فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1382)

  • 107 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/04/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات پژوهشی
  • بررسی اپیدمیولوژیک 2000 مورد جراحی قلب در بیمارستان افشار یزد
    سید خلیل فروزان نیا، محمدحسن عبداللهی صفحات 3-9
    بیناری های قلب و عروق از شایعترین بیماری های جدی، مزمن و تهدید کننده ی حیات در دنیا هستند. بیماری قلبی در کشورهای پیشرفته صنعتی اولین عامل مرگ و میر می باشد که بیماری عروق کرونر (CAD) سردسته آنهاست. جراحی قلب می تواند نقش مهمی در درمان بیماران قلبی و افزایش طول عمر آنها داشته باشد. در این مطالعه 2000 بیمار که در مرکز جراحی قلب یزد از مهر سال 1379 لغایت تیر 1382 تحت عمل جراحی قلب شامل: بای پاس عروق کرونر(Coronary Artery Bypass Graft) CABG، جراحی دریچه و بیماری های مادرزادی قلب قرار گرفته بودند، از نظر خصوصیات دموگرافیک، نوع عمل انجام شده، مورتالیای و موربیدیتی بررسی شدند.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، پیوند عروق کرونر، بیماری دریچه ای قلب، بیماریهای مادرزادی قلب
  • بررسی اثر بیسموت درمانی قبلی بر روی کارایی رژیم چهار دارویی در ریشه کن کردن هلیکو باکتر پیلوری
    حسن سلمان روغنی صفحات 10-18
    درمان دو هفته ای ضد هلیکوبا کتر پیلوری حاوی امپرازول یا رانیتیدین به همراه بیسموت و دو آنتی بیوتیک دیگر «کلاریترومایسین و آموکسی سیلین و یا مترونیدازول» در بیماران مبتلا به زخم اثنی عشر آلوده با هیلکوبا کتر پیلوری در کشور ما اثر بخشی مناسبی ندارد. از طرف دیگر همچنان رژیم های حاوی بیسموت به همراه دو آنتی بیوتیک دیگر در کنار امپرازول به عنوان بهترین رژیم ضد هلیکو باکتر در کشورهای غربی قلمداد می شود. تغییر در روش استفاده از رژیم چهار دارویی یکی از راه های بهبود بخشیدن به کارایی این رژیم است. بیسموت اثر ضد باکتریایی بسیار قوی علیه هلیکوبا کتر دارد و می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هلیکوبا کتر پیلوری، ریشه کنی هلیکوبا کتر، رژیم چهار دارویی حاوی بیسموت، رژیم چهار دارویی (بیسموت مترونیدازول، تتراسیکلین، امپرازول)
  • بررسی نقش هلیکو باکتر پیلوری در آدنو کارسینوم معده بر حسب محل آناتومیک آن
    هادی غفرانی، محمد کاظم امیر بیگی، حسن فروتن صفحات 19-23
    بر اساس مطالعات قبلی، هلیکوبا کتر پیلوری در بیماران دچار کانسر کاردیا نسبت به بیماران با کانسر معده نوع غیر کاردیا (تنه و آنتر) نقش کمتری دارد. هدف از این مطالعه، تعیین نقش هلیکوبا کتر پیلوری در آدنو کارسینوم معده بر اساس محلهای مختلف آناتومیک کانسر معده (کاردیا یا غیر کاردیا) می باشد. مطالعه به روش CASE-Control انجام شد به طوری که بیماران دچار آدنو کارسینوم معده که به بخشهای آندوسکوپی بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کردند و نیاز به گرفتن نمونه بیوپسی جهت تایید تشخیص داشتند در دو دسته قرار گرفتند بیمارانی که دچار کانسر کاردیا بودند به عنوان Case در نظر گرفته شدند که 30 بیمار در این گروه تحت مطالعه قرار گرفتند و بیمارانی دچار کانسر معده غیر از ناحیه کاردیا بودند به عنوان Control در نظر گرفته شدند که 45 بیمار در این گروه تحت مطالعه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: هلیکوبا کتر پیلوری، آدنو کارسینوم معده، کاردیای معده
  • بررسی اثر جداسازی پرده های جنینی در جلوگیری از حاملگی های دیررس
    اشرف معینی، رقیه مقیمی، ناهید اکبری برچلوی صفحات 24-31
    اثر جداسازی پرده های جنینی در جلوگیری از حاملگی های دیررس بر روی 212 خانم واجد شرایط با سن حاملگی 41-39 هفته طی یک کار آزمایی بالینی تصادفی و کنترل دار بررسی شد. برای همه بیماران دوبار معاینه به فاصله یک هفته در نظر گرفته شد. پس از توجیه و کسب رضایت بیماران، در گروه مورد (112 نفر) در هر معاینه پس از تعیین ضریب بیشاپ، جداسازی پرده ها صورت گرفت و در گروه شاهد (100 نفر) تنها ضریب بیشاپ تعیین شد. میانگین سن حاملگی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 1/3+1/274 و 2/4+7/273 روز و بدون اختلاف برجسته آماری بود.
