «غوطه ور، شناور و بن در آب حاشیه ای»، وجود دارد. تیره گندم«Poaceae»، اویارسلام «Cyperaceae»، بارهنگ آبی «Potamogetonaceae» و عدسک آبیLemnaceae«»، مهم ترین تیره های گیاهی این منطقه هستند.
    کلیدواژگان: گیاهان آبزی، آب بندان، جویبار، لاریم، اسماعیل کلا
  • مسعود اکبری فامیله*، داود ارادتمند اصلی صفحه 19
    به منظور بررسی تاثیر سیستم انتقال آوندی محور اصلی سنبله بر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم رقم اترک آزمایشی به صورت گلدانی در سال زراعی 88-1387 در مزرعه آموزشی- تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه به مرحله اجرا درآمد. فواصل میان گره های طول محور سنبله تعداد و اندازه دستجات آوند مرکزی و همچنین نحوه پراکنش آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان دهنده ارتباط بین تعداد سنبلچه ها روی محور سنبله و تعداد دستجات آوند مرکزی در بخش پایینی محور سنبله می باشد. تعداد دستجات آوند مرکزی در طول محور سنبله از پایین به سمت بالا کاهش پیدا کرد. این کاهش از میانگین 5/0 آوند در هر میانگره بین میانگره های 1 تا 4 (بخش پایینی) و میانگین 2/1 بین میانگره های 5 تا 14 (بخش میانی) و از میانگره 15 تا میانگره پایانی محور سنبله (بخش بالایی) میانگین حدود 7/0 آوند مرکزی بود. همچنین سایز دستجات آوند نیز در طول محور سنبله با الگوی ویژه ای کاهش پیدا کرد. بیشترین سهم اندازه دستجات آوندی مربوط به بخش میانی محور سنبله و سپس به ترتیب بخش های پایینی و بالایی می باشد. در این آزمایش همبستگی مثبتی بین تعداد و وزن دانه ها در ارتباط با تعداد و اندازه دستجات آوندی تعلق گرفته به هر سنبلچه در طول محور سنبله مشاهده شد، به گونه ای که سنبلچه های بخش میانی محور سنبله با دارا بودن بیشترین میانگین وزن و تعداد دانه دارای بیشترین تعداد و اندازه دستجات آوند مرکزی در این بخش در مقایسه با بخش های دیگر محور سنبله بوده است.
    کلیدواژگان: محور سنبله، محور سنبلچه، دستجات آوندی، تعداد دانه، وزن دانه و گندم
  • کیوان صائب*، آزاده کاکویی، بابک باباخانی، سید افشین حسینی بلداجی، پروانه راهداری، کامران پورشمسیان، راضیه جعفری حاجتی صفحه 31
    گزنه با نام علمی L. Urtica dioica از خانواده Urticaceae از جمله گیاهان دارای ارزش دارویی بوده و در شمال کشور از پراکنش فراوانی برخوردار است. رشد و تولید گیاهان در اکوسیستم ها و رویشگاه های طبیعی، تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله ارتفاع از سطح دریا قرار دارد. به منظور بررسی اثر ارتفاع در میزان مواد موثره گیاه گزنه در رویشگاه طبیعی آن سه منطقه با ارتفاع (صفر، 800، 1800) متری انتخاب شد. نمونه ها در 3 تکرار به صورت تصادفی از هر منطقه جمع آوری شد و پس از خشک شدن اسانس آنها به روش تقطیر با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. سپس جهت شناسایی ترکیبات اسانس از دستگاه های GC-MS وGC استفاده گردید. تجزیه واریانس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی صورت گرفت. نتایج نشان داد اختلاف کاملا معنی داری بین درصد مواد موثره در طبقات ارتفاعی مختلف وجود دارد ولی این اختلاف در درون هر طبقه ارتفاعی معنی دار نیست. از بین 8 ترکیب مورد مطالعه phytol بیشترین درصد را داشت. افزایش ارتفاع باعث کاهش درصد بسیاری از ترکیبات شده است. ارتفاعات پایین با وجود آب و هوای مرطوب و خاک مناسب بهترین ارتفاع برای تولید مواد موثره دارویی مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: گزنه، گیاهان دارویی، ارتفاع، مواد موثره
