فهرست مطالب

پژوهش در علوم توانبخشی - سال نهم شماره 2 (خرداد و تیر 1392)

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال نهم شماره 2 (خرداد و تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • مهدی یزدانی، رسول حمایت طلب، محمود شیخ، مسعود اعتمادی فر صفحات 143-152
    مقدمه
    مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) شایع ترین بیماری نورولوژی و پیش رونده ناتوان کننده در جوانان بالغ می باشد. اختلال در تعادل از تظاهرات مهم این بیماری می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر یک دوره تمرین درمانی در آب بر تعادل مردان مبتلا به MS بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 30 نفر بیمار مبتلا به MS که در انجمن MS اصفهان عضویت داشته و تحت مداوای دارویی بودند، به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفر شاهد (سن: 7/4 ± 6/35 سال، قد: 80/5 ± 7/176 سانتی متر و وزن: 61/8 ± 41/73 کیلوگرم) و تجربی (سن: 8/3 ± 4/32 سال، قد: 51/4 ± 5/174سانتی متر و وزن: 52/7 ± 8/71 کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 4 هفته (3 جلسه در هفته) تمرین درمانی در آب را اجرا کرده و گروه شاهد فعالیت معمول روزانه خود را اجرا نمودند. میزان تعادل آزمودنی های پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از اجرای دوره تمرین درمانی در آب با کمک مقیاس تعادلی Berg تحت بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های Independent t و Paired t در سطح معنی داری 05/0 > P انجام گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه تجربی و شاهد در پیش آزمون در میزان نمرات تعادل تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما در پس آزمون تفاوت معنی داری دیده شد. نتایج آزمون Paired t نیز اختلاف معنی دار نمرات تعادل بین پیش و پس آزمون را در گروه تجربی نشان داد؛ در حالی که بین پیش و پس آزمون گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، چنین به نظر می رسد که تمرین درمانی در آب بر بهبود تعادل مردان مبتلا به MS موثر است و می تواند به عنوان یک روش مداخله ای تاثیرگذار مورد توجه قرار گیرد.
    کلید واژه ها: تمرین درمانی در آب، تعادل، مالتیپل اسکلروزیس
  • لیلا قسیسین، طاهره احمدی، فاطمه مستاجران، معصومه معظم، فاطمه درخشنده صفحات 153-160
    مقدمه
    اختلال در تلفظ صداها، شایع ترین اختلال گفتاری است و شیوع آن در کودکان دبستانی حدود 7/8 درصد می باشد. در بحث اختلال در تلفظ صداها، تشخیص و ارزیابی دو عامل مهم می باشند. در ارزیابی می توان از آزمون های رسمی و غیر رسمی استفاده نمود. آسیب شناسان گفتار و زبان در ایران برای ارزیابی اختلال در تلفظ صداها به طور وسیعی از آزمون اطلاعات آوایی استفاده می کنند که متاسفانه تاکنون اعتبار و روایی این آزمون مشخص نگردیده است. هدف از این مطالعه، ارایه اعتبار و روایی آزمون اطلاعات آوایی بود تا سرآغازی برای استاندارد شدن این آزمون باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و روش شناسی بود. روایی محتوایی آزمون با اعلام نظر 20 آسیب شناس گفتار و زبان تعیین گردید. پس از این مرحله آزمون بر روی 150 کودک 3 تا 6 ساله اجرا و برای تعیین اعتبار آزمون از دو روش 20Kuder-Richardson و بازآزمایی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 13 صورت گرفت.
    یافته ها
    مقدار CVR (Content validity ratio) برای واژه ها به استثنای /kæʧæl/ بالاتر از 42 درصد بود. نتایج حاصل بر اساس روش 20Kuder-Richardson و ضریب همبستگی در هر 3 گروه سنی نشان داد که آزمون اعتبار لازم را دارا می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژ‍وهش نشان داد که آزمون اطلاعات آوایی از اعتبار و روایی لازم برخوردار است. در حقیقت آزمون دقت و صحت کافی دارد تا بتوان از آن در تشخیص و ارزیابی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، آزمون اطلاعات آوایی
  • الهام بخشی پور، نادر رهنما، حسین سورتیجی، زهرا اسکندری، سارا ایزدی نجف آبادی صفحات 161-170
    مقدمه
    اختلال نقص توجه و بیش فعالی نوعی اختلال رشدی است. کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی به طور عمده با هماهنگی حرکتی ضعیف و دست و پاچلفتی توصیف می شوند. به نظر می رسد تمرینات حرکتی ریتمیک مانند بازی های حرکتی نیز می تواند بر تعادل کودکان مبتلا به این اختلال تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر برنامه تمرینی ایروبیک و بازی درمانی گروهی بر تعادل کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی بود.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر، 26 کودک (4 دختر و 22 پسر) مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی در 3 گروه تجربی (بازی درمانی گروهی و ایروبیک) و شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه های تجربی هر یک 8 هفته، هر هفته 3 جلسه 60-45 دقیقه ای، تحت مداخله قرار گرفتند. تعادل استاتیک و تعادل داینامیک هر سه گروه به ترتیب با تست تعادل Flamingo (Flamingo balance test) و تست تعادل ستاره ای مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بین گروه بازی درمانی گروهی و ایروبیک در تعادل پویا تفاوت معنی داری وجود داشت، اما در تعادل استاتیک تفاوت معنی داری بین گروه های تحت مداخله مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با این که بازی درمانی گروهی به طور کلی تاثیر بیشتری بر بهبود تعادل کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی داشت، اما ایروبیک نیز در بهبود تعادل ایستا تاثیر معنی داری داشت. بنابراین استفاده از تمرینات ایروبیک در کنار بازی درمانی گروهی می تواند باعث بهبود بیشتر تعادل این کودکان گردد.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و نقص توجه، تمرینات ایروبیک، بازی درمانی، تعادل
  • بهروز پرهام پور، گیتی ترکمان، حمید هورفر، مهدی هدایتی، رویا روانبد صفحات 171-184
    مقدمه
    افزایش قدرت عضله و انجام ورزش های مقاومتی همواره به عنوان یکی از راه های بالقوه برای بهبود تعادل در نظر گرفته شده است. در این مطالعه اثر تمرینات مقاومتی با و بدون میدان الکترومغناطیس پالسی بر قدرت عضلانی و تعادل بیماران هموفیلی شدید A بررسی شد.
    مواد و روش ها
    32 بیمار هموفیلی شدید A (18 تا 35 ساله) به صورت تصادفی در سه گروه تمرین مقاومتی، تمرین مقاومتی توام با میدان الکترومغناطیسی پالسی (مگنت) (Pulsed electromagnetic field یا PEMF) و شاهد قرار گرفتند. گروه تمرین مقاومتی (40-30 دقیقه تمرینات مقاومتی تنه و اندام ها با 60-50 درصد 1RM (Repetition maximum) (تکرار بیشینه) به صورت پیش رونده و 30 دقیقه میدان مگنت به صورت دارونما) و گروه تمرین مقاومتی توام با مگنت، تمرینات با همان شدت، ولی تکرار کمتر و سپس 30 دقیقه تحریک PEMF با فرکانس 30 هرتز و شدت 40 گوس، 6 هفته و 3 جلسه در هفته درمان شدند. در گروه شاهد هیچ تداخلی انجام نشد. میزان قدرت عضلانی بر حسب 1RM و آزمون های تعادل (One leg standing، Near tandem stand، Timed up and go و Timed sit to stand) قبل و بعد از 6 هفته اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    انجام 6 هفته تمرین مقاومتی و تمرین مقاومتی توام با PEMF، باعث بهبودی معنی دار آزمون های تعادلی و قدرت عضلانی نسبت به گروه شاهد و مقادیر پایه شد.
    نتیجه گیری
    انجام تمرینات مقاومتی با و بدون PEMF در افزایش قدرت عضلانی و تعادل بیماران هموفیلی موثر است.
    کلیدواژگان: هموفیلی A، میدان الکترومغناطیس پالسی، تمرینات مقاومتی، تعادل
  • صادقی نایینی پور، محمدعلی نظری، مهدی علیزاده زارعی *، محمد کمالی صفحات 185-196
    مقدمه

    اختلال خواندن جزء اختلالات عصبی- رشدی با نقایصی در مهارت های شناختی و حرکتی است. نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی جدید، با اصلاح ناهنجاری های موجود در نوار مغزی این کودکان می تواند به بهبود عملکرد آن ها کمک کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پروتکل تعادلی نوروفیدبک بر عملکرد تعادلی و توجه انتقالی این کودکان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در چارچوب یک طرح تک آزمودنی طی 20 جلسه روی 4 کودک (1 دختر و 3 پسر) 12-8 ساله با اختلال خواندن اجرا شد و تعداد جلسات درمانی در این مطالعه 12 جلسه (30 دقیقه ای) بود. برای جمع آوری اطلاعات در سطح عملکرد تعادلی از خرده آزمون Bruininks- Oseretsky و در سطح توجه انتقالی از آزمون Posner paradigm استفاده شد.

