فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1391)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر شیربگی، صدیقه کاوه ای صفحات 1-26
    هدف کلی تحقیق، بررسی دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد در خصوص نقش استاد راهنما و دانشجو در فرایند تهیه پایان نامه، چگونگی درک و میزان رضایت از رابطه نظارتی با استاد راهنما و عوامل موثر بر انتخاب استاد راهنما بود. رویکرد تحقیق کمی و روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه کردستان و نمونه شامل 200 نفر دانشجو بودند. نمونه گیری به شیوه طبقه ای متناسب با حجم انجام گرفت. در این پژوهش از سه پرسشنامه هنجاریابی شده، استفاده شد. نتایج نشان داد که برای انتخاب استاد راهنما عوامل طرز برخورد و رفتار اجتماعی استاد با دانشجویان دارای بالاترین رتبه بودند. تحلیل داده ها نشان داد که بیشتر دانشجویان خواهان یک سبک ساختاری راهنمایی از طرف استادان راهنما هستند. همچنین، بیشتر دانشجویان گزارش کردند که بیشترین رضایت را از میزان مهارت ها، شخصیت و تجربه استادانشان دارند، اما معتقد بودند که استادان گرایش کمتری به سبک ساختاری دارند و لذا خواهان دخالت بیشتری از طرف استادانشان در جریان تکمیل پایان نامه بودند. علاوه براین، تفاوت های معنی داری بین میانگین نظرهای دانشجویان در زمینه رابطه نظارتی استادان راهنما، عوامل دخیل در انتخاب استاد راهنما با توجه به نوع دانشکده ها و جنسیت آنها مشاهده گردید. تشکیل کارگاه های آموزشی برای استادان راهنما و دانشجویان و ارایه توصیفی روشن و صریح از نقش استاد راهنما و دانشجو به آنان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: استاد راهنما، راهنمایی پایان نامه، تحصیلات تکمیلی
  • مژده مهاجری، مصطفی شریف، احمد مهاجری صفحات 27-48
    پژوهش حاضر با هدف رابطه بین قابلیت های حرفه ای معلمان دوره ابتدایی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان در شهر اصفهان بر مبنای مدل قابلیت حرفه ای کبک کانادا انجام و شش مولفه قابلیت حرفه ای نقد و تفسیر دانش و فرهنگ، توانایی بیان، ارزشیابی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مشارکت در توسعه حرفه ای و اخلاق حرفه ای بررسی شده است. جامعه آماری شامل 162 نفر از معلمان ناحیه های یک، سه و چهار اصفهان در سال 1390 بوده است که به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 92/0 و میانگین معدل کل دانش آموزان و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و amos استفاده شده است. نتایج نشان داده است، رابطه معنا داری بین قابلیت های حرفه ای معلمان در شش مولفه با عملکرد تحصیلی دانش آموزان وجود دارد. شش مولفه 48/0از تغییرات عملکرد تحصیلی دانش آموزان را می توانند پیش بینی کنند. مقایسه بین قابلیت حرفه ای معلمان نشان داده است، معلمان با مدرک فوق لیسانس، سابقه خدمت زیر10 سال و در پایه چهارم از قابلیت حرفه ای بیشتری برخوردارند. دانش آموزان معلمان فوق لیسانس از عملکرد تحصیلی بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: قابلیت حرفه ای معلمان، توسعه حرفه ای، اخلاق حرفه ای، عملکرد تحصیلی دانش آموزان
  • سیما قادری، علی سیادت، غلامرضا شمس مورکانی صفحات 49-72
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ادراک عدالت سازمانی و درگیری عاطفی و ذهنی در میان دبیران دوره متوسطه شهر اصفهان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری مشتمل بر کلیه دبیران مدارس متوسطه دخترانه در نواحی پنجگانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 90- 1389 (2608 N =) بوده است. از این تعداد 355 نفر با استفاده از جدول مورگان و از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه «عدالت سازمانی» (نیهوف و مورمن، 1993) با ضریب پایایی 95/0 و «درگیری عاطفی-ذهنی در کار» (شوفلی و همکاران، 2008) با ضریب پایایی 84/0 بوده است. تجزیه و تحلیل ها داده ها در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، واریانس و انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، ضریب رگرسیون و مانوا) صورت گرفت. نتایج حاصل از پژوهش گویای آن است که عدالت توزیعی با درگیری عاطفی- ذهنی در کار (21/0 r =) و مولفه های آن رابطه دارد؛ عدالت رویه ای با درگیری عاطفی- ذهنی در کار (16/0 r=) و مولفه های آن بجز «وقف شدن در کار»رابطه دارد؛ و عدالت تعاملی با درگیری عاطفی- ذهنی در کار (23/0 r=) و مولفه های آن رابطه دارد. نتایج همچنین تفاوت معناداری را بین میانگین نظرهای پاسخگویان بر اساس میزان تحصیلات و سابقه خدمت در خصوص هر دو متغیر عدالت سازمانی و درگیری عاطفی-ذهنی در کار نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، درگیری عاطفی، ذهنی در کار
