فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1392)

نشریه مطالعات ملی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ابوالقاسمی، عباسعلی نوروزی، محسن طالب زاده نوبریان صفحه 3
    هدف بررسی تاثیر اینترنت بر ارزش های خانواده است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و جامعه آماری 10642 نفر شامل کلیه دانشجویان دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی 90-89 است که براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 372 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه مورد نظر پاسخ دادند. نتایج ضریب همبستگی حاکی از وجود رابطه معنادار و معکوس بین متغیرهای وابستگی به اینترنت، وارد شدن به فضای صمیمیت، بحث و مناظره گروهی، ایجاد روابط احساسی در محیط تعاملی اینترنت و میزان استفاده از اینترنت، با ارزش های خانواده بود. به عبارتی هر چه میزان این متغیرها در اثر ورود دانشجویان به محیط تعاملی اینترنت بیشتر گردد از میزان ارزش های خانواده نزد آنان کاسته می شود. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای روابط احساسی و آگاهی خانواده در استفاده فرزندان از اینترنت به ترتیب بیشترین نقش را درتبیین واریانس ارزش های خانواده دارند. نتایج به دست آمده از آزمون t نیز حاکی از ارزش های خانوادگی بالاتر نزد دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر بود.
    کلیدواژگان: اینترنت، دانشجویان، ارزش های خانواده، هویت ملی، دانشگاه شهید بهشتی
  • ابراهیم صالحی عمران، میمنت عابدینی بلترک، حلیمه کنطورچی صفحه 25
    این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه مدیران دوره های تحصیلی درباره مولفه های مختلف هویت ملی از قبیل ارزش های ملی، دینی، انسانی و جامعه ای انجام گرفته است. روش پژوهش به صورت کمی و کیفی است که نمونه کمی آن تعداد 274 نفر مدیران زن و مرد دوره های مختلف تحصیلی آموزش و پرورش استان مازندران و نمونه کیفی شامل مصاحبه عمیق با 5 نفر از روسای آموزش و پرورش استان بوده است. روش گردآوری اطلاعات این پژوهش به صورت میدانی است که در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. یافته های پژوهش کمی بیانگر آن است که مولفه ارزش های ملی و دینی تحقق پیدا کرده است ولی ارزش های انسانی و جامعه ای از ابعاد هویت ملی تحقق نیافته است. یافته های حاصل از مصاحبه با مدیران بیانگرآن است که دوره ابتدایی به علت زیرساخت بودن از بهترین دوره ها برای آموزش هویت ملی است. هم چنین مهم ترین نقطه ضعف نظام آموزشی کشور درآموزش هویت ملی جامع وگسترده نبودن این نوع آموزش ها است. علاوه براین لازم است آموزش هایی هم به صورت رسمی و هم غیررسمی جهت آموزش این مفهوم در دوره های مختلف تحصیلی با توجه به شرایط و خصوصیات سنی و رشدی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، هویت ملی، دوره های تحصیلی، مدیران، ارزش
  • محمدعلی شمس، سعیده شمسایی صفحه 51
    بخشی از هویت ملی ایرانیان از طریق تعامل میان سیاست های زبانی دولت و نگرش آحاد جامعه به زبان های خارجی شکل می گیرد. جایگاه اجتماعی معلمان زبان انگلیسی به آنان این امکان را می دهد که نتایج هویت شناختی این تعامل را از نزدیک مشاهده کنند. هدف این پژوهش بررسی نگرش معلمان زبان انگلیسی به میزان موفقیت برنامه ها و سیاست های زبان خارجی در 15 سال اخیر در ایران است. پایه های نظری این مطالعه تحت تاثیر چارچوب های نظری پیشنهادشده در حوزه سیاست گذاری زبانی، نظریه سازه گرایی اجتماعی در حوزه برنامه ریزی زبانی، و نظریه های مربوط به تعامل هویت ملی و آموزش زبان انگلیسی شکل گرفته است. نظرات 120 معلم زبان انگلیسی با تجربه در مورد سیاست های زبانی در پنج مرحله صورت بندی، رمزگا ن گذاری، تشریح، پیاده سازی و ترویج از طریق توزیع پرسشنامه جمع آوری شده و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون خی دو بعدی صورت گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیاست های اعمال شده و برنامه های تدوین شده در مراحل رمزگان گذاری و تشریح زبان انگلیسی در ایران در 15 سال اخیر به شکل معنی داری پیشرفت کرده است درحالی که فعالیت های انجام شده در حوزه های صورت بندی قوانین و سیاست های کلی، پیاده سازی برنامه ها و ترویج زبان در لایه های مختلف اجتماع موفقیت چندانی نداشته است. در پایان، چالش های هویتی مرتبط به آموزش زبان انگلیسی و برخی از راه حل های مقابله با آنها مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری و برنامه ریزی زبانی در ایران، هویت ملی، معلمان زبان انگلیسی، سازه انگاری اجتماعی