  • محیط زیست
  • مریم فراهانی*، مینا مکی آل آقا صفحه 41
    کمبود آب در ایران و سایر مناطق خشک یکی از عوامل محدودکننده در گسترش فضای سبز محسوب می شود و رشد بی رویه جمعیت و افزایش آلودگی های محیطی، راه حل هایی را برای رفع کمبود آب می طلبد. در اغلب کشورهایی که با کمبود آب مواجه هستند پساب تصفیه شده می تواند به دلیل غنی بودن از عناصر مورد نیاز گیاه، ارزان ترین و قابل دسترس ترین منبع تامین آب جهت آبیاری محسوب گردد. بنابراین با توجه به مطالب ذکرشده تحقیق حاضر جهت بررسی کیفی، عملکرد تصفیه خانه فاضلاب مجتمع دانشگاهی رودهن وبررسی، قابلیت کاربرد پساب خروجی از این تصفیه خانه برای آبیاری فضای سبز مجتمع دانشگاهی رودهن انجام گرفت. بنابراین پارامترهایی نظیر pH، NO3، NO2، P، PO4، TSS، K، Na، HCO3، Cl، Mg، Ca، COD، BOD، DO، EC، CO3، NH3-N، NH4، NH3 در فاضلاب خام و تصفیه شده در یک دوره زمانی3 ماهه با استفاده از روش های استاندارد ASTM اندازه گیری شده وضمن استفاده از آزمون آماری t تک گروهی، نتایج به دست آمده با ضوابط و استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت بکارگیری فاضلاب در مصارف آبیاری و کشاورزی، جهت اتخاذ تصمیم نهایی، مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد، کیفیت پساب خروجی، از نظر همه پارامترها به جز پارامترهای کل کلیفرم ها و TSS با استاندارد مطابقت دارد. کارایی تصفیه خانه مجتمع دانشگاهی رودهن، در حذف پارامترهای BOD و CODبه ترتیب 71.1 و 69.9 درصد می باشد. میزان میانگین EC و SAR در پساب خروجی از تصفیه خانه به ترتیب 1730.8 میکروزیمنس بر سانتی متر و 4.41 اندازه گیری شد. در مجموع با بررسی تمام نتایج به دست آمده، مشخص می شود که می توان از این پساب به صورت محدود برای آبیاری گیاهانی که نسبت به شوری حساس نباشند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فاضلاب شهری، استفاده مجدد، کشاورزی، آبیاری، فاضلاب تصفیه شده
  • فیزیولوژی
  • حسن بیات*، سید حسین نعمتی، یحیی سلاح ورزی، علی عبداللهی سعدآباد صفحه 51
    سیلیسیوم عنصری غیرضروری است که اثرات سودمند آن در محصولات مختلف گزارش شده است. بدین منظور و جهت بررسی عملکرد رویشی و زایشی اطلسی ایرانی (Petunia hybrida)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار سطح سیلیسیوم (0، 50، 100 و 150ppm) طی دو مرحله رشد (4-6 و 8-10 برگی) با چهار تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه انجام شد. روش کاربرد سیلیسیوم به صورت اسپری برگی و هر دو هفته یکبار بود. استفاده از سیلیسیوم تعداد گل بر روی بوته را به میزان 73% افزایش داد. ارتفاع گیاه نیز تحت تاثیر سیلیسیوم و مرحله رشد افزایش پیدا کرد. اگرچه وزن تر، وزن خشک و وزن زیست توده با کاربرد سیلیسیوم افزایش یافتند، اما گیاهانی که از مرحله 4-6 برگی تحت تیمار سیلیسیوم قرار گرفتند، در مقایسه با گیاهانی که از مرحله 8-10 برگی اسپری روی آن ها انجام شد، از وزن تر، وزن خشک و زیست توده بالاتری برخوردار بودند. استفاده از سیلیسیوم وزن تر و خشک شاخساره و سطح برگ را به ترتیب 57، 37 و 52 درصد افزایش، و میزان تبخیر و تعرق برگ ها را 53% کاهش داد. بنابراین به نظر می رسد که استفاده از سیلیسیوم می تواند از طریق کاهش میزان تبخیر و تعرق و افزایش سطح برگ وی‍ژه گیاه، وزن زیست توده کل را افزایش دهد که به دنبال آن تعداد گل در گیاه نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اسپری برگی، اطلسی، تبخیر، تعرق، سیلیسیوم
