فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 14 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید علیرضا مرندی، فریدون عزیزی * صفحات 11-21

    درهم تنیدگی تاریخی معنویت و سلامت در آثار بسیاری از مفاخر پزشکی ایران به ویژه مفاخر مسلمانان مشهود است. تاکید بر این که در مراقبت های بهداشتی نباید صرفا به بعد زیست شناختی انسان توجه کرد، بلکه باید ابعاد روانی، اجتماعی و معنوی سلامت فرد را نیز در نظر گرفت رو به فزونی گذاشته است. معنی کامل سلامت معنوی منحصر به اثر دعاها و حالات روحی در بهبودی بیماری ها و جانشین شدن آن برای درمان های رایج طبی و یا طب مکمل نیست. در فرهنگ و فضای ایرانی اسلامی، مهمترین عامل تاثیرگذار بر سلامت فرد رسیدن به سلامت معنوی که اندیشه و ادبیات آن براساس قرآن به وسیله ده ها عارف و ادیب شکل گرفته و تدوین یافته است و منبعی برای توصیف سلامت معنوی و ارائه راه های رسیدن به آن به شمار می رود. ارائه تعریفی جامع و کامل از سلامت معنوی و شاخص های آن و تبیین ارتباط آن با ارکان، نهادها و عناصر درونی جامعه براساس فرهنگ، باورها و ارزش های حاکم بر جامعه ایرانی اسلامی با یک مسئله اساسی روبرو است که نیاز به انجام تحقیقات بیشتری را می طلبد.

    کلیدواژگان: تعریف، سلامت معنوی، معنویت
  • علی مصباح صفحات 23-39
    معنویت یک گمشده انسانی در پهنه گیتی است که زمان و مکان نمی شناسد. واژه معنویت و مشتقات آن گرچه در منابع اصیل اسلامی به کار نرفته است، ولی در ادبیات مسلمانان، هم در زبان عربی و هم در زبان فارسی، رواج یافته است. آن گونه که کاربرد این واژه نشان داده است، این واژه با «معنا» در ارتباط است، کما این که ریشه لغوی معنویت همین امر را تایید می کند. معنا به موقعیتی اشاره دارد که دست کم شامل دو لایه باشد: یکی ظاهر که حکایت گر است و دیگری باطن که محکی است. همه نظریات دانشمندان با وجود تفاوت ها در دو نکته با یکدیگر اشتراک دارند: معنا چیزی است که در باطن یک بیان یا عمل نهفته است و باید کشف گردد، و دیگر آن که معنا به نوعی با نظام اعتقادی و اهدف یک عمل خاص ارتباط دارد. اسلام چشم اندازی جامع از هستی ارائه می کند. رابطه ظاهر جهان با باطن آن، رابطه ای معنایی است به گونه ای که جهان آشکار، جلوه ای از باطن جهان و حاکی از معنایی است که در باطن آن مخفی شده است.