    یافته ها

    اندازه اثر درمان در عملکرد تعادلی برای تمام آزمودنی ها به جز اندازه اثر خط پایه- درمان در آزمودنی سه، بالا (8/0 < Cohen’d) بود و در مورد توجه انتقالی نیز درمان تنها در برخی از موارد تاثیر داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پروتکل تعادلی نوروفیدبک می تواند در بهبود عملکرد تعادلی و تا حدودی در توجه انتقالی کودکان مبتلا به اختلال خواندن موثر باشد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال خواندن، تعادل، توجه انتقالی
  • محمد علی اصلانخانی، وحید نجاتی، ستار آثاری جامی صفحات 197-208
    مقدمه
    بسیاری از فعالیت های زندگی روزانه علاوه بر نیازهای تعادلی نیازهای شناختی نیز دارند. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تکلیف توجه انتقالی و انتخابی بر تعادل در جوانان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 30 نفر از دانشجویان پسر با دامنه سنی 18 تا 26 سال که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، آزمون تعادل یک پا را در 3 حالت تکلیف تعادل تنها، تکلیف تعادل به همراه توجه انتقالی و تکلیف تعادل به همراه توجه انتخابی بر روی دستگاه بایودکس انجام دادند. آزمون استروپ (Stroop) برای سنجش توجه انتخابی و آزمون عصب شناختی انتقال توجه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری استفاده گردید. کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل داده ها، افت معنی دار (05/0 > P) عملکرد تعادلی ایستادن بر روی یک پا را در تکلیف دوگانه در سطوح سهمی و پیشانی و در حالت کلی، به همراه تکلیف ثانویه توجه انتخابی و توجه انتقالی نشان داد. همچنین تکالیف شناختی در شرایط تکلیف منفرد و دوگانه مقایسه شدند. در هنگام مقایسه تکلیف توجه انتخابی و انتقالی در شرایط تکلیف دوگانه نسبت به تکلیف منفرد، افت عملکرد شناختی (05/0 > P) مشاهده شد. مقایسه نتایج نشان داد که با وجود افت عملکرد تکلیف تعادلی در هنگام انجام تکلیف تعادلی هم زمان با تکالیف شناختی توجه انتخابی و انتقالی، بین افت عملکرد تعادلی در وضعیت های ترکیب شده با توجه انتقالی و توجه انتخابی تفاوت معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    ساختارهای مغزی یکسان درگیر در توجه انتخابی و انتقالی و ارتباط نزدیک بین جنبه های مختلف توجه را می توان دلیل عدم تفاوت بین افت عملکرد تعادلی در وضعیت های ترکیب شده با توجه انتقالی و توجه انتخابی دانست.
    کلیدواژگان: توجه انتقالی، توجه انتخابی، تکلیف تعادلی، تکلیف دوگانه
  • امیر داداش پور، سید صدرالدین شجاع الدین، محمدحسین علیزاده صفحات 209-219
    مقدمه
    پای چرخش یافته به داخل یکی از ناهنجاری های رایج می باشد که با افتادگی استخوان ناوی و افزایش چرخش داخلی ران همراه بوده و ممکن است متاثر از عضلات ران باشد. هدف این تحقیق، بررسی اثر یک برنامه تمرینی بر اصلاح پای چرخش یافته به داخل بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر 30 نفر آزمودنی مرد به صورت هدفمند (سن 07/2 ± 63/21 سال، وزن 62/7 ± 93/71 کیلوگرم و قد 52/7 ± 33/177 سانتی متر) که ناهنجاری پای چرخش یافته به داخل داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری شاهد و تجربی قرار گرفتند. با آزمون افتادگی استخوان ناوی، پای چرخش یافته به داخل آزمودنی ها اندازه گیری و افرادی که دارای افتادگی ناوی بیش از 10 میلی متر بودند وارد مطالعه گردیدند و میزان چرخش داخلی ران با گونیامتر اندازه گیری و ثبت گردید. همچنین قدرت عضلات ابداکتور و چرخاننده خارجی ران با دیناموتر دستی اندازه گیری شد. سپس گروه تجربی، شش هفته و با تواتر سه جلسه در هفته برنامه تمرین قدرتی بر عضلات مذکور را اجرا نمودند و گروه شاهد فعالیت معمول خود را سپری نمود. بعد از اتمام 6 هفته، افتادگی استخوان ناوی آزمودنی ها، میزان چرخش داخلی ران و قدرت عضلات دوباره اندازه گیری شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های Independent t و Paired t برای اختلافات درون و بین گروهی اجرا گردید (05/0 £ P).
    یافته ها
    در گروه تجربی با افزایش معنی دار قدرت عضلات ران، میزان چرخش داخلی ران و افتادگی استخوان ناوی آزمودنی ها کاهش یافت، اما در گروه شاهد تغییرات معنی داری مشاهده نگردید. در مقایسه، گروه تجربی کاهش معنی داری در میزان چرخش داخلی و پای چرخش یافته به داخل نسبت به گروه شاهد داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق بیانگر این بود که با افزایش قدرت عضلات ابداکتور و چرخاننده خارجی ران و با استفاده از مداخله تمرینی می توان از شدت پای چرخش یافته به داخل پیشگیری نموده و آن را اصلاح نمود.
    کلیدواژگان: پای چرخش یافته به داخل، چرخش داخلی ران، برنامه تمرین قدرتی، افتادگی استخوان ناوی
  • مجتبی ابراهیمی، عباس مهوش ورنوسفادرانی، حجت الله حقگو، معصومه پورمحمد رضای تجریشی، فاطمه دانایی فرد صفحات 220-231
    مقدمه
    اختلال نقص توجه- بیش فعالی اختلالی شایع در دوران کودکی است و یافتن درمان موثری که از شدت و عمق نشانه های آن بکاهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر، اثر یکپارچگی حسی- حرکتی با تاکید بر حواس عمقی و دهلیزی به عنوان یک روش درمانی برای بهبود نشانه های اصلی این اختلال مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با دو گروه آزمایش و شاهد بود. از بین دانش آموزان 6 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی که در سال تحصیلی 91-1390 در شهر سمنان مشغول به تحصیل بودند، 32 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه 16 نفری آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش هفته ای دو بار و طی 12 جلسه دو ساعته، مداخله یکپارچگی حسی- حرکتی (با تاکید بر حواس عمقی و دهلیزی) را دریافت نمودند. نشانه های اختلال نقص توجه- بیش فعالی هر دو گروه با استفاده از پرسش نامه نشانه های مرضی کودکان (Child symptom inventory) (4) ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های آماری Shapiro-Wilk و تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANOVA) و تک متغیری (UNIANCOVA) بررسی شدند.
    یافته ها
    طبق آزمون مبتنی بر گزارش معلمان، گروه آزمایش در نمرات متغیر بی توجهی و بیش فعالی نسبت به گروه شاهد عملکرد بهتری داشت (001/0 > P)، ولی کاهش نمرات متغیر تکانشگری گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد (05/0 < P) معنی دار نبود، ولی بر اساس آزمون مبتنی بر گزارش والدین در نمرات متغیر بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد عملکرد بهتری داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    در مجموع مداخله یکپارچگی حسی- حرکتی با تاکید بر حواس عمقی و دهلیزی به طور معنی داری نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری را در جامعه مورد بررسی بهبود داد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی، حرکتی، حواس عمقی و دهلیزی، نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری
  • فرج الله فتاحی، هومن مینو نژاد، محمدحسین علیزاده صفحات 232-242
    مقدمه
    کنترل پوسچر، مولفه کلیدی برای انجام فعالیت های روزمره و فعالیت های ورزشی می باشد. عضلات اندام تحتانی نقش مهمی در حفظ پایداری دارند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین سطح فعالیت برخی عضلات منتخب پروگزیمال و دیستال (سرینی میانی و ساقی قدامی) اندام تحتانی با زمان رسیدن به پایداری در تکلیف پرش- فرود تک پا بود.
    مواد و روش ها
    20 دانشجوی پسر رشته تربیت بدنی در این مطالعه شرکت کردند. سطح فعالیت عضلات با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی، و زمان رسیدن به پایداری آزمودنی ها در راستای داخلی- خارجی ML (Medial-lateral)، قدامی- خلفیAP (Anterior- posterior) و کلی (RV یا Resultant Vector time) با استفاده از صفحه نیرو در حرکت پرش- فرود تک پا ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی Pearson در سطح معنی داری 05/0 > P استفاده گردید.
    یافته ها
    بین سطح فعالیت عضله ساقی قدامی و زمان رسیدن به پایداری در هر سه راستا، ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0 < P). همچنین نتایج نشان داد که بین سطح فعالیت عضله سرینی میانی با زمان رسیدن به پایداری در راستای قدامی- خلفی و حالت کلی ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0 < P)، اما ارتباط معنی داری بین سطح فعالیت عضله سرینی میانی و زمان رسیدن به پایداری در راستای داخلی- خارجی یافت شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که فعالیت کمتر عضله سرینی میانی ممکن است منجر به عملکرد ضعیف بر روی اعمال تعادل عملکردی شود. بنابراین بهبود عملکرد عضله سرینی میانی ممکن است منجر به بهبود در کنترل پوسچر در راستای داخلی- خارجی گردد.
    کلیدواژگان: عضله سرینی میانی، عضله ساقی قدامی، زمان رسیدن به پایداری، تکلیف پرش، فرود
  • علی اصغر کاظمی، رضا مهدوی نژاد، غلامعلی قاسمی، مرتضی صادقی * صفحات 237-328
    مقدمه

