فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 45، امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هنگامه بیدختی*، مریم حیدری، مهری فیروزه صفحه 316
    پیش زمینه و هدف

    سندرم پیش از قاعدگی را می توان به صورت عود دوره ای ترکیبی از تغییرات آزار دهنده فیزیکی، روانی و رفتاری در خلال مرحله لوتئال سیکل قاعدگی دانست که با فعالیت های خانوادگی، اجتماعی ٬ شغلی فرد تداخل کرده و سبب بهم خوردن روش زندگی یا کار فرد می شود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر سویا و مقایسه آن با دارونما در بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه سمنان به صورت کارآزمایی بالینی یک سوکور انجام شده است. در این تحقیق پس از دو بار تکمیل پرسشنامه طی دو سیکل قاعدگی متوالی، 90 نفر از بین دانشجویان دختر که در محدوده سنی 24-18 سال، مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی متوسط-شدید بودند و شرایط لازم جهت ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب گردیده و سپس افراد به طور تصادفی در دو گروه 40 نفری تقسیم شدند. به گروه مورد بیسکویت سویا که مقدار مصرفی آن با توجه به حاوی بودن 50 میلی گرم ایزوفلاون روزانه دو عدد تعیین گردید، به مدت دو سیکل و به گروه دیگر دارونما که بیسکویت تهیه شده از آرد معمولی در مدت زمان مذکور و به همان تعداد داده شد. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه و برگه ثبت وقایع روزانه قاعدگی و درجه بندی علائم بود.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین نمره گذاری مجموع علائم جسمانی سندرم پیش از قاعدگی بین گروه مورد و شاهد طی سیکل اول و دوم درمانی با استفاده از آزمون تی مستقل اختلاف معنی دار داشت(01/0 p<). همچنین میانگین نمره گذاری مجموع علائم روانی سندرم پیش از قاعدگی بین گروه مورد و شاهد فقط طی سیکل دوم درمانی اختلاف معنی دار داشت(01/0 p<). میانگین نمره گذاری مجموع علائم رفتاری سندرم پیش از قاعدگی بین گروه مورد و شاهد طی سیکل اول و دوم و میانگین مجموع دو سیکل درمانی اختلاف معنی دار نداشت (05/0 < p). میانگین طول مدت سندرم پیش از قاعدگی بین گروه مورد و شاهد طی سیکل دوم درمانی اختلاف معنی دار آماری داشت(01/0 p<).

    بحث و نتیجه گیری

    سویا یک ماده بی عارضه و کم هزینه می باشد و مصرف آن در سیکل قاعدگی می تواند جهت کاهش علائم جسمانی، روانی و همچنین طول مدت سندرم پیش از قاعدگی پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، سویا، علائم جسمانی، روانی، رفتاری و مدت سندرم پیش از قاعدگی
  • روزیتا چراغی، شیوا صالحی، فائزه صحبایی، محمد زارع صفحه 324
    پیش زمینه و هدف
    شاخص توده بدنی در سن پیش دبستانی منعکس کننده این شاخص در بزرگسالی و بیماری های ناشی از آن می باشد و شیر مادر به عنوان تنها ماده غذایی دارای ترکیباتی منطبق بر نیازهای بدن بوده و به عنوان مهم ترین عامل تغذیه ای مناسب ترین وضعیت رشد و توده بدنی را در کودکان و به دنبال آن در بزرگسالی تامین می نماید. چندین مطالعه با نتایج ضد و نقیض به بررسی این ارتباط پرداخته اند، بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی و تغذیه با شیر مادر در کودکان مراکز پیش دبستانی انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی بوده که در آن 385 کودک 3 تا 6 ساله مراکز پیش دبستانی ارومیه به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی بررسی شدند. روش جمع آوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته اطلاعات شیر مادر و یک چک لیست بررسی شاخص توده بدنی کودکان بود. نتایج شاخص توده بدنی کودکان بر اساس منحنی های استاندارد استخراج و با استفاده از نرم افزار spss.19 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    متغیرهای زمان آغاز اولین شیردهی با شیر مادر بلافاصله و یا با فاصله 2 ساعت پس از تولد به طور مستقیم(P=0.000)، تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماه کامل (P=0.000) و طول مدت تغذیه با شیر مادر برای مدت یکسال و بیشتر به طور معکوس(P=0.000)، ارتباط معنی دار با شاخص توده بدنی طبیعی در کودکان پیش دبستانی داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    ترویج تغذیه انحصاری با شیر مادر بلافاصله پس از تولد و به طور انحصاری تا 6 ماه و ادامه آن تا یکسال با داشتن شاخص توده بدنی طبیعی در کودکان پیش دبستانی کاملا«در ارتباط است.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، تغذیه با شیر مادر، کودک پیش دبستانی
  • راضیه پیغمبردوست، زینب فدایی*، زهره خاکبازان، حبیب الله سودایی صفحه 335
    پیش زمینه و هدف

