فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • یاسر قاسمی آریان، حسین ارزانی، اسماعیل فیله کش، رضا یاری صفحه 1
    تعیین ظرفیت مراتع از موارد مهم در مدیریت آن به شمار می رود و شناخت عامل های موثر در آن اهمیت بسیاری دارد. از آنجایی که میزان علوفه تولیدی در یک دوره رویش مبنای محاسبه ظرفیت چرایی است، در این پژوهش برآورد تولید با اندازه گیری ابعاد گیاه مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام تحقیق ابتدا رویشگاه درمنه تعیین گردید، سپس 8 ترانسکت 50 متری با فاصله 10 متر از یکدیگر به طور تصادفی- سیستماتیک در منطقه معرف در نظر گرفته شد. آنگاه در40 بوته از گیاه درمنه که دارای ابعاد مختلف بودند صفات ارتفاع و قطر تاج پوشش بوته یادداشت و تولید هر گونه در پاکت جداگانه قرار داده شد و پس از خشک شدن کامل توسط ترازو وزن گردید. در نهایت داده های مربوط به تولید، ارتفاع، قطر تاج پوشش و حجم وارد نرم افزار SPSS شده و با دستور regression تجزیه و تحلیل آماری روی داده ها انجام شد. نتایج نشان دادند که بین تولید به عنوان متغیر وابسته با حجم، سطح تاج پوشش و ارتفاع بوته ها به عنوان متغیر های ثابت، همبستگی خطی معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشته که ضریب تبیین مربوط به هر کدام از روابط خطی موجود به ترتیب 88/0، 84/0 و 74/0 می باشد. در نهایت مناسبترین رابطه خطی، رابطه تولید- حجم معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ظرفیت چرا، تولید، سبزوار، Artemisia siberi
  • تقی میرحاجی، عباسعلی سندگل، علی اشرف جعفری صفحه 11
    ارزیابی گونه مرتعیFestuca ovina L. با 16 اکسشن، برای انتخاب بهترین اکسشن از نظر متغیرهای اندازه گیری شده، در ایستگاه تحقیقات مراتع همند آبسرد انجام شد. آزمایش از سال 1382 شروع و تا سال 1386 ادامه یافت. پس از آماده سازی بستر کاشت، اکسشنها روی خطوط 13 متری با فاصله 75 سانتی متر کشت شدند. متغیرهای اندازه گیری شده برای انتخاب گیاه عبارت بودند از: عملکرد علوفه، پوشش تاجی، ارتفاع گیاه، عملکرد بذر، تعداد ساقه های گلدار، پربرگی و شادابی، سطح یقه و قطر تاج. داده ها با روش آماریSPPS آنالیز سال به سال و مرکب شدند و میانگین ها با استفاده از روش دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در کلیه سالهای بررسی (86- 1382) بین متغیرهای اندازه گیری شده و اکسشنها اختلاف معنی دار وجود داشت (P< 0.05). اکسشن 10661 از نظر عملکرد بذر و علوفه نسبت به سایر اکسشنها در سالهای مختلف برتری داشته و دارای بیشترین عملکرد هم از نظر علوفه و هم از نظر بذر بود. این مقدار به ترتیب برابر 1015 و 8/792 کیلوگرم در هکتار و کمترین مقدار به اکسشن 10679 اختصاص یافت که به ترتیب برابر 307 و 6/133 کیلوگرم درهکتار می باشد. همچنین مقایسه میانگین در سالهای مختلف نشان داد که بیشترین مقدار در سال چهارم (1385) به ترتیب برابر 3/2311 کیلوگرم علوفه خشک و 6/574 کیلوگرم بذر خالص در هکتار بود. به علاوه مقایسه میانگین پوشش تاجی و سطح یقه نشان داد که اکسشن 10671 با سطح پوشش تاجی 2075 سانتی مترمربع و سطح یقه برابر 731 سانتی مترمربع نسبت به سایر اکسشنها برتری داشته و این میزان متعلق به سالهای 1385 و 1386 است. از بین 8 فاکتور اندازه گیری شده در خزانه تعداد 4 فاکتور تاثیر موثر و مشابهی در گروه بندی اکسشنها نشان دادند. بنابراین می توان با اندازه گیری تعداد کمتری از آنها که اندازه گیری آنها متداول و رایج در مرتع داری است و به آسانی نیز قابل اندازه گیری است اکسشنهای مشابه را از یکدیگر جدا نمود.
    کلیدواژگان: اکسشن، ارزیابی، پربرگی، سطح یقه، همند آبسرد، _ Festuca ovina L
  • سید علی حسینی (سید رضا)، منصور مصداقی، سرکیس پامبوخ چیان صفحه 23
    در این تحقیق سه روش 1) قطع و توزین، 2) نمونه گیری مضاعف و 3) مقایسه ای در دو تیپ علفزار Festuca ovina)) و یک تیپ بوته زار (Onobrychis cornuta/Astragalus verus) واقع در مراتع ییلاقی سرعلی آباد گلستان مورد مقایسه قرار گرفت. در هر تیپ80 پلات یک متر مربعی قطع و توزین گردید. در روش نمونه گیری مضاعف تعداد پلات های برآورد و قطع شده 16 عدد بود. در روش مقایسه ای از پلات استاندارد (مرجع) استفاده شد، به طوری که بیشترین تولید مربوط به پلات استاندارد پنج و کمترین آن مربوط به پلات استاندارد یک بود. بین پلات های برآورد و قطع شده در نمونه گیری مضاعف و همچنین بین امتیازات پلات های استاندارد و وزن های آنها در روش مقایسه ای همبستگی قوی وجود داشت و به همین دلیل با استفاده از معادلات رگرسیون، برآوردها و رتبه های مربوط به پلات ها تصحیح شد. اختلاف ها بین سه روش فوق از نظر آماری معنی دار نبودند، ولی از نظر زمان صرف شده، روش نمونه گیری مضاعف به دو روش دیگر برتری داشت. با توجه به کاربرد وسیع روش مضاعف در علفزارها و بوته زارها و همچنین بالابودن دقت و صحت برآورد، این روش برای مراتع مورد مطالعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندازه گیریهای تولید، روش قطع و توزین، روش نمونه گیری مضاعف و مقایسه ای
  • سعید رشوند، جمال مصفایی، محمد درویش، عمار رفیعی امام صفحه 38