    ورزش و فعالیت بدنی این پتانسیل را دارند که باعث بهبود و پیشرفت سلامتی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به مصرف مواد مخدر شوند. بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین با توپ فیزیوبال بر اصلاح کیفوز پشتی، تعادل (ایستا و پویا) و کیفیت زندگی مردان مبتلا به مصرف مواد مخدر پس از ترک اعتیاد بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 مرد مبتلا به مصرف مواد مخدر با محدوده سنی 20 تا 40 سال که دو ماه از ترک اعتیاد آنان گذشته بود و دارای عارضه افزایش کیفوز پشتی بودند، به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و پس از اخذ رضایت نامه به طور تصادفی در دو گروه تجربی (تمرینی) و شاهد قرار داده شدند. زاویه کیفوز آزمودنی ها به وسیله خط کش منعطف، تعادل پویا توسط آزمون ستاره (Star excursion balance test یا SEBT)، تعادل ایستا با آزمون Romberg و کیفیت زندگی با استفاده از فرم کوتاه پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36) اندازه گیری گردید. آزمودنی ها به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 تا 90 دقیقه تمرینات منتخب را تحت نظر متخصص حرکات اصلاحی و درمانی انجام دادند. جهت تحلیل داده ها از روش آماری ANOVA برای داده های تکراری در سطح معنی داری 05/0 ≥ P استفاده گردید.

    یافته ها

    تغییرات و تعامل در هر سه متغیر تعادل و کیفیت زندگی، در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه تمرینی معنی دار بود (05/0 > P). بدین معنی که تمرینات اعمال شده دارای تاثیر مثبتی بوده است. همچنین تفاوت های بین گروهی در تمامی متغیرهای تحقیق معنی دار نبود (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برنامه تمرینی با توپ فیزیوبال برای بهبود ناهنجاری کیفوز پشتی، افزایش تعادل و کیفیت زندگی افراد مبتلا به مصرف مواد مخدر در حال ترک مفید است و می تواند به عنوان یک روش درمان غیر دارویی در بازتوانی این افراد موثر واقع شده و توسط مراکز ترک اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، توپ فیزیوبال، کیفوز، تعادل، کیفیت زندگی
  • گیتا مختاری، آذر مختاری، مجید عبادی فرا صفحات 243-252
    مقدمه

    زانوی پرانتزی و ضربدری شایع ترین ناهنجاری راستای ساق پا هستند. جهت تشخیص، پیشگیری و درمان این دو نوع ناهنجاری به ارزیابی دقیق و ارایه آمار و شاخص نیاز است. هدف از تحقیق حاضر، تهیه شاخص راستای اندام تحتانی (وروس و ولگوم زانو) در زنان و مردان شهرستان همدان بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، 500 آزمودنی (250 زن و 250 مرد) سالم به طور تصادفی، از 5 منطقه جغرافیایی شهرستان همدان (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) و 5 مقطع سنی 14-9، 24-15، 44-25، 64-45 و 65 سال به بالا انتخاب شدند. جهت ارزیابی زانوی پرانتزی و ضربدری به ترتیب از فاصله بین کندیل های داخلی ران (Intercondylar یا IC) و فاصله بین قوزک های داخلی پا (Intermalleolar یا IM) برحسب سانتی متر استفاده شد. وسیله سنجش این متغیرها کالیپر ورنیه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با تاکید بر تعیین میانگین و انحراف استاندارد برای سنین و جنس های مورد نظر و آزمون Independent t برای بررسی اختلاف فواصل IC و IM در زنان و مردان با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و فاصله اطمینان 95 درصد انجام گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این مطالعه، فاصله IC در تمام گروه های سنی مردان (001/0 > P) و فاصله IM در تمام گروه های سنی زنان (032/0 = P) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق، شاخص طبیعی راستای اندام تحتانی زنان و مردان تعیین شد و همچنین سن 14 سالگی در دختران و پسران و 64 سالگی در زنان، افزایش قابل توجهی در فواصل IC مشاهده شد.

    کلیدواژگان: شاخص طبیعی، راستای اندام تحتانی، وروس زانو، ولگوم زانو
  • مینو کلانتری، الهام کریمی، زهرا شفیعی، سید مهدی طباطبایی صفحات 253-265
    مقدمه
    سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک تهدید کننده زندگی و مهم ترین علت ناتوانی افراد مسن است. بروز آسیب حرکتی در یک اندام فوقانی به عنوان اصلی ترین عامل وابستگی در فعالیت های روزمره زندگی به شمار می آید. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده هم زمان از تمرینات تکلیف محور و روش محدودیت درمانی اجباری بر روی عملکرد حرکتی اندام فوقانی بیماران همی پلژی بزرگسال بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای بود و نمونه گیری به صورت در دسترس از کلینیک های کاردرمانی و مراکز توان بخشی استان قزوین انجام شد. 26 بیمار 65-40 ساله سکته مغزی انتخاب شده و 3 روزدر هفته به مدت 8 هفته یک ساعت در روز تمرینات تکلیف محور هم زمان با 5 ساعت محدود کردن اندام سالم را انجام دادند. ابزارهای ارزیابی مورد استفاده شامل آزمون های Fugl-Meyer و Action research arm به منظور بررسی عملکرد حرکتی اندام فوقانی بود. آزمون آماری Paired t جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. از نرم افزار SPSS نسخه 18 برای آنالیز داده ها استفاده گردید و سطح معنی داری 05/0در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    ارزیابی ها نشان دهنده بهبود معنی دار عملکرد اندام فوقانی (05/0 > P) بعد از استفاده هم زمان از تمرینات تکلیف محور و روش محدودیت درمانی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که استفاده هم زمان از تمرینات تکلیف محور روش محدودیت درمانی می تواند روش موثری جهت بهبود عملکرد اندام فوقانی بیماران سکته مغزی باشد.
    کلید واژه ها: تمرینات تکلیف محور، محدودیت درمانی اجباری، عملکرد اندام فوقانی، همی پلژی
    مقدمه
    سکته مغزی یکی از شایع شایع ترین بیماری های نورولوژیک تهدید کننده زندگی و مهم مهم ترین علت ناتوانی افراد مسن است. بروز آسیب حرکتی در یک اندام فوقانی به عنوان اصلی اصلی ترین عامل وابستگی در فعالیت های روزمره زندگی به شمار می می آید. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیراستفاده تاثیر استفاده هم زمان از تمرینات تکلیف محور و روش محدودیت درمانی اجباری بر روی عملکرد حرکتی اندام فوقانی بیماران همی همی پلژی بزرگسال بود.
  • بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، مصطفی تیموری خروی، اتلا شجاع صفحات 266-277
    مقدمه
    در این مطالعه نیمه تجربی، هدف از تحقیق حاضر، مقایسه برتری جانبی در انتقال دو سویه قدرت و سرعت در کودکان 11 تا 13 ساله بود.
    مواد و روش ها
    آزمودنی ها شامل 28 کودک (62/0 ± 6/11 سال) بود که از بین مدارس راهنمایی شهرستان کاشمر، انتخاب شدند و در 2 گروه 14 نفره قرار گرفتند. یک گروه با دست راست تمرین قدرتی و با دست چپ تمرین سرعتی و گروه دیگر با دست چپ تمرین قدرتی و با دست راست تمرین سرعتی انجام دادند. آزمودنی ها به مدت 4 هفته تمرین کردند که هر هفته شامل 3 جلسه بود.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که در میزان انتقال قدرت بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت. میزان انتقال قدرت از دست چپ به راست بیشتر از میزان انتقال قدرت از دست راست به چپ بود (023/0 = P). با وجود این، در متغیر سرعت تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر و تخصص نیمکره راست در کنترل قدرت، به نظر می رسد که میزان انتقال قدرت از دست چپ به راست بیشتر از میزان انتقال از دست راست به چپ می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال نامتقارن، برتری جانبی، قدرت، سرعت، نیمکره های مغز
  • حیدر صادقی، محمد یادگاری پور، حسین نبوی نیک * صفحات 278-285
    مقدمه

