فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 13 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 7
  • احمد صادقی، محمد خمرنیا صفحه 13
    حفظ حریم افراد و رعایت حقوق آنان، مفهومی مهم و نیازی اساسی در زندگی انسان شناخته شده است. برای حفظ حریم اطلاعاتی بیمار و پیشگیری از افشای اطلاعات، مدیران و مسوولان بیمارستان ها بایستی راهکارهای جدیدی را به کار برده تا حریم بیماران کمتر به خطر افتد.
    مدیریت بهداشت و درمان موجب تامین و حفظ سلامت انسان ها، رعایت حقوق و حریم بیمار و پاسخگوی یک نیاز اساسی و مستمر انسان ها می باشد. همچنین از مسائل بسیار مهمی است که که برکت و ثمربخشی حقیقی آن وابسته به آمیختگی آن خدمات با موازین اخلاقی و فضائل انسانی می باشد. این آمیختگی موجب رضای پروردگار و تامین نیاز مردم به صورتی مناسب و در جهت کمال انسان می باشد؛ بدین لحاظ پرداختن به بحث کاربرد اخلاق حرفه ای در بخش بهداشت و درمان علی الخصوص در سیستم مدیریتی آن و در جهت رعایت حقوق بیمار، بی گمان اقدامی ضروری و شایسته است. حقیقت این است که ویژگی های اخلاقی باید در رفتار آدمی به ظهور برسند تا موجب افزایش ارزش های اخلاقی شوند. در این مسیر، روح خدمت گذاری و خداجویی جایگزین خودبینی ها و خودخواهی های برخاسته از نفس و خودمحوری می گردد.
    این مقاله بر اساس مروری بر متون علمی مرتبط، نظری اجمالی بر مفهوم اخلاق و حفظ حریم و خلوت بیمار داشته و نقش مدیریت بهداشت و درمان در بیمارستان ها بر این مقوله را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مدیریت سلامت، حقوق بیمار
  • رضا شیاری، محمود عباسی، نیکو حاتمی، نگار ابراهیم زاده، علی اسماعیل زاده صفحات 27-37
    در بسیاری از کشورها در خصوص کودکان بیمار بستری در بخش مراقبت ویژه در موارد بحرانی، قوانین یا دیدگاه هایی وجود دارد که مشخص می نماید چه کسی تصمیم گیرنده نهایی است. در تمامی این دیدگاه ها، استقلال بیمار رعایت می شود. همچنین به بیمار فرصت بیان خواسته هایش را می دهند. این مسوولیت اخلاقی پزشک است که اطمینان حاصل کند که بیمار یا وکیل وی، فرصت بیان خواسته هایش را داشته است. همچنین ضروری است که خطرات انجام درمان شجاعانه فوق انتظار بشری (Heroic) و عمیات احیا و همچنین شانس به دست آوردن یک نتیجه خوب، به صورت کامل، صادقانه و بدون تعصب برای بیمار توضیح داده شود. هرچند قانون اتونومی بیمار، تصمیم گیری نهایی را در دستان والدین قرار می دهد، ولی بهتر است که بررسی اطلاعات عرضه شده جهت تصمیم گیری در مورد کودک، پس از ارزیابی ظرفیت کودک و شدت بیماری، بر عهده والدین قرار داده شود.
    کلیدواژگان: مراقبت ویژه، استقلال بیمار، اطفال
  • نجمه آجودانیان، وحیده سروشان، آزاد رحمانی، بهرام قادری صفحات 39-59
    پرستاران بخش های مراقبت ویژه به دلیل محیط خاص کاری خود همواره در معرض تنش اخلاقی قرار دارند. تاکنون کمتر میزان تنش اخلاقی پرستاران ایرانی شاغل در بخش های مراقبت ویژه مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی فضای اخلاقی حاکم بر محیط های بیمارستانی از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های تبریز و مراغه است.