    پوشش گیاهی و تولید بیولوژیک یکی از عوامل مهم در تامین نیازهای بشری و پایداری حیات و استقرار زیست بوم های موجودات زنده است و در صورت فقدان آن در اراضی طبیعی باعث متروکه و غیر سکونی شدن عرصه خواهد شد. زوال پوشش گیاهی یکی از فرایند های اصلی علل بیابان زایی است. در این مقاله با استفاده از روش فائو و یونپ ارزیابی بیابان زایی از منظر زوال پوشش گیاهی در زیرحوضه ی رود شور قزوین انجام گردید. بدین منظور ابتدا نقشه رقومی استعداد ذاتی آسیب پذیری از میانگین هندسی سه شاخص رژیم رطوبتی، رژیم حرارتی و بافت و عمق خاک تهیه شد. برای تهیه نقشه رقومی نسبت گیاهان چند ساله به یکساله، ابتدا نقشه تیپ های گیاهی منطقه (31 تیپ همگن اصلی) تعیین و در هر تیپ 4 میکروپلات مستقر و درصد پوشش گیاهی و تولید برداشت شد. در نهایت از تلفیق نقشه های رقومی استعداد آسیب پذیری و نسبت گیاهان چند ساله به یکساله، نقشه نهایی پتانسیل بیابان زایی حاصل و طبقه بندی شد. از کل سطح زیرحوضه که برابر2275000 هکتار است، اراضی کشاورزی و غیر مرتعی با سطحی معادل 1034745 هکتار که 46 درصد زیرحوضه را دربرمی گیرد، در طبقه بندی ارزیابی قرار نگرفته و از بقیه آن، 31685 هکتار در کلاسه ناچیز، 1191394 هکتار در کلاسه متوسط و 17176 هکتار نیز در کلاسه شدید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: حوضه رودشور قزوین، مدلFAO، UNEP، بیابان زایی، فرسایش خاک، استعداد آسیب پذیری خاک
  • فاضل امیری، حسین ارزانی صفحه 50
    ارزیابی اراضی مرتعی به معنی شناسایی و ارزیابی تولید بالفعل و بالقوه، به منظور بهره برداری بهینه از این منبع با ارزش طبیعی است. در این تحقیق، مدل شایستگی استفاده مشترک از مراتع منطقه با استفاده از روش پیشنهادی فائو (1991) و سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) با ملاحظه عوامل موثر بر شایستگی استفاده مشترک تعیین گردید. در این تحقیق، نمونه برداری در تیپ های گیاهی منطقه (به عنوان واحدهای مدیریت پوشش گیاهی) به روش تصادفی با استقرار 3 ترانسکت 200 متری و اندازه گیری داده های درصد پوشش و تولید پوشش گیاهی در پلاتهای 1 مترمربعی برداشت شد. با تلفیق سه معیار علوفه قابل دسترس، منابع آب و حساسیت خاک به فرسایش مدل شایستگی نهایی مرتع از نظر چرای دام تعیین شد. نتایج مدل نهایی شایستگی چرای مشترک نشان داد که هیچ سطحی در طبقه شایستگی 1S (بدون محدودیت) قرار نگرفت؛ 36/694 هکتار (7/9 درصد) در طبقه شایستگی 2S (با محدودیت اندک)، 35/5439 هکتار (9/75 درصد) در طبقه شایستگی 3S (با محدودیت زیاد) و 81/1025 هکتار (3/14 درصد) در طبقه شایستگی N (غیرشایسته) قرار گرفت. مهمترین عوامل کاهش دهنده مدل شایستگی حساسیت خاک به فرسایش نحوه استفاده از زمین و پوشش زمین و در مدل شایستگی تولید علوفه پایین بودن میزان علوفه قابل دسترس نسبت به تولید کل و حضور گیاهان با خوشخوراکی پایین در ترکیب گیاهان قابل چرای دام تشخیص داده شد. به طورکلی از نظر منابع آب مشکل جدی برای شرب دام مشاهده نشد، فقط در برخی مناطق دوری از منابع آب و شیب زیاد سبب کاهش و یا محدودیت شایستگی چرا گردید. بنابراین از بین کلیه خصوصیات اراضی مطالعه شده خصوصیات مربوط به پوشش گیاهی و تولید علوفه مهمترین عامل کاهش دهنده شایستگی مراتع منطقه برای چرای مشترک گوسفند و بز شناخته شد.
    کلیدواژگان: مدل شایستگی مرتع، استفاده مشترک، فائو، چرای دام و سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مهدی جعفری، غلامرضا زهتابیان، امیرهوشنگ احسانی صفحه 72
    امروزه داده های سنجش از دور قادر به ارائه جدیدترین اطلاعات برای مطالعه پوشش زمین و کاربری های اراضی می باشند. این تصاویر بدلیل ارائه اطلاعات به هنگام، تنوع اشکال، رقومی بودن و امکان پردازش در تهیه نقشه های کاربری از اهمیت بالایی برخوردارند. مشخص کردن موقعیت هر کاربری و پوشش اراضی در کنار یکدیگر کمک شایانی به مدیران مناطق جهت تصمیم گیری می کند. همچنین با استفاده از نقشه های کاربری اراضی در سطوح مختلف می توان وضعیت موجود پوشش زمین را مورد مطالعه قرار داد. به منظور بررسی توانایی داده های ماهواره ای چندزمانه TM و ETM+ در طبقه بندی کاربری اراضی و تاثیر باند حرارتی در افزایش دقت نقشه های کاربری، داده های رقومی سنجنده TM مربوط به 27 سپتامبر 1990 و داده های رقومی سنجنده ETM+ مربوط به 10 ژولای 2002، از منطقه کاشان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بررسی های اولیه بر روی تصاویر از لحاظ وجود خطای هندسی اجرا شد. به منظور آماده سازی تصاویر برای پردازشهای رقومی، عملیات بهبود و بارزسازی تصاویر ازجمله بهبود کنتراست، شاخص بهترین ترکیب باندی و ساخت تصاویر رنگی کاذب، بر روی تصاویر اعمال شد. آنگاه نقشه واقعیت زمینی نیز در همین مرحله تهیه شد. سپس طبقه بندی نظارت شده تصاویر ماهواره ای با الگوریتم ها و رویکردهای مختلف شامل انواع ترکیبات باندی انجام شد و دقت هر کدام از روش ها و رویکردها بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین دقت کاپای حاصل از طبقه بندی در هر دو سنجنده های TM و ETM+ با حضور تمام باندها به مقدار 34/86 و 21/83 درصد بدست آمد. درحالی که در صورت حذف باند حرارتی این دقت به 46/82 و 93/79 درصد کاهش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد که بکارگیری باند حرارتی موجب افزایش 4 درصد دقت کاپا در هر دو سنجنده شده و بیشترین افزایش دقت در مورد کلاسهای دشت رسی، دشت سیلابی، کوهستان و اراضی پف کرده شور رخ داد. بنابراین استفاده از باند حرارتی به رغم دقت طیفی کمتر در این گونه مطالعات توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: باند حرارتی، دقت، داده های چندزمانه، کاشان، کاربری اراضی
  • صدیقه زارع کیا، علی اشرف جعفری، احسان زندی اصفهان، لیلا فلاح حسینی صفحه 88
