فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1392)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • داریوش فرهود صفحه 1
    زمینه
    هر چند، واژه پروفشن بطور عام، برابر حرفه و شغل قرار داده می شود، ولی در واقع پروفشن ها به حرفه های دانش بنیاد، همراه با تعهدنامه (سوگندنامه) و اصول و ملاحظات اخلاقی شدید و سنگین، گفته می شود. اعضاء پروفشن ها، افرادی هستند که به یک خدمت خیر رسان پرداخته و در برابر سازمان آموزش دهنده و تربیت کننده حرفه ای خود و نیز در برابر دریافت کنندگان خدمات خود، بر اساس آیین نامه داخلی یا «کداتیکز» آن پروفشن، متعهد و پاسخگو خواهند بود.
    نتیجه گیری
    افتراق پروفشن های سنتی، از پروفشن های نوین و پروفشن های دولتی، براساس تفاوت های تعریف شده در هر سه مورد، بسیار مهم و ضروری است که در این نوشتار، به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پروفشن های سنتی، پروفشن های نوین، پروفشن های دولتی، اخلاق حرفه ای
  • عادل آذر، نسیبه محمدپور، علی نظرمنصوری صفحه 5
    زمینه
    یکی از مهمترین موضوعاتی که امروزه در مباحث مدیریتی مطرح گردیده این است که اساسا مدیریت بدون توجه به مسایل ارزشی و اخلاقی در سازمان معنا ندارد، از طرفی به دلیل پویایی های موجود در سیستم های انسانی مدل های ثابت و لایتغیر طبیعی برای آن مناسب نبوده و با توجه به تغییرات و دگرگونی های سریع امروزه، لزوم استفاده از مدل هایی پویا در چنین سیستم هایی بیش از پیش احساس می گردد.
    روش کار
    در این مقاله تلاش شده است تا ابتدا با بیان سیر منطقی تحولات، نیاز به مدل های پویا توجیه گردد (تنها مدل های تحقیق در عملیات مدنظر می باشد) و سپس به بیان چگونگی ورود پویایی ها به مدل (اخلاقیات) پرداخته شود.
    نتیجه گیری
    در بیان چگونگی ورود اخلاق به تحقیق در عملیات به سه رویکرد متفاوت اشاره شده است: اخلاق درون، برون و ماوراء مدل های تحقیق در عملیات. در مقاله پیش رو ابعاد و زوایای هر کدام از رویکردها مورد بررسی قرار گرفته و وجوه تمایز، ابعاد و ویژگی های مشترک آنها بیان شده است. در انتها نیز این نکته مورد توجه قرار گرفته که بحث از اخلاقیات در مدل های تحقیقی نیازمند رویکردی جامع خواهد بود بطوری که هر سه رویکرد را مورد توجه قرار دهد؛ به عبارت دیگر این رویکردها را باید مکمل یکدیگر به حساب آورد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تحقیق در عملیات، علم مدیریت، مدل
  • دکترمحمود رفیعی، شمس سادات زاهدی صفحه 15
    زمینه
    هر چند هدف اصلی سازمان ها افزایش کارایی و کسب سود است ولی برای دستیابی به موفقیت و تضمین بقای خود، باید به احکام اخلاقی و انتظارات اجتماعی واکنش مناسب نشان دهند و اینگونه انتظارات را با اهداف اقتصادی سازمان تلفیق کنند تا دستیابی به اهداف والاتری را امکان پذیر سازند. از سوی دیگر، موفقیت سازمان مستلزم پیوند و هماهنگی مناسب بین سیاست ها و فرایندهای منابع انسانی با اهداف و راهبردها و نیز فرهنگ و ارزش های سازمانی است. در این میان هماهنگی میان راهبرد های تصمیم گیری اخلاقی و راهبرد منابع انسانی نیز می تواند آثار مثبتی بر عملکرد آن داشته باشد.