    دوره نفاس یک زمان بالقوه خطرناکی برای افسردگی پس از زایمان است. از جمله ابزارهای کاهش دهنده افسردگی پس از زایمان، حمایت های پس از زایمان است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر حمایت های تلفنی پس از زایمان بر افسردگی زنان در دوره نفاس انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش، مطالعه ای نیمه تجربی از نوع تصادفی دو گروهی است که در بیمارستان رازی شهرستان مرند انجام گرفت. تعداد 260 زن واجد شرایط پس از زایمان طبیعی به صورت تصادفی در دو گروه تجربه و کنترل قرار گرفتند، گروه مداخله (130 نفر) علاوه بر مراقبت های روتین دوره نفاس، هفته اول دو بار، هفته دوم تا ششم یک بار در هفته مشاوره تلفنی به مدت 20 دقیقه دریافت نمودند. گروه کنترل (130 نفر) فقط مراقبت های روتین نفاس را دریافت می کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل برگه ثبت اطلاعات دموگرافیک، فرم ثبت مشکلات دوره نفاس و مقیاس غربالگری افسردگی پس از زایمان (EPDS) بود که روز چهل و دوم توسط پرسشگر آموزش دیده و از طریق مصاحبه حضوری تکمیل گردید. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS Version 11.5 و با آزمون های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر، آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش، میانگین نمره مقیاس غربالگری افسردگی در شش هفته پس از زایمان در گروه مداخله 12/5 ± 80/15 و در گروه کنترل 90/5 ± 43/18 بود. بین میانگین نمره افسردگی بر اساس مقیاس EPDS در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی داری (0001/0> P) مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد حمایت تلفنی توسط ماما بتواند بر کاهش افسردگی بعد از زایمان زنان در دوره نفاس موثر باشد. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: دوره نفاس، حمایت های پس از زایمان، افسردگی پس از زایمان
  • بهرام نبی لو، حمیدرضا فرخ اسلاملو صفحه 343
    پیش زمینه و هدف
    سلامت جامعه عمدتا به بخش مراقبت های اولیه نظام سلامت در یک کشور بستگی دارد و مراقبت های اولیه بهداشتی شامل بهداشت خانواده به عنوان خدمات مورد ارائه در اولین سطح تماس نقش اساسی در تامین و حفظ سلامتی دارند. با وجود این کیفیت خدمات یکی از چالش های اصلی در نظام های سلامت است. در مدیریت کیفیت دریافت کنندگان خدمات نقش مهمی در شناخت نیازها و ترجیحات خود دارند. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت خدمات بهداشت خانواده از دیدگاه مراجعین پایگاه های بهداشت شهری ارومیه طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی در سال 1390 به صورت مقطعی بر روی 200 نفر از زنان دریافت کننده خدمات بهداشت خانواده در پایگاه های بهداشت شهری ارومیه انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه SERVQUAL شامل پنج بعد کیفیت خدمات بهداشت خانواده بود. تحلیل نتایج با آمار توصیفی و آزمون های X2، فریدمن و ویلکاکسون صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 82.2درصد پاسخگویان کیفیت کلی خدمات را متوسط و 17.8درصد آن ها کیفیت کلی خدمات را بد توصیف کردند. مقایسه ابعاد پنج گانه کیفیت نشان داد تفاوت مشاهده شده بین آن ها معنی دار است و وضعیت موجود کیفیت خدمات در بعد ملموس و فیزیکی قابل قبول و در بعد پاسخگویی ضعیف بود.
    بحث و نتیجه گیری
    کیفیت خدمات بهداشت خانواده از نظر دریافت کنندگان خدمات کیفیت قابل قبولی نداشتند و لزوم بهبود کیفیت از جنبه های مختلف و به ویژه پاسخگویی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهداشت خانواده، ابعاد کیفیت، مراقبت های اولیه بهداشتی، پایگاه های بهداشتی
  • رضا حسین آبادی، شورانگیز بیرانوند*، خاطره عنبری، حشمت حیدری صفحه 351
    پیش زمینه و هدف

