فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 75، تابستان 1392)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 75، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داریوش گودرزی پور، الهیار نزادی، بهاره پورتاجی، یاسمن مهم کار خیراندیش صفحات 75-80
    زمینه و هدف
    شیوع بالای اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی لزوم ارتقاء روزافزون در روش های تشخیصی و درمانی را یادآور می سازد. در بسیاری از موارد علاوه بر موقعیت دیسک، مورفولوژی اجزاء دیگر مفصل مانند برجستگی مفصلی نیز می تواند دچار تغییر شکل شده که وجود ارتباط احتمالی میان موقعیت دیسک و مورفولوژی اجزای استخوانی مفصل می تواند جهت پیش بینی اختلالات داخلی مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط موقعیت دیسک با مورفولوژی برجستگی مفصلی در مفصل گیجگاهی فکی با استفاده از تصاویر Magnetic Resonance Imaging (MRI) مبتلایان به TMD صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی با بررسی فایل های دیجیتال MRI، نهایتا 78 تصویر مفصل دارای کیفیت و وضوح کافی جهت بررسی تشخیص داده شدند. به این ترتیب تصاویر MRI، به منظور تعیین موقعیت دیسک (نرمال، جابجایی قدامی با برگشت و بدون برگشت و جابجایی خلفی) و مورفولوژی برجستگی مفصلی (Flattened، Sigmoid، Box) توسط 3 نفر متخصص رادیولوژی دهان فک و صورت ارزیابی شد و نهایتا موردی که حداقل توسط 2 نفر گزارش شده بود به عنوان نتیجه نهایی در چک لیست ثبت شد. در این مطالعه از آزمون Chi-Square و از تستFisher استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه هیچ موردی از جابجایی خلفی دیسک مشاهده نشد و به همین دلیل بررسی جابجایی خلفی دیسک از مطالعه خارج گردید. مورفولوژی برجستگی مفصلی (نوع Flattened نسبت به Sigmoid) با جابجایی قدامی دیسک با و بدون بازگشت ارتباط معنی دار آماری نشان داد (به ترتیب برای جابجایی قدامی با و بدون بازگشت با P-value برابر با 03/0 و 002/0) و تفاوت معنی داری بین مورفولوژی برجستگی مفصلی نوع Box و Sigmoid در ارتباط با جابجایی دیسک دیده نشد (P-value به ترتیب برای جابجایی قدامی با و بدون بازگشت برابر با 72/0 و 70/0). در این پژوهش هیچ تفاوت معنی داری میان جابجایی قدامی دیسک با برگشت و جابجایی قدامی دیسک بدون برگشت در ارتباط با تغییرات مورفولوژیک برجستگی مفصلی در هیچ یک از حالات مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، میان صاف شدگی برجستگی مفصلی و جابجایی قدامی دیسک ارتباط معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: مفصل گیجگاهی فکی، دیسک، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
  • فاطمه نعمت اللهی، نسیم عزیزی، سیما شهابی *، لقمان قهرمانی، زهره عسگری، حسین باقری صفحات 81-90
    مینه و
    هدف
    یکی از مشکلات اساسی در بیمارانی که از دنچر استفاده می کنند جدا شدن دندان های مصنوعی از مواد آکریل بیس دنچر می باشد. با توجه به آمار متفاوتی که از تاثیر نوع دندان مصنوعی و مقاومت درمورد نیروهای جویدن وجود دارد و نیز بعضی کاستی هایی که در این تحقیقات وجود داشته است، هدف این تحقیق مقایسه تاثیر 4 نوع دندان مصنوعی (دندان های کامپوزیتی (مولتی لیتیک) و آکریلی (مونولیتیک)) با و بدون Cyclic loading بر میزان استحکام باند در آکریل بیس دنچر خودبه خود پلیمریزه شونده بود.
    روش بررسی
    این تحقیق به روش تجربه (Experimental) و در محیط آزمایشگاهی (in vitro) انجام شد. از رزین بیس دنچر خودبه خود پلیمریزه شونده (Rapid repair، Dentsply، England) و 4 نوع دندان مصنوعی (آکریلی Marjan new، کامپوزیتی Glamour (هر دو ایرانی) و کامپوزیتی و آکریلی Ivoclar) استفاده شد و بدین ترتیب 8 گروه مورد بررسی قرار گرفتند که هر گروه شامل 10 نمونه بود. نمونه ها توسط ترموسایکلینگ تحت 5000 دور حرارتی در دو حمام آب سرد با حرارت 5 درجه سانتی گراد و آب گرم با حرارت 55 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نیمی از نمونه ها تحت Load با 1.2 Hz/50N برای 14400 بار در دستگاه قرار گرفتند. برای بررسی استحکام باند از نیروی برشی در دستگاه Universal Testing Machine استفاده شد و داده ها با آزمون Two-way ANOVA آنالیز شدند.