    آزمون های سنتی و اصلاح شده نشستن و خمش به جلو به طور رایجی برای ارزیابی انعطاف پذیری کمر و همسترینگ مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین نتایج آزمون های سنتی و اصلاح شده نشستن و خمش به جلو با برخی متغیرهای آنتروپومتریک در دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی بود.

    مواد و روش ها

    92 دانش آموز (با میانگین سنی 67/5 ± 22/13 سال) به عنوان آزمودنی در این تحقیق شرکت کردند. متغیر های آنتروپومتریک وزن، طول قد، طول اندام تحتانی، طول تنه و نسبت طول اندام تحتانی به بالاتنه اندازه گیری شد. سپس آزمودنی ها، آزمون های سنتی و اصلاح شده نشستن و خمش به جلو را اجرا کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون خطی برای محاسبه ضریب تعیین و ضریب استاندارد B استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب تعیین به دست آمده برای آزمون سنتی (081/0) کمتر از آزمون اصلاح شده (179/0) بود. همچنین طول بالاتنه، بیشترین تاثیر و قد، کمترین تاثیر را بر نتایج آزمون سنتی (24/1 = B و 80/0 = B) و اصلاح شده (61/2 = B و 82/1- = B) انعطاف پذیری داشتند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان داد که نتایج هر دو آزمون سنتی و اصلاح شده نشستن و خمش به جلو، با برخی از متغیرهای آنتروپومتریک رابطه دارند. بنابراین، در هنگام استفاده از آن ها باید تفاوت های فردی را مورد توجه قرار داد.
    کلید واژه ها: ویژگی های آنتروپومتریک، انعطاف پذیری، آزمون سنتی نشستن و خمش به جلو، نشستن و خمش به جلو اصلاح شده

  • زهرا نوبخت، مهدی رصافیانی*، پوریا رضاسلطانی صفحات 286-294
    مقدمه

    فلج مغزی شامل ناهنجاری های غیر پیش رونده به مغز در حال رشد است که منجر به بروز دسته ای از مشکلات حرکتی می شود. علاوه بر مشکلات حرکتی که بر میزان مشارکت کودک فلج مغزی تاثیرگذار است، عوامل محیطی نیز می تواند میزان مشارکت را کاهش یا افزایش دهد. هدف این مطالعه، بررسی اثر ناتوانی بر میزان مواجهه با موانع محیطی بود.

    مواد و روش ها

    75 نفر از والدین کودکان فلج مغزی 12-5 ساله در دو مرکز توان بخشی تهران به صورت در دسترس به تکمیل پرسش نامه عوامل محیطی بیمارستان Craig (Craig hospital inventory of environmental factors یا CHIEF) و پرسش نامه ویژگی های فردی پرداختند. محقق با گرفتن اطلاعات از والدین به تعیین سطح توانایی دستی، عملکرد حرکتی و سطح شناختی کودک پرداخت.

    یافته ها

    والدین کودکان فلج مغزی بیشترین میزان مواجهه این کودکان را با موانع به ترتیب در خرده مقیاس سرویس ها، کمک و سیاست ها گزارش نمودند. مقایسه نمره خرده مقیاس ها و نمره کل از نظر سطح شناختی، توانایی دستی و عملکرد حرکتی درشت کودک تفاوت معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    موانع محیطی متعددی برای مشارکت کودکان فلج مغزی وجود دارد و با کاهش عملکرد کودک میزان مواجهه با این موانع بیشتر خواهد بود. اصلاح موانع محیطی موجود و فراهم نمودن تسهیلات متناسب با معلولیت کودکان برای مشارکت آن ها ضروری است.
    کلید واژه ها:

    کلیدواژگان: موانع محیطی، فلج مغزی، مشارکت، کودک و ناتوانی
  • حامد اسماعیلی، مهرداد عنبریان*، بهروز حاجیلو، محمد علی سنجری صفحات 295-307
    مقدمه

    عوامل ساختاری قادر هستند روی عملکرد پای انسان اثرگذار باشند. هدف از این مطالعه، تعیین اثر آنی کفی طبی بر میزان فعالیت الکتریکی و هم انقباضی عضلات ساق افراد دچار صافی کف پا در مقایسه با گروه شاهد بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 نفر دانشجوی پسر در دو گروه دچار صافی کف پا و شاهد جای گرفته و در این مطالعه شرکت کردند. از الکترومایوگرافی سطحی برای اندازه گیری فعالیت عضلات درشت نئی قدامی، نازک نئی طویل، دو قلوی داخلی و نعلی استفاده شد. آزمودنی ها مسیر 15 متری آزمایش را 3 بار در حالت پابرهنه راه رفتند. آزمودنی های گروه دچار صافی کف پا علاوه بر حالت پا برهنه در وضعیت های تنها با کفش و کفش همراه با کفی طبی مسیر را طی کردند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که افراد دچار صافی کف پا میزان هم انقباضی جهت دار بیشتری در مراحل میداستانس (001/0 = P) و پروپالژن (003/0 = P) از خود نشان می دهند. استفاده از کفی باعث افزایش میزان هم انقباضی در مرحله تماس پاشنه (009/0 = P) و کاهش میزان هم انقباضی در مرحله میداستانس (015/0 = P) شد.

    نتیجه گیری

    کفی طبی می تواند از فعالیت اضافی عضلات جلوگیری کند. همچنین با توجه به اثر کفی بر میزان هم انقباضی در مرحله تماس پاشنه، می توان حرکت اضافی پاشنه در این مرحله به منشا غیر عضلانی نسبت داد.