    به منظور بررسی مشکلات جوانه زنی گونه های مختلف گون چندساله، تیمارهای خراش دهی فیزیکی و سرما بر روی بذر 6 گونه (14 نمونه بذری) با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل در سه تکرار در آزمایشگاه بانک ژن منابع طبیعی در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور مورد مطالعه قرار گرفتند. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، شاخص بنیه بذر و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های مربوط به هر عامل مورد تجزیه واریانس قرار گرفت. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تفاوت بین گونه ها برای کلیه صفات بجز طول ریشه چه، و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و تفاوت بین تیمارها برای کلیه صفات بجز طول ریشه چه معنی دار بود. اثر متقابل گونه در تیمار نیز برای کلیه صفات بجز طول ریشه چه و شاخص بنیه بذر معنی دار بود. در مقایسه بین گونه ها، A. vegetus وA. lilacinus به ترتیب بیشترین و کمترین ارزش را برای بیشتر عامل های جوانه زنی داشتند و بقیه گونه ها در حد متوسط گروه بندی شدند. در تمام گونه ها تیمار خراش بهترین تیمار برای جوانه زنی بذرها شناخته شد. عامل های جوانه زنی در تیمار سرمادهی نسبت به شاهد دارای ارزش کمتری بودند و نتیجه گرفته شد که کشت این گونه ها در فصل سرد پاییز و زمستان ممکن است موجب عدم استقرار آنها گردد. همچنین نتایج نشان داد که گونه A. vegetus گونه مناسبی از لحاظ بیشتر عامل ها بوده و برای اصلاح مراتع مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، گون های علفی چند ساله، Astragalus
  • امید کرمی، سید محمد حسینی نصر، حمید جلیلوند، میرحسن میریعقوب زاده صفحه 101
    تعیین توان اراضی به منظور استفاده بهینه از سرزمین و جلوگیری از تخریب در اثر استفاده نامناسب از اراضی گامی موثر در راهبرد توسعه پایدار است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مطالعه به ارزیابی توان اکولوژیک حوضه آبخیز بابلرود جهت کاربری مرتع داری با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی پرداخته شد. به این ترتیب که ابتدا سلسله مراتب فرایند ارزیابی تشکیل شد و وزن معیارها و شاخصها بدست آمد. سپس شاخصها به نقشه تبدیل شدند و در نهایت با تکنیک ترکیب وزنی خطی (WLC) در محیط GIS نقشه نهایی توان مرتع داری منطقه تهیه شد، که براساس آن نتایج نشان داد که 94/78 درصد از سطح منطقه برای مرتع داری فاقد توان است و به ترتیب 21/1، 02/13، 7/6 و 13/0 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه دارای توان درجه یک، دو، سه و چهار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیکی، مرتع داری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، بابلرود
  • فاطمه سالاریان، جمشید قربانی، نصرت الله صفاییان صفحه 115
    چرای دام به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر ساختار و پویایی پوشش گیاهی مراتع تاثیر دارد. این اثرها را می توان با انجام قرق در سطح مرتع مورد ارزیابی قرار داد. در این تحقیق تغییرات ترکیب گونه ای و برخی شاخصهای پوشش گیاهی مرتع (گروه های گیاهی، تولید، تنوع و غنا گونه ای) در دو سطح قرق (حدودا به مدت ده سال) و خارج قرق در بخشی از مراتع چهارباغ در استان گرگان مورد مقایسه قرار گرفتند. درصد پوشش تاجی، درصد سنگ و سنگریزه، خاک لخت، لاشبرگ و تولید در پلات های یک متر مربعی اندازه گیری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که تعداد 34 گونه به صورت مشترک در منطقه قرق و خارج قرق، 7 گونه فقط در منطقه قرق و 11 گونه تنها در منطقه خارج قرق حضور داشتند. نتایج آزمون t نشان داد که قرق باعث افزایش معنی دار در درصد تاج پوشش برخی گونه های مرغوب مرتعی نظیر Agropyron intermedium، A. trichophorum وFestuca ovina گردید. همچنین حذف چرای دام به طور معنی داری افزایش درصد تاج پوشش همی کریپتوفیتها، گندمیان، پهن برگان علفی و گیاهان چندساله را در پی داشت. شاخص تنوع سیمپسون و همچنین تعداد گونه به طور معنی داری در منطقه قرق افزایش یافتند. به طوری که قرق موجب افزایش معنی دار در تولید گندمیان و میزان تولید کل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که انجام قرق مرتع در حدود یک دهه برخی تغییرات در پوشش گیاهی را در این ناحیه رویشی در پی داشته است.
    کلیدواژگان: چرای دام، غنا و تنوع گونه ای، تولید، گروه های کارکردی
  • جلال عبداللهی، حسین نادری، محمدرضا میرجلیلی، منیرالسادات طباطبایی زاده صفحه 130
    شناخت رفتار و عمل گونه های گیاهی و ارتباط اکولوژیکی آنها با متغیرهای محیطی به عنوان قسمت مهمی از اطلاعات مورد نیاز در برنامه های اصلاح، احیاء و بهره برداری صحیح از مراتع، ضروری و اساسی است. در این تحقیق اثر عوامل محیطی بر خصوصیات کمی رشد گونه استیپا (Stipa barbata) در منطقه ندوشن استان یزد، با استفاده از روش رسته بندی بررسی شد. به این منظور با استفاده از نقشه پوشش گیاهی منطقه و بازدید های میدانی، 25 رویشگاه از این گونه شناسایی و در منطقه معرف هر رویشگاه با روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد 3 ترانسکت خطی 500 متری، 30 پلات نمونه برداری مستقر شد. در داخل پلات ها، فهرست گیاهان موجود، درصد تاج پوشش، تعداد گیاهان و تولید تعیین گردید. همچنین در ابتدای هر ترانسکت پروفیل حفر شد که با توجه به مرز تفکیک افق ها در منطقه و عمق ریشه دوانی از عمق 30-0 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد، نمونه ها با هم مخلوط شدند تا یک نمونه ترکیبی بدست آمد. در هر نمونه خصوصیات درصد رس، سیلت، ماسه، ماده آلی، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم، کلسیم و منیزیم اندازه گیری شد. در هر سایت نمونه برداری، خصوصیات توپوگرافی از قبیل شیب، ارتفاع و جهت، اندازه گیری شده و نوع سازند نیز با استفاده نقشه زمین شناسی منطقه تعیین گردید. ماتریس ویژگی های محیطی و گونه ای تهیه شد و رابطه بین خصوصیات رویشی و متغیرهای محیطی با استفاده از روش تجزیه تطبیقی متعارفی (CCA) تعیین شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بین تاج پوشش، تراکم و تولید گونه استیپا با عوامل خاکی، همبستگی معنی دار وجود دارد. این نتایج حکایت از آن دارد که از بین متغیرهای خاکی، بافت، اسیدیته، نسبت جذب سدیم، نسبت کلسیم به سدیم، آهک و درصد سنگریزه بیشترین تاثیر را بر تاج پوشش، تراکم و تولید گونه استیپا دارند. البته اثر متغیرهای توپوگرافی بر خصوصیات رشد گونه مورد مطالعه معنی دار نبود. به طوری که روند تغییرات خصوصیات رشد گونه استیپا با نوع سازند زمین شناسی رابطه معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: Stipa barbata، رسته بندی، عوامل محیطی، تجزیه تطبیقی متعارفی (CCA)، منطقه ندوشن یزد