  • سارا شهیدی، پروین احمدی، پروین صمدی صفحه 77
    در سال های اخیر تحولات عمده ای در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جهان و خصوصا در کشور ما ایجاد شده است. در این راستا آگاهی از فرهنگ عمومی رایج و عوامل موثر بر آن بین مردم و سیاستگذاران و برنامه ریزان درسی که متولی انتقال این مفاهیم فرهنگی به کتب درسی می باشند. اهمیت ویژه ای دارد. مولفه های فرهنگ عمومی عبارتند از مولفه های اجتماعی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و مذهبی که هر کدام به گویه هایی دسته بندی شده اند. این پژوهش از نوع توصیفی و در گروه پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. ابزار مورد استفاده در این تحقیق تحلیل محتوا می باشد. با استفاده از این روش به تحلیل کتاب های درسی فارسی (بخوانیم و بنویسیم) دوره ابتدایی تحصیلی هم چنین اهداف کلی جمهوری اسلامی ایران، اهداف دوره ابتدایی تحصیلی و اهداف درس فارسی «بخوانیم و بنویسیم» پرداخته شد. نتایج تحلیل محتوا نشان داد که اولویت بندی مولفه های فرهنگ عمومی در کتب فارسی بخوانیم و بنویسیم در 5 پایه ابتدایی نزدیک به هم می باشد. این در حالی است که در محتوای کتب فارسی «بخوانیم و بنویسیم» دوره ابتدایی تحصیلی از میان مولفه های فرهنگ عمومی بیشترین تاکید بر مولفه های اجتماعی فرهنگی با 95/55 درصد و بعد از آن بیشترین توجه به مولفه های مذهبی با 61/20 درصد و بعد از آن مولفه های اقتصادی با 11/12درصد و در آخر مولفه های سیاسی با 32/11درصد می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عمومی، کتب فارسی (بخوانیم و بنویسیم)، دوره ابتدایی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و مذهبی
  • یحیی معروفی، صادق پناهی توانا صفحه 107
    این مقاله «میزان تاکید کتاب های درسی ادبیات فارسی بر مولفه های هویت ملی از دیدگاه دبیران درس ادبیات دوره متوسطه» بررسی می کند. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را همه دبیران ادبیات فارسی دوره متوسطه شهر همدان در سال تحصیلی90-1389 و کتاب های درسی ادبیات دوره متوسطه، تشکیل می دهد. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 109 نفر انتخاب و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته سنجش مولفه های هویت ملی از دیدگاه دبیران استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده با کمک شاخص های آمار توصیفی مانند فراوانی، میانگین، درصد و نمودار و آزمون استنباطی t تک گروهی و t در گروه های مستقل تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه دبیران، میزان تاکید بر مولفه های هویت ملی در کتاب های ادبیات دوره متوسطه 68/1 از حداکثر 5 و در حد کم ارزیابی شده است. بیشترین میزان تاکید به ترتیب بر مولفه های مذهبی، میراث فرهنگی و ملی سیاسی و کمترین تاکید بر مولفه های خرده فرهنگ ها و جغرافیایی صورت گرفته است. نتایج آزمون t تک گروهی نیز نشان داد تفاوت بین میانگین تمامی مولفه های مورد بررسی با میانگین نظری جامعه در سطح (01/0= α) معنی داری می باشد. فراتر از آن، تفاوت مشاهده شده بین دیدگاه دبیران زن و مرد در خصوص میزان تاکید کتاب های ادبیات بر هویت ملی معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، کتاب های درسی ادبیات فارسی
  • آرمان حیدری، سیدحمدالله اکوانی، محمدباقر کشفی صفحه 123
    رسانه ها از مهم ترین منابع هویت بخشی عصر جدید هستند. اما، در مورد پیامدهای هویتی آنها، دیدگاهی سوژه را مقابل گفتمان هویتی رسانه ها منفعل می داند و دیدگاهی دیگر، برای سوژه ها نقش فعال تری قائل بوده و به مقاومت هویتی معتقد است. متناسب با تکثر و تنوع رسانه ای در سطح جهانی و قدرت گزینش گری سوژه ها، محققان براساس دیدگاه دوم، با روش پیمایشی، تاثیر رسانه های جمعی بر هویت جمعی دانش آموزان متوسطه شهر یاسوج را بررسی کردند. جامعه آماری تحقیق، دانش آموزان دبیرستان های شهر یاسوج در سال تحصیلی 1389-90 بوده اند. از کل جامعه آماری تحقیق، نمونه ای 388 نفری براساس فرمول کوکران و در سطح 95% اطمینان با خطای نمونه گیری 05/0، انتخاب شدند. براساس یافته های تحقیق، تلویزیون های ملی و استانی در راس رسانه های مورد استفاده پاسخگویان؛ و هویت های محلی، ملی و جهانی، به ترتیب، برجسته ترین هویت جمعی آنان بودند. نه همه رسانه ها تاثیر یکسانی بر یک نوع هویت جمعی داشته اند، نه رسانه ای واحد، تاثیر یکسانی بر انواع هویت های جمعی داشته است و افزایش هویت محلی دانش آموزان در راستای تقویت هویت ملی و تضعیف هویت فراملی آنان بوده است.