    خشونت محیط کار به عنوان یک معضل بهداشتی در حرفه پرستاری مطرح است. این پژوهش با هدف تعیین میزان مواجهه پرستاران با انواع خشونت ها و واکنش های مقابله ای آن ها در وقایع خشونت آمیز انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر خرم آباد در سال 1390 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. پرسشنامه استفاده شده در پژوهش شامل سوالاتی در رابطه با مشخصات فردی، شغلی، شیوع چهار نوع خشونت شغلی (فیزیکی، کلامی، نژادی و جنسی)، واکنش های مقابله ای پرستاران و عوامل مستعد کننده خشونت محل کار بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آمار توصیفی میانگین، فراوانی مطلق و نسبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین نوع خشونت اعمال شده علیه پرستاران خشونت کلامی بود که به ترتیب از جانب بیماران یا همراهان آن ها (5/78%)، مسئول مافوق(2/46%) و همکاران درمانی(1/43%) اعمال شده بود و کمترین میزان خشونت از نوع جنسیتی بود. موثرترین واکنش مقابله ای فراخواندن نگهبانی بود و بسیاری از واکنش های مقابله ای استفاده شده توسط پرستاران بی تاثیر یا کم تاثیر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان دهنده شیوع بالای خشونت علیه پرستاران و استفاده پرستاران از واکنش های مقابله ای ناموثر بود. لذا توسعه برنامه های آموزشی با هدف توانمندسازی پرستاران در مدیریت وقایع خشونت آمیز ضروری است.

    کلیدواژگان: پرستاری، خشونت محل کار، خشونت شغلی، رفتاری های مقابله ای
  • منیکا متقی صفحه 363
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی بعد از زایمان یک بیماری مهم و مشکل ساز بوده که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ممکن است تشدید یافته و طولانی شود، بنابراین جهت پیشگیری از هرگونه اختلال ناشی از افسردگی در روابط همسر و خانواده و تامین سلامت مادر، کودک و خانواده یکی از اقدامات توصیه شده ورزش می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بعد از زایمان بر روی بهبود افسردگی خفیف در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی کاشان بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی دو سو کور است. تعداد 50 نفر از مادرانی که زایمان طبیعی کرده و در هفته دوم زایمان به مراکز بهداشتی درمانی کاشان مراجعه نمودند پس از آن که توسط آزمون افسردگی بک افسردگی آنان خفیف تشخیص داده شد، به روش تصادفی انتخاب و به صورت یک در میان در دو گروه تجربی (ورزشی) و مقایسه (غیر ورزشی) قرار گرفتند. سپس شش هفته بعد از زایمان، مجددا با تست بک میزان افسردگی در دو گروه تعیین و با هم ادغام شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان (58%) از افراد مورد بررسی در گروه سنی20-30 سال، 55درصد خانه دار، 44درصد دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم و 66درصد دارای دو بار سابقه زایمان بودند. شش هفته بعد زایمان، 72درصد از گروه تجربی در مقابل 40درصد از گروه مقایسه بهبود یافته و 8درصد از گروه تجربی در مقابل 16درصد از گروه مقایسه نیازمند مشورت با روان پزشک بودند. آزمون t اختلاف معنی داری در دو گروه نشان داد (05/0> p).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ورزش در بهبود افسردگی خفیف بعد از زایمان تاثیر مثبت دارد. پیشنهاد می شود در مراقبت های بعد از زایمان بر انجام تمرینات ورزشی مناسب تاکید شود.
    کلیدواژگان: ورزش، افسردگی خفیف، دوران پس از زایمان
  • حسن نظری*، مهران مولوی، علی رشیدی صفحه 369
    پیش زمینه و هدف

    امروزه کیفیت خدمات سلامت را ارائه ((بدون خطای)) خدمات سلامت، در زمان مناسب توسط فرد مناسب و با استفاده از کمترین منابع می دانند. هدف از مطالعه حاضر پایش مسیر جریان اطلاعات و خطاهای موجود در سیستم HIS می باشد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر به روش پیمایشی-تحلیلی که در آن سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) مرکز آموزشی و درمانی شهید مطهری ارومیه بررسی و میزان خطاهای فنی و انسانی جریان اطلاعاتی بخش های مختلف بیمارستان در سیستم HIS با استفاده از چک لیست از پیش طراحی شده شناسایی و در نهایت الگوی خطا و یا به عبارتی مسیر پربسامدترین خطاهای فنی و انسانی گزارش شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که بین خطاهای انسانی و میزان تحصیلات کاربران اختلاف معناداری وجود دارد (00/0 P=). هر چند بین خطاهای انسانی و شیفت های مختلف اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0< P). همچنین بین خطاهای انسانی و بخش های مختلف بیمارستان که با سیستم HIS کار می کنند اختلاف معناداری وجود داشت (05/0> P). با بررسی مسیر جریان اطلاعات در سیستم HIS مشاهده شد که بیشترین خطاهای انسانی در شیفت شب و ایام تعطیل اتفاق می افتد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تغییر نیازمندی های حوزه سلامت در طی زمان، سیستم های اطلاعاتی بایستی خود را با تغییرات صورت گرفته هم راستا نمایند؛ هرچند اعمال این تغییرات می بایست به موازات تغییرات ساختاری و ماموریت های مربوطه صورت پذیرد تا ضمن پاسخگویی به نیازمندی های کاربران مشکلات فنی را سبب نشوند.