    روش کار
    در این مطالعه ضمن مروری بر الگوهای ایجاد هماهنگی راهبردی تلاش شده بر مبنای نظریه نقاط مرجع راهبردی (SRP،S) یک الگوی راهبردی جهت هماهنگی مناسب بین روش های تصمیم گیری اخلاقی و راهبرد منابع انسانی جهت ارتقای عملکرد سازمان ارائه شود. بدین لحاظ ابتدا ضمن تعریف مفاهیم اخلاق، راهبرد منابع انسانی و فرهنگ، گونه های تصمیم گیری اخلاقی بررسی و با بهره گیری از دو نقطه مرجع توجه به داخل و خارج و کنترل کم و شدید گونه شناسی راهبردهای اخلاق، منابع انسانی و فرهنگ در یک ماتریس دو بعدی جانمایی، و پس از آن ارتباط این گونه ها با یکدیگر مشخص و مبنای هماهنگی قرار می گیرند. با انطباق و هماهنگی بین سه عنصر، مدل مفهومی ارائه می شود.
    یافته ها
    بر مبنای مدل ارائه شده در این مطالعه هماهنگی بین هر یک از گونه های مختلف راهبرد تصمیم گیری اخلاقی، راهبرد منابع انسانی و راهبرد فرهنگ در یک سازمان می تواند به افزایش عملکرد آن منجر شود.
    نتیجه گیری
    برای برقراری هماهنگی راهبردی می توان از سه راهبرد کلی استفاده کرد. الگوی عقلایی، الگوی طبیعی و الگوی همه جانبه یا نقاط مرجع راهبردی. سازمان ها می توانند با تعیین وضعیت موجود خود نسبت به نقاط مرجع راهبردی به انتخاب راهبرد مناسب اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق، راهبرد منابع انسانی، اخلاق کار، نقاط مرجع راهبرد، عملکرد، هماهنگی
  • حسن قلاوندی، کاوه فیضی صفحه 27
    زمینه
    از بحث های چالش برانگیز در حوزه مدیریت منابع انسانی رضایت شغلی می باشد که در بافت سازمان از اهمیت والایی برخوردار است، در سازمانی که با هدف خدمت به مستخدمین و مراجعین خود با ایجاد فضای اخلاقی مناسب در صدد بر می آید، مهمترین انتظاری که از این سازمان باید داشت ایجاد رضایت شغلی در میان کارکنان خود در فضای اخلاقی مناسب و به دور از هر گونه تعصب است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده، و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد فضای اخلاقی سازمان و پرسشنامه محقق ساخته رضایت شغلی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه در سال 1390 است که 234 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها بطور تصادفی جهت مطالعه انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده گویای آن است که بین فضای اخلاقی سازمان با کل مولفه های رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین ابعاد فضای اخلاقی سازمان؛ (فضای اخلاقی توجه، فضای اخلاقی استقلال، فضای اخلاقی قوانین و ضوابط حرفه ای و برون سازمانی و فضای اخلاقی ابزاری) می توانند به طور مثبت و معنی دار ابعاد رضایت شغلی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    مطالعه ابعاد فضای اخلاقی در دانشگاه که بیشترین خدمات موثر را در حوزه های علمی برای جامعه دارد، دارای اهمیت زیادی است و برای ایجاد رضایت شغلی یکی از متغیرهای تاثیرگذار فضای اخلاقی می باشد که در آن به مسائلی از قبیل میزان دریافتی، توسعه شغلی، روابط با همکاران و سرپرستان باید توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فضای اخلاقی، کارکنان دانشگاه ارومیه
  • دکترمحمد علی نادی، نسرین قهرمانی صفحه 37
    زمینه
    رفتارهای غیروظیفه ای، رفتارهای فرانقشی و خودجوشی هستند که، کارکنان را در وضعیتی قرار می دهند که به صورت داوطلبانه فراتر از انتظارات وظیفه و شرح شغل خود عمل نمایند. با این وجود، رفتارهای غیر وظیفه ای یعنی هم رفتار انحرافی منفی در محیط کار و هم رفتار انحرافی مثبت در محیط کار، بر سازمان اثر می گذارند. لذا، هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین رفتارهای شهروندی سازمانی و رفتارهای انحرافی در محیط کار با رضایت از تدریس در دانشگاه می باشد.