    کلیدواژگان: رسانه ها، هویت های فرهنگی، هویت سوژه، دانش آموزان متوسطه، یاسوج
  • حسین مسعودنیا، عاطفه فروغی، زهرا صادقی نقدعلی، محمودرضا رهبرقاضی صفحه 149
    وقوع انقلاب صنعتی سوم معروف به انقلاب دیجیتالی در عرصه ارتباطات سبب وقوع تحولی گردید که به جهانی شدن معروف است. جهانی شدن به معنای نزدیکی دولت ها و ملت ها به یکدیگر در عرصه های مختلف پیامدهای سیاسی متفاوتی داشته است که یکی از مناقشه آمیزترین آنها در حوزه فرهنگ می باشد. چرا که برخی اندیشمندان جهانی شدن را مساوی با سلطه فرهنگ غرب دانسته اند و در مقابل برخی دیگر آن را فرصتی برای گروه های صاحب خرده فرهنگ در جوامع چند فرهنگی برای معرفی فرهنگ خود در عرصه جهانی از طریق اینترنت و تکنولوژی های نوین ارتباطی تلقی کرده اند. رویکرد خوش بینانه نسبت به تاثیر جهانی شدن برای گروه های صاحب خرده فرهنگ سبب طرح این سوال گردیده است که آیا چنین تاثیری اجماع ملی را در جوامع چند فرهنگی با چالش مواجه نمی کند؟ چرا که اجماع ملی به معنای توافق اعضای یک جامعه در خصوص باورها، ارزش ها و هنجارهای مشترک می باشد. جامعه ایران نیز به دلیل زندگی گروه های صاحب افتراق از نظر زبانی، مذهبی و فرهنگی از چنین آسیبی با توجه به رشد طبقه متوسط جدید، به ویژه دانشجویان، و افزایش استفاده از اینترنت از سوی آنها از چنین مصونیتی در امان نیست. هدف از نگرش این مقاله تبیین رابطه میان استفاده از اینترنت و تاثیر آن بر اجماع ملی در ایران می باشد. این مطالعه از نوع تحقیق پیمایشی است و داده های آن با استفاده از تکنیک پرسشنامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال 1391 می باشند که تعداد 184 نفر به عنوان نمونه تحقیق تعیین و با استفاده از روش سهمیه ای تصادفی انتخاب و بررسی شده اند. یافته های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos و فعالیت های آماری مربوط مورد تحلیل قرار گرفته اند. با تقسیم میزان مصرف اینترنت به دو سطح میزان و نوع استفاده از آن و اجماع ملی به سه بعد اجماع فرهنگی، اجماع حقوقی و اجماع سیاسی یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری میان آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اینترنت، اجماع ملی، ایران، دانشگاه اصفهان
  • حسین نوروزی صفحه 173
    امروزه کارکرد رسانه های جمعی مثل تلویزیون و تاثیر آن بر هویت و همبستگی ملی محل بحث است. شبکه اشراق از حدود یک دهه قبل در استان زنجان تاسیس و فعال شده است. این مقاله درصدد پاسخگویی به این سوال اصلی است که: شبکه اشراق در جهت تقویت هویت و همبستگی ملی چه عملکرد و برنامه هایی داشته است؟ در این پژوهش با در پیش گرفتن روش پیمایشی و گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه، چند متغیر مهم از عناصر تشکیل دهنده هویت ملی یعنی مذهب، زبان، ادبیات، سنت ها، هنر و میراث فرهنگی انتخاب شدند. حجم نمونه پژوهش بر پایه فرمول کوکران انتخاب شد. به منظور بررسی روایی سوالات پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد و نتیجه آن 85/0 بود و داده ها قابلیت اعتماد بالایی داشتند. با در نظر گرفتن اهمیت متغیرهای موجود در جهت تقویت هویت و همبستگی ملی می توان ملاحظه کرد که این شبکه به طور معنادار عملکرد قابل قبولی داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، جهانی شدن، هویت ملی، شبکه اشراق و همبستگی ملی
|
  • Mahmoud Abolghsemi, Abbasali Norouzi, Mohsen Talebzadehnobarian Page 3
    The aim of the present research is the study of the impact of internet on family values. The research method is descriptive (survey) and statistical population (10642) included all undergraduate and graduate students at Shahid Beheshti University in the academic year 1389-90. A sample of 372 students was selected through stratified random sampling to participate in the study. The results of correlation-coefficient indicated a converse significant relationship between variables of dependence to internet، intimacy climate، discussion and group debate، affectionate relationships in interactive internet environment and the rate of using internet with family values. In other words، the rate of these variable increases because of the entrance of students into interactive internet environment، and therefore the family values decreases. The result of multi-variable regression indicated that the variables of affectionate relationships and awareness of the family of the use of internet by their children respectively have the most important roles in explaining the variance of family values. The results which were obtained from the t-test also indicated that female students have higher family values compared to male students.
    Keywords: Internet, Students, Family Values, National Identity, Shahid Beheshti University