  • محمد جنگجو، زهره آتشگاهی صفحه 145
    اکولوژی فردی سه گونه Prangos latiloba Korov. (جاشیر گچ دوست)، Convolvulus commutatus Boiss. (پیچک سرسان) و Stachys trinervis Aitch. & Hemsl. (سنبله ای سه رگه ای) در مراتع میان بند استان خراسان شمالی بررسی شد. این گیاهان از منابع مهم تولید علوفه به ویژه در اراضی دارای سازند شیل هستند. محدوده گسترش جغرافیایی، توپوگرافی، سازند زمین شناسی، خاکشناسی و شرایط اقلیمی سایتهای محل رویش بررسی شد. مراحل فنولوژی طی 2 سال بازدید صحرایی ثبت گردید. پنج شاخص اصلی کیفیت علوفه شامل پروتئین خام، دیواره سلولی منهای همی سلولز، همی سلولز و لیگنین، درصد ماده خشک و درصد خاکستر اندازه گیری شد. براساس نتایج، گیاه سنبله ای بیشتر در مراتع میان بند استان و در انواع سازندهای کنگلومرا، ماسه سنگ و شیل و در شرایط اقلیمی مختلف از نیمه استپ تا استپ سرد مشاهده می شود. جاشیر و پیچک در سایتهای کمتر، عمدتا در سازندهای شیل و کنگلومرا و مناطق نیمه استپ حضور دارد. شروع دوره رشد در هر سه گونه ابتدای فروردین ماه بود. در دو گیاه جاشیر و پیچک تولید گل و بذر با شروع فصل گرما مقارن بود. ولی در گیاه سنبله ای مراحل گل دهی و بذردهی از اردیبهشت تا مردادماه بطور همزمان مشاهده شد. در طی فصل رویش، مقدار پروتئین خام کاهش اما ADF و NDF افزایش یافت، که باعث کاهش کیفیت علوفه هر سه گونه شد. در گیاه پیچک، خوشخوراکی و کیفیت بالای علوفه و چرای شدید دام و در گیاه جاشیر حمله حشره آفت و سابقه برداشت علوفه برای ذخیره زمستانی، باعث محدودیت گسترش شده بود. اما در گیاه سنبله ای دارا بودن اسانس، خشبی بودن و تولید ساقه های گل دار در دوره طولانی رشد، باعث سازگاری بیشتر به شرایط اقلیم و آسیب کمتر از چرای دام شده بود.
    کلیدواژگان: فنولوژی، کیفیت علوفه، سازگاری اقلیمی، جاشیر، پیچک، سنبله ای، شیل
  • محسن پادیاب، سادات فیض نیا، اردشیر شفیعی صفحه 161
    پخش سیلاب بر آبخوان یک روش ساده برای استحصال سیلابهای حامل از رسوبات است که در بیشتر نقاط کشور از دسترس خارج می شوند؛ درحالی که به نظر می رسد سیلابها دارای مواد غذایی غنی بوده و می توانند در حاصلخیزی مخروط افکنه و دشت های سیلابی متشکل از رسوبات دانه درشت موثر واقع شده و بهره برداری اقتصادی از آنها را امکان پذیر سازد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی میزان تاثیر پخش سیلاب بر حاصلخیزی خاک ایستگاه پخش سیلاب گچساران بود. بدین منظور، برای اندازه گیری نیتروژن، پتاسیم، فسفر، EC، pH، کربن آلی و بافت خاک و با توجه به نوع خاک غالب (خاک آبرفتی با تکامل ناچیز و عمق کم) از عمق اول (15-0 سانتی متر) و عمق دوم (30-15 سانتی متر) هر پروفیل انتخاب شده از نوارهای اول و دوم هر یک از شبکه های پخش سیلاب و نیز منطقه همجوار عرصه پخش به عنوان شاهد، نمونه برداری شد. مقایسه میزان فسفر، پتاسیم، ازت و کربن آلی دو عرصه پخش سیلاب و شاهد تفاوت معنی داری را نشان نداد. ولی میزان pH کاهش و درصد رس و سیلت افزایش معنی داری در عرصه پخش سیلاب نسبت به شاهد داشت. در مقدار EC نیز، هرچند که افزایش ناچیزی در عرصه پخش سیلاب داشته، ولی تغییر معنی داری نسبت به شاهد مشاهده نگردید. با توجه به تحلیل نتایج بدست آمده از آزمایش خاک و آزمونهای آماری انجام شده، مشخص گردید که در وضعیت خاک در قبل و بعد از اجرای عملیات پخش سیلاب، بدلیل عدم معنی داری تغییرات مشاهده شده بین عامل های اصلی حاصلخیزی خاک، تغییرات قابل ملاحظه ای ایجاد نشد؛ به عبارت دیگر پخش سیلاب تاثیری بر افزایش حاصلخیزی خاک نداشت.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، حاصلخیزی، گچساران
  • احمد احمدی، امرعلی شاهمرادی، صدیقه زارع کیا، الهه احمدی، سعیده ناطقی صفحه 172
    مطالعه رفتار اکولوژیکی گیاهان به عنوان عناصر اصلی اکوسیستم و ویژگی های رویشگاهی آنها گامی اساسی در جهت یافتن راه حلهای مناسب برای حفظ، اصلاح و احیاء این بخش مهم از منابع طبیعی تجدید شونده است. گیاه مرتعیAstrgalus effusus متعلق به خانواده بقولات و از گیاهان خوشخوراک و دائمی مناطق نیمه استپی است. به منظور مطالعه آت اکولوژی این گونه، ابتدا رویشگاه های آن در استان مشخص شد؛ سپس ویژگی های رویشگاهی شامل پستی و بلندی، اقلیم و خاک تعیین گردید. گونه های همراه، چگونگی حضور گونه مورد مطالعه در پوشش گیاهی، سیستم ریشه، فنولوژی، ارزش رجحانی و آفات گیاه نیز بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که این گونه در تمامی حوزه های آبخیز استان از ارتفاع 3579-800 متر از سطح دریای آزاد و در تمامی جهات جغرافیایی دیده می شود. میانگین بارندگی در این رویشگاه ها 223 تا 362 میلی متر برآورد شد. متوسط درجه حرارت سالانه ازحداقل 6/9 تا 13 درجه سانتی گراد متفاوت است. مطالعات خاکشناسی نشان داد که این گونه بهترین رشد را در خاکهای با بافت متوسط از شنی لومی تا لومی رسی با اسیدیته 04/8-04/7 و هدایت الکتریکی 54/0- 4/0دسی زیمنس بر متر داشت. بررسی نحوه حضور گونه مورد نظر در پوشش گیاهی رویشگاه های مختلف آن نشان داد که پوشش تاجی این گونه 4-2 درصد، تراکم 24000-7000 پایه در هکتار و فراوانی آن 70-50 درصد می باشد. از گونه های همراه می توان به گونه هایBromus tomentellus، Onbrychis cornuta، Thymus kotschyanus وAchillea millefolium اشاره کرد. این گونه در منطقه گل آدم سلماس (با ارتفاع 2000 متراز سطح دریا) رشد اولیه خود را از اواسط فروردین شروع نموده و تا اواسط اردیبهشت ماه به رشد رویشی خود ادامه می دهد، اواسط خرداد، اواخر تیر و اواخر مردادماه به ترتیب زمان گلدهی، رسیدن بذر و ریزش بذر می باشد. در منطقه پلدشت با ارتفاع 800 متر از سطح دریا، مراحل فنولوژی حدود 20 تا 25 روز زودتر از منطقه گل آدم اتفاق می افتد. این گونه جزو گیاهان راست ریشه بوده و گسترش ریشه آن تا سه متر در روستای دول پمو حوزه آبخیز مهاباد بررسی شده است. این گونه فاقد هر گونه ماده سمی است و علوفه بهاره مناسبی برای دامها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، گونه مرتعی، Astragalus effusus، استان آذربایجان غربی