    کلیدواژگان: کفی طبی، هم انقباضی، راه رفتن، صافی کف پا
  • زهره محمدی دینانی، مریم نزاکت الحسینی*، فهیمه اسفرجانی، مسعود اعتمادی فر صفحات 308-317
    مقدمه

    افسردگی می تواند واکنشی درون زاد یا قسمتی از بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) باشد. همچنین در اغلب موارد، این بیماری باعث درگیر شدن عضلات می شود. بنابراین اکثر این افراد قدرت عضلانی اندام های خود را از دست می دهند. بنابراین تحقیق حاضر با هدف، اثربخشی 8 هفته تمرینات پیلاتس بر عملکرد حرکتی و افسردگی در بیماران مبتلا به MS انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه شاهد بود. شرکت کنندگان در این تحقیق 33 زن مبتلا به MS [با میانگین سنی: 447/9 ± 36/33 سال و میانگین EDSS (Expanded disability status scale): 278/1 ± 89/2] بودند که در سال 1390 به انجمن MS استان اصفهان مراجعه کردند. شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه تجربی (18 نفر) و شاهد (15 نفر) تقسیم شدند. از پرسش نامه افسردگی Beck (Beck depression inventory) به منظور ارزیابی افسردگی و از آزمون های 30 ثانیه نشستن و برخاستن (30-Second test of up and down) و آزمون زمان دار برخاستن و برگشتن (Timed get up and go) برای ارزیابی عملکرد حرکتی استفاده شد. سپس گروه تجربی به مدت 8 هفته در تمرینات پیلاتس (3 جلسه در هفته) شرکت کردند. آزمون ANCOVA جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    بین دو گروه تجربی و شاهد تفاوت معنی داری در آزمون 30 ثانیه نشستن و برخاستن از روی صندلی (394/232 = F، 001/0 > P)، آزمون زمان دار برخاستن و برگشتن (199/265 = F، 001/0 > P) و آزمون افسردگی (000/92 = F، 001/0 > P) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد، ورزش پیلاتس در کمک به کاهش سطوح افسردگی و بهبود عملکرد حرکتی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، مالتیپل اسکلروزیس، عملکرد حرکتی، افسردگی
  • بنفشه منصوری، محمدرحیم شاه بداغی، سید ابوالفضل تهیدست، محمد کمالی صفحات 318-327
  • مقاله مروری
  • ثریا قرباغی، مهدی رصافیانی، خدیجه خزاعلی * صفحات 338-347
    مقدمه

    مهارت های حرکتی برای بسیاری از فعالیت های روزمره کودکان ضروری می باشد. این مهارت ها برای رشد استقلال در فعالیت های مراقبت از خود و فعالیت های روزمره دیگر ضروری است و کودکان با مشکلات حرکتی در استقلال مراقبت از خود تاخیر دارند. کاردرمانگران برای بهبود عملکرد حرکتی کودکان از رویکردها و چارچوب مرجع های متفاوتی استفاده می کنند. یکی از رویکردهای درمانی در دهه های اخیر، رویکرد درمانی CO-OP (Cognitive orientation to daily occupational performance) است. رویکرد درمانی CO-OP رویکردی مراجع مدار است و به صورت انفرادی اجرا می گردد که طی استفاده از راهبردهای شناختی، کودک قادر به حل مشکلات کارکرد حرکتی خود خواهد بود. هدف مطالعه حاضر، مروری بر شواهد برای تعیین اثربخشی رویکرد CO-OP در بهبود عملکرد حرکتی کودکان DCD (Developmental coordination disorder) بود.

    مواد و روش ها

    در بررسی متون، شواهد پژوهشی با استفاده از جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی، Informa، PubMed، Scopus، Google Scholar، Science Direct و ProQuest و مرور منابع لیست شده در مقالات و کتاب ها، بر اساس ملاک های ورود به مطالعه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    با توجه به کلید واژه های انتخاب شده، تعداد 60 مقاله یافت شد که پس از بررسی اجمالی، تنها 8 مقاله بر اساس ملاک های ورود و کناره گذاری جهت بررسی بیشتر انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    با بررسی مطالعات انجام شده، نشان داده شد که رویکرد درمانی CO-OP می تواند به عنوان رویکرد مناسبی در بهبود کارکرد کاری مبتنی بر حرکت کودکان با مشکلات حرکتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکرد کاری مبتنی بر حرکت، رویکرد CO، OP، نقایص عملکرد حرکتی، راهبردهای شناختی
  • مقاله کوتاه
  • فاطمه حسناتی، الهه ابوالحسینی، نوریه طهماسی پور صفحات 348-354
    مقدمه
    بسیاری از کودکان و نوجوانانی که با مشکل شنوایی متولد شده اند یا در ماه های ابتدایی تولد دچار آسیب های شنوایی می شوند در آینده مشکلات خواندن و نوشتن را تجربه می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه میزان استفاده از دو شیوه خواندن آوایی و کل خوانی کودکان با افت شنوایی در شهر اهواز بود تا بتواند مقدمه ای برای پیشرفت بهتر و صحیح تر این کودکان در زمینه خواندن باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 35 دانش آموز افت شنوای شدید تا عمیق پایه دوم (تعداد = 23 نفر) و سوم (تعداد = 12 نفر) دبستان از مدارس مخصوص کودکان افت شنوا انجام شد. کل نمونه های مورد بررسی در طول 3 ماهه اول سال تحصیلی 91-1390 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت انجام این مطالعه، 2 خرده آزمون خواندن کلمات بی قاعده و خواندن ناکلمه از آزمون تشخیصی خواندن شیرازی- نیلی پور (1384) استفاده گردید.
    یافته ها
    دانش آموزان پایه دوم دبستان در مهارت کل خوانی نسبت به آوایی بهتر عمل کردند و دانش آموزان پایه سوم دبستان در مهارت خواندن آوایی بهتر از پایه دوم عمل کردند، ولی یافته های به دست آمده از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0 3 P).
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج این مطالعه می توان دریافت که پیشرفت مهارت های خواندن در کودکان افت شنوا نیز مانند کودکان طبیعی سیر تدریجی دارد. کودکان در ابتدای آموزش خواندن، بیشتر از کل خوانی استفاده می کنند و با افزایش سن و دانش سوادآموزی، مهارت های خواندن به هر دو شیوه در این کودکان پیشرفت می کند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان با افت شنوایی، کل خوانی، خواندن آوایی
|
  • Mahdi Yazdani, Rasool Hemayattalab, Mahmood Sheikh, Masoud Etemadifar Pages 143-152
    Introduction
    Multiple Sclerosis (MS) is the most common and progressive neurology sickness among young adults. Balance disorder is obviously seen with other symptoms. The purpose of this study was to examine the effects of a selected aquatic exercise program on the balance of subjects with multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    Thirty volunteer men with MS were participated from Isfahan Multiple Sclerosis Association in this study. They were randomly divided into two groups of fifteen people: control (Mean ± SD age; 35. 6 ± 4. 7 Years old، height ± SD; 176. 7 ± 5. 80 cm، weight ± SD; 73. 41 ± 8. 61 kg) and experimental (Mean ± SD age; 32. 4 ± 3. 8 years old، height ± SD; 174. 5 ± 4. 51cm، weight ± SD; 71. 8 ± 7/52 Kg). The experimental group carried out selected aquatic exercises three days a week for four weeks. Control group asked to continue their routine activities during this period. Balance levels were evaluated using Berg test in experimental groups before and just after the aquatic exercises. Descriptive statistics، independent and paired samples t test were used for statistical analysis (P < 0. 05).
    Results
    Between two groups in pre-test scores، finding showed no significant difference in balance status (P > 0. 05)، but in post-test، significant differences were seen between two groups (P < 0. 05). Paired sample t test showed that balance significantly differed between pre- and post- treatments for the experimental group while no differences observed in the control group (P > 0. 05).
    Conclusion
    Aquatic exercise obviously improves balance in subjects with MS. Therefore، it could be considered as an effective intervention program in training sessions.
    Keywords: Aquatic exercise, Balance, Multiple Sclerosis
  • Lila Ghasisin, Tahereh Ahmadi, Fatemeh Mostajeran, Masomeh Moazam, Fatemeh Derakhshande Pages 153-160
    Introduction
    Speech sound disorder is one of the most prevalent developmental communication disorders affecting approximately 8. 7 percent of school-age children. Speech sound disorders require precise diagnosis and assessment which can be reached via formal and informal evaluations. Speech-language pathologists generally use the Phonetic Information Test to detect the disordered pronunciation of sounds. Unfortunately، the reliability and validity of this test have not been determined yet. The purpose of the present study was to test the reliability and validity of Phonetic Information Test as the first stage of its standardizing.
    Materials And Methods
    At the first phase of this descriptive and methodological study، the content validity of the test was determined through quantifying the comments of 20 speech-language pathologists. Then، 150 children with the age range of 3 to 6 years were evaluated using the test and their scores were statistically analyzed by the two methods of Kuder-Richardson 20 and test-retest correlation to determine the reliability of the test. Data analysis was performedviaSPSS13.
    Results
    The CVR value for words was higher than 42percent except for /kæʧæ/. Kuder-Richardson20 and correlation coefficient results in the three age groups demonstrated that the test has appropriate reliability.
    Conclusion
    The results of this study showed that the phonetic test meets validity and reliability requirements and، therefore، is sufficiently accurate to be used in the diagnosis and assessment of articulation impairments.
    Keywords: Reliability, Validity, Phonetic information test
  • Elham Bakhshipour, Nader Rahnama, Hossein Sourtiji, Zahra Skandari, Sara Izadi Najafabadi Pages 161-170
    Introduction
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a developmental disorder usually characterized by poor coordination and clumsiness. It seems that rhythmic aerobic exercise has the same effect on affected children’s balance as play therapy. The aim of this study was to compare the effect of an aerobic exercise program with that of group play therapy on the balance abilities of children with ADHD.
    Materials And Methods
    In this study، 26 children with attention deficit hyperactivity disorder (4 girls and 22 boys) were assigned to 2 experimental groups (group-based play therapy and aerobic exercise groups) and one control group. Each experimental group received its respective intervention program 3 sessions a week، lasting 45 to 60 minutes each، over an 8-week period.
    Results
    Significant differences were observed between group-based play therapy group and aerobic group regarding dynamic balance. There was، however، no significant difference between experimental groups as long as static balance was concerned.
    Conclusion
    Although group-based play therapy had greater impact on improving the balance of children with ADHD، aerobic exercise program had significant effects on improving static balance. Therefore adding aerobic exercise to routine group play therapy may bring more benefits to children with ADHD.
    Keywords: ADHD, Aerobic exercise, Play therapy, Balance
  • Behrouz Parhampour, Giti Torkaman, Hamid Horfar, Mehdi Hedayati, Roya Ravanbod Pages 171-184
    Introduction
    Increased muscle strength and resistance exercises are potential ways to improve the balance. In this study، we compared the effect of progressive resistive exercise versus combined resistance training with pulsed electromagnetic fields on muscle strength and balance in severe haemophilia A patients.
    Materials And Methods
    Thirty two severe haemophilia A patients with osteoporosis (aged 18-35 years old)، were assigned randomly to a resistance training (RT)، resistance training with pulsed electromagnetic field (RTPEMF) and control groups. RT group performed trunk، upper and lower limb resistance exercises (progressively، as 50-60% 1RM) for approximately 30-40 min، and RTPEMF group was exposed to 30-minute PEMF with frequency of 30 Hz، and 40 Gauss as well as 30-minute resistance training with lower repetitions for 3 days weekly for 6 weeks. Muscle strength based on 1RM and balance tests (one leg standing، functional reach test، near tandem stand، timed up and go، timed sit to stand) were measured before and after 6 weeks of intervention.
    Results
    Muscle strength and balance tests improved significantly in the RT and RTPEMF groups related to control group and baseline values (P < 0. 05).
    Conclusion
    RT and RTPEMF are effective to improve the muscular strength and balance in severe haemophilic A patients.
    Keywords: Haemophilia A, Pulsed electromagnetic field, Resistance exercise, Balance
  • Neda Sadeghi Naeinipour, Mohammad Ali Nazari, Mehdi Alizade Zarei, Mohammad Kamali Pages 185-196
    Introduction