  • زهرا ربیعی، همت الله پیردشتی*، پروانه راهداری صفحه 61
    به منظور مطالعه اثر کودهای بیولوژیک بر ویژگی های رشد و پارامترهای فیزیولوژیک گیاه دارویی گشنیز(Coriandrum sativum L.) تحت تنش شوری آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل تنش شوری در چهار سطح (شاهد، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) به همراه پیش تیمار کودهای بیولوژیک رایج، از جمله کودهای باکتری های تثبیت کننده نیتروژن، مانند نیتروکسین (حاوی باکتری های Azospirillium و Azotobacter) و سوپرنیتروپلاس (حاوی باکتری های Asopirillium، Bacillus subtilis و Pseudomonas fluorescens) بودند. نتایج حاکی از آن بود که اثر متقابل تیمارهای باکتری و شوری بر غلظت کلروفیل a در سطح احتمال 5 درصد و غلظت کلروفیلb و a+b در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. براساس یافته ها در تمامی سطوح شوری به جز سطح 60 میلی مولار تلقیح باکتری اثر مثبت و معنی داری بر میزان کلروفیل برگ داشت. بیشترین میزان کلروفیلb و a+b (به ترتیب 06/6 و 08/20 میکروگرم در میلی لیتر) طی کاربرد تیمار باکتری سوپرنیتروپلاس در سطح شوری 90 میلی مولار حاصل گردید که نسبت به تیمار عدم تلقیح به ترتیب 4/57 و 30 درصد افزایش داشت. همچنین اثر متقابل شوری و باکتری در تمامی صفات مورفولوژیک مورد بررسی (به جز ارتفاع بوته و وزن خشک برگ) معنی دار گردید. بیشترین میزان سطح برگ متعلق به تیمار نیتروکسین در سطح شوری صفر میلی مولار (071/37 سانتی متر مربع) بود که نسبت به تیمار عدم تلقیح در حدود 45 درصد افزایش داشت. در تمامی صفات مورفولوژیک ذکر شده با افزایش سطوح شوری، میزان صفات روند کاهشی داشت.
    کلیدواژگان: شوری، کاروتنوئید، کلروفیل، کود بیولوژیک، گشنیز (Coriandrum sativum)
  • ملیحه آب شاهی*، حسین زارعی، عظیم قاسم نژاد، مهناز اقدسی صفحه 75
    افزایش مصرف گیاهان برگ بریده در سال های اخیر حاکی از افزایش اهمیت زیبایی شناسی و اشتغال زایی این گیاهان می باشد. یکی از مهم ترین این گیاهان، برگ بریده سیکاس (Cycas. sp) با کاربردهای تزئینی متفاوت است. جهت افزایش عمر پس از برداشت این گیاه، آزمایشی بر اساس طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش از چهار سطح مختلف هورمون جیبرلین و تنظیم کننده رشد بنزیل آدنین (هریک با سطوح 0، 50، 100 و 150پی پی ام) به صورت متقابل استفاده شد. در تمام تیمارها به غیر از تیمار شاهد آب مقطر، از نیترات نقره با غلظت ثابت 40 پی پی ام و ساکاروز با غلظت ثابت 3درصد استفاده شد. در این آزمایش طول مدت ماندگاری و کیفیت ظاهری برگ ها، میزان مواد جامد محلول، وزن تر و وزن خشک برگ سیکاس مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج نشان داد جیبرلین اثر بسیار مثبتی در افزایش عمر برگ ها، حفظ کیفیت ظاهری و مواد جامد محلول و نیز تاخیر در کاهش وزن تر برگ ها داشت. با این وجود برخلاف انتظار مصرف غلظت های بالای سایتوکنین دوره نگهداری برگ را کاهش داد. بهترین تیمارها، تیمار 50 پی پی ام اسید جیبرلیک و بدون بنزیل آدنین بود که عمر برگ ها را به 101روز رساند که نوعی رکورد برای عمر انباری گیاهان برگ بریده در ایران بوده است. تیمار بعدی تیمار 100پی پی ام اسید جیبرلیک بدون بنزیل آدنین بود که عمر برگ ها را به 90 روز رساند. در این دو تیمار بیشترین میزان مواد جامد محلول و وزن تر مشاهده شد و کیفیت ظاهری برگ ها در طی مراحل نگهداری حفظ گردید، همچنین تخریب برگ ها با سرعت کمتری نسبت به سایر تیمارها صورت گرفت.