    کلیدواژگان: دین، سلامت معنوی، مسئله معنا، معنویت
  • محمد مهدی اصفهانی صفحات 41-49
    اینکه منظور از جنبه معنوی سلامت چیست؟ و اینکه سلامت معنوی به چه معناست، موضوعی است که جای بحث جدی دارد و شاید رسیدن به تعریف مشترک و مورد قبول همگان، کاری دست نایافتنی یا بعید و دشوار باشد. می توان معنویت را از دو دیدگاه یکی نگاه عمومی و متمایل به لائیسم و دیگری نگاه مکاتب الهی تشریح نمود.وقتی به روح با تعبیر قرآنی آن توجه می شود شکاف عمیقی میان نگرش لائیسم از مفهوم معنویت و نگرش الهی اسلامی می توان مشاهده نمود. به استناد مطالعات وسیع انجام شده، اینک دوران سازش و تعامل فعال دو حوزه دین و معنویت از یک سو و علوم انسانی و سلامت از دیگر سو است. به گمان ما، پیروان همه ادیان الهی علیرغم تحریف های بسیار، عموما، می توانند در قالبی که در این مقاله ارائه شده به تعریف تقریبا یکسانی از سلامت، ابعاد معنوی سلامت و سلامت معنوی نزدیک شوند، تعریفی که لائیک ها هم می توانند با پرهیز از روحیه انکار و تعصب لااقل در حد یک نظریه قابل بررسی با آن روبه رو گردند.
    کلیدواژگان: دین، سلامت، سلامت معنوی، معنویت، نهادینه سازی
  • سید مصطفی محقق داماد صفحات 51-63
    در الهیات اسلامی، رابطه معنویت و سلامت به نحوی کامل مضبوط و مثبوت شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی معنویت از مقومات مفهومی سلامت است. تفحص در قرآن مجید و سایر منابع اسلامی نشان می دهد که معنویت در الهیات اسلامی عبارت است از معرفت و ایمان به غیب و تبیین توحیدی از نظام هستی و مبتنی ساختن اعمال جوارحی و جوانحی بر همین پایه و بنیان. معنویت در الهیات اسلامی گوهر اصلی دینداری است و صرف تقید و عمل به احکام شریعت یا تقید به اعمال اخلاقی نیست. این معنویت زیربنای عبادات و اخلاقیات است. براساس معرفت اسلامی، معنویت پایه سلامتی جسم و روح است.
    کلیدواژگان: الهیات اسلامی، دین، سلامت، معنویت
  • علی اصغر یزدانی، محمود عباسی*، محمدنبی ابراهیمی صفحات 65-82

