فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1392)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1392)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا موسوی نسب*، علی عسکری، عباسعلی شاملی صفحه 5
    هدف از پژوهش پیش روی تبیین مراحل و محتوای تحول مفهوم اجابت دعا در کودکان و نوجوانان است که با تاکید بر منابع و متون اسلامی و بر اساس یک طرح مقطعی، در گروهی نمونه و با حجم 157 نفری از دانش آموزان (82 دختر و 75 پسر) شش تا هفده ساله شهر قم انجام شد. گفتنی است این دانش آموزان با روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند. داده ها بر پایه روش بالینی و با مصاحبه انفرادی نیمه ساخت یافته گردآوری شده بود و پرسش های آن بر اساس مبانی تجربی و نظری مفاهیم دینی تدوین و به دست متخصصان روان شناختی و حوزوی (مجموعا پنج نفر) نمره گذاری شد. تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و اجرای تحلیل واریانس نشان داد که فهم اجابت دعا شامل پنج مرحله پاسخ های مبهم، ویژگی های دعاکننده، ویژگی های محتوایی دعا، مفاهیم ارزشی و مذهبی و تحلیل های مذهبی عقلانی می شود. مراحل تحولی آن در چهار گروه سنی 6-7، 8-11، 12-14 و 15-17 سال قرار دارد که با افزایش سن، میزان فهم اجابت دعا نیز افزایش می یابد. یافته ها با توجه به مبانی نظری و تجربی فهم مفاهیم دینی و مقایسه با دیگر طبقه بندی های تحولی بحث شده اند.
    کلیدواژگان: دعا، اجابت دعا، تحول مفاهیم دینی، کودکی و نوجوانی
  • محمد آصف محسنی (حکمت)* صفحه 25
    «پست مدرنیسم»، که در بستر سکولار غرب زاده شد، دارای ویژگی های زیر است: بر نسبی گرایی و کثرت گرایی تاکید و هرگونه باور یقینی و ارزش مطلق را مردود می داند؛ با ذات گرایی سر ستیز داشته، هویت انسان را برساخته اجتماعی می پندارد؛ ابتنای ارزش ها بر واقعیت های تکوینی و تاثیرات ضروری اعمال بر سرنوشت انسان را برنمی تابد. در اهداف تربیتی، بر نهادینه سازی کثرت گرایی، تقویت روحیه خودسامانی در فراگیران تاکید و در اصول تربیتی بر پرهیز از جزم گرایی، مبارزه با نظام مندی و تاکید بر آزادی های فردی اصرار می ورزد. در روش های تربیتی نیز بر گفتمان فراگیرمحوری، توجه جدی به حاشیه نشین ها و نفی الگوپذیری تاکید دارند.
    این اندیشه، به رغم برخورداری از یک سلسله نقاط قوت، همچون مبارزه با «جهانی سازی»، مبارزه با «علم گرایی» و تاکید بر «پویایی»، از نقاط ضعف فراوان نیز رنج می برد. مهم ترین آنها، گسیختگی فکری و تناقض آشکار در اندیشه، نادیده انگاشتن واقعیت ها و معرفت های یقینی، همچنین ارزش های ثابت و فطری است.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، تعلیم و تربیت، ارزش ها، فراروایت ها، نسبی گرایی و کثرت گرایی
  • محمد جواد لیاقت دار*، فاخته ماهینی صفحه 53
    امام علی(ع)، علم را بر دو نوع «مسموع» یعنی شنیده شده از خارج و «مطبوع» یعنی نشئت گرفته از عقل تقسیم می کند. بر این اساس، حافظه محوری و اندیشه محوری دو نگرش عمده حاکم بر روش های آموزش شمرده می شوند. هرچند امروزه بیشتر بر روش های اندیشه محوری تاکید می گردد، حافظه محوری نیز یکی از رویکردهای پرکاربرد به شمار می آید. نوشتار حاضر با هدف نشان دادن جایگاه و تفاوت های این دو رویکرد، با تاکید بر روایات منقول از امام علی(ع) به روش توصیفی تحلیلی، نخست با تعریف دانش و خرد و رابطه میان آن دو، اهمیت آنها را در آموزش بررسی می کند، سپس به معرفی هریک از دو نگرش حاکم و روش های مورد حمایت آنها می پردازد. بررسی موضوع، اگرچه برتری به کارگیری تربیت عقلانی در آموزش را نشان می دهد، درعین حال، مشخص می کند که نباید روش تکرار و حافظه محوری را به طور کلی از نظر دور داشت.