    کلیدواژگان: سیکاس، عمر برگ، کیفیت ظاهری، مواد جامد محلول، وزن تر، وزن خشک
  • ژنتیک
  • لیلا متقی*، سید مهدی حسینی مزینانی، حمید جباری صفحه 91
    ارقام زراعی زیتون ایران که تحت یک نام معرفی می گردند، دارای تنوع در درون خود هستند. در این بررسی در مرحله اول، تنوع مولکولی 46 نمونه درخت زیتون از 10 رقم با 20 آغازگر RAPD بررسی شد. 1/53% کل نوارها چندشکل بودند. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزارهای NTSYS و SPSS آنالیز گردید. در مرحله دوم، نمونه های کاملا مشابه حذف گردید. مجددا این ارقام با 20 آغازگر RAPD بررسی شدند. از تعداد کل باندها، 5/79% کل باندها چندشکل بودند. از روش های مختلف برای محاسبه ماتریس تشابه و تجزیه کلاستر استفاده شد. بهترین کلاستر بر اساس ماتریس تشابه Dice و روش UPGMA به دست آمد. میانگین ضرایب تشابه به روش Dice، نشان دهنده وجود تنوع کم در بین ارقام است. در تجزیه به مختصات اصلی، ارقام به خوبی از هم تفکیک شدند. مقایسه نتایج تجزیه خوشه ای، نتایج بررسی مورفولوژیک را تا حد زیادی تایید کرد. به طور کلی انجام یک آزمایش مولکولی در ادامه طبقه بندی مورفولوژی ضروری به نظر می رسد. در مرحله اول استفاده از نشانگرهای RAPD برای بررسی اولیه مطالعات مورفولوژی مطلوب به نظر می رسد. در ادامه این مطالعه می توان با استفاده از نشانگرهای دیگر همین نتایج را تایید نمود و چه بسا بتوان آن را دقیق تر ارزیابی نمود.
    کلیدواژگان: زیتون، تنوع ژنتیکی، نشانگر مولکولی، روش UPGMA، تجزیه خوشه ای
  • زراعت
  • اعظم پرتوکاظمی*، بابک دلخوش، مسعود محسنی صفحه 105
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف خاک ورزی و تراکم بوته بر خصوصیات کمی و کیفی برخی از ارقام ذرت دانه ای آزمایشی در سال 1389 در ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل واقع در شهرستان قائم شهر به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل: انواع عملیات خاک ورزی در 3 سطح(بدون شخم، شخم حداقل، شخم رایج)، تراکم در3 سطح(65000، 75000، 85000 بوته در هکتار)، رقم در 3 سطح(دابل کراس 370، سینگل کراس 500، سینگل کراس 540). صفت های مورد بررسی در این آزمایش شامل: ارتفاع بوته، طول تاسل، قطر ساقه، طول دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، وزن هزار دانه، وزن خشک ریشه و پروتئین بوده است. نتایج آزمایش نشان داد که سیستم های مختلف شخم بر وزن خشک ریشه، شاخص برداشت، طول دانه و پروتئین دانه در سطح احتمال 5% اثر معنی داری داشت. بیشترین وزن خشک ریشه از سیستم شخم حداقل و کمترین وزن خشک ریشه از سیستم شخم رایج حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه از تراکم 65000 بوته در هکتار و کمترین عملکرد از تراکم 85000 بوته در هکتار نتیجه شد. بیشترین و کمترین وزن هزار دانه نیز به ترتیب از تراکم های 65000 و 85000 بوته در هکتار حاصل شد. اثرات متقابل شخم × تراکم بر تمامی صفات در سطح احتمال 5% اثر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه تحت اثر متقابل شخم × تراکم برای شخم حداقل با تراکم 65000 بوته در هکتار و کمترین عملکرد دانه از سیستم بدون شخم با تراکم 85000 بوته در هکتار بدست آمد.