    کلیدواژگان: سیستم HIS، خطاهای فنی و انسانی، مسیر جریان اطلاعات
  • مهربانو امیرشاهی، صمدالله شیری، شهربانو صالحین، ژیلا محمدرضایی صفحه 376
    پیش زمینه و هدف
    شیردهی از پستان، فواید زیادی برای مادر و نوزاد نارس دارد. شناسایی عوامل تاثیرگذار بر شیردهی، نقش موثری در حمایت از تداوم آن دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین مدت شیردهی از پستان و برخی مشخصات جمعیت شناسی مادر و نوزاد نارس بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیل بقا، که از اردیبهشت ماه لغایت مهرماه 1389 طول کشید، 460 نوزاد نارسی که به درمانگاه نوزادان بیمارستان الزهرا تبریز آورده شده و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به وسیله چک لیست جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.14/win و ترسیم جدول عمر، نمودارهای کاپلان مایر و مدل رگرسیون کاکس- مانتل به روش Enter تجزیه و تحلیل شدند. در این مطالعه، مقدار P کمتر از 05/0 از لحاظ آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان شیردهی از پستان در نوزادان نارس یک، سه، شش، 12، 24 و 30 ماهه، به ترتیب 87، 59، 42، 13، 2 و 1 درصد بود. رابطه بین مدت شیردهی با افزایش سن، سابقه زایمانی؛ و زایمان سزارین مادر معنی دار و معکوس بود. مدت شیردهی از پستان در نوزادان دختر و در نوزادان با وزن بدو تولد 2500- 1500 گرم، معنی دارتر و طولانی تر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مدت شیردهی به مرور زمان کاهش نشان داد، شناسایی و اصلاح عوامل زمینه ای تاثیرگذار بر آن، منجر به ادامه شیردهی از پستان شده و با بهبود تغذیه نوزادان نارس، موجب کاهش عوارض و مرگ و میر آنان می شود.
    کلیدواژگان: مدت، شیردهی از پستان، نوزاد نارس
  • ماه منیر حقیقی، کورش ساکی، حمیده محدثی، رویا یاوریان، لیلا سلامی صفحه 385
    پیش زمینه و هدف
    امروزه کیفیت زندگی به عنوان یک شاخص مهم جهت ارزیابی وضعیت سلامت، پیشرفت و توسعه یک جامعه محسوب می شود، بنابراین ارتقاء کیفیت زندگی در سطح جامعه و ارزیابی عوامل فردی و اجتماعی موثر بر آن یکی از وظایف مهم دولت و مسئولین امور اجتماعی محسوب می شود. یک گروه از اقشار آسیب پذیر جامعه زنان سرپرست خانوار می باشند که به دلیل شرایط ویژه زندگی و مواجهه با استرس های متعدد، سلامت جسمی و روانی آنان در معرض خطر می باشد. در این مطالعه با هدف شناخت عوامل موثر بر ابعاد مختلف سلامت به بررسی ارتباط بین سر سختی روان شناختی با کیفیت زندگی در زنان سرپرست خانوار شاغل می پردازیم.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه همبستگی 97 نفر از زنان سرپرست خانوار شاغل در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان آذربایجان غربی، پرسشنامه های کیفیت زندگی و سر سختی را تکمیل نموده و اطلاعات با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سرسختی روان شناختی با کیفیت زندگی در ابعاد روانی، اجتماعی، محیطی ارتباط معنی دار وجود دارد. (01/0> (P ولی با بعد جسمانی کیفیت زندگی ارتباط معنی دار یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین سرسختی و کیفیت زندگی این ویژگی روان شناختی می تواند به عنوان یک عامل پیش بینی کننده سطح کیفیت زندگی به حساب آید، لذا با تعیین میزان آن به ویژه در افرادی که با استرس های بیشتری مواجهند می توان کسانی که آسیب پذیری بیشتری داشته و سلامت و کیفیت زندگی آن ها در معرض خطر بیشتری می باشد را شناسایی و مورد حمایت و اقدامات پیشگیرانه لازم قرار داد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سر سختی، زنان سرپرست خانوار
  • الهه گوزلی، مصطفی لنگری زاده، فرحناز صدوقی صفحه 391
    پیش زمینه و هدف