    یافته ها
    آنالیز آماری نشان داد که اعمال Cyclic loading بر میزان استحکام باند در گروه های مختلف تاثیری نداشته است درحالیکه متغیر نوع دندان بر میزان استحکام باند تاثیر داشته است (006/0 P=)، همچنین Interaction بین دو عامل Cyclic loading و نوع دندان معنادار نبوده است (98/0 P=). در آنالیز مقایسه دو به دو (Tukey test) نشان داد که استحکام باند دندان آکریلی Ivoclar نسبت به همه گروه ها با اختلاف معناداری بیشتر بوده است که به ترتیب در دندان Glamour، کامپوزیتی Ivoclar و Marjan new (02/0 P=)، (01/0 P=) و (02/0 P=) بود.
    نتیجه گیری
    در چارچوب محدودیت های این تحقیق، از نظر درصد نوع شکست بالاترین میزان شکست در همه گروه های مورد آزمایش، شکست Cohesive بوده است. درنتیجه قدرت باند بین دندان و آکریل در همه دندان های مصنوعی و رزین بیس مطلوب می باشد ولی با این حال نوع دندان مصنوعی می تواند نیروی شکست را تحت تاثیر قرار دهد ولی Cyclic loading هیچ تاثیر قابل توجهی بر روی استحکام باند برشی دندان مصنوعی با رزین بیس دنچر خودبه خود پلیمریزه شونده ندارد.
    کلیدواژگان: رزین، استحکام باند، دندان مصنوعی
  • مهشید محمدی بصیر، الهام طباطبایی قمشه *، عباس آذری، زهرا ملک حسینی، مجید وحدتی فر صفحات 91-98
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق آزمایشگاهی، بررسی مقاومت در مقابل شکستگی ترمیم های آمالگام با پوشش کاسپی تاج دندان های درمان ریشه شده در مقایسه با سایر روش های ترمیمی مستقیم بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق از 40 دندان پری مولار اول ماگزیلای سالم در 4 گروه آزمایشی استفاده شد (10 دندان در هر گروه). بدین ترتیب که پس از درمان ریشه حفره های MOD تراش داده شده و فقط در گروه چهارم کوتاه کردن کاسپ ها در هر دو کاسپ انجام شد. گروه 1 (S): شامل دندان های سالم (شاهد). گروه 2 (Co): شامل ترمیم حفره های MOD توسط باندینگ و کامپوزیت. گروه 3 (Am-B): شامل ترمیم حفره های MOD توسط باندینگ و آمالگام و گروه4 (Am-CC): ترمیم دندان ها با آمالگام و پوشش کاسپی بود. پس از ترمیم دندان ها به مدت 100 روز در آب معمولی و دمای محیط نگهداری شده، سپس Thermocycling به تعداد 500 طسیکل بین دو دمای (1 ± 5/5) و (1 ± 55) انجام شد. سپس نمونه ها در دستگاه سنجش خواص مکانیکی مواد(Instron، 1195 UK) با اعمال تنش فشاری با سرعت 5/0 میلی متر در دقیقه و در محدوده نیروی N 2000 نیوتن، تحت آزمایش سنجش مقاومت در مقابل شکستگی قرار گرفتند. طرح شکستگی در 4 گروه مورد بررسی توسط استریوسکوپ بررسی شد. پس از انجام آزمون توزیع نرمال میانگین انحراف معیار و ضریب تغییرات برای تمامی گروه ها محاسبه شده و آزمون آنالیز آماری واریانس یک طرفه و سپس آزمون مقایسه چندگانه داده ها (Scheffe) انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین مقاومت در مقابل شکستگی در گروه 4 (Am-cc) N) 27/23 ± 976) مشاهده شد که با دندان سالم تفاوت معنی داری نداشت (05/0 P>). کمترین مقاومت در مقابل شکستگی در گروه 2 (Co) N) 40/137 ± 384) مشاهده شد که با گروه 3 (Am-B) تفاوت معنی داری نداشت (05/0 P>) میزان مقاومت در مقابل شکستگی در گروه آمالگام با پوشش کاسپی به صورت معنی داری از گروه های 2 و 3 بالاتر بود (05/0 P<). طرح شکستگی در گروه 1 (s) به صورت cohesive در دندان، در گروه 2 (Co) به صورت adhesive و cohesive، در گروه 3 (Am-B) به صورت adhesive و cohesive، در گروه 4 (Am-cc) به صورت cohesive در ماده ترمیمی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بیشترین مقاومت در مقابل شکستگی در دندان های ترمیم شده با آمالگام به فرم پوشش کاسپی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: شکستگی، مقاومت، آمالگام
  • فرین کیانی یزدی، مسعود گل شاه، محبوبه رزمخواه، عباس قادری صفحات 99-107
    زمینه و هدف
    آپوپتوز یا مرگ برنامه ریزی شده سلول نقش مهمی در پاتوژنز بیماری های متعدد ایفا می کند. مطالعات پیشین پیشنهاد کننده نقش آپوپتوز در پاتوژنز بیماری پریودنتال می باشند؛ از طرف دیگر دیابت ملیتوس می تواند آپوپتوز سلول های بافت های همبندی را افزایش دهد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان بیان پروتئین های دخیل در آپوپتوز در بافت لثه افراد دیابتیک و غیردیابتیک مبتلا به پریودنتیت مزمن بود.