    کلیدواژگان: شخم رایج، شخم حداقل، تراکم بوته، ارقام ذرت دانه، ای
|
  • Khoshmoom.*, Akbarzadem., Kolbadia., Soltani, S Page 3
    Water reservoirs are considered to be an important element of the environment. Considering their significant role in supplying water for farms and pond-raised fish and providing habitat for non/indigenous migrant and domestic birds, reservoirs need to be further investigated. Furthermore, the identification of the aquatic plants is critical in Mazandaran because of their particular significance in the succession of the aquatic ecosystems, their nutritional value for the aquatic animals and birds, their medical application, and finally their usage as fodder. Given that no prior research has comprehensively investigated the aquatic plants of Mazandaran with a special focus on the water reservoirs, conducting the present study appears essential. The purpose of this study is to identify seed/less aquatic plants within two main regions of Juybar‟s (Larim and Esmailkola) reservoirs. The experiment followed the floristic method and all of the existing plant samples were identified. After collecting plant samples and identifying them by valid keys, they were either dried and attached to herbarium cards or maintained in the reserving solutions. The results indicated that there existed 24 families, 33 genera, and 47 species of Macroscopic Algae, Pteridophytes, and Phanerogames, i.e. "emergent, floating, and submerged plants". Poaceae, Cyperaceae, Potamogetonaceae, and Lemnaceae are important families of plants in this region. Lots of the available types have not been reported in previous studies.
    Keywords: Aquatic plants, water reservoires, Juybar, Larim, Esmailkola
  • Akbari Familem.*, Eradatmand Asli, D Page 19
    For investigating the impact of the vascular transfer system of the main rachis on the yield and yield-components of Atrak wheat, an experiment was conducted in the Educational-Research site of the IAU, Saveh Branch, during 2008-2009 farming year. The internodes of the spike, the number and the size of the central vascular bundles, and the manner of their distribution were examined in this study. The results indicated a significant relationship between the number of spikelets on the rachis and the number of the central vascular bundles on its lower part. The number of the central vascular bundles decreased toward the upper parts of the rachis. This decrease was averagely about 0.5 vessels in each internode between the first to the fourth internodes in the lower part, 1.2 between the fifth to the fourteenth internodes in the central part, and 0.7 from the fifteenth internode to the terminal spikelet in the upper part. The size of the vascular bundles across the rachis decreased according to a special model. The largest portion of the vascular bundles were observed in the central part of the rachis and then in the lower and upper parts, respectively. There was a positive correlation between the number and weight of the grains and the number and size of the vascular bundles allocated to each spikelet across the rachis, given that the spikelets with the maximum average of grain weight and number, located on the central part of the spike, had the largest number and size of the vascular bundles compared to the spikelets on the other parts of the rachis.
    Keywords: Rachis, Rachilla, Vascular bundles, Grain number, Grain weight, Wheat
  • Saebk.*, Kakoueia., Babakhanib., Hosseini Boldaji, S.A., Rahdarip., Pourshamsiank., Jafari Hajati, R Page 31
    Urtica Diocia L. from the Urticaceae family is a plant with herbal value and of a noticeable distribution in the north of Iran. The growth of different plants in various natural environments and ecosystems seems to be affected by various factors including the height (from the sea level). To investigate the effect of height on the medical compounds of Urtica Diocia L. in its natural habitat, three regions at different heights from the sea level (zero, 800 and 1800 m) were selected. The samples were randomly gathered from each region at three time-intervals and after being dried their essences were extracted with the help of a Clivenger using water-distilling method. For determining the medical compounds of the essences, the GC-MS and GC machines were used. The analysis of variance was carried out in the form of the random-full-block design. The results indicated that there was a significant difference between the percent of the effective materials obtained from the samples in the selected heights; however, such difference was not significant regarding the samples from the same height. From among the eight essences analyzed in the study, the Phytol compound had the highest percentage. It indicated that an increase in the height resulted in a decrease in the percent of the medical compounds. The lower heights could be regarded as the most appropriate height for producing effective medical materials the studied effective materials considering their humid climate and the fertile soil.
    Keywords: Urtica Diocia L., Herbals, Height, Medical Compounds
  • Farahanim.*, Maqqi Aal Aagha, M. Page 41
    Water shortage in Iran and other dry lands is considered as one of obstacles against the expansion of the green fields. In addition, the population growth and the increasing environmental pollutions intensify the essence of finding solutions for water shortage problem. Purified sewage is considered as one of the most economical and available water resources for irrigation in most of the countries which deal with this problem given that this kind of water is rich in the elements required for plants. Considering the aforementioned points, the present study was carried out in an attempt to investigate the application of Roudehen University Sewage Purification Plant and the possibility of using its effluent wastewater for the irrigation of the green fields in the campus. Accordingly, twenty-two parameter values, i.e. pH, CO3, EC, DO, BOD, COD, Ca, Mg, Cl, HCO3, Na, K, TS, TSS, PO4, P, NO2, NO3, NH3, NH4, NH3-N, and MPN were measured in the raw and purified sewage over a 3-month period, using ASTM and single-sample t-test measurement procedures. The obtained results were compared with the criteria and standards of the Organization of the Environmental Protection of Iran for using sewage in irrigation and agriculture. The results indicated that the quality of the purified sewage, except for the MPN and TSS parameters, conformed to the standards. The exclusion of the BOD and COD parameters respectively increased the suitability of Roudehen University Sewage Purification Plant‟s effluent to 71.1 and 69.9 percents. The average amounts of EC and SAR in sewage plant‟s effluent were 1730.8 and 4.41, 49.2 μs/cm respectively. In sum, the results indicated that the purified sewage can be used in small amounts for the irrigation of the plants which are resistant to salinity.