    این مطالعه توصیفی در سال 1388 در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در شهرهای تبریز و مراغه انجام گرفت. جامعه این مطالعه کلیه پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بالغین بیمارستان های مذکور بودند که با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار فضای اخلاقی بیمارستان (The hospital ethical climate survey): این پرسشنامه در سال 1991 میلادی توسط والتز، استیکلند و لنز ابداع شده است و حاوی 45 گزینه در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای است که گزینه های آن از «همیشه کاملا درست است» تا «همیشه کاملا درست نیست» متفاوت است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    در این مطالعه120پرستار شرکت نمودند. اکثر پرستاران مورد بررسی زن، متاهل، دارای مدرک کارشناسی بوده و دارای پست پرستار بودند. همچنین، میانگین سن پرستاران 57/4±91/32 سال بود. سابقه کل کار بالینی پرستاری در این پرستاران 02/4±93/7 سال بوده و سابقه کار بالینی این پرستاران در بخش مراقبت های ویژه 32/3±34/5 سال بود. مشخص شد که از دید 118 پرستار (3/98 درصد) این محیط ها در سطح مناسب و از دید 2 پرستار (7/1 درصد) در حد خوب بوده است.
    نتایج نشان دهنده کیفیت متوسط فضای اخلاقی حاکم بر محیط های مورد بررسی بوده است، هرچند جهت بهبود وضعیت باید اقدامات بیشتری از طرف مدیران پرستاری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فضای اخلاقی، بخش های مراقبت ویژه، پرستاران
  • زینب واعظ مهدوی، محمدرضا واعظ مهدوی صفحات 61-78
    در یک طبقه بندی کلی می توان گفت انسان ها دارای نیازهای مادی یا «نیازهای اولیه» و نیازهای معنوی و یا «نیازهای ثانویه» می باشند، اما آنچه که باید همواره مد نظر قرار گیرد، عدم استقلال و به واقع وابستگی متقابل این دو سطح نیاز به یکدیگر می باشد. بدین معنی که در بسیاری از انسان ها اگر نیازهای اساسی برآورده نشده باشند، نیل به خواسته ها و نیازهای سطوح بالاتر که به نوعی موجب خودشکوفایی و پرورش روحی، روانی و اجتماعی انسان ها می شود بسیار سخت خواهد بود. نابرابری های اجتماعی از آنجا که دسترسی گروه های وسیعی از شهروندان را به نیازهای اولیه محدود می سازد، همواره عامل مهمی در عدم دستیابی انسان ها به حقوق پایه انسانی و اجتماعی خود بوده است. مطالعات نشان داده اند که شرایط زیست در دوران نخست کودکی نقش چشمگیری در شکل گیری شخصیت آینده انسان ها دارد و میزان انطباق اجتماعی، توان بهره برداری از استعدادهای ذاتی، پیشرفت علمی و موفقیت انسانی را تعیین می کند. در این مقاله نقش و اثر نابرابری های اجتماعی در حوزه سلامت بر دستیابی بیماران به حقوق اولیه خود در برخورداری از خدمات سلامت ضروری و مورد نیاز، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، نابرابری های اجتماعی، عدالت در سلامت، دوران نخست کودکی
  • سیمین حجت الاسلامی، زهرا قدسی صفحات 79-87