  • احمد عابدی، حمیدرضا عریضی، محسن لعلی، مریم اسماعیلی صفحات 73-90
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین همنوایی گروهی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان با ویژگی های شخصیتی آنان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی87-86 بودند. به همین منظور180 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه شهر اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مطالعه شدند. در این پژوهش از مقیاس همنوایی گروهی ال-72، پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت، مقیاس سرسختی روان شناختی و پرسشنامه جایگاه مهار راتر استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به روش همبستگی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده گویای آن است که از بین ویژگی های شخصیتی، عزت نفس53/0-، سرسختی روان شناختی48/0-، جایگاه مهار درونی 35/0- و جایگاه مهار بیرونی 19/0 با همنوایی گروهی همبستگی معناداری داشته اند. نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان دادکه ضریب همبستگی چندگانه 533/0 وضریب تعیین284/0 بوده است (001/0 P=). بنابراین، در مجموع 4/28درصد واریانس مربوط به همنوایی گروهی به وسیله متغیر های شخصیتی (عزت نفس، سرسختی روان شناختی و جایگاه مهار) تبیین می شود.
    کلیدواژگان: همنوایی گروهی، عزت نفس، جایگاه مهار، سرسختی روان شناختی، ویژگی کم دامنه شخصیت
  • حمید کاظمی، فهیمه کشاورزیان صفحات 91-106
    در تعلیم و تربیت فراشناخت به معنی آگاهی فرد از فرایندهای شناختی اش و ارزیابی و نظارت بر تفکر خویش به هنگام حل مساله است. فراشناخت به عنوان راهبردهای برنامه ریزی و تغییر شناخت رابطه ی نزدیکی با حل مساله دارد (نپتریچ و دیگروت، 1990). تعریف گوناگونی از حل مساله ارائه شده است که یکی از آنها از هپنر (1987) است. او حل مساله را مجموعه واکنش های رفتاری، شناختی و هیجانی فرد می داند که در هنگام برخورد با مسائل روزانه و به منظور سازگاری با کنش های درونی و بیرونی بروز می کنند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین مولفه های فراشناخت و ابعاد حل مساله با بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان بود. به این منظور، از بین جامعه آماری دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر اصفهان، تعداد 97 دانش آموز (50 دختر و 47 پسر) با دامنه سنی 14 تا 18 سال به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه فراشناخت حالت دانش آموزان (اونیل و عابدی، 1996)، پرسش نامه حل مساله هپنر و پترسون (1982) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989) را تکمیل نمودند. تحلیل یافته ها نشان داد که مولفه های فراشناختی رابطه مثبت و معنادار (در دخترها: 47 / 0 = r، 001 / 0 > P و در پسرها: 49/0 = r، 001 / 0 > P) و ابعاد حل مساله رابطه منفی و معناداری (در دخترها: 72/0- = r، 001/0 > P و در پسرها 64/0- = r، 001/0 > P) با بهزیستی روان شناختی دانش آموزان دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان می دهد که از بین مولفه های فراشناختی، آگاهی در دختران وخودبازبینی در پسران و از بین مولفه های حل مساله به ترتیب در دخترها اعتماد به حل مساله و کنترل شخصی و در پسرها سبک گرایش اجتناب، بیشترین توان پیش بینی بهزیستی روانی را داشته است. بر اساس یافته های پژوهش به نظر می رسد دانش آموزان دختری که در هنگام برخورد با مشکلات و تکالیف یادگیری از فرایند تفکر خویش آگاه بوده و همچنین به توان خود در حل مشکلات اعتماد بیشتری دارند و دانش آموزان پسری که به هنگام برخورد با موضوع یادگیری عملکرد خویش را بازبینی و اصلاح کرده و از سبک اجتنابی کمتر استفاده می کنند، احساس سلامت روان بیشتری داشته و سطح سازگاری بالاتری در برخورد با تکالیف از خود نشان داده اند.