    امروزه افزایش روز افزون تولید اطلاعات در حوزه بهداشت و درمان، موجب به کارگیری فن آوری های نوین برای بهره برداری مناسب از اطلاعات در این حوزه شده است. یکی از این فن آوری ها، ایجاد مدارک پزشکی الکترونیکی است که به عنوان سیستمی با ارزش جهت دسترسی به اطلاعات بیمار در بیمارستان ها شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و مقایسه وضعیت بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از نظر نیروی انسانی جهت استقرار مدارک پزشکی الکترونیکی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی بوده که به صورت مقطعی در سال 1391 انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل 98 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستان ها از جمله رئیس و مدیر بیمارستان، مسئول دفتر پرستاری، سوپروایزرهای آموزشی و بالینی، مسئولین بخش ها، مسئولین امور اداری و مالی، مسئول IT، مسئول بخش مدارک پزشکی و مسئولین کلیه واحدهای مراقبتی و تشخیصی (آزمایشگاه، رادیولوژی و داروخانه) بود. در این مطالعه از روش سرشماری استفاده گردید و جامعه پژوهش به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه دو قسمتی برای تعیین میزان آگاهی جامعه پژوهش و بررسی وجود الزامات مربوط به استانداردهای مورد نیاز نیروی انسانی جهت اجرای مدارک پزشکی الکترونیکی بود. روایی و پایایی پرسشنامه توسط پژوهشگر مورد ارزیابی قرار گرفت و داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین پنج بیمارستان مورد مطالعه، آگاهی افراد جامعه پژوهش در بیمارستان های مورد مطالعه در حد متوسط ارزیابی شد. از لحاظ وجود الزامات مربوط به استانداردهای مدارک پزشکی الکترونیکی از نظر نیروی انسانی تنها دو بیمارستان از شرایط مطلوبی برخوردار بودند و یک بیمارستان در حد متوسط قرار داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    از بین پنج بیمارستان مورد مطالعه، تنها دو بیمارستان حائز شرایط مطلوب از نظر وجود استانداردهای مورد نیاز نیروی انسانی برای اجرای مدارک پزشکی الکترونیکی بودند و یک بیمارستان در حد متوسط قرار داشت. این در حالی است که پیاده سازی مدارک پزشکی الکترونیکی کیفیت خدمات سلامت، ایمنی بیمار و سرعت رسیدگی به بیماران را افزایش داده و منجر به کاهش هزینه های سلامت می شود، از این رو پیشنهاد می گردد بیمارستان ها جهت استقرار مدارک پزشکی الکترونیکی، اقدامات لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی الکترونیکی، بیمارستان های آموزشی درمانی، خدمات بهداشتی
  • یوسف محمدپور، نرجس کاظمی، محمود عباسی، احسان شمس صفحه 398
    پیش زمینه و هدف
    مراقبت اخلاقی در انجام خدمات پرستاران بسیار اهمیت دارد و صلاحیت اخلاق حرفه ای در پرستاری به معنی انجام مراقبت های پرستاری براساس موازین اخلاق زیستی است. اما تا به حال در زمینه مراقبت اخلاقی و صلاحیت های اخلاقی در دانشجویان پرستاری سوالات مهمی بدون پاسخ مانده است. به نظر می رسد دانش اخلاق پرستاری برای دستیابی به این مهم نیازمند بررسی ها و تلاش بیشتری در زمینه آموزش این مهم است. در این مقاله سعی شده است تا اهمیت و وضعیت آموزش صلاحیت های اخلاق پرستاری و موانع کسب آن در دانشجویان پرستاری بررسی گردد تا از این طریق چالش ها و ضرورت های آموزش مراقبت های اخلاقی در ارتقای صلاحیت های اخلاقی پرستاران آینده مشخص و زمینه ای برای مطالعات بیشتر در این زمینه فراهم شود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه از نوع کیفی بود. 35 نفر از دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری مامایی ارومیه در پژوهش شرکت داشتند. مصاحبه ها توسط آنالیز محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش پس از آنالیز در چهار حیطه دسته بندی شدند که شامل: محیط بالینی، برنامه درسی، داشتن صلاحیت علمی اساتید در زمینه دانش اخلاق حرفه ای، انگیزه و علاقه مندی دانشجویان به حرفه پرستاری.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که در توسعه صلاحیت های اخلاقی دانشجویان پرستاری هم زمینه ها و هم افراد موثر می باشند. بنابراین موانع کسب صلاحیت اخلاقی را باید در ابعاد مختلفی جستجو نمود.
    کلیدواژگان: صلاحیت، صلاحیت اخلاقی، اخلاق پرستاری، دانشجویان پرستاری
|
  • H. Beidokhti, M. Heidari, M. Firozeh Page 316
    Background and Aims