    دفاع از حقوق انسان به منظور حفظ حرمت او است و محافظت در مواقع بیماری به ویژه در فوریت ها بدون هرگونه تبعیضی حق هر مددجویی است. محترم شمردن حقوق بیماران ضروری است که گاهی به دلیل ناآگاهی و بی توجهی از سوی کادر درمانی، نادیده گرفته می شود. در این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی تعداد 270 نفر از دانشجویان رشته های پزشکی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سوالات نیازهای آموزشی در مورد منشور حقوق بیمار بود. متوسط مقدار امتیازها 5/1±7 بود. نیاز آموزشی در حد بالا 31%، حد متوسط 53% و حد پایین فقط 16% بود. ارتباط آماری معنی داری بین نیازهای آموزشی با هیچ یک از متغیرها وجود نداشت. بر اساس یافته های پژوهش حاضر میزان آگاهی اکثر پرسنل بهداشتی از منشور حقوق بیمار کم می باشد، لذا جهت ارتقای آگاهی باید برنامه ریزی آموزشی صورت پذیرد. تدوین منشور حقوق بیمار زمانی کامل اجرا می شود که فرهنگ سازی مناسب، توجه همه جانبه به حقوق ذی نفعان، شناسایی موانع، راهکارهای اجرایی شدن منشور و لحاظ نمودن رعایت حقوق بیماران به عنوان شاخص ارزشیابی توجه شود.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، دانشجویان، رشته پزشکی، منشور حقوق بیمار
  • سید ضیاءالدین تابعی، لیلا افشار * صفحات 89-105

    در آموزش پزشکی لزوم ادغام آموزش و ارائه خدمات درمانی به بیماران در مراکز درمانی امری پذیرفته شده است. دانشجویان گروه پزشکی و دستیاران ناگزیرند که به منظور ارتقای سطح مهارت های علمی و عملی خود بخش عمده ای از زمان آموزش خود را بر بالین بیماران بگذرانند و در فرایند درمان بیمار دخالت داشته باشند و این امر ممکن است مستقیما ضامن منافع بیمار نباشد. گرچه آموزش پزشکان و گروه های مرتبط از منظر اجتماعی موضوعی ضروری است، اما درست در همینجاست که چالشی اخلاقی زمینه بروز می باید و آن این است که آیا بیمار نیز از چنین امری سود خواهد برد یا گاه شرکت دانشجویان گروه پزشکی در سیر مراقبت از فرد منجر به آسیب او نیز می گردد؟
    گروه های حرفه ای دخیل در آموزش پزشکی و سیاست گزاران سلامت بر این نکته تاکید می ورزند که مراجعه بیمار به بیمارستان آموزشی یا مراکز ارائه خدمات درمانی دانشگاهی نشانه داوطلبانه بودن اقدام او برای شرکت در این فرایند است، اما اگر تمهیدات لازم برای بررسی میزان شناخت و آگاهی بیماران از چنین فرایندی اندیشیده نشده باشد، نتیجه ساده و اولیه آن عدم درک درست بیماران از میزان اطلاعات، مهارت، تجربه و صلاحیت افراد دخیل در درمانشان خواهد بود. از سوی دیگر در سیستم سلامت و ارائه خدمات نیز استانداردها و دستورالعمل هایی برای نحوه برخورد با بیمار آموزشی و حد مجاز برای چنین آموزشی به وضوح تدوین نشده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش پزشکی، آموزش بالینی، حقوق بیمار
  • لیلا صاحبی، مجید خلیلی، صبا شهبازیور خیابانی صفحات 107-123
    بیماران به عنوان یکی از آسیب پذیرترین گروه ها در حیطه های مختلف جسمی روانی و اجتماعی، در معرض خطرات جدی قرار دارند، لذا حفظ سلامتی همه جانبه آنان به عنوان بخش بسیار مهمی از مبحث حقوقی ایشان به موضوع بسیار حساسی مبدل گشته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی دیدگاه بیماران از وضعیت رعایت حقوق بیمارستانی آن ها بود.