    ارتباط بین سلامت معنوی و عرفان یکی از ساحت های مهمی است که در سال های اخیر، تحقیق و پژوهش درباره آن در حال گسترش است و با توجه به میراث غنی مسلمانان در این عرصه مطالعه و تحقیق در این عرصه بیش از پیش مهم می نماید و ما را در رسیدن به یک زندگی معنوی و سالم بیش از پیش کمک می کند. در این تحقیق ما در پی تبین و ارائه مبانی آموزه های عرفان اسلامی در عرصه سلامت معنوی هستیم. این تحقیق بر مبنای روش توصیفی تحلیلی و مقایسه ای است و با روش کتابخانه ای به جمع آوری داده ها پرداخته است. یافته ها نشان می دهد با توجه به این که بحث انسان کامل دال محوری مباحث عرفان اسلامی است و عرفا با پرورش روحی و جسمی، در پی رسیدن به مقام انسان کامل هستند، می توان با ارائه این مبانی در کنار بحث های جدید سلامت معنوی به همراه پرورش روحی انسان به کمک مذاهب ما را در بازسازی مبانی عرفانی سلامت معنوی کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: آموزه های دینی و عرفانی، انسان کامل، سلامت معنوی، عرفان اسلامی
  • لادن عباسیان، محمود عباسی، احسان شمسی گوشکی، زهرا معماریانی صفحات 83-104
    مقدمه
    شاید در هیچ عرصه دیگری جز علوم زیست پزشکی، رویارویی میان سلامت معنوی و علم چنان موجب مناقشه نبوده است. علیرغم همه پیشرفت های نظری در حوزه سلامت، توجه به بعد معنوی سلامت در اکثر برنامه های ارتقای سلامت مغفول مانده است. درباره نحوه ی تاثیر معنویت بر بهداشت، سلامت افراد هم نیز ابهامات و سوالاتی زیادی وجود دارد که پژوهش های تازه برای پاسخ به آنها ضروری است. این پژوهش درصدد بررسی مقدماتی جایگاه علمی و نقش سلامت معنوی در پیشگیری از بیماری ها است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی استفاده شده است. اطلاعات و داده ها با روش غیرمستقیم و استفاده از اسناد بایگانی شده چه به صورت اسناد خصوصی یا ویراسته، کتب تخصصی و مراجع مکتوب گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    رشته های علمی جدید دیدگاه هایی را درباره نقش های احتمالی مولفه های معنوی در پیشگیری از بیماری ها مطرح کرده اند اما تا وقتی نظریه های آنها به پژوهش عملی نینجامد اصولا عقیم می مانند. پژوهش های مربوط اذعان دارند که مولفه های معنوی از تاثیرات پیشگیرانه غالبا مثبتی برخوردارند اما هنوز باید کار زیادی صورت گیرد تا مسائل مربوط به همبستگی سلامت معنوی و سلامت جسمی روشن شوند. یافته ها نشان داد که پیشگیری از بیماری ها را نمی توان از مراقبت معنوی جدا نمود.
    نتیجه گیری
    مفهوم معنویت و سلامت معنوی اگرچه به ظاهر بسی دور از علوم زیست پزشکی است اما در عمل از بسیاری جهات با آن ارتباط دارد. نوک این کوه یخ نمودار است اما هر چه علم پیوندهای گوناگون معنویت، سلامت معنوی و علوم زیست پزشکی را بیشتر بررسی می کند پیکر این کوه یخ بیش از پیش نمایان می شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، زیست پزشکی، سلامت معنوی، علم
  • جعفر بوالهری صفحات 105-112
    پرداختن به جنبه های معنوی در پزشکی یک بخش معمول از برنامه درسی دانشکده های پزشکی نیست، در حالی که این مسئله، چیزی است که بیماران ما از ما می خواهند و انتظار دارند. شواهد نشان می دهد می توان رفتار معنوی را در جهت تامین سلامت و سلامت معنوی یاد گرفت و آموزش داد. روان درمانی معنوی، شناخت درمانی با رویکرد معنوی، مشاوره با رویکرد معنوی، گروه درمانی / خانواده درمانی با رویکرد معنوی، کتاب درمانی با مطالعه متون مقدس و معنوی، درمان و شفا در اماکن و محافل معنوی و نیز سبک زندگی معنوی در تامین سلامت افراد نقش شایان توجهی دارد. آموزش و درمان معنوی کار متخصصان معنوی است، اما درمان، مشاوره و آموزش رفتار سالم با رویکرد معنوی وظیفه متخصصان دانشگاهی است.