    Premenstrual syndrome is the cyclic appearance of physical، psycho and behavioral syndrome which occurs at luteal phase in the menstrual cycle، so that it can effect academic performance، and social and family relationships. This study has been conducted in a one-blind clinical trial to determine the effects of soy on premenstrual syndrome in female students of Semnan University Dormitory.

    Materials and Methods

    In this study after completing of a questionnaire during 2 consecutive cycles، 90 female students (age 18-24 years) has been selected with moderate-severe premenstrual syndrome who had necessary parameters to enter the study، then the subjects were randomly divided in two case-control groups، 40 person for each of the case and control groups respectively. The case group received soy consisted in a biscuit that provides a total of 50 gr. ISP، containing 50 mg isoflavone (IS). The control group took placebo that were identical in appearance and taste to the soy biscuit but it contained ordinary flour instead of isoflavone for two menstrual cycles. The data were collected by using a questionnaire، Mens daily calendar، and symptom scoring tables.

    Results

    The study showed that the means of scores for total physical symptoms of premenstrual syndrome between case and control groups had significant difference during first and second treatment cycles (p<0/01). It also showed that the means of scores for total psychological symptom of premenstrual syndrome between case and control groups had significant difference only during second treatment cycles (p<0/01). The means of scores for total behavioral symptoms of premenstrual syndrome between case and control groups had no significant difference during first and second treatment cycles (p>0/05). The means of premenstrual syndrome duration had significant difference between case and control groups during second treatment cycles (p<0/01).

    Conclusion

    In seems that soy bean can reduce physical and psychological signs of premenstrual syndrome during menstrual cycle.

    Keywords: Soy, premenstrual syndrome, isoflavone, menstrual cycle
  • R. Cheraghi, Sh Salehi, F. Sohbabei, M. Zare Page 324
    Background and Aims
    Breastfeeding is the only food that has been created exclusively for human and its ingredients is according to the needs of the infant''s body، and it provides the most appropriate growth conditions. Since after the age 6 a diposity rebound occurs، the infant in preschool age has the minimum amount of fat in his body، and the body mass index in preschool children reflects this factor in their adulthood، this study aimed to determine the relationship between Body Mass Index and breastfeeding in the children of pre-school centers.
    Materials and Methods
    This is a correlational study in which 385 children of 3 to 6 years from Urmia pre-school centers were selected by multiple random sampling methods. The data collected by using breastfeeding information questionnaire، and a checklist of children''s body mass index. BMI of children were obtained based on standard curves. Spss. 19 software was used for data analysis.
    Results
    Onset of the first breastfeeding immediately or within 2 hours after birth directly (Pv = 0. 000)، exclusive breast feeding up to 6 months (Pv = 0. 000) and duration of breast feeding for one year and more conversely (Pv = 0. 000)، correlated significantly with normal body mass index in preschool children.
    Conclusion
    Onset of breastfeeding immediately after birth، and exclusive breast feeding for 6 months، and its continuation until one year has a significant relation by normal body mass index in preschool children.
    Keywords: body mass index, breastfeeding, preschool children
  • R. Peighambardoust, Z. Fadaey, Z. Khakbazan, H. Sodaey Page 335
    Background and Aims

    The postpartum period is a dangerous potential time for postpartum depression. Postpartum support is a way to reduce postpartum depression. The purpose of the current study is to determine the effectiveness of postpartum supports on the postnatal women depression after childbirth.

    Materials and Methods

    This study، a semi experimental study، was conducted in Marand Hospital. Two hundred sixty mothers agreed to take part in the study، and they were randomly allocated into two goups of intervention group (n = 130) or control group (n = 130). The intervention group received twice telephone counseling for 20- minute at the first week، and from second till 6th weeks، they received one telephone counseling at week plus routine care. The control group received only the routine care. Also for evaluation of the mother’s unanticipated needs، a 24-hour telephone access was provided to the researcher. The main outcome measurement instruments included recording demographics data sheet، postpartum problem’s checklist، and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) which was administered by a trained interviewer six weeks after delivery. Control group received general postpartum education. The data were analyzed by χ²، Fisher test and T test SPSS Version 11. 5.

    Results

    At 6 week postpartum، mean of depression in the intervention group was (15/80 ± 5/12)، and in the control group، it was (18/43 ± 5/90). On the EPDS scale، in the intervention group، there was a significant decrease comparing to control group (P < 0. 0001).

    Conclusion

    The result of this research showed that postpartum support by midwife could decrease women’s postpartum depression in the pureperium.

    Keywords: Telephone support, postpartum depression, normal vaginal delivery
  • B. Nabilou, Hr Farokh Eslamlou Page 343
    Background and Aims
    Community health largely depend on the primary health care sector of each country and primary Healthcare including family health، as first contact services have basic role in health attainment. Quality of care remains one of the most significant challenges facing the health care system. Service users have critical roles in identifying their own needs and preferences. The objective of this study is assessing the consumers'' perceptions of quality in family health Services at Urmia heath posts.
    Materials and Methods
    A sample of 200 females’ health care consumers participated in this cross sectional descriptive study which was done in 2010. A questionnaire based on the SERVQUAL instrument with five dimensions of family health services quality was used for data collection. To do statistical analysis، descriptive statistic and X2، Friedman and Wilcoxon tests were applied.
    Results
    The findings of this study indicated that 82. 2% respondents perceived quality of service moderate and 17. 8% as worse، with a lack of good quality. Comparison of dimensions showed there was a significant difference between them concerning the quality of services.
    Conclusion
    From service users’ point of view، family health services quality were not acceptable; thus quality improvement initiatives are required in all dimensions specially responsiveness.
    Keywords: family health, Quality Dimensions, primary health care, health post
  • R. Hosseinabadi, Sh Biranvand, Kh Anbari, H. Heidari Page 351
    Background and Aims