    یک مطالعه مقطعی تحلیلی بین 400 نفر از بیماران مراکز آموزشی و درمانی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به عمل آمده و پس از خوشه بندی تخصص های مختلف بیمارستانی، به طور تصادفی حداقل یک خوشه از هر گروه انتخاب و در نهایت 7 بیمارستان انتخاب گردید و از آزمون های t تک نمونه ای، ANOVA و رگرسیون خطی درSPSS-19 جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    در مطالعه حاضر 2/53 درصد (213 نفر) از بیماران مرد و 8/46 درصد (187 نفر) زن بوده و متوسط سن آن ها 8/49 سال بود. میانگین نمرات مربوط به سوالات مراقبت های درمانی (نمره ایده آل 17) 9/10، مراقبت از رژیم غذایی (نمره ایده آل 6) 17/1، بهداشت محیط (نمره ایده آل 24) 9/18 و حفظ حریم شخصی و بهداشت روان (نمره ایده آل 17) 6/10 بود. به اعتقاد بیماران، حقوق آن ها در زمینه مراقبت های درمانی، محیطی و بهداشت روان (به استثنای مراقبت از رژیم غذایی) تا حد قابل قبولی رعایت شده بود. میانگین نمرات شاخص های موصوف، در بخش ها و بیمارستان های مختلف نیز به طور معنی داری متفاوت از هم بود.
    رسیدگی به مراقبت از رژیم غذایی در بیماران بستری دارای اهمیت ویژه بوده و ضروری به نظر می رسد. بالا بودن رضایت بیماران از رعایت حقوقی شان می تواند نشان دهنده بی اطلاعی از حقوق بیمار باشد و نارضایتی بیشتر در بیماران با تحصیلات بالا این مطلب را تایید مینماید. ارائه منشور حقوقی بیماران به هنگام پذیرش و توضیح مفاد آن در روز اول پذیرش، ضمن تاثیر مثبت روی سلامت بیماران می تواند از مشاجره های های بیجا نیز پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، مراکز آموزشی، درمانی، بیماران بستری
  • سعید مهام، فیض الله اکبری حقیقی، علیرضا باقری، ابوالقاسم پوررضا، احمدرضا شمشیری صفحات 125-143
    این مقاله به بررسی نظر بیماران و همراهان آن ها پیرامون موضوعاتی از قبیل بیان خبر ناگوار بیماری، ارزیابی روش اعلام خبر و میزان اطلاعات ارائه شده در مورد بیماری، مراحل تشخیصی و گزینه های درمان پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که 7/48 درصد از همراهان بیمارستان کودکان مفید و 56% از بیماران انستیتو کانسر میزان اطلاعات ارائه شده در مورد بیماری را کافی دانستند. میزان رضایتمندی بیماران و همراهان بیمار از روش اعلام خبر ناگوار بیماری در انستیتو کانسر 74% و در بیمارستان کودکان مفید 6% بود. 96% از بیماران انستیتو کانسر و 3/80 درصد از همراهان بیماران سرطانی بیمارستان کودکان مفید، آگاهی بخشی به بیماران در مورد نوع بیماری را اخلاقی می دانستند.
    کلیدواژگان: انتقال خبر ناگوار، بیمار مبتلا به سرطان، ارتباط با بیمار، اخلاق پزشکی، خودآیینی (استقلال فردی)
  • آرمیندخت شاه ثنایی، احمدرضا زمانی، شیما کیوان، سیمین همتی، فریبرز مکاریان صفحات 145-165
    در مقوله ارتباط پزشک و بیمار حقیقت گویی به بیمار از مباحث مهم به شمار می رود. از آنجایی که بیان یا کتمان حقیقت علاوه بر مسائل اخلاقی از نظر قانونی نیز ایجاد مشکل می کند، شیوه برخورد صحیح با این موضوع به خصوص در بیماری هایی مانند سرطان دارای اهمیت است. به نظر می رسد میزان و نحوه حقیقت گویی به بیمار سرطانی تابع شرایط متنوعی رسد مرحله سرطان، شرایط فرهنگی هر جامعه، شرایط اقتصادی بیمار، هوش، تحصیلات بر نظر بیماران و فاکتورهایی از جمله نوع تخصص، مدت طبابت، مرحله بیماری بر نظر پزشکان موثر می باشد. هدف از این مطالعه بررسی نگرش پزشکان و بیماران در مورد حقیقت گویی به بیمار سرطانی است.