    روش بررسی
    25 بیمار مبتلا به دیابت و پریودنتیت مزمن و 16 فرد غیردیابتیک مبتلا به پریودنتیت مزمن در این مطالعه شرکت کردند. 4 هفته پس از جرم گیری و تسطیح ریشه به همراه آموزش روش های بهداشت دهان، به منظور درمان پریودنتیت جراحی پریودنتال برای بیماران انجام شد و بافت های لثه ای به دست آمده حین جراحی به آزمایشگاه فرستاده شد تا به کمک روش real-time PCR میزان بیان پروتئین های Fas، P53، Bcl-2 و Survivin بررسی گردد. داده ها توسط تست Mann-Whitney و Chi-squared آنالیز شدند.
    یافته ها
    پروتئین های پیش آپوپتوزی Fas) و (P53 به شکل معنی داری در بافت لثه بیماران دیابتیک (به ترتیب 6-10×5/9 و 6-10×4/2) بیشتر از افراد غیردیابتیک (به ترتیب 7-10×4/9 و 7-10×6/5) بیان شده بود (05/0 P<)، درحالیکه تفاوت در میزان بیان پروتئین های ضدآپوپتوزی Bcl-2) و (Survivin معنی دار نبود (به ترتیب 8-10×7/9 و 7-10×5/3 در مقابل 7-10×4/1 و 7-10×1/3) (به ترتیب 91/0 P= و 29/0 P=).
    نتیجه گیری
    میزان آپوپتوز در بافت همبند لثه افراد دیابتیک مبتلا به پریودنتیت مزمن بیشتر از افراد غیردیابتیک با شرایط پریودنتال یکسان بود. بنابراین تداخل در بیان یا عملکرد پروتئین های پیش آپوپتوزی Fas) و (P53 می تواند هدف جدیدی در درمان بیماری پریودنتال مبتلایان به دیابت باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، آپوپتوز، پریودنتیت مزمن، real، time PCR
  • امید امینیان، زهرا بنفشه آل محمد، خسرو صادق نیت حقیقی صفحات 108-114
    زمینه و هدف
    با توجه به تفاوت شیوع کمر درد در دندانپزشکان کشور های مختلف و عدم وجود گروه شاهد در اکثر مطالعات گذشته، هدف از این مطالعه مقایسه کمر درد و عوامل موثر بر آن در دندانپزشکان با داروسازان مرد، برای تعیین میزان ارتباط شغل دندانپزشکی و ایجاد کمر درد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، با استفاده از پرشسنامه نوردیک، 261 دندانپزشک مرد با 193 داروساز مرد که حداقل یک سال به حرفه دندانپزشکی عمومی یا داروسازی اشتغال داشته و سابقه بیماری های مزمن بافت همبند یا ترومای منجر به شکستگی در ستون فقرات نداشتند، با استفاده از آزمون های آماری Chi- square، T-test و رگرسیون لجستیک مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    ابتلا به کمر درد در 12 ماه گذشته در دندانپزشکان مرد %8/54 و در داروسازان مرد %3/36 بود (001/0> P). در آزمون آماری رگرسیون لجستیک، پس از تعدیل (adjustment) برای متغیر های شغل، سن، نمایه توده بدنی، مصرف سیگار، سال های اشتغال به کار و میانگین ساعات کاری هفته، بین شغل دندانپزشکی و ابتلا به کمر درد، با نسبت شانس برابر با 54/2 ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (001/0> P).
    نتیجه گیری
    اشتغال به حرفه دندانپزشکی در جنس مذکر، مستقل از سن، نمایه توده بدنی، مصرف سیگار، سال های اشتغال به کار و میانگین ساعات کاری هفته، مرتبط با ابتلا به کمر درد می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های اسکلتی عضلانی، دندانپزشک، کمر درد
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، مجید موسوی نسب، علیرضا زاهدی فر صفحات 115-123
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از سیستم های چسباننده، بخش عمده ای از اعمال دندانپزشکی ترمیمی را تشکیل می دهند. حلال باقی مانده در روی عاج بر روند باند موثر است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر زمان های مختلف خشک کردن ادهزیو با هوا بر استحکام باند ریزکششی Singlebond و کامپوزیت به عاج بود.