    روش کار
    روش انجام پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی می باشد که در سال 1390 انجام گرفت. نمونه آماری پژوهش حاضر تعداد 207 نفر از استادان و دانشجویان (69 استاد و 138 دانشجو) دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) انتخاب شدند. در راستای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه، 1) رفتارهای غیروظیفه ای (رفتار شهروندی (سازمانی/ همکار/ دانشجو) و رفتار انحرافی (سازمانی/ همکار/ دانشجو) در محیط کار) 2) رضایت از تدریس دانشگاهی، استفاده گردید. برای برآورد پایایی پرسشنامه های مذکور از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از نرم افزار SPSS 18 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که رفتار انحرافی سازمانی (242/0= r)، رفتار شهروندی همکار(211/0= r)، رفتار انحرافی دانشجو(204/0= r) و رفتار شهروندی دانشجو (157/0= r) با رضایت از تدریس همبستگی معنی داری دارند (05/0>P و 01/0>P). همچنین، مولفه های رفتار شهروندی (سازمانی/ همکار / و دانشجو) و رفتار انحرافی (سازمانی/ همکار/ و دانشجو) در محیط کار توان پیش بینی رضایت از تدریس را دارند.
    نتیجه گیری
    رفتارهای غیر وظیفه ای بر رضایت از تدریس تاثیر می گذارند؛ که این یافته موید تاثیرات بنیادی رفتارهای مثبت و منفی در محیط کار بر رضایت از کیفیت تدریس و به تبع آن پسایندهای منتج از این، پیشرفت اهداف سازمانی است.
    کلیدواژگان: رفتار غیر وظیفه ای معلمان، رضایت دانشجویان
  • علیرضا پویا، الهام برومند صفحه 49
    زمینه
    بحث رعایت اخلاقیات در فرایندهای تولیدی به بررسی میزان رعایت ابعاد و مسائل اخلاقی در سیستم های تولیدی می پردازد. به عبارت دیگر، در سیستم های تولیدی، علاوه بر توجه به بهبود بهره وری، عملکرد آنها در زمینه رعایت اخلاقیات نیز از موضوعات با اهمیت می باشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تکامل فرایندهای تولیدی بر حفاظت از محیط زیست و ایمنی و رشد کارکنان، به عنوان دو بعد از ابعاد اخلاقی مطرح در سیستم های تولیدی می باشد.
    روش کار
    متغیرهای مورد بررسی در تحقیق حاضر مشتمل بر تکامل فرایند تولیدی، حفاظت از محیط زیست و ایمنی و رشد کارکنان در سطح سازمان است. برای گردآوری اطلاعات از واحدهای تولیدی از پرسشنامه طراحی شده مبتنی بر پیشینه تحقیق استفاده گردید. داده های بدست آمده از نمونه مورد بررسی که تعداد 110 واحد تولیدی فعال در شهرستان مشهد میباشد، با استفاده از معادلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل و مدل واقعی تحقیق ارائه گردید.
    یافته ها
    بر مبنای نتایج بدست آمده روشن گردید تکامل فرایند تولیدی بر حفاظت از محیط زیست، تاثیر مستقیم منفی و بر ایمنی و رشد کارکنان بدون تاثیر میباشد.
    نتیجه گیری
    هرچه از سمت سیستم تولیدی دستی به سمت سیستم تولیدی جریان مستمر پیش رویم میزان حفاظت از محیط زیست کاهش می یابد اما نوع و جهت تاثیر تکامل سیستم های تولیدی بر ایمنی و رشد کارکنان مشخص نمی باشد و نتیجه گیری در این زمینه نیازمند تحقیقات تجربی بیشتری است.
    کلیدواژگان: اخلاق، ایمنی کارکنان، حفاظت محیط زیست، فرایند تولید
  • زهرا صادقی آرانی، سید حبیب الله میرغفوری، زهرا ثابت صفحه 60
    تصمیم گیری های اخلاقی در فضای سایبری و عوامل جمعیت شناختی موثر بر آن:
    زمینه
    امروزه همراه با توسعه روزافزون کاربری ها و توانمندی های رایانه و اینترنت در دنیا و گسترش فناوری ارتباطات و اطلاعات، تهدیدهای ناشی از سوء استفاده از آن نیز افزایش یافته است. در نتیجه استفاده ی نادرست از اینترنت مشکلات و بعضا جرائمی به وجود آمده، که همه آنها به نوعی ریشه در عدم رعایت مسائل اخلاقی دارند. بررسی مسائل غیر اخلاقی در فضای سایبری و همچنین واکاوی عوامل موثر بر آن می تواند حائز اهمیت باشد.