  • محسن فرشادفر، علی اشرف جعفری، ایرج رضایی، عزت الله فرشادفر، فرزاد مرادی، هوشمند صفری صفحه 182
    مقاومت به خشکی، عملکرد علوفه 36 اکسشن از گونه Festuca arundinacea در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبی و دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. وجود تنوع معنی دار)01/0(p< در بین دو محیط تنش و بدون تنش و همچنین در بین ژنوتیپ های مورد بررسی برای عملکرد علوفه خشک مشاهده گردید. نتایج بدست آمده از مقایسه میانگین عملکرد علوفه خشک محیط تنش و آبی نشان داد که اکسشنهای 6 (اصفهان)، 7 (اصفهان)، 15 (توانکش)، 25(استرالیا)، 26 (آمریکا) و 31 (استرالیا) برتر بودند. با استفاده از عملکرد علوفه خشک دو محیط آبی و دیم شاخصهای حساسیت به تنش، تحمل به خشکی، بهره وری متوسط، تحمل به تنش، میانگین هارمونیک و میانگین هندسی بهره وری برای ژنوتیپ ها محاسبه شد. البته تنوع معنی دار)01/0 (p<در بین اکسشنها با توجه به تجزیه واریانس شاخصهای مقاومت به خشکی مشاهده شد. مولفه اول و دوم بدست آمده از تجزیه به مولفه های اصلی به ترتیب 5/61 و 7/37 درصد از تنوع موجود در بین اکسشنها برای شاخصهای مقاومت به خشکی را توجیه نمودند. شاخصهای بهره وری متوسط، تحمل به تنش، میانگین هارمونیک و میانگین هندسی بهره وری به همراه عملکرد دو محیط تنش و بدون تنش بیشترین سهم را در مولفه اول داشتند. همچنین این چهار شاخص با عملکرد دو محیط تنش و بدون تنش همبستگی مثبت و معنی دار نشان دادند، و بر همین اساس اکسشنهای 6 (اصفهان)، 7 (اصفهان)، 31 (استرالیا) و 26 (آمریکا) بیشترین مقاومت به خشکی را نشان دادند. نتایج تجزیه خوشه اینیز نتایج بدست آمده را تایید نمود.
    کلیدواژگان: Festuca arundinacea، عملکرد علوفه، مقاومت به خشکی، اکسشن
  • زهرا پاکزاد، محمود رایینی سرجاز، مرتضی خداقلی صفحه 199
    به منظور بررسی تاثیر عوامل اقلیمی بر گسترش گونه گون گزی (Haussn Boiss &) (Astragalus adscendens) در سطح مراتع استان اصفهان، 57 متغیر اقلیمی با بیشترین اهمیت از نظر شرایط بوم شناسی این گونه، انتخاب شدند. از روش تجزیه عاملی به منظور کاهش ابعاد ماتریس داده، در نرم افزارspss ver 16 استفاده شد. نقشه های عوامل اقلیمی استان اصفهان حاصل تجزیه عاملی ترسیم گردید. به طوری که با نقشه تیپ بندی پوشش گیاهی و نقشه ارتفاع رقومی استان انطباق داده و نواحی رویشگاه گون گزی در استان مشخص شدند. این بررسی نشان داد که سه عامل دما، بارش، تابش و باد به ترتیب 4/47، 30، 8/12 درصد و در کل 2/90 درصد پراش متغیرهای اولیه اقلیم رویشی استان اصفهان را بیان می کند. سه عامل اقلیمی بدست آمده و میانگین عناصر اقلیمی مورد استفاده در نواحی رویشگاه گون گزی با نواحی فاقد این گونه در سطح استان مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که نواحی از استان با ارتفاع بالاتر از 2400 متر که اقلیم سرد تا فراسرد، تعداد روزهای برفی و یخبندان بالا به همراه رطوبت نسبی تقریبا 50 درصد، بارش بیشتر از 400 میلی متر در سال و تابش نسبی دارند، رویشگاه اصلی این گونه می باشند. عوامل محیطی، سازوکارهای درونی و بیرونی گون گزی شرایط را برای استقرار هر چه بهتر آن در این ارتفاع و اقلیم فراهم می کند. بنابراین دامنه بردباری این گونه نسبت به عوامل اقلیمی محدود است.
    کلیدواژگان: گون گزی ((Astragalus adscendens، متغیرهای اقلیمی، تجزیه عاملی، رویشگاه های استان اصفهان
  • محمد متینی زاده، محمود گودرزی صفحه 213
    پدیده آتش سوزی به شدت می تواند پوشش گیاهی و خاک را تحت تاثیر قرار دهد و از چرخه های مختلف اکوسیستمی جلوگیری کند. میزان فعالیت آنزیم ها شاخص حساسی برای بررسی کیفیت خاک هستند و تغییر در فعالیت آنها می تواند توان اکوسیستم را متاثر نموده و جذب مواد غذایی توسط گیاهان را تغییر دهد. این پژوهش در دو سال در فصل های بهار و پاییز (دو و سه سال پس از آتش سوزی) در مرتع کردان انجام گردید. از عمق 20-0 سانتی متری خاک نمونه برداری شد. سه آنزیم اسید فسفاتاز، آلکالین فسفاتاز و دهیدروژناز با استفاده از واکنش با سوبسترا و با اسپکتروفتومتر سنجش شدند. نتایج نشان داد که به طور کلی فعالیت آنزیم های خاک در هر دو سال انجام پژوهش در پاییز بیشتر بوده است. اگرچه این تفاوت در خصوص آلکالین فسفاتاز چندان زیاد نبوده است. اما دو سال پس از آتش سوزی فعالیت هر سه آنزیم در منطقه شاهد بیشتر از فعالیت آنها در منطقه آتش سوزی شده بود. علت این کاهش فعالیت در سالهای نخست پس از آتش سوزی می تواند به دلیل از کار افتادن سیستم آنزیمی و افزایش فسفات معدنی در اثر آتش باشد. به طوری که سه سال پس از آتش سوزی روند فعالیت آنزیم های خاک در منطقه آتش سوزی شده، نزدیک شدن به منطقه شاهد و حتی مانند فعالیت آلکالین فسفاتاز و دهیدروژناز بیشتر از آن بوده است. این دو آنزیم شاخص زیستی برای میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند، بنابراین می توان انتظار داشت که افزایش آنها نشان دهنده بالا رفتن ذی توده ی میکروبی منطقه ی آتش سوزی شده باشد.