    کلیدواژگان: دانش، خرد، حافظه محوری، اندیشه محوری
  • حبیب کارکن بیرق* صفحه 69
    در دوران گذشته، فلسفه یا حکمت که شامل همه علوم می شد، دانشی مقدس بود که با ماورای طبیعت پیوند داشت. اما با استقلال و گسترش علوم تجربی جدید، رفته رفته این نگاه قدسی کم رنگ تر شد، تا اینکه در دوران متاخر به کلی از میان رفت. آنچه امروزه از واژه علم و دانش به ذهن متبادر می شود، مجموعه ای از اصول و قوانینی است که با آنها می توان بر طبیعت تسلط یافت و از آن برای منافع دنیوی بهره برداری کرد. بر اساس چنین نگرشی، هیچ نگاه رمزگونه ای به طبیعت نیست و نباید در پی چیزی ورای آن بود. چنین نگرشی از نظر تربیتی پیامدهای نا گواری دارد. این نوشتار مسائل مذبور را با روش توصیفی تحلیلی، بررسی می کند؛ پس از آن وظیفه نظام تربیتی ما را، در وضع یادشده، آشنا کردن متربیان خود با این نگرش پنهان، پیامدها، و راه های مقابله با آن می داند.
    کلیدواژگان: حکمت، علم و دانش، تقدس، تعلیم و تربیت
  • محمد امینی*، حمید رحیمی، زهره صمدیان صفحه 89
    هدف اصلی این پژوهش بررسی دیدگاه دانشجویان درباره موانع اثربخشی دروس های معارف اسلامی است که در دانشگاه آزاد اسلامی کاشان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان این دانشگاه بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انجام شد. 96 دانشجو برای گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته در قالب 61 پرسش بود که ضریب پایایی آن با «آلفای کرونباخ» 83 درصد برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری استنباطی (آزمون T، تحلیل واریانس و...) استفاده شد. یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که وضعیت کلی اجرای برنامه های درسی معارف اسلامی در دانشگاه به نسبت درحد مطلوبی است، ولی در عین حال مجموعه ای از عوامل درونی و بیرونی مانع اثربخشی و اثرگذاری لازم بر دانشجویان می شود. از نظر دانشجویان در میان عوامل درونی، مولفه ارزشیابی و در میان عوامل بیرونی عامل اجتماع و شرایط محیطی عمده ترین موانع اثربخشی درس های معارف اسلامی است.
    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، دانشگاه، عوامل درونی، عوامل بیرونی، دانشجویان
  • احمد زندوانیان نایینی*، محبوبه دهقانی اشکذری، راضیه طیبی صفحه 109
    پژوهش پیش رو به بررسی عوامل موثر بر گرایش دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان صدوق به انجام فرایض دینی در سال تحصیلی 89-1388 می پردازد.
    این پژوهش از لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه 467 دانش آموز دختر دوره متوسطه شهرستان صدوق بود که از این تعداد دویست نفر به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته با صد سوال است. در تجزیه و تحلیل فرضیه ها از آزمون «T» برای یک نمونه و «رگرسیون چندگانه» استفاده شد.
    نتایج به دست آمده نشان داد که همه چهار عامل خانواده، مدرسه، دوستان، آشنایان و رسانه ها در گرایش دانش آموزان به انجام فرایض دینی نقش معناداری دارند. نتایج تحلیل «رگرسیون چندگانه» نشان می دهد که دو متغیر مستقل رسانه و خانواده می توانند 6/31 درصد واریانس رفتار دینی را پیش بینی و تبیین کنند.