    کلیدواژگان: حالات فراشناختی، حل مساله، بهزیستی روانی، دانش آموزان
  • داریوش محمدی زنجیرانی، ندا اشتیاقیان، فیروز رازنهان صفحات 107-136
    Print مقاله حاضر می کوشد تا چگونگی شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان را بر مبنای نگرشی که ترکیبی از تحلیل های مبتنی بر فرد، سازمان و تا حدی شغل محسوب می شود (با عنوان رویکرد تلفیقی) تشریح کرده، فرایند اجرای آن را در یک بررسی موردی نشان دهد. در رویکرد پیشنهادی، نیازسنجی آموزشی، بر مبنای شایستگی های مورد نیازی که تحقق آرمان (چشم انداز، رسالت) و اهداف راهبردی سازمان را میسر می نمایند، انجام می گیرد. مراد از شایستگی نیز: دانش، توانایی، مهارت، نگرش و انگیزه برای انجام موفقیت آمیز وظایف و فعالیت های سازمان تلقی می شود. روش مورد استفاده در این مطالعه، شامل شناسایی شایستگی های کلیدی کارکنان، ترسیم مدل سلسله مراتبی معیارها و شاخص های نیازسنجی، به کارگیری تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ارزیابی و رتبه بندی کارکنان از دیدگاه شاخص های شایستگی و شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان بر مبنای تحلیل فاصله موجود کارکنان با رتبه های برتر در شایستگی هاست. به عبارت دیگر، در ابتدا با دیدگاهی که متاثر از ایده کارت امتیازی متوازن است، مدل شایستگی های عمومی کارکنان سازمان طراحی و اعتباربخشی می شود. در مرحله بعد، ضمن تعیین وزن معیارهای مدل، به ارزیابی قابلیت های موجود کارکنان و رتبه بندی آنان پرداخته شده و در نهایت نیازها و برنامه های آموزشی مرتبط و مورد نیاز توسط فرد ارزیاب شایستگی و نیز با الگوبرداری از افراد سرآمد در شایستگی ها تعیین می شوند. یافته های حاصل از اجرای متدولوژی مورد اشاره در یک بررسی موردی از مدیران میانی شاغل در واحد معاونت فنی/عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، علاوه بر اینکه سهولت درک و اجرای روش پشنهادی را نشان می دهد، گویای آن است که این روش می تواند به تشخیص دقیق تر نیازهای آموزشی، افزایش اثربخشی آموزشی و افزایش انگیزه مشارکت کارکنان در نیازسنجی و اجرای برنامه های آموزشی کمک کند. همچنین، در این مقاله با به کارگیری تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی، نشان داده شده است که زمینه وسیعی برای کاربرد گسترده سایر فنون تصمیم گیری چند شاخصه در موضوع های ارزیابی و نیازسنجی آموزشی فراهم است.
    کلیدواژگان: رویکرد تلفیقی، نیازسنجی آموزشی، نیازهای اولویت دار، مدل شایستگی، الگوبرداری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی
  • هوشنگ طالبی، احمد عابدی، امید صدرزاده صفحات 137-153
    هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی مقیاسی برای سنجش انگیزه تحصیلی دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان بر اساس نظریه خودمختاری است. بدین منظور 123 نفر دانشجوی دختر و پسر مقطع کارشناسی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از بین دانشجویان دانشگاه اصفهان انتخاب و بررسی شدند. روش پژوهش توصیفی و از نوع آزمون سازی بود. پس از بررسی مبانی نظری انگیزه تحصیلی و بررسی روایی صوری و محتوایی، مقیاس مقدماتی انگیزه تحصیلی دانشجویان ساخته شد. داده های حاصل از ابزار پژوهش، با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و آلفای کرونباخ و ضرایب همبستگی تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد مقیاس انگیزه تحصیلی دانشجویان از هفت عامل تشکیل شده است که چهار عامل آن (خودکار آمدی تحصیلی، انگیزه پیشرفت، خود پنداره مثبت و انگیزه درونی برای کسب دانش) مربوط به انگیزش درونی و سه عامل دیگر (محیط آموزشی، عوامل اجتماعی و عوامل اقتصادی) مربوط به انگیزش بیرونی هستند. ضریب روایی همزمان مقیاس سنجش انگیزه تحصیلی با عملکرد تحصیلی به ترتیب عبارت از: عوامل اقتصادی 75/ 0، محیط آموزشی 72/0، خود پنداره مثبت 78/0، عوامل اجتماعی 77/0، انگیزه درونی برای کسب دانش78/0، انگیزه پیشرفت 76/0 و خودکار آمدی تحصیلی 84/0 است. ضریب آلفای کل مقیاس نیز 92/0 است. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد مقیاس انگیزه تحصیلی از روایی و پایایی رضایت بخشی برخوردار است.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، اعتبار یابی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، دانشجویان
|
  • N. Shirbagi, S. Kaveey Pages 1-26
    The overall goal of the present research was to study the graduate students’ views regarding the role of supervisor and students in the process of writing up the dissertation، extent of understanding and satisfaction level about supervision relationship with supervisor، and effective factors affecting the choice of supervisor. A quantitative research approach and a descriptive survey method are used. The research populations were all the graduate students at University of Kurdistan and sample of the study was 200 students. A stratified random sampling proportional to size is used. In this study، three normalized questionnaires are applied. Results showed that professor’s interaction style their and their social behavior with students have the highest ranks for selecting a supervisor. Results also indicated that most students are demanding a structural guidance style from their supervisors. Also، most students report a high satisfaction level about skills، personality and experience of their teachers. But، they believe that professors tend to have less structural style and therefore، call for a greater involvement of them in completing the thesis. Furthermore، significant differences in opinions were observed between the student’s opinions concerning the relationship of regulatory supervisor and factors involved in choosing supervisors considering the type of schools and their gender. Holding workshops for professors and students and providing a clear description is suggested.