    کلیدواژگان: دین، سلامت معنوی، معنویت، نهادینه سازی
  • مریم اکبری لاکه، احسان شمسی گوشکی، محمود عباسی صفحات 113-130
    مقدمه
    امروزه گرایش به معنویت به عنوان گرایشی نو، در عرصه های آموزشی، تربیتی و فرهنگی بیش از عرصه های دیگر به چشم می خورد. حوزه ی تعلیم وتربیت بهترین موقعیت و فرصت را برای تبلور معنویت در انسان فراهم می کند و موضوع معنویت ذاتا موضوعی تربیتی است. توجه به سلامت معنوی در آموزش نیازمند برنامه ریزی آموزشی مناسب است. لذا در این پژوهش به بررسی سلامت معنوی در برنامه آموزش پزشکی و پرستاری ایران پرداخته ایم.
    روش
    این مطالعه، با روش توصیفی و نظری اجرا شده است. داده ها با روش اسنادی و جستجو در پایگاه ها و منابع اطلاعات علمی اینترنتی گردآوری شده است.
    یافته ها
    ورود سلامت معنوی در برنامه های آموزشی بسیاری از کشورهای دنیا صورت گرفته است و برنامه های آموزشی و درسی بر آن اساس و در بستری از مفاهیم معنوی ساخته و پرداخته می شوند. در برنامه آموزشی دوره دکترای پزشکی و دوره کارشناسی پرستاری در ایران نیز حرکت هایی صورت گرفته است. اما محتوای درسی باید در مورد معنویت و سلامت معنوی در برنامه آموزش پرستاری و پزشکی گنجانده شود.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش سلامت معنوی در دانشگاه ها مکررا توصیه شده است. لازم است که در این راستا محتوا و محیط آموزشی مناسب نیز فراهم گردد. در کنار مهارت هایی که در زمینه مراقبت پرستاری و پزشکی برای دانشجویان لازم است به دست آوردن مهارت در زمینه سلامت معنوی نیز لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، برنامه آموزش معنوی، سلامت معنوی
  • سیدعبدالمجید بحرینیان، راضیه سعادت، نزهت شاکری، فریدون عزیزی صفحات 131-148
    مقدمه
    تاثیر نگرش معنوی بیماران و پزشکان بر بهبود بیماری عنوانی است که امروزه نظر بسیاری از متخصصان و اندیشمندان را بر خود جلب کرده است. در تحقیقات اخیر نشان داده شده است که نگرش معنوی می تواند بر روند درمان بیماری تاثیرگذار باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی نگرش بیماران تهرانی پیرامون تاثیر میزان معنویت آنان در روند درمان بود.
    روش
    از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های تهران 1000 بیمار به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدن. از یک پرسشنامه معتبر که اعتبار آن توسط صاحب نظران تایید شده بود، برای ارزیابی معنویت بیماران استفاده شد. ابعاد مختلف معنوی و مذهبی بودن، درجه مذهبی بودن، کیفیت زندگی، استرس و علاقه به درمان توسط پزشک مذهبی معنوی و اعتقاد به تاثیرگذاری معنویت در درمان توسط این پرسشنامه سنجیده شد.
    یافته ها
    همچنین یافته ها نشان داد که مذهبی بودن یا معنویت بیماران با کیفیت زندگی و درمان آنان رابطه معنادار و مستقیم دارد (004%=p، 11%. (r=همچنین رابطه کیفیت زندگی و درجه بندی میزان معنویت بیماران معنی دار بود. رابطه اعتقاد به تاثیرگذاری معنویت در درمان نیز با مذهبی بودن و معنوی بودن بیماران معنی دار بود (001%p<، 289% r=). تفاوت مختصری بین دو جنس وجود داشت، به طوری که بین معنویت و مذهبی بودن مردان و استرس رابطه معنی داری نبود ولی در زنان رابطه معکوس بین این دو متغیر بود.
    نتیجه گیری
    مذهبی بودن و معنویت بیماران با کیفیت زندگی آنان و اعتقاد به تاثیرگذاری معنویت در درمان آنان رابطه مستقیم و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: معنویت، رابطه پزشک و بیمار، درمان
  • حسین حاتمی، عبدالمجید بحرینیان، مریم جوانبخت*، سمیه غفاری صفحات 149-166
    مقدمه