    روش بررسی
    15 دندان مولر سوم سالم انتخاب شدند. سطح اکلوزال دندان ها تا رسیدن به سطح صاف از عاج تراشیده شد. پس از آن براساس تبخیر حلال دندان ها به 5 گروه تقسیم شدند. پس از اچ نمودن به مدت 5 ثانیه و شستشو به مدت 15 ثانیه، دندان ها به مدت 3 ثانیه خشک شدند. سپس Singlebond (3M) با زمان تبخیر حلال (0 و 2 و 5 و 10 و 30 ثانیه) استفاده و کیور شد. پس از قرار دادن و کیورینگ کامپوزیت Saremco (Microhybrid low shrinkage /Switzerland) و 500 مرتبه ترموسایکل، دندان ها به مقاطع mm2 1 بریده و شکل ساعت شنی ایجاد شد. سپس نمونه ها تحت تاثیر آزمون استحکام باند ریزکششی تا زمان شکست قرار گرفته و یافته ها توسط آزمون های آماری ANOVA و Bonferroni بررسی شد.
    یافته ها
    آزمون های آماری حاکی از اختلاف معنی دار بین قدرت اتصال باند بین گروه ها بود (002/0 P =). میانگین استحکام باند ریزکششی برای گروهی که در آن 2 ثانیه تبخیر حلال صورت گرفت بیشترین و برای گروه 30 ثانیه کمترین مقدار بود.
    نتیجه گیری
    در باندینگ Singlebond مناسب ترین زمان برای تبخیر حلال، کمترین زمان توصیه شده توسط کارخانه سازنده است که در آن استحکام باند ریزکششی حداکثر می باشد و با تبخیر بیشتر و یا کمتر استحکام باند به طور معنی داری کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: ادهزی، استحکام باند، عاج
  • مهدی جعفرزاده سامانی، مریم حاجی احمدی، سمیرا یوسفی، الهام سادات بیننده صفحات 124-130
    زمینه و هدف
    انجام کار موفق دندانپزشکی برای کودکان نه تنها به مهارت های دندانپزشک بستگی دارد، بلکه نیازمند برقراری ارتباط با کودک و نیز حفظ همکاری وی می باشد. تصحیح عملکرد دندانپزشکان در زمینه روش های هدایت رفتاری، بر دیدگاه والدین تاثیر گذاشته و کیفیت خدمات دندانپزشکی را افزایش می دهد. هدف از انجام این پژوهش بررسی نگرش دندانپزشکان عمومی شهر اصفهان در ارتباط با روش های هدایت رفتاری کودکان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است. به منظور انجام این پژوهش 100 نفر از دندانپزشکان عمومی شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب گردید و از آن ها خواسته شد تا به پرسشنامه (حاوی چهار روش هدایت رفتاری) پاسخ دهند. داده های حاصله توسط آزمون های آماری T-test، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه و کروسکال- والیس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    روش های مورد پذیرش دندانپزشکان به ترتیب بگو- نشان بده- انجام بده (5/0 ± 0/4)، کنترل صدا (4/0 ± 5/3)، محدودکننده فیزیکی (5/0 ± 0/3) و درنهایت دست روی دهان (5/0 ± 9/2) بود. میانگین نمره نگرش دندانپزشکان زن نسبت به روش محدودکننده فیزیکی بیشتر و نسبت به روش دست روی دهان کمتر بود. همچنین میانگین نمره نگرش دندانپزشکان مسن در مقایسه با دندانپزشکان جوان نسبت به روش کنترل صدا کمتر و نسبت به روش دست روی دهان بیشتر بود. دندانپزشکان عمومی با تعداد بیمار اطفال کمتر موافقت کمتری با روش های دست روی دهان و محدودکننده فیزیکی داشتند.
    نتیجه گیری
    نگرش دندانپزشکان عمومی نسبت به روش های مختلف کنترل رفتاری با جنس، سن، تجربه کاری و تعداد بیماران اطفال ارتباط دارد. دندانپزشکان عمومی به روش های تهاجمی هدایت رفتاری مانند دست روی دهان و محدودکننده فیزیکی تمایل کمتری دارند.
    کلیدواژگان: نگرش، بگو، نشان بده، انجام بده، کنترل صدا، دست روی دهان، محدودکننده فیزیکی
  • مهوش موسوی جزی، مهسا تراشی، مریم عبدالرازقی صفحات 131-136
    زمینه و هدف
    اثر بیماری های پریودنتال بر تمام افراد جامعه به یک شکل نمی باشد. در بعضی افراد ریسک فاکتور هایی وجود دارد که آن ها را نسبت به پیشرفت بیماری حساس تر می کند. ابتلا به پاتوژن های خاص، سیگار، دیابت کنترل نشده، ریسک ابتلا به پریودنتیت را افزایش می دهند. سایر فاکتور ها مثل استرس، افسردگی و اضطراب، هنوز به عنوان ریسک فاکتور قطعی درنظر گرفته نمی شوند. توجیه بیولوژیک این ارتباط به این صورت بیان می شود که شرایط روانی و مواجهه با عوامل استرس آور می تواند پاسخ ایمنی را تغییر دهد و فرد را در برابر پیشرفت بیماری حساس تر کند. هدف از این مطالعه مروری بر رابطه پریودنتال با فاکتور های روانی اضطراب و افسردگی بود.