    Keywords: supervisor, Thesis, Graduate education, students
  • M. Mohajeri, M. Sharif, A. Mohajeri Pages 27-48
    The present study which is based on the professional efficiency model of Quebec، Canada، is conducted to investigate the relationship between the professional efficiencies of the primary-school teachers and the students’ educational achievements in Isfahan. Six components professional skills are investigated here including criticism and interpretation of knowledge and culture، capability of expression، evaluation، information technology and communication، teachers’ cooperation in the professional development، teachers’ professional ethics. To determine the students’ educational achievements، the total average of the students is used. To collect data a self-made questionnaire was used that Its validity is examined by the experts and its reliability is calculated at 92 by Cronbach’s alpha coefficient. The results of the research showed that there is a significant and positive relationship between the six components of the professional efficiencies of the primary-school teachers and students educational achievement. A comparison between the professional efficiencies of the teachers of Isfahan، on the basis of the demographic traits، showed that female teachers، teachers with an MA or a PhD degree، teachers with an experience of less than 10 years، and the teachers of the 4th grade are more efficient than other teachers. Students at district one in Isfahan have a better educational achievement than other students.
    Keywords: professional efficiency, educational advancement
  • S. Ghaderi, A. Siadat, Gh. Shams Mourkani Pages 49-72
    This study aimed at determining the relationship between teachers’ perception of organizational justice and their work engagement in high schools at city of Isfahan. The method was correlational and population included all the girl’s school teachers in 5-fold areas of Isfahan (N= 2608) in academic year of 2010-2011. The sample consisted of 355 that were selected through stratified random sampling technique. The tools used were two questionnaires namely، Organizational Justice (Neihoff and Marmoon، 1993) with reliability of 0/95 and Work Engagement (Chaufeli et al.، 2002) with reliability of 0/84. The collected data were analyzed using descriptive statistics (frequency، percentage، mean، standard deviation، and variance) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient، regression coefficient، and MANOVA). Findings indicated that distributive justice has a significant relationship with work engagement (r= 0. 21) and its dimensions; procedural justice has a significant relationship with work engagement (r= 0. 16) and its dimensions except with dedication in work; and interactive justice also has a significant relationship with work engagement (r= 0. 23) and its dimensions. The results also show that there is not a significant mean difference between respondents’ perception with respect to their education and years of experience on both the two variables، namely organizational justice and work engagement.
    Keywords: distributive justice, interactive justice, organizational justice, procedural justice, work engagement
  • A. Abedi, H. Oreizi, M. Lali, M. Esmaeili Pages 73-90
    The Purpose of Present research was to investigate the relation between group conformity of Isfahan high school students and their personality attributions” Statistical population of the study were al students at girls high schools of Isfahan in academic year 2007-2008، among whom 180 students were selected randomly as study sample. To collect data four different questionnaires were used. Collected data were analyzed using correlation and regression methods. Finding showed that among personality factors related to group conformity Self_steem with 0. 37، external locus of control with 0. 22، hardiness with 0. 21 and internal locus of control with 0. 13 explain the group conformity of Isfahan high school students.
