فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 239 (هفته اول امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/16
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقایسه ی اعمال سطوح مختلف فشار مثبت انتهای بازدمی بر مولفه های همودینامیک و تنفسی در بیماران با ریه ی سالم و آسیب دیده
    محمد گلپرور، سعید عباسی، سعیده کردجزی صفحات 767-776
    مقدمه
    حین تهویه ی مکانیکی امکان بروز آتلکتازی در مناطقی از ریه وجود دارد. آتلکتازی در اثر کاهش حجم ریه و کلاپس راه های هوایی کوچک ایجاد می شود. درمان اصلی کلاپس ایجادشده در بیماران تحت بیهوشی با ریه ی سالم و آسیب حاد ریوی بر اساس اعمال فشار مثبت انتهای بازدمی (Positive end expiratory pressure یا PEEP) استوار می باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر اعمال PEEP در درجات مختلف (0، 5، 10، 15 سانتی متر آب) بر اصلاح آتلکتازی های موجود و پاسخ ریه ی معیوب و ریه ی سالم به این مانور ها بود.
    روش ها
    بیماران تحت تهویه ی مکانیکی طی یک کارآزمایی بالینی به دو دسته، 24 بیمار با ریه ی سالم (گروه الف) و 28 بیمار با ریه ی آسیب دیده (گروه ب) تقسیم شدند. سپس سطوح مختلف PEEP هر یک به مدت 10 دقیقه اعمال شد. در ابتدا و در پایان هر 10 دقیقه مشخصه های تنفسی و همودینامیک از قبیل ظرفیت (Compliance) استاتیک و دینامیک، SPo2 (Oxygen saturation)، Peak airway pressure، Pleteau airway pressure، Expiratory VT، فشار خون سیستول و دیاستول و ضربان قلب اندازه گیری و ثبت گردید.
    یافته ها
    افزایش سطح PEEP از 0 تا 15 سانتی متر آب، منجر به افزایش SPo2، کاهش میزان ضربان قلب و فشار خون سیستولی و دیاستولی شد، اگر چه میزان این تغییرات از نظر آماری معنی دار نبود، ولی شاخص های تنفسی در هر دو گروه سیر صعودی داشت و تفاوت بین دو گروه در شاخص های مذکور معنی دار بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    به دلیل افزایش شاخص های تنفسی در اثر افزایش سطوح PEEP، بدون اثرگذاری مشخص بر فاکتورهای همودینامیک، در هر 2 گروه از بیماران با ریه های سالم و آسیب دیده، انجام این مانور جهت بهبود وضعیت اکسیژن رسانی و شاخص های تنفسی در بیمارانی که تحت ونتیلاسیون طولانی مدت قرار دارند، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ظرفیت، فشار مثبت انتهای بازدمی، Lung recruitment، Airway pressure
  • مصطفی واحدیان، محمدرضا مراثی، محمود پرهام صفحات 777-791
    مقدمه
    شماری از مطالعات مشاهده ای نشان داده اند که مصرف ویتامینD یکی از اقدامات پیشگیرانه ای است که نقش بالقوه ای در کاهش پیشرفت دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک دارد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر ویتامین D بر مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در شهر قم بود.
    روش ها
    مطالعه در قالب مدل هم گروهی جامع در سال 1391 در شهر قم انجام شد. شرکت کنندگان120بیمار دیابتی بودند که 58 نفر از آن ها موافقت کردند که به طور تصادفی در دو گروه قرار بگیرند و 62 بیمار طبق ترجیح خود در دو گروه دیگر قرار گرفتند. برای گروه درمان در گروه های تصادفی شده و ترجیحی، یک عدد قرص ویتامین D 50000 واحدی خوراکی هر هفته یک عدد برای مدت 3 ماه استفاده شد. در گروه شاهد یک عدد قرص دارونمای ویتامین D، مشابه روش توضیح داده شده در بالا، داده شد. در گروه ترجیحی، بیماران نه ویتامین دریافت کردند و نه دارونما. وجود مقاومت به انسولین به صورت HOMA-IR (Homeostatic model assessment: insulin resistance) بیشتر از 87/3 تعریف شد.
    یافته ها
    پس از کنترل متغیر های جنس، سن، شاخص توده ی بدنی، دور کمر، مدت ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و نمایه ی HOMA-IR، نتایج این مطالعه نشان داد که ویتامین D در گروه تصادفی شده به طور معنی داری باعث کاهش نمایه ی HOMA-IR گردید، اما در گروه ترجیحی (هم گروهی) این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    ویتامین D می تواند بر کاهش سطح قند خون ناشتا و مقاومت انسولین در گروه تصادفی شده موثر باشد اما در گروه ترجیحی قادر به این کاهش نیست.