    روش بررسی
    تحقیق به روش مروری (Review Article) انجام گرفت. با کلمات کلیدی Periodontal disease، Anxiety، Depression در اینترنت سایت های مرتبط با مجلات دندانپزشکی و عمدتا مجلات معتبر پریودنتولوژی و در Pubmed از سال های 1990 تا 2010 جستجوی مقالات و تحقیقات انجام شد.
    نتیجه گیری
    بیشتر مطالعات منتشر شده از یک ارتباط مثبت بین پریودنتیت و فاکتور های روانی، اجتماعی متعدد حمایت می کنند. روش های مختلف زندگی، شرایط استرس آور، تغییرات هورمونی، سهل انگاری در رعایت بهداشت د هان و عادات نامناسب مثل سیگار کشیدن به عنوان عوامل مستعدکننده در بیماری های پریودنتال محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، اضطراب، افسردگی
  • مرضیه علی خاصی، پویا اصلانی صفحات 137-143
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی ماندگاری میانگین تحلیل استخوان و مشکلات پس از درمان ایمپلنت های قرار داده شده در تکنیک All-on-4 بود.
    روش بررسی
    با استفاده از واژه های کلیدی ایمپلنت زاویه دار، All-on-4، tilted implant و graftless technique جستجو مقالات در 10 سال اخیر(2001 تا 2011) صورت گرفت و مقالات کارآزمایی بالینی که به ارزیابی ماندگاری، میانگین تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت های مستقیم و زاویه دار در سیستم ایمپلنت گذاری All-0n-4، استخراج شدند.
    در مجموع جستجوی انجام شده 73 مقاله یافت شد. بعد از ارزیابی و مطالعه عنوان و خلاصه مقالات، در مجموع 10 مقاله کارآزمایی بالینی که کاملا با ویژگی های مورد نیاز همخوانی داشتند انتخاب و معیار هایی مانند میزان میانگین تحلیل استخوان، میزان ماندگاری در آن ها مقایسه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان ماندگاری (96-100%) و میانگین تحلیل استخوان (با میانگین 34 /0-9/1 میلی متر) درمان All-on-4 تحت بارگذاری فوری، قابل مقایسه با درمان های معمول متکی بر ایمپلنت می باشد. مقایسه میزان ماندگاری و تحلیل استخوان در ایمپلنت های مستقیم و زاویه دار در سیستم All-on-4 نشان داد، این طرح درمان مقادیر قابل مقایسه با درمان های معمول متکی بر ایمپلنت است. همچنین مشکلات پس از درمان شامل شکستگی آکریل در پروتز موقت یا نهایی، جدا شدن دندان ها، شل شدن پیچ پروتزی یا پیچ اباتمنت ازجمله موارد گزارش شده همراه با پروتز های All-on-4 بود.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، میزان ماندگاری، تحلیل استخوان، پروتز
  • سحر قدسی بوشهری، فرزانه خواجه، سمیه حیدری، شهلا مومنی دانایی صفحات 144-150
    زمینه و هدف
    تشخیص و درمان مال اکلوژن های اسکلتی کلاس III یکی از پیچیده ترین و سخت ترین موارد در ارتودنسی محسوب می شود. مشکلات مربوط به ظاهر صورت و اکلوژن باعث می شود که این بیماران خیلی زود در جستجوی درمان باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی نتایج درمان زود هنگام این بیماران با فیس ماسک در مقایسه با بیمارانی که هیچگونه درمانی دریافت نکرده اند، بود.
    روش بررسی
    این مطالعه گذشته نگر بر روی 38 بیمار در حال رشد با متوسط سنی 5/8 سال شامل مال اکلوژن دنتواسکلتال کلاس III انجام شده که به دو گروه تقسیم شدند. 23 بیمار که تحت درمان با فیس ماسک قرار گرفتند و 15 بیمار که هیچ درمانی دریافت نکرده بودند به عنوان گروه کنترل درنظر گرفته شد. سفالومتری لترال قبل و بعد از درمان بیماران جهت ارزیابی تغییرات دنتواسکلتال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج توسط تست آماریWilcoxon signed ranks آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حرکت معنی دار به سمت جلو استخوان ماگزیلا و اینسیزورهای قدامی آن (001/0 P<) و حرکت چرخشی به سمت پایین و عقب مندیبل (001/0 P<) را در گروه تحت درمان با فیس ماسک نشان داد. افزایش ارتفاع تحتانی صورت در هر دو گروه درمان شده و درمان نشده دیده شد. به هر حال، در گروه کنترل بعضی اندازه گیری ها، حرکت به سمت جلو کمپلکس ماگزیلا را نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در بیماران کلاس III درمان با فیس ماسک گزینه بهتری نسبت به چین کپ باشد و تصمیم گیری درمورد درمان زود هنگام بیماران کلاس III باید جدی تلقی شود. به هر حال، دقت خاص به نوع دیسکرپانسی اسکلتی بیمار ضروری است. به نظر می رسد که در بیماران کلاس III، استفاده از فیس ماسک گزینه بهتری نسبت به سایر وسایل باشد.