    Keywords: Effluent, Reuse, Agriculture, Purified Sewage
  • Bayath.*, Nemati, S.H., Selahvarziy., Abdollahi Saadabad, A Page 51
    Silicon is a non-essential element with several reported beneficial effects on various crops. For investigating the growth and reproductive yield of the Persian Petunia, a factorial experiment with a completely randomized design was conducted at 4 levels of Si (0, 50, 100 and 150 ppm), during two stages of growth (4-6 and 8-10 leaf) with 4 replications. The experiment was carried out under the greenhouse conditions. Silicon was applied via foliar spray once every two weeks. The application of Si increased the number of the flowers on plants up to 73%. An increase was also observed in the height of the plants under the effects of Silicon and the stage of growth. Although the application of Si foliar spray increased the fresh, dry, and biomass weights during both stages of growth, these weight parameters were generally higher in plants which received Si treatment within 4-6 leaf stage. The fresh and dry weights as well as leaf surface area increased 57, 37 and 52% and leaves‟ evapotranspiration reduced up to 53% using Si, respectively. In conclusion, it can be claimed that the application of Silicon can increase the total biomass weight by reducing plant‟s evapotranspiration and increasing leaf‟s surface area, which in effect results in an increase in the number of the flowers per plant.
    Keywords: Foliar spray, Petunia, Evapotranspiration, Silicon
  • Rabieiz., Pirdashtih.*, Rahdari, P Page 61
    In order to study the effects of biofertilizers on the growth properties and the physiological parameters of the Coriander (Coriandrum sativum L.) under salinity stress, a completely-randomized, factorial-design experiment was carried out with three replications under the greenhouse conditions at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. The factors under treatment included the salinity stress (by sodium chloride) at four levels (control, 30, 60 and 90 mM) and the pretreatment of the commercial biofertilizers, such as Nitroxin (including Azospirillium and Azotobacter) and Supernitroplus (including Aspirillium, Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens). The results indicated that the interaction effect of the biofertilizers and the salinity was significant on chlorophyll a, chlorophyll b, and a+b contents at P< 0.01. According to the results, the bacterial inoculation had a positive and significant effect on the amount of chlorophyll at all salinity levels under study except for the 60 mM level. The maximum amount of chlorophyll b and a+b contents (6.06 and 20.08 μg/ml, respectively) were obtained from the Supernitroplus treatment at 90 mM salinity level, which increased up to 57.4% and 30% in comparison to the plants under the non-inoculated treatment, respectively. In addition, the interaction effect of salinity and inoculation was significant for all of the traits studied except for the plant height and the dry weight. The highest leaf surface area belonged to the plants under Nitroxin treatment at the control salinity level (with 37.71 cm) which demonstrated a 44.9% increase compared to the plants under the non-inoculated treatment at the same level. Generally speaking, all of the above-mentioned morphological traits significantly decreased by an increase in salinity levels.
    Keywords: Biofertilizer, Cartenoids, Chlorophyll, Coriander, Salinity
  • Abshahim.*, Zareih., Ghasem, Nejhada., Aghdasi, M Page 75
    The overall increase in the consumption of the cut foliage plants in the recent years is an indication of their aesthetical and job making significance. Cycad is one of the most important cut foliage plants with several decorative uses. In order to increase the vase life of Cycad cut foliages, an experiment was carried out based on the CRD design with three replications. Four different levels of Gibberellins and benzyl adenine (each with 0, 50, 100, & 150 Ppm concentrations) treatments were applied in a mutual experimental statistical design. AgNo3 (with the fixed concentration of 40 Ppm) and sucrose (with the fixed concentration of 3%) were used in all, except for the control, treatments. The parameters analyzed in the present study included: the vase life, the external quality, the total amount of soluble solid, and the fresh and dry weights of Cycad leaf. The results indicated that Gibberellins positively increased the vase life of cut foliages, their external quality, and the total soluble solid. It also delayed the decreasing of the fresh weight. Although it was not anticipated, the application of high concentrations of benzyl adenine decreased the vase life of Cycad's cut foliages. The best treatment was the one with Gibberellins at 50 Ppm without benzyl adenine, which increased the vase life of Cycad‟s cut leaves up to 101 days; a record for cut foliage vase life in Iran. The treatment with Gibberellins at 100 Ppm without benzyl adenine also increased Cycad‟s vase life up to 90 days. The highest amounts of the total soluble solid and fresh weight were obtained during these two treatments. In addition, the external quality of leaves was better kept during preservation time and the demolition of the cut foliage was slower compared to the other treatments.