    کلیدواژگان: آتش، آنزیم های خاک، مرتع کردان، پایش
|
  • Ghasemi Aryany.*, Arzanih., Filekeshe., Yari, R Page 1
    1*-Corresponding Author, Ph.D. Student of Combat Desertification, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran, Email:ghasemiaryan@yahoo.comDetermination of grazing capacity is considered as one of the most fundamental aspects of range management and understanding its effective factors is of utmost importance. Since the amount of forage production in a growth period is the basis for calculation of grazing capacity, in this research the estimation of production through the measurement of plant’s dimensions was investigated. For this purpose, the habitat of Artemisia sieberi was determined and then 8 transects of 50 m length were established with 10 m intervals by random-systematic method. The height and diameter of 40 species of Artemisia sieberi with different dimensions were recorded and the production of each species was clipped and weighted after drying. All data were analyzed by SPSS. Results showed that there was a significant linear correlation between production as a dependent variable and volume, canopy cover and height of Artemisia sieberi as independent variables (R2= 0.88, 0.84, and 0.74, respectively) at 1% probability level. Finally, the relationship between production and volume was identified as the best linear relationship.
    Keywords: grazing capacity, production, Sabzevar, Artemisia sieberi
  • Mirhajim.*, Sanadgola., Jafari, A.A. Page 11
    The evaluation of Festuca ovina L. with 16 accessions was carried out at Homand-Abesard Rangeland Research Station in order to select the best accession in terms of measured variables. The experiment started in 2003 and continued to 2007. After soil preparation, all accessions were planted on lines with 13 m length with 75 cm intervals. The measured traits for plant selection were forage production, canopy cover, height, seed yield, number of flowering stems, leaf density, plant freshness and basal area. All data were statistically analyzed by SPSS annually and averages were compared using Duncan method. Results showed that there were significant differences among the measured traits and accessions (P≤0.05) in all studied years (2003-2007). In terms of seed yield and forage production, accession 10661 showed superiority to other accessions. This value was 1015 and 8.792 kg per hectare, respectively and the lowest amounts (307 and 6.133) were allocated to accession 10,679. Also, comparison of averages in different years showed that the highest amounts of pure seed in the fourth year were 1066 and 120.76 Kg per hectare, respectively. In addition, mean value comparison of canopy cover and basal area showed that accession 10671 with 2075 cm2 canopy cover and 731 cm2 basal area had superiority to other accessions recorded in 2006 and 2007. Among 8 studied traits in the nursery, 4 traits had effective and similar influence in accessions grouping. Therefore, similar accessions may be separated using fewer traits which are easily measurable and common in range management.
    Keywords: accessions, evaluation, basal area, Homand, Abesard, Festuca ovina L
  • Hossaini, S.A.*¹, Mesdaghi, M.², Pambokhchyan, C. ³ Page 23
    To find an accurate and rapid method of estimating herbage standing crop, clipping and weighing, double sampling, and comparative yield methods were compared in two vegetation types of grasslands and one cushion shrub land in Sar-Ali abad summer rangelands of Golestan province. In representative stands of each vegetation type, eighty 1-m2 plots were clipped and weighted. In double sampling, 16 plots were estimated and clipped. In comparative yield method, standard (reference) plots were used as the highest and the lowest yield were recorded for the reference plot 5 and reference plot 1, respectively. There was high correlation between estimated and clipped plots in double sampling. There was also high correlation between reference plots and their weights; therefore, the estimation of double sampling and the ranks of comparative yield method were corrected by using regression equations. There were no significant differences among 3 methods, but the time consumption of double sampling was better than the other methods. Given the widespread use of double sampling method in grasslands and shrub lands and also its high accuracy and precision, this method is recommended for the study area.
    Keywords: yield estimation, clipping, weighing, double sampling, comparative method
  • Rashvands.*, Mosafaeej., Darvishm., Rafee Emam, A Page 38
    Vegetation and biological production is one of the most important factors in providing human needs and sustainability of ecosystems and living organisms. Otherwise, the natural lands will become desert and non-residential regions. Deterioration of vegetation is one of the major causes of desertification. In the current research, the assessment of desertification in terms of deterioration of vegetation was performed using the FAO and UNEP method in Rood shoor, Qazvin. For this purpose, the digital map of potential vulnerability was generated from geometric mean of three indices including moisture regime, temperature regime, soil depth and texture. For digital mapping of perennial to annual plants ratio, the map of vegetation types (31 even vegetation types) was prepared and in each type four plots were established in order to record the production and canopy cover percentage. Finally, the final map of potential desertification was generated and classified by the integration of digital maps of potential vulnerability and perennial to annual plants ratio. From the total area of the sub basin which is equal to 2275000 hectares, agricultural lands and non rangelands (1034745 ha) which covers 46 % of the sub basin were not assessed in the classification. The rest was classified as follows: 31685 ha (low), 1191394 ha (medium) and 17176 ha (high).
    Keywords: sub basin of Rude shur Qazvin, FAO, UNEP model, desertification, soil erosion, potential vulnerability
  • Amirif., Arzani, H. Page 50
    Range inventory is the recognition and evaluation of potential and actual production in order to take optimal utilization of this valuable natural resource. In this research, range suitability model for common use was determined by FAO (1991) and GIS with consideration of factors that affect the range suitability for grazing. Sampling was performed in vegetation types randomly through the establishment of three transects of 200 m. Cover percentage and production were measured in quadrates of 1m2. Three criteria of available forage, water resources and erosion sensitivity were integrated to classify range lands suitability for livestock grazing. According to the results, there was no class of S1, however 694.36 hectares (9.7%) of rangeland was classified as class S2 and 5439.35 hectares (75.9%) was classified as class S3 with high limitation. In addition, 1025.81 hectares (14.3%) was not suitable for common grazing (class N). Most important limiting factors in soil erosion models were types of land use and land cover. Generally, there was no serious problem in terms of water resources in the study area. Only, in some parts of the watershed high distances from watering point and slope caused reduction in grazing suitability. Among rangeland characteristics cover and production were most important limiting factors in the study area.