    این مطالعه از نوع توصیفی می باشد که در بیمارستان سیدالشهداء شهر اصفهان انجام شده است. 50 پزشک و 150 بیمار وارد مطالعه شدند که روش نمونه گیری پزشکان سهمی و آسان و برای بیماران آسان و متوالی در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه شامل 22 سوال برای هر دو گروه پزشکان و بیماران جهت بررسی نگرش آنان انتخاب بود. اطلاعات جمع آوری شده به وسیله نرم افزار 16 SPSS آنالیز شد.
    کلیدواژگان: حقیقت گویی، سرطان در مرحله اولیه، سرطان در مرحله پیشرفته، نگرش پزشکان، بیماران
  • مهدی گلستانی بخت، خدیجه ربیعی، مهران مجتهدزاده صفحات 167-179
    بر اساس قانون جامع حمایت از حقوق معلولان که در سال 1383 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید باید اماکن عمومی و خصوصی برای افرادکم توان همانند نابینایان و کسانی که از صندلی چرخدار استفاده می کنند، بر اساس استانداردهای کشوری و بین المللی باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت آسانسورهای این اماکن برای استفاده این افراد دراستان مازندران طراحی شد.
    پژوهش از نوع مطالعه توصیفی مقطعی و در تابستان سال 1389 انجام شد. با مشاوره و بر اساس منابع، چک لیستی شامل وجود در کشویی برقی آسانسور، مساحت مناسب داخل آسانسور برای افراد استفاده کننده از ویلچر، جایگاه و ارتفاع مناسب کلیدهای داخل و خارج آسانسور برای افراد استفاده کننده از ویلچر، کلیدهای داخل و خارج مخصوص نابینایان و کم بینایان برای این افراد تهیه شد. پایایی چک لیست با روش آزمون مجدد بررسی شد (77/0=r). ساختمان های با مصرف عمومی در 4 گروه آموزشی، درمانی، خدماتی، اقامتی تفریحی به شکل تصادفی و برای مواردی که تعداد محدودی وجود داشت به روش سرشماری انتخاب شد. یافته ها با استانداردهای کشوری و بین المللی مقایسه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده گردید.
    کلیدواژگان: حقوق بیماران، افراد کم توان، آسانسور، صندلی چرخدار، نابینایان، مناسب سازی، نقش قضایی و نظارتی و اجرایی دولت، استان مازندران
|
  • Ahmad Sadeghi, Mohammad Khamarnia Page 13
    Privacy of individuals and their rights is the most fundamental concept in human life. Managers and hospital administrators should apply new approaches to protect patient privacy and prevent of patient information disclosure.Management of health provides human health and maintenance of it, moreover it is responding to a consistent need of human rights and privacy of patient. It is an important issue which is dependent on professional ethics. This structure leads to God satisfaction and appropriate provision of human needs. Therefore, attention to professional ethic apply in health system especially in managerial sector is necessary and suitable. Indeed, moral features should be in human behavior to enhance moral values. In this path, serve spiritual replacing to the vanity and selfishness. This article overview the concept of ethics and patient privacy and solitude on the base of a review of relevant literature and survey the role of management in hospitals and health care.
    Keywords: Professional ethics, Health management, Patient rights
  • Reza Shiari, Mahmoud Abbasi, Shirin Farivar, Niku Hatami, Ali Esmaeilzade Pages 27-37
    In many countries, there are laws or opinion to decide for critical pediatric patients who admitted to the intensive care unit. In all these approaches, the patient is observed. Also give the patient an opportunity to express His will. It is the moral responsibility to ensure that the patient or his lawyer had the opportunity to express his request. It is also essential that the risks of Heroic treatment and resuscitation and the chance for getting a good result, fully, honestly and without prejudice explained to patient. Although the autonomy of the patient puts the final decision in the hands of parents, it is better to check the information provided to make decisions about the child. After evaluating the capacity and the severity of the child, the parents should be responsible.