  • Ebrahim Salehi Omran, Meimanat Abedini Baltork, Halimeh Kantorchi Page 25
    This study examined attitudes of academic administrators about various components such as national identity، national values، religious values، human values and community values. The research methods are qualitative and quantitative، and the sample is 274 male and female managers from different level of study in Mazandaran province. The study also included qualitative interviews with five heads of provincial education. The method of data collection is field study that conducted with questionnaires in quantitative section and semi-structured interviews in qualitative section. Research findings indicate that some components of national and religious values are realized but human values and society dimensions of national identity are not realized. Findings from interviews with executives indicate that the primary period due to its infrastructure is the best course for the training of national identity. Also، the main disadvantage of the educational system is the absence of comprehensive and widespread national identity training. Therefore it is necessary to perform both formal and non-formal education for training national identity in different education periods according to the age and developmental features.
    Keywords: Education, National Identity, Level of Study, School Managers
  • Mohammad Ali Shams, Saeedeh Shamsaee Page 51
    Iranian’s national identity is partially developed through interaction between government’s language policy and the citizens’ attitude toward foreign languages. The social position assumed for English teachers provides them with the opportunity to observe the results of this interaction in terms of the students’ identity. The present study aims to investigate teachers’ evaluation of foreign language plans and policies during the past 15 years in Iran. Theoretical foundations of this research are adopted from theories developed within the discipline of language policy and planning، social constructionism، and theories of interaction between national identity and foreign language teaching. 120 experienced English teachers filled a validated 20-item questionnaire، and the collected data was analyzed using two-dimensional chi square test. The results of the study show that while there has been a significant progress in codification and elaboration stages، no significant and positive changes were observed in formulation، implementation، and cultivation stages. The identity challenges associated with English language teaching are discussed، and a number of solutions to deal with the problem are proposed.
    Keywords: Language planning, policy, National identity, English teachers, Social constructionism
  • Sara Shahidi, Parvin Ahmadi, Parvin Samadi Page 77
    Main changes have taken place in cultural، social، political، and economical fields throughout the word، especially in our country in recent years. In this regard، realizing the public culture and its effective elements among people as well as the politicians and material developers who are responsible for transferring the cultural concepts into textbooks is efficient. The components of public culture include: social-cultural، religious، financial، and political which either of them is divided into different sub-category. This inquiry is a descriptive research & is placed in the group of applied inquire. The method used in this reserch is descriptive & content analysis tools. Using this method، the content of farsi “let’s read and write” text of elementary school were analysed & also the general goals of Islamic republic of iran، the goals of elementary school & the goals of farsi “let’s read and write” text were reviewed. The results of content analysis showed that prioritizing of the components of public culture is close to each other in the farsi “let’s read and write” books of the first five grades in elementary level while in the content of farsi “let’s read and write” books in elementary level، the most focus is on the component of social-cultural with 55/95% and then the focus is averted to the component of religious with 20/61% and after that the focus is on financial one with 12/11% and finally on political with 11/32%.