    Keywords: Range suitability model, common use, FAO, livestock grazing, GIS
  • Jafarim.*, Zehtabian, G.H., Ehsani, A.H Page 72
    Today, remote sensing data can provide the latest information for the study of land cover and land uses These images are of utmost importance due to the providing updated information, variety of forms and the possibility of processing for making land use maps. Determining the location of each land use together with land cover helps managers in making decisions. Also, the current status of the land cover can be studied by using land use maps at different levels. In order to evaluate the ability of multitemporal satellite data of TM and ETM + in land use classification and the effect of the thermal band on increasing the accuracy of the land use maps, Landsat TM digital data relating to the September 27, 1990 and Landsat ETM + digital data of 10 July 2002 from Kashan were analyzed. Initial studies were performed on images in terms of the presence of geometric errors. In order to prepare the images for digital processing, improved operation and image enhancement were applied on the images. Ground truth map was prepared in the same stage. Then, the supervised classification of satellite images with algorithms and different approaches including a variety of bands were tested and the accuracy of each of the methods and approaches were investigated. The results showed that the highest Kappa accuracy in both Landsat TM and ETM + with all the bands were 86.34 and 83.21, respectively. While the elimination of the thermal band decreases the accuracy to 82.46 and 79.93 % The results of this study showed that using thermal bonding caused an increase of 4 percent in Kappa accuracy, and the highest accuracy was occurred in the classes of clay plains, flood plains, mountains and puffy salt lands. Therefore, despite the lower spectral resolution, the use of thermal bonding is recommended in such studies.
    Keywords: Thermal band, accuracy, multitemporal data, Kashan, land use
  • Zarekias.*, Jafari, A.A., Zandi Esfahane., Fallah Hosseini, L Page 88
    To investigate the germination of perennial herbaceous Astragalus, six species in different accessions were selected to be studied in a randomized complete block design in which three treatments including control, scarification and chilling were applied for one week with three replications. The study was carried out in the laboratory of Gene Bank at RIFR. Germination percentage, germination rate, plumule and radicle lengths, vigor index and ratio of radicle to plumule length were measured. All data were analyzed and the studied species showed significant differences in terms of the mentioned germination parameters except radicle length and ratio of radicle to plumule while differences among treatments were significant for all traits except radicle length. Interaction effects of species*treatment were also significant except radicle length and vigor index. Maximum and minimum values of germination traits were recorded for A. vegetus and A. lilacinus, respectively and other species were classified as average. The values of germination traits in chilling treatment were less than that in control treatment and it can be concluded that the cultivation of these species in autumn and winter may cause unsuccessful establishment. According to the results, A. vegetus was identified as a suitable species for range improvement in terms of most germination traits.
    Keywords: germination percentage, germination rate, vigor index, herbaceous perennial species, Astragalus
  • Karamio.*, Hosseini Nasr, S.M Page 101
    Determination of land capability for optimal use of land and prevention from land degradation due to improper use is an effective step towards sustainable development strategy. Due to the importance of the issue, in this study, ecological capability of Babolrood basin-Mazandaran for range management was evaluated using Analytical Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System (GIS). Thus, the hierarchy of evaluation process was created and the weights of criteria and indicators were computed using expert's judgments and indicators were mapped in GIS environment. In final step, ecological capability map of range management was generated using GIS-based Weighted Linear Combination (WLC) technique. Results showed that 78.94% of the study area had no capability and 1.21, 13.02, 6.7 and 0.13% of the study area had the class capability of first, second, third and fourth, respectively.
    Keywords: ecological capability evaluation, range management, Analytical Hierarchy Process, Geographic Information System, Babolrood
  • Salarianf., Ghorbani, J.*And Safaeian, N.A. Page 115
    Grazing animals affect rangeland vegetation structure and function directly and indirectly. These effects can be assessed in exclosures. In this study, the vegetation composition and some vegetation indices (functional groups, biomass, species diversity and richness) were compared in an exclosure (livestock excluded for about 10 years) and grazed areas in Chahar Bagh rangeland in Golestan province. The percentage of canopy cover, stone and gravel, bare ground, litter and the biomass were estimated in quadrates of 1 m2. Results showed that there were 34 species common in both areas while 7 and 11 species were restricted to exclosure and grazed areas, respectively. Results of t-test showed that exclosure significantly increased the percentage of canopy cover of some desirable species such as Agropyron intermedium, A. trichophorum, Festuca ovina. Also, the percentage of canopy cover of hemicryptophyte, grasses, forbs, and perennials significantly increased in exclosure area. Moreover, Simpson diversity index and species number significantly increased in exclosure. The biomass of grasses and total biomass also significantly increased from grazed area to exclosure. According to the results, exclosure for less than ten years could cause some changes in vegetation of the rangeland.
    Keywords: grazing, richness, diversity, biomass, functional groups
  • Abdollahij.*, Naderih., Mirjalili, M.R., Tabatabaeezadeh Page 130
    Understanding the behavior and action of plant species and their ecological relationships with environmental variables is essential as an important part of the information required in range improvement, rehabilitation and proper utilization of rangelands. In this research, the effects of environmental factors on quantitative growth characteristics of Stipa barbata were investigated by ordination method in rangelands of Nodoushan –Yazd. For this purpose, twenty five sites were identified using the vegetation map and field visits, and in each reference area 30 plots were established along 3 transects of 500 m with random-systematic sampling. Inside the plots, a list of existing species, canopy cover, number of species and production were recorded. Three soil samples were taken from 0–30 cm depth. Soil samples were pooled together to obtain a composite sample. Clay, silt, sand, organic matter, lime, pH, electrical conductivity, sodium, calcium and magnesium were measured. Topographic features such as slope, altitude and aspect, were also recorded, and the type of formation was determined using geological maps. The relationships between growth parameters of Stipa barbata and environmental factors were determined using Canonical Correspondence Analysis (CCA) method. Results showed that there were significant correlations among canopy cover, density and yield with soil factors. According to the results, among soil factors, soil texture, pH, SAR, Ca+2/Na+, calcium carbonate (T.N.V) and gravel had the most influence on canopy cover, density and yield. The effect of topography variables on growth characteristics was not significant. A significant relationship was found between growth characteristics of S. barbata and the type of geological formation.
    Keywords: Stipa barbata, ordination, environmental factors, canonical correspondence analysis (CCA), Nodoushan, Yazd
  • Jangjum.*, Atashgahi, Z Page 145
    Autecology of three range plant species, i.e. Prangos latiloba Korov., Convolvulus commutatus Boiss, Stachys trinervis Aitch., was studied in the Northern Khorasan province. The species provide forage for the grazing livestock in the rural rangelands, especially on the shale formations. Geographical distribution was studied, in addition to topography, soil characteristics, and climate conditions of their natural habitats. Forage quality was assessed by measuring crude protein, ADF, NDF, dry matter, and ash. S. trinervis was growing in most of the rural rangelands, on the conglomerate, sandstone and shale formations, and under the arid and semiarid climate conditions. All species started their yearly growth at early April. For P. latiloba and C. commutatus, flowering and seed ripening stages similarly occurred at the early June and early August, respectively. For S. trinervis, phenological stages were overlapped, in which flowering, seed ripening and seed shedding were simultaneously found from the early May till early September. There was a sharp reduction in crude protein and increase in ADF and NDF factors, which led to significant reduction in the forage quality of all three species. The major limiting factors on geographic distribution of C. commutatus were: its high forage palatability and quality which had led to high effect of livestock grazing. For P. latiloba the main limiting factors were seed predation by pests and herbage harvesting by farmers. On the other hand, higher distribution of S. trinervis was due to having higher essences, lower palatability, overlap of phenological stages, and probably higher adaptation to climate and soil conditions.