    Keywords: group conformity, self, steem, locus of control, hardiness, high school student
  • H. Kazemi, F. Keshavarzian Pages 91-106
    Metacognition in education means a person''s awareness of his cognitive processes and monitor and evaluate their thinking during problem solving. Metacognition as planning and cognitive change strategies has is a close relationship with problem solving (Nepetrich & Digrot 1990). Hepner (1987) suggest problem solving as a collection of behavioral، cognitive and emotional reactions of an individual which can be observed in a person’s daily activities and are with the purpose of adjustment with intrinsic and extrinsic stimuli. For this aim، 97 students (14 to 18 years) from Isfahan high school and secondary schools were randomly selected (50 girls and 47 boys) and were given the students’ state meta cognitive inventory (Oniel and Abedi 1996)، the Hepner and Peterson’s problem solving inventory (1982) and Ryff’s scales of psychological well-being (1989). Findings of the study indicated a positive and significant relationship between meta cognitive components and psychological well-being (in girls r=0. 47، P<0. 001and on boys: r=0. 49، P<0. 001) on the one hand and a negative and significant relationship between the dimensions of problem solving and the students’ psychological well-being (in girls: r=-0. 72، P<0. 001and in boys: r=-0. 64، P<0. 001). the stepwise multiple regression analysis awareness in girls and self- checking in boys in meta cognitive components and trust in problem solving and personal control in girls and avoidance tendency style in boys in problem solving components could best predict the psychological well-being of the students. It is concluded that the girls students with higher self-meta cognitive awareness and higher trust in their problem solving process and boys student with conscious correction، and less avoidance strategies have higher feelings of wellbeing and adjustment in dealing with different tasks.
    Keywords: Metacognitive states, problem solving, psychological well being
  • D. Mohammadi, N. Eshtiaghian, F. Raznehan Pages 107-136
    This paper is intended to describe how to identify the training needs of staff based on integrated approache that combaines analysis of individual، organization and hobs (integrated approach) and shows its implementation process in a case study. In this proposed approach، training needs assessment do require competencies that ensure strategic goals attainment. Competency is knowledge، abilities، skilles، attitudes and motivation that needed for doing job successfully. Research methodology of this study contain identifying key staff competencies، outline the hierarchical of assessments criteria، applying the AHP technique، staff assessment and ranking and finally identifying staff needs training based on gap analysis. Findings from methodology implementation in a case study of middle managers at the National Iranian Petroleum Products company indicate that in addition to the ease for understanding and applying the proposed method، it can lead to more accurate determination of training needs، increase training effectiveness and incentives to increase employee participation in the assessment and applying of training courses. Also، applying analytical hierarchy process (AHP) provided a wide field of application for other multi attribute decision techniques that help assessment and ranking the training needs.
    Keywords: integrated approach, needs, assessment, competency
  • H. Talebi, A. Abedi, O. Sadrzadeh Pages 137-153
    The aim of this study is construction and validation of Students Academic Motivation Scale among Isfahan undergraguates based on self – determination theory. For this purpose، 123 boys and girls BA students were selected and investigated by multi-stage random cluster sampling method amongst Isfahan University students. Research method was descriptive and of test construction type. Upon examination of academic motivation theoretical basics as well as face content validity، initial motivation criterion for the students was constructed. Resultant data from the research tools were analyzed by means of Explanatory Factor Analysis، Cronbach''s Alpha، and correlation coefficients. Research results indicated that students'' motivation is made of seven agents، of which 4 items (educational self-efficacy، improvement motive، positive self image، internal motivation for schooling) correspond to the internal motivation and another 3 items (educational environment، social factors، and economical factors) are related to the external motivation. Concurrent validity coefficient of evaluation of academic motivation and academic performance respectively are: economical factors 0. 75، educational environment 0. 72، positive self image 0. 78، social factors 0. 77، internal motivation for schooling 0. 78، improvement motive 0. 76، and educational self-efficacy 0. 84. Total Alpha coefficient for this criterion is 0. 92. Additionally، research results state that academic motivation scale has a satisfactory validity and reliability.
    Keywords: Academic Motivation, Validation, Internal Motivation, External Motivation, Students