    کلیدواژگان: سفالومتریکی، مال اکلوژن کلاس III، ارتودنسی
|
  • Daryosh Goodarzipour, Allahyar Nezadi, Bahareh Purtaji, Yasaman Mohemkar Kheirandish Pages 75-80
    Background And Aims
    Because of high prevalence of TMJ dysfunctions، increased promotion of diagnostic and treatment methods is necessary. In many cases، in addition to disc position، morphology of other joint components such as articular eminence can be changed and therefore the probable correlation between disc position and morphology of hard tissue components can be used for prediction of internal derangements. The aim of this study was to evaluate the correlation between the position of disc and morphology of articular eminence of TMD`s patients using magnetic resonance imaging (MRI).
    Materials And Methods
    In this cross sectional study by evaluation of digital MRI files، ultimately 78 joint images were identified which had sufficient quality and resolution for review. Then the MRI images، were observed and evaluated by 3 oral and maxillofacial radiologists to determine the disc position (normal، anterior displacement with and without reduction، and posterior displacement) and morphology of articular eminence (Box، Sigmoid، Flattened). Ultimately the results that were reported at least by 2 observers were included as the final results and were recorded in the check list. Data were analyzed using Chi-Square test and Fisher test.
    Results
    In this study، no case of posterior disc displacement was found and therefore was excluded from the study. Articular eminence morphology (Flattened versus Sigmoid) showed statistically significant correlation with anterior disc displacement with and without reduction (P-values for anterior displacement with and without reduction were 0. 03 and 0. 002، respectively). No significant difference was found between the sigmoid and box types in relationship with disc displacement (P-values for anterior displacement with and without reduction were 0. 72 and 0. 70. In this study، no significant difference between the anterior disc displacement with reduction and anterior disc displacement without reduction in relationship with the morphological changes of articular eminence in any of the cases were found.
    Conclusion
    The results showed that flattening of articular eminence had significant relationship with anterior disc displacement.
    Keywords: Temporomandibular joint, Disc, Magnetic resonance imaging
  • Fateme Nematollahi, Nasim Azizi, Sima Shahabi, Loghman Ghahremani, Zohre Asgari, Hossein Bagheri G. Pages 81-90
    Background And Aims
    Failure of bonding between artificial teeth and denture base material is a considerable problem for patients who wear dentures. According to the different impact of artificial teeth and different information about resistance force of mastication and also with deficiency in researchs، this study was designed to compare the bond strength of composite and acrylic artificial teeth to auto-polymerized denture base resins with and without cyclic loading.
    Materials And Methods
    In this experimental and in vitro study، an acrylic resin auto-polymerized (Rapid Repair، Dentsply) and four artificial teeth (Acrylic Marjan new، Composite Glamour teeth and Ivoclar acrylic and composite teeth) were used. Therefore، 8 groups of 10 specimens each were evaluated. All specimens were thermocycled for 5000 cycles، in water baths between 5 and 55 ◦ C. Half the specimens in each group were treated with cyclic loading at 50N for 14، 400 cycles at 1. 2 Hz. The shear bond strengths were measured using a Universal Testing Machine. Data were analyzed using Two-way ANOVA test.
    Results
    Statistical analysis demonstrated no significant effect of cyclic loading on the shear bond strength، but the type of artificial tooth affected the shear bond strength (P=0. 006). Also، the interaction between Cyclic loading and the type of artificial tooth showed no significant difference (P=0. 98). Tukey test showed that acrylic teeth (Ivoclar) had statistically higher bond strength values than that of other teeth (PGlamour=0. 02)، (PComposite ivoclar=0. 01) and (PMarjan new=0. 02).
    Conclusion
    Within the limitation of this study، the predominant type of fracture in all groups was cohesive، therefore the bond strength was adequate in all teeth and the type of artificial tooth may influence the bond strength of denture teeth to denture base resin. Cyclic loading had no significant effect on the bond strength of denture teeth to the auto-polymerized acrylic resin.
    Keywords: Resin, Bond strength, Artificial teeth
  • Mahshid Mohammdi Basir, Elham Tabatabai Ghomsheh, Abbas Azari, Zahra Malek Hosseini, Majid Vahdati Far Pages 91-98
    Background And Aims

    Endodontically treated teeth are prone to fracture because they loose a big amount of their structure. The treatment plan of those teeth is completed when they are rehabilitated with a strong and functional restoration. The purpose of this study was to evaluate the fracture resistance of endodontically treated teeth restored with amalgam cuspal coverage in comparison with other restorative techniques.