    Keywords: Phenology, forage quality, climatic adaptation, shale
  • Padyabm.*, Feyznias., Shafie, A Page 161
    Floodwater spreading is a simple method for extracting floods which in most parts of the country are usually lost. However, floods are usually rich in nutrient and can fertilize coarse-grained alluvial fan and floodplain sediments. Therefore, the aim of this research was the investigation of the effect of floodwater spreading on soil fertility in Gachsaran floodwater spreading station. For this purpose, for measuring N, K, P, EC, pH, organic carbon and soil texture, the soil and sediments were sampled in two depths of 0-15 and 15-30 centimeters from first and second strips of floodwater spreading and also from the representative area (area where floodwater spreading is not performed), and the samples were analyzed in the laboratory. According to the results, the amount of P, K, N, C and EC in two areas did not show meaningful difference but pH, percentage of clay and silt, decreased and increased, respectively in floodwater spreading and representative area and showed meaningful difference. It is concluded that there was no change in soil fertility due to floodwater spreading.
    Keywords: floodwater spreading, fertility, Gachsaran
  • Ahmadia.*, Shahmoradi, A.A., Zarekias., Ahmadie., Nateghi, S Page 172
    Astragalus effusus was considered for autecological study in West Azarbaijan’s catchments. This palatable range species belongs to Papilionaceae. The ecological characteristics (climatic, topographic, edaphic), distribution in the catchments, phenology, root system, and preference value of Astragalus effuses were investigated. The main part of the study was conducted in study sites of Poldasht (at the elevation of 900 m asl and mean annual rainfall of 120 mm), Shahidan valley (at the elevation of 1700 m asl and mean annual rainfall of 500 mm) and Salmas (at the elevation of 2000 m asl and mean annual rainfall of 338 mm) at different time intervals. The results showed that Astragalus effusus grew in all West Azarbaijan’s catchments from an elevation of approximately 800 to 3575 meters above sea level in all geographic aspects. It grew best on medium-textured soils, from sandy loams to clay loams. Some of the main companion species of Astragalus effusus were Onobrychis cornuta, Bromus tomentellus, Achillea millefolium, and Stachys schetschegleevii. In Salmas study site, the time of initial growth, vegetative growth, flowering, seed ripening and seed dispersion of the species were late March, late April, mid May, mid June and late July, respectively. Astragalus effusus was a tap-rooted species and its roots penetrated to the depths up to 2 meters in sandy loam soils of Salmas region. The geologic studies indicated that the main habitats of the Astragalus effusus were areas with lithologic characteristics of dark gray limestone and red marly limestone with shale in the upper part. This species had no toxic substances and was proper spring forage for livestock.
    Keywords: Autecology, Astragalus effusus, West Azarbaijan province, Iran
  • Farshadfarm.*, Jafari, A.A., Rezaiei., Frashadfar, E.A., Moradif., Safari, H Page 182
    Drought resistance of forage yield for 36 accessions of Festuca arundinacea were examined in randomized complete block design with three replications in both irrigated and rainfed environments. Significant variation (P<0.01) for forage dry matter yield was observed between the environments and genotypes. The results of mean comparisons showed that accessions 6 (Isfehan), 7 (Isfehan), 15 (Tavankesh), 25 (Australia), 26 (America) and 31 (Australia) had higher values for forage dry matter yield, in both environment conditions. Drought resistance indices of genotypes were measured for forage dry matter yield of two environment conditions including sensitivity to stress index (SSI), tolerance (TOL), mean productivity (MP), drought tolerant index (DTI), harmonic mean (MH) and geometrical mean of productivity (GMP). Variance analysis of drought resistance indices showed that accessions had significant variation (P<0.01). The first and second components from principal components analysis were accounted for 61.5 and 37.7 percent of variation among accessions for drought resistance indices, respectively. The indices of MP, DTI, MH and GMP as well as forage dry matter yield of stress and non-stress environments had the greatest share in first component. Also, these indices showed significant and positive correlation with forage dry matter yield of stress and non-stress environments, and based on the indices, the accession 6 (Esfahan), 7 (Esfahan), 31 (Australia) and 26 (America), showed the most resistance to drought stress. Our results were confirmed by cluster analysis.
    Keywords: Festuca arundinacea, forage yield, drought resistance, accession.
  • Pakzadz.*, Raeini Sarjazm., Khodagholi, M Page 199
    To investigate the effect of climatic factors on distribution of Astragalus adscendens in rangelands of Isfahan province, 57 climatic variables with most importance in terms of ecology of this species were selected. Data were tested by factor analysis in SPSS 16. The maps of Isfahan climatic factors in the factor analysis were drawn and integrated with the map of vegetation types and digital elevation map to identify the habitat of Astragalus adscendens. According to the results, the first three factors could explain 90.2% of total variance in selected variables as follows: temperature, precipitation, and radiation and wind, with 47.4, 30, and 12.8% of variance, respectively. The three climate factors were compared with the average of climate elements in the habitats of Astragalus adscendens and the areas without this species. Results showed that the areas with an altitude of 2400 m which have approximately 50% relative humidity, with more than 400 mm of rainfall per year and relative radiation are considered as the main habitat for Astragalus adscendens. The tolerance of this species to climatic factors is limited.
    Keywords: Astragalus adscendens, climatic factors, factor analysis, habitats of Isfahan province
  • Matinizadehm.*, Gudarzim. Page 213
    Fire can severely affect vegetation and soil and prevent different cycles of ecosystems. Enzymes quantities are sensitive indices for soil quality, and the changes in their activity can affect the ability of ecosystem and alter nutrient uptake by plants. This investigation was carried out in Kordan rangeland in spring and autumn for two years. Soil was sampled from 0-20 cm depth. Three enzymes including acid phosphatase, alkaline phosphatase and dehydrogenase were assessed by reaction with substrate. Our results showed that the activities of all studied enzymes were significantly higher in soils in September at both areas. However, this difference was not high for alkaline phosphatase. Two years after fire, the activity of all studied enzymes was higher at control site. The reasons for this decrease may be due to the destruction of enzymatic system and increasing inorganic phosphate because of fire. Three years after fire, the activity of enzymes increased and for alkaline phosphatase and dehydrogenase was more than control site. These enzymes are considered as biological indices for soil microorganisms therefore, it can be expected that its increase indicates increasing microbial biomass in fire area.
    Keywords: fire, soil enzymes, rangeland, monitoring