    Keywords: Public culture, Farsi “let's read, write” text, elementary schools, social, cultural, religious, financial, political
  • Yahya Maroofi, Sadegh Panahi Tavana Page 107
    The main aim of this study was to investigate the amount of emphasis on components of national identities in Persian literature textbooks in the High school. Research method was survy research. Research have two statistical population contain whole part of high school Persian literature text books and all literature theachers in the Hamadan city in 2012 (N=154). The statistical sample number for text book is equal with population and for literature theachers was 109 that selected with random simpling approatch. The instruments used to gather data consist of a researcher made of national identities component. Data were analyzed using the descriptive statistical indices and inferential statistics such as t tests. The most important findings are: In total Persian literature text books have low emphasis on natoinal identities (1. 68 of 5). Persian literature text books have highest emphasis on religious، cultural and natio-political components and the lowest empasis on sub-cultural and geographical ones; in a descending order. The results indicated that there are significant diferences between average of whole part of national identity components with theoretical average and this mean is that have low emphsis on this component in high school Persian literature textbooks.
    Keywords: Identity, National Identity, Persian literature Textbooks
  • Arman Heidari, Seyyed Hamdallah Akvani, Mohammadbagher Kashfi Page 123
    Media is one of the most important sources of identity-building in the modern era. But there are two viewpoints about its impact on the identity of subjects. One of them regards the subject as a passive entity towards media identity discourse. The other considers a more active role for subjects and believes in identity resistance. Given media diversity and multiplicity at the world scale and the subject''s choosing power، on the basis of the second viewpoint، the researchers have examined mass media''s impact on the collective identity among high school students in Yasouj. According to the findings of this research، national and provincial televisions are at the top of the media used by respondents، and ethnic، national and global identities are placed at their collective identity prominence respectively. Meanwhile neither all media have similar impacts on a kind of collective identity and nor a single media has similar impact on various kinds of collective identity. Also findings indicate that the students'' ethnic identity has been paralleled with reinforcing national identity and weakening their global identity.
    Keywords: Mass Media, Cultural Identities, High School Students, Yasouj
  • Hussein Masoudnia, Atefeh Foroughi, Zahra Sadeghi Naghdali, Mahmoudreza Rahbar Ghazi Page 149
    The occurrence of the third industrial revolution known as the digital revolution in the area of communications has led to a change which is known as globalization. Globalization، meaning the closeness of countries and nations to each other in various areas has had different political outcomes that one of the most challenging is in the culture. Some thinkers equate globalization with the domination of western culture. In contrast، some others view it as an opportunity for groups with subcultures in multi-cultural societies to introduce their own cultures in a global environment through the Internet and other communication technologies. The optimistic approach toward globalization for groups with subcultures has given rise to question of whether such an effect challenges national consensus in multi-cultural societies. Because، national consensus means to the agreement of members of a society on shared beliefs، norms and values. Due to the growth of the middle class especially students، and their increased use of the Internet، the Iranian society is not immune from such a peril، either. This study attempts to explain the relationship between the use of the internet and its impacts on national consensus in Iran. This study is a survey research which uses questionnaires for data collection. The statistical population comprises all the students studying at the University of Isfahan in 2012 among whom 184 students were selected by quota random sampling. The research findings and the related statistical activities were performed by using SPSS and Amos programs. By dividing the amount of using Internet into two levels of amount and type of use and dividing national consensus into three aspects of cultural، legal، and political consensus، the research findings reveal that there is a significant correlation between these factors.
    Keywords: Globalization, Internet, National Consensus, Iran, the University of Isfahan
  • Hossein Noroozi Page 173
    Nowadays، functions of mass media such as television and its impacts on national identity and solidanty in societies are very controversial. ESHRAGH TV channel has established and initiated its programs in Zanjan since last decade. This article tries to reply to this question that what were the performances of ESHRAGH channel to promote national identity and solidarity? The population sample of survey selected according to Cochran formula is 230 and was collected by questionnaire technique; applying key national identity variables including religious، linguistic، literature، costumes and so on in Zanjan province. Validity and reliability of checklist were determined by Cronbach`s alpha which the result was 0/85، that is reliable. Interestingly، considering importance of above viable in promoting national identity and coherence، ESHRAGH channel has had a proper performance.
    Keywords: Mass Media, Globalization, National Identity, ESHRAGH Channel, National Coherence