    Materials And Methods

    40 human healthy maxillary premolars were divided into 4 groups: group1 (S): sound teeth، group 2 (Co): endodontically treated teeth with MOD cavity restored with bonding and composite، group 3 (Am-B): endodontically treated teeth with MOD cavity restored with bonding and amalgam and group 4 (Am-CC): endodontically treated teeth with MOD cavity restored with amalgam cuspal coverage. Then the restorations were stored in water and room temperature for 100 days at then thermocycled for 500 cycles between water baths at (5. 5 ± 1) and (55 ± 1) 0 C. The fracture resistance was evaluated by universal testing machine (Instron، 1195 UK) with the compressive force of about 2000 N in 0. 5 mm/min. The fracture modes were evaluated in four groups by a stereomicroscope. Statistical analysis (Scheffe test) was done for all groups (P<0. 05 was considered as the level of meaningfulness).

    Results

    The highest fracture resistance was found in group 4 (Am-CC) (976 ± 23. 27 N) that had no significant difference with sound tooth (P>0. 05). The lowest fracture resistance was found in group 2 (Co) (384 ± 137. 4 N) that had no significant difference with group 3 (Am-B) (P>0. 05). The fracture resistance in group 4 was significantly higher than group 2 (Co) and 3 (Am-B). The fracture mode in group 1 was cohesive within tooth and in group 2 (Co) and 3 (Am-B) was mixed cohesive and adhesive، and in group 4 was cohesive within in restorative material.

    Conclusion

    The highest fracture resistance was found in teeth that received amalgam cuspal coverage.

    Keywords: Fracture, Resistance, Amalgam
  • Farin Kiani Yazdy, Masoud Golshah, Mahboobeh Razmkhah, Abbas Ghadery Pages 99-107
    Background And Aims
    Apoptosis or programmed cell death plays an important role in the pathogenesis of many diseases. Previous studies suggest that apoptosis is involved in the pathogenesis of periodontal disease، on the other hand it is also suggested that diabetes mellitus enhances apoptosis of connective tissue cells. Thus، we measured expression of proteins which are relevant to apoptosis in the gingival tissue of diabetic patients with chronic periodontitis in comparison to non diabetic individuals.
    Materials And Methods
    25 patients with diabetes and chronic periodontitis and 16 non diabetic controls were included in this study. 4 weeks after scaling and root planning and oral hygiene instructions، periodontal surgery was done and gingival tissues obtained during surgery، were sent to lab to investigate expression of Fas، P53، Bcl-2 and Survivin using real-time PCR technique. Data were analyzed using Mann-Whitney and Chi-squared.
    Results
    Pro-apoptotic proteins (Fas، P53) were significantly (P<0. 05) higher in gingival tissues of diabetics (9. 5×10-6، 2. 4×10-6، respectively) in comparison to non diabetics (9. 4×10-7، 5. 6×10-7)، whereas the difference in expression of anti-apoptotic proteins (Bcl-2، Survivin) between 2 groups was not significant (9. 7×10-8، 3. 5×10-7 in comparison to 1. 4×10-7، 3. 1×10-7، respectively) (P =0. 91، P =0. 29 respectively).
    Conclusion
    Apoptosis was increased in gingival connective tissue of diabetic patients with chronic periodontitis in comparison to non diabetic ones. Therefore، intervention in expression or function of pro-apoptotic proteins (Fas، P53) could be a new goal in the treatment of periodontal disease of diabetic patients.
    Keywords: Diabetes mellitus, Apoptosis, Chronic periodontitis, Real, time PCR
  • Omid Aminian, Zahra Banafsheh Alemohammad, Khosro Sadeghniiat Haghighi Pages 108-114
    Background And Aims
    Regarding the diversity of reported low- back pain among dentists in different countries and lack of control group in most of the previous studies، the purpose of this study was to compare low- back pain and related risk factors between male general dentists and pharmacists to determine the relation between dentistry and development of low back pain.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 261 male dentists were compared with 193 male pharmacists as a control group with Standardized Nordic Questionnaire (low back section). Subjects were at least one year in clinical practice after becoming qualified and did not suffer from connective tissue diseases and history of a traumatic event causing fracture in spinal column. The data were analyzed by Chi- square، T-test and logistic regression analyses.
    Results
    The prevalence of low back pain in the past 12 months was 54. 8% in male dentists and 36. 3% in male pharmacists (P=. 001). Logistic regression analyses، adjustmenting for occupation، age، body mass index (BMI)، smoking، working years and working hours per week، revealed that there was a significant association between being a dentist and having low- back pain (OR=2. 54، P=0. 001).
    Conclusion
    Dentistry as a profession in male gender is associated with low back pain، independent of age، body mass index (BMI)، smoking، working years and working hours per week.
    Keywords: Dentists, Low back pain, Musculoskeletal diseases
  • Alireza Daneshkazemi, Abdolrahim Davari, Majid Mousavinasab, Alireza Zahedifar Pages 115-123
    Background And Aims
    Today، use of adhesive systems is the most common materials in restorative dental procedures. The aim of this study was to evaluate the effect of different air-drying periods on the microtensile bond strength of composite to dentin using adhesive.