    روش کار
    مقاله ی پژوهشی حاضر با هدف بررسی ویژگی های جمعیت شناختی کاربران اینترنت در مراکز فناوری اطلاعات و کافی نت های شهرستان یزد و تاثیر آن بر رفتار اخلاقی کاربران در محیط سایبری انجام گرفته است. برای جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه در 20 مولفه از جرائم اینترنتی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد شکاف بین اعتقادات اخلاقی و عملکرد رفتاری کاربران اینترنتی در شهرستان یزد معنادار نیست. همچنین نتایج این تحقیق حاکی از آن است که بین عملکرد رفتاری کاربران اینترنتی و جنسیت، رشته ی تحصیلی، مقطع تحصیلی و مدت زمان استفاده ی آنها از اینترنت رابطه ی معناداری وجود دارد. در حالی که وضعیت تاهل و گروه سنی بر این رفتار اثرگذار نبوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق، و تاثیر برخی از متغیرهای جمعیت شناختی به مسوولین کمک می کند تا با اصلاح این متغیرها، نحوه استفاده ی کاربران از اینترنت را نیز اصلاح نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق کامپیوتری، اخلاق در فناوری اطلاعات، جرایم اینترنتی، عملکرد رفتاری
  • زهرا اسماعیلی طرزی، ملیکه بهشتی فر، حمیده اسماعیلی طرزی صفحه 70
    زمینه
    پیچیده تر شدن روزافزون سازمان ها و افزایش کارهای غیراخلاقی، غیرمنصفانه و غیرمسوولانه در محیط های کاری توجه مدیران را به بحث های اعتمادآفرینی که مبرم ترین نیاز سازمان هاست و همچنین هوش اخلاقی که می تواند مرز بین نوعدوستی و خودپرستی را خوب توصیف کند، معطوف ساخته است. رهبران با داشتن هوش اخلاقی می توانند اعتماد ایجاد کنند که این امر موجب بهبود سودآوری و مزیت رقابتی در سازمان و اطمینان خاطر در کسب و کار می شود. این پژوهش رابطه بین هوش اخلاقی مدیران و میزان اعتمادآفرینی آنها را در دستگاه های اجرایی شهرستان کرمان بررسی می کند.
    روش کار
    روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه مدیران دستگاه های اجرایی (228نفر) تشکیل می دهند که 190 نفر از آنان به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار اندازه گیری دو پرسش نامه هوش اخلاقی و اعتمادآفرینی مدیران بود. برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و همچنین از تحلیل لگ خطی و رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو متغیر هوش اخلاقی و میزان اعتمادآفرینی مدیران رابطه ی معنادار و مستقیم وجود دارد. همچنین بین هوش اخلاقی مدیران با میزان اعتماد راسخ، میزان اعتماد مبتنی بر صداقت، میزان اعتماد فراگیر، میزان اعتماد پایدار و میزان اعتماد متقابل نیز رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی اعتمادسازی مدیران، هوش اخلاقی آنان است و هوش اخلاقی بر روی تمام مولفه های اعتماد آفرینی نیز تاثیرگذار است. بر این اساس پیشنهادهای کاربردی برای راهنمایی مدیران و مسوولان سازمانی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، اعتمادآفرینی، مدیریت اخلاقی
  • اکبر علیوردی نیا، صالح صالح نژاد صفحه 85
    زمینه
    اهمیت شناخت عوامل تاثیرگذار و راه کارهای جلوگیری از گسترش تقلب موجب شدت گرفتن موجی از تحقیقات علمی با تمرکز بر ادبیات مرتبط با ادراکات دانشجویان از هزینه ها و منافع تقلب شده است. در پژوهش حاضر علاوه بر مطالعه میزان شیوع سه بعد تقلب در امتحانات، تقلب در نگارش مطالب علمی، تقلب در تکالیف کلاسی، با استفاده از نظریه انتخاب عقلانی عوامل تاثیرگذار مرتبط با تصمیمات عقلانی دانشجویان برای مشارکت در تقلب بررسی می شود.