    Keywords: Cycas, Vase life, External Quality, Total Soluble Solid, Fresh Weight, Dry Weight
  • Mottaghil. *, Hosseini, Mazinani, S.M., Jabbari, H Page 91
    The agronomic types of the Iranian olives, which are distributed under a similar name, have different varieties. The molecular diversity of 46 olive tree samples of 10 cultivars (derived from two main olive cultivars, i.e. Rowghani and Gelooleh) was investigated in the initial phase of the present study using Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) analysis with 20 markers. The study was carried out at the National Research Center for Genetic Engineering and Biotechnology (NRCGEB). 53.1% of the marker were polymorphic. The obtained results were analyzed using NTSYS and SPSS software. During the second phase of the study, identical samples were omitted and the analysis was repeated using 20 RAPD markers. From among the 20 markers, 18 (79.5%) were polymorphic. Different techniques were applied for measuring the similarity matrix and cluster analysis. The best cluster was obtained from Dice similarity matrix and the UPGMA procedure. The average similarity coefficient obtained from Dice similarity materix indicated that the cultivars were not that much diverse. Analyzing the main characteristics of the olive cultivars differentiated them appropriately. The results of the cluster analysis confirmed the outcome of the morphologic analysis to a great extent. Generally speaking, conducting a molecular experiment along with the morpholic categorization appears essential. The RAPD markers were appropriately applied for the morphological analysis during the initial phase of the study. The obtained results can be further confirmed and analyzed using other markers.
    Keywords: Olive, Genetic diversity, RAPD Markers, UPGMA, Cluster analysis
  • Partokazemia.*, Delkhoshb., Mohseni, M Page 105
    To investigate the effect of different farming procedures and plant density on the quantitative and qualitative characteristics of some varieties of corn, an experiment was conducted in Qarakhyl Agricultural Research Station in Mazandaran in 1389. The study was carried out in 4 replications following the vertical, split-plot factorial and random-full-block designs. The factors analyzed in this study included: the types of the farming procedures applied at three levels (non-plow, minimal-plow, and conventional plow), three levels of density (65,000, 75,000, and 85,000 plants per hectare), and the corn variety at three levels (DC370, SC500, and SC540). The characteristics investigated in the experiment included: the height of the plant, the tassel length, the stem diameter, the grain length, the grain yield, the harvest index, 1000-grain weight, dried-root weight, and the protein. The results indicated that the farming systems significantly influenced dried-root weight, the harvest index, the grain length, and the grain protein at P< 0.05. The highest and lowest dried-root weights were obtained from the minimal plow (rotary) and conventional plow (plow and disk) systems respectively. The maximum grain yield was observed in the plant density of 65,000 per hectare (5.64t/ha) and the minimum yield was obtained from the plant density of 85,000 per hectare (4.58t/ ha). Similarly, the highest and lowest 1000-grain weights were respectively obtained from the plant densities of 65,000 and 85,000 per hectare. The interaction effect of plow and density (plow × density) on all of the characteristics was significant at the probability level of 5%. The highest and lowest grain yields under this interaction effect were respectively obtained from the minimal-plow system with 65,000 per hectare plant density (5.80 t/ha) and the non-plow system with 85,000 per hectare plant density (4.33 t/ha). The interaction effect of plow, density, and variety on all of the characteristics was significant at P< 0.05. The highest and lowest grain yields under this interactive effect were obtained from the minimal plow system with the density of 75,000 plants per hectare and Sc540 (7.54 t/ha) and the non-plow system with the density of 85,000 plants per hectare and Dc370(2.07 t/ha) respectively.
    Keywords: Conventional Plow, Minimal, Plow, Plant Density, Varieties of Corn