    Materials And Methods
    15 sound molar teeth were selected. The an occlusal surfaces of teeth were removed with silicon carbide disks (3M/USA) to reach flat surface of dentin. Then according to the air drying of solvent، the teeth were divided to five groups. After 5 sec etching and rinsing for 15 sec، the teeth were air dried for 3 sec. Then Singlebond (3M) was used with different air-drying times (0s، 2s، 5s، 10s، 30s) and cured. Then after insertion and curing of Saremco (microhybrid low shrinkage/Switzerland) composite، the teeth were thermocycled for 500 cycles. Then hour glass slabs with 1 mm2 interface was created. Specimens were then subjected to µTBS force until fracture. Data were analyzed using ANOVA and Bonferroni tests.
    Results
    Statistical tests showed that there were significant differences between bond strength of groups (P=0. 002). The mean of µTBS for the 2 Sec and 30 Sec evaporating time was the most and the least vawes، respectively.
    Conclusion
    An optimum air-drying time for solvent evaporation was the lowest time recommended by the manufacturer. Over and under evaporation time decreased µTBS significantly.
    Keywords: Adhesive, Bond strength, Dentin
  • Mahvash Mousavi Jazi, Mahsa Tarashi, Maryam Abdolrazaghi Pages 131-136
    Background And Aims
    Periodontitis does not affect on all patients by the same way. There are some risk factors in some people that make them more sensitive to progress of periodontitis. Smoking، uncontrolled diabetes، and special pathogens increase the risk of periodontitis. Other factors such as stress، depression and anxiety، are not crucial risk factors for periodontitis yet. Biologic explanation of this relation is that mental conditions and exposure to stressful situations can alter immune response. The aim of this study was to review the psychological factors of anxiety and depression associated with periodontitis.
    Materials And Methods
    For this review article، we have searched through internet by the following keywords; periodontal disease، anxiety، depression. We have tried to cover almost all dental– related sites and journals as well as Pubmed from 1990-2010.
    Conclusion
    Most published studies support a positive relationship between periodontitis and several psycho-social factors. Life style، stressful conditions، hormonal changes، nonchalance in oral hygiene، habits such as smoking are predisposing factors in periodontal diseases.
    Keywords: Periodontal disease, Anxiety, Depression
  • Marzieh Alikhasi, Pooya Aslani Pages 137-143
    Background And Aims
    The purpose of this study was to evaluate the survival rate، mean bone loss and post operative complication of implants inserted in All-on-4 technique.
    Materials And Methods
    The literature was searched using keywords angled implant، All-on-4، tilted implant and graftless technique in the last 10 years (2001 to 2011) and clinical trial article that evaluated survival rate and mean bone loss around axial and tilted implants in All-on-4 technique was selected and evaluated. A total of 73 articles were found by searching. After evaluation of titles and abstracts، finally 10 clinical trial، that were fully consistent with including criteria such as mean of bone loss and survival rate was selected and evaluated.
    Conclusion
    Results showed that the survival rate (96-100%) and mean bone loss (0. 34-1. 9 mm) with All-on-4 technique in immediate loading is comparable with other implant support treatment plan. Comparison of implant survival and bone loss in axial and tilted implant in All-on-4 system is shown this treatment plan has consistent result with other conventional implant support prosthesis. Also، postoperative complication including fractures of the acrylic temporary prosthesis، detachment of the teeth، abutment or prosthesis screw loosening have been reported with All-on-4 technique.
    Keywords: Implant, Survival rate, Boneless, Prosthesis
  • Sahar Ghodsi Bushehri, Farzaneh Khajeh, Somayeh Heidari, Shahla Momeni Danaei Pages 144-150
    Background And Aims
    Skeletal class III malocclusions are considered as one of the most complex and difficult orthodontic problems to diagnose and treat. Facial appearance and occlusion problems make the patients to seek treatment as soon as possible. The purpose of this study was to evaluate the outcomes of early treatment with facemask compared to the patients who had no treatment.
    Materials And Methods
    For this retrospective study، 38 growing patients (mean age، 8. 5 years old) with class III dentoskeletal malocclusion were divided into 2 groups. 23 patients were treated with facemask and 15 patients who did not receive any treatment were assigned as control group. Lateral cephalograms were taken before and after treatment and dentoskeletal changes were estimated. Data were analyzed using Wilcoxon signed ranks test.
    Results
    The results revealed statistically significant forward displacement of maxillary bone and upper incisors (P<0. 001)، and downward-backward rotation of mandible in facemask group (P<0. 001). Increased lower facial height was seen in both treatment and untreated groups. However، in untreated group some measurements revealed forward displacement of maxillary complex as well.
    Conclusion
    It seems that in class III patients treating with facemask is a better choice than ChinCap and decision making for early treatment in class III patients should be considered seriously. Moreover، specific attention to the type of patient’s skeletal discrepancy is necessary. In class III patients، facemask might be a better option than other appliances.
    Keywords: Cephalometry, Class III malocclusion, Orthodontic