    روش کار
    جمعیت تحقیق حاضر دانشجویان دختر و پسر دانشگاه ارومیه بوده است، که به روش پیمایشی و شیوه نمونه گیری طبقه بندی ساده، با استفاده از پرسشنامه های خود- اجرا در میان نمونه آماری 408 نفری از دانشجویان هشت دانشکده این دانشگاه به اجرا درآمده است. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه محقق ساخته سنجش میزان و متغیرهای انتخاب عقلانی موثر بر مشارکت در تقلب می باشد.
    یافته ها
    یافته های توصیفی پژوهش نشان می دهد میزان انواع سه گانه تقلب و متغیر کلی تقلب در میان دانشجویان در حد پایین می باشد. علاوه بر آن، تقلب در جلسات امتحانی رایج ترین نوع تقلب در میان آنان بوده است. نتایج استنباطی نیز حکایت از آن دارند که در حالی که از میان متغیرهای انتخاب عقلانی دو متغیر میزان منافع تقلب و فرصت های انحرافی، با تقلب رابطه ای مستقیم و معنادار دارند، میان متغیر باورهای اخلاقی دانشجویان با میزان وقوع تقلب رابطه ای معکوس و معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    افزایش منافع حاصل از تقلب و نبود مواضع پیش گیرانه موجب گسترش تقلب در میان دانشگاهیان شده است. با این حال، به نظر می رسد گسترش و تقویت اخلاقیات علمی منسجم در سطح دانشگاه علاوه بر کاهش انگیزش های فردی و تقویت باورهای اخلاقی در سطح خرد، می تواند موجب تقویت سیاست گذاری های کلان و ساختاری دانشگاهی برای جلوگیری از گسترش تقلب شود.
    کلیدواژگان: تقلب دانشجویی، دزدی علمی، فریبکاری علمی، کج رفتاری دانشگاهی، هزینه ها و منافع تقلب
|
  • D. Farhud* Page 1
    Background
    In general, term of profession put equal to job and business, but in fact profession is considered for those who have fundamental knowledge along with official oath and obliged to serious principle and ethical codes.Members of profession, are those who have a noble mission and are accountable to the respective organization responsible for their training and education, and to the society in which their services are considered as honorable, according to bylaws or “code of ethics” of the committed.
    Conclusion
    this paper deals with differentiation between "Traditional professions", "New professions" and "governmental professions", based on differences identified in all three cases.
    Keywords: Traditional professions, New professions, Governmental professions
  • A. Azar, N. Mohammadpour, A. Nazarmansouri Page 5
    Background
    Nowadays, one of the most important issues in management is that "management issues does not mean without concern to values and ethics in the organization", on the other hand static models, because of natural and human systems dynamics, are not appropriate and however because of the today rapid changes and transformations, need for dynamic models of such systems is felt more than ever.
    Methods
    This article is an attempt to justify the need for dynamic models (Operational Research Model) by studying the logical process of events, and then we describe how dynamics (ethics) entry to model.
    Conclusion
    we have expressed three different approaches about ethics and OR: ethics In, On and beyond OR models. It has been tried to avoid from offering a limited approach which claim that it is complete in all circumstances.
    Keywords: ethics, management science, model, operational research
  • M. Rafiei*, Sh.S.Zahedi Page 15
    Background
    . Although the main organizational goals is increasing employees efficiency as well as revenue increase, but they should show a proper response to ethical principles and social expectations for success accomplishment, and in addition they should incorporate this organizational economic goals with those expectations to increase their chances of achievement towards further objectives. On the other hand, most organizations use a set of interrelated strategies, each designed in a different organizational level, rather than adopting a single comprehensive strategy. There are cogent evidences that show proper compatibility and alignment between the corporate, business and functional strategies cause to raise organizational efficiency. Among these, coordination between human resources strategies and ethical decision making methods can have influential effect on organizational performance.
    Methods
    This article, based on Strategic reference point theory, examine relationship between human resources strategies and ethical decision making methods for improvement of organization performance. So, first of all, parallel to providing ethics, human resources and culture strategies conceptual definition we pay attention to various kinds of ethical decision making strategies and their relationship, and to be placed the basis of coordination. Finally with consideration and coordination between these three factors, the conceptual model will be presented.
    Results
    Based on presented model in this article, coordination between human resources strategies and ethical decision strategies can increase performance.