    کلیدواژگان: ویتامین D، مقاومت به انسولین، دیابت نوع دو، مدل هم گروهی جامع
  • علی اصغر فرازی، معصومه صوفیان، منصوره جباری اصل، کیوان تدین، نادر مصوری، روح الله کشاورز صفحات 792-799
    مقدمه
    بیماری سل گاوی از نقطه نظر بهداشت عمومی در جوامع انسانی حائز اهمیت است. در این مطالعه فراوانی سل ریوی اسمیر مثبت ناشی از مایکوباکتریوم بویس در بیماران مبتلا به سل در استان مرکزی بررسی شد.
    روش ها
    این مطالعه یک بررسی توصیفی و مقطعی بود. طی 18 ماه از کلیه ی افراد مشکوک به ابتلا به سل با خلط مثبت، کشت تهیه شد. در مرحله ی جداسازی از محیط کشت پیرووات دار و همچنین انجام تست های شیمیایی و بررسی مولکولی برای شناسایی میکوباکتریوم بویس (Mycobacterium bovis یا M.bovis) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 استفاده شد.
    یافته ها
    در مرحله ی جداسازی از کشت دو جدایه ی M. bovis مشاهده گردید. همچنین مشخص شد الگوی M. bovis بیمار اول با روش VNTR (Variable number tandem repeat) و Spoligotyping با الگوی اکثر M. bovis های در گردش موجود در بین جمعیت گاوی ایران مشابهت داشت ولی در مورد بیمار دوم اگر چه شباهتی در روش VNTR با یک الگوی کمیاب وجود داشت ولی با روش Spoligotyping متفاوت با آن بود. در نهایت مشخص شد که یکی از جدایه های M. bovis از نظر الگوی ژنتیکی تشابهی با ژنوتیپ های پیشین گزارش شده از ایران را نداشت.
    نتیجه گیری
    تنها راه مبارزه با سل گاوی برنامه ریزی صحیح کنترل و ریشه کنی آن می باشد. این کار به طور عمده بر اساس تست مکرر توبرکولین، خارج ساختن تمامی حیوانات آلوده از گله، کشتار گاوهای آلوده، پاستوریزاسیون شیر و واکسینلسیون افراد با واکسن BCG می باشد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم بویس، سل ریوی
  • آلاله قیصری، مونا ضیایی، علیرضا مریخی صفحات 800-807
    مقدمه
    سندروم نفرتیک یک بیماری شایع کلیه است که با پروتئین اوری شدید، هیپوآلبومینمی و ادم تظاهر می یابد. عواملی مانند نمای پاتولوژی، ژنتیک و یا تابلوی بالینی می تواند در چگونگی پاسخ به درمان این بیماران کمک کننده باشد. بروز جهش های ژنتیکی در اقوام و نژاد ها و مکان های جغرافیایی مختلف متفاوت است. جهش های شناخته شده در WT1 و NPHS2 به اثبات رسیده است که می توانند در چگونگی پاسخ به درمان دخیل باشند. در این مطالعه موتاسیون ژن های NPHS2 و WT1 را در کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک بررسی گردید.
    روش ها
    در این مطالعه 49 کودک مبتلا به سندروم نفرتیک در 2 گروه حساس به درمان (14 نفر) و مقاوم به درمان (35 نفر) تقسیم شدند و با روش PCR (Polymerase chain reaction) و Direct sequencing بررسی موتاسیون در ژن های WT2 و NPHS2 انجام شد و از نظر کیلینیکی و پاتولوژی نیز بررسی شدند.
    یافته ها
    بین کراتینین اولیه، وجود فشار خون در ابتدای تشخیص و مقاومت به درمان ارتباط معنی داری وجود داشت. بین نمای پاتولوژی FSGS (Focal segmental glomerulosclerosis)، فیبروز، گلومرولار اسکلروز و مقاومت به استرویید نیز رابطه ی معنی داری وجود داشت (در هر سه مورد 001/0 > P). در بررسی ژنتیک 29 مورد کودک با سندرم نفروتیک ایدیوپاتیک، دو مورد جهش ژنتیک در ژن WT1 و 5 جهش ژنتیک در ژن NPHS2 یافت شد. تمامی موارد موتاسیون در گروه مقاوم به درمان بودند (به ترتیب 9 درصد و 7/22 درصد).
    نتیجه گیری
    این مطالعه لزوم بررسی ژنتیک (NPHS2، WT1) و پاتولوژیک را در کودکان ایرانی مبتلا به سندرم نفروتیک نشان داد.