    Workplace violence is considered as a health problem in nursing profession. The aim of this study was to determine nurses behavior meeting to workplace violence and their confronting reactions in violent events.

    Materials and Methods

    This descriptive-cross-sectional study was conducted on all of nursing staffs of Khorramabad educational hospital in 2011. A questionnaire containing، personal and occupational characteristics، prevalence of four types of occupational violence (Physical، Verbal، Racial and sexual)، nurses confronting behavior and violence predisposing factors was used. After collecting، the data were analyzed using descriptive statistics including mean and frequencies by SPSSversion16.

    Results

    Analysis of the data showed that the most frequent type of violence against nurses was verbal violence committed by patient and their relatives (%78. 5)، managers (%46. 2) and staffs (%43. 1) respectively. The least frequent type of workplace violence was the sexual one. Most of the nurses'' confronting violent behavior was calling hospital guard، and most of the nurses’ confronting behavior was ineffective.

    Conclusion

    The result showed high prevalence of violence against nursing staffs، and the use of ineffective confronting behavior by nurses. Therefore it is necessary to develop educational program to empower the nursing staff against violent events.

    Keywords: Nursing, workplace violence, occupational violence, confronting behaviors
  • M. Motaghi Page 363
    Background and Aims
    Postpartum depression is a problematic and important disease and if it is not recognized and treated on time، it can be aggravated or chronic. Exercise is strongly recommended in this regard to prevent any family disorders and improve the health of mother، child and family. The aim of this study was to determine the effect of exercise on mild postpartum depression among women referring to Kashan health centers، and to determine its related factors.
    Materials and Methods
    This study was a double blind clinical trial. About 50 subjects with normal vaginal delivery were selected. The subjects had referred to health centers in the second week after delivery، and they were diagnosed to have mild depression using Beck depression test. They were randomly divided into two groups (exercise and non-exercise). Then Beck test was redone 6 weeks after delivery، and the results were compared in two groups.
    Results
    The findings indicated that between mildly depressed mothers، 58% were 20-30 years old، 55% were housekeeper، 44% had diploma and under diploma education، 66% had two previous deliveries. 72% of exercise group and 40% of non-exercise group were treated. 8% of experimental subjects and 16% of control ones needed psychological consultation 6 weeks after delivery. T-test showed significant differences between two groups (p<0. 05).
    Conclusion
    Results showed that exercise had a positive effect on the treatment of mild postpartum depression. As a result، the exercise is recommended strongly in postpartum care.
    Keywords: Exercise, Mild Depression, Postpartum
  • H. Nazari, M. Molavi, A. Rashidi Page 369
    Background and Aims

    Today the quality of health service is determined by providing the service by appropriate operators (people)، within the shortest time and with minimum resonances. The aim of the study is to find the path of information and the errors in Hospital information system.

    Materials and Methods

    this study is done by the analytics method in which the hospital information system of Urmia Shahid Motahari Education center was analyzed، in doing so the technical errors also the human errors in the path of information from deferens parts of the hospital in the HIS system were found by using a prepared cheek list. Finely t he algorithm of errors or in other words، the path in which there was a high technical and human error were reported.

    Results

    the finding show us that there is a great gap between the human errors and the education level of operators (P=0/000). In contrast there was a signatures difference between the human errors and different working times (P>0/05). Also there wasn’t a significant difference between the human errors and various parts of the hospital working with HIS (P<0/05). By analyzing the path of information in the system of HIS it was seen that maximum error occurs in the time shifts of nights and Holidays.

    Conclusion

    By paying attention to the changes in the needs of the Health area as time goes on، the information system should adapt itself to the changes also these changes should be in parallel with the changes in the structure and the missions so that it would fulfill the needs of operators and prevent errors.