    Reading impairment is a neurodevelopmental disorder with some deficits in cognition and motor skills. Neurofeedback، as a new treatment approach، can improve the functioning of individuals with the disorder through regulating electroencephalographic (EEG) abnormalities. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of neurofeedback balance protocol on improving balance performance and attention shifting in children with reading disorders.

    Materials And Methods

    In this 20-session single subject study، 4 children (1 female) aging 8 to12 years completed twelve 30-miniute neurofeedback sessions. Repeated were performed during the baseline، treatment and follow-up stages of the study by means of the 2nd subtest of BOTMP for balance performance and the Posner Paradigm for shifting attention.

    Results

    The results showed that the effect of treatment on balance performance was high (Cohen’s d > 0. 8) in all subjects but one and that attention shifting were improved only in some cases.

    Conclusion

    Consequently، neurofeedback balance protocol can improve balance and، to some extents، attention shifting in children with reading disorders.

    Keywords: Neurofeedback, Reading disorder, Balance, Attention shifting
  • Mohammad Ali Aslankhani, Vahid Nejati, Sattar Asari Jami Pages 197-208
    Introduction
    Most daily activities require cognitive processing in addition to balance demands they exert on the nervous system. The purpose of the present study was to compare the interference of selective attention and attention-shifting tasks in balance among the youth.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، thirty male students (mean age 22. 47 ± 2. 27 years) were recruited from available research pools. Subjects were asked to perform single-foot standing task، which was measure by Biodex System، alone or coincidentally with either selective attention or attention shifting tasks. Selective attention and attention shifting were respectively evaluated via a “stroop test” and the Neurological Attention Shifting test. ANOVA with repeated measures was used for the statistical analysis of the data.
    Results
    Findings showed that both attentional tasks decreased balance performance on both frontal and sagittal plans and also overally (P < 0. 05). Similarly، attentional task scores were reduced by the balance task (P < 0. 05). The two attentional tasks interfere differently with balance task performance (P < 0. 05).
    Conclusion
    Because same brain structures mediate attention shifting and selective attention processes and because these processes are interrelated، they may interfere with balance they combined with each other.
    Keywords: Shifting attention, Selective attention, Balance task, Dual task
  • Amir Dadashpoor, Seyyed Sadreddin Shojaeddin, Mohammad Hossein Alizadeh Pages 209-219
    Introduction
    Pronated foot is one of the most common abnormalities associated with navicular drop and increased internal rotation of the hip and may be influenced by the hip muscles. The purpose of this study was to examine the affect of a selected exercise program on pronated foot correction.
    Materials And Methods
    Thirty male subjects (Mean age ± SD; 21. 36 ± 2. 07 years، weight ± SD; 71. 93 ± 7. 62 kg، height ± SD; 177. 33 ± 7. 52 cm) with pronated foot participated in this study and randomly divided into two control and experimental groups. Pronated foot was measured by navicular drop test and medial rotation of hip was measured by goniometric method. The strength of hip abductor and lateral rotator muscles was assessed using hand-held dynamometer. The experimental group participated in strength training program three times a week for six weeks. Control group were asked to continue their daily activity. After 6 weeks، navicular drop، hip internal rotation and muscles strength were measured again. Data analysis with paired and independent samples t-test was performed.
    Results
    The results revealed that in experimental group، there was a hip internal rotation and navicular drop reduction with increase in hip muscle strength. The experimental group has significant decreased in the rate of hip internal rotation and pronated foot in comparison to control group (P £ 0. 05).
    Conclusion
    The results indicated that increasing in hip abductor and lateral rotator muscles strength by a selected exercise program may prevent foot pronation and help to correct this deformity.
    Keywords: Pronated foot, Medial rotation of hip, Strength exercise program, Navicular drop
  • Mojtaba Ebrahimi, Abas Mahvash Wernosfaderani, Hojjat Allah Haghgoo, Masoumeh Pourmohamad Rezaye Tajrishi, Fatemeh Danaiefard Pages 220-231
    Introduction
    Attention deficit - hyperactivity disorder (ADHD) is a common childhood disorder which should be effectively treated in order to decrease the severity of its symptoms. In the present study، the effects of proprioceptive and vestibular sensory integration were aimed to be determined as a treatment approach for alleviating the symptoms of this disorder.
    Materials And Methods
    In this study a quasi-experimental method with pretest، posttest، and control group was adopted. Participants were thirty-two 6-to-12 year-old students with ADHD studying at the schools of Semnan، Iran. They were randomly selected and assigned to either an experimental (n = 16) or control group (n = 16). The experimental group received a sensory integration intervention program (with an emphasis on Proprioceptive and Vestibular senses) that consisted of 12 sessions، lasting 2 hours each and held two times a week. The Child Symptom Inventory- 4 (CSI-4) was used to evaluate the symptoms of the disorder. The obtained data were statistically analyzed by Shapiro-Wilk test، and also by univariate and multivariate analysis of covariance.
    Results
    According to the reports of teachers، the experimental group had better scores for inattention and hyperactivity than did the control group (P > 0. 001). Impulsivity scores، however، was not significantly reduced in the experimental group compared to the control group (P < 0. 05). According to parents، the experimental group had better Performance than did the control group in the domains of inattention، hyperactivity and impulsivity (P > 0. 001).
    Conclusion
    The intervention involving sensory- motor integration with an emphasis on proprioceptive and vestibular senses significantly improved attention deficits، hyperactivity and impulsivity in the studied population.
    Keywords: Sensory, motor integration, Proprioceptive, vestibular senses, Attention deficit, Hyperactivity, impulsivity
  • Farajollah Fatahi, Hooman Minoonejad, Mohammad Hossein Alizadeh Pages 232-242
    Introduction
    Postural control may be a key component in daily activities and sport exercises. Lower limb muscles have a critical role in to maintain postural stability. The purpose of this study was to investigate the relationship between proximal and distal lower limb muscles activities (gluteus medius، tibialis anterior) to reach stabilization time during single-leg jump-landing.
    Materials And Methods
    Twenty male physical education students participated in this study. Subject’s muscles activities were evaluated and recorded via electromyography system. Time to stabilization was evaluated in anterior-posterior and medial-lateral directions on force plate system while jump-landing task. In order to analyze the data، the Pearson correlation test at a significance level of 0. 05 was used.
    Results
    The results showed that there is no significant correlation between tibialis anterior muscle activity and time to stabilization in three directions (P > 0. 05). Moreover، results identified no correlation between gluteus medius muscle activity and time to stabilization in Anterior - posterior and overall directions (P > 0. 05). However، significant correlation was found between gluteus medius muscle activity and time to stabilization in medial-lateral (P < 0. 05).
    Conclusion
    Our findings suggest that less gluteus medius activity may lead to poor performance of functional balance tasks. Therefore; hip abductor strengthening can be considered to improve medial-lateral postural control.
    Keywords: Gluteus medius muscle, Tibialis anterior muscle, Time to stabilization, Jump, landing task
  • Aliasghar Kazemi, Reza Mahdavinejad, Gholamali Ghasemi, Morteza Sadeghi Pages 237-328
    Introduction