    Conclusion
    . For building strategic coordination three major guidelines could be used: Rational models, natural models and strategic reference points models. Organizations can choose the best strategies according to their existing situation in accordance with strategic reference points.
    Keywords: Strategic coordination, Ethics strategies, Human resources strategy, Strategic References Points, performance
  • H. Ghalavandi*, K.Faezi Page 27
    Background
    Job satisfaction is one of the challenging issues in management of human resources and is of high importance in any organization which aims to serve its employees by creating a proper ethical climate. The most important expectation from this organization would be creating job satisfaction among its employees in an ethical climate with no prejudice.
    Methods
    This study used a descriptive correlation method. In this regard, standard ethical climate questionnaire and along with researcher’s job satisfaction questionnaire adapted from standard model was used as instrument. Target groups consisted of all Urmia university staffs in 1390, among them 234 samples were selected, according to the each faculty population, using stratified random sampling.
    Results
    Findings suggested that there was a positive and significant relationship between ethical climate and job satisfaction parameters. Also, they suggested that the ethical climate (i.e. ethics of attention, ethics of independence, ethical rules and professional and external regulations of organization, and ethics of implementation), could predict job satisfaction positively and significantly.
    Conclusion
    The study of ethical climate parameters which have the most beneficial services in scientific fields towards the society is of great importance and it is one of the determining factors of job satisfaction in creating effective ethical climate in which special attention should be paid to the salary, job richness, rapport with colleagues and supervisors.
    Keywords: Job satisfaction, Ethical climate, Staff of urmia university
  • M.A. Nadi, N. Ghahremani Page 37
    Background
    Non-task behaviors can be defined as voluntary and spontaneous behaviors that extend beyond employee's normal job duties. Therefore, non-task behaviors impact on organizations of both negative deviant workplace and positive deviant workplace behaviors therefore, aims to explore the relations between organizational citizenship behavior (OCB) and deviant workplace behavior (DWB) with teaching satisfaction in University.
    Methods
    This study was descriptive research and classified as correlation studies that was conducted in 1390. The statistical sample of this study consists of masters and students from Islamic Azad University Khorasgan Branch from which 207 (69 master and 138 student) were selected. To collect the research data, two different types of questionnaires was used, such as; 1- Non-task behaviors Assessment (2008) (Organizational Citizenship Behavior (Organization/ Colleagues/ Students) and Deviant Workplace Behavior (Organization/ Colleagues/ Students)), 2- Teaching Satisfaction Inventory (1997). For estimating reliability, Cronbach's Alpha tests were used. For analysis of research data was used software SPSS 18.
    Results
    The findings revealed that, there are significant correlation (P<0/01 and P<0/05) between DWB-Organization and Teaching Satisfaction (r = 0/242), OCB-Colleagues and Teaching Satisfaction (r = 0/211), DWB-Students and Teaching Satisfaction (r = 0/204) and OCB-Students and Teaching Satisfaction (r = 0/157). Also, components of OCB (Organization/ Colleagues/ Students) and DWB (Organization/ Colleagues/ Students) have had the power of prediction of teaching satisfaction.
    Conclusion
    Non-task behaviors impact on teaching satisfaction; which this finding confirms that, fundamental impact of negative and positive behaviors in the workplace on quality teaching satisfaction and consequently result of this is progress of organizational goals.
    Keywords: Teacher's non, task behavior, Students satisfaction
  • A.R. Pooya, E. Broumand Page 49
    Background
    The topic of ethics in manufacturing process refers to compliance of ethical dimensions in manufacturing systems. In the other words, in production systems, besides improving efficiency, the function of ethics is one of the important issues. Due to this, the goal of this research is to show the impact of production process maturity on environmental protection and, employees’ safety and development as two dimensions of ethics.
    Methods
    In this article three variables are tested in level of organization that includes: maturity of production process, environmental protection, and safety and development of employees. For gathering data from production units, we used questioner which based on literature review. The data from sample of research, include 110 production units in Mashhad, was analyzed by the structural equation modeling and then the actual model of research was presented.
    Results
    Base on results, maturity of production process has negative direct effect on environmental protection and has no effect on employees’ safety and development
    Conclusion
    With move from craft production system to continues flow system, environmental protection will reduce but type and direction effect of maturity production process on employees’ safety and development is not clear And conclusions in this area requires further experimental investigation.