    در دهه های اخیر، کیفیت زندگی به عنوان یکی از مولفه های مهم سلامت شناخته شده است ولی در عین حال مفاهیم وسیعی را به خود اختصاص داده به طوری که همه ابعاد زندگی از جمله سلامت را دربر می گیرد و لذا این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین ابعاد کیفیت زندگی و میزان باورهای معنوی اعضای انجمن خوشنویسان ایران ساکن تهران انجام شده است.

    روش

    این مطالعه بر روی 270 نفر از اعضای انجمن خوشنویسان ایران که طی سال های 891384 ساکن تهران بوده اند به کمک پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی و معنویت سازمان جهانی بهداشت (SRPB-WHOQOL) انجام گردیده و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و T مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    از بین ابعاد کیفیت زندگی و بعد معنویت، بین شاخص های سلامت جسمی، سلامت روحی، شاخص معنویت و باورهای معنوی، ارتباط معنی داری (001/0P<) وجود دارد. البته امتیاز بعد معنوی در مقایسه با سایر ابعاد به طور معنی داری (001/0P<) در هنرمندان بالاتر است.

    نتیجه گیری

    شاخص معنوی در هنرمندان، به طور مشخصی بالاتر از سایر شاخص ها است و نشان می دهد افزایش باورهای معنوی، در سلامت جسمی و روحی آنان تاثیرگذار است و به نظر می رسد در سایر اقشار نیز بتوان به چنین نتایجی دست یافت و تحقیق در این خصوص، انجام مطالعات دیگری را می طلبد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اعتقادات شخصی، معنویت، هنرمند، سلامت، مذهب
  • مرتضی حق شناس، احمد علی نوربالا، سید آرش اکابری، وحید نجاتی لایین، منصوره صالحی، زهرا طیبی صفحات 167-181
    مقدمه
    هوش مفهومی است که از دیرباز آدمی به پژوهش و تفحص در مورد ابعاد، تظاهرات، ویژگی ها و انواع آن علاقه مند بوده است. در عین حال،درباره شناخت و تبیین ویژگی ها و مولفه های هوش معنوی،در مقایسه با سایر انواع هوش، تحقیقات منسجم و نظام مند چندانی صورت نپذیرفته است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط هوش معنوی و مولفه های دلبستگی انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع مطالعالت توصیفی تحلیلی و مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور شهرستان اسفراین است که در یک نمونه 115 نفری از دانشجویان مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش نمونه گیری این مطالعه طبقه ای است که طبقه ها به صورت رشته های تحصیلی تعریف شده و متناسب با تعداد دانشجو هر رشته نمونه ها به صورت تصادفی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها نیز از پرسشنامه هوش معنوی تهیه شده توسط عبدالله زاده و همکاران ومقیاس دلبستگی کولینز و رید استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که نمونه مورد پژوهش از لحاظ سن بین 18 تا 35 سال بوده که بیشترین افراد در رده سنی 21 تا 24 سال قرار داشتند، بین ترم تحصیلی و مولفه اضطرابی نیز ارتباط معنادار بود که با بالا رفتن ترم تحصیلی (هشت ترم و بالاتر) مولفه اضطرابی دلبستگی افزایش می یابد. 71 درصد مجرد و 29 درصد متاهل بودندکه تفاوتی از لحاظ متاهل یا مجرد بودن یافت نشد. همچنین نتایج این تحقیق نشان دهنده این است که اکثر افراد نمونه هوش معنوی پایین تر از متوسط و پایین دارند. بین هوش معنوی و سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی و اضطرابی رابطه چندانی به دست نیامد. یافته ها نشان می دهدکه بین هوش معنوی و مولفه های دلبستگی ارتباط وجود دارد.
    نتیجه گیری
    رابطه بین مولفه اضطرابی دلبستگی و هوش معنوی جهت منفی داشته که نشان دهنده آن است که هرچه میزان هوش معنوی افزایش یابد، میزان اضطرابی دلبستگی (نگرانی از طرد شدن) کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سبک های دلبستگی، مولفه های دلبستگی
|
  • S.A. Marandi, F. Azizi Pages 11-21

    The historical intertwinement of the spirituality and health is observed in the works of many medical figures of Iran, particularly Muslim figures. The emphasis on that the biological aspect of man should not be merely noticed in the healthcare, but also the mental, social and spiritual aspects of his health should be also considered, has increased. The complete meaning of the spiritual health is not limited to the effect of the praying and mental states on the treatment of diseases and its replacement for common medical treatments and/or supplementary medicine. In the Iranian-Islamic culture and atmosphere, the most effective factor on the people's health is to attain the spiritual health the thought and literature of which has been shaped and compiled based on Quran by dozens of theosophists and penmen and is considered as a source for the description of the spiritual health and supply of ways to attain it. The presentation of a comprehensive definition of the spiritual health and its indices and explaining its relation with the bases, institutes and internal elements of the society based on the culture, beliefs and sovereign values over the Iranian- Islamic society face an essential issue that requires the performance of more research.