    Keywords: Pediatric, Intensive care, Moral responsibility
  • Najmeh Ajoodaniyan, Vahideh Sorushan, Azad Rahmani, Bahram Ghaderi Pages 39-59
    Nurses of intensive care units are continuously exposed to ethical tension due to their specific working environment. Distress level of Iranian nurses who work in intensive care units has been less examined so far. Therefore, the aim of this study is evaluating the ethical atmosphere governed on hospital environments from the perspective of nurses employed in intensive care departments.This descriptive study has been accomplished at hospitals associated to the Medical University of Tabriz, in the cities of Tabriz and Maragheh in 1388. The individuals of this research were all nurses employed in adult intensive care departments of mentioned hospitals who were selected through census sampling. The hospital ethical climate survey: This questionnaire has been developed in 1991, by Lenz & Stickland and Waltz and contains 45 options in 5 options Likert-scale, which its options are different from "is always quite true" to "not always quite right". In this questionnaire the minimum score is 45 and the maximum is 225. Statistical software "SPSS", descriptive and inferential statistics were used for analysis of the findings.120 nurses participated in this study. Most evaluated nurses were married women, and had a bachelor's degree of nursing. In addition, the average age of nurses was 32/91±4/57 years old. Total clinical work experience of nurses in nursing was 7/93±4/02 years and the clinical work experience of nurses in intensive care units was 5/34±3/32 years. It was found that 118 (98/3) nurses found the environment in appropriate but only from 2 (1/7) nurse's point of view this environment has been in good (acceptable) level.The results indicate high level of ethical tensions among the evaluated nurses, which calls for more attention of nursing managers.
    Keywords: Tension, Ethical tension, Ethical distress scale, Intensive care units
  • Zeynab Vaez Mahdavi, Mohammadreza Vaez Mahdavi Pages 61-78
    According to a general classification it should be considered that human beings have organic needs or primary demands and spiritual needs or secondly demands. Moreover it should be noticed that these two groups are not independent to each other, insisting related dependency of these two levels of demands to each other. It means that in many individuals if basic needs not provided, achievement of higher level demand which reveals, self-confidence and social-spiritual enhancement hardly obtained.As social inequalities, make huge limitation for widespread groups of humans to access to their basic needs, is always on important factor for global accessibility to their basic human and social rights. Research demonstrated that early child situation plays key role in important of future individual`s personality and determines their social compatibility and their ability for exploitation of their basic abilities, and scientific improvement and success fullness.In this paper, the effect of health inequalities in patient`s achievement to their basic social rights and the subsequent of this effect on health utility is considered.
    Keywords: Human rights, Social inequalities, Health equity, early child development
  • Simin Hojjatoleslami, Zahra Ghodsi Pages 79-87
    Introduction
    Defense of human rights to dignity and honor him. To ensure his protection in times of illness, without any discrimination, age, sexual and financial power is the right clients. Medical stuff is responsible for Preserve and protects these rights. Patients are necessary to respect fundamental rights and the rights of patients, sometimes because of ignorance, neglected by the busy work and medical staff, will be ignored.
    Material And Methods
    Present survey which is a cross sectional descriptive- analytic was conducted on 270 medical students of Hamedan in simple randomized sampling. Data collecting instruments were an interviewing form contains demographic information and educational questions regarding patient rights which its reliability and validity were made through the same measurement by two researchers. Data using the software SPSS, using descriptive and inferential statistics were analyzed.
    Results
    Based on survey results mean of training needs score was 10/3±3. High educational need was 31%, medium 53%, and low training need was only 16%, in total. There was not any statistically significant relationship between the training needs of any demographic variables.
    Conclusion
    According to this study, most health personnel awareness of patient rights is low. So, promote awareness in the field of educational planning should be done. Patient Rights is an valuable act, but when it is fully implemented that be performed culturally appropriate, comprehensive attention to the rights of all stakeholders, Identifying barriers, strategies to implement the Charter, and be considered respect the rights of patients as an indicator of the health services center.