    Keywords: HIS System, human, technical errors, information path
  • M. Amirshahi, S. Shiri, Sh Salehin, Zh Mohammad Rezaei Page 376
    Background and Aims
    Breastfeeding has many benefits for mother and preterm infant. Identify factors affecting breastfeeding، have an effective role in supporting of its continuation. The aim of this study was to examine the relationship between breastfeeding duration and some of demographic characteristics of mother and preterm infant.
    Materials and Methods
    In this survival analysis study، which lasted from May to October 2010، 460 preterm infants who were brought to the infant clinic of Tabriz AL-Zahra Hospital were selected by simple random sampling. The data were collected by a questionnaire، and they were analyzed by using statistical software SPSS. 14/win، plotted life table، Kaplan- Meier curves، and Cox- Mantel regression model. In this study، P value of less than 0. 05 has considered statistically significant.
    Result
    The rate of breastfeeding in one، three، six، 12، 24 and 30 months preterm infants was 87، 59، 42، 13، 2 and 1 percent respectively. Relationship between breastfeeding duration with increasing age، delivery history and cesarean delivery was inversely significant. Breastfeeding duration in girl infants and in infants with 1500- 2500g birth weight was more meaningful.
    Conclusion
    As the duration of breastfeeding decreased over time، identifying and correcting the underlying factors can lead to a continued breastfeeding resulted in improving nutrition preterm infants، which in turn will reduce the infants’ morbidity and mortality.
    Keywords: duration, breastfeeding, preterm infant
  • M. Haghighi, K. Saki, H. Mohaddesi, R. Yavarian, L. Salami Page 385
    Background & Amis: Nowadays quality of life is known as an important determinant in the evaluation of health situation، and communities’ development. Therefore، study of Individual needs، and the social factors influencing quality of life is one of the responsibilities of caretaker managers. The single-parent women are one of the vulnerable groups that tolerate multiple stresses due to their special life condition. This study tries to assess the relationship between quality of life and hardiness in these women.
    Materials and Methods
    In this correlation study، 97 caretaker employed women filled quality of life and psychological hardiness questionnaires. The data were analyzed through Pearson`s correlation coefficient.
    Results
    The finding revealed significant relation between Psychological Hardiness and 3 domains of life quality (psychological، social، and environmental) (p<0/01) but the relationship was not significantly meaningful in physical domain (p=0/1).
    Conclusion
    According to the results، Psychological Hardiness can be considered as one of the predictors in determining level of the quality of life. Therefore it seems that special attention should be given to the women with low Psychological Hardiness.
    Keywords: Quality of life, Psychological Hardiness, caretaker employed women
  • E. Gozali, M. Langarizadeh, F. Sadoughi Page 391
    Background and Aims
    Nowadays، increasing of health information production caused application of new technologies in terms of utilization of information in this area. Electronic Medical Record (EMR)، an example of such technologies، is a well known and valuable system to access patient information in hospitals. EMR is an electronic form of medical records which available through a network to achieve primary goals of health care. The aim of this research is to identify and compare the status of teaching hospitals affiliated to Urmia University of Medical Sciences in terms of manpower in order to implement electronic medical record.
    Materials and Methods
    The present descriptive analytic cross – sectional study was carried out in 2011. The research population included 98 top and middle managers of the hospitals namely chief and administrator of the hospitals، director of Nursing Services، educational and clinical supervisors، head of wards، administrative and financial authorities، IT Officer، medical record staff، and officials in charge of all treatment and diagnostic (laboratory، radiology and pharmacy) departments. Census method was used in this study. A questionnaire with two sections was used for data collection. The first section was to determine the level of awareness and the second section was to check the requirements related to required standards for implementation of EMR. Validity and reliability of the questionnaire was evaluated، and SPSS software was used for data analysis.
    Results
    At all the 5 hospitals، the knowledge of the participants was at moderate level. In addition، in terms of manpower standard requirement of EMR، two hospitals were in appropriate status and one hospital was in moderate level.
    Conclusion
    Out of 5 hospitals، in terms of manpower standard requirement of EMR، two hospitals were in appropriate status and one hospital was in moderate level. Implementation of EMR caused to increase quality of health care، patient safety and speed of deal with patients. It would also lead to reduce health cost. Therefore، it is highly recommended that hospitals should try to prepare necessary interventions to establish EMR.
    Keywords: Electronic medical record, Teaching hospitals, Health Services
  • Y. Mohammadpour, N. Kazemi, M. Abbasi, E. Shams Page 398
    Background and Aims
    E thics in nursing care is very important and professional competence. In nursing، ethics means that the nursing care is based on the principles of bioethics. However the ethical care and ethical competence in nursing students are important unanswered questions. More studies should be carried out in this regard.
    Materials and Methods
    This study is a qualitative study. 35 nursing students of the faculty of Nursing & Midwifery participated in the study. The interviews were analyzed by content analysis.
    Results
    The findings of the analysis were classified in four categories، including clinical environment، curriculum، teacher qualifications and academic knowledge in the field of professional ethics، motivation and interest of students to the nursing profession.
    Conclusion
    The findings indicated that the development of moral competence in nursing students and the same areas are effective. So the moral qualification barriers should be searched and managed in different dimensions.
    Keywords: Competence, Ethical competency, Nursing ethics, Nursing Students