    Keywords: definition, spiritual health, spirituality
  • A. Mesbah Pages 23-39
    Spirituality is a human lost property throughout the universe that knows no time and place. Although the word spirituality and its derivatives have not been used in the genuine Islamic sources, they have been propagated in Muslim's literature both in Arabic and Persian languages. As the application of this word has shown, it is related with the "meaning" so that the lexical origin of the spirituality confirms this matter. The meaning refers to a situation that includes at least two layers: one, the appearance that narrates and the other the inside that is narrated. All the scholar's theories are common in two points notwithstanding differences: the meaning is something that is concealed inside a statement or action and must be discovered and the second that the meaning is somehow related with the belief system and the aims of a special action. Islam presents a complete perspective of the existence. The relation between the world's appearance and its inside is one of meaning so that the apparent world is a show of the world's inside and indicates a meaning that has been concealed inside it.
    Keywords: religion, spiritual health, issue of meaning, spirituality
  • S.M. Esfahani Pages 41-49
    This matter that what is meant by the spiritual aspect of the health and what does spiritual health mean is a subject that should be discussed seriously and perhaps reaching a joint and generally accepted definition is an inaccessible or unlikely and difficult matter. The spirituality may be illustrated from to perspectives, one, the general view that is inclined toward laicite and the other view held by the theological schools. When the spirit or its Quranic interpretation is noticed, a deep gap between the laicite view on the concept of spirituality and the theological-Islamic view may be observed. According to widespread performed studies, now is the period of compromise and interaction between two fields of religion and spirituality on one hand and between the humanities and health on the other hand. In our opinion, the followers of all divine religions may despite many distortions generally approach an almost uniform definition of health, spiritual aspects of health and the spiritual health within a frame presented in this paper, a definition that laics may also face it, at least as a discussable theory by avoiding the mentality of denial and prejudice.
    Keywords: religion, health, spiritual health, spirituality, institutionalization
  • S.M. Mohaghegh Damad Pages 51-63
    The relation between spirituality and health has been completely recorded in the Islamic theology. The present study aims at discussing spirituality as a conceptual foundation of health. Searching in Quran and other Islamic sources shows that spirituality in the Islamic theology is the knowledge and faith in the invisible world and the monotheistic explanation of the existence system and grounding the body actions on this very foundation. Spirituality in the Islamic Theology is main essence of the piety and it is not the mere compliance with and practice of the Shariah rules or compliance with moral actions. This spirituality is the substructure of worshiping and morals. Based on the Islamic knowledge, spirituality is the foundation for the health of body and soul.
    Keywords: Islamic theology, religion, health, spirituality
  • A.A. Yazdani, M. Abbasi, M.N. Ebrahimi Pages 65-82

    The relation between the spiritual health and theosophy is an important field about which research is growing in recent years and study in this area seems important more than ever noting the rich heritage of Muslims in this field and helps us in reaching a spiritual and healthy life more than ever. In this research we seek to explain and present the fundamentals of teachings of Islamic theosophy in the area of spiritual health. This study is based on the descriptiveanalytical and comparative method and has collected data by thelibrary method. The findings show that by providing this fundamentals along with new debates on the spiritual health together with the mental training of man assisted by religions, the restructure of the theosophical fundamentals of the spiritual health may be supported greatly noting that the issue of complete man is the main topic in debates of Islamic theosophy and theosophists seek to attain the position of complete man by mental and physical training.