    Keywords: Training needs, Patient rights charter, Students
  • S. Ziaeddin Tabei, Leila Afshar Pages 89-105

    Medical students and residents have to improve their practical skills by spending a major part of their training time in hospitals and clinics and will be involved in the patient’s treatment process.Professional groups involved in medical education and health policy maker point that patients refer to university teaching hospitals, means that they have consent with this process. But if we do not consider necessary arrangements, cannot say that the patients act is informed and vulnerable. And patient's understanding of the skills, experience and qualifications of participants in treatment process will not be complete. It should be noted that, there are not any detailed and comprehensive guidelines and protocols on this issue in Iran.In contrast, the ethics of medical research on human subjects have been the subject of much policy development and there are many international and national codes of ethics in research. Although research and education have different goals, but there is an analogy between medical education and research. In both cases the medical team asks patients to participate in a process which may have both individual and social benefits. So there should be a balance between the goods for society and the benefits to individual patient in one hand, and potential harm and risks on the other hand, In addition to respect for patient’s autonomy.From the medical ethics point of view, patients should be fully aware of educational and skill level of medical team, understand the risks and benefits of hospitalization in a university teaching hospital and could access to alternative possibilities. But in current system of medical education, which the governmental health facilities and medical education are fully integrated and almost there is no non-teaching hospital except the private ones, this challenge is very important.It seems that national health system should seek systematic solutions for this problem in an organizational manner. To develop guidelines and standard protocols to assure patients best interests in university teaching hospitals and to clarify the clinical professors and hospital managers’ responsibilities as well as the duties of government and Ministry of Health and Medical education.

    Keywords: Ethics, Medical Education, Clinical Education, Patient's Right
  • Leyla Sahebi, Majid Khalili, Saba Shahbazypour Khyabani Pages 107-123
    Patients as one of the most vulnerable groups are at serious risks, of different aspects involve physical - psychological and social factors, therefore their overall health as an important part of legal topics has become an important issue. The purpose of this study was the patient's perspective of the hospital's rights.A cross-sectional study was conducted among 400 inpatients of educational medical centers using questionnaire. After the clustering of centers based Specialties, At least one cluster was selected from each group randomly; finally, seven centers were selected. One Sample- t Tests, ANOVA and Linear Regression in SPSS -19 were used for data analysis.Fifty tree point two percent of the patients (213 cases) were men and 46.8 %(187cases) women and Patient's average age was 49.8. Mean scores of Components of patient rights were followed: care questions (ideal score: 17) 10.9, Diet Care (ideal score: 6) 1.7, Environmental Health (Ideal score: 24) 18.9 and Privacy and Mental Health (Ideal score: 17) 10.6. From the perspective of patients, their rights in the fields of healthcare, environmental, and mental health (except for taking care of diet) were respected at an acceptable level. Significant relationship was not found between gender and age of patients compared with their views of their rights; however. Average scores on indices, sectors and at various hospitals were also significantly different.
    Conclusion
    Consideration to diet in patients is very important and it seems necessary. Satisfaction of patients of their rights can show that patients are unaware of their rights. Dissatisfaction in patients with more knowledge can confirm that. Representation of the Rights Charter to Patients admitted and explains its provisions on the first day of admission, while a positive effect on patient's health, can prevent the displacement of the argument.
    Keywords: Right patient, Educational medical center, Inpatient
  • Saeed Maham, Feyzollah Akbari Haghighi, Alireza Bagheri, Abolghasem Poorreza, Ahmadreza Shamshiri Pages 125-143
    This study was done to identify patient satisfaction about the way in which bad news is transferred to patients with malignancy. 48.7% of caretakers and 56% of patients were satisfied with the information provided by the health personnel. 54.6% respondents in the Children’s hospital and 74% in the Cancer Institute expressed satisfaction with the manner in which the news about the disease had been conveyed to them. 96% of patients in the Cancer Institute and 80.3% of parents in the children’s hospital agreed that the way in which the bad news about their disease or their child’s illness was broken to them, conformed to their ethical standards.