    کلیدواژگان: سندرم نفروتیک، موتاسیون ژن های NPHS2 و WT1، کودکان
  • محمود رفیعیان کوپایی، شمین قبادی، حمید نصری صفحات 808-810
    مشکلات معده در بیماران تحت همودیالیز شایع هستند (1). هلیکوباکتر پیلوری در ایجاد بیماری های گوارشی نقش مهمی ایفا می کند (2). از طرفی منیزیوم توسط کلیه ترشح می شود و متابولیسم منیزیوم در نارسایی کلیه مختل می شود (5-3). بنابراین مطالعات بیشتری جهت اثبات ارتباط بین سطح منیزیوم سرم و عفونت هلیکوباکتر پیلوری در بیماران همودیالیزی و یافتن ارتباط کلینیکی آن ها نیاز است. پیش از این نشان داده شد که ارتباط معنی داری بین آنتی بادی ضد هلیکوباکتر پیلوری با منیزیوم سرم وجود داشت که حکایت از ارتباط بین منیزیوم سرم با عفونت هلیکوباکتر پیلوری می کرد (6). جهت فهم بهتر نقش منیزیوم در عفونت هلیکوباکتر پیلوری، ما مطالعه ای را بر روی 94 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو که میانگین کلیرانس کراتینین آن ها 32 ± 62 میلی لیتر در دقیقه بود، انجام دادیم. در این مطالعه هیچ ارتباط معنی داری بین تیتر آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری و سطح منیزیوم سرمی بیماران وجود نداشت (7). با توجه به نتایج مطالعه ی اول که ارتباط منیزیوم را با هلیکوباکتر پیلوری نشان داده بود (6)، حدس ما بر این است که منیزیوم سرم در همودیالیز و غلظت بالاتر آن در موکوس معده موجب تقویت کلونیزه شدن هلیکوباکتر پیلوری در معده ی بیماران همودیالیزی می شود (9-5)، اما این یافته در تمام بیماران با هر درجه ای از نارسایی کلیه که دیالیز نمی شوند، صادق نیست (12-10). بر اساس تحقیقات ما، این مطالعه تنها مطالعه ای است که به بررسی منیزیوم سرمی و هلیکوباکتر پیلوری در بیماران با نارسایی کلیه پرداخته است، ولی برای تکمیل این داده ها به بررسی های بیشتری نیاز است.
|
  • The Effects of Different Levels of Positive End-Expiratory Pressure on Hemodynamic and Respiratory Indexes in Patients with Healthy and Damaged Lungs
    Mohammad Golparvar, Saeed Abbasi, Saeedeh Kord-Jazi Pages 767-776
    Background
    During mechanical ventilation، atelectasis may appear. Atelectasis seems to be caused by reduced lung volume and small airway collapse. The collapse of healthy anesthetized and acutely injured lungs of patients is well described and the main mechanical treatment of such collapse conditions is built upon positive end-expiratory pressure (PEEP). The aims of this study were to investigate the hemodynamic and respiratory effect of the adding PEEP in patients with healthy and damaged lungs during mechanical ventilation.
    Methods
    In 24 patients with healthy and 28 patients with damaged lungs at constant ventilation، PEEP was decreased from 5 to 0 cmH2O and then increased to 15 in steps of 5 cmH2O every 10 minutes. We prospectively evaluated the effects of PEEP on the respiratory and hemodynamic indexes of this patients during ventilation and then، SPO2، peak inspiratory pressure، plateau airway pressure، tidal volume، static and dynamic compliance، heart rate and blood pressure (systolic، diastolic، and mean) were recorded.
    Findings
    Increasing PEEP levels from 0 to 15 cmH2O improved oxygenation in both patient with healthy and damaged lungs; but increasing PEEP levels decreased heart rate and systolic، diastolic and mean arterial blood pressure، although this changes were not significant. Increasing PEEP increased respiratory indexes with statistically significant difference between two groups (P < 0. 001).
    Conclusion
    Because of increasing the respiratory indexes by increasing PEEP levels in both damaged and healthy lungs without significant hemodynamic effects، this maneuver can be propose to improve oxygenation and respiratory indexes during constant ventilation in both patients with healthy and damaged lungs.
    Keywords: Positive end, expiratory pressure (PEEP), Lung, Recruitment, Airway pressure, Compliance
  • Mostafa Vahedian, Mohammad Reza Maracy, Mahmood Parham Pages 777-791
    Background
    Some observational studies show that the consumption of vitamin D is one of the preventive methods which may potentially be useful in the reduction of diabetes type ΙΙ development، insulin resistance، impaired glucose tolerance، and metabolic syndrome. The purpose of this study was to evaluate the effect of vitamin D on insulin resistance in patients with type II diabetes.