    کلیدواژگان: حاملگی های طول کشیده، استریپینگ
  • بررسی اثر آنتی بیوتیک پروفیلاکتیک بر روی شیوع عوارض عفونی سزارین الکتیو
    لیلی سخاوت، محمد علی کریم زاده میبدی، امید بیکی بندر آبادی صفحات 32-36
    این مطالعه جهت تعیین اینکه آیا تجویز آنتی بیوتیک در زمان سزارین الکتیو به صورت قابل توجهی باعث کاهش عوارض عفونی می شود یا نه طراحی گردید. این بررسی به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 300 زن که جهت عمل سزارین الکتیو در سال 1372 در بیمارستان بهمن یزد بستری شده بودند صورت گرفت و بیماران به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده آنتی بیوتیک (آمپی سیلین + کفلین) و بدون دریافت آنتی بیوتیک تقسیم شدند. تب بالاتر ازC 38 بعد از 24 ساعت اول عنوان عارضه تبدار در نظر گرفته شد. بیماران دارای پارگی زودرس کیسه آب (Prom)، شرایط اقتصادی بد و نیز بیماری عفونی قبلی از مطالعه حذف گردیدند. اطلاعات حاصل توسط آزمونهای مجذور کای و فیشر تجزیه و تحلیل گردید. 100 بیمار آنتی بیوتیک گرفته و 200 بیمار آنتی بیوتیک نگرفتند.
    کلیدواژگان: سزارین الکتیو، آنتی بیوتیک پروفیلاکسی
  • بررسی میزان B12 و اسید فولیک در بیماران با آفت عود کننده ی دهان
    سیمین سریزدی، پریچهر کفایی صفحات 37-41
    آفت عود کننده ی دهانی شایعترین علت زخم دهان است که علت بروز آن دقیقا مشخص نیست. مطالعات انجام شده ی قبلی نشان دهنده ی این است که حدود 20-10 % بیماران اختلالات هماتولوژیک به خصوص کاهش آهن یا فریتین سرمی یا کمبود فولات یا ویتامین B12 دارند. به همین منظور بر آن شدیم تا در شرایط محیطی و ژنتیکی خاص بیماران خود، موارد فوق را بررسی نماییم. برای این پژوهش، 50 بیمار مبتلا به آفت دهانی به عنوان گروه بیمار و 52 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه های پوست که به عللی دیگر مراجعه نموده بودند به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: ویتامین B12، اسید فولیک، آفت عود کننده ی دهاتی Recurrent Aphtous Stomatitis (RAS
  • بررسی تاثیر آنتی بیوتیک سفتری آکسون در برابر سویه های ایجاد کننده ی عفونت های ادراری بیمارستانی و غیر بیمارستانی
    رحمت الله یزدانی، علی فاضلی، ابتهاج پیشوا، سینا مباشری زاده صفحات 49-54
    عفونتهای بیمارستانی از مهمترین عوامل مرگ و میر بیماران بستری در بیمارستانها می باشند. عفونت ادراری یکی از شایعترین نوع عفونتهای بیمارستانی را می باشد که آنتی بیوتیک سفتری آکسون به عنوان یک سفالوسپورین نسل سوم در درمان این عفونتها کاربرد فراوانی دارد. این مطالعه از نوع آینده نگر و در سال 1380 جهت بررسی میزان آنتی بیوتیک سفتری آکسون در عفونتهای ادراری بیمارستانی نسبت به عفونتهای ادراری غیر بیمارستانی انجام و با استفاده از روش Macro Dilution سنجیده شد.