    کلیدواژگان: فرایض دینی، خانواده، مدرسه، دوستان و آشنایان، رسانه ها، دوره متوسطه
  • محمد مزیدی*، ماه منیر ایران پور، فریبا خوشبخت صفحه 127
    فعالیت های پرورشی در مدارس برای تربیت دانش آموزان انجام می شود و تفکر غالب آن است که این فعالیت ها به تربیت دینی و اخلاقی می انجامد. هدف این پژوهش آسیب شناسی این فعالیت هاست که می تواند راه را برای برنامه ریزان و مسئولان روشن کند. بدین منظور273 نفر مربی پرورشی مقاطع گوناگون تحصیلی شهر شیراز در این پژوهش توصیفی مشارکت کردند که به شیوه تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار استفاده شده، پرسش نامه ای 56 گویه ای بود. روایی و پایایی پرسش نامه حاکی از مطلوبیت آن بود. برای پاسخ گویی به پرسش های پژوهش از آزمون های «اندازه گیری مکرر»، «تی تست» برای گروه های وابسته و مستقل و تحلیل «واریانس یک طرفه» استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، آسیب های موجود، برخاسته از ساختار، شیوه اجرا و انگیزش مادی و معنوی مربیان است. میان مقطع تدریس آزمودنی ها با دیدگاهشان درباره ساختار، روش اجرای برنامه ها و انگیزش معنوی رابطه معنا دار وجود دارد. جنسیت و رسته شغلی با هیچ یک از ابعاد ساختاری اجرایی، انگیزش مادی، نیروی انسانی و انگیزش معنوی رابطه معنا دار نداشت. متغیر سن با ابعاد یادشده رابطه معنادار نداشت و متاهلان درباره انگیزش مادی نگرش منفی تری داشتند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فعالیت های پرورشی، مربیان پرورشی، امور تربیتی
|
  • Sayyed Mohammad Reza Moosawinasab*, Ali Askari, 'Abbas Ali Shameli Page 5
    The present paper aimed at elaborating on the stages and content of change in the concept of response to prayer in children and adolescents. This research was conducted with emphasis on Islamic sources and texts and based on a cross-sectional design. The sample includes 157 students (82 female and 75 male) from 6 to 17 years olds from Qom city. It should be said that these students were selected through a multi-stage cluster sampling. The data were gathered by a clinical method and a semi-structured individual interview whose questions were framed according to experimental and theoretical foundations of religious concepts and scored by seminary and psychology experts (five experts). The content analysis of interviews and conducting ANOVA showed that understanding the response to prayer includes five stages of ambiguous answers, characteristics of prayer, content features of prayer, value and religious concepts, and rational-religious analyses. Its developmental stages were in four age groups of 6-7, 8-11, 12-14, 15-17 and the rate of understanding the response to prayer increased as age increased. The research findings are discussed with regard to theoretical and experimental foundations of understanding religious concepts and in comparison with other developmental classifications.
    Keywords: prayer, response to prayer, change of religious concepts, childhood, adolescence
  • Mohammad Asef Muhseni (Hekmat)* Page 25
    "Post-modernism" which was emerged in the secular context of West is characterized by emphasis on relativism and pluralism, negation of any certain belief and absolute value, contradiction with essentialism, belief in man's socially made identity, rejection of basing values on genetic realities, and rejection of necessary effects of acts on man's destiny. In terms of educational aims, it emphasizes on institutionalization of pluralism and strengthening the spirit of self-organization in learners; and in terms of educational principles, it emphasizes on avoiding dogmatism, struggle against systematization, and insistence on personal freedoms. In educational methods, it emphasizes on the learner-oriented discourse, serious attention to marginal groups, and negation of modeling.In spite of its advantages including the struggle against "globalization" and "scientism", and emphasis on "dynamism", this school has many weaknesses. The grave disadvantages are: intellectual dissociation, clear contradiction in thought, and inattention to realities, factual knowledge and fixes and natural values.
    Keywords: post, modernism, education, values, meta, narrations, relativism, pluralism
  • Mohammad Jawad Liyaqatdar*, Fakhteh Mahini Page 53
    Imam Ali (peace be upon him) divides the science into two kinds of "heard" (Masmu') science that is heard from outside and "desirable" (Matbu') science which is the outcome of intellect. Accordingly, thought-orientation and memory-orientation are considered two main approaches dominating the methods of teaching. Although today thought-based methods are emphasized, memory- orientation is considered as one of the extensively used approaches. Using a descriptive-analytical method and emphasizing on Imam Ali' views, the present paper investigates the important role of knowledge and intellect in education by defining them and underling the relationship between them to make explicit in order the status they have and the differences between them. Then it defines these two dominating approaches and the methods they adopt. Although the investigation indicates the superiority of using rational education in teaching it proves that the method based on repetition and memory-orientation should not be completely rejected.