    Exercise and physical activity have the potential of improving the health status and quality of life of addicted people. The aim of this study was to compare the effects of an 8-week exercise therapy program with that of physioball on the correction of thoracic kyphosis، increasing balance (static and dynamic) and improving the quality of life of addicted men after withdrawing drugs.

    Materials And Methods

    30 men with kyphosis، who aged 20 to 40 years، were selected through convenient sampling method and then randomly divided into experimental and control groups. All subjects completed their addiction treatment two months prior to the initiation of the study. Kyphosis degree، dynamic balance، static balance and quality of life were respectively measured by flexible ruler، Star excursion balance test (STEB)، Romberg test and Quality of Life Questionnaire-Short Form (SF-36). Having signed a formal contest، subjects received their special training under supervision of a corrective and therapeutic exercise expert three sessions a week over 8 weeks. Each session lasted 30 to 90 min. Repeated measure ANOVA was used for statistical analysis with P ≤ 0. 05.

    Results

    The changes and interactions of all three variables of balance and quality of life were significant in the exercise group upon comparing pre- and post-test results (P < 0. 05). This meant that applied exercise had brought about a positive effect. Between-group differences were not significant in any of variables (P > 0. 05).

    Conclusion

    According to the results of this study، the physioball program is competent in improving thoracic kyphosis abnormality and increasing balance and the quality of life of the addicted and it can be used as an effective and suitable complementary method for rehabilitating addicted people in addiction treatment centers.

    Keywords: Addiction, Physioball, Kyphosis, Balance, Quality of life
  • Gita Mokhtari, Azar Mokhtari, Majid Ebadifara Pages 243-252
    Introduction

    Genuvarum and genuvalgum are the most prevalent of lower extremity alignment abnormalities. For assessment، prevention and treatment of these abnormalities exact assessment and presentation of statistics and indexes are necessary. The aim of the present study was to determine lower extremity alignment indexes (valgum and varum of knee) for normal men and women in Hamadan city.

    Materials And Methods

    In this research، five-hundred healthy subjects (250 female and 250 male) were randomly selected from 5 geographical regions of Hamadan (north، south، east، west، center)، and 5 age groups of 9-14، 15-24، 25-44، 45-64، and over 65. Intercondylar (IC) and intermalleolar (IM) distances were measured to assess genuvarum and genuvalgum، respectively. Vernier caliper was used as the measurement device. Data analysis was done by determining mean and standard deviation for desired ages and sexes، and an Independent t for measuring differences of distances in IC and IM in men and woman. All data were analyzed by SPSS، version 16 (P ≤ 0. 05).

    Results

    Based on the results، IC distances in all age groups in men (P < 0. 001) and IM distances in all age groups in women (P = 0. 032) were more.

    Conclusion

    According to the results of this study normal indexes of lower extremity alignment in men and women were determined and also، in age 14 in girls and boys and 64 in women، a noticeable increase was seen in IC distances.

    Keywords: Normal index, Lower extremity alignment, Varum of knee, Valgum of knee
  • Minoo Kalantary, Elham Karimi, Zahra Shafiee, Seyyed Mehdi Tabatabaiee Pages 253-265
    Introduction
    Stroke is one of the most common life-threatening neurologic disorders and is among the most important causes of disability in adult life. Unilateral upper limb motor impairment is one of the main causes of dependence in daily living activities. The aim of this study was to demonstrate the effects of simultaneously using both task-oriented exercise and constraint-induces movement therapy on adult hemiplegic patients’ upper limb performance.
    Materials And Methods
    In this semi empirical-intervention study، 26 patients with CVA، who aged 40 to 65 years، were recruited from occupational therapy clinics and rehabilitation centers of Qazvin، Iran using convenience sampling. They performed task-oriented exercises 1 hour a day، while simultaneously under went 5 hours of CIMT، 3 days a week for 8 weeks. Fugl-Meyer test and Action Research Arm Test were used to evaluate upper limb motor performance. Paired t test was conducted for statistical analysis of data using SPSS 18 (α = 0. 05).
    Results
    Evaluation results showed significant improvements in upper limb functioning following the simultaneous use of task oriented training and CIMT.
    Conclusion
    The results of this study indicate that simultaneous use of task oriented training and CIMT can be viewed as an effective way to improve the performance of the upper limb of stroke patients.
    Keywords: Task, oriented therapy, Constraint, induced therapy, Upper limb function, Hemiplegia
  • Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Mostafa Teymuri Kheravi, Otella Shoja Pages 266-277
    Introduction
    The purpose of this study was to compare laterality in the asymmetric transfer of strength and velocity in children with 11 to 13 years of age.
    Materials And Methods
    In this semi-empirical study، 28 students (mean age، 11. 6 ± 0. 62 years)، who were recruited from junior high schools of Kashmar، Iran، were divided into two groups of 14 each. One group practiced strength training with the right hand and speed training with the left hand and in another group the usage of hands were reversed، meaning that strength training was practiced with the left hand and speed training with the right one. Participants had practiced for 3 sessionsaweek over a 4-weekperiod.
    Results
    The results of one-way ANOVA showed that there was significant difference in magnitude of strength transfer between the two groups. The magnitude of strength transfer from the left hand to right one was significantly greater than the vise versa (P = 0. 029). However in “Velocity” variable، there was no significant difference.
    Conclusion
    According to results of this study and specialization of right hemisphere in control of strength، it seems that the magnitude of strength transfer from left hand to right hand is greater than the opposite direction.
    Keywords: Asymmetric transfer, Laterality, Strength, Velocity, Brain hemispheres
  • Heydar Sadeghi, Mohammad Yadegaripour, Hossein Nabavi Nik Pages 278-285
    Introduction

    The traditional and modified sit-and-reach tests (SRT) are commonly used to assess the flexibility of the spine and hamstring muscles. The aim of this study was to explore the relationship between traditional and modified sit-and-reach tests scores with some anthropometric variables in secondary boy students.

    Materials And Methods

    Ninety-two male students (Mean age ± SD; 13. 22 ± 5. 67 years) participated in this study. Anthropometric variables of weight، height، lower limbs length، trunk length and ratio of the lower extremity length to the upper body were measured. Then subjects performed traditional and modified flexibility tests. Linear regression was used to calculate the coefficient of determination and standardized B coefficient.

    Results

    The results indicated that، coefficient of determination of modified test was less than the coefficient of determination of traditional test (P = 0. 081 and P = 0. 179، respectively). Also، the length of upper extremity and height had the most and the least impacts on the results of traditional (B = 1. 24 and B = 0. 80، respectively) and modified (B = 2. 61 and B = -1. 82، respectively) flexibility tests.