    Keywords: Religious, theosophical teachings, complete man, spiritual health, Islamic theosophy
  • L. Abbasian, M. Abbasi, E. Shamsi Gooshki, Z. Memariani Pages 83-104
    Introduction
    perhaps the encounter between the spiritual health and science has not caused controversy in any other field except medicine. Despite all theoretical advances in the area of health, noticing the spiritual aspect of health has been ignored in most plans of the promotion of health. There are also many ambiguities and questions about the manner in which the spirituality affects the individual's heath that requires new research to answer them. This research seeks to have a preliminary discussion of the scientific position and the role of the spiritual health in preventing from diseases.
    Method
    The present research is a descriptive study. The documental method has been used to collect data. Information and data have been collected and studied by an indirect method using the archived documents either in the shape of private or edited documents, specialized books and written sources.
    Findings
    new scientific disciplines have raised views about the probable roles of the components of the spiritual health in preventing from diseases, but they stay basically aborted unless their theories lead to the practical research. Related research also confirms that the components of the spiritual health enjoy mostly preventive effects, but still much work must be performed so that the issues related with correlation between the spiritual health and the physical health are clarified. The findings showed that preventing from diseases may not be separated from the spiritual care.
    Conclusion
    Although spirituality and the spiritual health are very far from biology, but in practice, they are related with it in many respects. The tip of this mountain of ice is visible, but as science examines the various links of spirituality, the spiritual health and biology more, the body of this mountain emerges more than ever.
    Keywords: Biology, physical health, preventing, science, spiritual health
  • J. Bolhari Pages 105-112
    Dealing with the spiritual aspects in medicine is not a common part of the curriculums of medical faculties. Whereas, this issue is something asked for and expected by patients from us. Evidences show that the spiritual behavior can be learnt and taught in respect of securing health and the spiritual health. Spiritual psychotherapy, cognitive-therapy by a spiritual approach, consultation by a spiritual approach, grouptherapy/ family-therapy by a spiritual approach, bibliotherapy by reading sacred and spiritual texts, treatment and healing in spiritual places and circles and also the mode of spiritual life in securing the health of people have an outstanding role. Spiritual education and treatment is the task of spiritual experts, but treatment, consultation and teaching sound behavior by a spiritual approach is the task of academic experts.
    Keywords: religion, spiritual health, spirituality, institutionalization
  • M. Akbari Lakeh, E. Shamsi Gooshki, M. Abbasi Pages 113-130
    Introduction
    today, the tendency toward the spirituality is observed as a new trend in the educational, training and cultural arenas more than other arenas. The area of teaching and training provides the best situation for the crystallization of the spirituality in man. Noticing the spiritual health in education needs a proper educational planning. Therefore, in this research we have dealt with the study of the spiritual health in the program of medical and nursing education of Iran.
    Method
    this study has been performed by a descriptive and theoretical method. Data have been collected by a documental method and searching in scientific information and data bases in internet.
    Findings
    the spiritual health has entered into the educational programs of many countries throughout the world and the educational programs and curriculums are made and developed based on it in a bed of spirituals concepts. Some measures have been taken also in the curriculums of doctoral course in medicine and the bachelor course in nursing in Iran. But, the educational content on the spirituality and the spiritual health must be included in the nursing and medical curriculums.
    Conclusion
    the education of the spiritual health has been recommended in different universities. It is necessary that proper educational content and setting to be provided also in this respect. Beside necessary skills for the students in respect of nursing and medical care, gaining skill in respect of the spiritual health seems necessary too.
    Keywords: Medical science education, program of spiritual education, spiritual health
  • S.A. Bahrainian, R. Saadat, N. Shakeri, F. Azizi Pages 131-148
    Background And Aims
    Today, the impact of the spiritual attitudes of patients and physicians on the patients’ treatment is a subject that has attracted the interest of many experts and scholars. Recent researches have shown that the spiritual attitude can be effective on the treatment process. The main aim of this survey was to examine the attitudes of patients in Tehran about the effects of spirituality on their treatment process.
    Materials And Methods
    Using the convenience sampling method,one thousand patients who referred to hospitals in Tehran were chosen to participate in this study. A valid questionnaire the validity of which has been confirmed by the experts was used in this study to assess patients’ spiritual attitudes. Different dimensions such as: being spiritual and/or religious, religiosity degree, quality of life, stress scale, and preferring treatment by physicians who believed in the impact of spirituality on the treatment were all assessed by this questionnaire.
    Results
    Findings showed that there was a significant and direct relationship (r=11%, p=0.004) between patient's being religious or spirituality and their quality of life and treatment. There was a significant relationship between quality of life and patient's spirituality rating and also between belief in the spirituality impact on treatment and patients’ being religious and spiritual (p<0.001, r=289%). There was a slight difference between two sexes. There was no significant relationship between men’s spirituality and religiosity and stress; however in women, there was an inverse relation between these two variables.
    Conclusion
    There is a significant and direct relationship between patients’ being religious and spiritual and their quality of life and belief in effectiveness of spirituality in treatment.
    Keywords: Spirituality, doctor, patient relationship, treatment
  • H. Hatami, S.A. Bahrainian, M. Javanbakht, S. Ghaffari Pages 149-166
    Background