    Keywords: knowledge, intellect, memory, orientation, thought, orientation
  • Habib Karkon Beyraq* Page 69
    In the past, philosophy or wisdom which included all branches of science was considered a kind of holy knowledge related to metaphysics. With the independence and expansion of new empirical sciences, however, its holy character faded away and it is no longer viewed holy today. Nowadays, the terms science and knowledge suggest a set of principles and rules by which one can have control over the nature and use it to further one's worldly interests. According to this attitude, there is no allegorical look to nature and it is no use to think what is beyond that. Such an attitude has lamentable outcomes in education. Using a descriptive –analytical method, the present paper studies these questions and considers that the duty of our educational system in the mentioned situation is to make its learners familiar with this hidden attitude, its outcomes and ways of confronting it.
    Keywords: wisdom, science, knowledge, holiness, education
  • Mohammad Amini*, Hamid Rahimi, Zohreh Samadiyan Page 89
    The aim of present study which was conducted in Kashan Azad Islamic University is mainly to study university student's views on obstacles for the effectiveness of lessons on Islamic sciences. The statistics population universe of this research was all students of this university in which stratified random sampling appropriate to sample size was used. 96 students were chosen as the sample of this research. A researcher-made questionnaire with 61 items was used to gather data, and its validity coefficient was, according "Cronbach's Alpha"%83. The parameters of inferential statistics (T-test, ANOVA…) were used to analyze the data. The research findings show that the general condition of teaching Islamic sciences in university is considerably desirable but, there are a number of external and internal factors which prevent the desired effectiveness it would have on students. The students believe that the component of evaluation which represents an internal factor and the social factors and environmental conditions as the external factors are the main obstacles for the effectiveness of lessons on Islamic sciences.
    Keywords: Islamic sciences lessons, university, internal factors, external factors, university students
  • Ahmad Zandwaniyan Naini*, Mahboobeh Dehqani Ashkezari, Raziyed Tayyebi Page 109
    The present paper studies the factors influencing the inclination of female high school students in Sadooq towards performing religious obligatory duties city in the academic year of 1388-1389 (2009-2010). Concerning its aim, the study is a research-applied research and concerning the method of data gathering it is a descriptive-survey. The statistics population includes 467 female high school students in Sadooq city 200 of whom were selected as sample through appropriate stratified sampling. A researcher-made questionnaire with 100 items was used in this research. "T-test" for one sample and "multiple- regression" were used to analyze the hypotheses. The research findings show that four factors of family, namely school, friends and acquaintances, and media have a significant role in the student's inclination towards performing religious obligatory duties. The results of the analysis of "multiple-regression" show that two independent factors of media and family can predict and explain %31.6 of the variance of religious behavior.
    Keywords: religious obligatory duties, family, school, friends, acquaintances, media, high school level
  • Mohammad Mazidi*, Mahmonir Iranpoor, Fariba Khoshbakht Page 127
    The aim of pedagogical activities in schools is to educate students and it is commonly thought that these activities will lead to religious and moral education. The present paper tries to study the pathology of these activities, which can clear the way for the planners and those in charge of education. To this end, 273 pedagogical pedagogues who were selected through random cluster sampling form different academic levels in Shiraz to conduct this descriptive research. A questionnaire with 56 items was used in this research. The validity and reliability of the questionnaire indicate that it was acceptable. "Repeated measurement" tests, "T-test" for dependent and independent groups, and "one-way ANOVA" were used to answer the questions of the research. The research findings show that the existing harms were ascribed to structure, way of implementation, and pedagogue's spiritual and material motives. There is a significant relationship between the academic levels of the subjects and their views on the structure, the way programs were implemented and spiritual motive. The relationship of gender and occupational rank with the material motive, manpower, spiritual motive, and structural-executive dimensions is not significant. There is no significant relationship between age variable and the aforementioned aspects, and married individuals have a more negative attitude towards material motive.
    Keywords: pathology, pedagogical activities, pedagogical pedagogues, educational affairs