    کلیدواژگان: عفونتهای ادراری بیمارستانی، عفونتهای ادراری غیر بیمارستانی، MBC، MIC و سفتری آکسون
  • تعیین آستانه ادراک جریان در نوروپاتی دیابتی و مقایسه ی آن با مطالعه ی هدایت اعصاب حسی
    بهروز کاظمی، محمدرضا علویان قوانینی، رضا سلمان روغنی صفحات 55-59
    اکثر مطالعات الکترودیاگنوز که تاکنون در زمینه بررسی میزان نوروپاتی محیطی در بیماری دیابت صورت گرفته است مبتنی بر روش بررسی هدایت عصب NCS می باشد. این روش در زمینه بررسی اعصاب محیطی محدودیت هایی دارد که یکی از آنها عدم توانایی بررسی فیبرهای عصبی کوچک می باشد و دیگر اینکه اساس فیزیولوژیک داشته و عملکرد اعصاب را بررسی نمی نماید. به این دلایل ما برآن شدیم تا بیماران مبتلا به دیابت را با روش جدید تعیین آستانه درک جریان CPT بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: نوروپاتی، دیابت شیرین، آستانه درک جریان، بررسی هدایت عصب
  • تخلیص و شرح ویژگی های ساختاری گلیکو کنژوگه اصلی لیپوفسفو گلیکان (LPG) از انگل لیشمانیا. ل ماژور سویه ی ایران(MRHO/IR/75/ER)
    علی فتاحی بافقی، احمد زواران حسینی، عبدالحسین دلیمی اصل، عباس محمودزاده پورناکی، فاطمه غفاری فر صفحات 60-66
    سطح سلولی تک یاخته جنس لیشمانیا را دو رده پادگنی همده، گلیکو پروتئین 63 کیلو دالتونی (GP63) و گلیکو کنژوگه همگون لیپو فسفر گلیکان (LPG) تشکیل می دهد. تجمع فزاینده مولکولهای ویرولانتی چون LPG است که به عنوان لیگاند برای یاخته های پستانداران پس از انتقال به بدن آنان و تبدیل به فرم داخل سلولی (جسم لیشمن) عمل می کند. لیپو فسفو گلیکان گیرنده اصلی برای ماکروفاژهاست که حاوی 81% کربوهیدرات، 17% فسفات، 14% لیپید می باشد و نشان داده شده که یک مولکول مناسب برای بر انگیختن دستگاه ایمنی میزبان است.
    کلیدواژگان: لیشمانیا، ل، ماژور، لیپو فسفر گلیکان (LPG)، تخلیص
  • گزارش مورد
  • یک مورد نادر بیماری Still بزرگسالان با تظاهر اولیه در حاملگی
    محمد باقر اولیاء، حسین سلیمانی، شهین حاجی قاسمعلیان صفحات 67-70
    بیماری Adult - Onset Stills Disease یک بیماری التهابی مولتی سیستم نسبتا نادر می باشد که با تب بالای طولانی، آرترالژی وارش های تیپیک مشخص می شود. در حقیقت AOSD را نوعی بیماری آرتریت روماتوئید RA(Rheumatoid Arthritis، با علایم سیستمیک بارز و شروع در بزرگسالی می دانند. پس انتظار داریم مانند بسیاری از موارد RA، این بیماری نیز در حاملگی نادرتر بوده یا علایم آن خفیف تر باشد.
    کلیدواژگان: بیماری استیل، حاملگی، تب، مایع پریکارد
  • یک مورد دیسپلازی فیبروز با یافته های غیر معمول شامل کلیه نعل اسبی، شلی مفاصل و نهان بیضگی
    محمدرضا نجفی، کیوان بصیری صفحات 71-74
    در این مطالعه یک مورد دیسپلازی فیبروپلی استونیک کرانیوناسیال گزارش شده است که بیمار به علت کاهش دید و کاهش شنوایی تدریجی، مراجعه کرده بود. در بررسی بیمار یافته های غیر معمول شامل شلی مفاصل و کلیه نعل اسبی مشاهده شد. همچنین در این مقاله مروری بر تاریخچه، علایم بالینی، اتیولوژی، انواع بیماری، علایم نورولوژیک، دژنر سانس، برخیمی، یافته های رادیولوژیک تشخیص و درمان بیماری، خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: دیسپلازی فیبروز، کلیه نعل اسبی، شلی مفاصل، نهان بیضگی، کاهش دید، کاهش شنوایی
  • مقالات خودآموزی
  • تشنج تب (Febrille Seizure)
    مطهره گلستان صفحات 75-84
  • مسمومیت با سرب در کودکان
    مهران کریمی صفحات 85-94
  • چکیده انگلیسی
    صفحات 3-14