    Keywords: Bad NEWS, Communication, Medical Ethics, Autonomy
  • Armindokht Shahsanai, Ahmadreza Zamani, Shima Kivan, Simin Hematti, Fariborz Mokarian Pages 145-165
    Truth Telling has been found as one of the most important issues in physician patient communication. Therefore all of the physicians are concerned with this matter in some way. Disclosure or reticence of the truth has also caused ethical or legal problems. So correct approach to this issue is very important. Truth – telling is more important especially in some diseases such as cancer because it has a meaning as same as death in many cultures. It seems stage of cancer, social culture, socioeconomic condition, intelligence, education and some other factors affect patients, view and duration of practice stage of disease and some other factors influence physicians, opinion the main goal of this plan is to determine the attitude of patients and physicians about truth telling to cancer patients. this study is a descriptive one that has been performed in Omid hospital in Isfahan. The bulk sample was considered 50 physicians and 150 patients. The sampling method was non probability for physicians and non-probability (sequentional) for patients. The tool of gathering the data were two standardized questioner’s (every include 22 questions) asking about attitude. Gathering data was analyzed by SPSS software. All of the questionnaires were analyzed. About truth telling to early stage cancer patient %88 of patients and %90 physicians were agree and %78 patients and %72 physicians were agree with truth telling to terminal stage cancer patient. Both of physicians and patient were agree with frankness in telling the diagnosis, no effect of patient socioeconomic condition on truth telling and telling the truth immediately after diagnosis. In both group view doctor is the best person for telling the cancer diagnosis. The best place in patients, view is doctor office and in physicians, view is a quiet and undisturbed room. The majority of idea in both groups was giving the complete information to cancer patients about diagnosis, prognosis, treatment and side-effects of treatment.
    Discussion
    Noticing the obtained results in our society culture, the majority of patients regardless of age, sex, marring state level of education, job condition and incoming, and the majority of physicians regardless of age, sex, marring state, having relative with cancer and medical experience had positive attitude about truth telling to patients in different stages of cancer. So it seems it is one of the essentials to tell the truth based on a correct method.
    Keywords: Truth telling, early stage cancer, Terminal stage cancer, Attitude Physicians, Patients
  • Mehdi Golestanibakht, Khadijeh Rabiei, Mehran Mojtahedzadeh Pages 167-179
    This study was done in order to assess the appropriateness of elevators of public/private buildings located in Mazandaran province. This was a cross-sectional study done in summer 2010. Examined buildings were randomly selected when there were many samples, however, all were assessed if were unique or less than 4 such in the cities. A check list was developed according to governmental standards. Content validity was obtained by consultation with experts and consumers. Reliability was tested by "test-re-test" method (using Pearson correlation Coefficient, r 0.77). Thirty five hundreds buildings in 4 categories (educational, health care related, community services, residential and leisure places) were assessed with 4 items regarding the function and services to provide. Items were included: presence of sliding doors, enough space of lift for accommodating at least one wheelchair, appropriate height and place of the order button in/out of the elevator, palpable button for use by blind handicapped. Scales for evaluation were as; existed/none existed. Data entered the SPSS (16) software to analyze. One thousand and three hundreds and ten community service (CS), 1010 residential / leisure places (RLP), 830 health care related buildings (HCR) and 350 educational buildings (EB) were evaluated. In 93% of CS, 94% of RLP, 92% of HCR and 83% of EB, the mentioned criteria were not met. Despite the existence of a dedicated legislation for comply; the vast majority of elevators were not suitable for the disabled. Needed corrections are necessary and essential.
    Keywords: Patient's Right, Wheelchair, Public facilities, Blind, Mazandaran