    Keywords: Employee's safety, Environmental protection, Ethics, Production process
  • Z. Sadeqi Arani*, S. H. A. Mirghafoori, Z. Sabet Page 60
    Background
    Today, with the increasing development of computer and Internet use and capabilities in the world and expand information and communication technologies, threats of misuse also have increased. However, immoral issues Cyberspace and analyzed the factors affecting it can be important.
    Methods
    this paper aimed to study of the demographic's Internet users in information technology centers of Yazd province and their impact on ethical behavior. A questionnaire to collect data on 20 components of Internet crime has been used.
    Results
    The results show the gap between moral beliefs and behavioral performance of Internet users in the city of Yazd is not significant. So, the results of this study suggest that between behavioral performance and gender, field of study, educational level and the time they use the Internet is a significant relationship and marital status and age group are not affected on behavior performance.
    Conclusion
    by the study of effect of some demographic variables on utilize the internet, the authorities will help to improve these variables and thus correct use of Internet.
    Keywords: Computer ethics, Information technology ethics, Internet crimes, Behavioral performance
  • Z. Esmaile Tarzi, M. Beheshtifar, H. Esmaeli Tarzi Page 70
    Background
    Be with more complicated organizations, increasingly and increase action unethical, unfair and irresponsible business, managers need to consider to building trust in organization and also moral intelligence that can describe well boundary between philanthropy and Altruism and selfishness. Leaders with high moral intelligence, coordinate their actions are consistent with the values and opinions, and always do things with the ethics of transplantation. More importantly Leaders with strong moral intelligence can build the trust that are the foundation of truly great businesses and also can be improved competitive advantage and Profitability and confidence in the business. This study investigate relationship between managers, moral intelligence and their building trust in the executive organizations of Kerman city
    Methods
    Statistical Community Study were managers and senior vice president of the organization (228). That 190 people who responded to the questionnaire. Moral intelligence and building trust are measured by two questionnaires administrators'. The Pearson correlation and linear regression used for hypothesis testing and it is used log linear analysis and regression analysis by SPSS software.
    Results
    The obtained results show that between moral intelligence and building trust variables exists the significant and direct relationship and with high moral intelligence scores increase managers building trust scores. Also, between moral intelligence and deep and unwavering trust and based on honesty trust and comprehensive trust and stable trust and mutual trust exists significant and direct relationship.
    Conclusion
    one of the factors affecting on the building trust of managers is their moral intelligence and moral intelligence also affect on all components building trust leaders. Finally, with respect to the research results, suggestions were proposed for other researchers and organization managers.
    Keywords: Intelligence, Ethics, Moral intelligence, Trust, Building trust
  • A. Aliverdinia*, S. Salehnezhad Page 85
    Background
    Necessity of recognition of the influential factors and prevention ways of the extending of cheating has attracted dramatic growth in the amount of scientific researches concerning student's perceptions of expected costs and incentives of cheating. Moreover investigation of rates of three dimensions of exams cheating, paper cheating, home work cheating, the main object of present research by rational choice theory is study of significant factors related to students rational decisions on participant in cheating behaviors.
    Methods
    The present study research method, with stratified random sampling, was survey and data collections instrument was self-administered questionnaire, which employed among 408 persons, that consisted of the male and female students of the eight faculty of Urumieh University. Research instrument also, is questionnaire which made by researchers, that measured rates and rational choice theory influential variables on participant in cheating behaviors.
    Results
    Descriptive finding shows amount of both of three dimensions of the cheating and also sum of cheating behaviors among student was low. In addition, exams cheating were prevalent form of cheating among students. Also, analytical finding shows, that among three variables of rational choice theory, whereas both of benefits and deviant opportunity of cheating has a positive and significant relation with cheating, relation between students’ moral beliefs with depend variable were negative and significant.
    Conclusion
    Increasing of utilities of participant in cheating and lack of preventive policies has been causes of cheating behaviors increasing among academic students. However, it seen that extending and concreting of scientific morals in universities spheres, moreover of decreasing of individual motivation and enhancing moral beliefs in micro level, could be useful in concerting of universities macro and structural policies for prevent of extending of cheating behaviors.
    Keywords: Academic Dishonesty, Academic Misconduct, Costs, Benefits of Cheating. Student's Cheating, Scientific Cheating