    Quality of life has been known as one of the major components of health in recent decades. Quality of life includes broad concepts so that it covers all aspects of life including health. Therefore, this study has been performed with a view to studying the relationship between quality of life and the extent of spiritual beliefs among Iranian artists who live in Tehran and are members of Iranian Calligraphers Association.

    Methods

    The study has been done on 270 members of Iranian Calligraphers Association who have been living in Tehran between years 2005 and 2010. We used a standard questionnaire for quality of life and spirituality of the World Health Organization (SRPB -WHOQOL). Data analysis has been performed by using SPSS- 16 software and one-way analysis of variance (ANOVA) and Tindependent.

    Results

    there is a significant (p<0.001) relationship between physical health as a parameter of Quality of life and spirituality index and also a significant relationship between psychological health as a part of quality of life and spiritual beliefs and religiousness. However, the privilege of spiritual aspect is significantly high (Pv<0.001) among artists compared with other aspects.

    Conclusion

    The calligraphers’ spiritual index is significantly higher than other indices and shows that the increasing of spiritual beliefs affects their physical and mental health; it seems that such results may also be seen in other people. Research in this case, requires further studies.

    Keywords: quality of life, personal beliefs, spirituality, artist, health, religion
  • M. Haghshenas, A. A. Noorbala, S. A. Akabary, V. Negati Laeein, M. Sahlei, Z. Tayyebi Pages 167-181
    Introduction
    Intelligence is a concept that the man has been interested in enquiry on its dimensions, manifestations, qualities and types. At the same time, there has been little coherent and systematic research on the understanding and explanation of the qualities and components of the spiritual intelligence compared with other kinds of intelligence. This study was performed aiming at examining the relation between the spiritual intelligence and the components of attachment.
    Methods
    the present study is a descriptive-analytical and crosssectional one. The statistical population includes all female students of Payame Noor University in Esfarayen County that were evaluated in a sample of 115 students. The sampling method of this study is classbased in which the classes are defined as fields of education and each sample field is selected randomly in proportionate with the number of students. The spiritual intelligence questionnaire provided by Abdollahzadeh and colleagues and Collins and Read attachment scale were also used for collecting data.
    Results
    The results of this study showed that the research sample was from the age group of 18-35 and most persons were 21-24 years old. There was also a significant relation between the educational semester and the stress component of attachment and the latter increased as the semester progressed further (8 semesters and over). 71% were bachelors and 29% were married and no difference was found in this respect. The results also show that most persons enjoy a spiritual intelligence lower than medium and a below one. Little relation was found between the spiritual intelligence and modes of safe and avoidance and stress attachments. The results show that there is a relation between the spiritual intelligence and components of attachment.
    Conclusion
    The relation between the stress component of attachment and the spiritual intelligence has a negative direction that shows that as the extent of the spiritual intelligence increases, the stress extent of attachment (fear of being rejected) decreases.
    Keywords: spiritual intelligence, modes of attachment, components of attachment