    Conclusion

    These findings show that the anthropometric variables affect on the scores of both traditional and modified sit and reach tests relatively. Therefore the individual differences should be considered while application of these selected tests.

    Keywords: Anthropometric variables, Flexibility, Traditional sit, reach test, Modified sit
  • Zahra Nobakht, Mehdi Rassafiani, Pouria Rezasoltani Pages 286-294
    Introduction

    Cerebral palsy (CP) is included a group of non-progressive disturbances that occur in developing brain and led to permanent movement disorders. Although Children''s participation is influenced by their movement disorders، environmental factors can be considered as barriers or facilitators to their participation. This study was aimed to investigate the influence of child''s disability on encountering environmental barriers to participation of children with cerebral palsy.

    Materials And Methods

    Seventy five parents of children with CP were participated in this study. They aged 5-12 years to include for this research. The Craig hospital inventory of environmental factors (CHIEF) and personal characteristic questionnaires were used to collect the data. Also children''s gross motor، manual ability and cognitive level were asked from parents by researcher.

    Results

    Barriers to participation most commonly reported by parents found in services and assistance and policies subscales. Cognitive، gross motor functioning and manual ability levels were related to the parent perceived barriers.

    Conclusion

    Findings from this study indicated that the presence of multiple environmental barriers to participate these children in activities. With low function all children encountered more barriers. We can enhance participation by minimizing these barriers and providing more facilitators.

    Keywords: Environmental barriers, Cerebral palsy, Participation, Child, disability
  • Hamed Esmaeili, Mehrdad Anbarian, Behrouz Hajiloo, Mohammad Ali Sanjari Pages 295-307
    Introduction

    The human foot is a strong mechanical structure that can affect function of the feet. The aim of this study was to determine the immediate effect of foot insole on myoelectric activity and co-contraction of lower leg muscles in individuals with flatfeet in comparison with healthy subjects.

    Materials And Methods

    Thirty university male students participated in this study. Subjects were divided into two groups of flatfeet and control. Surface electromyography was used to record muscular activity of tibialis anterior، peroneus longus، medial gastrocnemius and soleus muscles. All subjects walked barefoot along a 15m walkway for three trials. Participants with flatfoot also walked on the walkway while wearing shoes with foot insole.

    Results

    Findings of this study showed that individuals with flatfoot have more co-contraction ratio in midstance (P < 0. 05) and propulsion (P < 0. 05) sub-phases. The use of foot insole increased co-contraction ratio at heel contact sub-phase (P = 0. 009)، while co-contraction ratio decreased at midstance sub-phase (P = 0. 015).

    Conclusion

    Results of this study demonstrated using of foot orthotics could reduce the extra muscular activity. According to the effect of foot orthotics on co-contraction ratio at heel contact sub-phase، it could be concluded that excessive motion of rear foot has a non muscular source.

    Keywords: Foot orthotics, Co, contraction, Walking, Flat foot
  • Zohreh Mohamadi Dinani, Maryam Nezakatolhossaini, Fahimeh Esfarjani, Masoud Etemadifar Pages 308-317
    Introduction

    Depression can be an emotional reaction or as a part of biology of MS. Multiple sclerosis usually affects central nervous system which is in charge of limb muscle movements. As a result، most patients will lose muscle strength. The present study aimed to investigate the effect of Pilates training on motor function and depression in subjects with multiple sclerosis.

    Materials And Methods

    A quasi-experimental study was designed for this research. Participants were thirty three female individuals with MS (mean ± SD age; 33. 36 ± 9. 447 years، expanded disability status scale or EDSS ± SD; 2. 89 ± 1. 278) who referred to Isfahan multiple sclerosis centers in 2011. The patients were randomly assigned to two groups of experimental (18) and control (15). Depression Questionnaire، 30 seconds chairs stands، and timed up and go tests were used to record psychological and motor functions. The experimental group received an eight-week intervention (three sessions per week). The collected data were then analyzed through ANCOVA via SPSS، version16.

    Results

    The results revealed a significant difference between control and experimental groups in 30 second chair stand test (F = 232. 394، P < 0. 001)، timed get up and go (F = 265. 199، P < 0. 001)، and depression (F = 92. 000، P < 0. 001).

    Conclusion

    The main goal of Pilates training is general body improvement and based on results has positive effects on motor function and depression. It seems that these results can just be achieved when this training is added to exercise therapy for MS as a supplementary treatment.

    Keywords: Pilates training, Motor function, Depression, Multiple Sclerosis
  • Banafsheh Mansuri, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Seyed Abolfazl Tohidast, Mohammad Kamali Pages 318-327
    Introduction
    Stuttering is a communication disorder that، in addition to speech fluency، can affect all aspects of personal life. Through numerous researches and also from the experiences of People Who Stutter (PWS)، it is now evident that stuttering can cause an over all sense of life dissatisfaction. The aim of this study was to compare the quality of life in adults with stuttering versus their normal counterparts using the brief version of World Health Organization Quality Of Life Questionnaire.
    Materials And Methods
    25 adults with stuttering and 25 adults without stuttering، who were matched for age، sex and education level، participated in this cross-sectional analytic study. Tocollect data، World Health Organization Quality of Life Questionnaire was used. Independent sample t test was conducted for the statistical analysis of the data.
    Results
    The results of data analysis showed that، except for social relationships domain، the difference between the two groups regarding total scores of quality of life، physical health، mental health and environmental health were statistically significant.
    Conclusion
    The results of the present study showed that people who stutter have lower quality of life based on WHOQOL-BREF questionnaire. Thus، it is better to pay appropriate attention to in the quality of life of people who stutter during the evaluation and treatment processes rather than attending solely to speech fluency needs.
    Keywords: Quality of life, Stuttering, Adult persons
  • Soraya Gharebaghi, Mehdi Rassafiani, Khadijeh Khazaeli Pages 338-347
    Introduction

    Motor skills and functional mobility are mainly necessary for children to perform motor tasks especially their activity daily living. These skills are extremely essential for independence in self-care activities. Delays in self-care may be evident in children with motor problems. Treatment approaches are used by occupational therapists to improve motor function. In recent decades، cognitive orientation to daily occupational performance (also known as CO-OP) is one of the therapeutic approaches. CO-OP is a client-centered and individualized approach. This study reviews the evidence for the effectiveness of the CO-OP approach on motor function in children with developmental coordination disorder.

    Materials And Methods

    In this study، a comprehensive review of the literature was conducted via PubMed، Proquest، Informa، Scopus and Google Scholar data bases. The keywords used in this search were “motor-based occupational performance problems”، “CO-OP”. All articles were initially evaluated according to inclusion and exclusion criteria and then selected articles were reviewed.

    Results

    Of 60 articles found، 8 articles met the inclusion and exclusion criteria and were considered as appropriate for this study.

    Conclusion

    The review of the studies showed that CO-OP approach is an appropriate approach to improving motor-based occupational performance of children with motor problems.

    Keywords: Motor, based occupational performance, CO, OP approach, Motor performance problems, Cognitive strategies
  • Fatemeh Hasanati, Elaheh Abolhosein, Nooriye Tahmasipur Pages 348-354
    Introduction
    Many children and young people، who are born deaf or become so in the early months of life، have problems in reading and writing. So، we studied the reading skills of hearing impaired children living in Ahvaz to provide a base for encouraging better progress of reading skills in this population.
    Materials And Methods
    In an analytical cross-sectional study، which was conducted in the first trimester of 2011-12 academic year، 35 second-graders (n = 23) and third-graders (n = 12) with sever to profound hearing impairment was recruited from two deaf schools of Ahvaz، Iran. Two subtests of the Diagnostic Test of Reading (Shirazi، Nilipur)، namely irregular word reading and nonword reading، were used for obtaining the data of interest.
    Results
    Data showed that the second-graders had better performance in whole-word reading skills than in phonic reading skills. In the third grade، the score of phonic reading was higher than that in the second grade. These differences، however، did not reach statistical significance.
    Conclusion
    The results showed that reading skills in hearing-impaired children developed gradually as like normal children. Children in earlier stages of reading acquisition، use whole-word reading strategy more. As the age and literacy knowledge increase، children improve in phonic reading.
    Keywords: Hearing impairment children, Whole reading, Phonic reading