    Methods
    This study was conducted as a comprehensive cohort design in Qom، Iran، in 2012. The participants were 120 patients with type II diabetes of whom، 58 agreed to be randomized into two groups and 62 patients were allocated to their preferences. For randomized treatment group، a pill of vitamin D which contained 50000 units was used weekly and orally for duration of 3 months. In the control group، the placebo pill of vitamin D was prescribed by the same method. In the preferential group، patients received neither vitamin D nor placebo. The value of insulin resistance was defined as a score greater than 3. 87 in HOMA-IR (Homeostatic model assessment -estimated insulin resistance) index.
    Findings
    Vitamin D could significantly decrease the HOMA-IR index in the randomized group after controlling for the variables of sex، age، body mass index (BMI)، waist، duration of diabetes، heart disease، and HOMA-IR index at the beginning of the study. The reduction was not statistically significant in the preferential group.
    Conclusion
    Vitamin D can affect the reduction of fasting blood sugar (FBS) and insulin resistance in the randomized group but in the preferential group it cannot.
    Keywords: Vitamin D, Insulin resistance, Type ΙΙ diabetes, Comprehensive cohort design
  • Aliasghar Farazi, Masoomeh Sofian, Mansoureh Jabbariasl, Keyvan Tadayon, Nader Mosavari, Roohallah Keshavarz Pages 792-799
    Background
    Bovine tuberculosis، from the point of view of public health، is important in human societies. In this study، the prevalence of pulmonary tuberculosis caused by Mycobacterium bovis (M. bovis) in the central province، Iran، was reviewed.
    Methods
    In this cross-sectional study، sputum cultures were prepared from all smear-positive patients during 18 months. A culture medium containing pyruvate، as well as، chemical and molecular tests for the detection of M. bovis was used. Data analysis was performed using SPSS16 software.
    Findings
    During study، two strains of M. bovis were isolated. The molecular pattern of M. Bovis of the first patient by variable-number tandem repeat (VNTR) and spoligotyping methods was similar with most of M. bovis circulating in the population of cattle in Iran. But in the second case، despite being like a rare detected strain in the VNTR method، a different spoligotyping pattern was found. Eventually، it became clear that one of the isolates had not genotype similarity with the previously reported patterns.
    Conclusion
    The curriculum of bovine tuberculosis combatting consists of proper planning in control and eradication، mainly on the basis of repeated tuberculin testing، removing infected animals from the herd and slaughter them، pasteurization of milk، and human vaccination with Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vaccine.
    Keywords: Frequency, Mycobacterium bovis, Pulmonary tuberculosis
  • Alaleh Gheissari, Mona Ziaei, Ali Reza Merrikhi Pages 800-807
    Background
    Nephrotic syndrome (NS) is a common type of kidney disease in children characterized by massive proteinuria، hypoalbuminemia and edema. Response to therapy can be affected by factors like pathologic views، genetic and clinical manifestations. The incidence of genetic mutations is different in variant geographic locations and races. Response to nephrotic syndrome treatment can be influenced by some mutations in WT1 and NPHS2 genes.
    Methods
    49 children suffering from nephrotic syndrome participated in two groups of steroid-sensitive (n = 14) and steroid-resistant (n = 35) nephrotic syndrome. Mutations in WT1 and NPHS2 genes analyzed by polymerase chain reaction (PCR) and direct sequencing. Clinical and pathological reviews were done too.
    Findings
    There was a significant relationship between both primary creatinine and hypertension in the first visit and resistance to therapy. Pthological views of focal segmental glomerulosclerosis (FSGS)، glomerular fibrosis، and glomerular sclerosis were significantly related to steroid resistance group (P < 0. 001). Genetic analysis for mutations of WT1 and NPHS2 genes among 29 children with idiopathic nephrotic syndrome showed 2 and 5 different mutations in WT1 and NPHS2 genes، respectively. All of the mutations were seen in steroid-resistant group.
    Conclusion
    This study demonstrates the importance of WT1 and NPHS2 analysis and pathological study in Iranian children with nephrotic syndrome.
    Keywords: Nephrotic syndrome, NPHS2 gene, WT1 gene, Mutation, Children
  • Mahmoud Rafieian, Kopaei, Shamin Ghobadi, Hamid Nasri Pages 808-810
    Dear Editor-in-Chief،Gastric complications are common in hemodialysis patients، and Helicobacter pylori (H. pylori) infection is found to have an important role in gastrointestinal diseases in these patients. On the other hand، magnesium is mainly excreted by kidney and magnesium metabolism is perturbed in chronic kidney disease. However، no significant correlation of serum anti-H. pylori specific antibody titer with serum magnesium level has been observed. The elevated serum magnesium in hemodialysis and its higher concentration in the gastric mucosa may promote the gastric colonization of H. pylori in hemodialysis patients، but not in patients with various stages of kidney insufficiency. More studies are needed to prove the association of serum magnesium level and the infection of H. pylori in hemodialysis and finding the clinical relevance of these results